REVISTA PRESEI 10.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 10 martie 2017

ADEVARUL

Riscurile unei Europe cu mai multe viteze

Perspectiva unei Europe cu mai multe viteze aduce la suprafaţă o nouă diviziune ce poate marca de acum înainte evoluţia Uniunii Europene. Est-europeni se tem că o nouă falie s-ar putea deschide de-a lungul vechii Cortine de Fier de pe vremea Războiului Rece, mai ales dacă statele din vest vor diminua finanţarea oferită estului odată cu Brexitul, scrie Reuters. Odată cu ieşirea Marii Britanii din UE statele din estul Europei pierd un aliat important în lupta lor împotriva tendinţei actuale de a se transfera tot mai multe competenţe naţionale către instituţiile europene, ţările din est nedorind ca dominaţia de odinioară a Moscovei să fie înlocuită cu cea a Berlinului şi a Bruxellesului.

Sinecuri pentru Emil Constantinescu

Fostul preşedinte Emil Constantinescu primeşte din partea Guvernului "sprijin financiar" pentru a participa la conferinţe şi simpozioane în străinătate, Parlamentul este la un pas de a-i oferi un institut academic, Ministerul Afacerilor Externe i-a angajat fiica, iar statul îi plăteşte pensie specială pentru mandatul prezidenţial. Emil Constantinescu a propus, anul trecut, înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizaţia Levantului. Ideea a fost preluată de Călin Popescu Tăriceanu, care a mers în Parlament cu un proiect de lege pentru înfiinţarea acestui institut.

Cum au falsificat comuniştii flagrant istoria românilor

Istoria oficială a românilor a fost grav afectată de perioada comunistă. În "Epoca de Aur", pentru a servi scopurilor naţionaliste şi propagandistice ale partidului, elevii au fost pur şi simplu intoxicaţi cu falsuri grosolane prezente chiar în manualele şcolare. Dincolo de aceste manuale, propaganda comunistă şlefuise trecutul românilor aşa cum dorise, transformând acest popor într-un falnic biruitor la porţile Orientului şi un neam de daco-romani curaţi şi puternici. Dacă în istoria veche au fost interferenţe, istoria contemporană a României a fost falsificată de-a dreptul, Partidul Comunist Român fiind un reper politic, aşa cum era prezentat în manualele şcolare ale vremii, încă din anul 1900, pregătind marea victorie a poporului din 1945.

Cum a ajuns Bitdefender "spaima" CIA: de la mit la acte concrete de securizare

O parte dintre secretele de spionaj cibernetic ale CIA sunt dezvăluite în aceste zile de WikiLeaks. Documentele prezentate până acum arată că Agenţia a alocat resurse speciale pentru a "sparge" soluţiile antivirus dezvoltate de ruşi, germani sau români. Conform discuţiilor din octombrie 2015, oamenii CIA se plângeau că nu pot trece prea uşor de securitatea programelor Bitdefender. Deşi WikiLeaks a prezentat documentele ca fiind extraordinare în materie de conţinut, nu oferă informaţii foarte concludente cu privire la tacticile şi precizia cu care CIA putea accesa bazele de date ale Bitdefender, Kaspersky Lab, Avira, AVG, F-Secure sau altor producători de antiviruşi.

Deranj la CIA după dezvăluirile WikiLeaks

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a acuzat portalul WikiLeaks că îi pune în pericol pe americani prin faptul că a început să publice documente secrete legate de un presupus program CIA de spionaj cibernetic. Prin publicarea documentelor, WikiLeakes subminează "capacitatea serviciilor americane de informaţii de a-I proteja pe americani de terorism şi alte ameninţări", a declarat purtătorul de cuvânt al CIA. Direcorul FBI James Comey a avertizat că americani ar trebui să nu aibă aşteptări cu privire la o "viaţă privată absolută" . "Nu există viaţă privată absolută în America, nu există loc în care (sistemul) judiciar să nu ajungă", a declarat Comey miercuri la o conferinţă pe teme de securitate cibernetică la Boston College.

Comisia de Cercetare a Averilor: chirurgul Şerban Brădişteanu nu poate justifica aproape 4 milioane de euro. Banii să fie confiscaţi

Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a decis că medicul Şerban Brădişteanu nu poate să justifice suma de 3.595.333 de euro şi 414.000 de dolari. Decizia a fost luată pe 8 martie 2017, la sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Curtea de Apel Bucureşti a comunicat minuta în acest caz: "Admite sesizarea ANI. Dispune trimiterea cauzei la Secţia a VIII a Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti în vederea confiscării sumelor de 3.595.333 Euro şi 414.000 USD de la persoana cercetată. Fără cale de atac. Dată în camera de consiliu". Potrivit procedurii îîn astfel de cazuri, dosarul ajunge pe masa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, iar decizia acestora poate fi contestată la Curtea Supremă.

În ciuda opoziţiei Poloniei, Donald Tusk a fost reales preşedintele Consiliului European

Polonezul Donald Tusk a fost reales, joi, preşedinte al Consiliului European, în ciuda opoziţiei Poloniei, a anunţat instituţia care reuneşte liderii a 28 de ţări membre ale Uniunii Europene. Tusk va avea un nou mandat de doi ani şi jumătate, până la 30 noiembrie, în 2019. Premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka a precizat că doar Polonia s-a opus alegerii lui Tusk pentru încă un mandat de doi ani şi jumătate la şefia Consiliului European. Fostul premier liberal polonez Donald Tusk ocupă de la sfârşitul lui 2014 funcţia de preşedinte al Consiliului European, instanţă ce îi reuneşte pe şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de ţări membre ale UE. Preşedintele Consiliului este responsabil pentru prezidarea summiturilor UE, coordonarea activităţii ţărilor membre şi să se asigure că cele 28 de state membre vorbesc, pe cât posibil, cu o singură voce pe scena internaţională.

Aproape trei sferturi din mediul de afaceri este de acord cu acţiunile DNA

Fenomenul corupţiei afectează în mod real mediul de afaceri, iar aproape trei sferturi din agenţii economici sunt de acord cu acţiunile de luptă împotriva corupţiei ale DNA, o realitate exprimată de aceştia după ce au început să vadă într-un final transparenţa şi şansa în ceea ce înseamnă licitaţie publică. Companiile consideră că practicile corupte conduc la diminuarea competitivităţii, descurajarea iniţiativei antreprenoriale, creşterea şomajului sau lipsa încrederii societăţii civile în instituţiile statului şi în mediul economic, ceea ce afectează dezvoltarea generală a mediului de afaceri din ţara noastră.

FMI se implică în proiectele Guvernului: consultări privind Fondul Suveran de Investiţii şi insolvenţa persoanelor fizice

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va colabora cu Guvernul pentru structurarea Fondului Suveran pentru Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), dar şi pentru consultări privind insolvenţa persoanelor fizice şi investiţii şi restructurări ale companiilor din portofoliul Ministerului Economiei. Ieri, la Ministerul Economiei, a avut loc o întâlnire între Mihai Tudose, Ministrul Economiei şi delegaţia FMI, condusă de Reza Baqir. Pe agenda discuţiilor s-au aflat: priorităţile Ministerului Economiei, Fondul Suveran pentru Dezvoltare şi Investiţii şi principiile implementării guvernanţei corporative. Ministrul Mihai Tudose a transmis că se avansează rapid în construcţia FSDI.

BANCHERUL

Curtea Constituţională a dat de pământ cu Piperea si ai lui

Curtea Constituţională a dat de pământ cu avocatul Piperea, profesor de drept la Universitatea Bucureşti, precum si cu susţinătorii lui, printre care Alin Iacob, preşedintele asociaţiei de protecţie a clienţilor băncilor (AURSF) si reprezentantul României intr-un grup consultativ al băncilor si clienţilor lor la Autoritatea Bancara Europeana (EBA). Este vorba de cele doua legi, darea in plată si conversia creditelor in franci elveţieni (CHF) la cursul istoric, iniţiate si redactate de Gheorghe Piperea, cu susţinerea deplina a lui Iacob, adoptate de Parlament anul trecut, in plină campanie electorală, aşadar cu un evident caracter populist si in ciuda faptului ca au fost intens criticate nu doar de autorităţile locale, ci si de instituţiile europene, precum BCE sau Comisia Europeană.

COTIDIANUL

Ce vrem noi de la SRI şi de la SPP? - Cornel Nistorescu

In mintea foştilor ofiţeri de Securitate, jurnalistica liberă este un soi de iresponsabilitate, de comportament inconştient, de rău făcut ţării. Pentru ei, ideal este să nu le sufli în ciorbă, să nu te chiorăşti în munca lor, să nu te interesezi de afacerile sau de efectele unor idei împiedicate. Cu alte cuvinte, ei centrează, ei dau cu capul în bară, ei să repare poarta pe care au rupt-o şi tot ei să primească felicitări pentru comportamentul responsabil şi devotat. De fapt, este un alt mod de a vedea lumea. Cei mai mulţi dintre ofiţerii serviciilor secrete, mai ales şefii acestora, cred despre noi, civilii, că suntem nişte iresponsabili care pot face rău oricînd, pot fi cumpăraţi pe nimic şi pot vinde bucăţi din ţară la primul colţ de stradă din Europa Centrală. Pentru ei, noi, civilii neagăţaţi într-un dosar, suntem doar nişte oameni care n-au fost încă investigaţi cum trebuie.

Atac cu toporul în gara din Dusseldorf

Un atac a avut loc aseară în Gara din Dusseldorf, oraş situat în vestul Germaniei. Cel puţin cinci persoane au fost rănite de doi atacatori, înarmaţi cu un topor şi un pistol. AFP confirmă, citand politia locala, numărul persoanelor rănite. Potrivit The Telegraph, două persoane au fost arestate, iar martorii vorbesc despre un "nebun". Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Rainer Kerstiens, a declarat pentru agentia The Associated Press ca se crede ca sunt mai mulţi presupuşi atacatori care ar fi fugit de la locul faptei. Imagini din interiorul garei centrale din Dusseldorf arată persoane rănite, întinse pe podea, primind îngrijiri. Gara a fost evacuată, iar poliţia a intervenit deja la faţa locului. Presa germană informează că un suspect a fost deja arestat, dar al doilea a reuşit să scape.

Joseph E. Stiglitz: Cum să supravieţuim în era Trump

"În mai puţin de o lună de mandat, preşedintele Donald Trump a reuşit să răspândească haosul şi incertitudinea - şi o doză de teama care l-ar face mândru pe orice terorist - într-un ritm ameţitor. Nu este surprinzător că cetăţenii şi liderii din lumea afacerilor, societatea civilă şi guvern se străduiesc să răspundă în mod corespunzător şi eficient", scrie Joseph E. Stiglitz. "Orice privire în perspectivă nu poate fi decât provizorie, pentru că Trump nu a venit încă cu o legislaţie detaliată în faţa Congresului, iar justiţia nu a răspuns înca pe de-a-ntregul la valul său de decrete. Trump vede lumea în termenii unui joc de sumă nulă. În realitate, globalizarea, dacă este gestionată bine, este o forţă de sumă pozitivă: SUA câtiga dacă prietenii şi aliaţii lor - fie Australia, fie UE sau Mexic - sunt mai puternici. Însă abordarea lui Trump ameninţă să schimbe totul în joc de sumă negativă: America va pierde de asemenea".

CURENTUL

Nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, percheziţionat pentru evaziune fiscală

Aproximativ 100 de poliţişti au efectuat 38 de percheziţii la sediile unor firme din domeniul agricol, al construcţiilor şi al comerţului, ai căror reprezentanţi sunt bănuiţi de evaziune fiscală şi spălare a banilor. Vor fi puse în aplicare 47 de mandate de aducere. Ieri dimineaţă, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au efectuat percheziţii, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Constanţa şi Călăraşi, la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi la locuinţele persoanelor ce coordonează activitatea acestora.

Şerban Nicolae a iniţiat o lege care prevede masive scutiri de impozite

Senatorul PSD Şerban Nicolae a înregistrat, pe 6 martie o iniţiativă legislativă vizând scutiri de impozite şi taxe pentru afaceriştii care îşi vor deschide cazinouri, săli de jocuri de noroc sau de bingo, magazine, pensiuni sau afaceri cu energie regenerabilă pe anumite tipuri de insule ori grinduri care acum sunt puţin atractive pentru activităţi economice. Terenurile ar urma să fie luate în concesiune de către oamenii de afaceri de la autorităţile locale. Concret, potrivit startupcafe.ro, propunerea senatorului PSD vrea să introducă scutiri şi reduceri de taxe locale şi centrale pentru anumite terenuri cu potenţial de exploatare economică rezultate din acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului, ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi care fac parte din domeniul public al statului: insule, grinduri, alte suprafeţe de uscat.

CURIERUL NATIONAL

Industria românească, în prag de insolvenţă

Starea sectorului industrial e puternic influenţată de piaţa producătorilor de energie alternativă, care e în continuare în dificultate. Dificultăţile financiare ale companiilor din energie au un efect de suveică asupra unor mari componente ale economiei din ţara noastră: industria şi construcţiile devin din ce în ce mai vulnerabile, nu mai puţin de 120 de mari companii din aceste domenii cerând, până la sfârşitul lunii februarie, demararea procedurilor de insolvenţă în instanţă. O cercetare realizată de specialiştii în Analiză şi Prognoză ai CITR arată că din aceste sectoare provin deja 54% şi, respectiv, 15% din totalul activelor imobilizate ale companiilor cu cereri de insolvenţă înregistrate anul acesta. Numărul cumulat al angajaţilor acestor societăţi se ridică la 20.000, iar cifrele lor de afaceri însumează peste 1,5 miliarde de euro. CITR:

ISIS a rămas fără banii din petrol

Loviturile aeriene ale coaliţiei şi recucerirea unor teritorii vaste au distrus instalaţiile de extracţie şi distribuţie ale Statului Islamic. La această dată, organizaţia teroristă mai produce lichidităţi numai din impozitarea localnicilor, dar apelează din ce în ce mai des la rezervele de numerar confiscate de pe teritoriul capturat. Grupul Stat Islamic (ISIS) şi-a pierdut aproape toate căile de acces la petrolul irakian, dar organizaţia teroristă mai are mii de luptători care protejează zonele bogate în petrol din Siria, a declarat un oficial al Pentagonului. Totuşi, conform unor surse, chiar şi petrolul din Siria este greu de valorificat în urma unor lovituri aeriene punctuale care distrug maşinile-cisternă folosite de ISIS.

Angela Merkel, în faţa Comisiei de anchetă a Bundestagului privind scandalul Dieselgate

Dna Merkel a fost ultimul martor ascultat în scandalul motoarelor trucate de compania Volkswagen cu scopul de a falsifica cifrele privind emisiile de gaze cu efect de seră. Parlamentarii germani au dorit să afle dacă doamna cancelar şi restul guvernului erau la curent cu practicile ilicite ale VW şi dacă nu cumva le-a "acoperit", în numele "interesului industrial al întreprinderii". În acest context, este reamintită inclusiv reacţia dnei Merkel la izbucnirea scandalului, când ar fi sugerat să nu fie "diabolizat" întregul sector auto din Germania. O sugestie ce i-a atras invitaţia ca martor în ancheta extrem de severă a Bundestagului.

Piaţa imobiliară locală atrage investitori de pe patru continente

Valoarea tranzacţiilor imobiliare din piaţa locală s-a ridicat în 2016 la 850 mil. euro, în creştere cu 31% faţă de anul precedent. Profilul investitorilor interesaţi de piaţa imobiliară locală este în plin proces de diversificare, astfel că aproape 70% din valoarea tranzacţiilor realizate în 2016 au fost realizate de investitori din afara Europei, din ţări precum Singapore, Africa de Sud sau Statele Unite ale Americii, se arată într-o analiză efectuată de DTZ Echinox. În urmă cu zece ani, la momentul aderării României la Uniunea Europeană, cei mai activi investitori proveneau din Austria, alte surse importante de capital pentru piaţa imobiliară fiind în ţări precum Germania, Franţa sau Marea Britanie.

Cum ajung ruşii de la Gazprom să-ţi stabilească preţul la gaze

După felul în care sunt aranjate lucrurile acum în Parlament, este greu să ne imaginăm că în viitorul apropiat vor exista şanse pentru ieftinirea gazelor, scrie hotnews.ro. Motivul este unul simplu: ruşii de la Gazprom (prin subsidiara lor din România, Wiee), împreună cu E.ON şi Engie, îşi doresc cu orice preţ schimbarea ordonanţei ce reglementează piaţa gazelor naturale, astfel încât firmele să aibă de câştigat. Şi nu consumatorii finali, însemnând populaţia. Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, pesedistul Iulian Iancu, a prezentat la ultima şedinţă o listă de propuneri în legătură cu acest aspect, însă propunerile nu au venit din partea parlamentarilor, ci de la Wiee (Gazprom), E.ON şi Engie, mai precis, din partea celor mai importanţi actori de pe piaţa distribuţiei de gaze naturale din ţara noastră.

EVENIMENTUL ZILEI

Operaţiunea "Noi suntem statul!" Chermezele SRI la nivel înalt, locul în care stăteau la masă judecători ICCJ, procurori DNA, oameni politici şi puneau ţara la cale - Dan Andronic

SRI. Am scris în urmă cu câteva zile despre modul în care în ultimii 10-12 ani era coagulat un grup de interese în jurul SRI, prin cei doi oameni care au marcat existenţa acestui serviciu în ultimii 10 ani: George Maior şi Florian Coldea. Am prezentat una din modalităţile prin care, la cel mai înalt nivel al Statului, se organizau întâlniri informale : tenisul. Cuplurile care jucau erau formate din Maior-Dragnea contra Coldea-Ponta. Dar nu numai despre asta este vorba...

HELLVIG mută decisiv. A dat afară unul dintre cei mai importanţi generali ai SRI

Eduard Hellvig, directorul SRI, face schimbări importante în instituţia pe care o conduce. Potrivit flux24.ro, miercuri seară, instituţia lui Hellvig a renunţat la un om cheie: generalul Stătescu Gabriel, şeful aşa numitului Directorat de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, care printre altele se ocupa de monitorizarea online. Gabriel Stătescu a fost trecut în rezervă miercuri seară prin decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis la propunerea directorului SRI. Generalul era considerat unul din oamenii de casă ai generalului Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, pensionat recent în urma scandalului Ghiţă.

Ponta înfiinţează partidul Noua Stângă şi rupe PSD - scenariu vehiculat pe scena politică

Sociologul Marius Pieleanu anunţă că fostul premier Victor Ponta şi vicepremierul Daniel Constantin vor rupe PSD şi ALDE şi ar putea să înfiinţeze partidul "Noua Stângă". Afirmaţiile lui Pieleanu au la bază focus-grupuri legate de cum ar trebui să se numească un nou partid de stânga pe eşichierul politic. Potrivit sondajelor, o asemenea formaţiune are toate şansele să intre în Parlament la următoarele alegeri. Studiile politice arată că Ponta ar fi considerat "trădător" dacă ar demisiona din PSD, însă o excludere a sa din partid l-ar ajuta în sondaje. Noua formaţiune ar duce la desfiinţarea grupurilor parlamentare ale ALDE şi la o răsturnare a majorităţii parlamentare care susţine Guvernul Grindeanu.

Dezvăluire din Guvern: Funcţionarii ANCHETAŢI de DNA scapă de suspendare

Guvernul va modifica statutul funcţionarilor publici astfel încât un funcţionar suspectat de a o anumită acţiune ilegală să fie mutat într-un alt departament care nu are legatură cu activitatea pentru care e anchetat, până la soluţionarea dosarului. Ministrul Dezvoltării, Sevil Shaiddeh, a explicat ieri că ideea provine din "practică", acolo unde funcţionarii au fost absolviţi de orice vină. "De obicei aceste acţiuni nu se finalizează în două săptămâni sau într-o lună, pot fi un an-doi ani, în care funcţionarul public a fost suspendat, nu a primit salariu", a spus ea.

Acordul SECRET prin care Trump şi Putin şi-au ÎMPĂRŢIT zonele de influenţă în Siria, spre nemulţumirea lui Erdogan

Fără ca administraţia Trump sau Kremlinul să facă vreo declaraţie publică, Statele Unite şi Rusia îşi coordonează acţiunile în Siria. La începutul săptămânii un convoi de blindate al Statelor Unite, toate arborând steagul american, a traversat frontiera dintre Irak şi Siria, luând poziţii în jurul oraşului strategic sirian Manbij. Din ianuarie 2014 până în august 2016, Manbij, care se află la 30 de kilometri de Eufrat, a fost ocupat de ISIS, până când jihadiştii au fost alungaţi de un puternic contingent de kurzi sprijinit de americani, aparţinând Forţelor Democrate Siriene (FDS). Cu câteva ore înainte ca blindatele americane să se îndrepte spre Manbij, FDS a cedat zone întregi de la periferia oraşului armatei siriene sprijinite de Rusia.

JURNALUL NATIONAL

Cum vrea firma lui Buzăianu să scape de o amendă de 2,8 milioane de euro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat undă verde judecării recursului în procesul pe care compania "băiatului deştept" din energie, Bogdan Buzăianu, alias "Nicolas Elveţianu'", l-a intentat Consiliului Concurenţei, după ce Energy Holding SA a fost amendată, la sfârşitul anului 2015, cu 2,8 milioane de euro. Amenda a fost aplicată ca urmare a unei investigaţii care a descoperit faptul că, alături de alte companii, Energy Holding a fost parte a unor practici neconcurenţiale în relaţia contractuală pe care a avut-o cu Hidroelectrica. Decizia Consiliului Concurenţei, prin care Energy Holding a fost amendată cu 2,8 milioane de euro, a fost contestată, în 27 mai 2016, la Curtea de Apel Bucureşti, compania lui Buzăianu solicitând suspendarea executării actului administrativ amintit.

Tinerii din Parlament s-au cam dezumflat după trei luni

Sunt la primul mandat în Parlament şi au intrat deja în a treia lună de activitate. Vorbim despre tinerii care la nici 30 de ani încearcă să schimbe imaginea românilor despre clasa politică şi să facă legi mai bune pentru generaţia lor. Tineriii din Casa Poporului sunt însă dezamagiţi de modul cum se face politică în Parlament, asta deşi în campania electorală erau plini de energie şi entuziasm. Mara Mareş, mezina deputaţilor PNL, speră totuşi că încă se mai poate schimba ceva.

Fără bani de salarii, CNU ţinută în viaţă de un ajutor de stat

Membrii sindicatului Exploatare Preparare Uraniu, afiliat la Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA", au pichetat ieri sediul Ministerului Energiei. Nemulţumirile principale sunt neplata restanţelor salariale în pofida promisiunilor reprezentanţilor ministerului şi incertitudinea privind continuarea funcţionării Companiei Naţionale a Uraniului (CNU). "Deşi CNU face parte din strategia privind independenţa energetică a României, iar legile sunt clare în acest sens, interesele de grup au făcut ca numeroase persoane şi structuri să le ignore, conducând la situaţia actuală a companiei, care prejudiciază atât salariaţii, cât şi interesele economiei naţionale", susţin sindicaliştii.

Prima Casă 2017 va demara în mai puţin de două săptămâni

Băncile vor da drumul într-o săptămână, maxim două, la programul Prima Casă 2017. Guvernul a aprobat plafonul de garanţii pentru acest an, în valoare de 2,5 miliarde de lei, şi acum se aşteaptă ca Fondul de garantare să vireze fiecărei instituţii finanţatoare cota aferentă. Deja unele bănci au dat startul la cereri noi pentru anul 2017, altele se pregătesc să o facă. Toate cele 18 bănci care participă la program vor putea da, în total, credite în valoare de 5-6 miliarde de lei în acest an, având în vedere că la garanţiile de 2,5 miliarde de lei se adaugă şi cele 175,5 milioane de lei rămase neutilizate de anul trecut. Luând în considerare o valoare medie a unui credit Prima casă de 50.000 de euro, peste 22.300 de români vor putea să-şi achiziţioneze o locuinţă prin acest program în acest an.

ING, a patra cea mai profitabilă bancă din România

ING Bank Romania a înregistrat anul trecut un profit brut de 565 milioane lei, cu 42% mai mult decât în 2015. Olandezii au făcut acest profit în principal datorită creşterii generale a activităţii şi a veniturilor excepţionale obţinute din vânzarea acţiunilor Visa, au anunţat reprezentanţii băncii. Profitul ING este al patrulea ca mărime din sistemul bancar romîneasc, dupa Banca Transilvania, BCR şi BRD. Acesta se datorează portofoliul de credite al ING România care a ajuns la 17,6 miliarde lei la finalul anului 2016, în creştere cu 22%, în timp ce piaţa locală a înregistrat un avans de numai 1%. Creditarea a crescut cu 3,1 miliarde lei, totalizând 17,6 miliarde lei la sfârşitul anului 2016, iar această creştere de 22% a dus cota de piaţă în creditare a ING România la 7,7%, de la 6,3% în 2015.

NATIONAL

SRI i-o trage la mustaţă lui Dragnea!

In timp ce apărau "redutele" organizaţiilor de partid sa nu acceadă in forurile de conducere proprii membri bănuiţi de simpatii pro-sistem, oamenii lui Dragnea s-au trezit ca adevărata ţintă era cu totul alta. "Coloana a 5-a" s-a instalat deja la Palatul Victoria, premierul Sorin Grindeanu fiind intens consiliat, pe fată sau mai in taină, de ofiţeri de informaţii. Cum este si cazul lui Marius Nica, care, după ce a fost ofiţer activ in sistem a ajuns ministrul cu o rata de absorbţie a fondurilor europene uriaşa. Iar acum este oficial consilier al premierului si, totodată, "liantul" intre premier si ceilalţi consilieri din umbra care l-au "reevaluat" pe Grindeanu, inclusiv in fata mai-marilor Comisiei Europene. Aşa că, până ca Dragnea să facă prima mişcare si să rupă serviciile, aşa cum a tot promis, este foarte posibil ca SRI-ul să i-o tragă primul la mustaţă si să-l scoată pe tuşă...

Vânzarea averilor fără condamnare!

Gata, începe "nebunia" ANABI. Pentru că, după "lupte seculare", iată că a intrat in linie dreaptă începerea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, noua instituţie apărută in sistem pentru accelerarea recuperării prejudiciilor la bugetul de stat. Ceea ce, desigur, reprezintă o prioritate a tuturor politicienilor si a altor instituţii, care au tot clamat necesitatea intrării "in pâine" a ANABI. Iată însă că situaţia tragi-comică in care politicienii se plâng acum de prevederile Codului penal pe care tot ei le-au votat cu mânuţele sus se poate repeta si in cazul ANABI. Pentru ca legea de funcţionare a Agenţiei prevede situaţii controversate, in care se poate lesne ajunge la tot felul de abuzuri.

ROMANIA LIBERA

ALDE, în pragul rupturii. Lista parlamentarilor care vor să plece din partid

Zece parlamentari ALDE sunt pregătiţi să părăsească partidul, în frunte cu copreşedintele Daniel Constantin. Ei ar putea devenit independenţi. Neînţelegerile din interiorul ALDE se accentuează de la o zi la alta. Motivul este legat de disensiunile dintre aripile ALDE - cea a fostului PC, condus de Daniel Constantin, şi cea a fostului PLR, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Oamenii lui Daniel Constantin ar putea să părăsească ALDE şi să formeze un grup de independenţi, afirmă surse din acest partid.

Liviu Dragnea: Eu şi Sorin Grindeanu suntem foarte buni prieteni

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi lider al social-democraţilor, a reiterat că este foarte bun prieten cu prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, atât timp cât acesta îndeplineşte programul de guvernare, ceea ce este valabil pentru orice ministru. "Cred că toată energia şi toată priceperea dumnealui şi a guvernului trebuie să se reverse către programul de guvernare. Dar nu am de unde să ştiu ce se va întâmpla, mă interesează mai mult sau mai puţin. Suntem foarte buni prieteni acum, vom fi foarte buni prieteni atâta timp - o sa mă uit ca orice cetăţean la cum se îndeplineşte programul de guvernare - dacă nu se îndeplineşte, n-o să mai fim buni prieteni. Valabil nu numai pentru premier, pentru orice ministru. N-o să mai fim buni prieteni", a declarat Dragnea, la România TV.

Legea lui Şerban Nicolae: N-ai furat, nu eşti deputat

Toţi politicienii care nu au încă dosar trebuie să facă în cel mai scurt timp o faptă penală, o şpagă, un abuz, o ciordeală din raftul birtului, aceasta fiind condiţia de a rămâne în Parlamentul României. Ăsta ar trebui să fie următorul amendament introdus de Şerban Nicolae. Sunt convins că, undeva, în creierul lui de şofer de puşcăriaş, o astfel de idee încolţeşte ca fasolea în vată. Până la urmă e vorba despre discriminare. Păi, cât să mai tragă tot ăştia cu dosare? Cât să se mai ia lumea de ei? Vă daţi seama câtă suferinţă îndură aceşti martiri? Plus că, între timp, printre cei care n-au apucat să fure măcar un ştrudel de la restaurantul cu preţuri speciale s-a dezvoltat un complex de inferioritate.

ZIARUL FINANCIAR

Criza medicamentelor se accentuează. "Pentru o reţetă pentru insulină se aşteaptă o lună sau două"

Pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), autoritatea naţională care are misiunea de a proteja sănătatea publică, figurează 382 de medicamente cu notificări de discontinuitate temporară sau permanentă pe piaţa din România, din motive de fabricaţie sau motive comerciale. "În mod frecvent de pe lista medicamentelor ce se dau pe reţetă lipsesc 300-400 de produse, cele mai multe originale, pentru diferite afecţiuni, din datele pe care le-am adunat de la farmacişti. Situaţia s-a cronicizat în ultimul an şi jumătate. Ministerul Sănătăţii trebuie să găsească o soluţie pentru a rezolva această problemă", a spus pentru ZF Răzvan Prisada, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, care reprezintă 22.000 de farmacişti, din care o parte deţin propriile farmacii.

Investitorii americani şi britanici au depăşit austriecii şi controlează peste 30% din grupul austriac Erste

Investitorii americani şi britanici au o participaţie de 30,4% din Erste, al doilea cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est, depăşind deţinerea austriecilor. Investitorii din America de Nord împreună cu cei din Marea Britanie au ajuns la o participaţie cumulată de 30,4% din capitalul grupului austriac Erste Bank, care controlează BCR, cea mai mare bancă românească. Austria mai figurează cu o participaţie de 28,5% în structura acţionariatului Erste, potrivit celor mai re­cente statistici prezentate de grupul austriac investitorilor. Investitorii din Europa continentală deţin 24,3% din capitalul Erste Bank, care după anul 2000 s-a extins mult în Europa Centrală şi de Est, iar un pachet de 13,9% din Erste Bank revine unor investitori "neidentificaţi".

Fondurile mutuale: Veniţi la noi cu banii de pensie!

Cei mai mari şase administratori de fonduri mu­tua­le din România, care gestionează active de 5 mld. euro, adică 97% din piaţă, încearcă să intensifice creşterea investiţiilor în fonduri cu acţiuni la BVB în condiţiile în care randamentele pot fi chiar şi de patru ori mai mari decât depozitele la bănci, iar pe termen lung să promoveze aceste instrumente de investiţie ca fiind şi variantă de economisire pentru pensie. "Trebuie să gândim pe termen lung. O sumă de 500 de lei investiţi un an înseamnă un câştig de 28 de lei. Pe termen pe lung, pe 30 de ani, sunt 86.000 de lei", a spus Mihai Purcărea, directorul general al BRD Asset Management, ieri la un eveniment organizat la sediul BVB.

PIB-ul a crescut puternic, dar industria, construcţiile şi agricultura, contribuţie cvasinulă la această creştere

Valoarea adăugată brută a economiei a crescut în 2016 cu 4,9%, până la 679 miliarde de lei. Industria, construcţiile şi agricultura au încheiat anul cu rezultate sensibil diferite de cele pe care le anticipa Comisia Naţională de Prognoză (CNP). Aşa cum, pe partea de utilizare a PIB, consumul a făcut legea, pe partea de formare comerţul a fost rege (Ă11%), în vreme ce celelalte componente - cu excepţia notabilă a IT&C care a avut un avans de 14,2% - au avut evoluţii mediocre. IT-ul şi comunicaţiile au ajuns în ultima vreme să bată domenii consacrate precum agricultura. Sectorul, care până în 2010 era tratat de Statistică la pachet cu comerţul, transportul, hotelurile şi restaurantele, a ajuns să însemne, în 2016, 42 mld. lei, în creştere cu 14,2% faţă de 2015. Astfel, IT&C este peste agricultură, care a însemnat, în PIB, 29,5 mld. lei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb