REVISTA PRESEI 09.01.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 ianuarie 2013

ADEVARUL

Analiştii economici: actualul acord cu FMI a fost un dezastru, un eşec, nu am făcut nimic din ce am declarat

Analiştii recomandă Guvernului să facă eforturi pentru a închide actualul acord cu instituţiile internaţionale în cât mai bune condiţii, indiferent dacă se va reuşi ulterior negocierea unei noi înţelegeri, care pare tot mai greu de realizat, în principal pentru că FMI şi CE au alte ţări pe listă. Mai mult, ei sunt de părere că actualul acord a fost un dezastru şi că autorităţile de la Bucureşti nu au făcut nimic din ce au declarat. Condiţia finalizării actualei înţelegeri în termenii cei mai buni posibili este esenţială şi opinia economistului-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, care punctează, de asemenea, că programul actual, aşa cum a fost desenat, reprezintă un eşec până la acest moment.

Reacţii dure faţă de ştirea falsă de la RTV

Jurnalişti cu experienţă s-au arătat indignaţi de faptul că anumite instituţii media ar fi putut inventa o ştire pentru a face o audienţă cât mai mare în urma decesului lui Sergiu Nicolaescu. Jurnalistul Mircea Toma, preşedintele Asociaţiei de Monitorizare a Presei Active Watch, spune că, dacă se confirmă suspiciunile, este un lucru foarte grav, penal. "Dacă suspiciunile se confirmă, nu putem decât să «felicităm» România TV pentru «performanţa» de a reuşi să aducă în agenda publică o situaţie răspândită în ultimii ani în spaţiul mediatic din România − minciuna, manipularea, dezinformarea, batjocorirea publicului şi totala desconsiderare a normelor profesionale", spune Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch. Ştirea falsă anunţată în exclusivitate de televiziunea România TV scade şi mai mult credibilitatea jurnaliştilor în ochii consumatorului de media, susţine Petrişor Obae, editor la site-ul Pagina de Media.

Scandal în PRM pe banii de la Bruxelles

Locul lăsat liber de Gigi Becali în Parlamentul European (PE) a declanşat un conflict între liderul PRM Corneliu Vadim Tudor şi pictorul Eugen Mihăescu, miza fiind salariul de europarlamentar de circa 7.000 de euro. Conform legii, când un post de europarlamentar devine vacant, locul este ocupat de următorul candidat de pe lista partidului. În această situaţie, cel îndreptăţit să continue munca lui Gigi Becali în PE este pictorul Eugen Mihăescu. Însă Vadim Tudor a ignorat legea şi a comunicat Autorităţii Electorale Permanente (AEP) că Gigi Becali va fi înlocuit în PE de Dan Dumitru Zamfirescu, al şaptelea candidat de pe lista PRM. Într-o intervenţie la Digi24, Vadim Tudor şi-a motivat alegerea prin faptul că Eugen Mihăescu nu a mai trecut pe la partid de trei ani şi nici nu a mai dat niciun semn

Un plagiator, şef peste sistemul medical militar

Cercetat de UMF "Carol Davila" pentru plagiat, generalul Ioan Sîrbu a fost numit de fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, în ultima sa zi de mandat, ca şef al Direcţiei Medicale a Armatei. "Adevărul" a dezvăluit în exclusivitate că generalul Ioan Sîrbu, şeful catedrei de Implantologie, din cadrul Facultăţii de Stomatologie şi consilier al ministrului Educaţiei, a plagiat o lucrare a unui mare implantolog american şi şi-a îmbogăţit CV-ul cu un articol care nu-i aparţine. La scurt timp după dezvăluire, generalul Sîrbu a fost recompensat cu cea mai înaltă funcţie din sistemul medical militar, post pe care-l ocupă pentru a doua oară. În ultima zi a mandatului său de ministru al Apărării, pe 19 decembrie 2012, Corneliu Dobriţoiu l-a numit pe generalul Sîrbu şef al Direcţiei Medicale a Armatei.

Românii au tăiat investiţiile ca să mărească cheltuielile de consum

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 5% din trimestrul al treilea 2011 până în aceeaşi perioadă din 2012, în timp ce investiţiile au scăzut cu 20%, arată statisticile oficiale. În anii crizei, românii au strâns tot mai mult cureaua cheltuielilor şi au pus mai mulţi bani deoparte, crescând investiţiile. Acest comportament s-a schimbat însă în perioada 2011-2012, familiile cheltuind tot mai mult şi alocând tot mai puţini bani pentru investiţii. Dacă în trimestrul III 2011 o gospodărie cheltuia 1.521 de lei pentru consum (70,2% din totalul cheltuielilor), în aceeaşi perioadă din 2012 cheltuielile au crescut la 1.596 de lei (peste 72% din total).

Veniturile şi cheltuielile românilor au crescut în trimestrul III din 2012

În trimestrul III 2012, veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie au fost de 2.457 de lei, faţă de 2.396 de lei în trimestrul II. Veniturile băneşti medii au reprezentat 84,7%. Cheltuielile totale au fost, în medie, de 2.214 lei lunar pe o gospodărie, faţă de 2.155 de lei în trimestrul II. Cheltuielile de consum medii au reprezentat 72,1%, anunţă Institutul Naţional de Statistică. Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, în trimestrul III 2012, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.457 de lei pe gospodărie şi 856 de lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.080 de lei lunar pe gospodărie (725 de lei pe persoană), iar veniturile în natură de 377 de lei lunar pe gospodărie (131 de lei pe persoană).

CURIERUL NATIONAL

Sănătatea începe să-şi plătească datoriile

Chiar dacă bugetul alocat ar putea creşte la aproximativ 7,1 mld. lei, jumătate din bani se vor duce pe plata datoriilor. Nicolăescu: Bugetul pentru 2013 este mai mare cu 30%. Din păcate, 3,5 mld. lei vor fi cheltuiţi pe datorii acumulate în 2009 - 2012. Datoriile din sistem se ridică, potrivit ministrului, la 4,5 mld. lei, iar sumele suplimentare alocate vor da o "respiraţie" pentru perioada din 2014 încolo. În ultimii patru ani, Sănătatea a acumulat datorii imense, pe fondul unei finanţări insuficiente de la bugetul de stat şi a creşterii nevoii populaţiei de servicii medicale. 2013 se pare că va fi anul în care sistemul începe să achite din aceste datorii.

Fortus Iaşi, scoasă la vânzare bucată cu bucată

La licitaţia cu strigare programată pentru astăzi au fost puse pe listă 35 de utilaje ce provin din 7 secţii ale platformei industriale. Preţul de pornire este de 2,25 mil. euro, iar pasul de licitaţie de 5% din această sumă. Până ieri la ora limită de depunere a ofertelor se cumpărase un singur caiet de sarcini. Noul administrator al Fortus Iaşi, consorţiul format din EuroBusiness LJR SPRL şi ISD Insolvency SPRL, a programat pentru astăzi la ora 12,00 o licitaţie publică cu strigare pentru vânzarea a 35 de utilaje ale Fortus Iaşi, până ieri la prânz arătându-se interesat un singur investitor.

Statul caută investitori pentru hidrocentrala Tarniţa - Lăpuşteşti

Niţă: Trebuie găsită o soluţie de parteneriat public-privat sau o firmă, pentru că Guvernul nu dispune de cei 1,2 - 1,4 mld. euro necesari. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat ieri la Cluj că statul caută în continuare o soluţie de parteneriat public-privat sau o firmă care poate investi peste un miliard de euro în proiectul hidrocentralei Tarniţa - Lăpuşteşti, judeţul Cluj, proiect absolut necesar "pentru echilibrarea sistemului energetic".

BNR dă undă verde deprecierii leului

Fraza-cheie a şedinţei de luni a fost "gestionarea adecvată a lichidităţilor" în loc de "gestionarea fermă a lichidităţilor", spun analiştii Admiral Markets. BNR a menţinut neschimbată dobânda de referinţă şi rezervele minime obligatorii, însă a trimis pieţei un mesaj voalat în cadrul şedinţei de politică monetară de luni, dar foarte clar: leul are cale liberă spre o depreciere moderată, apreciază analiştii companiei de brokeraj Admiral Markets.

Raportul WEF 2013: Lumea devine din ce în ce mai vulnerabilă

Întreaga planetă este din ce în ce mai expusă riscului economic din cauza scăderii abilităţii noastre de a face faţă provocărilor de mediu, potrivit raportului Forumului Economic Mondial. Răspunsul WEF oferă liderilor din sectoarele publice şi private o platformă independentă de monitorizare şi diminuare a riscurilor globale. Aceasta este una din principalele concluzii ale unui sondaj realizat în rândul a peste 1.000 de experţi din sectorul industrial, Guvern şi mediul academic. Persoanele intervievate au fost chestionate cu privire la efectele pe care le-ar produce 50 de riscuri globale în următorii 10 ani.

EVENIMENTUL ZILEI

Tupeu de colaborator al Securităţii. Andrei Marga şi-a pus nepoata şefă la ICR

Ea este secretar general adjunct, după ce a fost consiliera unchiului său, pe vremea când acesta conducea MAE. Eunicia Maria Trif, nepoata lui Andrei Marga, a fost numită în funcţia de secretar general adjunct al Institutului Cultural Român (ICR). Cu toate acestea, Marga respinge acuzaţiile de nepotism, fără a putea explica însă cum s-a întâmplat acest lucru. Numirea în funcţia de conducere a venit la scurt timp după ce Marga a fost numit director la ICR. Mai precis, Eunicia Trif este nepoata soţiei lui Marga, Delia. Ea a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Facultatea de Drept la fără frecvenţă, la Universitatea "Babeş- Bolyai" (UBB).

Analiză în PDL: Paleologu vrea congres "pe bune"

Liderul democrat-liberal animă dezbaterea despre nevoia unei analize a scorului de la parlamentare. El vrea devansarea Convenţiei Naţionale din mai. Unii democrat-liberali nu mai au răbdare până la Convenţia Naţională, programată pentru luna mai. Apar noi voci care cer grăbirea clarificărilor interne, după eşecul de la parlamentare. Cel mai nou participant la dezbaterea publică este Theodor Paleologu, deputat şi secretar executiv al PDL. El a cerut, într-o postare pe Facebook, ca viitorul congres pentru alegerea preşedintelui PDL să fie unul "pe bune", "fără control din partea aparatului de partid, aşa cum s-a întâmplat la ultimele două congrese". Paleologu a propus chiar ca viitorul lider "să fie ales de către toţi militanţii partidului cu cotizaţia la zi în 2011".

Miza de milioane a privatizării cinematografelor. Dan Voiculescu a luat şi el un cinema pe nimic

După ce au transformat zeci de cinematografe în săli de jocuri, cârciumi şi săli de bingo, primarii vor să pună mâna pe ce a mai rămas din patrimoniul Regiei "România Film". Miza este uriaşă: clădiri şi terenuri în toată ţara. Pe sute de mii de metri pătraţi de teren se întind cinematografe, case şi depozite lăsate în paragină, dar care sunt amplasate în zone centrale ale oraşelor şi ale Capitalei. Pe toate acestea au pus ochii primarii din aproape toată ţara. Este patrimoniul Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) Româniafilm, rămas după "devalizarea" care a avut loc în perioada 2005-2009, când o mare parte din clădiri şi terenuri au ajuns magazine, cluburi sau săli de joc.

EXCLUSIV. Şmecheriile Mioarei Roman. Şi-a vândut vila din Sinaia ca să scape de sechestru

Mioara Roman, fosta soţie a fostului premier al României, Petre Roman, joacă dur în procesele pe care le are cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). "Evenimentul Zilei" a descoperit că Mioara Roman (72 de ani) şi-a vândut vila din Sinaia (Prahova) cu doar două săptămâni înainte ca Tribunalul Bucureşti să pună sechestru asigurător pe imobil. Măsura asiguratorie a fost dispusă la solicitarea RAAPPS, după ce Mioara Roman nu şi-a mai plătit chiria pentru vila de protocol din cartierul Primăverii din Capitală. În acest moment, ea este datoare la Regie cu suma de 375.000 de euro.

BUGET 2013. Cele patru nebuloase care îi sperie pe români

Foamea de bani a guvernului ar putea aduce elemente surpriză în bugetul pe 2013, care să crească şi mai mult povara de pe umerii mediului de afaceri. Şefii de patronate au solicitat să se întâlnească cu premierul pe tema noului buget, înainte de vizita FMI. Lipsa unui buget pentru anul în curs sperie mediul de afaceri. Patronii nu ştiu ce impozite să ia în calcul pentru 2013. Nu ştiu dacă vor plăti impozit pe profit sau forfetar. De asemenea, proprietarii de maşini nu ştiu când apare timbrul de mediu, noua taxă auto. Guvernul întârzie cu prezentarea proiectului, în timp ce un lider al opoziţiei, Mihai Răzvan Ungureanu, spunea zilele trecute că trebuie să ne aşteptăm la un buget de o " severitate ce va face ca guvernele Boc să arate minunat".

Schimbare de direcţie pentru CIA şi Pentagon

Preşedintele american şi-a înnoit echipa din aparatul de securitate naţională. Noii membri aduc cu ei o transformare radicală, după mai bine de un deceniu în care America a fost implicată în războaie. Nominalizările făcute de preşedintele american Barack Obama la conducerea Pentagonului şi CIA indică o schimbare clară de direcţie pentru cele două instituţii, după mai bine de un deceniu în care au fost implicate direct în conflicte armate. Desemnarea lui John Brennan în fruntea Agenţiei Centrale de Informaţii înseamnă, în primul rând, revenirea serviciului la misiunea tradiţională de culgere de informaţii, deşi este de aşteptat să îşi menţină flota de drone.

JURNALUL NATIONAL

Cum câştigă un hacker din Râmnicu Vâlcea 100.000 de dolari pe săptămână

Hackerii români au sustras, anul trecut, un miliard de dolari din conturi americane, susţine fostul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein, citat de Le Monde. Conform publicaţiei franceze, cifra nu pare a fi exagerată. Dimpotrivă. Le Monde a realizat o investigaţie pe acest subiect, focalizându-se pe cartierul Ostroveni, din Râmnicu Vâlcea, pe care îl numeşte "Centrul mondial al criminalităţii informatice". "Maşini luxoase sunt parcate în jurul blocurilor prost construite în anii dictaturii. La volan, tineri de 20-30 de ani fac tapaj de opulenţa în care trăiesc şi care contrastează cu împrejurimile sărăcăcioase. Bine aţi venit în Hackerville - centrul global al hackerilor, capitala pirateriei online!

Un raport al FMI recunoaşte că a greşit atunci când a recomandat guvernelor europene ajustări

După mai mulţi ani în care a insistat asupra beneficiilor austerităţii în combaterea efectelor economice, Fondul Monetar Internaţional face, chiar fără să îşi asume în mod deschis asta, primii paşi înapoi. Într-un raport publicat pe site-ul FMI, economistul şef al Fondului, Olivier Blanchard, recunoşte prima dată eroarea comisă de organismul internaţional atunci când a recomandat guvernelor europene ajustări fără să prevadă că austeritatea va afecta grav creşterea economică. Documentul poartă titlul: "Erori în prognosticul de creştere şi multiplicatorii fiscali" şi admite: "S-a subestimat în mod semnificativ creşterea şomajului şi scăderea cererii interne odată cu consolidarea fiscală".

Cu câţi bani rămâne o familie după ce îşi achită toate datoriile?

Puţin peste 200 de lei. Aceasta este suma cu care o familie rămâne după efectuarea tuturor cheltuielilor lunare, după cum reiese din datele Institutului Naţional de Statistică, care arată că venituri totale medii au fost de 2.457 lei/lună, în timp ce cheltuieli au fost de de 2.214 le/lună pentru o gospodărie, în trimestrul III din 2012. Calculul INS mai arată că 856 lei au fost cheltuiţi pentru fiecare persoană. Şi asta în timp ce în timp ce aproape trei sferturi (72,1%) dintre cheltuielile totale, de 2.214 le/lună s-au dus către plata produselor alimentare, nealimentare şi servicii.

NATIONAL

Daniel Morar, pregatit pentru linsajul mediatic!

Timpul trece si lucrurile nu par deloc lamurite in ceea ce priveste soarta Justitiei. Pentru a carei independenta se jura ca se bat toate taberele politice implicate in acest adevarat razboi pe viata si pe moarte. Iar daca pana acum Daniel Morar a dat lovitura dupa lovitura, prin impunerea propriilor oameni in functii cheie din Directia Nationala Anticoruptie, dar si alte institutii, de aceasta data se pregateste o "vendetta" care ar putea rasturna spectaculos situatia. O prima varianta este ca linsajul mediatic a fost comandat din partea victimelor useliste, care vor acum razbunare si cer insistent capul lui Morar. Lucru pe care l-ar si obtine, implicarea sa in stenogramele unor interceptari facute intr-o ancheta de trafic de influenta facandu-i tandari imaginea de lider al luptei anticoruptie.

Ponta l-a incuiat pe Oprescu in primarie

Desi pesedistii nu vor nici in ruptul capului sa defileze cu liderul PNL pe post de prezidentiabil, Victor Ponta a tinut sa-l asigure pe "prietenul Crin" ca nu-l va inlocui cu "prietenul Sorin". Victor Ponta i-a facut programul lui Sorin Oprescu. In opinia liderului social-democrat, edilul ar trebui sa-si ia gandul de la Cotroceni si sa se ocupe de problemele Capitalei. Mai mult, ca sa-l linisteasca pe Antonescu, presedintele PSD a precizat ca formatiunea pe care o conduce nu-l va sustine pe Sorin Oprescu, in cazul in care acesta decide sa candideze in 2014.

Radu Stroe, liberalul obsedat de sefia SRI!

A ajuns ministru de Interne cu chiu, cu vai, Mircea Dusa baricadandu-se eroic, pana in ultima clipa a formarii guvernului Ponta 2, in biroul din fostul sediu al CC al PCR. Insa cum ambitiile lui Radu Stroe sunt mult mai mari, acesta, in loc sa fie multumit de portofoliul obtinut cu atata greutate, deja se framanta sa-si grabeasca trecerea spre o noua functie. Care este si marea obsesie a vietii sale. Stroe isi doreste obsesiv, cu incrancenarea dependentilor de jocuri pe calculator, sa treaca la "next level". Cel de sef al SRI!

Ajuns obez, Parlamentul risca sa intre in incapacitate de plata

Cum premierul a decretat scurt ca nu accepta suplimentarea bugetelor deja alocate, celor aproape 600 de parlamentari le ajung banii doar pentru o jumatate de an. Conform legii facute de alese minti, numarul parlamentarilor s-a marit cu mai mult de o suta. Rezultatul: sumele calculate initial nu le ajung proaspetilor alesi nici pe-o masea. Iar lipsa banilor ii va obliga pe multi parlamentari doar sa viseze la deplasari in strainatate, sa ramana fara masini (sau sa capete rable vechi de 10 - 15 ani), sa spuna adio cazarii la selectul Radisson Blue. Neajunsuri majore la care se adauga bani de protocol ioc si obligatia de a se multumi cu documente electronice, consumabilele fiind puse la index.

PUTEREA

Alegerea vicepreşedintelui CSM, boicotată pentru a doua săptămână. Război politic între procurori şi judecători

Scandalul alegerii noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se prelungeşte. Şedinţa pentru alegerea vicepreşedintelui instituţiei, stabilită pentru astăzi, la ora 15.00, va fi cel mai probabil amânată pentru săptămâna viitoare, pentru că nu toţi membrii CSM pot fi prezenţi, unii dintre ei având cereri de concediu aprobate înainte de sărbători. Unele informaţii din zona justiţiei sugerează că, de fapt, şedinţa de astăzi este boicotată de acei membri ai CSM care se opun actualei conduceri. Iniţial, alegerea vicepreşedintelui CSM fusese amânată pentru săptămâna aceasta, după ce şedinţa de vineri, 4 ianuarie, a fost suspendată, tot din lipsă de cvorum. Atunci, şi-au depus candidaturile, pentru această funcţie, judecătorii Alina Ghica (fostul preşedinte al CSM) şi Cristi Danileţ.

CNA are un nou vicepreşedinte

Viorel Vasile Buda (sustinut de PNL) a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în şedinţa de azi a Consiliului. Şedinţa nu a avut un regim public, iar voturile membrilor au fost secrete. Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) s-au reunit, marţi, într-o şedinţă care nu a avut regim public şi a cărei ordine de zi nu a fost făcută publică până în momentul difuzării acestei ştiri.

Pe ministrul Niţă îl "fulgeră" gânduri mari. România, piaţă regională de energie

Proaspătul ministru delegat al Energiei, Constantin Niţă, şi-a stabilit obiectivele pentru mandatul său, cap de listă fiind piaţa regională de energie. La ora actuală, sectorul energie electrică este dominat de transformări importante, de la înfiinţarea celor două mari companii de profil la insolvenţa Hidroelectrica şi inerţia în desemnarea managementului privat la companiile de stat.

Dezvoltatorii vor putea scăpa de apartamentele nevândute: "Noua Casă" ar epuiza stocurile într-un an

Anunţul Guvernului privind faptul că Programul "Prima Casă" va fi disponibil doar pentru achiziţia de locuinţe noi a creat deja reacţii pe piaţa imobiliară. Un studiu al site-ului anunţuriparticulari.ro relevă că piaţa apartamentelor vechi va fi supusă unui şoc considerabil în urma acestei modificări, însă nu vor fi resimţite schimbări pe zona de preţuri. Brokerii de locuinţe susţin iniţiativa Executivului, pe motiv că ar orienta pentru o perioadă cererea spre locuinţele noi.

Japonia se pregăteşte de război

Criza teritorială cu China şi instabilitatea din regiune a determinat Guvernul conservator de la Tokio să mărească bugetul militar care nu a cunoscut nici o creştere din 2002 cu toate că Japonia se confruntă cu o datorie colosală echivalentă cu aproximativ 240 la sută din PIB. Executivul condus de premierul Shinzo Abe prevede o creştere de aproximativ 100 de miliarde de yeni (873 de milioane de euro) pentru anul fiscal 2013. Astfel, bugetul apărării va ajunge la 4.700 de miliarde de yeni, respectiv 41 de miliarde de euro.

ROMANIA LIBERA

Pentru revocarea incomozilor din CSM, USL i-a aruncat şi pe baronii locali în războiul de subordonare a Justiţiei

Gruparea ministrului Justitiei, Mona Pivniceu, va boicota miercuri, ca si vinerea trecuta, alegerea vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, castigand astfel timp pentru organizarea revocarii Oanei Haineala, presedintele nou ales al CSM , a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet, candidati la vicepresedintie, partizani activi ai independentei Justitiei. In "razboi" a intrat si artileria grea a USL: baronii locali, alaturi de doua organizatii profesionale - Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania- spun surse Rl, confirmate de magistrati din teritoriu .

Damascul pregăteşte bombe cu gaz sarin?

În ultima lună, occidentalii, în frunte cu Statele Unite, dau semnale alarmante privind utilizarea armelor toxice de către regimul de la Damasc, al preşedintelui al-Assad, care pierde teren în faţa insurecţiei. Cotidianul american New York Times relatează că în ultima zi a lunii noiembrie un înalt comandant militar din Israel a anunţat Pentagonul că serviciile secrete israeliene au analizat imagini satelitare în care se observă că trupe siriene amestecă substanţe necesare producerii gazului sarin, un redutabil compus neurotoxic, în două situri de stocare a armelor chimice, şi încarcă bombe ce pot fi lansate din avioane.

Câteva cifre care infirmă acuzele lui Ponta în privinţa achiziţiilor publice

Dacă preşedintele Băsescu ameninţa acum doi ani instanţele de judecată cu aducerea de acasă a banilor necesari derulării proiectelor în cazul cărora instanţele au decis alt câştigător decât cel indicat de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Româania (CNADNR), premierul Ponta l-a acuzat zilele trecute pe Bogdan Lehel Lorand, şeful Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) , de prietenii politice cu Elena Udrea şi Vasile Blaga. CNSC ar bloca licitaţii importante pentru viitorul infrastructurii de transport româneşti, a spus premierul. Cauzele nu rezidă atât în activitatea CNSC, cât în organizarea şi derularea deficitară a proiectelor de către CNADNR, a arătat ieri Expert Forum (EFOR) un think-tank condus de Sorin Ioniţă, în raportul numit "De ce merg lent lucrările noastre publice?".

ZIARUL FINANCIAR

Dobânzile la lei au ajuns din nou duble faţă de euro

Dobânda anuală efectivă medie la creditele în lei pentru achiziţia de locuinţe a urcat la 8,6% pe an la sfârşitul lunii noiembrie, fiind în creştere cu peste 1,5 puncte procentuale faţă de nivelul din urmă cu şase luni. Comparativ, costul efectiv al unui împrumut în euro este de 4,8% pe an. Diferenţialul de dobândă între lei şi euro s-a majorat cu un punct procentual doar în perioada septembrie-noiembrie, până la aproape patru puncte în condiţiile în care creşterea dobânzilor la lei a venit în paralel cu scăderea constantă a costului creditelor în euro. Rata lunară la un credit în euro este în prezent cu circa 30% mai mică decât la lei.

Florescu afirmă că şi-a triplat afacerile la The Advisers

Horaţiu Florescu, brokerul de birouri care în primăvara anului 2009 a decis, alături de alţi parteneri, să îşi înfiinţeze propria firmă de consultanţă imobiliară - The Advisers Knight Frank -, şi-a triplat anul trecut veniturile până la un nivel de 2,6 milioane de euro, în special datorită tranzacţiilor intermediate în segmentul de birouri. Florescu conduce o firmă cu 30 de angajaţi într-o piaţă greu zdruncinată de criza ultimilor ani, în care marile firme, care fac parte din grupuri internaţionale, înregistrează în prezent venituri cuprinse între 2 şi 4 milioane de euro.

Investitorii români iubesc Viena, dar nu le place Varşovia

Interesul investitorilor români pentru bursa de la Viena a crescut considerabil anul trecut, astfel că rulajul cumulat al Broker Cluj şi BT Securities, singurii intermediarii din România care tranzacţionează direct la bursa austriacă, a urcat la 73,4 mil. euro, fiind de peste şase ori mai mare faţă de 2011. În schimb, bursa poloneză a atras tranzacţii de sub un milion de euro anul trecut din partea investitorilor locali.

Pierderile companiilor au dat peste cap calculele Statisticii privind PIB-ul

Firmele au vândut mai mult, dar pe pierderi pentru că materiile prime s-au scumpit. O ipoteză privind diferenţa între datele preliminare şi cele semidefinitive ale PIB-ului pe 2011 este majorarea pierderilor companiilor, care au cumpărat mai scump şi nu au avut cum să transmită în preţul final majorările de preţuri la achiziţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb