• ADEVARUL
• Ce a declarat Victor Ponta la televiziunea maghiară ATV despre autonomie, drapelul secuiesc şi Viktor Orban
Prim-ministrul Victor Ponta i-a acordat, joi, un interviu în exclusivitate jurnalistului maghiar Juszt Laszlo, interviu difuzat vineri seară în Ungaria pe postul ATV. Victor Ponta: E foarte important să vorbim despre prezent şi despre viitor în relaţiile româno-maghiare. Dacă vorbim despre trecut, o să găsim tot felul de declaraţii şi în urmă cu mai mulţi ani, poate şi în urmă cu mai multe zile sau luni care nu ne duc pe drumul bun. Pot doar să spun că ministrul de Externe maghiar a fost la Bucureşti săptămâna aceasta, că a avut întâlniri foarte bune şi foarte utile cu ministrul de Externe, dar şi cu mine şi că am stabilit împreună că e obligaţia celor două guverne să reducă presiunea mediatică, presiunea din ultima perioadă.
• DEZBATERE Facebook - e normal să fim traşi la răspundere în justiţie pentru ceea ce publicăm pe reţelele sociale?
Mircea Munteanu a publicat pe Facebook mesajul: "Arbeit macht frei - asta să înţeleagă protestatarii". Acest lucru s-a întâmplat în timpul protestelor din iarna anului trecut împotriva guvernului Boc, pe data de 19.01.2012. CNCD l-a sancţionat în februarie 2012, ca urmare a autosesizării Consiliului, cu amendă de 1.000 de lei. Motivul invocat a fost că fapta sa constituie propagandă naţionalistă care aduce atingere demnităţii umane. Curtea de Apel din Târgu Mureş şi-a motivat decizia apreciind că Facebook este spaţiu public, deci ceea ce a afirmat Mircea Munteanu se supune prevederilor în rigoare. Totuşi, este sau nu Facebook (sau oricare altă reţea socială) spaţiu public? "Adevărul" a discutat cu oameni de media şi cu specialişti în prevederile juridice pentru a vedea dacă se poate trage o linie între public şi privat.
• Măcel în USL, faza pe directori şi secretari de stat
Conflictul rece dintre PSD şi PNL a ajuns la faza decapitării "soldaţilor" din linia a doua: directori de companii sau secretari de stat. După ce joi Victor Ponta l-a eliberat din funcţie pe liberalul Stelian Fedorca, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, vineri, ministrul Finanţelor Publice, liberalul Daniel Chiţoiu, l-a demis pe directorul general al Loteriei Române, Dan Alexandru Ghiţă, susţinut de PSD. Lui Ghiţă i se reproşează managementul defectuos al Loteriei în ultimele şapte luni. În apărarea sa, el spune că nu a avut ce manageria, pentru că activitatea i-a fost blocată de membrii AGA şi CA.
• Conclavul pentru desemnarea viitorului papă începe marţi
"Conclavul pentru desemnarea viitorului papă începe marţi, 12 martie 2013. Slujba pro eligendo Pontifice va fi celebrată în cursul dimineţii în Basilica San Pietro, iar după-amiază cardinalii vor intra în Conclav", precizează comunicatul. În total, 115 cardinali electori vor participa la Conclav, vârsta medie a acestora fiind de 72 de ani. Mai mult de jumătate dintre cardinalii electori sunt europeni.
• Mierea din Sălaj atrage Casa Regală britanică. Prinţul Charles vine în vizită pe Valea Barcăului
Prinţul Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii, va veni anul acesta în vizită în Sălaj, atras de povestea din spatele produselor tradiţionale de pe Valea Barcăului. Este vorba despre mierea ecologică, în diferite combinaţii (cu scorţişoară, ardei iute, cafea sau chiar cu hribi uscaţi) şi fructele uscate promovate de o intreprindere socială deschisă în zonă de Fundaţia Agapis. Potrivit directorului fundaţiei, Alin Prunean, vizita prinţului Charles în România este programată pentru luna iunie, fiind pentru primul an când reprezentantul Casei Regale britanice îşi propune să viziteze şi Sălajul. Nu este, însă, pentru prima dată când prinţul vine în contact cu bunătăţile produse pe Valea Barcăului. În 2010, Alin Prunean s-a întâlnit cu acesta la Saschiz, judeţul Mureş, dăruindu-i un coş cu produse apicole şi fructe uscate.
• Top 5 dobânzi la depozite
Băncile comerciale au redus în acest an dobânzile oferite la depozite, dar au preferat să se axeze pe promoţii punctuale pentru atragerea clienţilor. Dobânzile mari nu înseamnă întotdeauna un câştig mai mare pentru cel care economiseşte. Unele depozite au comisioane mai mari de administrare, comision de deschidere cont etc. În plus, pentru câştigul din dobândă se va aplica impozitul de 16%. Deşi sunt produse cunoscute cu care consumatorii sunt obişnuiţi, de multe ori aceştia omit să ia în calcul costurile ataşate depozitelor la termen încurajaţi şi de promovarea făcută acestor produse "pentru depozite nu se percep comisioane", arată experţii portalului finzoom.ro.
• EVENIMENTUL ZILEI
• SCANDALOS. PRIETENUL MONEI PIVNICERU. "Împăratul" Vlasov şi-a eliminat rivalii în bătălia pentru banii de la Registrul Comerţului
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, şi colegiul de conducere i-au eliminat din sistem pe cei care s-au opus preluării uneia dintre cele mai râvnite afaceri. Excluşii i-au cerut şi socoteală pentru banii cheltuiţi fără justificare. Scandalul privind preluarea bănosului Registru al Comerţului - de la Justiţia Monei Pivniceru, în "portofelul" lui Mihail Vlasov - a intrat într-o nouă fază. De la ameninţări s-a trecut la fapte. În stilul "câinii latră, caravana trece" - aşa după cum a şi declarat public că îl doare "la bască" de ce se spune despre el şi Mona lui - Mihail Vlasov şi-a văzut de "strategie". Au fost puse în practică ameninţările formulate la adresa unor preşedinţi de Camere judeţene de comerţ care au absentat de la operaţiunea de strângere "cu arcanul" a adeziunilor pentru preluarea Registrului Comerţului - o afacere de zeci de milioane de euro.
• | INTERVIU EXCLUSIV EVZ. Emil Boc: Este utilizată o aripă din partid, care s-a aflat în cercul lui Vasile Blaga, pentru a destructura PDL
Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, fostul premier al României, Emil Boc vorbeşte despre plecarea fostului prim-vicepreşedinte al PDL, Mihai Stănişoară, la PNL. Totodată, Emil Boc comentează şi noul eşec al Guvernului Ponta privind aderarea României la spaţiul Schengen. Emil Boc: Este clar că utilizează o aripă din PDL care s-a aflat în cercul domnului Blaga, încă de la candidatura din 2011, pentru a destructura într-o formă sau alta PDL. Eu sper că toţi cei care complotează la asemena structură să nu aibă şansă de izbândă în PDL. Nu voi accepta, cu toată fiinţa mea, ca PDL să dispară şi să se transforme într-o rotiţă a PNL. Apărarea identităţii şi blazonului PDL, trebuie să fie o mândrie pentru orice PDL-ist.
• CORESPONDENŢĂ SPECIALĂ DIN BRUXELLES. Mona Pivniceru vrea MCV fără "ţinte în mişcare"
Ministrul român de Justiţie, Mona Pivniceru, i-a cerut ieri comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, "ţinte constante" pentru România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Cele două au avut ieri, la Bruxelles, o întâlnire în marja reuniunii Consiliului "Justiţie şi Afaceri Interne"(JAI). "I-am spus doamnei comisar că, de la an la an, rapoartele MCV adaugă noi elemente de condiţionalitate, iar statul român nu are posibilitatea de a anticipa existenţa acestora şi, prin urmare, nici să le realizeze", a declarat Pivniceru, după întrevedere. Cu acest prilej s-a convenit ca "principalele condiţii puse în cadrul MCV să fie încadrate într- o metodologie", pe care autorităţile de la Bucureşti o vor stabili împreună cu Comisia Europeană, pentru a vedea " în ce măsură s-au realizat şi care sunt indicatorii pe care statul român trebuie să îi urmărească."
• Guvernul, în foame de bani! Urmează concedieri şi noi impozite
Executivul nu reuşeşte să încaseze ce şi-a propus, aşa că este forţat să taie din cheltuieli. Prin urmare, va recurge la concedieri şi, la nevoie, va introduce dări suplimentare, cum ar fi taxa pe tranzacţii cu drepturi litigioase. Anunţul premierului Victor Ponta că sumele afectate personalului bugetar şi cheltuielile cu bunuri şi servicii vor trebui reduse cu 15% a fost oarecum surprinzător. N-au trecut nici două luni de când a apărut proiectul de buget care arăta că aceste cheltuieli sunt sustenabile. Însă încasările mici din ianuarie şi februarie par să fi determinat Executivul să refacă socotelile. "Veniturile au fost sub aşteptări atât pe partea de taxă pe valoarea adăugată, cât şi pe partea de impozit pe profit", a declarat pentru EVZ Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe şi membru al comisiei buget - finanţe din cadrul Camerei Deputaţilor.
• Cât de profitabilă este mica producţie de energie electrică verde
Una dintre afacerile profitabile ale următoarelor decenii va fi mica producţie de electricitate, din cauza creşterii constante a consumului şi a preţurilor, imediat ce accesul micilor producători se va deschide complet. Lucrurile par acum iminente - deja oricine poate intra pe piaţă şi poate obţine chiar subvenţie prin intermediul certificatelor verzi. Obstacolul major este faptul că trebuie găsiţi cumpărători şi trebuie cumpărată capacitate de rezervă, ceea ce face ca în mod real doar producătorii mari să aibă acces pe piaţă.
• JURNALUL NATIONAL
• Dumitru Rucăreanu a murit duminică, la 81 de ani. Actorul a fost incinerat în secret, din propria-i dorinţă
Actorul Dumitru Rucăreanu a decedat duminică, la vârsta de 81 de ani, şi a fost incinerat miercuri, în jurul orei 13.00, a declarat, pentru Mediafax, George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti. Potrivit click.ro, incinerarea actorului a avut loc în cadrul unui eveniment secret datorită faptului că el însuşi a specificat că doreşte ca evenimentul să nu fie deloc mediatizat. Dumitru Rucăreanu s-a născut pe 26 octombrie 1932, la Ghimbav, în judeţul Braşov, şi a absolvit Facultatea de actorie în cadrul IATC Bucureşti în 1956. Dumitru Rucăreanu a primit, de-a lungul carierei sale, numeroase distincţii şi premii, între care trofeul de excelenţă la Gala Festivalului Comediei Româneşti din 2010. Totodată, el a fost propus să primească premiul pentru întreaga activitate la gala UNITER din acest an. Rucăreanu a fost pasionat de muzică simfonică, iar în urmă cu câţiva ani el a lansat un album intitulat "Sunt vagabondul vieţii mele".
• Numărul restanţierilor a ajuns la 756.000 în ianuarie, faţă de 690.000 în ianuarie 2012
Un număr de 756.850 persoane fizice aveau restanţe mai mari de 30 de zile la instituţiile financiare în luna ianuarie, cu 10% peste numărul restanţierilor din aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau înregistrate 690.344 persoane, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Numărul total al restanţelor se ridica, la finele lunii ianuarie 2013, la 1.033.091, în creştere cu 1,96% faţă de finalul anului trecut. În luna ianuarie a anului 2012, numărul de restanţe era de 974.097. În ceea ce priveşte suma totală a restanţelor, aceasta depăşea, la sfârşitul lunii ianuarie 2013, 9,517 miliarde lei, fiind în uşoară creştere cu 0,18% faţă de nivelul de la finalul anului trecut. Din această sumă peste 6,745 miliarde lei reprezintă valoarea restanţelor care aveau peste 90 de zile întârziere.
• Moldova a rămas oficial fără Guvern! Vlad Filat şi-a dat demsia în faţa preşedintelui Timofti
Premierul Vlad Filat şi-a prezentat vineri demisia, după ce Guvernul a fost demis marţi printr-o moţiune de cenzură, preşedintele moldovean Nicolae Timofti urmând să semneze decretul prin care o acceptă, potrivit jurnal.md. "În legătură cu exprimarea votului de neîncredere a Guvernului, prin adoptarea de către Parlament a moţiunii de cenzură asupra activităţii Guvernului şi în conformitate cu prevederile articolului 6, alineatul şase din Legea cu privire la Guvern şi ale articolului 118 din Regulamentul Parlamentului, prim-ministrul Vlad Filat a prezentat astăzi Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti demisia Guvernului", se arată într-un comunicat emis de Guvern.
• Femeile, maestrele gestionării banilor
O analiză făcută pe portofoliul de clienţi ai Băncii Comerciale Române (BCR) arată că ponderea femeilor în rândul deţinătorilor de produse bancare de bază (cont curent, card, internet banking) este sensibil egală cu ce a bărbaţilor. Există, însă, câteva judeţe unde femeile predomină: Bucureşti - 53%; Harghita - 55.%; Covasna - 56%; Sălaj - 54%. De asemenea, este evidentă o tendinţă de apropiere şi folosire mai intensă a produselor bancare în rândul femeilor: Peste 60% dintre pachetele de cont curent vândute de BCR din luna octombrie şi până azi au fost achiziţionate de femei sub 40 de ani.
• Statoil vinde tot mai multe gaze în dauna Gazprom
E.ON avertizează că centralele pe gaze sunt ameninţate de regenerabile din cauza subvenţiilor. Grupul petrolier Statoil din Norvegia a început să vândă în Uniunea Europeană gaze naturale la preţuri stabilite pe pieţele spot, câştigând astfel cotă de piaţă în dauna gigantului rus Gazprom, care leagă preţurile de cele ale ţiţeiului, şi ca atare vinde mult mai scump. Astfel, Statoil a ajuns la livrări-record pe continentul european, scrie agenţia de presă UPI.com. Modelul a atras laudele lui Gunther Oettinger, Comisarul European pentru Energie. "Statoil este in prim-planul revoluţiei preţurilor, ceea ce duce la creşterea cotei sale de piaţă", a spus Oettinger la Conferinţa UE-Norvegia dedicată gazelor naturale, ce a avut loc în această săptămână.