REVISTA PRESEI - 08.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Omagiat de politicieni, uitat de scriitori

Mii de admiratori şi-au luat adio de la Adrian Păunescu şi l-au condus ieri pe ultimul drum. Înainte de a fi înmormântat cu onoruri militare, creatorul Cenaclului Flacăra, care s-a stins din viaţă vineri în urma unui stop cardio-respirator, a fost omagiat de toţi cei care l-au apreciat. Mii de oameni au trecut pe la Ateneul Român, duminică dimineaţă, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Păunescu. Coada formată din cei care au venit să aprindă o lumânare sau să depună o floare la catafalcul poetului s-a întins pe sute de metri.

Crucea timidă a lui Ion Iliescu

Dacă oamenii de litere importanţi din România au neglijat înmormântarea lui Adrian Păunescu, politicienii au venit în număr mare. Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu, fostul preşedinte şi, respectiv, fostul prim-ministru al României, au fost primii politicieni sosiţi ieri-dimineaţă la Ateneu, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Păunescu. Iliescu (liber cugetător) şi-a făcut o cruce timidă apoi a rostit un discurs în care a pus accentul pe vocaţia de stânga a lui Adrian Păunescu.

"Rabla", cu cinci cupoane in 2011

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că Programul "Rabla" va continua şi anul viitor. Tichetele care vor putea fi folosite de o singură persoană la cumpărarea unei maşini noi ar putea creşte la cinci. 23 noiembrie este ultima zi în care tichetele pentru maşinile vechi mai pot fi valorificate anul acesta. Programul Rabla 2010 se apropie de final. Deţinătorii de maşini cu o vechime mai mare de 10 ani pot scăpa de rable la unităţile REMAT din toată ţara în schimbul unui tichet. 23 noiembrie e ultima zi în care aceste vouchere mai pot fi valorificate.

PDL încă mai speră la asumarea Legii educaţiei

Continuarea în paralel a procedurii de asumare şi a dezbaterii în Senat este unul dintre planurile PDL pentru deblocarea Legii educaţiei. Democrat-liberalii aşteaptă motivaţia Curţii Constituţionale pentru a le prezenta maghiarilor soluţiile cerute. Scenariul avansat de unii democrat-liberali pleacă de la premisa că decizia Curţii Constituţionale ar putea să nu anuleze procedura asumării, de care Parlamentul a luat act.

Sprijinul pentru export nu va mai fi ce-a fost

Pentru a obţine facilităţi în vederea promovării pe pieţele externe, companiile româneşti vor trebui să se asocieze sau chiar să-şi schimbe domeniul de activitate. Strategia de Export 2010-2014, care va fi lansată azi cu aproape două luni mai târziu decât se anunţase iniţial, schimbă regulile de sprijinire a exportatorilor. În următorii patru ani, producătorii agricoli nu vor mai fi sprijiniţi pentru a participa la târgurile şi expoziţiile internaţionale decât dacă se vor asocia în consorţii de reprezentare colectivă. Asta pentru că statul nu va mai sprijini la export industria chimică şi agricultura clasică, dar va încuraja asociaţiile de producători, potrivit Strategiei de Export a României - document care se lansează astăzi, la Bucureşti, cu o întârziere de aproape două luni.

Statul, între privatizare şi lichidare

Trecerea unor companii publice în sectorul privat ar scăpa autorităţile de acumularea de arierate, crede Fondul Monetar Internaţional. Analiştii spun însă că nu este momentul vânzării la kilogram. Procesul de privatizare, aşa cum s-a desfăşurat în perioada 1992-2004, este un model depăşit în actualele condiţii de piaţă, cred specialiştii în domeniu. FMI îndeamnă Guvernul să accelereze privatizarea companiilor la care statul este acţionar - pentru a creşte veniturile la buget - sau să le lichideze pe cele care nu pot trece pe profit. În ultima scrisoare de intenţie publicată de Fond, Guvernul se angajează să crească încasările companiilor publice - inclusiv prin majorarea tarifelor şi a redevenţelor - şi să scadă cheltuielile prin reducerea numărului de salariaţi.

Companiiile energetice, pe bursă din 2011

După valul de privatizări cu investitori strategici din perioada 2004-2006, vânzarea de acţiuni la companiile energetice de stat a încetat. Conceptul de dezvoltare şi de modenizare a sectorului energetic pe care au marşat ultimele guverne a fost de concentrare a tuturor producătorilor de energie într-un campion naţional, ulterior doi, care să devină puteri regionale, după modelul grupului ceh CEZ. Cele două companii naţionale producătoare de energie, Electrica şi Hidroenergetica, vor fi operaţionale la începutul anului 2011.

Vechiturile de pe taraba Guvernului

Pe lista companiilor de stat care sunt de vânzare în prezent se află societăţi de care nu s-au mai arătat interesaţi de mult potenţialii investitori. Printre ele figurează Avioane Craiova, Şantierul Naval Mangalia, Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Nouă şi CFR Marfă. Pentru a fi mai atractive, Guvernul a promis în această vară că vechile societăţi vor fi "curăţate" prin anularea datoriilor istorice şi prin concedieri, astfel încât să fie productive. Spre exemplu, în cazul Avioane Craiova, Executivul promite rezolvarea unor probleme care au condus la eşuarea negocierilor anterioare, printre care reducerea numărului de salariaţi şi clarificarea situaţiilor litigioase, precum anularea obligaţiilor uzinei faţă de fosta Iugoslavie.

Georgia surclasează statele dezvoltate

Economiştii Băncii Mondiale consideră mediul de afaceri din Georgia mai prielnic decât cele din Germania, Franţa, Elveţia, Austria şi Japonia. Guvernul de la Tbilisi a demarat o serie de reforme pentru a oferi mai multă stabilitate şi mai puţină birocraţie antreprenorilor care aleg să investească în regiune. Statul cu capitala la Tbilisi a reuşit să atragă, în 2009, investiţii străine directe în valoare de aproape 760 de milioane de dolari. Creş-terea eco-nomică a Georgiei din 2010 este estimată la 5,5%, potrivit declaraţiilor premierului Nika Gilauri. Interesul investitorilor faţă de acest stat se datorează, în primul rând, pachetului de reforme structurale pentru domeniul afacerilor.

Dosarul "Flota", poveste fără sfârşit

Una dintre cele mai mediatizate afaceri ale ultimilor 20 de ani este departe de a fi un subiect închis, astfel încât să nu mai rămână loc de interpretări. Dosarul "Flota" a intrat în istorie ca unul dintre cele mai controversate cazuri penale. Motivele sunt mai multe. Unul ar fi că principalul acuzat este Traian Băsescu, un personaj a cărui ascensiune politică l-a transformat obligatoriu într-o ţintă. Un alt motiv de controversă este acela că, pornind de la aceleaşi fapte, două investigaţii derulate în perioade politice distincte au ajuns la concluzii diferite, nu de puţine ori diametral opuse.

CAPITAL

Secretul bugetului pe 2011: ruperea salariului minim

Salariie bugetarilor şi asistenţa socială, inclusiv ajutoarele de şomaj, vor fi complet decuplate de salariul minim. Bugetul şi angajatorii vor avea de câştigat odată ce presiunea sindicatelor pentru majorarea lui va scădea. Ajutorul de şomaj nu va mai fi de 75% din salariul minim pe ţară, ci va fi calculat în functie de alţi indicatori. Sindicatele vor un salariu minim de 750 de lei în 2011, în loc de 600 de lei, şi nu vor să renunţe la corelarea lui cu anumite drepturi.

FMI îi flutură Guvernului fondurile UE neaccesate

Avertisment. După ultima evaluare a situaţiei economiei româneşti, atât reprezentanţii Comisiei Europene, cât şi cei ai FMI au recomandat autorităţilor de la Bucureşti să stimuleze absorbţia fondurilor comunitare. "Suntem îngrijoraţi de absorbţia scăzută a fondurilor UE. Nu vă puteţi permite să pierdeţi 17% din PIB", afirma Jeffrey Fraks, şeful misiunii FMI în România.

Nivelul de impozitare din România este relativ scăzut, raportat la impozitele mari

Nivelul de impozitare în România, raportat la impozitele mari, este relativ scăzut, a declarat Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR)."Avem un nivel de impozitare relativ scăzut la impozitele mari. Problema ţine de numărul mare de impozite, de raportări, hărţuiala nesfârşită şi climatul neprielnic pentru a face afaceri în România", a spus Guvernatorul BNR. Isărescu a adăugat că mediul de afaceri din România trebuie să fie încurajat, iar confundarea business-ului cu cei care se îmbogăţesc peste noapte este "nesănătoasă". "A face afaceri înseamnă a crea locuri de muncă, a plăti salarii, a plăti impozite la stat. Mediul de afaceri trebuie să fie încurajat la fel ca munca, ca inovaţia. Confuzionarea mediului de afaceri cu "tunari" este nesănătoasă", a atenţionat Mugur Isărescu.

Cel mai scump "wrap" din lume a fost realizat pe un Bugatti Veyron

Vehiculele "wrap", adică maşini pe care marile companii lipesc autocolante pentru a-şi promova imaginea, sunt un mod de a arăta lumii că eşti fanul unui anumit lucru. Ultimul de acest fel, care primeşte coroana de cel mai scump "wraping", a fost realizat unui Bugatti Veyron, care a ajuns să coste 1,7 milioane de dolari. Designerul maşinii, SkinzWraps, a folosit tehnilogia Avery şi a făcut printuri autocolante folosind o imprimantă Epson Stylus Pro GS6000. Maşina este expusă în Las Vegas

CURENTUL

Inculpaţii Vîntu şi Luca se întâlnesc astăzi la Tribunal

Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca sunt judecaţi, astăzi, de două instanţe diferite ale Tribunalului Municipiului Bucureşti, primul pentru infracţiunea de favorizare a infractorului, iar cel de-al doilea pentru neglijenţă în serviciu. În primul dintre dosare, cel în care este judecat Vîntu, Liviu Luca are doar calitatea de martor, deşi el este cel care, printr-un transfer de 3 milioane de euro din contul Elbahold Ltd, în contul Comac Ltd, a creditat exact contul din care i-au fost transferaţi apoi lui Nicolae Popa în Indonezia, la ordinul lui SOV, cei 50.000 de euro. Coincidenţa face însă ca Liviu Luca să fie inculpat, în paralel cu SOV, într-un alt dosar. Este vorba despre dosarul de privatizare al SC Bucureşti Turism SA, societatea ce a deţinut Hotelul Bucureşti, situat în Calea Victoriei nr. 63-81 şi numit astăzi Radisson Blu.

Agenţii mogulilor Patriciu şi Vîntu îl încadrează strâns pe noul mason-şef

Sâmbătă seară, după două tururi de scrutin, s-a decis şefia masoneriei româneşti. Scaunul lui Chirovici a fost adjudecat de Radu Bălănescu, care a devenit Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România. Bălănescu, directorul Spitalului pentru copii Grigore Alexandrescu şi şef al catedrei de Chirurgie Ortopedie Pediatrică din cadrul Facultăţii de Medicină, este, din 2006, Pro Mare Maestru al marii Loji Naţionale din România şi membru de onoare al mai multor Loji din ţară - Lafayette, Leonardo da Vinci, Novus Ordo, Pitagora, Cavalerii Sfântului Gheorghe, Cavalerii Luminii. Conform relatărilor unuia dintre insiderii masoneriei, Florin Ghiulbenghian: "Radu îl are alături pe Adi Stănciulescu, recunoscut pentru excelentele relaţii cu Marea Lojă a Statului Israel. O mare Lojă cu influenţă în întreaga lume. Şi cred că e de ajuns pe această temă". "Din păcate, pentru a-şi asigura liniştea în finală, Radu Bălănescu a fost forţat să negocieze cu Chirovici păstrarea în echipa sa a celor doi loiali parteneri ai, de acum, fostului Mare Maestru, mă refer la Dănuţ Tănasie şi Cristi Unteanu".

Somaţii, de Tia Şerbănescu

Puse în surdină de moartea neaşteptată şi timpurie a poetului Adrian Păunescu - Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească -, dezbaterile politice din ultimele zile au stat sub semnul întrebării din UDMR: să plece de la guvernare (cum cerea dl Frunda) au ba (cum le cere interesul)? UDMR a ales somaţia: ori primeşte garanţii că legea Educaţiei va trece ori pleacă lăsând guvernul în aer.

Dincolo de interesul punctual al UDMR pentru articolele privind învăţământul în limba maternă, presiunea sa pentru legea Educaţiei nu e rea - căci legea aduce, între altele, igienizarea mediului universitar selectând universităţile care au dreptul să organizeze doctorate şi stopând astfel negoţul cu diplome.

Hayssam, pe picior de extrădare

Cel mai căutat om din România, omul de afaceri Omar Hayssam, ar putea fi adus în ţară pentru a-şi ispăşi pedepsele de înşelăciune şi asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni pentru care a primit, în mai 2010, o pedeapsă de 16 ani, precum şi cea de 20 de ani de detenţie pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor români în Irak. Informaţia despre o eventuală extrădare a lui Hayssam, care, potrivit unor surse consultate de Mediafax, s-ar afla momentan în Siria, unde este arestat, a fost lansată la finele acestei săptămâni de către directorul SRI, George Maior, care a declarat în cadrul emisiunii "Fără frontiere" de la TVR că este "convins" că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României. Aceste declaraţii ale şefului SRI vin în contextul în care România va primi în zilele următoare vizita şefului de stat sirian, Bashar al-Assad.

Un arhitect român va construi cea mai frumoasă clădire din Taiwan

Arhitectul român Dorin Ştefan a câştigat vineri concursul internaţional pentru realizarea unui turn de circa 350 de metri, noul simbol al Taiwanului. Arhitectul va construi o clădire în formă de turn de 350 de metri, iar clădirea va fi cea mai impunătoare din oraş. Românul a câştigat şi un premiu de patru milioane de dolari taiwanezi (125.000 de dolari SUA). Dorin Ştefan a susţinut, într-un interviu, că i-a venit ideea de a participa la concurs din cauza crizei. "Pentru că nu mai sunt lucrări pe toate drumurile, am zis să participăm şi la concursuri, să ţinem biroul în priză. Deci, uite un efect pozitiv al crizei", a declarat arhitectul. La concurs au participat 237 de candidaţi, arhitecţi, din 25 de ţări. Românul a fost clasat pe primul loc, iar locurile doi şi trei au fost câştigate de o firmă din Marea Britanie, iar ultimul loc l-au câştigat spaniolii.

CURIERUL NAŢIONAL

Cum repornim economia reală?

CNIPMMR: Acordarea garanţiilor guvernamentale pentru fonduri europene ar ajuta firmele să-şi finalizeze proiectele. George Constantin Păunescu: Vrem ca obligaţiile către Fisc să fie reeşalonate, astfel multe firme nu vor mai fi închise. De asemenea, creşterea absorbţiei fondurilor structurale, stimularea investiţiilor şi reducerea fiscalităţii sunt foarte importante. În speranţa că Guvernul va înţelege odată că trebuie să ia nişte măsuri pentru relansarea economică, reprezentanţii patronatelor au mai venit cu un set de propuneri pentru a ajuta întreprinzătorii să-şi pună din nou afacerea pe roate, dar şi pentru a creşte contribuţiile la bugetul statului. Astfel, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) propune Guvernului măsuri prin a căror aplicare s-ar putea relansa economia şi ar creşte gradul de ocupare a forţei de muncă, precum şi contribuţiile la bugetul de stat, a declarat, vineri, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR, cu prilejul celei de-a XVIII-a ediţii a Topului IMM-urilor.

Cât va costa un kilometru de autostradă

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care stabileşte toate standardele de cost pentru lucrările de infrastructură, atât pentru cele feroviare şi navale, cât şi pentru cele rutiere sau aeriene. Proiectul este postat pe site-ul ministerului, observaţiile fiind aşteptate până la data de 15 noiembrie a.c. "Prin prezenta hotărâre se aprobă standarde de cost (12 - n. red.), care să răspundă unui minim necesar de finanţare şi care să evite atât subfinanţarea cât şi suprafinanţarea datorită erorilor de fundamentare a costurilor lucrărilor de investiţii pentru obiectivele din domeniul infrastructurii de transport", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Isărescu: Sistemul bancar are defecţiuni în funcţionare

Guvernatorul BNR a recunoscut că măsurile luate de banca centrală pentru reducerea dobânzilor nu funcţionează. Sistemul bancar din România nu este cartelizat, dar are defecţiuni în funcţionare şi este supus unor presiuni generate de incertitudinile existente pe plan local şi de discuţiile "nesfârşite" din plan politic şi social, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. "Eu nu cred că sistemul bancar este cartelizat, dar, într-adevăr, funcţionarea lui are defecţiuni, ca să numesc aşa, şi este şi el presurizat de incertitudinile care sunt în această ţară şi discuţiile nesfârşite pe scena politică, pe scena socială. Toate aceste incertitudini se transmit în costuri suplimentare", a spus Isărescu la un post de televiziune, citat de Mediafax.

S-a pus sechestru pe chioşcurile Rodipet

Măsura s-a impus având în vedere că "există pericolul înstrăinării bunurilor din patrimoniul societăţii". Valoarea estimată a celor 1.483 de chioşcuri este de 2,86 mil. euro. Procurorii de la Crimă Organizată au pus, la 1 noiembrie, sechestru asigurător pe toate chioşcurile SC Network Press Concept, fosta Rodipet, comsiderând că, prin neluarea acestei măsuri, acestea ar putea fi înstrăinate. "Având în vedere că suma, care constituie prejudiciu (35,5 mil. euro - n. red.) nu a fost recuperată până în prezent, că învinuiţii sunt acţionari minoritari ai fostei Rodipet SA, actuala Network Press Concept SA, şi că există pericolul înstrăinării bunurilor din patrimoniul societăţii mai sus precizate (...) dispun indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asigurător, asupra tuturor chioşcurilor de distribuţie a presei existente în patrimoniul SC Network Press Concept SA, fostă Rodipet, aşa cum sunt ele individualizate în anexa care face parte din prezenta ordonanţă".

Preţul aurului, aproape de 1.400 dolari uncia

Decizia Fed de a injecta bani în economie a determinat o creştere a preţului metalului preţios până la un nou maxim istoric. Preţul aurului a ajuns vineri la un nou maxim istoric, de aproape 1.400 dolari pe uncie, pe fondul deciziei Rezervei Federale a Statelor Unite de a continua să injecteze bani în economie, care ar putea determina presiuni inflaţioniste, scrie Reuters. Preţul metalului preţios a avansat cu aproape 3 puncte procentuale, săptămâna trecută, având cea mai bună evoluţie săptămânală din mai. Aurul a înregistrat un nou record, cu toate că dolarul a avansat vineri cu aproape 1%, majorare susţinută de datele privind numărul de locuri nou-înfiinţate în America, în luna octombrie, care arată, potrivit economiştilor, că economia Statelor Unite şi-ar putea reveni.

Schauble critică neobişnuit de dur decizia Fed

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a criticat neobişnuit de dur programul Rezervei Federale americane (Fed) de suplimentare a lichidităţilor, acuzând că acesta provoacă probleme la nivel mondial, transmite AFP, relatează Mediafax. "Nu cred că americanii îşi vor rezolva astfel problemele, dar vor crea în schimb probleme suplimentare în lume", a declarat Schauble la televiziunea publică ARD. Fed a aprobat, miercuri, un program de achiziţie de obligaţiuni, în valoare de 600 de miliarde de dolari, valabil până în iunie 2011, în vederea susţinerii economiei prin lichidităţi.

Schauble a spus că acest subiect va fi discutat la summitul G20 care va avea loc săptămâna viitoare în Coreea de Sud.

EVENIMENTUL ZILEI

La mormântul lui Păunescu: Discursuri şi poze pe "mobil"

Adrian Păunescu a fost înmormântat. Curioşii s-au înghesuit să facă poze pe telefon. Sicriul lui Adrian Păunescu a fost coborât ieri în groapa de pe Aleea Scriitorilor, cu onoruri militare, sub "ochii" câtorva sute de camere video, după discursuri patriotice şi cu tentă politică. Pentru poetul Adrian Păunescu, la Cimitirul Bellu din Capitală s-au îngrămădit ieri peste 1.000 de admiratori. Mulţi "au călărit" mormintele lui Mihai Eminescu, George Coşbuc sau Nichita Stănescu, "vecinii" de mormânt ai poetului, în ghiontindu-se ca să arunce o privire sau să prindă o poză pe telefonul mobil.

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti: Plătiţi-vă datoriile, altfel investitorii nu vor veni

Mark Gitenstein e nemulţumit că plata arieratelor către companiile americane s-a făcut, în unele cazuri, doar după discuţii cu persoane din guvern. Ambasadorul SUA Mark Gitenstein îndeamnă executivul de la Bucureşti să-şi plătească datoriile către companiile americane, provenind din rambursarea de TVA şi din contracte guvernamentale. El susţine că, în unele cazuri, plata arieratelor a fost făcută "doar după discuţii cu persoane din guvern şi nu ar trebui să se întâmple aşa". Gitenstein avertizează că această practică face ca firmele vestice să fie reticente în a investi în România.

Cum a omis Udrea 7,7 milioane euro

Din 9,2 milioane de euro, sumă prevăzută în contractele cu spitalele de urgenţă din Capitală ale unei firme a soţului său, ministrul a declarat doar 1,5 milioane. Elena Udrea şi Valerian Vreme sunt, potrivit noilor declaraţii de interese, singurii miniştri care au, prin firme proprii sau ale rudelor apropiate, contracte pe bani publici. Chiar dacă noua Lege ANI obligă la declararea sumelor totale pe care, în virtutea acestor contracte derulate pe timpul mandatului, demnitarii sau familiile lor le pot încasa de la stat, niciunul dintre cei doi miniştri nu le declară integral. Efectul: sume publicate net inferioare celor din contracte

Florin Pogonaru, AOAR: FMI nu-şi mai dovedeşte utilitatea

Neatenţia la cheltuielile din 2009 şi amânarea termenului pentru ţinta de arierate sunt dovezi că Fondul nu poate impune disciplină, spune preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri. Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu-şi mai dovedeşte utilitatea pentru disciplinarea mediului economic românesc, este de părere Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El a declarat, într-un interviu acordat EVZ, că a fost surprins, în discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii Fondului, să observe "o stare de complezenţă". Primul motiv pentru care reprezentantul mediului de afaceri face această afirmaţie este faptul că "FMI a permis ca, timp de un an, Guvernul României să nu facă nimic, să cheltuie pur şi simplu banii fără să ia nicio măsură de reduceri".

FINANCIARUL

Afaceri care merg bine şi pe timp de criză: politica şi sindicalismul

Premierul şi-a achitat creditul auto, deşi a avut venituri mai mici decât necesarul. Liderul sindical Dumitru Costin a adunat anul trecut o sumă de 240.000 de lei de la BNS şi ca membru în CA-uri. Cabinetul Boc nu este afectat de criza economică. Miniştrii au sute de mii de euro în conturi, maşini de lux şi afaceri prospere. Din declaraţiile de avere depuse recent, aflăm, de exemplu, că, în plină criză imobiliară, ministrul Turismului, Elena Udrea, a câştigat 460.000 de euro. Ea precizează că a vândut trei apartamente cu peste 130.000 de euro fiecare. Din această sumă, în conturi se regăsesc aproximativ 320.000 de euro.

Recesiunea şi evaziunea au redus consumul cu 4,9% în primele nouă luni

În septembrie, România a avut a patra cea mai mare scădere din UE. Creşterea TVA, tăierea salariilor bugetarilor şi mărirea evaziunii fiscale au generat o scădere a consumului cu 4,9%, în primele nouă luni ale acestui an. Doar în septembrie s-a înregistrat o scădere de 1,6%, în timp ce în UE 27 a crescut cu 1,3%, iar în zona euro cu 1,1%. În primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu ianuarie-septembrie 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, s-a diminuat cu 4,9% ca serie ajustată în funcţie de zilele lucrătoare şi sezonalitate, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Suntem pe locul 50 în topul Indicelui dezvoltării umane, cu o speranţa de viaţă de 73,2 ani

La nivelul celor 135 de ţări analizate de studiul Naţiunilor Unite se constată o ameliorare a condiţiilor de trai ale oamenilor, inclusiv din punctul de vedere al sănătăţii şi al veniturilor. "Oamenii sunt adevărata bogăţie a unei naţiuni". Cu aceste cuvinte, ultimul raport ONU privind dezvoltarea umană devine precursorul unui model nou de evaluare a acestei evoluţii. Documentul prezintă trei noi indici, schiţează tabloul inegalităţilor existente atât în interiorul unei ţări, cât şi în raport cu alte state, evidenţiază profunde disparităţi între bărbaţi şi femei, precum şi o sărăcie multidimensională în Asia de Sud şi în Africa subsahariană.

Siderurgia autohtonă a ajuns la 70% din nivelul anului 2008. UE s-a mişcat mai repede: 80%

Cele şase combinate au realizat la nouă luni producţia din tot anul 2009. Combinatele siderurgice româneşti îşi revin mai greu decât cele din Uniunea Europeană. Principala frână o constituie căderea pieţei interne de construcţii şi perspectivele sumbre de revenire. În aceste condiţii, speranţele de recuperare vin din exporturi, în special pe piaţa turcă. În primele nouă luni din 2010 combinatele siderurgice din România au realizat o producţie echivalentă cu cea înregistrată în tot anul 2009, greu încercat din cauza crizei economice mondiale, şi au ajuns la 70% din producţia raportată înaintea apariţiei primelor semne de turbulenţă.

BCR a pierdut 3 milioane euro în trei luni din aplicarea OUG 50

În următoarele nouă luni, creditarea va avea un ritm de creştere cu o singură cifră. Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, consideră că principalele prevederi ale OUG 50 care afectează băncile sunt cele privind calculul dobânzii cu menţinerea neschimbată a marjei şi extinderea aplicării şi la contractele aflate în derulare. Acesta consideră că, anual, întregul sistem bancar va pierde de pe urma veniturilor neîncasate peste 500 de milioane de euro, un fapt ce va afecta capacitatea băncilor de a acorda credite. Veniturile din comisioane ale Băncii Comerciale Române (BCR) în trimestrul III au scăzut cu aproximativ 3 milioane de euro, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 50 privind contractele de credit ale consumatorilor, a arătat Dominic Bruynseels.

GÂNDUL

Imagini spectaculoase cu Turnul Taiwan, construcţia SF proiectată de un român. Interviu Gândul cu Dorin Ştefan, arhitectul futurist al "navei spaţiale" de peste 300 de metri

După ce au aflat vestea câştigării megaconcursului internaţional din Taiwan, soţii Ştefan s-au dus la Viena "să-şi clătească ochii", trecând prin Budapesta, unde concurează cu macheta muzeului Brâncuşi

din Bucureşti Echipa de arhitecţi români coordonată de experimentatul arhitect futurist Dorin Ştefan a devansat 236 de echipe din 25 de ţări ale lumii, câştigând premiul I la concursul internaţional organizat în Taiwan, pentru construirea unui zgârie-nori de 300-350 de metri. Proiectul, desprins parcă dintr-un film SF, a fost recompensat cu suma de patru milioane de dolari taiwanezi (circa 125.000 de dolari americani), de un juriu internaţional format din arhitecţi americani, britanici, japonezi şi taiwanezi.

Investiţii de 200 de milioane în parcările subterane ale Capitalei. Harta primelor şase construcţii şi preţul pe care-l vor plăti şoferii

Parcările vor fi realizate în parteneriat public-privat: primăria va pune la bătaie terenul iar investitorul se va ocupa de asigurarea banilor pentru investiţii. Construcţiile se vor face în unele dintre cele mai aglomerate locuri din Capitală, de aceea şi valoarea investiţiilor rămâne foarte mare, în ciuda reducerilor de costuri operate în ultimele şedinţe de consiliu general. Valoarea investiţiei este de peste 200 de milioane de euro iar costurile aferente unui loc de parcare vor fi cuprinse între 35.134 de euro şi 74.550 de euro. Calculele arată că un metru pătrat de parcare subterană va costa între 1.872 de euro şi 3.323 de euro.

Isărescu, întrebat dacă mai vrea la Preşedinţie: "O să rămân la vinărie". Cât de greu e pentru micul afacerist să facă business "în sens pozitiv"

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, un mic om de afaceri recunoscut în branşa producătorilor de vinuri, a povestit cât de greu este pentru întreprinzătorul român să facă business "în sens pozitiv". Birocraţia, fiscalitatea ridicată şi cozile de la ghişee sunt principalele piedici în calea unei afaceri, care pun în umbră crearea de noi locuri de muncă. Şeful Băncii Naţionale a vorbit despre experienţa sa ca simplu întreprinzător, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată la Pro TV, atingând totodată şi subiecte la zi, precum cursul valutar, ordonanţa privind creditele populaţiei şi creşterea economică.

Cristian Preda, după realegerea lui Antonie Solomon la şefia filialei Craiova: "Mi-e ruşine că sunt în PDL"

Realegerea în fruntea PDL Craiova a urmăritului penal Antonie Solomon stârneşte reacţia vehementă a euro-deputatului democrat-liberal Cristian Preda, care a atacat, duminică, prestaţia respectivei filiale pedeliste. "Vă spun sincer că nu mă identific în nici un fel cu un asemenea tip de biografie şi cu un asemenea tip de prezenţă politică. Mi-e ruşine că sunt în PDL, auzind că acest partid aplaudă pe cineva care este trimis in judecată", a spus Preda, la Europa FM, cerând conducerii partidului să reacţioneze la declaraţiile lui Solomon conform căruia: "în fiecare familie de români zace un dosar penal".

Unde ne sunt suedezele. România lui Ceauşescu, de două ori mai mulţi vizitatori decât cea din prezent. Declinul turismului în cifre

O ţară în pragul revoltei populare în care mai mult de jumătate din totalul populaţiei era înregistrată în statistici la rubrica "turist". Aceasta este una din dimensiunile României anului 1989 când, peste 12,9 milioane de persoane vizitau staţiunile autohtone. În prezent, în primele nouă luni ale anului, "numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică", aşa cum le consemnează Instiutul Naţional de Statistică (INS), se ridică la numai 4,6 milioane de persoane. Cifrele urmează trendul consemnat în 2009 când numărul total de turişti din România a depăşit cu puţin 6,1 milioane de persoane.

JURNALUL NAŢIONAL

UDMR dă cu pumnul în masa PDL

Reprezentanţii Consiliului Permanent al UDMR, întruniţi la Târgu Mureş, au decis: dacă nu se reuşeşte adoptarea legii educaţiei în forma care să permită "extinderea drepturilor pentru minorităţi", formaţiunea va părăsi coaliţia, primul pas fiind acela de a vota împotriva legii bugetului de stat.. Gestul, dacă va duce la respingerea legii bugetului, nu numai că va bloca următoarea tranşă de bani de la FMI, care condiţionase acordarea banilor de adoptarea şi a acestei legi, ci, teoretic, ar fi echivalentul demiterii Guvernului de Parlament.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum a ajuns Adrian Păunescu erou

Controversă. Sanctificat de public, Adrian Păunescu e contestat de elitele intelectuale. Adrian Păunescu, una dintre figurile cele mai repudiate în zilele Revoluţiei, a fost înmormântat ieri la Bellu, alături de Mihai Eminescu şi de Nichita Stănescu. Beneficiar al unei reabilitări fără precedent, el polarizează România: oamenii de pe stradă îl consideră erou, în timp ce intelectualii îi contestă valoarea umană şi literară. Moartea lui Adrian Păunescu repune pe tapet o mai veche discuţie: Cum de renumele său a fost "albit" în aceşti 20 de ani de la Revoluţie, în ciuda colaborării dovedite cu regimul comunist în timp ce alţi scriitori ce au slujit la rândul lor puterii de atunci ca Dumitru Popescu "Dumnezeu", D.R.Popescu sau Eugen Barbu sunt în continuare repudiaţi?

"Poeziile lui sunt pure declamaţii, dar în rest e un poet foarte slab"

Ce spun însă experţii despre valoarea poetului Adrian Păunescu? Pentru criticul literar Alexandru Matei, doar primele două volume de versuri sunt notabile, restul volumelor putând foarte bine să lipsească: "Primele două volume, < Ultrasentimente > şi < Mieii primi >, au fost foarte bune, în contextul redescoperirii liricului după proletcultism. Dar atât, fiindcă nu mai e nimic interesant în ce a scris după 1970. Poeziile lui sunt pure declamaţii, în versificarea cărora a fost foarte abil, dar în rest un poet foarte slab". O comparaţie cu Bacovia sau Eminescu, crede criticul, ar fi hârtia de turnesol a valorii sale ca poet: "Nu poţi de pildă să ţi-l imaginezi pe Eminescu sau Bacovia declamând poezii de la tribuna unui stadion; un Eminescu pentru galerie e imposibil de conceput".

Andrei Cornea: "Nu cred că în Polonia unuia ca Păunescu i s-ar face funeralii naţionale"

Filosoful şi criticul de artă Andrei Cornea a fost extrem de tranşant, fără a se jena să-şi spună părerea chiar şi la postul public de televiziune: "Una este să fii versificator şi cu totul alta e să fii poet". Acesta a avut cuvinte grele şi despre prestaţia morală a scriitorului: "Nu cu multă vreme în urmă, cu ocazia vizitei Hertei Müller la Bucureşti s-a vorbit despre cedările intelectualilor care nu au ales să fie disidenţi în perioada comunistă. Au fost atacaţi atunci oameni ca Mircea Cărtărescu, Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, spunându-se că au tăcut pe vremea aceea, că nu au luat atitudine. Bun. Au tăcut. Nu au avut curajul de a ataca regimul. Dar să facem şi noi o simplă comparaţie între ei şi Păunescu.

Porcul românesc nu primeşte încă viză de UE

România nu a primit încă avizul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de carne de porc. În cel mai optimist caz, piaţa ar putea fi parţial redeschisă de anul viitor fermierilor români. Pentru ca Româna să primească avizul pentru reluarea livrărilor de carne de porc în UE este necesară, în opinia Comisiei Europene, aplicarea "compartimentării regionale". Compartimentarea presupune o împărţire a teritoriilor care să includă un anumit număr de crescătorii de animale şi abatoare aferente. Propunerea a fost făcută autorităţilor române de reprezentanţii Comisiei Europene, care susţin că astfel, în cazul unei epidemii de pestă porcină, focarele ar fi uşor de controlat.

Arhitectul român de 350 metri

Într-un mic birou din Bucureşti, şapte români coordonaţi de arhitectul Dorin Ştefan au realizat proiectul celui de-al doilea turn ca înălţime din Taiwan, care va avea 350 metri. Proiectul românesc, realizat în doar două luni de muncă, a fost preferat de autorităţile taiwaneze în ciuda concurenţei aprige: 237 de proiecte ale unor arhitecţi din 25 de ţări, printre care şi celebrul birou de arhitectura "Cook Robotham Architectural" din Marea Britanie.

Recordurile "Taiwan Tower"

Conceptul arhitectural pentru a doua cea mai înaltă clădire din Taiwan şi cea mai înaltă clădire din Taichung (al treilea oraş ca mărime din această ţară) a fost caracterizat de juriul concursului drept unul "modern şi graţios". "Nu e un turn de birouri, ci e un turn, semnal, cu funcţiune de turism , gen Tour Eiffel. În clădire se vor afla un muzeu al oraşului, un restaurant belvedere, nişte birouri de administraţie. Conceptul se bazează pe nişte lifturi uriaşe care au forma unor zeppeline ce urcă până la 300 de metri. Fiecare zeppelin poartă câte 50 de persoane. Sigur că în acest turn va fi foarte multă tehnologie , pentru că se bazează pe energie neconvenţională: foarte multe baterii solare, celule fotovoltaice, apa de ploaie care este convertită. Fiind un semnal pentru un oraş în expansiune, el trebuie să reprezinte tot ce este la zi în energie şi tehnologie", spune Dorin Ştefan.

Ce-i lipseşte sistemului bancar din România

Deşi băncile funcţionează pe un model asemănător cu cel din ţările dezvoltate, clienţii lor nu beneficiază de nici unul dintre instrumentele de protecţie consacrate în zona euro. Clienţii băncilor din România nu au nici o umbrelă serioasă de protecţie împotriva eventualelor abuzuri ale creditorilor. Spre deosebire de o bună parte a ţărilor membre ale Uniunii Europene, ţara noastră nu are nici o lege a falimentului personal şi nici măcar un organism de tip ombudsman care să rezolve, pe căi amiabile, eventualele conflicte dintre bănci şi clienţii lor. Mai mult, până nu mai târziu de anul trecut, lipsa unei legislaţii adecvate permitea băncilor să majoreze unilateral costurile împrumuturilor aproape oricând doreau. Unele dintre băncile locale erau printre puţinele din Europa care percepeau o dobândă variabilă fără a oferi clienţilor şi formula de calcul a acesteia.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Românii trebuie să se vindece de obsesia imobiliară

Scăderea şi îmbătrânirea continuă a populaţiei vor face ca, în deceniile următoare, numărul de cumpărători potenţiali de locuinţe să se reducă dramatic. Până în 2008, achiziţia de apartamente pe credit părea cea mai sigură şi mai profitabilă investiţie, atât pentru speculatori, cât şi pentru persoanele înclinate spre investiţii pe termen lung. Preţurile de pe piaţa imobiliară creşteau continuu, în ritmuri impresionante, şi nu dădeau niciun semnal de încetinire, dat fiind că salariile românilor creşteau şi ele, iar dezvoltarea economiei, sporirea numărului de locuri de muncă, deficitul de locuinţe şi relaxarea creditării păreau să asigure un nivel solid al cererii.

Cum se aplică directiva creditelor de consum în alte ţări

Peste tot e linişte, doar la noi e scandal, din cauza unei legi confuze. În nicio ţară unde directiva europeană 48/2008 privind creditele de consum a fost introdusă în legislaţiile interne nu s-au iscat atâtea dispute şi contestaţii din partea clienţilor băncilor ca la noi. Şi asta din simplul motiv că OUG 50 este una neclară, care a lăsat loc de interpretări ce au dat naştere la inevi-ta-bile conflicte dintre bănci şi beneficiarii de credite. Cea mai gravă problemă este intenţia autorităţilor de a interveni prin măsuri administrative asupra costurilor unui împrumut, prin anularea unor comisioane sau prin stabilirea unor formule de calcul ale dobânzilor, ceea ce nu se întâmplă în alte state.

Luptă antievaziune prin delaţiune

Este oficial! A fost declanşată lupta împotriva muncii la negru. Nu prin relaxarea fiscalităţii pe forţa de muncă sau dereglementarea pieţei muncii, ci prin înfiinţarea unei noi categorii profesionale. Astfel va scădea, chiar dacă nu oficial, ci doar la negru, şi şomajul. Alături de agenţii secreţi din SRI, SIE, DGIA, DGIPI etc. vor apărea şi "persoane interesate" să depună anonim în cutii poştale la inspectoratele teritoriale de muncă delaţiuni împotriva celor care angajează la negru. Ce puţin aşa rezultă din Strategia naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobată recent de Guvern.

România, pârâtă la CEDO pentru datoriile "fratelui" Păunescu

Salariaţii de la Imar Arad au ajuns cu plângerile la forurile europene, acuzând statul că încalcă legea în favoarea patronului. Refuzul administraţiei Imar Arad de a-şi achita datoriile către salariaţi aduce României încă un proces la CEDO. Plângerea a fost depusă de muncitorii fabricii de mobilă, care cer contravaloarea tichetelor de masă pe care nu le-au mai încasat de câţiva ani. În cazul în care instanţa europeană se va pronunţa în favoarea reclamanţilor, România trebuie să plătească din bani publici oalele sparte de un patron, nimeni altul decât George Constantin Păunescu, pentru care nişte angajamente asumate prin contract nu au nicio valoare.

Topul miliardarilor restanţieri la stat

Deşi au firme care rulează sute de milioane de lei pe an, există oameni de afaceri "de top" care nu plătesc impozitele către buget. Debitele restante ale primilor 10 datornici privaţi către bugetul de stat ating un miliard de lei. Printre oamenii de afaceri care patronează sau conduc direct firmele aflate pe lista neagră a Fiscului sunt nume sonore, nelipsite din topurile miliardarilor realizate în fiecare an: Ioan Nicolae, fraţii Micula, Cristian Burci sau Fahti Taher. Dacă aceştia vor fi executaţi silit de Ministerul Finanţelor, alţi datornici cu blazon.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu descoperă pe propria piele că este greu să faci afaceri cinstite în România

Guvernatorul Băncii Naţionale este sigur că anul viitor economia va creşte, iar cursul va rămâne stabil. El respinge solicitările de depreciere a cursului pentru a ajuta exporturile şi economia, susţinând că vremea acestor măsuri miraculoase a trecut. Deşi economia va creşte anul viitor, Isărescu spune că nivelul de trai se va îmbunătăţi de-abia din următorul an. În războiul clienţi-bănci pe tema Ordonanţei 50 înţelege şi populaţia, dar mai mult îi înţelege pe bancheri când spun că vor avea pierderi, iar guvernatorul preferă să aibă un sistem bancar solid. Sistemul bancar din România nu este cartelizat, dar are defecţiuni în funcţionare şi este supus unor presiuni generate de incertitudinile existente pe plan local şi de discuţiile "nesfârşite" din plan politic şi social, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Sorin Ovidiu Vîntu s-a prezentat la Tribunalul Bucureşti, unde începe judecarea dosarului său

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu s-a prezentat la Tribunalul Bucureşti, unde luni începe judecarea dosarului său în care este acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de detenţie pentru păgubirea a peste 300.000 de investitori la Fondul Naţional de Investiţii, scrie Mediafax Business. La Tribunalul Bucureşti a venit şi omul de afaceri Octavian Ţurcan, însoţit de avocatul său. Instanţa Tribunalului Bucureşti începe luni judecarea dosarului în care Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, alături de Alexandru Stoian sunt acuzaţi pentru favorizarea lui Nicolae Popa, căutat şi prins de Interpol în Indonezia pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 15 ani de detenţie.

Cum se pregătesc dealerii de anvelope să echipeze pentru iarnă 3,5 milioane de maşini

În cazul în care ar fi adoptată ordonanţa de urgenţă, magazinele de anvelope ar putea vinde în următoarea lună 14 milioane de cauciucuri pentru autoturisme în valoare totală de 1,4 mld. euro. Echiparea unui autoturism cu anvelope de de iarnă costă între 700 şi 6.000 de lei, potrivit unei analize realizate de ZF, luând în calcul toate segmentele de maşini, de la clasa mini la SUV-uri şi limuzine de lux. Astfel, cineva care deţine un model Dacia 1310 ar cheltui între 700 şi 830 de lei pentru a achiziţiona un set de anvelope noi, în condiţiile în care în multe dintre cazuri valoarea maşinii per ansambul nu ajunge la 1.000 de lei

Vânzările comercianţilor sunt salvate doar de inflaţie

Industria a accelerat ritmul de crestere in trimestrul trei datorita cererii externe, in timp ce consumul si-a diminulat ritmul de scadere, ceea ce da sperante ca dinamica economiei ar putea fi mai buna decat se anticipase. Comenzile noi din industrie au crescut în primele nouă luni cu 26%, în condiţiile în care după primul semestru ritmul de creştere fusese de 23,9%, în timp ce cifra de afaceri a companiilor din industrie şi-a menţinut ritmul de creştere la 10,8%, arată datele Institutului Naţional de Statistică INS. În paralel, vânzările din comerţul cu amănuntul şi-au redus ritmul de scădere, de la 5,1% după primele şase luni la 4,9% în intervalul ianuarie-septembrie. Diminuarea ritmului de scădere a cifrei de afaceri din industrie ar putea fi explicată mai degrabă de creşterea inflaţiei după majorarea TVA de la 19% la 24%, decât de o revenire a consumului.

Un om de afaceri din Alexandria sparge gheaţa pe Bursă cu primul IPO după doi ani şi jumătate

Producătorul de pompe hidraulice Hidraulica UM Plopeni, controlat de omul de afaceri Dănel Dinu din Alexandria, va derula începând cu data de 12 noiembrie o ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) în vederea listării la Bursă, aceasta fiind prima astfel de ofertă după cea a Teraplast Bistriţa (TRP) în luna aprilie 2008. Hidraulica îşi propune să strângă între 10,7 şi 12,2 milioane de lei de pe Bursă pentru cofinanţarea construirii unei minicentrale fotovoltaice, investiţie pentru care va beneficia de fonduri europene.

CNVM mai închide o firmă de brokeraj pentru ilegalităţi

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizaţia de funcţionare firmei de brokeraj Ventrust Investment din Târgu-Mureş, deţinută de omul de afaceri Alexadru Fărcaş, şi a amendat societatea şi şapte angajaţi ai acesteia cu suma totală de 45.800 de lei (circa 10.600 de euro), pentru utilizarea ilegală a banilor clienţilor, potrivit unor ordonanţe publicate la finele săptămânii trecute de arbitrul pieţei de capital. Fărcaş a fost sancţionat şi cu interzicerea desfăşurării de activităţi pe piaţa de capital timp de un an. CNVM a descoperit în cadrul unui control de rutină efectuat la Ventrust că societatea de brokeraj a utilizat fondurile unor clienţi creditori (care aveau bani în conturile societăţii) pentru acoperirea decontării tranzacţiilor clienţilor debitori (care aveau datorii faţă de societate), faptă care nu este permisă de lege.

De teamă că nu aprobă suprataxele, Ungaria vrea să limiteze puterile Curţii Constituţionale

Cabinetul maghiar nu are altă variantă decât să limiteze puterile Curţii Constituţionale, în caz contrar aşa-numitele "taxe de criză" pe care Budapesta vrea să le implementeze pentru a acoperi găurile bugetare ar putea fi declarate neconstituţionale, a declarat ministrul ungar al economiei Gyorgy Matolcsy, scrie Portfolio.hu. Ungaria a introdus în octombrie un sistem de taxe speciale pentru companiile din industriile energetică, telecom şi de retail, după ce în vară a aprobat măsuri similare pentru bănci. Oficialul de la Budapesta a estimat de asemenea că, până în 2015, în economia maghiară se vor mai crea încă 400.000 de locuri de muncă şi a declarat că guvernul său a hotărât să creeze un sistem de pensii pe două piloane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb