REVISTA PRESEI 09.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 ianuarie 2012

ADEVARUL

Ne vom descurca fără finanţarea străină?

Băncile străine prezente în România vor acorda din ce în ce mai puţine credite în condiţiile în care criza datoriilor suverane le creează coşmaruri în ţările de origine. Totul începea la sfârşitul anului trecut, când preşedintele Traian Băsescu ataca explicit băncile străine care au expunere în România. "Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte partenerilor europeni cât au condiţionat intrarea în UE de privatizarea sistemului bancar. Aţi obţinut profituri uriaşe, iar azi, dacă vă pregătiţi să lăsaţi România nefinanţată în perioada de criză, o vom considera lipsă de fair play." Preşedintele nu a făcut altceva decât să reacţioneze la mai multe semnale ale bancherilor europeni (este vorba în special de Banca Centrală a Austriei) privind reducerea expunerii pe pieţele din Europa de Est - inclusiv în România. De fapt, băncile europene au lăsat de înţeles că vor credita tot mai puţin economia românească în perioada următoare.

Nereguli majore în instituţiile de stat

Un raport al Curţii de Conturi arată că mai multe instituţii ale statului, precum Ministerul Economiei, CEC Bank sau Poşta Română au încălcat flagrant legea . Documentele transmise de GDF Suez şi E.ON către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei arată că investitorii nu şi-au realizat obligaţiile din contractul de privatizare al Distrigaz Sud, respectiv Distrigaz Nord, potrivit raportului pentru 2010 al Curţii de Conturi. Astfel, în actele E.ON România există un talmeş‑balmeş total. Peste 3.500 de kilometri de conducte au dispărut fără urmă de la un an la altul, iar numărul staţiilor de măsurare nu coincide de la un an la altul. La fel se întâmplă şi în cazul documentelor GDF Suez România, de unde lipsesc peste 600 de staţii de măsurare a gazelor.

Dragoş Zachia, noul CEO al Hidroelectrica: Vrem să fim mai deştepţi decât "băieţii deştepţi"

Hidroelectrica vrea să aducă la nivelul pieţei reglementate preţurile din contractele cu "băieţii deştepţi", adică să le majoreze cu 25%. "Preţurile mari din piaţă ne ajută", spune noul CEO al companiei. Hidroelectrica, cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din ţară, este într-o situaţie extrem de proastă, întrucât seceta i-a înjumătăţit producţia. Astfel că va negocia la sânge preţurile pentru acest an din contractele bilaterale cu aşa-numiţii "băieţi deştepţi". Noul CEO, Dragoş Zachia-Zlatea, a declarat, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", că vrea ca preţurile să ajungă la 160 de lei pe MWh, cât este media pentru piaţa reglementată. În prezent, "băieţii deştepţi" plătesc 130 de lei pe MWh.

Alegeri cu "scântei" pentru şefia CSM

Judecătoarea Alina Ghica (36 de ani) este noua şefă a Consiliului Superior al Magistraturii, în urma alegerilor organizate vinerea trecută. Alina Ghica a fost aleasă în funcţia de preşedintă a CSM cu 12 voturi. În funcţia de vicepreşedinta a fost aleasă procuroarea Oana Schmidt Hăineală (35 de ani). Ghica şi Hăineală au prezentat un program comun pentru şefia CSM. Dacă pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală nu a avut contracandidat, Alina Ghica s-a "luptat" pentru şefia Consiliului cu judecătorul braşovean Alexandru Şerban, care a fost votat de 6 din cei 18 membri ai CSM. Mandatul judecătorului Horaţius Dumbravă la şefia CSM a încetat la data de 7 ianuarie 2012.

Începe sfârşitul pentru economia chineză?

Exporturile scad, creşterea economică a încetinit, iar piaţa imobiliară se clatină. PIB a crescut însă cu 8% în 2011. Are Beijingul motive să se îngrijoreze? Analiştii avertizau încă de la începutul anului trecut asupra pericolului de "supraîncălzire" a economiei chineze. Într-un editorial publicat luna trecută în "The New York Times", Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, avertizează că există "motive serioase de îngrijorare în legătură cu izbucnirea unei crize" şi în China. Krugman spune că Beijingul "devine încet-încet un nou punct periculos". Principalii factori de risc pentru cea mai mare economie asiatică sunt "bula imobiliară în inflaţie constantă" şi sentimentul că guvernul este condus de corupţie şi "nu dă impresia că ştie ce face", mai degrabă neliniştind pieţele.

Topul liderilor care au salvat Europa de la colapsul economic

Deoarece Europa are nevoie mai mult ca niciodată de un lider care să salveze continentul de la un dezastru economic, jurnaliştii de la Business Insider au realizat un top al conducătorilor care au reuşit de-a lungul timpului să evite crizele economice. Împăratul Diocleţian. Gaius Aurelius Valerius Diocletianus a domnit în Roma înaintea erei noastre şi s-a confruntat cu criza secolului al treilea. Din cauza instabilităţii din imperiul Roman, cheltuielile militare erau prea mari, iar dezastrul economic era iminent. Diocleţian a rezolvat însă acest lucru şi a reformat sistemul fiscal prin crearea unui registru al taxelor plătite şi îmbunătăţirea calităţii monedelor. Regele Henry al VII-lea din Anglia. Britanicul a domnit la sfârşitul anilor 1400 şi începutul anilor 1500, având probleme cu disoluţia sistemului feudal şi cu trezoreria ţării, care era aproape goală. Henry a luat atunci decizia de a separa veniturile statului de cele ale casei regale şi a emis o monedă nouă. Mai mult, el a standardizat greutatea monedelor şi a reglementat salariile şi preţurile.

Italia: demascarea evaziunii fiscale începe la schi

O razie în staţiunea de schi Cortina d'Ampezzo, una dintre cele mai luxoase din Italia, a pus în lumină nivelul uluitor al evaziunii fiscale. Noul guvern condus de Mario Monti face eforturi să recâştige miliardele de euro care nu au fost incluse în declaraţiile de venit. Inspectorii fiscali au mers pe urmele proprietarilor a 133 de autoturisme Lamborghini, Ferrari, SUV-uri şi alte maşini de lux pe care le-au găsit parcate în străzile înzăpezite ale staţiunii Cortina d'Ampezzo, din Munţii Dolomiţi, un loc unde bogaţii Italiei îşi petrec vacanţele de iarnă. Ei au descoperit că 42 dintre proprietari - aproape o treime - declaraseră venituri de mai puţin de 22.000 de euro pe an. Alţi 16 declaraseră câştiguri sub 50.000 de euro pe an.

Germanii, pe cale să cumpere o companie de asigurări românească

Compania de asigurări Gothaer , cu sediul în Köln, negociază cumpărarea firmei Platinum Asigurari Reasigurari, deţinută de Constantin Toma. Informaţia a fost publicată de ,,Financial Times Deutschland". Compania de asigurări germană Gothaer negociază în prezent preluarea micii firme de asigurări din România, ,,Platinum", au declarat surse de încredere pentru ,,Financial Times Deutschland" (FTD). ,,Interesant la firma de asigurări românească, în afara licenţei pe care o are, este că face parte din asiguratorii (cei 13) care pot încheia asigurări obligatorii de locuinţă", comentează FTD. Patronul companiei ,,Platinum" este Constantin Toma, ,,un om de afaceri prosper, care a lucrat ani de zile pentru asiguratorul austriac Vienna Insurance Group (VIG)", notează publicaţia.

CAPITAL

Pregătiţi-vă pentru o nouă ordine mondială: Cum se vor schimba marile puteri economice în 2012

Pe lângă perspectivele economice negative, nu trebuie ignorat nici faptul că anul acesta oamenii care conduc lumea se vor schimba, şi odată cu ei şi ideile pe care le susţin. Dintre cei cinci membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, doar premierul Marii Britanii, David Cameron, este singurul lider care pare (mai mult sau mai puţin) sigur de faptul că va fi încă la putere la sfârşitul acestui an. Barack Obama şi Nicolas Sarkozy vor trebui să facă faţă alegerilor prezidenţiale pe care este posibil să le piardă. Dmitry Medvedev a cedat deja preşedinţia Rusiei lui Vladimir Putin, dar protestele recente din Moscova vor face alegerile interesante, chiar dacă rezultatul nu poate fi pus la îndoială. Între timp, în China, Hu Jintao şi Wen Jiabao încep să se pregătească pentru predarea mandatelor de preşedinte şi premier la începutul lui 2013 către Xi Jinping şi Li Keqiang. Pe lângă marile puteri, mişcări la vârf care ar putea repercusiuni mai largi se pot întâmpla în Venezuela şi Taiwan. Toate aceste schimbări vor fi însoţite, de asemenea, de o serie de conflicte ideologice.

Pariul anului - ajungem la 600 de kilometri de autostradă?

Suntem la începutul a aceea ce ar putea fi un an-record pentru construcţia de autostrăzi în România. Pe ce se bazează optimismul? Până în decembrie, aproape 160 de kilometri de autostradă se vor adăuga la cei 390 de kilometri existenţi în România. Bine­înţeles, asta în cazul în care constructorii îşi văd serios de treabă, iar vremea nu e prea capricioasă. Căci, spre deosebire de alţi ani, când în calea şantierelor stăteau exproprierile întârziate, lipsa avizelor sau finanţarea greoaie, în 2012 obstacolele sunt mult mai puţine. Acum, terenurile şi actele necesare sunt disponibile, banii pentru cele mai multe proiecte vin de la Bruxelles şi, nu în ultimul rând, suntem în faţa unui an electoral, astfel încât autostrăzile autohtone devin, deodată, mult mai aproape de realitate.

Încă un an critic pentru industria media locală

Mai puţini bani, mai multe schimbări ca niciodată. Aşa s-ar putea rezuma anul 2011 pentru industria media, încă şifonată serios de criză. "Cred că următorii doi ani, nu doar 2012, vor fi de groază pentru jurnalişti. Locurile de muncă din presă sunt puţine, iar pentru a le păstra mulţi ziarişti vor trebui să facă compromisuri". O previziune sumbră pentru breaslă de la Tiberiu Lovin, fondatorul "Reporter virtual", care face clar referire la cele peste o mie de locuri de muncă dispărute din presa naţională anul trecut. Pe "zidul plângerii" al presei româneşti, ediţia 2011, s-au scris poveşti şi din presa scrisă, şi din televiziune. Cazul CNN-ului românesc, Realitatea TV, a marcat anul acesta cel mai dramatic episod din industrie.

CURENTUL

Deputatul liberal Relu Fenechiu a intrat sub sechestru

Dezvăluiri de ultimă oră dintr-un dosar penal instrumentat de procurorii DNA arată că "eminenţa cenuşie" a PNL, Relu Fenechiu, cel care şi-a impus trei miniştri de paie în guvernul Tăriceanu, nu era decât un şpăgar interesat exclusiv de afacerile personale. Procurorii anticorupţie au demonstrat astfel că liderul PNL Iaşi, deputatul Relu Fenechiu, i-a mituit pe foştii şefi ai Electrica Moldova pentru a achiziţiona de la patru dintre firmele sale, la suprapreţ, mai multe transformatoare şi echipamente electrice provenite de la fier vechi. Şpaga dată, la schimb, de Fenechiu a constat în câteva vile construite în Bacău pentru cei care i-au cumpărat vechiturile şi au transferat în conturile firmelor sale aproximativ 2 milioane de euro.

Moody's estimează pentru România o creştere economică de 2,2% în acest an

Accelerarea absorbţiei fondurilor europene va compensa scăderea exporturilor. Agenţia de rating Moody's anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,2% în acest an, odată cu accelerarea absorbţiei fondurilor europene, iar inflaţia se va menţine aproape de ţinta BNR la sfârşitul anului, la 3%, facilitând condiţii mai relaxate de politică monetară. Situaţia economică incertă din zona euro, pe fondul crizei datoriilor de stat, afectează perspectivele de creştere economică ale României pe canalul exporturilor, se arată într-o analiză Moody's. Absorbţia mai rapidă a fondurilor europene şi creşterea implicită a investiţiilor interne ar trebui să compenseze însă pentru scăderea exporturilor, menţi­nând creşterea economică peste pragul de 2% în 2012, după un avans estimat la 2,1% anul trecut.

CURIERUL NATIONAL

Armata şi Pentagonul, lovite de austeritatea lui Obama

Noua strategie militară a preşedintelui american presupune reduceri substanţiale din bugetul Pentagonului, prevestind o schimbare radicală a rolului SUA în arena militară internaţională. Această strategie este îndreptată către menţinerea securităţii rutelor comerciale mondiale, şi nu pentru purtarea de războaie. Strategia americană privind apărarea, prezentată de Barack Obama, va genera o schimbare profundă pentru forţele armate americane, potrivit AFP, care explică principalele consecinţe ale acesteia. Cu 530 de miliarde de dolari în 2012, în afară de costurile războiului din Afganistan, bugetul american reprezintă în acest moment aproximativ 40 la sută din cheltuielile militare mondiale. În 2011, bugetul militar chinez, în creştere cu 12,7%, era oficial de 91,5 miliarde de dolari.

RAAN lasă apa grea pentru apa ultrapură

Liniile de producţie a apei grele nu mai pot funcţiona după 2018. Apa ultrapură, cu un conţinut sărăcit în deuteriu şi mineralizat, va aduce beneficii importante consumatorilor. Pentru 2012 - 2013 a fost planificată investiţia pentru realizarea instalaţiei de îmbuteliere şi utilităţile necesare. Iminenta apropiere a termenului la care expiră durata de viaţă a liniilor de producţie de apă grea de la Drobeta Turnu Severin i-a determinat pe oficialii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare să iniţieze demersurile necesare fabricării apei ultrapure. În anii ce urmează Romag Prod va livra pieţei un produs pur şi ieftin de care să beneficieze cât mai mulţi oameni. Fiind singura uzină de apă grea şi supergrea din UE, şi dispunând de toate condiţiile tehnologice, uzina de apă grea va fi un factor de dezvoltare regional", a declarat pentru Curierul Naţional Constantin Bolocan, directorul general al Romag-Prod, sucursala RAAN.

Iranul, pregătit de război

Republica Islamică va organiza noi manevre militare în strâmtoarea Ormuz, a anunţat Ali Fadavi, un comandant al Corpului Gardienilor Revoluţiei, la doar două zile după ce Uniunea Europeană a ajuns la un acord de principiu privind impunerea unui embargo asupra petrolului iranian. Manevrele militare vor fi executate între 21 ianuarie şi 19 februarie de forţele navale ale Gărzilor Revoluţionare islamice iraniene numite Pasdaran, care sunt separate de armata regulată a statului şi răspund doar în faţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Exerciţiile vor avea loc în zona strâmtorii Ormuz, vitală pentru economia mondială, în condiţiile în care pe aici este transportat aproape 40% din petrolul lumii.

Stere Farmache poate pierde şefia Bursei pentru prima dată din 1995

Lucian Anghel, candidatul BCR, ar fi reuşit să strângă până acum aproximativ 50% din voturi. Cu doar o zi înainte de alegerile de luni la BVB, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, pare să aibă cele mai mari şanse pentru poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Bursă, reuşind să coalizeze aproximativ 50% din voturi, au declarat pentru Mediafax surse din piaţa de capital. Astfel, Stere Farmache ar putea pierde şefia instituţiei al cărei director general a fost din 1995 până în 2008 şi unde deţine funcţia de preşedinte al CA din 2007. Principalele nemulţumiri ale reprezentanţilor pieţei de capital faţă de Bursă sunt întârzierea în introducerea elementelor de interconectare specifice burselor dezvoltate precum conturile globale, listările sporadice, absenţa vânzărilor în lipsă şi a altor instrumente derivate lichide având ca activ suport acţiunile de la BVB

EVENIMENTUL ZILEI

În 2011, Voiculescu a făcut o avere din afaceri cu statul "dictatorului" Băsescu

Deşi se dă unul dintre cei mai mari critici ai puterii actuale, mogulul este el însuşi un muşteriu al statului, pe care îl numeşte discriminator, abuziv şi clientelar. Dincolo de afacerile cu energie, imobiliare sau media, influenţa lui Voiculescu a ajuns să se întindă până la Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CONAS), o instituţie din subordinea Secretariatului General al Guvernului. CONAS a atribuit firmei Blue Sky Turism, o agenţie de turism "de buzunar", al cărei acţionar majoritar era Corina Mirela Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, un contract pe bani europeni de zece ori mai mare decât cifra de afaceri a acesteia. Procedura prin care instituţia guvernamentală a atribuit un contract de 3,6 milioane de lei unei firme cu trei salariaţi, care putea strânge atâta bănet abia în nouă sau zece ani este cel puţin dubioasă.

O remaniere a guvernului Boc de dragul partidului

Democrat-liberalii iau în calcul o schimbare strategică a componenţei cabinetului Boc, cu scopul de a relansa încrederea electoratului în PDL, înaintea alegerilor din toamnă. De la "nevoia de sânge proaspăt" până la "trezirea unui pacient aflat sub anestezie", termenii în care liderii PDL vorbesc de remaniere arată faptul că guvernul Boc este pus în faţa unei schimbări care să se ridice la aşteptările anului electoral 2012. Pentru a rămâne la guvernare, PDL trebuie să treacă cu bine testul alegerilor din noiembrie şi asta înseamnă în primul rând re­cu­perarea procentelor ştirbite de măsurile de austeritate. Remanierea guvernamentală are ca scop revitalizarea PDL. Din acest punct de vedere, remanierea trebuie făcută cât mai repede spun partizanii acestei strategii, avansând ca termen sfârşitul lunii ianuarie.

BNR, în corzi: Miercuri află dacă a atins ţinta de inflaţie, după ce a ratat-o patru ani

Institutul Naţional de Statistică va publica miercuri datele referitoare la inflaţia anuală în luna decembrie, care vor indica dacă Banca Naţională a reuşit să atingă ţinta de inflaţie de 3% plus minus un punct procentual. Potrivit opiniilor analiştilor, BNR a atins, cel mai probabil, ţinta, luând în calcul nivele scăzute de inflaţie din ultimele luni. Astfel, în noiembrie, INS a indicat o inflaţie anuală de 3,4%, similară cu cea din septembrie şi octombrie, nivele aflate în marja ţintă, de 2-4%. În 2010, inclusiv, BNR nu mai atinsese ţinta de inflaţie pe care a fixat-o de patru ani. Dacă BNR a ratat şi în 2011 obiectivul, acesta ar deveni cel de-al cincilea an de eşec pentru BNR. Astfel, 2006 a fost ultimul an în care BNR a reuşit să se înscrie în obiectivul propus, cu o inflaţie anuală de 4,87%, sub ţinta asumată, de 5% plus/minus un punct procentual.

JURNALUL NATIONAL

Calendar fiscal pentru 2012. Care sunt datele-limită până la care puteţi plăti taxele şi impozitele, fără penalităţi

Taxele şi impozitele sunt percepute de stat după un calendar întocmit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Acesta stabileşte termenele-limită până la care contribuabilii persoane fizice sau juridice trebuie să depună la unitatea fiscală unde sunt arondaţi documentele fiscale şi să facă plăţile anticipate aferente impozitelor care trebuie plătite. Calendarul Fiscal trebuie respectat, deoarece depăşirea termenelor atrage după sine penalizări şi amenzi. Primăriile percep taxe pentru toţi proprietarii de locuinţe şi terenuri intravilane sau extravilane. De asemenea, şi posesorii de autovehicule, rulote, bărci cu motor ori fără motor sau de locuri de parcare şi garaje achită taxe locale. Plata acestora se poate face fără majorări, în două tranşe, până pe 31 martie, respectiv 30 septembrie.

Scenarii de groază pentru 2012. Zece riscuri majore geopolitice în anul care abia a început

În 2012, lumea ar putea să treacă prin mai multe scenarii de groază: colapsul zonei euro, reducerea ratingului de credit al SUA, schimbarea orientării Rusiei după alegerile prezidenţiale, escaladarea tensiunilor în Asia sunt temerile exprimate de Banca japoneză de investiţii Nomura la început de an şi incluse în raportul Global FX Outlook 2012, potrivit portalului financiar RBC, citat de Agerpres. Investitorii străini şi guvernele occidentale vor monitoriza cu precauţie posibilele schimbări în orien­ta­rea politică a Rusiei în cazul în care, aşa după cum se şi aşteaptă, premierul Vladimir Putin va câştiga alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 4 mar­tie, se menţionează în raportul analiştilor niponi. Investitorii au îngrijorări şi în legătură cu economia chineză. Cu toate acestea, principalele riscuri pentru lume, conform experţilor de la Nomura, vin dinspre Europa şi SUA, mai ales în condiţiile în care în noiembrie 2012 sunt programate alegeri prezidenţiale în SUA.

NATIONAL

Marius Petcu, tun de 6 milioane de euro din dializa!

In rechizitoriul procurorilor care au obtinut o condamnare de sapte ani pentru fostul lider CNSRL - Fratia si SANITAS, Marius Petcu este prezentat ca un individ ahtiat dupa bani. Iar informatiile intrate in posesia noastra transforma "flagrantul" primirii a 40. 000 euro spaga de la omul de afaceri Petre Scrieciu intr-o speta banala. Astfel, cel supranumit drept "Regele Sanatatii" este suspectat ca ar fi dat un tun de peste 6 milioane euro, chiar cand se afla dupa gratii, din combinatiile facute pe seama nefericitilor bolnavi dependenti de dializa.

Lui Ponta i se rupe PSD-ul

Profitand de faptul ca Victor Ponta isi imparte timpul intre familie si Raliul Monte Carlo, mai multi parlamentari si lideri de organizatii ai PSD isi pregatesc plecarea din partid. Odata revenit din vacanta, presedintele PSD, Victor Ponta, s-ar putea sa aiba parte de o surpriza de proportii. Una neplacuta, evident, pregatita de cativa colegi, parlamentari si sefi de filiale care, in loc sa-si petreaca sarbatorile cu vin si cozonac, au preferat sa puna pe hartie un plan de rupere a partidului. Telefoane, negocieri, promisiuni, presiuni, una peste alta, se pare ca s-a cam format o gasca serioasa de pesedisti gata sa demisioneze. Cel putin asa sustin surse participante la discutii, care ne-au precizat ca, daca strategia va functiona, partidul va pierde, pe langa deputati si senatori, primari importanti, dar si presedinti de consilii judetene.

Care sunt cele mai fierbinti zone conflictuale in 2012

BBC a intocmit o harta a zonelor cu cel mai ridicat potential conflictual pe anul 2012. Pe primul loc se situeaza Iranul, zona unde se aprinsese beculetul rosu de la sfarsitul anului trecut. Programul de inarmare nucleara pe care Occidentul sustine ca il are Iranul a starnit ingrijorari la nivel international. Israelul, banuit deja ca a inceput un razboi tacut, prin actiuni de comando ce vizeaza domeniul rachetelor si domeniul nuclear iranian, este cel mai vehement in privinta necesitatii unor lovituri precise asupra Iranului. Anul 2011 a fost un an foarte violent pentru Afganistan, cu mai mult de 2.000 de civili morti in conflicte si atentate. Pakistanul a devenit foarte "fierbinte", dupa ce o alianta cu NATO impotriva terorismului parea sa dea roade la inceput. Alte puncte fierbinti sunt Siria, unde regimul lui Bashar abia mai rezista, Yemenul, unde protestele implinesc un an, Egiptul, Libia si Irakul, care tind sa se indrepte spre legile islamice, nu spre democratia occidentala.

PUTEREA

100 de milioane de euro, îngropaţi sub asfaltul dintre Sebeş şi Nădlac

La Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România se păstrează din 2007 un secret de proporţii: muşamalizarea unuia dintre cele mai mari jafuri pe infrastructură din "89 încoace. Actuala conducere a CNADNR, în frunte cu Daniela Drăghia, a încercat să-i ducă de nas chiar şi pe procurorii anticorupţie, care au deschis anul trecut un dosar ce vizează şi această speţă. Ziarul "Puterea" vă prezintă în premieră firele "afacerii" prin care statul a plătit în plus peste 100 de milioane de euro pentru consolidarea unui drum de 280 km. Artizanul acestui tun la Drumuri este omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, patronul firmei de construcţii SC Spedition UMB SRL. În 2007, firma sa a câştigat o licitaţie extrem de controversată. Pe scurt, Spedition UMB se angaja că va face drumul dintre Nădlac şi Sebeş (circa 280 km) la preţul de 67,3 milioane de euro, în doar două luni!

Ordinele lui Vosganian în favoarea lui Niculae

Varujan Vosganian, care acum cere să fie audiat de DIICOT în dosarul de subminare a economiei naţionale, este unul dintre cei doi miniştri ai economiei care au favorizat, prin actele semnate de ei, firma lui Ioan Niculae în contractele de furnizare a gazelor naturale la preţuri foarte mici. Potrivit documentelor oficiale din arhiva Ministerului Economiei, Varujan Vosganian a semnat şi prezentat în Guvern, în perioada 2006-2008, şase ordine. Acestea au fost susţinute de secretarii săi de stat pe probleme de energie şi pe probleme de politică industrială, Darius Meşca, respectiv Viorel Palaşcă. Totodată, acestora li s-a alăturat Stelian Bănăţeanu.

Lucian Anghel, creditat cu cele mai mari şanse la şefia BVB

Cu doar o zi înainte de alegerile de luni la BVB, economistul şef al BCR, Lucian Anghel, pare să aibă cele mai mari şanse pentru poziţia de preşedinte al CA de la Bursă, reuşind să coalizeze aproximativ 50% din voturi. "Din discuţiile şi promisiunile de până acum, Anghel mizează pe aproximativ 50% din voturi, iar Farmache şi Dan Paul se pare că se luptă între ei pentru o felie de 25% din voturi. Restul de acţiuni, cam 20%, s-ar părea, sunt la retail, la acţionari mici, care au 10 - 20 de acţiuni, volume mici, pe care cel mai probabil nu-i vei vedea la AGA. Cei din < tabăra băncilor >, care îl susţin pe Anghel, sunt mai organizaţi, iar asta înclină mult balanţa şi au mai atras de partea lor şi pe alţii din celelalte două grupări", au declarat surse din piaţa de capital, citate de Mediafax.

Şeful FMI: Euro va supravieţui anului 2012!

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a dat asigurări că moneda euro va supravieţui dincolo de anul 2012, în pofida crizei datoriilor de stat. "Va fi anul 2012 sfârşitul monedei euro? Mă îndoiesc serios. Este o monedă tânără, şi în acelaşi timp una solidă. Există în zona euro, dar nu în legătură directă cu moneda, presiuni serioase şi probleme privind datoria de stat, soliditatea sistemului bancar, care sunt în curs de soluţionare. Însă moneda însăşi nu va dispărea în 2012, nici o şansă", a afirmat Lagarde, aflată în vizită în Africa de Sud, într-o întâlnire cu presa.

Patriarhul rus critică puterea

Liderul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Chiril, a cerut liderilor politici de la Moscova să asculte "vocea opoziţiei" şi să acţioneze în sensul cererilor manifestanţilor care acuză fraudarea alegerilor parlamentare din noiembrie, scrie "Ria Novosti". "Ar fi un semn foarte rău dacă autorităţile vor rămâne inflexibile la sentimentele protestatarilor", a spus patriarhul rus. "Societatea are dreptul de a-şi arăta insatisfacţia, iar autorităţile trebuie să-şi reajusteze politicile", a mai declarat acesta în cadrul unui interviu cu ocazia Sărbătorii de Crăciun după calendarul iulian.

ROMANIA LIBERA

Se retrage America din Europa?

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat joia trecută o revizuire a strategiei militare a SUA care presupune reducerea cheltuielilor militare cu aproape 500 miliarde dolari şi o reorientare a interesului strategic american dinspre Orientul Mijlociu spre regiunea Asia-Pacific. Prima victimă a "doctrinei Obama" pare să fie prezenţa militară americană în Europa. Criticii conservatori ai actualului pre­şedinte au calificat "doctrina Obama" drept primul pas spre declinul autoindus al Americii. Susţinătorii democraţi ai actualei administraţii s-au declarat dezamăgiţi că preşedin­tele nu a impus reduceri mai drastice şi că planul anunţat pare să fie mai curând rezultatul unor negocieri dure între administraţie şi birocraţia de la Pentagon, dornică să-şi apere programele actuale şi deci contractele de miliarde de dolari cu celebrul "complex militaro-industrial".

De ce scade consumul de produse alimentare

Scăderea veniturilor populaţiei, pe fondul scumpirilor înregistrate în special la utilităţi şi carburanţi a avut ca efect reducerea consumului de alimente, potrivit reprezentanţilor asociaţiilor din industria alimentară. Vânzările de produse alimentare au înregistrat anul trecut cel mai slab nivel din perioada crizei (2009-2011), iar producţia de profil a încetinit, numeroase companii mici şi medii intrând în faliment, spune preşedintele Federeaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu.

Tăierile salariilor bugetarilor nu încalcă drepturile omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a validat măsurile de austeritate luate de Guvern în 2010, prin care au fost reduse salariile bugetarilor cu 25%. Conform CEDO, statul român nu a încălcat nici un drept fundamental al omului. Prin decizia de inad­misibilitate pro­nunţată în cauzele Felicia Mihăieş împotriva României şi Adrian Gavril Senteş împotriva României, CEDO a constatat neîncălcarea de către statul român a dispoziţiilor articolului 1 din Protocolul Adiţional 1 la Convenţie, sub aspectul reducerii cu 25% a salariilor, informează Hotnews, citând site-ul hotararicedo.ro. "CEDO analizeză în primul rând în ce măsură salariul poate fi considerat < un bun >. Pentru că dacă se ajunge la concluzia că acesta este < un bun > în sensul convenţiei, atunci dreptul de proprietate asupra acestui bun trebuie protejat în conformitate cu articolul 1 din Protocolul Adiţional 1 la Convenţie. Din analiza CEDO, rezultă că salariul nu este un bun", explică Laura Ştefan, expert anticorupţie Expert Forum.

ZIARUL FINANCIAR

Pe Guvern cine îl trimite în judecată?

Dacă nu eşti prieten cu cei de la putere, indiferent cine este ea şi care sunt personajele, şi nu ştii cotloanele puterii, nu poţi face afaceri de genul: energie ieftină de la Hidroelectrica către băieţii deştepţi; afacerea Romgaz - gaze ieftine pentru sprijinirea combinatelor chimice, sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care s-a făcut în zece ani şi a costat peste 100 mil. euro şi nici până acum nu este gata integral; autostrăzile care încep şi nu se mai termină, dar sunt plătite. Sălile de sport şi mai nou bazinele de înot, Stadio­­nul Naţional, contractele de consultanţă pentru toate com­paniile de stat care adunate cred că depăşesc o sută de milioane de euro pe an etc.

Benzina s-a scumpit în trei ani de criză cu 84%. Doar la greci a crescut mai mult

Finalul săptămânii trecute a mai adus o scumpire la pompă, aceasta fiind deja a doua creştere de preţ de la începutul anului. În ultimii trei ani de criză, adică de la începutul lui 2009 şi până la finele anului trecut, litrul de benzină comercializat pe piaţa locală s-a scumpit cu peste 84%, în euro, arată datele publicate în buletinele petroliere realizate de Comisia Europeană. Datele Comisiei Europene arată că dacă pe data de 12.01.2009 un litru de benzină costa circa 0,66 euro (3 lei), pe 19.12.2011 acelaşi litru de benzină se cumpăra cu peste 1,2 euro (5,6 lei). Cu aceste creşteri de preţ, România se clasează pe al doilea loc în topul scumpirilor la benzină între toate cele 27 de state membre, medalia de aur fiind adjudecată de petroliştii din Grecia, ţară în care acest tip de carburant a crescut cu aproape 98% în perioada de timp analizată.

Statul a terminat Fondul Proprietatea într-un an de la listare. Cum rămâne cu restul de peste 40.000 de foşti proprietari?

Statul a mai rămas cu doar două milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea după ce în ultimul an a fost nevoit să acorde de două ori mai multe acţiuni ca să acopere despăgubirile din cauza preţului mic de pe bursă. La coadă la despăgubiri se află peste 40.000 de persoane a căror situaţie va rămâne în aer până când statul va găsi o nouă soluţie de compensare. Datele oficiale arată că statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, deţine un pachet de 372,9 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea (2,7% din capitalul social) la 31 decembrie 2011. Practic însă, statul mai are la dispoziţie doar 2,1 milioane de acţiuni (0,02% din capitalul FP) pentru despăgubiri, deoarece restul de 370,8 milioane de acţiuni nu au fost plătite, adică statul nu a virat contravaloarea lor către FP. Restul de 99,98% din capitalul fondului a fost folosit de stat din 2005 până în prezent pentru a-i despăgubi pe foştii proprietari.

Topul chiriilor din Băneasa Shopping City arată care sunt magazinele cu cele mai mari vânzări: Zara şi Peek & Cloppenburg conduc detaşat

Zara şi Peek & Cloppenburg din Băneasa Shopping City sunt magazinele cu cele mai mari înca­sări anuale dintre cele circa 200 de unităţi ale centrului comercial din nordul capitalei deţinut de omul de afaceri Puiu Popoviciu, potrivit estimărilor ZF pe baza chiriilor plătite de retaileri. Valoarea chiriilor din Băneasa Shopping City a fost publicată pe Mediafax. Fiecare dintre cele două magazine are vânzări anuale de circa 12-13 mil. euro, potrivit cal­culelor ZF, care au la bază valoarea chiriilor şi ponderea acestora în totalul vânzărilor. Chiriile în centrele comerciale sunt calculate ca pondere din vânzările anuale, şi variază între 5% pentru cei mai mari retaileri de haine şi 20% la operatorii de food, potrivit surselor din piaţă. Cele mai mici chirii procentuale sunt plătite de magazinele care atrag trafic şi care au implicit şi cele mai mari vânzări. Astfel, retailerul Peek & Cloppen­burg, care are cel mai mare magazin (4.110 metri pătraţi) din Băneasa Shopping City, plăteşte firmei lui Popoviciu o chirie lunară de peste 50.000 de euro.

"Shortarea" euro a devenit o modă. Pariurile speculative pe deprecierea monedei unice au atins niveluri istorice

Speculatorii de pe pieţele internaţionale continuă să parieze tot mai mulţi bani pe căderea monedei unice europene (euro), diferenţa între numărul de contracte care pariază pe aprecierea euro în raport cu dolarul şi cele care pariază pe deprecierea euro în raport cu moneda americană atingând un nivel negativ record, de circa 156.000 de poziţii, arată ultimele date emise de Commitment of Traders (COT). Moneda euro s-a depreciat faţă de dolar consecutiv pentru cea de-a cincea săptămână care s-a încheiat pe 8 ianuarie, reprezentând cel mai mare număr de săptămâni de corecţii din ultimii doi ani, potrivit Bloomberg.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb