REVISTA PRESEI 09.03.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 martie 2012

ADEVARUL

Goana după aur: Germania şi Elveţia se tem că aurul lor ar fi dispărut

Germania ar putea cere un audit al rezervelor de aur depozitate la Frankfurt, Paris, Londra şi la Federal Reserve Bank din New York; iar elveţienii vor avea un referendum pentru aducerea acasă a rezervelor de aur aflate în seif-urile marilor instituţii de depozitare. Aceste informaţii arată că printre mai marii lumii a început să se insinueze tot mai serios ideea că aurul ţărilor lor ar putea de fapt să nu mai existe. Anul trecut, când fostul şef al Fondului Monetar Internaţional a fost arestat la New York, sub acuzaţia de viol, au apărut o serie de ştiri potrivit cărora la baza reţinerii sale de către agenţii SUA s-ar fi aflat în realitate faptul că acesta intrase în posesia unor informaţii ce dovedeau că la Ford Knox nu se mai află de fapt nici un gram de aur. Fort Knox este unul dintre depozitele Rezervei Federale, în care ar trebui să se afle şi aurul cu care membrii Fondului Monetar Internaţional au contribuit la înfiinţarea acestei instituţii.

Teama de inflaţie va împiedica BCE să mai ia măsuri de stimulare a economiei

Inflaţia provoacă din nou îngrijorări în cadrul Băncii Centrale Europene, complicând eforturile acesteia de a stimula creşterea economică şi de a preveni intrarea zonei euro în recesiune. BCE va mări prognoza de inflaţie pe 2012 peste pragul de 2%, fapt care va limita capacitatea sa de lua noi măsuri de reducere a dobânzii-cheie, chiar dacă prognozele de creştere economică sunt tot mai pesimiste. Oficialii instituţiei cu sediul la Frankfurt vor menţine dobânda-cheie la nivelul record de 1%, estimează 55 din 58 de economişti intervievaţi în cadrul unui sondaj al agenţiei de ştiri Bloomberg. Decizia BCE va fi anunţată la 14:45, ora României, iar la 15:30, Mario Draghi, preşedintele BCE va susţine o conferinţă de presă în care va prezenta noua prognoză economică a băncii centrale.

BMW o duce bine şi pe timp de criză! Câte miliarde de euro a câştigat anul trecut

Profitul net al grupului german BMW, cel mai mare producător de automobile de lux la nivel mondial, a crescut cu 51% în 2011, reuşind, ca şi Audi şi Mercedes-Benz, să desfidă mediul economic dificil din Europa care afectează alţi producători auto, transmite AFP. Astfel anul trecut, BMW a înregistrat un profit de 4,9 miliarde de euro. Vânzările record au urcat cifra de afaceri a BMW cu 13,8%, la 68,8 miliarde de euro, în timp ce profitul înainte de deducerea dobânzilor şi taxelor a avansat cu 56,9%, la 8 miliarde de euro. În baza acestor rezultate, BMW anticipează că numărul de vehicule comercializate va continua să crească în acest an.

Renminbi-ul chinezesc, încă un pas spre statutul de monedă de schimb la nivel global

Banca Centrală a Chinei dă liber şi mai multor exportatori chinezi să-şi facă decontările în monedă naţională. Decizia este încă un pas făcut de China pe calea impunerii monedei naţionale ca monedă de schimb în comerţul internaţional. Un obiectiv ce face parte din planul cincinal pentru 2011-2015. În iulie 2009, China a lansat un program pilot care a permis primelor 365 de companii naţionale să efectueze tranzacţii comerciale în yuani, un program ce avea ca obiectiv susţinerea internaţionalizarea yuanului prin încurajarea realizării de decontări în monedă chinezească a schimburilor comerciale internaţionale. Ulterior, China a extins acest program la 20 de regiuni administrativ teritoriale, în iunie 2010, şi în întreaga ţară, în august 2011. Însă doar companiile înscrise în acest program puteau efectua tranzacţii comerciale internaţionale în yuani.

Un seism ca-n '77 ar lovi un milion de locuinţe

Un seism similar celui din martie 1977 ar produce 44.600 de daune totale la nivel naţional şi ar afecta aproape un milion de locuinţe, potrivit calculelor realizate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). "Astăzi avem aproape 8,4 milioane de locuinţe şi 504.000 de poliţe obligatorii. Potrivit calculelor realizate, un seism similar celui din 4 martie 1977 ar putea produce 44.600 de daune totale la nivel naţional şi apreciem că ar fi afectate aproape un milion de locuinţe, care să necesite lucrări de reparaţii sau consolidare", a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID. Fondul locativ naţional se ridică în momentul de faţă la aproape 8,4 milioane de locuinţe, cu o valoare estimată la peste 115 miliarde de euro. Î

Ucraina se îndreaptă către dezastru economic, rezerva sa valutară evaporându-se

Prăbuşirea preţului oţelului şi creşterea costului importului de gaze naturale ruseşti creşte provoacă diminuarea rezervelor valutare ale Ucrainei pe zi ce trece, fapt care împinge fosta ţară sovietică înspre o catastrofă economică. Rezervele valutare ale Ucrainei, esenţiale susţinerii cursului fix de schimb al grivnei, moneda naţională, au scăzut cu aproape un sfert faţă de luna august a anului trecut. Dacă evaporarea acestora va continua la aceeaşi rată, Banca Naţională a Ucrainei estimează că, în decurs de două săptămâni, acestea vor scădea sub pragul de acoperire a importurilor pe trei luni, prag considerat drept minim.

Ungureanu a numit un nou consilier la Guvern: Marian-Valentin Nidelea

Marian-Valentin Nidelea a fost numit joi în postul de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului ministru. "Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Marian-Valentin Nidelea se numeşte în funcţia de consilier de stat în aparatul propriu al primului-ministru", se precizează în decizia semnată joi de premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Informaţia reiese din decizia nr 54, publicată în Monitorul Oficial. În 2003, Nidelea a lucrat ca şi consilier al premierului de atunci, Adrian Năstase, ocupându-se şi de relaţia dintre Executiv şi cadrele militare.

Merkel, cea mai apreciată personalitate politică din Europa. La polul opus, se află Sarkozy

Angela Merkel este cea mai apreciată personalitate politică, în timp ce aliatul ei francez, preşedintele Nicolas Sarkozy, se află la polul opus, potrivit unui sondaj realizat în Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Spania, informează AFP. Chiar dacă e o diferenţă mică între ei, la nivelul celor cinci ţări, Nicolas Sarkozy este mai cunoscut decât cancelarul german Angela Merkel: 93% dintre cei chestionaţi ştiind cine e preşedintele Franţei, în timp ce Merkel a adunat un procent de 92%. La capitolul popularitate, şefa guvernului de la Berlin conduce detaşat: 50% opinii favorabile şi 41% nefavorabile. Şeful de la Palatul Elysee, în schimb, este creditat cu 33% opinii favorabile şi 58% nefavorabile.

CURENTUL

Şantaj emoţional la CNA: Antena 3 a adus bolnavi de cancer ca să-l apere pe Gâdea

Pentru a şantaja emoţional membrii Consiliului Audio Vizualului (CNA), care se pregăteau ieri să sancţioneze Antena 3 pentru limbajul folosit la adresa preşedintelui CNAS , Mihai Gâdea, directorul postului, dar şi autorul jignirilor la adresa lui Duţă, a recurs la cel mai mizerabil gest pe care îl putea face. La CNA, pocăitul la caşcavalul lui Felix a îndrăznit să scoată în faţă suferinţa bolnavilor de cancer, aducând câţiva oameni care suferă de această maladie pentru a-i înmuia pe membrii CNA care judecau acest caz. Practic, un şantaj emoţional în toată regula cu scopul ca pedeapsa pentru înjurăturile ca la uşa cortului adresate şefului CNAS, Lucian Duţă, să fie mai uşoara.

Politicienii USL pun gaz peste focul protestelor din Valea Jiului

După eşecul protestelor din Piaţa Universităţii şi din alte pieţe din ţară, colorate politic de USL la începutul acestui an, parlamentarii Opoziţiei încearcă disperaţi să organizeze noi mişcări de masă contra actualei puteri. Şi, cum credibilitatea lor e minimă, ca de altfel a tuturor politicienilor, reprezentanţii USL încearcă mai nou să se plieze pe mişcările sindicale. Astfel, protestele minerilor din Valea Jiului sunt ultima redută pe care şi-au propus să o cucerească liderii USL, în speranţa că vor aprinde flacăra revoltei în Valea Jiului şi apoi probabil în toată ţara.

CURIERUL NATIONAL

Nu ştim să luăm banii turiştilor străini

Deşi nemţii care vin în România au disponibili 2-3.000 de euro, ei cheltuiesc numai 3-400 de euro, doar pe mâncare şi băutură. Străinii se întorc cu banii necheltuiţi pentru că lipseşte infrastructura de agrement. Dan Matei Agathon: Nu ştim să împachetăm cum trebuie valorile noastre. Zilele acestea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) participă la un târg internaţional de turism în Germania - ITB Berlin. Delegaţia României, formată din 45 de expozanţi, încearcă să promoveze plaiurile mioritice, în ţara care ne trimite în medie 200.000 de turişti anual, dar pe care nu ştim să-i facem să cheltuiască.

"Nu există niciun procuror care să spună că preşedintele i-a dat orientare"

Preşedintele Traian Băsescu şi-a afirmat ieri, la bilanţul Ministerului Public, convingerea că nu există niciun procuror care să poată spune că şeful statului i-a dat "orientare spre un dosar sau altul". "Vreau să vă asigur că în continuare, dincolo de faptul că sunteţi protejaţi de lege, voi fi un politician care va face pavăză în faţa oricărei tentative de a supune justiţia politicului şi vreau să vă spun aici, într-un spaţiu extrem de public, spre deosebire de ce auziţi la televizor, că sunt convins că nu există niciun procuror care să poată spună că preşedintele i-a dat vreo orientare spre un dosar sau altul", a spus Băsescu.

BCR: Bărbaţii economisesc cu 17% mai mult decât femeile

Femeile recuperează decalajul în ceea ce priveşte produsele de economisire şi investiţii pe termen lung. Aproape 50.000 de femei au investit în fondurile administrate de ERSTE Asset Management aproximativ 1 mld. lei. Bărbaţii economisesc în medie cu 17% mai mult decât femeile prin intermediul produselor clasice, în schimb diferenţele se reduc în cazul soluţiilor de economisire şi investiţii mai complexe, potrivit unui studiu al BCR.

Fitch: Creşterea cheltuielilor publice riscă scăderea încrederii pieţelor

Majorarea cheltuielilor publice în România ar avea ca efect nu doar creşterea deficitului bugetar, ci şi amplificarea riscului unor efecte adverse indirecte, prin scăderea încrederii pieţelor, potrivit Fitch Ratings. Agenţia reiterează că scenariul de bază luat în calcul este că România va respecta ţintele incluse în programul cu FMI şi Uniunea Europeană. Până în prezent, România a respectat programul extern, iar Fitch va continua să ia în considerare performanţele fiscale şi economice, în evaluarea ratingului de ţară. Un derapaj de la ţintele fiscale, în special dacă este provocat de măsuri permanente care amplifică riscul unei îndepărtări de la obiectivele pe termen mediu, ar fi o evoluţie negativă, a declarat pentru Mediafax analistul Fitch, Gergely Kiss.

EVENIMENTUL ZILEI

Ionuţ Dumitru: "Nu avem spaţiu fiscal pentru majorare"

Creşterea salariilor cerută de Băsescu nu e posibilă în condiţiile în care economia este sub aşteptări. După ce, la sfârşitul lunii ianuarie, fostul Guvern analiza posibilitatea revenirii salariilor bugetarilor la nivelul de dinainte de tăiere începând din aprilie, miercuri, preşedintele Traian Băsescu a cerut Executivului să găsească soluţii pentru a realiza acest lucru de la 1 iunie, fără a afecta investiţiile publice. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, instituţie independentă care supraveghează şi evaluează politica fiscală a Guvernului, spune că, deocamdată, avem doar o discuţie politică, însă pasul trebuie analizat atent, în condiţiile în care economia nu merge foarte bine.

Oprescu a vrut chioşcurile de lux!

Cu o suprafaţă de doar doi metri pătraţi, 16 chioşcuri, cumpărate la preţ de apartament cu două camere, au apărut în parcurile bucureştene. Abia ai loc să te mişti în ele, sunt confecţionate din tablă şi termopan. Acestea sunt chioşcurile-pagodă amplasate în principalele parcuri bucureştene. Fiecare a costat 37.700 de euro, valoarea actuală a unui apartament cu două camere, confort 1, situat în cartierul bucureştean Berceni. Achiziţia a fost făcută cu acordul aleşilor generali ai Capitalei, care au votat pe data de 17 decembrie 2010 modificarea bugetului Capitalei, proiect care abia în ziua respectivă a ajuns pe masa consilierilor.

"Europa a trecut de partea cea mai grea a crizei economice"

Secretarul Trezoreriei din Statele Unite, Timothy Geithner, a declarat joi că Europa, datorită măsurilor adoptate pentru a limita criza datoriilor, nu mai prezintă riscuri "semnificative" pentru restul economiei mondiale, relatează AFP, citată de Agerpres. "Aici, în Statele Unite, şi în întreaga lume, oamenii pot fi mai încrezători în faptul că Europa nu va cauza daune considerabile economiei globale sau economiei noastre", a declarat Geithner pentru postul public de televiziune PBS. Geithner a răspuns astfel unui reporter care l-a întrebat dacă americanii ar putea "să creadă faptul că partea cea mai grea a crizei financiare din Europa a trecut". Acesta a făcut aceste remarci în momentul în care Grecia părea joi în măsură să reuşească operaţiunile sale de restructurare a datoriilor care ar trebui să îi permită să obţină din partea creditorilor săi privaţi o ştergere de o sută de miliarde de euro din datoria sa.

JURNALUL NATIONAL

Liviu Popa, dă-ţi demisia! Dovada medicală există în dosarul lui Vlădan!

Vlădan a solicitat şi obţinut permisul de port-armă folosindu-se de calitatea lui de poliţist. In cadrul unei emisiuni difuzate de RTV, şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, a declarat că, dacă apare avizul psihologic eliberat la 16 decembrie 2010 pentru permisul de port-armă al lui Gheorghe Vlădan, el îşi dă demisia. "Vă asigur că am văzut dosarul, sunt şapte file la dosar şi lipsesc trei dintre ele. Vă asigur că nu există niciun fel de aviz psihologic la dosar, ci doar cel de la medicul de familie. Dacă apare acest aviz şi dacă acest aviz este real şi este din 2010, pot să vă spun sigur că îmi dau demisia", a susţinut Liviu Popa. Şeful Poliţiei Române poate să se apuce de împachetat! Jurnalul Naţional a intrat în posesia dovezii medicale pe care Gheorghe Vlădan a depus-o la dosarul pentru permisul de port-armă.

Apartamente pentru tineri, cu bani de la privaţi. MDRT vrea să construiască case de închiriat prin ANL, dar finanţate de dezvoltatori particulari

Cristian Petrescu, ministrul Dez­vol­tă­rii Regionale şi Turismului, vrea să continue programul Elenei Udrea de construire de locuinţe cu chirie pentru tineri, de data aceasta prin atragere de capital privat. Construcţia de case pentru tineri cu bani de la privaţi este necesară deoarece România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte condiţiile de locuire, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern postat pe site-ul instituţiei. Peste jumătate din populaţia ţării trăieşte în locuinţe supraaglomerate. Necesarul de locuinţe identificat depăşeşte 100.000.

Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS

Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei de 135 de milioane de euro avută de Oltchim faţă de AVAS, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic. Momentan ministerul Economiei este acţionarul principal, cu 54,8% din capital. Pentru a-şi menţine cotaţia de 17,4%, nemţii de la PCC, acţionarul minoritar care a contestat la Comisia Europeană majorarea de capital, trebuie să vină cu bani de acasă. PCC acţionează în comun cu fondul de investiţii Carlson Ventures.

Ministerul Economiei: Minerii pot primi majorări de salarii doar după formarea Complexului Hunedoara

Minerii din Valea Jiului pot primi o majorare cu 100 de lei a sporului de condiţii grele doar după formarea în luna mai a Complexului Energetic Hunedoara, deoarece Compania Naţională a Huilei (CNH) are pierderi şi este clasată ca instituţie bugetară, potrivit ministerului Economiei. "Creşterea sporului de condiţii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusă în noul buget de venituri şi cheltuieli, care trebuie aprobat în luna mai, dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara. O eventuală modificare a acestei anvelope salariale va fi posibilă doar după formarea Complexului Energetic Hunedoara care va include şi cele patru mine considerate viabile, termenul fiind mai 2012. În acest moment legislaţia este clară şi nu permite majorări salariale într-o companie de stat clasificată ca fiind instituţie bugetară şi care înregistrează pierderi", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

NATIONAL

A inceput campania electorala. Cine minte mai mult?

In pana de inspiratie cand vine vorba de programe si masuri economice, politicienii debordeaza de imaginatie doar atunci cand trebuie sa-si imbrobodeasca alegatorii. O competitie acerba intre mitomani. Asa s-ar putea caracteriza perioada dinaintea alegerilor, perioada pe care demnitarii nostri o fructifica din plin. Cel care a deschis "Jocurile electorale" anul acesta este chiar seful statului. De la tribuna Parlamentului, presedintele, pe langa faptul ca s-a aratat dispus sa faca pace cu intreaga suflare politica, le-a promis romanilor ca, in curand, criza economica va fi doar o amintire urata. Mai mult, Basescu a cerut majorarea salariilor bugetarilor, masura pe care in urma cu cateva luni o caracteriza drept "populista" si despre care sustinea ca nu poate fi luata in an electoral.

De ce nu e bun Prigoana de candidat PDL

In opinia lui Cristian Preda, Silviu Prigoana trebuie sa fie radiat de pe lista posibililor candidati ai PDL pentru ca cere reintroducerea pedepsei cu moartea. Europarlamentarul PDL considera ca Prigoana s-a calificat, prin afirmatiile referitoare la pedeapsa cu moartea, doar pentru un trai in Belarus, "singurul stat din Europa care are inca pedeapsa capitala in legislatia sa".

Adriana Saftoiu: Protestul USL, apa de ploaie

Opozitia ofera munitie Puterii, greva parlamentara nu-si va atinge scopul, considera Adriana Saftoiu, fost deputat PNL. "Puterea foloseste slabiciunea Opozitiei. Trebuie sa recunoastem ca oamenii au sensibilitate la ceea ce se numeste cheltuirea banului public", a declarat Saftoiu, precizand ca afisarea bannerelor cu parlamentarii chiulangii reprezinta o grea lovitura aplicata uselistilor. Totodata, Adriana Saftoiu a sustinut din nou ca liberalii nu trebuiau sa faca alianta cu pesedistii.

Legumele si fructele de import, scumpite cu 2.400%!

Garda Financiara a confiscat recent nu mai putin de 20 de TIR-uri cu 400 de tone legume si fructe de import. Nu mica le-a fost mirarea comisarilor cand au vazut cu ce preturi intra in tara aceste produse. Salata, de exemplu, avea trecut ca pret 25 de bani/kg, iar in magazine si piete se vinde si cu 6 lei/kg, adaosul comercial in acest caz fiind de 2.400%! De asemenea, varza intra in tara cu 70 de bani/kg, iar in supermarketuri costa aproximativ 4 lei/kg, portocalele importate din Grecia costa initial putin peste un leu pe kilogram, dar se vand in piete chiar si cu 5 lei/kg, castravetii se scumpesc in TIR-uri de la 4 lei/kg la granita la 10 lei/kg la descarcarea in piete, iar comparatiile pot continua.

Daca renunta sa atace Iranul, SUA va furniza Israelului material militar

Statele Unite i-au oferit premierului israelian Benjamin Netanyahu bombe antibuncar sofisticate si avioane de alimentare daca se angajeaza sa nu lanseze lovituri impotriva Iranului anul acesta, scrie cotidianul Maariv in editia de joi. Potrivit cotidianului israelian, care citeaza diplomati occidentali si surse din domeniul informatiilor, administratia americana a facut aceasta propunere in cursul vizitei lui Netanyahu la Washington din aceasta saptamana, ca raspuns la argumentul Israelului potrivit caruia echipamentul sau militar nu ii va permite sa atinga, ulterior, instalatiile nucleare iraniene.

Rusia acuza Libia ca antreneaza rebelii sirieni

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a acuzat miercuri Guvernul libian ca gazduieste o tabara de antrenament pentru rebelii sirienii, care apoi lanseaza operatiuni impotriva regimului de la Damasc. "Am primit informatii conform carora exista in Libia, cu sprijinul deplin al autoritatilor, un centru de antrenament special pentru rebeli siriene; aceste persoane sunt apoi trimise in Siria pentru a ataca Guvernul", a declarat Vitali Ciurkin in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate dedicata Libiei, in prezenta premierului interimar, Abdel Rahim al-KiB.

La toamna, se face rocada Kovesi-Morar

In Politie este o bulibaseala totala, lumea Justitiei este si ea bulversata de tot mai desele scandaluri de luare de mita de sute de mii de euro, asa ca doar procurorii par sa se afle in grafic cu dosarele scoase pe banda rulanta. Parchetul General si DNA au ajuns astfel principalii pioni ai luptei anticoruptie atat de draga marilor cancelarii occidentale. Insa conducatorii celor doua institutii sunt pe final de mandat. Laura Codruta Kovesi a prezentat ultimul bilant din calitatea de procuror general al Romaniei, in timp ce Daniel Morar se afla inca la conducerea DNA doar pentru ca i s-a prelungit "prelungirea imputernicirii". In aceste conditii, s-au cautat cu disperare inlocuitorii potriviti pentru a-i inlocui. Iar din informatiile intrate in posesia National, au si fost gasiti: tot cei doi!

PUTEREA

Hoţiile din Valea Jiului

Minerii s-au îmbrâncit din nou, ieri, cu jandarmii care asigurau ordinea publică. În a treia zi de proteste, numărul ortacilor ieşiţi pe străzile din Petroşani a fost şi mai mare, ajungând aproape de 5.000. Ei au încercat să forţeze ieşirea din oraş şi intrarea în Defileul Jiului, fiind hotărâţi să meargă până la Bucureşti. Liderii sindicali i-au convins să se întoarcă din drumul lor. Începând de la politicienii care şi-au băgat rudele în afaceri cu Compania Naţională a Huilei şi până la micii găinari, care se mulţumesc să fure cărbune şi fier vechi cu roaba, zona industrială din Valea Jiului a fost sistematic devalizată în ultimele două decenii.

Nazare dă un ultimatum TAROM

După zece ani în care s-au plătit zeci de milioane de euro firmei de handling a companiei TAROM, ministrul transporturilor şi infrastructurii, Alexandru Nazare, a dispus renegocierea contractului care vizează serviciile de asistenţă a pasagerilor şi aeronavelor. Ministrul i-a avertizat pe responsabilii companiei naţionale de transport aerian că renegocierea contractului de handling cu firma Globe Ground România, în valoare de aproximativ 8 milioane de euro, trebuie să fie încheiată în maximum două săptămâni.

Proces: RCS, ameninţat cu insolvenţa

Postul maghiar Hir TV cere insolventa celui mai mare operator român de cablu, RCS, potrivit unui dosar înregistrat miercuri la Tribunalul Bucureşti. Primul termen de judecată în cadrul acestui dosar a fost stabilit la data de 23 mai 2012, informează money.ro. Hir TV este un post maghiar de ştiri, primul apărut în ţara vecină, fondat în 2003, inclus în pachetul maghiar al RCS&RDS, şi disponibil în mai multe localităţi printre care Oradea, Arad, Satu Mare, Tg.-Mureş. De asemenea, Hir TV este disponibil în România şi în pachetul maghiar al UPC, scrie "Daily Business".

Grecia: Atena cumpără arme în ciuda crizei

Parteneri din UE ai Greciei, în special Franţa, i-au furnizat acesteia în 2010 arme în valoare de mai mult de 1 miliard de euro. Livrările de arme către Grecia au fost efectuate într-un moment în care autorităţile elene fuseseră nevoite să recurgă deja la măsuri de austeritate pe fondul crizei acute legate de datoria suverană a ţării. Dintre toţi partenerii UE ai Greciei, partea leului în exportul de armament şi tehnică militară i-a revenit Franţei, între Parisşi Atena fiind încheiat un contract în valoare totală de 876 milioane de euro. Italia, Olanda şi Germania sunt alte ţări care au contracte de mai multe miliarde de euro în domeniul livrărilor de arme către Grecia.

ROMANIA LIBERA

Cazul Astărăstoae: cum rezistă În funcţie un rector judecat pentru fraudă

Trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri UE şi acuzat de ANI de incompatibilitate şi conflict de interese, profesorul Astărăstoae a fost confirmat de ministrul Educaţiei în funcţia de rector. Oficialii ministerului spun că, legal, nu aveau cum să împiedice numirea, dar surse din mediul juridic au declarat pentru Rl că ministrul putea să dea un ordin de suspendare până la o decizie a instanţei. Aceasta pune însă într-o lumină negativă nu doar ministerul, ci şi demersurile pentru reforma educaţiei.

Badea şi Ciutacu - comentarii grosolane despre demisia lui Dan Grigore

După demisia pianistului Dan Grigore de la CNA, Mircea Badea a postat pe blogul personal: " Un imbecil mai puţin". Textul postării era: "A demisionat unul de la CNA . P.S. Poate îşi mai pune Udrea o slugă acolo" . Referirea la Dan Grigore apare într-un link ce face trimitere la interviul pianistului din Evenimentul zilei. La rândul său Victor Ciutacu a scris pe blogul personal că lui Dan Grigore ar trebui să i se impute salariul luat de CNA pentru că "Audiovizualul s-a degradat cu el în CNA în ultimii 11 ani".

Contrarevoluţia Antenei 3 continuă cu a 7-a mineriadă?

Marea Revoluţie din Ianuarie a eşuat lamentabil pentru că era o revoluţie contrafăcută în laboratoarele de propagandă ale Antenei 3 şi a semănat mai curând cu mineriadele din ianuarie 1999 decât cu Piaţa Universităţii originală. Acum, spiritele se agită din nou în Valea Jiului şi nu este o întâmplare. În 1999, Miron Cozma şi Romeo Beja au fost susţinuţi masiv de Antenei 1, Jurnalul Naţional şi Corneliu Vadim Tudor. Sub pretextul revendicărilor sindicale, Cozma a încercat să răstoarne în mod violent guvernul şi dacă ar fi reuşit, ar fi răsturnat probabil ordinea constituţională democratică a ţării. Astăzi, aceleaşi forţe care au stat în spatele marşului spre Bucureşti al minerilor în 1999 încearcă să reediteze evenimentele de atunci cu o consecvenţă şi o lipsă de imaginaţie absolut remarcabile. Şi tot ca atunci, televiziunile lui Voiculescu sunt în prima linie a propagandei de glorificare a "ortacilor''.

Tranzactie uriasa pe piata energiei: Nuclearelectrica ar putea incheia un contract cu ArcelorMittal pentru furnizarea a 2,8 TWh in urmatorii doi ani la pretul de 170 lei/MWh-Surse

Consiliul de Administratie de la Nuclearelectrica ar putea aproba incheierea unui contract pe doi ani cu ArcelorMittal, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din Romania, in vederea furizarii cantitatii de 1,4 TWh anual (1,4 milioane MWh), au declarat pentru HotNews.ro surse din sector. Pretul ar putea fi stabilit la 170 de lei/MWh, in conditiile in care pe OPCPM, pe piata centralizata a contractelor bilaterale, este 225 lei pe MWh. Potrivit acestor surse, maine se intruneste Consiliul de Administratie, fapt care insa nu a fost confirmat de reprezentantii Nuclearelectrica.

ZIARUL FINANCIAR

Surpriza anului: Bursa de la Bucureşti, pe locul patru la creşteri în lume

Când nimeni nu se aştepta ca bursa autohtonă să aibă creşteri de 10% pe lună, piaţa de capital a renăscut. Investitorii ne consideră dintr-odată o piaţă subevaluată şi fără prea mari riscuri. Anul 2012 s-a dovedit până acum a fi excepţional pentru investiţii, portofoliile de acţiuni ale investitorilor marcând creşteri în decurs de două luni de 21%, cât aduce de regulă bursa de la Bucureşti într-un an bun.

Care sunt cei mai bogaţi preşedinţi-acţionari de SIF?

Preşedinţii celor cinci SIF-uri gestionează active cuprinse între 250 şi 350 de milioane de euro fiecare şi sunt printre cei mai bine plătiţi executivi din România. Date exacte privind salariile preşedinţilor SIF nu au fost niciodată făcute publice, dar, potrivit informaţiilor din piaţă, acestea sunt cuprinse între 10.000 de euro şi 20.000 de euro pe lună, incluzând aici şi bonusurile anuale. Mihai Fercală este cel mai bogat preşedinte de SIF, luând în calcul doar pachetul de acţiuni pe care fiecare preşedinte îl deţine la SIF-ul pe care-l conduce. El deţinea la finalul anului trecut acţiuni SIF3 care la preţul actual valorează 1,22 mil. lei. El este urmat de Ioan Cuzman, cu acţiuni SIF1 de 620.000 de lei, şi de Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), care are un pachet de acţiuni în valoare de 256.000 de lei.

Raiffeisen Bank scumpeşte cu 66% administrarea contului curent, la 2,5 lei pe lună

Raiffeisen Bank, a patra bancă locală după activele deţinute, a scumpit începând din aceas­tă lună administrarea contului curent - produsul esenţial de la care porneşte relaţia dintre un client şi o bancă -, comisionul urcând cu 1 leu, de la 1,5 la 2,5 lei pe lună. Comisionul perceput la conturile curente deschise de pensionari a rămas la 1,5 lei pe lună. Mişcarea Raiffeisen vine în condiţiile în care şi BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a anunţat că va scumpi din 27 martie cu 1 leu administrarea contului curent, de la 2,5 lei la 3,5 lei pe lună. BCR a majorat în acelaşi timp şi o serie de alte comisioane pentru serviciile de cont curent.

Agenţiile de rating refuză să-şi ceară scuze pentru declanşarea crizei financiare

Marile agenţii de evaluare financiară au ajuns din nou în atenţia opiniei publice după ce au refuzat, în faţa parlamentarilor britanici, să-şi ceară scuze pentru rolul jucat în declanşarea crizei financiare care a declanşat cea mai mare recesiune mondială de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie presa internaţională. În schimb, agenţiile de rating le-au răspuns parlamentarilor că investitorii nu ar trebui să dea prea multă atenţie la ceea ce ele spun, potrivit The Telegraph.

Ce câştigă şi ce pierd acţionarii din conversia în acţiuni a datoriilor Oltchim?

Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei Oltchim (OLT) faţă de AVAS, care se ridică la aproximativ 135 milioane de euro, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic. Informaţia a fost confirmată de către şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Laurenţiu Vlădan, şi de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Reprezentanţii Oltchim spun însă că nu au primit o informare oficială în acest sens de la Comisia Europeană, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb