REVISTA PRESEI 09.07.2013

Willy Homner
Revista Presei / 9 iulie 2013

ADEVARUL

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Adevăratul bilanţ de la Bac: 46,7%

"Adevărul" a calculat dinamica promovabilităţii de la Bacalaureat în ultimii patru ani astfel încât să ocolească manipularea la care au recurs autorităţile şcolare pentru a-şi ameliora statisticile. Descurajarea elevilor de a participa la Bacalaureat, pentru ca inspectoratele şcolare să iasă bine în statistici, este una dintre explicaţiile pentru care, oficial, rezultatele examenului de maturitate arată anul acesta ceva mai bine decât în ultimii doi ani. Manipularea statisticilor este însă inutilă dacă promovabilitatea se calculează altfel decât o face oficial Ministerul Educaţiei. Astfel, în loc să raporteze numărul elevilor care au luat Bac-ul la numărul celor care au intrat în examen, "Adevărul" a calculat promovabilitatea raportând numărul celor care au luat acest examen la numărul celor care au absolvit clasa a XII-a.

Scandalul Astra-RCA ia amploare, Autoritatea de Supraveghere Financiară cere clarificări. Ce sancţiuni riscă Astra

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat Astra clarificări privind modul în care soluţionează dosarele de daună RCA, pe fondul acuzaţiilor unor asociaţii auto care susţin că şoferii păgubiţi de clienţi RCA ai companiei de asigurări primesc doar 25%-40% din costurile reparaţiilor. Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) susţine că şoferii păgubiţi de clienţi RCA ai Astra Asigurări, cel mai mare asigurător în 2012, primesc de la companie o sumă care reprezintă între 25% şi 40% din costurile reparaţiei autovehiculului avariat.

Lucian Vlădescu şi-a dat demisia de la conducerea ANRMAP

Lucian Dan Vlădescu a demisionat de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), scrie Mediafax, care citează surse. Conducerea ANRMAP va fi preluată de către Bogdan Dobrin, până în prezent director în cadrul autorităţii. Decizia de înlocuire a fost deja semnată de premierul Victor Ponta, au arătat sursele. Vlădescu se afla la conducerea ANRMAP din luna mai a anului trecut, fiind numit imediat după instalarea Guvernului USL. Demisia sa vine după ce pragul pentru achiziţiile directe a fost majorat de la 15.000 la 30.000 de euro pentru produse şi servicii şi de la 15.000 de euro la 100.000 de euro în cazul lucrărilor publice. Concomitent, Parlamentul a votat o prevedere prin care companiile şi regiile de stat au fost scoase de pe lista autorităţilor contractante ce trebuie să realizeze licitaţii la achiziţii. Modificarea în privinţa companiilor de stat a venit după ce Guvernul nu a fost de acord cu prevederea respectivă.

Lege istorică în Israel: la 65 de ani de la crearea Israelului, ultraortodocşii vor fi obligaţi să facă armata

Duminică, Guvernul de la Ierusalim, condus de premierul Benjamin Netanyahu, a aprobat un proiect istoric, prin care ultraortodocşii vor fi obligaţi să execute stagiul militar obligatoriu, pentru prima oară de la crearea statului evreu în 1948. Noua lege trebuie să treacă şi de Parlament pentru a intra în vigoare, iar dacă Knessetul (n.r. - Parlamentul unicameral al Israelului) o va proba, ea va fi implementată în următorii patru ani. "Avem un dublu obiectiv: să integrăm tinerii ultraortodocşi în rândul armatei şi al serviciului social şi, nu mai puţin important, să-i integrăm în forţa de muncă a ţării", a subliniat Netanyahu. Există o legătură între serviciul militar şi nivelul ridicat de sărăcie din comunitatea ultraortodoxă. Tinerii ultraortodocşi, ca să scape de serviciu militar, se angajează să nu părăsească academiile rabinice, în care studiază până la o vârstă înaintată, lucru care îi împiedică să lucreze.

Hidroelectrica a crescut ca Făt-Frumos: a făcut în şase luni un profit mai mare decât cel bugetat pentru tot anul 2013

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a înregistrat un profit istoric de 481 milioane lei pe primele şase luni ale anului 2013, rezultatul fiind cu 47 de milioane de lei mai mare decât profitul bugetat în 2013 şi de aproape două ori mai mare decât cel din 2010, când compania a înregistrat un maxim de producţie de 19,8 TWh. Spre comparaţie, anul trecut în aceeaşi perioadă societatea a pierdut 202 milioane de lei iar pierderea cumulată pe anii 2011 şi 2012 a fost de 693 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei de stat. Cifra de afaceri pe primele şase luni ale anului 2013 a fost cu 423 milioane lei mai mare decât cifra de afaceri înregistrată de companie pe primul semestru al anului 2012, respectiv de 1,686 miliarde de lei, faţă de 1,263 miliarde de lei.

Noi probleme în Europa: exporturile Germaniei au scăzut cel mai mult din 2009 încoace

Exporturile germane au scăzut în luna mai cel mai mult din 2009 încoace, iar producţia industrială a înregistrat şi ea un minus, sugerând că cea mai mare economie a UE are probleme din cauza cererii slabe din Europa şi, mai nou, a Chinei, scrie Reuters. Aceasta mai notează şi că o creştere a importurilor indică o cerere internă robustă. Combinate cu scăderea puternică a comenzilor din industrie şi cu o contracţie a sectorului manufacturier, datele subliniază cum Germania începe să sufere. Bastion al zonei euro în primii ani de criză, economia Germaniei a scăzut la finele lui 2012 şi a evitat la limită recesiunea la începutul anului 2013. Exporturile - coloana vertebrală a economiei germane - au scăzut cu 2,4% în luna mai, mult peste estimările medii de 0,4%.

Robert Rekkers: "Românii sunt foarte legaţi de pământ, dar trebuie să facă o agricultură mai eficientă"

Robert Rekkers este unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri din piaţa locală. Olandezul de 53 de ani a venit în România în 1998 să conducă ABN Amro, iar din 2002 a preluat frâiele Băncii Transilvania, unde, după cum spune el însuşi, a devenit "un bancher antreprenorial care a încercat să creeze ceva sustenabil în România". În calitate de şef al BT, Robert Rekkers a finanţat tot felul de sectoare din economie, însă acum a devenit foarte legat de agricultură, sector care "poate excela în România". "În timp, mi-am dat seama cât de legaţi sunt românii de pământ. Oamenii îşi doresc să aibă grădina lor, vorbesc cu mândrie despre ea şi ştiu să o cultive. Aici aveti un potenţial mare, aveţi know-how şi puterea de a transforma experienţa către noile generaţii. În viitor, România ar putea face un smart-farming, adică o agricultură mai eficientă, mai performantă şi mai intensivă. Normal, cu venituri şi profituri mai mari", a spus Rekkers.

Surpriză: Lucrările de construcţii au înregistrat un recul de 7,2% în primele cinci luni

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele cinci luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,2%, respectiv 7,6%, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS). "Pe elemente de structură la lucrările de construcţii noi s-a înregistrat o scădere cu 17,5%. Creşteri au fost la lucrările de reparaţii capitale (+32,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,7%).

CURENTUL

România, raiul teroriştilor oligofreni

Atentatul cu bombă de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi ne-a readus aminte faptul că terorismul este una dintre cele mai grave ameninţări ale secolului XXI. O ameninţare de care nici România nu a fost şi nu este, nici acum, protejată. Ba mai mult decât atât, parcă pentru a-l confirma printr-o parodie, pe veşnic actualul Caragiale, care-l punea pe Caţavencu să pretindă că şi noi trebuie să avem "faliţii noştrii", iată că acum, în România de azi, avem şi noi "teroriştii noştri". Nişte terorişti "mioritici" care, spre norocul nostru sunt doar nişte copii palide ai celor "adevăraţi" care, puşi în mişcare de fanatismul religios ori politic, îngrozesc o lume întreagă prin prăpădul şi numărul de victime pe care-l provoacă. Bineânţeles că nu se poate glumi pe seama unor asemenea tragedii. Şi totuşi noi, românii o facem.

Bilanţul victimelor maidanezilor: Aproximativ 2.000 de bucureşteni muşcaţi în primele patru luni ale anului

În ciuda numeroaselor iniţiative pentru a reduce numărul acestora, câinii maidanezi continuă să facă victime în rândul bucureştenilor. Peste 1.100 de persoane au fost muşcate de câini în Bucureşti, în primele patru luni ale anului, cele mai multe cazuri fiind în Sectorul 6 iar cele mai puţine în Sectorul 1, a declarat Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor. Potrivit coordonatorului de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, din ianuarie şi până la începutul lunii mai au reclamat că au fost atacate de câini fără stăpân 1.929 de persoane, dintre care 1.123 au fost muşcate, în timp ce la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" au ajuns peste 4.000 de copii şi adulţi, în aceeaşi perioadă. "

CURIERUL NATIONAL

Service-urile se revoltă împotriva Astra

Două asociaţii ale operatorilor de reparaţii auto spun că asiguratorii folosesc orice metode pentru a nu acoperi daunele asigurate prin RCA. ASSAI spune că Astra Asigurări a introdus un nou sistem de despăgubire prin care "în loc să achite costurile de reparaţie ale maşinii avariate într-un accident în care păgubitul RCA este nevinovat, acestuia îi este virat în contul său ori într-un cont deschis de către Astra Asigurări pentru client, fără consimţământul clientului, o sumă derizorie de plată, care reprezintă aprox. 25 - 40% din costurile reale ale reparaţiei maşinii, iar păgubitul RCA este anunţat că a fost despăgubit". Ulterior, fără a exista un document agreat şi semnat de către client pentru suma de despăgubire, Astra închide dosarul de daună după 3 - 4 zile de la avizarea daunei şi îi transmite un SMS clientului prin care îl anunţă că acesta a fost despăgubit.

Ce este aşa de înspăimântător cu deflaţia?

Scăderile de preţuri nu antrenează neapărat scădere economică, spune Franck Hollenbeck, lector la Universitatea din Geneva. Deflaţia apare doar ca urmare a exceselor inflaţioniste ale băncilor centrale, constituind o corecţie necesară. Economiştii care susţin că deflaţia este cel mai negativ fenomen economic şi că puţină inflaţie nu strică promovează o ştiinţă a nonsensului de vreme ce efortul tuturor agenţilor din economie este acela de a căuta preţuri cât mai bune, spune Franck Hollenbeck, lector la Universitatea din Geneva, într-un material publicat pe portalul Institutului Ludwig von Mises. Seriile de date consemnate la nivel istoric arată că nu este nicio legătură între deflaţie şi depresiunea economică, aşa cum sugerează acum cei mai mulţi dintre economişti şi, dimpotrivă, cele mai faste perioade de dezvoltare au coincis cu scăderi ale preţurilor. Economiştii şi autorităţile spun că lupta contra crizei trebuie centrată pe combaterea deflaţiei. Hollenbeck susţine însă că deflaţia este doar o corecţie şi că adevărata soluţie pentru prevenirea crizelor ar trebui să fie renunţarea la sistemul bancar al rezervelor fracţionare şi la băncile centrale creatoare de inflaţie.

Zürich va concura cu Londra, Paris şi Frankfurt pentru a deveni un hub al tranzacţiilor cu yuani

Oraşul elveţian Zürich vrea să devină un hub european pentru tranzacţiile cu yuani, moneda Chinei, intrând astfel în competiţie cu centrele financiare Frankfurt, Paris şi Londra, potrivit Bloomberg. "Este în interesul Elveţiei să aibă un centru al tranzacţiilor cu yuani în mijlocul Europei", a declarat ministrul Economiei, Johann Schneider-Ammann, în timpul unei vizite la Beijing, în cadrul căreia a fost semnat un acord de liber schimb. Deşi nu au avut loc discuţii oficiale, Schneider-Ammann a afirmat că speră ca ideea să "prindă contur" în următoarele luni. Liderii Chinei, a doua mare economie a lumii, promovează folosirea mai extinsă a yuanului în comerţ şi finanţe la nivel internaţional, pentru a reduce dependenţa ţării de dolarul american.

EVENIMENTUL ZILEI

Pe urmele celui mai bogat bugetar. Fabuloasa avere strânsă de fostul şef al pădurarilor din România

Ion Dumitru este unul dintre oamenii foarte bogaţi ai României, care a lucrat doar la stat. Firma fiului său, Dragoş Dumitru, a avut în anii trecuţi contracte cu statul de aproximativ şapte milioane de lei. După ce tatăl său s-a retras din politică, societatea a intrat în insolvenţă. Fostul parlamentar PSD, Ion Dumitru, deţine un imperiu imobiliar, deşi a lucrat toată viaţa numai în sistemul bugetar, la Facultatea de Silvicultură sau ca director Romsilva pe judeţul Dâmboviţa şi apoi pe toată ţara. Cariera publică şi- a încheiat-o în 2012, după ce a fost deputat două mandate consecutiv. În luna iunie, Curtea Supremă l-a condamnat la trei ani cu suspendare şi la plata celei mai păguboase şi inutile achiziţii publice făcute în România: un tanc portocaliu. În cazul în care nu plăteşte prejudiciul de 800.000 de lei, statul poate recupera uşor banii din averea lui Ion Dumitru.

Votul anti-UE ar putea arunca în aer Parlamentul European

Frustrarea legată de modul în care liderii au gestionat criza economică din ultimii trei ani, combinată cu populismul în creştere au condus la aşteptări ca votul anti-UE să fie tot mai pregnant. Votul popular ar putea submina blocurile politice tradiţionale, care sunt din întreg spectrul politic, dar sunt toate pro-europene. Alegerile din 2014 vor fi primele după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, din 2009, care a dat Parlamentului European puteri sporite, aşa că rezultatul va influenţa direct numirile în posturile-cheie din instituţiile europene. "Majoritatea celor cu care am vorbit spun că partidele aflate la extrema dreaptă sau stângă vor câştiga mai multe mandate în Parlament, la acest scrutin", a spus ambasadorul SUA la UE, William Kennard, citat de Reuters. "Există semne că extrema dreaptă, în special, ar putea influenţa mai mult activitatea Legislativului, decât în acest mandat, ceea ce ar putea afecta politica într-un mod interesant", a spus el.

Fenechiu îşi pregăteşte om de paie la Transporturi

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu (PNL), îşi pregăteşte un înlocuitor pentru a prelua conducerea ministerului în eventualitatea în care va fi condamnat, chiar şi cu suspendare, vineri, în dosarul "Transformatorul". Potrivit surselor EVZ, varianta preferată de Relu Fenechiu este deputatul Mugur Cozmanciuc, vicepreşedinte al PNL Iaşi şi cunoscut ca fiind mâna dreaptă a actualului ministru al Transporturilor. Astfel, Fenechiu speră ca, în cazul unei condamnări cu suspendare, să îşi menţină controlul asupra ministerului. Soţia lui Cozmanciuc este, în acest moment, şefa Corpului de Control al Ministerului Transporturilor. Varianta cu Cozmanciuc este însă una de rezervă, în eventualitatea în care varianta Ovidiu Silaghi, discutată deja în PNL, ar cădea.

JURNALUL NATIONAL

Noi dezvăluiri despre echipa procurorilor de la Bolintineanu. Au anchetat zeci de bolnavi de cancer şi schizofrenici în dosarul "Reţetelor false"

Procurorii care au navalit peste elevi la Liceul Dimitrie Bolintineanu au semanat teroare si printre bolnavii de cancer, scrie luju.ro Sute de pacienti, unii dintre ei aflati in faza terminala, au fost saltati din paturi pentru a fi audiati in dosarul "Retetelor false", de aceiasi procurori din cazul fraudarii examenului de bacalaureat, printre care purtatorul de cuvant al Parchetului Bogdan Staicu. Aceeasi echipa de procurori a lucrat in mod identic si in dosarul "Retetelor false", in care, in decembrie 2012, au fost trimisi in judecata noua medici si 20 de farmacisti pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, luare si dare de mita si spalare de bani, intrucat ar fi fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu aproximativ 2.000.000 de lei.

Doru Buşcu (CAŢAVENCII): Adamescu la brutărie sau cum se numără corect tirajul României libere

Doru Buşcu a publicat pe site-ul revistei Caţavencii un material în care anunţă că a câştigat procesul pe care i-l intentase editorul ziarului România liberă. Jurnalistul afirmase în mai multe rânduri, inclusiv într-un interviu acordat anul trecut Jurnalului Naţional, că ziarul România liberă falsifică numărul exemplarelor vândute ca să atragă în paginile sale bugete de publicitate care nu i se cuvin. "Sub bagheta companiei Medien Holding, ziarul a declarat, ani la rînd, că vinde un număr de exemplare aproape dublu faţă de cel vîndut în mod real, înşelînd astfel clienţii de publicitate şi făcînd concurenţă neloială celorlalte ziare din piaţa".

De ce ne vor rupe TAXELE de AUTOSTRADĂ. Metoda Şova-Fenechiu de EVITARE a banilor europeni!

O bună parte din autostrăzile pe care Dan Şova şi Relu Fenechiu vor să le construiască în concesiune ar putea beneficia de fonduri UE. De ce nu folosim banii europeni? Poate că un răspuns l-a oferit chiar ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, referindu-se la finanţarea metroului: "După cum ştiţi, Comisia Europeană ne cere contracte clare, fără ordine de variaţii mari, lucări de calitate şi executate în timp. Dacă îşi vor asuma aceste lucruri, cele două companii, cu siguranţă în cel mai scurt timp vom demara activitatea, pe bani europeni. Dacă nu, nu". Aşadar, Comisia Europeană vrea contracte clare. Concesiunile şi PPP (n.r. ­ parteneriatele public - private) pot veni cu diverse surprize.

NATIONAL

BCR, fortata sa accepte dobanda zero la un credit

Tot mai multi cetateni au obtinut in instanta anularea clauzelor abuzive ale bancilor. Un bihorean a reusit insa o performanta uluitoare: a scapat de plata dobanzii la un credit in euro luat de la BCR. Multi dintre cititorii nostri s-ar putea regasi in situatia unui barbat din judetul Bihor care, in 2008, a obtinut de la BCR un credit de 105.000 de euro. Economica.net a urmarit pasii facuti de bihorean. Acesta luase creditul cu o dobanda de 6,2%/an, fixa in primul an, apoi variabila. Atat de variabila incat a ajuns la 10% pe an, rata la credit crescand foarte mult, deoarece, in primii ani de plata a creditului, partea de dobanda din rata este mai mare ca principalul, adica imprumutul propriu-zis. Nemultumit, omul a dat in judecata BCR si a facut reclamatie si la Protectia Consumatorului, incriminand clauza abuziva.

Documentul care zguduie Politia Romana si MAI!

In urma cu doar cateva zile, a fost declansata cea mai ampla ancheta anticoruptie din sistem, odata cu contopirea mai multor dosare privind capi ai Politiei suspectati de asocierea intr-un grup infractional organizat. "Buboiul" s-a spart odata cu sechestrarea si torturarea unui ofiter sub acoperire trimis de la Bucuresti pentru a penetra "gasca" de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate din Constanta. Numai ca ramane de vazut daca in urma unei scurgeri de informatii sau nu, anchetatorul DGA a fost stalcit in bataie, el fiind salvat cu greu de catre membrii echipei de sprijin logistic. Oficial, s-a spus ca misiunea celui "tocat" cu batele de catre trei politisti ar fi fost verificarea informatiilor daca acestia luau spaga de la traficantii de droguri din Mamaia. Dar, dupa cum sustin sursele noastre, acesta era doar "paravanul" pentru o operatiune mult mai ampla, itele scandalului ajungand la cel mai inalt nivel din Politie si MAI.

Vanghelie l-a inghesuit la petrecere pe proprietarul RTV

Cu sau fara voia lui, Marian Vanghelie a devenit pentru cateva momente idolul social-democratilor care nu-l au la suflet pe Sebastian Ghita. Asta dupa ce primarul sectorului 5 i-a explicat senatorului PSD, in stilu-i caracteristic, cum sta treaba cu echipa si colegialitatea. Invitati la ziua lui Dan Nica - ministrul a implinit 53 de ani pe 2 iulie, Marian Vanghelie si Sebastian Ghita au avut un schimb de replici mai putin protocolar. Intre o maslina si o apa plata, primarul sectorului 5 a incercat sa-l aduca pe calea ce buna pe Ghita, spunandu-i clar si raspicat ca nu este fair-play sa-ti transformi colegii de partid intr-o tinta mediatica. "Vanghelie l-a inghesuit bine de tot. In final, i-a spus ca-i rupe piciorul, il bate cu el si dupa aia doarme cu el sub perna", a spus amuzat un parlamentar PSD, mentionand ca majoritatea pesedistilor s-au abtinut sa-l aplaude la scena deschisa pe primarul sectorului 5 doar pentru ca s-au jenat de sarbatoritul Dan Nica.

PUTEREA

Crescătorii de animale acuză primarii că fac loc acoliţilor pe izlazurile comunale

Împărţeala izlazurilor comunale va produce mare scandal între crescătorii de animale şi autorităţile locale. Pajiştile au intrat în vizorul celor două părţi după ce s-a constatat că subvenţiile date de Uniunea Europeană sunt dintre cele mai mari, putând ajunge şi la 600 euro/ha. În cele din urmă, legea a fost modificată astfel încât de izlazuri să aibă parte numai crescătorii de animale, dar normele de aplicare par să facă loc şi altor doritori de subvenţii grase, după cum susţin unii crescători. Ministerul Agriculturii a elaborat proiectul de HG pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente. Fără aceste norme nu se pot concesiona sau închiria izlazurile.

Danileţ ia poziţie

Judecătorul Cristi Danileţ a solicitat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea Inspecţiei Judiciare şi adoptarea unui punct de vedere cu privire la modul de derulare a cercetării penale în cazul bacalaureatului. De asemenea, Danileţ a cerut CSM exprimarea unei poziţii publice instituţionale cu privire la declaraţiile repetate ale premierului Victor Ponta, de la începutul anului până în prezent, în legătură cu procese penale aflate în derulare. Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica s-au reîntors în CSM ca membri, după ce instanţele au dispus suspendarea hotărârii prin care au fost revocaţi din acest for.

Investiţie belgiană de 30 de milioane de euro

O companie multinaţională cu sediul în Belgia, VCST, care produce componente pentru industria auto, a inaugurat luni o fabrică de roţi dinţate la Alba Iulia, o investiţie de 30 de milioane de euro, cea mai mare ca valoare realizată în ultimele două decenii în oraşul din Alba. Din cele 30 milioane de euro, 25 de milioane au fost investite în echipamente, maşini-unelte şi echipamente de măsură şi control, respectiv 5 milioane de euro în construcţii şi infrastructură, informează Agerpres. Fabrica ocupă o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi. "Mai avem un teren disponibil de 18.000 de metri pătraţi. Sperăm să continuăm investiţia cât mai repede posibil şi pe acest teren", a declarat directorul fabricii, Alexandru Goia. La fabrica din Alba Iulia sunt angajate în momentul de faţă 77 de persoane. "Vom creşte până la 140 până la sfârşitul lui 2013 şi până la 200 în 2014", a spus Goia.

ROMANIA LIBERA

În ce s-a transformat milionul de locuri de muncă promise de USL

3.650 la Poşta Română, 929 la Oltchim, 430 la Combinatul Chimic Amurco, 147 la Mechel... Nu sunt steagurile lui Caragiale, ci doar câteva dintre disponibilizările anunţate în ultimul timp. Unii au primit deja preavizele, altora le vor fi înmânate spre toamnă. Concedieri sunt preconizate şi în rândul funcţionarilor din ministere, iar circa 60.000 de posturi vacante urmează a fi desfiinţate. Premierul Victor Ponta se laudă însă cu crearea de locuri de muncă, gândindu-se probabil cu nostalgie la milionul de locuri de muncă promise înainte de a se instala la putere. Noi şi noi disponibilizări sunt anunţate aproape în fiecare zi din diferite domenii şi părţi ale ţării, dar premierul şi membrii Cabinetului său nu văd în aceasta nici un motiv de îngrijorare.

CRIZA DIN EGIPT. Islamiştii nu renunţă la putere

Sediul Partidului Justiţiei şi Libertăţii (PLJ), aripa politică a confreriei islamiste Fraţii Musulmani, a fost închis ieri de autorităţile egiptene după descoperirea de către poliţie de "lichide inflamabile, cuţite şi arme". PLJ şi-a chemat fidelii la revoltă după ce în zori, la Cairo, 42 de persoane au fost ucise în confruntarea dintre armată şi ­partizanii Fraţilor musulmani. Un episod sângeros care a provocat retragerea partidului salafist Al-Nour de la negocierile ­asupra formării unui guvern. Cairo, capitala egipteană, este zguduit de noi violenţe. Într-o confruntare petrecută luni în zori, mai mulţi adepţi ai Fraţilor Musulmani au fost ucişi în faţa unei cazarme militare, unde se crede că este reţinut ex-preşedintele Morsi, care promisese din această frăţie islamistă

Cum a ajuns România lada de gunoi a parcului feroviar din UE

Un număr de 34 de rame electrice scoase la vânzare de francezi ca fier vechi şi care au fost chipurile modernizate în fabrica unui rege român al căilor ferate, au fost revândute de acesta companiei CFR Călători la preţuri de cel puţin 5 ori mai mari. Ceea ce în 2005 era prezentat de către şefii Ministerului Transporturilor de atunci drept un program ambiţios de modernizare a parcului companiei de stat CFR Călători s-a dovedit a fi o mare înşelătorie în care compania de stat a pierdut zeci de milioane de euro. Banii au ajuns în buzunarele unei firme private care a cumpărat la preţ de nimic rame electrice din Franţa, ca fier vechi, vânzându-le apoi firmei de stat, după aşa zise modernizări. Informaţiile au fost furnizate ieri de surse din industria feroviară .

ZIARUL FINANCIAR

Economia mai pierde un miliard de euro odată cu noile rezultate de la bacalaureat. Pe termen lung, efectele vor fi dezastruoase

Aproape 300.000 de absolvenţi de liceu nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în ultimii trei ani, iar impactul în economie al costurilor asociate "respinşilor" ajunge la aproximativ un miliard de euro pe an, potrivit calculelor ZF. Rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat din acest an a fost de 55,4%, dintr-un total de aproape 175.000 de absolvenţi de liceu prezenţi la examen, arată datele furnizate de Ministerul Educaţiei. Cu alte cuvinte, peste 78.000 de elevi de liceu nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat anul acesta, potrivit rezultatelor de dinainte de contestaţii, din sesiunea iunie - iulie. Costurile aferente salariilor profesorilor, materialelor didactice puse la dispoziţie elevilor pe parcursul liceului, şomajul, dar şi încasările "ratate" la colectare din consumul generat de potenţialii studenţi sau din taxele percepute de universităţi, precum şi din taxele aferente unor salarii (mai mari pentru licenţiaţi decât pentru liceeni) ajung la un miliard de euro pe an, arată un calcul al ZF.

Statul este bun de plată pentru încă un miliard de euro la Fondul Proprietatea

Toţi cei care au primit acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) înainte de listare ar putea da statul în judecată pentru că au primit acţiunile la un leu şi au obţinut mai puţin din vânzarea lor, a declarat Iulian Lepa, avocat cu experienţă de 7 ani în dosarele de drepturi litigioase, la emisiunea de business ZF Live de ieri. "Acţiunile la Fondul Proprietatea (FP) cu care statul i-a despăgubit pe oameni s-a dovedit, din păcate, că valorează jumătate din suma datorată. Un miliard de euro este diferenţa pe care statul ar avea-o de plătit acţionarilor de la Fondul Proprietatea dacă toate aceste persoane ar afla de posibilitatea de a acţiona în judecată statul şi de faptul că există deja jurisprudenţă consacrată", a declarat Lepa. Şi avocatul Gheorghe Piperea susţine această idee, încă dinainte de listarea FP la bursă. Fondul Proprietatea s-a listat la bursă la 25 ianuarie 2011, iar de la listare şi până în prezent preţul acţiunilor a oscilat între un minim de 0,395 lei şi un maxim de 0,67 lei.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti: Investitorii francezi rămân aici pentru că salariile sunt mai mici, dar nu este acesta singurul motiv

Investitorii francezi au rămas în România, în ciuda crizei, pentru că ţara prezintă, în continuare, oportunităţi interesante - o mână de lucru încă ieftină şi pregătită, dar şi posibilităţi de dezvoltare a afacerilor într-o zonă aflată în plină "mişcare". În ceea ce îi priveşte pe investitorii francezi, ei cer Guvernului predictibilitate mai ales după ce au făcut investiţii costisitoare, pe termen lung, spune ambasadorul Franţei la Bucureşti Philippe Gustin. "Dacă investitorii francezi sunt fideli României, cu siguranţă o fac pentru că salariile practicate aici sunt mai mici. Dar nu este singurul motiv. România este interesantă pentru că marjele de ma­ne­vră în termeni de ex­tindere sunt importante în numeroase domenii. România are o poziţie geografică interesantă într-o zonă în plină mişcare. Mâna de lucru este - încă - competentă, un element faţă de care responsabilii administraţiei trebuie să fie atenţi, favorizând în mod deosebit dezvoltarea învăţământului profesional în România", spune Gustin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb