REVISTA PRESEI 10.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 februarie 2012

REVISTA PRESEI 10.02.2012

ADEVARUL

Guvernul - validat, USL - în fierbere

Guvernul Ungureanu a fost învestit, ieri, în funcţie. Victor Ponta i-a enervat pe liberali oferindu-se să coopereze cu noul premier. Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit, ieri, de Parlament, cu 237 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă". Guvernul, care avea nevoie de 232 de voturi pentru a fi votat, a pierdut şapte dintre cele 244 de voturi pe care le avea Coaliţia. Surprinzător, însă, Mihai Răzvan Ungureanu a beneficiat de un discurs prietenos din partea preşedintelui PSD, Victor Ponta. El a anunţat că USL va susţine Cabinetul Ungureanu în 15 puncte, cu caracter european, social şi anticorupţie. Acestea vizează, printre altele, păstrarea independenţei DNA, depolitizarea structurilor descentralizate, modificarea legii achiziţiilor publice, reducerea contribuţiilor la asigurările sociale (CAS) sau revenirea salariilor din sectorul bugetar la nivelul din 2010.

Şedinţele de Guvern vor avea loc marţi

În această seară a avut loc prima şedinţă, informală, a Guvernului Ungureanu, după ce mai întâi s-a desfăşurat procedura de predare - primire a mandatelor. Răzvan Ungureanu le-a propus miniştrilor ca şedinţa de Guvern săptămânală să se desfăşoare marţea şi nu miercurea, ca până acum, potrivit unor surse Mediafax. Potrivit sursei citate, şeful Executivului a fost informat şi cu privire la situaţia din ţară provocată de ger şi viscol, ministrul Economiei, Lucian Bode, şi ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, prezentând măsurile luate pentru asigurarea furnizării de energie electrică şi gaz către consumatori, respectiv pentru deblocarea drumurilor înzăpezite. De asemenea, Ungureanu le-a cerut membrilor Cabinetului să vină în şedinţe doar cu acte normative care au toate avizele necesare trecerii prin Guvern.

Record de importuri în cel mai bun an agricol

În 2011, România a cumpărat de pe pieţele internaţionale produse agroalimentare de 3,7 miliarde de euro, cu o jumătate de miliard de euro mai mult decât media importurilor alimentare din anii secetoşi. Un nou paradox al economiei româneşti se conturează prin statisticile oficiale, de data aceasta în domeniul comerţului exterior cu produse alimentare: pe de-o parte, producţia autohtonă din agricultură a fost un record al perioadei postdecembriste, iar de cealaltă parte şi importurile de alimente au consemnat un record, ajungând la suma totală de 3,75 miliarde de euro. Din datele privind comerţul exterior, raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică, reiese că în 2011 România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,9 miliarde de euro şi a importat alimente de 3,7 miliarde de euro, rezultând astfel un deficit comercial de 800 de milioane de euro.

Grecia are cinci zile pentru a face pe plac Europei. Altfel, nu va primi împrumutul

Miniştrii de Finanţe din zona euro au decis, aseară, la Bruxelles să amâne până miercuri autorizarea unui nou plan de asistenţă financiară pentru Grecia. Pentru a da undă verde planului de salvare a Greciei, liderii europeni au pus mai multe condiţii. "Nu vor vedea niciun ban înainte să pună în aplicare măsurile", a declarat preşedintele Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker. Parlamentul grec va trebui să treacă la fapte şi să transforme acordul semnat între partidele coaliţiei de guvernământ în măsuri legislative. Grecia va trebui să aplice măsuri precum scăderea salariilor, disponibilizări şi reduceri de costuri. În tot acest proces, Europa nu va sta deoparte: Papademos trebuie să ofere "garanţii politice solide" că ajustările vor fi continuate şi după alegerile din primăvara viitoare, informează cotidianul spaniol El Pais.

Condiţiile impuse Greciei

Prima condiţie este ca Parlamentul grec să aprobe, până duminică, planul de austeritate pe care guvernul de la Atena l-a convenit cu troica formată din Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, acord agreat şi de partidele politice din Grecia. Până miercuri, guvernul grec trebuie să identifice "economii suplimentare de 325 de milioane de euro" în bugetul pentru anul 2012, a precizat Juncker. Ultima condiţie este ca partidele politice care formează coaliţia de guvernare din Grecia să furnizeze 'garanţii politice serioase' pentru sprijinirea planului de austeritate, a mai subliniat preşedintele Eurogrupului, care a recunoscut că în cursul reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro au existat 'schimburi vii de opinii', fără să ofere detalii. În baza noului plan de asistenţă financiară, Grecia ar urma să primească împrumuturi în valoare de circa 130 de miliarde de euro.

Magistraţi supremi, puşi sub acuzare

Fostul şef al Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Anton Pandrea, şi judecătoarea Corina Corbu, de la Secţia de contencios administrativ a ÎCCJ, au fost puşi oficial sub acuzare în dosarul referitor la judecătoarea Gabriela Bîrsan, cercetată de DNA pentru fapte de corupţie. Anton Pandrea - fost preşedite al vechiului CSM şi şef al Secţiei penale a ÎCCJ - este acuzat de favorizarea infractorului, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Aceeaşi acuzaţie este adusă şi judecătoarei Corina Corbu, fost secretar general al CSM - care a promovat la ÎCCJ într-o procedură contestată de mulţi magistraţi.

O firmă liliputană din Texas îşi cere drepturile de proprietate asupra internetului

Un nou caz care ar putea influenţa viitorul internetului se judecă în Tyler, Texas. De o parte a baricadei sunt cele mai importante companii web din lume, inclusiv Google, Amazon, Yahoo şi Apple. De cealaltă parte se află o mică firmă denumită Eolas Technologies, care susţine că a brevetat "web-ul interactiv", adică internetul. Compania susţine că un program dezvoltat în 1993 de biologul Michael Doyle din Chicago, prin care doctorii puteau să observe embrionii, a fost primul care le-a permis utilizatorilor să interacţioneze cu imagini într-un browser de web, relatează Wired citat de b1.ro. Eolas are şanse mari să câştige. În 2007 a câştigat un astfel de proces cu Microsoft, cu care a încheiat o înţelegere financiară uriaşă (521 milioane dolari).

Veniturile Vodafone, puternic afectate de reducerea consumului în sudul Europei

Veniturile înregistrate de Vodafone în al treilea trimestru s-au aflat uşor sub valoarea estimată. Minusurile înregistrate de operaţiunile din Spania şi Italia a redus semnificativ aportul adus de operaţiunile din nordul Europei şi din ţările aflate în curs de dezvoltare. Vodafone a anunţat astăzi că veniturile au crescut cu 0,9%. Analiştii se aşteptau la o creştere de 1,1%. În Europa, veniturile au scăzut cu 1,7%, reducere determinată de strâmtorarea financiară, în urma măsurilor de austeritate, a consumatorilor din Italia, Spania şi Grecia. În cele două pieţe nordice, Marea Britanie şi Germania, veniturile Vodafone nu au dezamăgit însă.

Reuters: Măsurile dure ale FMI ar putea fi dezastruoase pentru România

Rigoarea excesivă promovată de Fondul Monetar Internaţional ar putea provoca daune pe termen lung în cazul României, potrivit unui articol publicat de doi analişti ai Reuters pe blogul agenţiei, citat de Mediafax. Condiţiile draconice impuse de FMI au dus la reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, mai mult decât oriunde în altă parte. Premierul Emil Boc a demisionat, iar "forţele anti-reformă au prins curaj", astfel încât răul provocat de rigoarea excesivă a Fondului ar putea fi de lungă durată, avertizează autorii articolului, Martin Hutchinson şi Christopher Swann, care şi-au exprimat punctul de vedere personal.

Lui Assad i se pregăteşte un scenariu libian

Comunitatea internaţională ia în calcul o ofensivă militară în Siria, opţiunile diplomatice de soluţionare a crizei fiind aproape epuizate. Serviciile de spionaj au început deja războiul. Comunitatea internaţională ar putea fi nevoită să "militarizeze" situaţia din Siria, dacă preşedintele Bashar al-Assad nu încetează să-şi măcelărească propriul popor, aşa cum se întâmplă de mai bine de unsprezece luni, de când au început revoltele împotriva regimului de la Damasc. Avertismentul vine din partea unui înalt oficial american, citat de "The Daily Telegraph", care a precizat că o astfel de acţiune ar fi menită să protejeze convoaiele cu asistenţă şi să protejeze civilii sirieni, vulnerabili în faţa acţiunilor forţelor de securitate ale regimului dictatorial.

Hamas părăseşte Siria

Sediul mişcării palestiniene radicale Hamas se mută din Siria în Qatar. Această decizie a fost luată de liderul mişcării, Haled Mashaali. El se află deja în Qatar, informează Vocea Rusiei. Sediul mişcării Hamas s-a aflat timp de decenii în Damasc şi s-a bucurat de sprijinul autorităţilor siriene. Însă acum Mashaali nu este sigur că preşedintele Bashar al-Assad va rămâne la putere. Alţi oficiali din Hamas au plecat ori în Sectorul Gaza, controlat de această mişcare, ori în Egipt.

CURENTUL

Liberalii l-au îngenunchiat pe Ponta şi la Bucureşti

Numirea Ecaterinei Andronescu la conducerea PSD Bucureşti, în locul lui Marian Vanghelie, reprezintă, din punct de vedere politic, o victorie la scenă deschisă a PNL în bătălia internă, din cadrul uniunii socialist-liberale, pentru controlul primăriilor de sector. Tentativa lui Iliescu via Ponta de "intelectualizare" cu forţa a unui partid dezvoltat la buza grătarului cu mici, stropiţi discret cu apă sfinţită cu hamei, este o gafă care-i va costa scump pe pesedişti când se vor trezi, după alegeri, mai mici chiar şi decât micii tradiţionali. Aceasta pentru că priza la populaţie, dar şi spiritul organizatoric dovedit până acum de Cati Andronescu, ajunsă de poveste după ce-a bramburit învătământul românesc, în epoca Năstase, sunt undeva la piciorul broaştei, comparativ cu geniul organizatoric dovedit deja de Vanghelie.

CURIERUL NATIONAL

Renault şi-a găsit o nouă Românie

Renault şi-a inaugurat ieri uzină de la Tanger, în Maroc, capacitatea ei de producţie fiind prevăzută pentru asamblarea a 400.000 automobile. Încă un capitol în delocalizarea producţiei franceze, în numele cursei pentru reducerea costurilor de producţie şi depistarea a noi pieţe de desfacere, comentează presa franceză. Muncitorii marocani au un salariu mediu de 250 de euro iar Renault va fi scutită 5 ani de impozite. Carlos Ghosn, PDG al grupului Renault, şi-a realizat un vis automobilistic - finalizarea şi inaugurarea, joi, în apropiere de portul Tanger, a uriaşei uzine specializate în asamblarea de automobile din gama Dacia low cost.

Statele Unite, aproape de un acord de 26 de miliarde de dolari pentru proprietarii de case

SUA vor să salveze proprietarii de la executare silită, printr-un program de ajutorare care ar putea veni în sprijinul a aproape două milioane de proprietari americani afectaţi de spargerea bulei imobiliare. Acordul face parte dintr-un plan care vizează stoparea prăbuşirii pieţei imobiliare, precum şi responsabilizarea băncilor în ceea ce priveşte abuzurile executărilor silite. Statele Unite ale Americii nu vor să renunţe la proprietarii care nu reuşesc să-şi mai achite ratele bancare pentru locuinţe. Statele americane urmează să comunice răspunsul în ceea ce priveşte propunerea autorităţilor de la Washington pentru un program de ajutorare a proprietarilor care se luptă cu credite ipotecare mai mari decât valoarea locuinţei.

Exporturile au crescut anul trecut cu 20,5%

Exporturile FOB realizate în anul 2011 au fost de 190 miliarde lei, iar importurile CIF au fost de 231 miliarde lei. Deficitul comercial a ajuns la 41,133 miliarde lei, mai mare cu 1,008 miliarde lei decât cel înregistrat în 2010. Exporturile au totalizat anul trecut 45,01 miliarde euro, în creştere cu 20,5%, iar importurile au urcat cu 16,7% şi au ajuns la 54,73 miliarde euro, rezultând astfel un deficit de 9,72 miliarde euro, apropiat de cel din 2010.

Ieri, acţiunile SIF au luat faţa celor ale Fondului Proprietatea

Rulajul pe titlurile societăţilor de investiţii financiare s-a cifrat la 32,5 mil. lei, prin contrast cu simbolul FP care a adunat tranzacţii de numai 6,13 mil. lei. Fondul a câştigat ieri la nivelul capitalizării numai 0,67%, în timp ce creşterile pe unele SIF-uri au fost chiar şi mai mari de cinci procente.

Care sunt cele mai ieftine şi cele mai scumpe apartamente din România?

Locul unde sunt amplasate, vechimea lor şi gradul de confort determină diferenţe uriaşe de preţ pentru unităţi cu acelaşi număr de camere situate în acelaşi oraş. Piaţa imobiliară din România este, în momentul de faţă, foarte diversificată, preţurile apartamentelor având variaţii extrem de mari în funcţie de locul unde sunt situate, de anul de construcţie al blocului, precum şi de confortul oferit. Astfel, în Bucureşti poţi să găseşti şi un apartament de trei camere care costă 45.000 euro şi unul care ajunge la o valoare de 1 milion euro.

Orban: Absorbţia efectivă a ajuns la 1,211 mld. euro

Ministrul desemnat al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, miercuri, la audierile din Parlament, că absorbţia efectivă a ajuns la 1,211 mld. euro, ceea ce reprezintă 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenţă, citează Mediafax. El a arătat că "din fondurile structurale şi de coeziune alocate pentru perioada 2007-2013, mai precis 19,21 mld. euro, până la sfârşitul lunii ianuarie s-au contractat 67%, aproximativ 12,8 mld. euro". "Anul 2012 este foarte important în cheltuirea fondurilor europene şi, pentru evitarea unor dezangajări în 2013, este necesar să ajungem la o rată de absorbţie de cel puţin 20%.

Unde am pierdut "statul minimal"

A trecut mai bine de un deceniu de când la nivel declarativ România a adoptat principiul "statului minimal". Nivelul de o treime din produsul intern brut al veniturilor bugetare, printre cele mai mici din Europa, ne spune că ne încadrăm întrucâtva între aceste limite. Nedispunând de capital, statul a abdicat de la gestionarea companiilor pe care le deţinea în proprietate înainte de 1990. Fie prin privatizări, fie prin închiderea propriu-zisă a unităţilor productive. În ideea că statul este "cel mai prost administrator", acesta a ales să fie cel mai bun lichidator. Problema este că odată cu dezindustrializarea României statul nu avea cum să nu tindă să devină minimal. Pentru că pur şi simplu nu mai avea cum să susţină un nivel de trai la care cetăţenii ar fi sperat în decembrie 1989.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce nu s-a văzut la învestitura Guvernului

Noul guvern a trecut prin Parlament, a depus jurământul la Cotroceni şi, deja, ieri seara se reunise în prima sa şedinţă. Mihai Răzvan Ungureanu şi cabinetul său au fost însă eclipsaţi, inclusiv în plenul Parlamentului, de preşedintele PSD Victor Ponta şi de discursul prin care acesta enumera 15 puncte în privinţa cărora USL ar fi dispusă să susţină punctual guvernul.

VĂTAFUL USL. Discursul lui Ponta din Parlament, sămânţă de scandal

Discursul lui Victor Ponta, ţinut ieri în Parlament, în care şi-a declarat, în numele "Opoziţiei unite", disponibilitatea de a sprijini guvernul Ungureanu, a năucit USL. Dan Voiculescu l-a chemat pe liderul PSD la explicaţii la sediul uneia dintre firmele sale, GRIVCO; la Antena 3, analiştii lui Voiculescu - Mircea Badea, Radu Tudor, Victor Ciutacu şi Dana Grecu - l-au băgat pe Ponta în malaxor; Crin Antonescu s-a disociat de "suflul stilistic nou" al lui Ponta şi i-a băgat pe liberali de urgenţă în şedinţă. Anteniştii s-au dezlănţuit ieri, pe blog-uri şi la televizor, împotriva liderului PSD, Victor Ponta, după ce acesta l-a criticat pe preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, în timpul discursului ţinut în Parlament, cu ocazia votării noului guvern.

Cine pierde şi cine câştigă de pe urma zăpezii şi a gerului

Vremea deosebit de aspră din aceste zile a îngheţat profiturile unor firme, dar le-a umflat pe ale altora. Ninsorile abundente şi gerul din ultima perioadă au adus şi câştiguri în buzunarele unor comercianţi. În lupta cu gerul, românii au apelat la aeroterme şi calorifere electrice. Potrivit Violetei Luca, director de marketing la Flanco, vânzările pentru aceste produse au crescut cu circa 60% în ultima perioadă. Preţurile caloriferelor electrice variază între 129-199 lei, iar cele ale aerotermelor între 39-49 lei. Printre câştigătorii acestei perioade se mai numără magazinele de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Deşi taximetriştii afirmă că au de două ori mai multe comenzi de când a dat gerul, proprietarii de firme de taxi susţin că au pierdut bani. Ultimele două săptămâni nu au fost uşoare nici pentru marii retaileri alimentari. Aprovizionarea s-a făcut mai greu, din cauza drumurilor închise sau cu restricţii de circulaţie. Acest lucru s-a simţit şi la nivelul vânzărilor.

Greva parlamentară ar putea fi spartă de PSD

Parlamentarilor social-democraţi le-a cam trecut cheful de grevă. De fapt, nici nu l-au avut. Împinşi de la spate de liberalii lui Crin Antonescu, să facă acest gest, cei mai mulţi dintre ei sunt nemulţumiţi că au ajuns să urmărească şedinţele la televizor şi se gândesc să facă ceva în sensul ăsta.

JURNALUL NATIONAL

Miliţia online a PDL, prinsă în flagrant delict. Cine umple netul cu "Băsescu e un om bun" şi "Udrea e cel mai capabil ministru"

Jurnalul Naţional a atras atenţia de mai multe ori asupra modului abuziv, propagandist, cu care reprezentanţii puterii îşi impun convingerile în mediul virtual. Şi nu am invocat degea­ba faptul că şi le impun. Având în vedere că nu-i mai suportă nimeni, nici măcar pe Internet, celula de criză din cadrul aparatului propagandistic al PDL-ului a luat taurul de coarne. Şi, ca să nu se compromită în nici un fel, şefii portocalii au convenit să pună la treaba Organizaţia de Tineret a Partidului Democrat Liberal (OTPDL). În acest sens s-au organizat evenimente, tabere, aşa-zisele "şcoli de vară", în care tineretului pedelist i s-a spălat creierul şi a devenit o simplă unealtă. Un "tool", cum se spune în mediul virtual, că tot suntem pe subiect.

Guvern Ungureanu sau Templeton-Gitenstein?

Votarea fără mari emoţii şi în regim de galop a Cabinetului Ungureanu a făcut ca bucuria opoziţiei pentru căderea lui Boc să fie de scurtă durată. Pentru pute­re, dar şi pentru opoziţie se aşază iar fronturile şi este greu de apreciat cine va câştiga din retragerea greilor PDL din Guvern. Noul Cabinet are de rezolvat în primul rând câteva probleme de identitate. Răzvan Ungureanu va avea nevoie de ceva timp să reţină numele unor miniştri veniţi de la PDL. Şi reciproca este valabilă, echipa de "tinere speranţe" va da de multe ori cu capul de uşile neştiute din ministere sau din Palatul Victoria până să se dumirească despre ce-i vorba.

Grecia a fost salvată din nou de UE

Liderii politici din Grecia au încheiat acordul privind reformele şi măsurile de austeritate necesare obţinerii celui de-al doilea program de susţinere financiară de 130 de miliarde de euro, cu câteva ore înainte de o reuniune a miniştrilor de Finanţe din eurozonă, a anunţat premierul elen, Lucas Papademos. Discuţiile au fost foarte tensionate şi au durat mult, spre exasperarea liderilor europeni. Este însă expli­cabilă situaţia, având în vedere problemele aflate în discuţie. Măsurile din document se referă la o scădere cu 20% a salariului minim, tăierea unor pensii complementare şi dispariţia a 15.000 de posturi din sectorul public. Liderii din Uniunea Europeană şi FMI au fost exasperaţi de întârzierea acordului privind reformele cerute în schimbul ajutorului financiar de 130 de miliarde de euro, în condiţiile în care Grecia trebuie să răscumpere pe 20 martie obligaţiuni de 14,5 mi­liarde de euro.

NATIONAL

De Paste, SRI sacrifica un "baiat destept"!

Desi ultimul raport intocmit de expertii europeni cu privire la progresele Justitiei din Romania a fost cel mai ingaduitor de pana acum, autoritatile de la Bucuresti au fost anuntate ca inca mai lipseste ceva. Condamnarea pe ultima suta de metri a lui Adrian Nastase nu a fost suficienta. Iar reprezentantul FMI a pus degetul pe rana, Jeffrey Franks avertizand fatis sa se stopeze combinatiile de miliarde de euro derulate de "baietii destepti" din energie. Oamenii lui Maior le vor pune pe tava procurorilor anticoruptie tot materialul probator de care au nevoie pentru incatusarea, fie si doar cateva zile, a unuia dintre miliardarii care au facut averi fabuloase din contractele avantajoase cu statul. Sursele noastre sustin ca s-a stabilit deja si stratagema prin care victima sa pice in plasa de paianjen intinsa de anchetatori, fara ca zbaterile relationale ale acesteia sa o poata salva.

Isteria lui Crin Antonescu distruge USL

In timp ce Victor Ponta a ales sa joace cartea diplomatiei, Crin Antonescu pare ca si-a pierdut de tot controlul. Iar daca presedintele PNL o tine tot asa, singura salvare a liberalilor este sa-si gasesca un nou lider. Crin Antonescu si-a dat arama pe fata. Politicianul elegant de alta data s-a dovedit a fi doar un lideras de partid frustrat si arogant cat cuprinde. Mult prea superficial pentru un liberal si extrem de periculos pentru un individ care se vrea presedintele Romaniei, Antonescu ne-a servit in ultimele zile un discurs gol de continut, dar plin de ura si de impotenta politica. Daca o tine tot asa, Crin Antonescu nu numai ca va distruge alianta cu PSD, dar va condamna si PNL-ul.

Lume buna la Cirque du Soleil: "Tarane, eu sunt de la ambasada!"

Primul din cele noua spectacole prezentate la Bucuresti de acrobatii de la Cirque du Soleil s-a remarcat prin doua lucruri: profesionalismul artistilor si obraznicia spectatorilor, care au intrat in sala cu o intarziere chiar si de 30 de minute si au deranjat reprezentatia. Cand vine vorba despre spectacole, romanii sunt mari amatori. Isi cumpara biletele cu luni inainte, se imbraca frumos, pacat, insa, ca uita sa ajunga la eveniment la timp. Timp de aproape 30 de minute, zeci de intarziati s-au imbulzit pe scari in cautarea locului, care, mai sa fie, era vesnic in cealalta parte a salii si desigur presupunea deranjarea spectatorilor care voiau sa urmareasca ba glumele clovnilor, ba acrobatiile din arena. La un moment dat, chiar, lucrurile au parut sa scape de sub control, cand o tanara blonda l-a apostrofat in intuneric pe spectatorul prin fata caruia se falfaia, impiedicandu-l sa-i vada pe acrobati. "Tarane, eu lucrez la ambasada", s-a ratoit blonda la cel care indraznise sa o roage sa se aseze odata si, e drept, o apucase de brat.

PUTEREA

3,6 miliarde dolari, afacerile chinezilor în 2011

China reprezintă de ani buni un interes aparte pentru România. Fără a fi trecuţi în clasamentele oficiale ale revistelor de specialitate, businessmenii chinezi prosperă în România fiind prea puţin afectaţi de criza actuală. Cei aproximativ 7.000 de oameni de afaceri chinezi prezenţi pe teritoriul României au creat de-a lungul timpului peste 50.000 de locuri de muncă. Majoritatea se ocupă cu activităţi de comerţ, în special de import-export (vinuri autohtone, haine, materiale de construcţii, jucării - n.r.), acestea constituind principala lor preocupare. Capitalul investit porneşte de la 10.000 de dolari pentru o afacere de mici dimensiuni şi poate ajunge până la 40 milioane de dolari, aşa cum a fost cazul celei mai mari investiţii cu capital chinez din România de până acum, bani alocaţi în energie verde.

Marii investitori vor ocoli în continuare România

România este incapabilă atât să atragă, cât şi să păstreze marii investitori străini în ţară. De la plecarea finlandezilor de la Nokia, până la negocierile eşuate cu alţi mari industriaşi, România pare a fi dată la o parte din drumul oricărui mare investitor. Analiştii consideră că reticenţainvestitorilor faţă de ţara noastră este justificată, întrucât nu putem oferi nici salariile mici din ţările asiatice, şi, în mod paradoxal, nici infrastructura de transport a acestora. Odată cu plecarea Nokia de la Jucu, o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de euro s-a mutat peste hotare. 2.200 de oameni au rămas fără loc de muncă şi exporturi de 1,5 miliarde de euro au fost şterse cu buretele, conform unor calcule ale "Money Express".

Romplumb Baia Mare a intrat în insolvenţă

Societatea Romplumb din Baia Mare a intrat în insolvenţă, printr-o decizie a Tribunalului Maramureş. Instanţa s-a pronunţat, joi, în cazul intrării în insolvenţă a societăţii Romplumb, iar, potrivit deciziei magistraţilor, uzina a intrat în insolvenţă "cu ridicarea parţială a dreptului de administrare", relatează eMaramures. Pentru cei aproape 600 de salariaţi, acest lucru înseamnă posibilitatea accesării fondului de garantare a creanţelor salariale, pentru acordarea plăţilor compensatorii, trei salarii medii brute, în cuantum de 6.350 de lei. Compania va intra într-un proces de reorganizare, de care se va ocupa o firmă din Cluj-Napoca, iar angajaţii îşi vor primi preavizele pentru a putea intra în şomaj.

Cinci oameni au decis soarta noului guvern

Guvernul Ungureanu a fost învestit ieri de Parlament, cu 237 de voturi pentru şi 2 împotrivă. Asta în condiţiile în care, pentru a trece de votul Legislativului, noul executiv a avut nevoie de minimum 232 de voturi, însumând majoritatea din voturile totale ale paralamentarilor. Votul a fost secret, cu bile. Anunţul învestiturii a fost făcut de secretarul general al PDL, Ioan Oltean, care după numărare a exprimat euforic: "Yes, avem Guvern!".

ROMANIA LIBERA

Războiul secret dintre Iran şi Turcia

Cu numai un an în urmă, premierul turc Recep Tayyip Erdogan îl numea pe preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, "frate". Astăzi, Turcia îi susţine pe rebelii care luptă împotriva regimului - în timp ce acesta este înarmat de cealaltă mare putere din zonă, Iranul. Când, în luna decembrie, cotidianul turc Aydinlik prelua o relatare a unei publicaţii libaneze, conform căreia în Siria fuseseră arestaţi 49 de ofiţeri ai serviciilor secrete turce, oficialii de la Istanbul au refuzat să comenteze ştirea. La începutul acestei săptămâni, postul sirian de radio Shams FM, considerat drept apropiat al cercurilor de putere de la Damasc, a anunţat că guvernul sirian şi cel de la Istanbul poartă tratative asupra eliberării ofiţerilor turci, care ar fi operat pe teritoriul Siriei pentru a îi sprijini pe rebelii Armatei Libere Siriene.

Marea Britanie şi Qatar au trimis trupe speciale în Siria

Trupe speciale din Marea Britanie şi Qatar se află în Siria, unde luptă, sub acoperire, alături de forţele rebele în localitatea Homs, la 162 de kilometri de Damasc, relatează surse din serviciile secrete pentru debka.com. Trupele britanice şi qatareze nu sunt angajate în confruntări directe cu forţele siriene pro-guvernamentale care bombardează oraşul Homs. Trupele străine acţionează în calitate de consilieri tactici, coordonează liniile de comunicare ale rebelilor şi transmit în afara graniţelor solicitările acestora pentru arme, muniţie, luptători şi ajutor logistic. Baza furnizorilor de ajutoare se află în Turcia. Două forţe speciale din străinătate au înfiinţat patru centre de operaţiuni în Homs.

Cristian Preda: Prin MRU, dreapta liberală e în fine la putere. Aici e dificultatea PNL

Europarlamentarul PDL Cristian Preda consideră că, numindu-l pe Mihai Răzvan Ungureanu premier, Traian Băsescu a dat şah USL şi, în primul rând, peneliştilor, pentru că, "prin MRU, dreapta liberală e în fine la putere" şi "aici e dificultatea PNL", potrivit Mediafax. "Mulţi speculează diferenţa dintre atitudinile îmbrăţişate de Victor Ponta şi respectiv Crin Antonescu, la învestirea guvernului MRU. E vorba, cred eu, mai degrabă de strategii retorice decât de opţiuni politice, de vreme ce PSD - la fel ca şi PNL - nu a venit la vot", scrie Preda pe blogul său.

ZIARUL FINANCIAR

Euriborul a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. De ce băncile nu ieftinesc creditele în euro?

Euribor, dobânda la care băncile se împrumută în euro de pe piaţa interbancară, a atins minimul ultimelor 12 luni datorită lichidităţilor masive pe care Banca Centrală Europeană (BCE) le pune la dispoziţia băncilor pentru a preveni o criză în sistemul financiar. Cu toate acestea, în România tendinţa este ca împrumuturile în euro să se scumpească. Structura pieţei financiare din România, unde ponderea băncilor în sistemul financiar este foarte mare, permite instituţiilor de credit să influenţeze foarte mult dobânzile, apreciază analistul economic Laurian Lungu. Economistul Liviu Voinea apreciază că riscul de ţară şi politicile individuale ale băncilor determină creşterea dobânzilor la creditele acordate în euro în România.

Un nou Victor Ciorbea la Palatul Victoria? "Vin la serviciu la şase dimineaţa şi plec când se termină"

Despre fostul premier ţărănist Victor Ciorbea (şef al guvernului între de­cembrie 2006 şi mar­tie 2008) se ştie că îşi punea la grea încercare miniştrii şi pe angajaţii Guvernului cu şedinţe prelun­gite cu mult după miezul nopţii. Când era premier, Emil Boc se trezea de obicei la opt dimineaţa (el singur a mărturisit-o în 2010) şi este de presupus că ajungea în jur de nouă la birou. Nu pleca întotdeauna după miezul nopţii de vreme ce, din când în când, mai mergea pe la o sală de fitness după program, chiar dacă la ore târzii, 11-12 noaptea.

Săptămână de coşmar pentru energie. Eoliene oprite, pagube de milioane de euro pentru distribuitori, localităţi şi 50.000 de oameni în beznă

Săptămâna care se apropie de final aduce un bilanţ deloc îmbucurător pentru jucătorii din piaţa energiei, în special pentru distribuitorii de electricitate şi pentru producătorii de energie eoliană. Viscolul puternic alături de ploaia îngheţată au rupt stâlpi din beton şi au scos centralele eoliene din sistem, pierderile ridicându-se la milioane de euro. În cele mai multe cazuri, echipamentele afectate de viscol nu au fost asigurate, aşa că pagubele vor fi plătite din bugetele companiilor.

Raliul de pe bursă i-a surprins pe managerii de fonduri. Doar cei care au copiat indicii au ţinut pasul cu creşterile

Revenirea bursei din acest început de an a fost atât de surprinzătoare, încât nici managerii profesionişti ai fondurilor de acţiuni nu se aşteptau la ea, astfel că cele mai profitabile fonduri mutuale au fost cele care au fost cel mai puţin administrate de manageri şi doar au copiat structura indicilor de acţiuni. Analiştii spun însă că pe termen lung câştigătoare vor fi fondurile în care administratorii se implică activ. Fondul pe indice Certinvest BET-FI Index este performerul începutului de an cu un randament de 22,46% în in­ter­valul cuprins între 31 decembrie 2011 şi 7 februarie 2012. Pe locul se­cund se situează tot un fond pe indice - BT Index România ROTX cu un randament de 17,7%, iar pe locul al treilea se situează fondul de ac­ţiuni administrat activ KD Maximus cu un plus de 16,3%.

Băsescu a dat sarcini guvernului Ungureanu din primul minut

Guvernul lui Mihai Răzvan Ungureanu a depus aseară jurământul la Palatul Cotroceni, după ce a trecut la limită de votul Parlamentului, cu doar cinci voturi peste majoritatea necesară de 232 de voturi. Preşedintele Traian Băsescu a "trasat" în timpul ceremoniei de depunere a jurământului mai multe sarcini noului guvern: să înceapă un proces de restabilire a nivelului de trai al populaţiei; să impună transparenţa în activitatea Guvernului, să adopte noul proiect al legii sănătăţii, dar şi proiectul descentralizării administrative - un proces care, în opinia şefului statului, va fi greu şi se va întinde pe 2-4 ani. Preşedintele a vorbit despre tinereţea membrilor guvernului, afirmând că politicienii de vârsta sa trebuie să se retragă pentru a lăsa locul celor care la Revoluţie nu împliniseră vârsta majoratului. Guvernul Ungureanu s-a reunit, după depunerea jurământului, în prima sa şedinţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb