REVISTA PRESEI 08.11.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 noiembrie 2012

REVISTA PRESEI 08.11.2012

ADEVARUL

Dan Nica şi doi generali, în afacerea Ericsson

Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, este nominalizat de fostul şef al Ericsson România ca fiind unul dintre cei care au primit mită pentru ca suedezii să obţină contractul pentru "112 - numărul unic de urgenţă". Pe "circuitul" contractului pentru programul "112" apar numele a doi generali ai fostei Unităţi "R" a Securităţii, care se ocupa de protejarea comunicaţiilor guvernamentale. Este vorba de fostul şef al STS, Tudor Tănase, şi un alt general, fost şef al Unităţii "R" şi fost consilier la Ericsson România. Ei ar putea fi bănuiţi de promovarea intereselor Ericsson în contractul de 40 de milioane de euro, fără licitaţie. În Suedia are loc un proces, în faza apelului, în care Ericsson îl acuză pe fostul şef al filialei din România, Thomas Lundin, că ar fi deturnat 7 milioane de dolari. Jurnaliştii de la "Rise Project" au obţinut documente din instanţa suedeză, printre care şi mărturia lui Lundin, conform căruia unul dintre politicienii mituiţi este Dan Nica.

COPY/PASTE Ecaterina Andronescu a girat un plagiat grosolan

Un proiect de cercetare plagiat, prin care se solicita de la buget o jumătate de milion de euro şi care a fost asumat de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, devoalează o faţă deloc onorabilă a cercetării româneşti. OWHAN(Optical Wireless-based Multi-Gb/s Hybrid Access Network for Broadband Multiservices Applications)este numele de cod al unui proiect de cercetare din domeniul optoelectronii care, în noiembrie anul trecut, a fost depus la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), spre a fi finanţat cu o jumătate de milion de euro. Proiectul de cercetare este un "plagiat ordinar", după cum au constatat experţi internaţionali, iar unul dintre semnatarii cererii de finanţare, ca reprezentat legal al Universităţii Politehnice din Bucureşti, este Ecaterina Andronescu, actualul ministru al Educaţiei, fost rector şi actual preşedinte al acestei universităţi. Odată ce s-a văzut implicată în această afacere, Ecaterina Andronescu a avut o singură grijă: să se extragă pe sine din întreaga poveste şi să lase răspunderea pe umerii altora.

Prima zi de coabitare dintre Băsescu şi Ponta

Preşedintele şi premierul au avut, ieri, o rundă de negocieri pe teme economice şi externe şi au reuşit să evite orice fel de conflict. La şase luni după instalarea lui Victor Ponta la Palatul Victoria, premierul şi preşedintele au ieşit, măcar pentru o zi, din rutina confruntării reciproce. Traian Băsescu şi Victor Ponta s-au întâlnit, ieri, la Cotroceni pentru negocieri vizând relaţia cu FMI şi cu instituţiile europene, dar şi bugetul pe 2013. Cei doi au discutat pe un ton calm, fără atacuri reciproce, potrivit unor surse din mediul politic. Mai mult, au renunţat şi la obiceiul de a se ataca reciproc după terminarea întâlnirii.

De ce nu şi-au mai intrerupt emisia televiziunile sancţionate de CNA

Cele patru televiziuni, Pro TV, Antena 1, Acasă TV şi Kanal D, sancţionate marţi de CNA cu oprirea emisiei, au scăpat pentru moment. Acest lucru s-a întâmplat după ce Antena 1 şi Pro TV au solicitat reanalizarea deciziei de ieri. Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat pentru paginademedia.ro că decizia de sancţionare nu a mai fost comunicată oficial radiodifuzorilor deoarece au fost depuse contestaţiile celor două posturi de televiziune. "Nu au fost comunicate tocmai pentru că au făcut contestaţie. Trebuie să le dăm şansa să le fie analizate contestaţiile", a declarat Răsvan Popescu pentru paginademedia.ro. Potrivit legislaţiei, televiziunile trebuie să pună în aplicare decizia CNA în 24 de ore de la comunicarea oficială a sancţiunii.

Miza uriaşă din Portul Constanţa: 10 milioane de euro pe an. Mazăre vrea 75%. Dar cu ce preţ?

Prin obţinerea pachetului majoritar de acţiuni de la Administraţia Porturilor Maritime, Radu Mazăre vrea pentru judeţul Constanţa 75 % din profitul anual al companiei. Prin cele 10 milioane de euro pe care le realizează anual, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (APMC) SA îşi dispută cu Loteria Română titlul de cea mai profitabilă companie de stat. Banii intră în bugetul centralizat de stat, dar administraţia Mazăre vrea ca aceştia să revină bugetului local. Printr-un proiect de lege iniţiat de parlamentarii PSD Constanţa, municipalitatea doreşte să-şi majoreze acţiunile APMC, de la 20% (obţinute în 2008) la 51%.

CURENTUL

Marga îi aruncă în cârcă lui Corlăţean eşecul demiterii lui Băsescu

Liberalul Marga l-a atacat din nou pe pesedistul Corlăţean pentru gura spartă pe care acesta a avut-o în această vară, atunci când a declarat public că mai mulţi judecătorii ai CCR trebuie schimbaţi, deoarece ar avea o poziţie favorabilă anulării demersului de demitere a preşedintelui. Marga identifică acest moment ca fiind cel care a declanşat atitudinea ostilă a partenerilor strategici ai României - UE şi SUA - pentru lovitura de catifea pregătită minuţios de către USL. Cu alte cuvinte, dacă Titus Corlăţean şi-ar fi ţinut gura despre judecătorii CCR, USL ar fi reuşit să păcălească vigilenţa partenerilor strategici ai României, cei despre care Marga ar impresia că nu cunosc în detaliu ce se petrece la Bucureşti.

Robert Negoiţă distribuie banii publici bisericilor, în plină campanie electorală

Robert Negoiţă a început deja pomana de alegeri, într-un spirit evlavios, destinat impresionării electoratului PSD-ist. A vrut să lase locuitori din Sectorul 3 fără apă curentă şi canalizare, dar împarte cu lejeritate fonduri de 1.400.000 de lei la biserici. Nu mai puţin de 12 biserici din Sectorul 3 beneficiază de la primarul Robert Negoiţă de câte 100.000 sau 150.000 de lei fiecare, din bugetul local, adică din taxele şi contribuţiile tuturor locuitorilor din sector. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care Biserica Ortodoxă dispune şi ea de fonduri suficiente pentru a se descurca fără pomana edilului Negoiţă.

CURIERUL NATIONAL

Piaţa de leasing operaţional a crescut cu 14% în primele nouă luni

Piaţa de leasing operaţional a înregistrat, în primele nouă luni, o creştere de 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 41.500 de unităţi, a anunţat ieri Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional (ASLO), care estimează că se va ajunge la peste 42.000 unităţi până la finele anului. Faţă de sfârşitul anului trecut, piaţa a consemnat un avans de 11%. LeasePlan România, Porsche Mobility şi ALD Automotive ocupă primele trei poziţii în acest sector, cu o cotă de piaţă de 17% fiecare, urmate de Arval Service Lease România (12%) şi Fleet Management Services (6,6%), potrivit datelor ASLO. Circa 7.200 de autovehicule noi au fost înmatriculate prin leasing operaţional în primele nouă luni, reprezentând 14% din totalul înmatriculărilor de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare.

BNR ne pregăteşte o secetă de bani

Pentru atenuarea scumpirilor, Banca Naţională a trecut la întărirea politicii monetare printr-o gestionare mai strictă a lichidităţilor. Decizia se suprapune unei restrângeri a consumului care deja previne o majorare necontrolată a preţurilor. Riscul luat în calcul de BNR este acela ca deficitul de cerere să fie adâncit cu costul frânării creşterii economice. Banca Naţională a României a început deja întărirea politicii monetare după avansul preţurilor din ultimele luni, potrivit declaraţiilor de ieri ale şefului instituţiei, Mugur Isărescu. Deocamdată BNR nu are în vedere decât restrângerea lichidităţii prin limitarea volumului operaţiunilor monetare de tip repo prin care asigură finanţare pe termen scurt băncilor comerciale.

Vom construi un singur reactor nuclear?

Ministerul Economiei va înainta Guvernului un memorandum cu patru variante de continuare a proiectului reactoarelor nucleare 3 şi 4. Cel mai nefavorabil scenariu ar fi cel în care Nuclearelectrica ar deţine întregul pachet de acţiuni în EnergoNuclear, caz în care se va construi o singură unitate. Celelalte trei ar putea fi atragerea unor noi investitori, atragerea celor care au părăsit EnergoNuclear în 2009 - 2010 sau menţinerea celor actuali.

Băsescu şi Ponta amână privatizarea CFR Marfă şi listarea Transgaz

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă şi listarea unor acţiuni Transgaz (TGN), apreciind că momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operaţiuni, şi să aştepte numirea managerilor privaţi care să crească valoarea celor două companii. Subiectul a fost discutat de cei doi oficiali în întâlnirea avută, ieri, la Palatul Cotroceni, în contextul negocierilor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), au declarat agenţiei Mediafax surse participante. "Preşedintele şi premierul au fost de acord să amâne privatizarea CFR Marfă şi listarea Transgaz, cu argumentul că acum nu este momentul prielnic. Cei doi au agreat că este nevoie ca mai întâi să fie introdus management privat care să crească valoarea celor două companii şi abia apoi să fie încheiate procedurile de vânzare de acţiuni", au arătat sursele citate.

Listarea acţiunilor ar putea aduce CE Oltenia 400 mil. euro. Bălăşoiu: Oferta va avea loc anul viitor

Complexul Energetic Oltenia speră să obţină din listarea pachetului de 15% dintre acţiuni aproximativ 400 mil. euro, a anunţat ieri Constantin Bălăşoiu, directorul sucursalei Craiova din cadrul CE Oltenia. Precizând că necesarul de investiţii al companiei, înfiinţate anul acesta prin fuziunea SNLO cu CE Turceni, CE Rovinari şi CE Craiova, este de 1,2 mld. euro, Bălăşoiu a precizat că suma de 400 mil. euro "a fost determinată ca diferenţă între sursele proprii de finanţare şi necesarul de investiţii". "Oferta de acţiuni la Bursă va avea loc, cu certitudine, anul viitor", a mai spus Bălăşoiu.

Agricultorii au solicitat demisia lui Daniel Constantin

Aproximativ o mie de producători agricoli au pichetat, ieri, sediul Guvernului, aceştia reclamând faptul că agricultura este lăsată de izbelişte şi cerând demiterea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Protestatarii au adus cu ei un utilaj pe care a fost amplasată o machetă înfăţişând o vacă, precum şi o orchestră. De asemenea, au venit cu o oaie care trăgea după ea un trenuleţ improvizat pe care erau agăţate mai multe bannere cu ciulini, cultura de bază a agriculturii: "Mâncarea este puterea omului", "Să vă fie ruşine că aţi distrus agricultura". Pe trenuleţul tras de oaie protestatarii au mai pus şi un craniu de berbec cu mesajul "Atât a mai rămas din zootehnie".

Asociaţia Brokerilor cere renunţarea la limitarea plasamentelor fondurilor de pensii private

Asociaţia Brokerilor a solicitat Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) să renunţe la intenţia de a restricţiona plasamentele fondurilor de pensii private doar în obligaţiuni emise de companii cu rating investment grade, potrivit Mediafax. Potrivit unui proiect de normă întocmit de CSSPP, fondurile de pensii private vor putea cumpăra numai obligaţiuni sau alte titluri de creanţă emise de companii care au rating "investment grade", le va fi interzisă achiziţia de titluri emise de companii cu activităţi preponderent în sectorul imobiliar sau în fonduri de investiţii tranzacţionabile.

EVENIMENTUL ZILEI

SONDAJ CSOP. Locomotiva Antonescu pierde aburi şi procente. PNL gâfâie în urma PSD

PNL şi Crin Antonescu sunt într-o scădere accentuată, iar distanţa dintre cei doi parteneri din cadrul USL devine vizibilă, arată un sondaj CSOP efectuat în perioada 2-5 noiembrie. Preşedintele PNL este depăşit în sondaje nu numai de premierul Victor Ponta, ci şi de primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Situaţia devine dramatică atunci când vine vorba despre raporturile între PSD şi PNL. 27% dintre repondenţi au declarat că au o părere bună şi foarte bună despre social-democraţii lui Victor Ponta. În schimb, liberalii au reuşit să impresioneze favorabil numai 15% dintre subiecţi, aproape la egalitate cu PDL-ul erodat de cei aproape patru ani de guvernare pe timp de criză, despre care 14% spun că au o părere bună.

Şase luni de guvernare USL, cu bune şi multe rele

"Evenimentul zilei" vă prezintă un bilanţ al activităţii actualului Executiv, la jumătate de an de la preluarea mandatului. Au trecut deja şase luni de la instalarea Guvernului USL. Şase luni în care instabilitatea politică a acoperit lipsa de competenţe economice ale Executivului. Şase luni în care guvernanţii numai la satisfacerea intereselor de partid nu au fost restanţi. În tentativa de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, regulile democratice au fost modificate peste noapte. A fost nevoie de o intervenţie în forţă a Comisiei Europene, Germaniei, Marii Britanii şi SUA pentru ca o parte din instituţiile atacate să fie repuse în drepturi. Încrederea în România a fost însă serios zdruncinată.

Voiculescu a luat cu japca aparatura de la Tele7abc

Pentru această ilegalitate, instanţa l-a amendat cu trei milioane de lei. Televiziunile lui Felix trebuie să plătească 3 milioane de lei defunctei Tele 7abc pentru că i-au luat acesteia ilegal echipamentele şi mijloacele de producţie, după intrarea în faliment. Instanţa supremă a dat dreptate lichidatorului televiziunii, care a reclamat că operaţiunea prin care SC Antena 1 (redenumită Intact Production) a "confiscat" echipamentele de la Tele 7 nu s-a realizat în baza unei licitaţii legale.

Ce le pregăteşte Frunzăverde liberalilor? Vicele PNL vrea să înregistreze la OSIM Partidul Naţional Popular Liberal

Vicepreşedintele PNL Sorin Frunzăverde a solicitat în 30 octombrie, într-o adresă către OSIM, înregistrarea mărcii "Partidul Naţional Popular Liberal", solicitarea fiind făcută în nume propriu, prin intermediul unui cabinet de avocatură. transmite mediafax.ro. Vicepreşedintele PNL solicită înregistrarea acestei mărci pentru patru categorii de activităţi în care să fie folosită, respectiv pentru "publicitate de orice natură, prin toate mijloacele de difuzare în masă inclusiv prin distribuirea de prospecte, direct sau prin poştă sau / şi distribuirea de eşantioane", dar şi pentru "servicii ce permit unei persoane să comunice cu altă persoană sau cu alte persoane prin orice mijloace de comunicare orală sau / şi vizuală".

JURNALUL NATIONAL

Radu Dumitru, de la cimitir la Ape Minerale!

Numire-şoc la o importantă companie naţională: Radu Dumitru în funcţia de director general al Companiei Naţionale a Apelor Minerale. Cariera profesională a celui investit este marcată de treceri succesive anterioare pe la Administraţia Cimitirelor, Patriarhie, RATB şi Turism Feroviar. Ce anume l-a recomandat pe Radu Dumitru pentru administrarea acestei companii? Până la probarea competenţei a cântărit greu în balanţa numirii faptul că Radu Dumitru este un apropiat al lui Marean Vanghelie. Aşadar "concursul" nedesfăşurat a fost compensat de garanţia lui Marean.

Victor Ponta la Antena 3: "Discuţiile cu Băsescu au fost anormal de normale"

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, într-o emisiune la Antena 3, că discuţiile purtate cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, au fost "anormal de normale". "Mai mult, astăzi cel puţin, am şi experienţe mai puţin fericite, ca să fiu foarte diplomat, discuţia de la Palatul Cotroceni a fost una axată pe ce avem de negociat şi ce vom face. Discuţia a decurs anormal de normal. Eu nu sunt nici atât de naiv, nici atât credul ca să mă aştept ca de acum încolo la o coabitare. Din punctul meu de vedere, eu nu voi căuta un nou conflict instituţional. Nu pot să ştiu ce va face preşedintele sau ce îi vor cere domnul Blaga, domnul Ungureanu, cei din PDL sau PP-DD, dar eu cred că România a intrat într-o direcţie bună. Eu nu voi căuta un conflict, dar asta nu înseamnă să stau pasiv. Sunt prudent şi pregătit".

Demisie în bloc la Forţa Civică Arad: Aproape întreaga organizaţie l-a părăsit pe MRU şi a trecut la PNL

Şase din cei şapte membrii ai Biroului Permanent al Forţei Civice - filiala Arad au demisionat din funcţiile deţinute în cadrul acestei formaţiuni şi s-au înscris în PNL. Ei s-au declarat hotărâţi să participe activ la campania electorală a USL pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Gestul acestora a fost explicat de către doi dintre foştii lideri ai Forţei Civice Arad, Vlad Botoş şi Dan Proca. "Ne dezicem de actuala structură la care a aderat Forţa Civică, deoarece reprezintă o manevră electorală, menită să inducă în eroare alegătorii. Considerăm că ARD reprezintă şi este în continuare PDL, formaţiune care s-a remarcat prin neprofesionalism şi înlocuirea sistemului de valori etice şi morale cu promovarea intereselor personale şi de grup, în detrimentul celor pe care i-au condus în ultimii ani.

Fitch nu-l lasă pe Obama să savureze succesul: ratingul SUA va fi retrogradat dacă nu evită prăpastia fiscală

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat că preşedintele Barack Obama trebuie să ajungă rapid la un acord cu Congresul pentru a evita intrarea în vigoare a unor majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli la începutul anului următor. Într-un comentariu publicat la doar câteva ore după ce Obama a câştigat al doilea mandat la Casa Albă, citat de Associated Press, Fitch susţine că preşedintele SUA trebuie să pună la punct un plan credibil pentru a evita aşa-numita "prăpastie fiscală" şi a majora plafonul de îndatorare, în caz contrar SUA riscând să-şi piardă ratingul "AAA" în cursul anului următor. În opinia analiştilor Fitch, prăpastia fiscală, respectiv cele 600 miliarde de dolari în majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli care ar urma să intre în vigoare anul viitor, ar putea arunca economia americană în recesiune şi ar majora rata şomajului la peste 10% în 2013.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%. România, cea mai mare creştere de preţuri la alimente din UE

Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%, a declarat, într-o conferinţă cu ocazia prezentării Raportului asupra inflaţiei, Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Naţionale a României a menţionat că rata anuală a inflaţiei în trimestrul al treilea a depăşit temporar limita superioară a intervalului ţintit, de 3%, plus minus 1%. Printre motivele creşterii inflaţiei, Isărescu a menţionat: şocul advers de ofertă agricolă pe plan intern şi internaţional, cu efect preponderent asupra preţurilor materiilor prime vegetale, efect de bază nefavorabil pe componenta LFO, menţionat deja în ediţiile anterioare ale Raportului asupra inflaţiei; deprecierea nominală a leului faţă de euro; ajustările aplicate unor preţuri administrate; trendul ascendent al cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului.

NATIONAL

Dan Voiculescu, legaturi periculoase cu "generalul bancherilor"

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, Dragos Diaconescu a fost numit in Consiliul de Administratie al uneia dintre firmele din suveica evazionista in spatele careia se afla Nelu Badea. Mai mult ca sigur, racolarea de catre "milionarul de la Londra" a fostului general DIE la conducerea SC VEL SERVICE SRL, societate aflata sub geana serviciilor secrete romanesti pentru spalare transfrontaliera de bani, nu a fost deloc intamplatoare.

Liberalul Catalin Chereches, scarbit de "penalul" Fenechiu

De la Baia Mare, primarul liberal Catalin Chereches isi continua razboiul cu actuala conducere a PNL. Principalul vizat este chiar presedintele Crin Antonescu, un "inabil" si un "ingrat", in viziunea lui Chereches. Nemultumit de componenta listelor USL pentru judetul Maramures, Catalin Chereches, sugera, intr-o scrisoare deschisa, ca intentioneaza sa puna bazele unei noi platforme politice in afara PNL. Cum episodul epistolar nu a avut ecou la centru, primarul din Baia Mare a trecut la "planul B" - criticarea conducerii PNL. Respectand ierarhia de partid, Chereches l-a atacat mai intai pe Crin Antonescu, aratand ca, desi se viseaza presedintele Romaniei, nu pre are calitati de lider.

Geoana, premierul lui Lazaroiu

Chiar daca USL va castiga alegerile, Sebastian Lazaroiu nu il vede tot pe Victor Ponta premier. Mai mult, consilierul prezidential spune ca Mircea Geoana ar fi "o varianta mai buna" decat Ponta. In opinia lui Lazaroiu, Ponta si-a creat singur problemele: "Stiind si atmosfera din PSD, pot sa dau ca 100% sigur acest lucru. Poti sa-l pui premier, dar patru ani nu va avea nicio usa deschisa la Bruxelles. Domnul Ponta are problema plagiatului - in occident e fatal acest schelet din dulap - si credibilitatea facuta praf. Vine Liviu Dragnea, Miron Mitrea, vor si ei, Mircea Geoana. Nu cred ca majoritatile stau intr-o persoana".

Bancile spaniole au aruncat in strada 400.000 de familii

Bula imobiliara din Spania, intretinuta de banci finantate inclusiv din Germania, a provocat o criza dura, aproape 400.000 de familii datornice fiind aruncate deja in strada de creditori. Conform publicatiei El Periodico de Catalunya, de la inceputul crizei imobiliare si pana in prezent, bancile au confiscat sute de mii de locuinte (inclusiv ale romanilor care si-au cumparat acolo case pe datorie) de la clientii care n-au mai putut achita ratele.

PUTEREA

Unitatea 2 s-a oprit în mod automat din cauze necunoscute: "Dosarele X" la Cernavodă

Situaţie demnă de un episod din "Dosarele X" la centrala nucleară de la Cernavodă. Unitatea 2 s-a oprit în mod automat, ieri, la ora 11.30, din cauza "declanşării intempestive a unui sistem automat de oprire rapidă", explicaţiile bălmăjite de autorităţi întărind însă senzaţia că, de fapt, habar nu au care sunt cauzele incidentului. Din informaţiile noastre, este pentru prima dată când oprirea neplanificată a unui reactor este anunţată public fără a fi precizată şi cauza care a provocat evenimentul.

Colegiile Prahova, râvnite de miliardari

În acest judeţ sunt nu mai puţin de 12 colegii de deputat pentru care vin să se lupte unii dintre cei mai bogaţi români, fii unor politicieni importanţi din judeţ, dar şi toţi liderii locali ai principalelor tabere implicate, USL şi ARD. Mircea Roşca, şeful filialei PNL Prahova, uns de Crin Antonescu, este cel care deschide lista candidaţilor USL pentru Camera Deputaţilor. Acesta candidează în Colegiul 1, împotriva unui fost coleg de partid, actualul deputat PDL Cristian Burlacu.

ROMANIA LIBERA

EXCLUSIV. "Reforma" Monei Pivniceru: tunurile pe CSM şi ANI!

Sosiţi în România pentru a evalua progresele în justiţie, experţii Comisiei Europene s-au întâlnit miercuri cu Mona Pivniceru si au aflat ca ministrul roman va face exact invers decat recomandarile europene transmise prin secretarul general Catherine Day . Ministrul Pivniceru le-a spus experţilor că va schimba legislaţia, în sensul reducerii competenţelor CSM şi ale ANI, şi a insistat că magistraţii propuşi pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA sunt mai buni decât au fost Daniel Morar şi Codruţa Kövesi. Ministrul a anunţat că NU va implementa noile coduri de procedură civilă şi penală pentru că "au vicii grave". Cu alte cuvinte, Pivniceru va face exact invers decât spun recomandările europene transmise prin trei scrisori de secretarul general Catherine Day.

Şefii de la TVR au uitat când sunt alegeri în SUA şi au intrat în REVIZIE TEHNICĂ. VEZI explicaţia HALUCINANTĂ a TVR

TVR suţine, într-o poziţie oficială că "revizia tehnică, dintre orele 2.00 şi 6.00, programată şi anunţată la CNA cu mai multe luni înainte, nu a afectat accesul la informaţii al telespectatorilor. Din cauza diferenţei de fus orar, procesul de votare din SUA se desfăşoară când în Europa e noapte, interval în care, pentru o televiziune generalistă, o ediţie specială ar reprezenta un efort financiar considerabil, în raport cu audienţa." Alegerile din SUA au fost prezentate pe larg de mass media. Money.ro, Digi TV, Realitatea Tv au avut transmisii non-stop întreaga noapte. Şi desigur calupuri de publicitate inserate de-a lungul unui eveniment cu un impact mediatic fantastic. Celelalte posturi au prezentat ştiri legate de alegerile americane din oră în oră.

Obama a mai câştigat 4 ani. Ce va urma?

Barack Obama a fost reales pentru un al doilea mandat la Casa Albă după o cursă strânsă, reuşind să câştige peste 300 de mari electori, mai mulţi decât cei 270 necesari pentru victorie. Mandatul "Obama bis" se anunţă dificil, fără majoritate în Camera Reprezentanţilor, în timp ce SUA se zbat între şomaj şi datoria publică. Victoria lui Obama nu este doar o simplă realegere. Ea a lăsat America profund divizată în două tabere egale ca forţă, dar cu diferenţe posibil ireconciliabile. Ea deschide calea unei noi Americi şi închide un capitol de istorie. Barack Obama are o sarcină grea în faţă. Reconcilierea acestei Americi pe care trebuie să o conducă spre regăsirea creşterii.

ZIARUL FINANCIAR

BNR devine mai preocupată ca niciodată de creşterea PIB. Redresarea este lentă, iar bani din afară nu mai intră. Cursul, bugetul şi rezervele au ajuns să depindă de fonduri europene

Banca centrală devine preocupată de creşterea economică fragilă care are nevoie de finanţare cât mai ieftină şi aduce în discuţie dificultatea deciziilor în perioada ur­mătoare, care va trebui să fie agreate şi cu FMI. "Întărim politica monetară, cel puţin deocamdată, doar pe calea controlului lichidităţii şi suntem atenţi şi la situaţia economiei României. Deficitul de cerere este destul de mare. Nu vom avea decizii uşoare de luat în perioada următoare. Trebuie să avem foarte mare grijă când ne gândim să întărim politica monetară pentru că avem deja deficit de cerere persistent", a declarat guvernatorul Mugur Isărescu. După ce BNR a decis să controleze mai strict lichiditatea din piaţă, euro a pierdut 1,6% din valoare în faţa leului în ultimele trei săptămâni, iar cursul de schimb presează în acest moment intrarea sub pragul de 4,5 lei/euro.

Mitul românilor "rentabili" pentru multinaţionale, spulberat. Angajaţii locali sunt mai puţini profitabili decât europenii, pentru că au productivitate scăzută

Rentabilitatea capitalului uman din România a scăzut anul trecut cu 9%, ajungând la 1,22 de puncte, angajaţii români "ieşind din linia" europeană pentru prima dată în ultimii doi ani. Astfel, dacă în anii 2009 şi 2010, deşi în scădere, rentabilitatea s-a menţinut aproape de media din Europa Centrală şi de Est, în anul 2011, aceasta s-a situat sub pragul de 1.57 puncte înregistrat de angajaţii europeni, potrivit studiului Saratoga 2012, efectuat de compania de consultanţă şi audit PwC, care analizează 123 de indicatori de eficienţă a capitalului uman. În cadrul studiului au fost evaluate 84 de multinaţionale, majoritatea cu capital străin din opt sectoare de activitate: bănci, bunuri de larg consum, farmaceutice, hoteluri, produse industriale, retail, telecomunicaţii şi tehnologie, datele furnizate fiind aferente anului economic 2011.

Opţiunile României în sectorul energetic: investiţii de un miliard de euro pe an sau importuri de curent tot mai mari

România se află de mult timp la răscruce în ceea ce priveşte sectorul energetic, iar pentru a ieşi din această situaţie investitorii cer la unison o strategie bună şi o concurenţă reală, altfel proiectele noi vor rămâne doar pe hârtie. Dacă nu va ieşi din acest blocaj, România se va transforma lent dintr-un exportator net de energie într-un importator. Acestea sunt câteva dintre concluziile conferinţei "Sistemul energetic al României, la răscruce", organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Alpha Bank şi cu casa de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Evident ca Oprescu l-a depasit pe Antonescu.Nu exista termen de comparatie.Avem un primar competent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb