REVISTA PRESEI 08.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 octombrie 2014

ADEVARUL

Drumul lui Sorin Roşca Stănescu de la ziarist la puşcăriaş

Sorin Roşca Stănescu, condamnat la 2 ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol, a fost ziarist, senator şi om de afaceri, iar de numele său se leagă mai multe scandaluri cu răsunet în presă. Sorin Roşca Stănescu este absolvent al facultăţii de Drept, însă încă din timpul facultăţii s-a orientat spre jurnalism. În 1969, fostul senatorul debutează în publicistică la revista studenţească de cultură "Amfiteatru", unde a fost şi angajat redactor cu jumătate de normă. Peste un an este transferat la revista "Viaţa Studenţească". În calitate de ziarist, numele lui Roşca Stăneascu este legat însă de cotidianul "Ziua", pe care l-a lansat, în 1994, împreună cu Petre Mihai Băcanu şi Dinu Patriciu. SRS a condus acest ziar până în 2010, când a fost închis. Ziarul s-a axat, în principal, pe anchete, dezvăluiri incendiare şi pe comentarii.Ţinta atacurilor a fost, îndeosebi, fostul preşedinte Ion Iliescu. De asemenea, SRS a administrat ziarele "Averea" şi "Gardianul".

Dosarul "Rompetrol" a împărţit 35,6 ani de închisoare la 11 inculpaţi

Senatorul Sorin Roşca Stănescu, PNL, îşi va petrece noaptea după gratii. Asta după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât, marţi, că acesta se face vinovat de utilizare de informaţii privilegiate şi aderare la un grup infracţional organizat în dosarul "Rompetrol", condamnându-l definitiv la 2,4 ani de închisoare cu executare. Alături de acesta vor mai ajunge în penitenciar cinci inculpaţi în acest caz. Alte şase persoane au fost condamnate la închisoare cu executare, un singur învinuit scăpând cu achitare. Printre cei condamnaţi la închisoare se numără şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş care însă se află deja în puşcărie după ce a fost condamnat la 7 ani în dosarul "ICA". Acesta a fost găsit vinovat de manipularea pieţei şi sprijinire a unui grup infracţional organizat şi a primit 2,8 ani de închisoare cu executare. Practic, 11 dintre cei 12 inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi că au participat la prejudicierea statului cu 85 de milioane de euro.

Germania se gândeşte să trimită trupe în Ucraina

O atmosferă de Al Treilea Război Mondial este asociată cu problemele dintre Rusia şi Ucraina. Conflictul, se tem state membre NATO, ar putea conduce la incursiuni în alte ţări, pe lângă crearea unei zone-tampon (Novorossia) de către Rusia. Germania este pe punctul de a trimite trupe militare în Ucraina, pentru prima dată de când naziştii au invadat locurile, atunci aparţinând Uniunii Sovietice, în urmă cu peste 60 de ani. Cancelarul Angela Merkel şi oficiali înalţi au luat în considerare o decizie istorică: aceea de a trimite 200 de soldaţi de menţinere a păcii, inclusiv 50 de paraşutişti, informează "Epoch Times". Surse din Germania au mărturisit pentru "Daily Mail" că statul "este în etapa discuţiilor" privind participarea în cadrul unor intervenţii internaţionale la sol în Ucraina. În ciuda acordului de încetare a focului, Rusia aduce din ce în ce mai multe trupe la graniţă, potrivit Ucrainei. "Occidentul se teme că Vladimir Putin este hotărât să-şi realizeze un stat-tampon neoficial, numit Novorossia, în estul Ucrainei", nota "Daily Mail".

John Perkins, despre "imperiul global" şi corporatocraţie

Într-un interviu acordat "Adevărul", scriitorul american John Perkins vorbeşte despre primul imperiu global din istorie, care nu este american, ci corporatist. Perkins, autorul cărţii "Confesiunile unui asasin economic", povesteşte cum a fost recrutat de NSA şi cum, pentru o perioadă, a ajutat corporaţia pentru care lucra să înrobească guverne. Conform definiţiei scriitorului şi economistului american John Perkins, asasinii economici sunt profesionişti extrem de bine plătiţi, care escrochează ţări din întreaga lume pentru sume ajungând la trilioane de dolari. Ei direcţionează bani de la Banca Mondială, de la Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), precum şi de la alte organizaţii străine de "ajutorare" către seifurile corporaţiilor-gigant şi către buzunarele acelor câtorva familii de bogătaşi care controlează resursele naturale ale planetei.

Profilul psihiatric al vedetei Antenei 3 MIHAI GADEA

Psihiatrul Florin Tudose a realizat profilul psihologic al vedetei Antenei 3. "Cum românii sunt gata de-a face întodeauna cu ce n-a văzut Parisul, le putem oferi imaginea unei personalităţi contorsionate sinistru în care un pastor predică răul, ura, sinuciderea şi chiar moartea. Pastorul mincinos care agită în permanenţă fantasmele răzbunării şi cruzimii este doar un mercenar în slujba unui rinocer comunist care a reuşit prin puterea ochiului dracului să-l convertească pe religiosul lacom la apologia/propovăduirea urii. Dacă nu ştiaţi, pe Gâdea îl mai cheamă şi Emanuel, adică "Dumnezeu este cu noi". Cu Gâdea este, ce păcat.... dumnezeul banului", scrie Florin Tudose în cartea Psihopolitică, lansată marţi. Medicul Florin Tudose realizează în fiecare sâmbătă, de la ora 18.30, la Realitatea TV, emisiunea Canapeaua electorală, alături de Denise Rifai.

Cum a scăpat compania Lukoil de sechestrul procurorilor

Anchetatorii au ridicat sechestrul pus pe conturile bancare şi stocurile comerciale ale companiei petroliere Lukoil. Asta la doar câteva zeci de ore de la declaraţia premierului Victor Ponta care îşi arăta îngrijorarea pentru soarta angajaţilor companiei. "În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, audieri desfăşurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a instalaţiilor tehnologice", se arată într-un comunicat al companiei.

Închisoare pentru complicii la fuga din România a lui Omar Hayssam. Fraţii săi au primit câte cinci ani de închisoare

Achitările din dosarul complicilor lui Omar Hayssam au fost răsturnate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorii de la cea mai înaltă instanţă din România i-au găsit vinovaţi pe cei care l-au ajutat să fugă din ţară pe controversatul Omar Hayssam. Curtea Supremă a decis condamnarea lui Mustafa Tartousi la pedeapsa de 7 ani închisoare, iar Mukles Omar a primit 5 ani închisoare, la fel ca şi celălalt frate al lui Omar Hayssam, Mahmoud Omar. Decizia este definitivă. Teroristul numărul 1 în România, Omar Hayssam, a fugit din România în urmă cu aproape 7 ani. În baza unor acte ce atestau boli grave ale celui judecat pentru terorism, Hayssam a fost eliberat din arest. Apoi şi-a planificat fuga din ţară, iar Serviciul Român de Informaţii şi procurorii DIICOT spun că planul a fost pus în aplicare împreună cu Mustafa Tartousi, dar şi cu fraţii săi, Omar Mahmoud şi Omar Mukhles. SRI a reuşit să stabilească pas cu pas fuga lui Omar Hayssam şi a depus la dosar raportul cu toate datele, stabilind traseul.

Guvernul a măsluit datele din Master Planul de Transport pentru a defavoriza "Autostrada Dacia"

Pe tronsonul Sibiu-Piteşti, supranumit "Autostrada Dacia", calculele de cost au fost umflate astfel încât construcţia să pară mai scumpă decât Comarnic-Braşov, au declarat pentru "Adevărul" mai mulţi specialişti în infrastructură care au participat, marţi, la o dezbatere publică a Master Planului General de Transport. În primul rând, în cazul Sibiu-Piteşti este greşit să spui că un drum expres ar fi cu 30% mai ieftin, pentru că dacă ai tuneluri şi viaducte aceste lucrări de artă costă la fel de mult, ne-au spus specialiştii. Ei nu-şi pot explica de ce un tunel pe traseul Comarnic-Braşov este estimat să coste "doar" 15 milioane de euro/km per tub, în timp ce pe traseul Sibiu-Piteşti ar costa până la 27 de milioane de euro/km per tub, deşi sunt aceleaşi lăţimi şi înălţimi. De asemenea, specialiştii arată că nu poţi construi un drum expres şi apoi să-l extinzi la autostradă, pentru că din start trebuie să ai un anumit unghi de înclinaţie al terasamentului, pentru deversarea apelor pluviale.

BANCHERUL

BNR ne arata cum este afectata balanta contabila a unei banci in cazul conversiei creditelor din valuta in lei

Pentru a vedea cat mai clar care sunt consecintele asupra bancilor si clientilor acestora in cazul aplicarii unei legi privind conversia creditelor din valuta in lei, Nicolae Cinteza (foto), seful supravegherii bancilor din BNR ne ofera un exemplu concret, din care putem vedea cum administreaza banca un credit in CHF, cum il inregistreaza in contabilitate si ce schimbari survin in cazul transformarii acestuia in lei.

Rata creditelor neperformante a scazut la 17,23%

Rata creditelor neperformante din sectorul bancar a scazut in august, pentru a sasea luna consecutiv, la 17,23%, dupa varful atins in februarie, de 22,52%, arata datele publicate ieri de BNR. Tedinta de reducere a indicatorului volumului de neperformante nu inseamna ca romanii isi platesc mai usor ratele la banci, ci este o consecinta a unor masuri impuse de BNR si de BCE de curatire a portofoliilor bancilor, prin scoaterea neperformantelor in afara bilanturilor (write-off) in perspectiva aderarii sectorului bancar romanesc la Uniunea Bancara. Indicatorul s-a imbunatatit si in urma schimbarii, incepand in luna mai, a modului de calcul al neperformantelor utilizat de BNR, care include atat bancile care utilizeaza abordarea standard in evaluarea riscului de credit, cat si pe cele care folosesc modele interne de rating, neincluse anterior in calculul indicatorului de neperformanta.

CURENTUL

Curtea Constituţională, decizie importantă privind o prevedere din Cod penal

Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate privind o prevedere din Cod penal, ridicată de Curtea de Apel Galaţi. Astfel, potrivit deciziei de marţi, părţile implicate în procese penale se pot împăca şi după sesizarea instanţei de judecată. Excepţia viza articolul 159, alineatul 3, din Codul penal, care prevede că "împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei". Prin urmare, explică reprezentanţii CC, în toate cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată la data intrării în vigoare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal (1 februarie 2014), chiar dacă momentul citirii actului de sesizare fusese depăşit, poate interveni împăcarea, ca o cauză de înlăturare a răspunderii penale.

Etape - de Tia Serbanescu

Cea mai reuşită campanie din această toamnă electorală aparţine DNA care cucereşte trofeu după trofeu: Microsoft, Loteria, Lukoil şi Aristotel Căncescu, PCJ Braşov. Toate sunt titluri de mare şlem cu istorie lungă şi pagube substanţiale. Loteria, de pildă, a dat contracte către firma grecească Intralot încă din '93 şi le-a tot reînnoit din zece în zece ani. În PSD au început, ca şi Microsoft, în PSD s-au terminat dar au traversat ca o autostradă toate guvernele aflate pe traseu. Dacă avem şi noi autostrăzi pe undeva, atunci sunt ale corupţiei şi evaziunii fiscale care au brăzdat cu maximă viteză ţara în lung şi-n lat. Dar ca Aristotel de bogat alt om pe lume nu-i. PCJ de 14 ani, liberalul Căncescu s-a înnegrit în funcţie: în 2000 avea părul alb, frumos, iar acum, sărmanul, e negru corb.

CURIERUL NATIONAL

Salariul mediu a scăzut cu 2% în august, la 2.331 lei

În luna august 2014, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.331 lei, cu 2,0% mai mic decât în luna iulie 2014. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.683 lei, în scădere faţă de luna precedent cu 36 lei (-2,1%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4484 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (996 lei), arată într-un comunicat Institutul Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,9%. De asemenea, comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,9%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104%.

"Viziuni strategice" pentru mediul de afaceri

Ministerul Economiei a elaborat "Strategia Naţională pentru Competitivitate", cu un capitol distinct numit "Viziunea". Plosceanu (ARACO): Printre cele 10 sectoare "inteligente" nu se numără şi sectorul construcţiilor, domeniu fără de care nu se pot atrage investiţii străine. Printre obiectivele guvernanţilor se numără reducerea poverii fiscalităţii şi a parafiscalităţii asupra companiilor şi se vizează reducerea numărului de plăţi ale taxelor de la 39 în 2014 la 13 în 2020.

Cad pragurile la SIF-uri

Un proiect de lege propus dezbaterii publice pe portalul Ministerului de Finanţe scoate din legea pieţei de capital prevederile care stabileau praguri de deţinere la societăţile de investiţii financiare. Dacă legea va fi adoptată, cele cinci SIF-uri vor avea un termen de trei luni pentru a convoca AGA pentru ca acţionarii să decidă pentru menţinerea, eliminarea sau modificarea respectivelor limitări ale deţinerilor. Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, spune că este un proiect bun, dar că este un neajuns acela că el era cunoscut încă din aprilie 2014 pentru unii participanţi la piaţă.

Mobius: Îndeplinirea cerinţelor FMI de către România a adus stabilitate finanţelor publice

România a înregistrat progrese pe mai multe fronturi şi nu este o mare surpriză pentru noi să vedem că ţara a evoluat din punctul de vedere al competitivităţii globale, spune într-o postare pe blog Mark Mobius, preşedinte executiv al Franklin Templeton Investments. "România a rezistat crizei datoriilor suverane care a lovit Zona Euro cu câţiva ani în urmă, precum şi mai recentelor tensiuni dintre Ucraina, Rusia şi Occident. În primul trimestru din 2014, PIB-ul României a crescut cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, România devenind una dintre economiile cu cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană (UE). Deşi cifrele de creştere din al doilea trimestru 2014 au fost uşor mai scăzute, la 1,4%, creşterea economică din România a depăşit-o pe cea a UE la distanţă mare. Cererea internă a susţinut acest puseu de creştere, iar o majorare a salariului minim în luna ianuarie a jucat un rol în stimularea consumului", a declarat Mark Mobius.

O bancă vinde ducaţi de aur şi monede Krugerrand

Banca Comercială Română (BCR) vinde noi monede de aur din categoria "aur de investiţii". Este vorba despre monede Krugerrand (Africa de Sud) şi ducat (Austria). Monedele Krugerrand (Africa de Sud) au o puritate de 916,67% şi au greutăţi de 3,393 g, 8,482 g, 16,965 g şi 33,930 g. Preţul indicativ este de 530 lei pentru moneda de 3,393 g, 1.281 lei pentru moneda de 8,483g, 2.493 lei pentru moneda de 16,965 g şi 4.835 lei pentru moneda de 33,930 g. Monedele ducat (Austria) au o puritate de 986% şi greutăţi de 3,49 g şi 13,96 g. Preţul indicativ este de 543 lei pentru moneda de 3,490g şi 2.195 lei pentru moneda de 13,960 g. Noile monede din aur se vor vinde cu precomandă la toate sucursalele băncii.

Percheziţii la ROMATSA într-un caz de corupţie

Sapte percheziţii au fost efectuate ieri de procurorii anticorupţie la sedii şi direcţii ale ROMATSA, printre care şi Direcţia Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, printre cei vizaţi fiind şi directorul instituţiei, pentru fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2012-2014. Conform anunţului făcut ieri de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în cauză se fac cercetări privind "suspiciuni de săvârşire a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012-2014".

EVENIMENTUL ZILEI

CAMPANIA EVZ "Dosar de prim-ministru". Cristian Diaconescu, eternul candidat

"Evenimentul zilei" a prezentat, în cadrul campaniei "Dosar de prim-ministru", personalităţi care ar putea ajunge la Palatul Victoria după 16 noiembrie: Mugur Isărescu, George Maior, Cătălin Predoiu, Călin Popescu Tăriceanu. În numărul de astăzi - Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei, ministru de Externe, consilier prezidenţial. A ratat însă trei competiţii: Primăria Capitalei, şefi a PSD şi candidatura la prezidenţiale. În noiembrie 2004, Cristian Diaconescu a raportat Guvernului României închiderea capitolului 24, Justiţie şi Afaceri Interne facilitând astfel finalizarea procesului de integrare în Uniunea Europeana. Priceput într-ale diplomaţiei şi justiţiei, în martie 2004, Adrian Năstase îl numise ministru al Justiţiei în guvernul său, în condiţiile în care România risca să rateze intrarea în UE din cauza corupţiei şi a percepţiei negative a fostului ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu.

"Pregătim un spital militar pentru tratarea Ebola în România"

Primul caz de Ebola descoperit în Spania la o asistentă care nu a călătorit în Africa pune în gardă tot continentul. Până la finalul lunii, vor apărea cazuri şi în Franţa, şi Marea Britanie. România face pregătiri pentru a izola potenţiali bolnavi. Chiar dacă nu avem curse directe cu ţările din Africa în care epidemia de Ebola a ucis până acum peste 3.300 de oameni şi a îmbolnăvit peste 7.100, apariţia unor astfel de cazuri în ţara noastră nu este exclusă. Ţinând cont de numărul celor care călătoresc spre Africa, oamenii de ştiinţă au stabilit chiar care este riscul ca Ebola să ajungă în alte ţări europene: "Analizând modele de propagare a bolii şi traficul aerian există posibilitatea ca virusul să ajungă în Franţa şi Marea Britanie până la 24 octombrie, în proporţie de 75%, respectiv, 50%". În ţara noastră au fost alocaţi bani pentru punerea la punct a unui spital special, pentru cumpărarea mai multor capsule necesare transportului bolnavilor şi a diverselor materiale sanitare.

Parlamentul European sancţionează Ungaria lui Viktor Orban

Tibor Navracsics, propus de Ungaria pentru postul de comisar european, a fost respins de comisia pentru Cultură a Parlamentului European, în urma audierilor de luni seara. Membrii comisiei au votat de două ori - prima oară dacă Navracsics este potrivit pentru postul de comisar european (15 voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri). Apoi, dacă poate ocupa portofoliul Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie (14 voturi "nu" şi 12 "da" şi o abţinere). A fost vorba, practic, de un vot de blam pentru guvernul de la Budapesta, care a încălcat de mai multe ori principiile UE şi a fost sancţionat de Comisia Europeană pentru derapaje în domeniul drepturilor omului.

Gafă de campanie. Firea: Preşedinţii civilizaţi au nepoţi

"În toate statele civilizate cei care doresc să ajungă preşedinţi provin din familii complete, sunt căsătoriţi, au copii, au nepoţi, au trecut prin toate etapele vieţii", a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, Gabriela Firea. Ea a mai susţinut că familiile fără copii trăiesc într-o casă rece. "Un părinte este mult mai atent, mult mai sensibil la viaţa celor din jur, pentru că se gândeşte la viaţa propriilor copii. Şi, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când creşte un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt nişte etape ale vieţii pe care un om fără copii, un om care trăieşte într-o casă rece (...) nu are cum să le simtă şi îţi marchează psihologic întreaga existenţă", a teoretizat Firea.

JURNALUL NATIONAL

Cum se numeşte ţara noastră? Răspunsurile NĂUCITOARE ale unor români luaţi prin surprindere...

Veniţi parcă dintr-un univers paralel, românii adunaţi de pe uliţele patriei sunt luaţi prin surpindere chiar şi de una din întrebările la care ar fi trebuit să aibă răspunsul întipărit pe buze şi în inimă chiar de la naştere: Cum se numeşte ţara noastră? După amuzamentul firesc, care sigur că te încearcă urmărind clipul, nu ţi-e frică să te gândeşti încotro ne ducem...

Inventatorii LED-urilor cu lumină albastră, câştigătorii premiului Nobel pentru Fizică

Premiul Nobel pentru Fizică a fost împărţit de Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura pentru "invenţia diodelor care emit lumină albastră", a anunţat fizicianul Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia. Fizicienii niponi Isamu Akasaki, 85 de ani, şi Hiroshi Amano, 54 de ani, ambii de la Universitatea niponă Nagoya, precum şi fizicianul american de origine niponă Shuji Nakamura, 60 de ani, de la Universitatea California din Santa Barbara, au inventat o nouă sursă de lumină ecologică şi foarte eficientă din punct de vedere al consumului energetic - diodele care emit lumină albastră, cunoscute drept LED-uri (light-emitting diode). Inventarea LED-urilor cu lumină albastră reprezintă o nouă modalitate de a obţine lumină albă. Odată cu apariţia lămpilor cu LED, dispunem de alternative mai eficiente şi mai rezistente la vechile surse de lumină.

Astra emite poliţe RCA care nu îşi mai fac efectul

ASSAI acuză compania că favorizează evaziunea fiscală menţinând sistemul reparaţiilor în regie proprie. Astra Asigurări continuă să funcţioneze în zona RCA, în pofida faptului că aceasta nu mai îndeplineşte criteriile minime de lichiditate stabilite în normele de funcţionare a pieţei de asigurări din România, susţine ASSAI. "Constatăm cu stupoare că de 230 de zile ASF îşi încalcă propriile norme emise, prin acordarea licenţei de funcţionare în zona RCA unei societăţi de asigurări care nu mai îndeplineşte criteriile de lichiditate", a declarat preşedintele ASSAI, Cristian Muntean. "Asiguratorii au obligaţia de a avea cel puţin coeficientul 1 de lichiditate pentru activitatea de asigurări generale, potrivit Art. 8(6) din Ordinul 9/2011 emis de către CSA.

NATIONAL

300 de spartani in Parlament!

Pe senatorii si deputatii care s-au zbatut ca niste lei si au investit masiv in rezervarea unui loc cat mai caldut in Parlamentul Romaniei, pe care sa il pastreze - cu costurile aferente, desigur - si in mandatele viitoare, ii asteapta o noua lovitura naucitoare. Iar efectul va fi cu atat mai mare, cu cat "palitura" le va fi data chiar de catre seful actualei coalitii guvernamentale. Cel care, ca viitor presedinte, in incercarea de a-si repara din mers imaginea externa extrem de sifonata in acest moment, isi va da ok-ul pentru implementarea scenariului care prevede reformarea din temelii a institutiei Parlamentului, prin reducerea numarului de membri la doar 300.

Nicolae Vacaroiu, "calaul" baronilor. Aristotel Cancescu, ultima victima

Retinerea sefului CJ Brasov Aristotel Cancescu completeaza lunga lista intocmita de procurorii DNA plecati la vanatoare de "baroni". Misiunea anchetatorilor este cu atat mai usoara cu cat "prada" le este servita, practic, pe tava de temuta Curte de Conturi condusa de Nicolae Vacaroiu. Asa cum "National" a anuntat, in exclusivitate, subalternii Laurei Codruta Kovesi stau cu ochii pe Nicolae Vacaroiu ca pe butelie. Si asta pentru ca rapoartele inspectorilor condusi de nea Nicu Vacaroiu mustesc de viitori inculpati si condamnati, numai buni pentru DNA.

Prezidentiabilul Iohannis a incurcat campania

Klaus Iohannis refuza sa participe la evenimente unde sunt prezenti si contracandidatii sai. Ii ignora si evita polemicile de orice fel. Mut in fata atacurilor lansate de Calin Popescu Tariceanu, Victor Ponta sau Elena Udrea, prezidentiabilul ACL prinde glas atunci cand vine vorba de colegul sau Crin Antonescu. Dovada stau si recentele reprosuri publice pe care i le-a facut lui Crin Antonescu: "Recunosc ca m-as fi asteptat la altceva, si nu m-as fi asteptat la altceva fata de persoana mea, ci fata de Partidul National Liberal. Mie mi s-ar parea absolut normal ca un fost presedinte al PNL sa fie 100% pentru candidatul propriului partid. Orice altceva trebuie sa ne dea semne de intrebare".

Un fost bancher dezvaluie cum au fost jecmaniti romanii cu credite

Bancherii au un nou motiv de ingrijorare, pe langa legea falimentului personal si conversia in lei a creditelor in valuta. Un fost sef de sucursala a unei banci din Top 5 a dezvaluit cum erau amagiti, mintiti si, in final, jecmaniti clientii la acordarea de imprumuturi in franci elvetieni. Asociatia Parakletos, infiintata de avocatul Gheorghe Piperea cu scopul de a proteja interesele consumatorilor de credite, a dat o noua lovitura bancilor, dupa zecile de procese castigate de clienti in urma denuntarii clauzelor abuzive. Un membru al asociatiei, Ionut Dragomirescu, fost sef de sucursala al unei banci din Top 5 (in care se afla, in ordinea marimii dupa active, BCR, BRD Societe Generale, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si CEC Bank), a facut dezvaluiri uluitoare referitoare la practicile utilizate in relatia cu persoanele care solicitau un credit in franci elvetieni.

PUTEREA

Comisia Juridică a aprobat începerea urmăririi penale împotriva lui Valerian Vreme

Fostul ministru Valerian Vreme, implicat în Dosarul Microsoft, va fi primul dintre cei acuzaţi în această cauză care va putea fi urmărit penal, după ce Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, ridicarea imunităţii acestuia. Totuşi, decizia finală urmând să fie luată de plenul Camerei. După audierea în comisie, Vreme a declarat că este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, dar numai în legătură cu o hotărâre de Guvern (HG 460), pe care el nici nu a semnat-o. "E semnată undeva în 2009. Eu am semnat doar actul subsecvent care are absolut toate avizele şi toate analizele de specialitate", a precizat deputatul şi a adăugat că a explicat situaţia în faţa colegilor săi din comisie.

ROMANIA LIBERA

Între promisiuni şi realitate: 17 ratări majore ale guvernării Ponta

La instalarea la Palatul Victoria, în mai 2012, şi după aceea la învestirea Guvernelor Ponta II şi III, prezidenţiabilul PSD şi-a asumat o sumedenie de angajamente, vizându-i pe pensionari, bugetari, salariaţi la privat, oameni de afaceri, şoferi etc. Majoritatea promisiunilor au rămas însă doar pe hârtie, iar la ele se adaugă acum cele pe care Victor Ponta le face în drumul spre Palatul Cotroceni. În toate programele de guvernare girate de Victor Ponta s-a vorbit despre întărirea instituţiilor statului, despre "bunăstare, corectitudine şi bun-simţ", despre relansarea economiei şi susţinerea clasei de mijloc. "Nu promitem mai mult decât putem face" a fost chiar unul din angajamentele scrise ale premierului social-democrat. România liberă trece în revistă doar câteva din eşecurile celor trei Cabinete Ponta. Revenirea la TVA de 19%, TVA redusă la unele produse, Un milion de locuri de muncă, Impozit redus pentru salariile mici, Redevenţele, 1.200 de km de autostrăzi.

Cadoul lui Patriciu l-a băgat la închisoare pe Roşca Stănescu

Motivul principal pentru care Sorin Roşca Stănescu şi fostul ministru Sorin Pantiş au fost condamnaţi la închisoare vizează faptul că Dinu Patriciu a organizat şi coordonat operaţiunile de tranzactionare a acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare, la data de 7.04.2004, de 116 lei/acţiune. Au fost tranzacţionate în acea zi, printr-o metodă ilegală, după cum au considerat anchetatorii, un miliard de acţiuni. Practic, Dinu Patriciu şi complicii săi, condamnaţi la închisoare ieri, au acţionat pentru a oferi "semnale false şi înşelătoare pentru ceilalţi participanţi la tranzacţionare", se arată în dosarul citat de HotNews. Astfel, Dinu Patriciu i-a dezvăluit lui Sorin Roşca Stănescu informaţia privilegiată privind termenii şi condiţiile în care urmează să se desfăşoare operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor.

ZIARUL FINANCIAR

Finanţele schimbă peste noapte ordonanţa SIF-urilor în lege. Miza: 6,6 miliarde de lei

Guvernul mută astfel la Parlament cartoful fierbinte al eliminării pragului de deţinere de 5% la SIF-uri. Cele cinci SIF-uri sunt urmaşele Fondurilor Proprietăţii Private (FPP) care au fost create prin legea privatizării de la începutul anilor "90 şi au în prezent active de 6,6 miliarde de lei. Ele au primit în administrare circa 25% din averea naţională, reprezentând pachete de acţiuni la sute de companii, printre care BCR, BRD, Bancpost. Azi deţinerile investitorilor de pe bursă la cele cinci SIF-uri sunt restricţionate la 5% din capital. Guvernul prin Ministerul Finanţelor Publice a propus eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, făcând astfel primul pas spre cea mai aşteptată liberalizare de pe piaţa locală de capital. Peste noapte însă actul normativ cu eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri a fost schimbat de Ministerul Finanţelor din ordonanţă de urgenţă în proiect de lege. Miza schimbării este momentul intrării în vigoare, ce poate dura şi ani de zile în cazul proiectului de lege.

Fondul Palmer Capital accelerează lichidările de acţiuni la Prospecţiuni

Fondul britanic de investiţii Palmer Capital Emerging Europe Equity Fund a vândut un milion de acţiuni ale firmei de prospectare geologică Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) contra sumei de circa 121.000 lei (27.500 de euro), potrivit unei notificări publicate pe bursa de la Bucureşti. Pachetul vândut reprezintă 0,14% din capitalul social al Prospecţiuni. Tranzacţia s-a realizat la preţul de 0,1215 lei/titlu, cu aproape 5% sub cotaţia la care se tranzacţionau ieri titlurile societăţii. Palmer Capital a lichidat în ultimul an pachete importante din acţiunile deţinute la firma de prospectare, ca parte a unei strategii de ieşire de pe bursa românească. Doar anul acesta fondul a vândut în total peste 10,6 milioane de acţiuni, diminuându-şi participaţia la Prospecţiuni cu 1,5%. Cel mai mare acţionar al Prospecţiuni este omul de afaceri Ovidiu Tender, prin Tender S.

Alba-neagra cu sechestrul Lukoil: dublă măsură sau scenariu electoral?

La nici măcar 24 de ore după ce premierul Victor Ponta a intervenit în favoarea celor 3.500 de locuri de muncă pe care ruşii de la Lukoil le au în România, sechestrul care oprise activitatea rafinăriei Petrotel-Lukoil a fost ridicat parţial, astfel încât unitatea în care lucrează de fapt circa 470 de oameni şi care din 2008 a strâns pierderi de 580 mil. euro, să-şi poată relua operaţiunile. Intervenţia în premieră a fostului procuror Victor Ponta în cel mai mare caz de spălare de bani­ şi evaziune fiscală din România, în care prejudiciul a fost evaluat la 230 mil. euro, şi ridicarea peste noapte a sechestrului ridică însă multe semne de întrebare. De ce pentru numeroasele firme româneşti decapitate prin investigaţii de evaziune sau spălare de bani nu a intervenit nimeni în favoarea miilor de angajaţi, cât de serios este întreg dosarul Lukoil dacă numai în câteva ore sechestrul a fost ridicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb