REVISTA PRESEI 10.05.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 mai 2012

ADEVARUL

Cum arată stafful lui Victor Ponta de la Guvern

Premierul Victor Ponta şi-a alcătuit, în linii mari, echipa de consilieri cu care va lucra la Palatul Victoria. Unul dintre posturile cele mai importante în Executiv, cel de secretar general al Guvernului, i-a fost atribuit fostului senator PSD Ion Moraru. Secretarul general al Guvernului coordonează o serie de instituţii grele ale Executivului, cum ar fi Regia Autonomă a Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RAAPPS) sau Autoritatea Naţională pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Moraru i-a luat locul reprezentantului UDMR Attila Dezsi, care a şi contrasemnat decizia premierului Victor Ponta prin care s-a făcut această modificare. Liberalii vor obţine poziţia de secretar general adjunct al Guvernului rezervată lui Dan Mihalache, consilierul de imagine al lui Crin Antonescu. Unul dintre apropiaţii lui Victor Ponta, Vlad Stoica, va deveni, cel mai probabil, şeful Cancelariei primului-ministru.

Cristian Diaconescu, recuperat de Băsescu

Foştii miniştri ai Guvernului Ungureanu, Cristian Diaconescu (foto) şi Bogdan Drăgoi, au fost numiţi ieri în funcţia de consilieri prezidenţiali. "Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat miercuri, 9 mai a.c., Decretul pentru numirea domnului Cristian Diaconescu în funcţia de consilier prezidenţial şi Decretul pentru numirea domnului Bogdan Alexandru Drăgoi în funcţia de consilier prezidenţial, în cadrul Administraţiei Prezidenţiale", informează Preşedinţia. Cristian Diaconescu a deţinut portofoliul de ministru al Afacerilor Externe în Cabinetul Ungureanu. Fost membru PSD, a revenit în ianuarie în Guvernul condus de Emil Boc, de această dată sub sigla UNPR, după demiterea lui Teodor Baconschi. În perioada martie-decembrie 2004, a fost ministru al Justiţiei în Cabinetul condus de Adrian Năstase.

Dan Diaconescu a luat faţa PDL

Partidul Poporului este cotat cu 18,7%, iar democrat-liberalii au 18%, potrivit sondajului IMAS pe luna aprilie. USL continuă să conducă în preferinţele românilor cu 48,7% din voturi, potrivit barometrului "Adevărul" realizat de IMAS în luna aprilie 2012. Alianţa dintre PSD şi PNL este sub obiectivul declarat de a depăşi 50% din voturi, însă sondajul a fost realizat într-un moment în care USL nu ajunsese încă la guvernare. În general, sondajele de opinie din ultimii 20 de ani au demonstrat că, imediat după preluarea puterii, scorul unei formaţiuni politice creşte. Situaţia USL este însă atipică: este pentru prima dată când Opoziţia ajunge la putere înainte de alegeri.

Gafă uriaşă a crainicului UEFA: "Bună seara, bine aţi venit la Budapesta"

Gafă de proporţii a crainicului oficial trimis de UEFA pentru finala Ligii Europa. Aproximativ 4.000 de fani, care intraseră deja pe "Arena Naţională" la ora 20.00, au fost întâmpinaţi de un călduros: "Bună seara, Budapesta! Bine aţi venit la finala Ligii Europa". Ulterior, acesta s-a corectat, dar fanii români care apucaseră să intre pe stadion au rămas cu un gust amar! Altfel, la magazinul care vindea produse promoţionale la "Arena Naţională" se puteau cumpăra tricouri cu emblema uneia dintre finaliste în schimbul a 90 de lei, în timp ce un tricou adidas pe care este inscripţionat "Final 2012" costă 135 de lei.

Monica Macovei, spaima Europei

Europarlamentarul român Monica Macovei va cere astăzi în Parlamentul European sancţionarea agenţiilor europene în care abundă conflictele de interese, incompatibilităţile şi cheltuielile aiuritoare. În calitate de raportor al Parlamentului European, Monica Macovei solicită votul plenului pentru amânarea descărcării de gestiune bugetară a trei dintre agenţiile europene, unde a descoperit cheltuieli exagerate - reuniuni de lucru exorbitante, cheltuieli pentru sedii extravagante şi avioane private pentru cercetări în Groenlanda -, dar şi numeroase conflicte de interese în care s-ar afla şefi din aceste agenţii.

"Adevărul", cel mai îndrăgit cotidian

"Adevărul" se află în topul celor mai îndrăgite branduri media, alături de Pro TV, Europa FM şi RDS & RCS, potrivit unui studiu "Reader's Digest". "Adevărul" este, din nou, cel mai îndrăgit cotidian din România, potrivit unui studiu anual realizat de revista "Reader's Digest". Încă din 2011, cei mai mulţi dintre consumatorii români au pus "Adevărul" pe prima poziţie în topul încrederii în brandurile de presă. Astfel, cotidianul editat de Adevărul Holding urcă pe podium alături de Pro TV, cea mai îndrăgită televiziune, Europa FM - câştigător în rândul radiourilor, şi RDS & RCS, preferat de români când vine vorba de furnizorii de servicii internet. Alte branduri îndrăgite de români sunt Dacia, Dell, Nokia, Philips, Orange, BCR, Visa, Borsec sau Domo. Un loc de cinste în clasament îl ocupă Nivea, singurul brand care a ieşit câştigător la mai multe categorii: produs de îngrijire a părului, cosmetice, produs de îngrijire a pielii şi deodorant.

Ungaria creşte impozitele şi impune taxă pe tranzacţii financiare

Guvernul lui Viktor Orban a aprobat miercuri creşterea unor impozite, instituind şi o nouă taxă pe tranzacţiile financiare. Executivul d ela Budapesta speră astfel să crească încasările la buget cu 2,5 miliarde de euro până anul viitor. Potrivit ministrului economiei, György Matolcsy, aceste măsuri vor permite menţinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB în anii următori, relatează Agerpres, preluând EFE. Ministrul a mai precizat că, începând cu luna iulie a acestui an, va intra în vigoare şi taxa pe serviciile de telecomunicaţii, percepută pentru apelurile telefonice sau mesajele trimise. Taxa va fi de 2 forinţi pentru fiecare minut de convorbire telefonică sau fiecare mesaj trimis (un euro echivalează cu 289 de forinţi).

Germania transmite Greciei că poate părăsi euro oricând doreşte

Reprezentanţi ai coaliţiei majoritare din Parlamentul Germaniei susţin că Greciei ar trebui să i se ofere posibilitatea de a părăsi zona euro, fără a ieşi din Uniunea Europeană. Încăpăţânarea Europei de a păstra zona euro intactă a cauzat deja prea multe probleme susţin parlamentarii germani, în argumentarea poziţiei lor. Potrivit unui comunicat preluat de cotidianul german Handelsblatt şi citat de publicaţia Businessinsider, membrii coaliţiei la putere în Parlamentul german, susţin că Grecia ar trebui să poată părăsi zona euro, dacă îşi doreşte asta. Cotidianul german atribui declaraţiile lui Klaus-Peter Willsch, unul dintre reprezentanţii comisiei de buget din parlamentul german.

Un posibil dezastru, de care investitorii par să fi uitat cu totul: Portugalia

Grecia ţine deja prima pagină a tuturor publicaţiilor economice, iar atenţia pieţelor este concentrată asupra Spaniei. În ciuda unor probleme semnificativ mai grave însă, pentru Portugalia, evoluţia randamentelor obligaţiunilor naţionale arată că investitorii sunt liniştiţi. Este însă doar o aparenţă. Randamentul obligaţiunilor la doi ani emise de Portugalia se menţine la nivele scăzute, în jurul pragului de 8%, nivel atins în urma unei lungi perioade de scădere, de la peste 20% cât era la finele lunii ianuarie. Stabilitatea preţurilor şi randamentelor titlurilor portugheze spune că tot mai probabilul dezastru portughez nu a mai reintrat pe radarul investitorilor. În spatele acestei stabilităţi însă, Portugalia ascunde o datorie totală de circa 479% din PIB, într-un context în care pentru 2012 este prognozată o scădere economică de 5,7% ce va continua şi în 2013, când se estimează că PIB-ul va înregistra încă o corecţie de alte 3%.

CURENTUL

Ponta blochează proiectele din fonduri europene

Şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a avertizat ieri cât se poate de clar guvernul de la Bucureşti, subliniind că acesta trebuie să continue eforturile de absorbţie a fondurilor structurale, pentru că România riscă o reducere a fondurilor europene alocate. Cu alte cuvinte, dacă nu vom creşte capacitatea de absorbţie a banilor europeni riscăm să primim din ce în ce mai puţine fonduri de la UE pentru proiectele de dezvoltare a ţării. Cum răspunde guvernul Ponta la acest avertisment? Blocând pur şi simplu toate proiectele derulate din bani europeni de către primăriile din ţară, din teribilism şi din dorinţa de a demonstra că "eu sunt şeful!". Guvernul Ponta a decis, în prima sa şedinţă, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, şi încă necheltuiţi.

Ponta umple Guvernul de "cinstiţi": Andrei Zaharescu acuzat că cerea şpagă

La finele lunii aprilie, Victor Ponta ne anunţa cu mare pompă că el este salvatorul României şi va forma "cel mai cinstit Guvern" pe care l-a avut România vreodată. Vorbe mari care aveau să se dovedească din nou doar praf în ochii românilor dezamăgiţi care sunt nevoiţi de mai bine de 22 de ani să înghită "minciuni roşii". Pe lângă probleme de incompatibilitate ale unor oameni precum penalul Alistar, analfabeta şi mitomana Corina Dumitrescu sau actoraşul Mircea Diaconu care se făcea că lucrează la mai multe mâini şi locuri de muncă, Guvernul Ponta începe să împartă sinecuri pe la tonomatele Antenelor. Noul purtător de vorbe a lui Ponta a fost dat afară de la PRO Tv. deoarece cerea şpagă medicilor pe care îi invita la el în emisiune.

Întâiul musulman din Cluj este creştin ortodox

Şeful comunităţii musulmane din Cluj Napoca este creştin-ortodox cu acte în regulă. Deşi pare incredibil, refugiatul de origine palestiniană Iyad Arafat Shehaden Diab, şeful de azi al filialei clujene a Ligii Islamice din România, s-a convertit în urmă cu zece ani la creştinism, iar informaţia este mai presus de orice îndoială. Prezentăm, în facsimil, pentru conformitate, certificatul său de botez, semnat de parohul bisericii ortodoxe "Sf. Gheorghe" din Cluj Napoca, pe 3 decembrie 2002. Aşadar, avem de-a face cu un musulman creştin-ortodox, o struţo-cămilă imposibil de imaginat pentru un bun creştin, sau un bun musulman.

CURIERUL NATIONAL

Meciul de aseară a aruncat în aer tarifele hotelurilor

O parte dintre hotelieri au cerut preţuri halucinante, ce au ajuns până la 4.000 de euro, pentru o noapte de cazare. Cei care au venit să vadă meciul de aseară dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao au plătit în unele cazuri de 10-20 de ori mai mult. În hotelurile din Bucureşti sunt 22.000 de locuri de cazare, iar Finala Europa League a adus în ţară aproximativ 25.000 de suporteri spanioli.

Ioan Cezar Corâci, reprezentantul legal al UGIR-1903

Justiţia a decis că Ioan Cezar Corâci este singurul care poate să angajeze legal UGIR-1903, să semneze documente şi comunicate de presă şi să ia poziţie în numele patronatului. În data de 3 mai 2012 Tribunalul Bucureşti a validat Adunarea Generală din 29 martie 2010, fapt care pune capăt disputelor juridice în privinţa reprezentantului legal al Confederaţiei UGIR-1903, se arată într-un comunicat de presă semnat de Ioan Cezar Corâci în numele UGIR-1903. Instanţa Tribunalului Bucureşti a respins contestaţiile şi intervenţiile formulate de către membri fondatori ai Confederaţiei UGIR-1903, Federaţia patronală F.E.P.A.I.U.S., Asociaţia Patronatul român al investitorilor în afaceri imobiliare, şi Federaţia naţională a transportatorilor din România.

Cum ne mărim averea financiară dacă Bursa nu ne mai oferă nimic 10 ani de acum încolo

Lance Roberts, de la portalul StreetTalk, spune că urmează un deceniu de randamente mici în pieţele de acţiuni. Pentru a ne asigura liniştea financiară, trebuie să economisim mai mult şi să cheltuim mai puţin. Doar managementul activ al portofoliului poate aduce câştiguri, în timp ce strategia de a sta pe acţiuni va fi pierzătoare. Chiar dacă nu sună bine, ar mai trebui să ne aşteptăm la zece ani de randamente mici în pieţele de acţiuni. Cam aceasta este perspectiva pe care ne-o oferă Lance Roberts, autor pe portalul de investiţii financiare StreetTalk.

Cel mai bogat om din lume vrea să-şi extindă imperiul către Europa

O ofertă de miliarde de dolari realizată de către mexicanul Carlos Slim pentru achiziţia a 28% dintr-o companie de telecomunicaţii olandeze ar putea marca începutul extinderii imperiului său către Europa, unde criza datoriilor îi poate deschide miliardarului o multitudine de oportunităţi. Mogulul din Mexic a declarat la începutul acestei săptămâni că urmăreşte să cumpere 28% din acţiunile companiei olandeze KPN prin intermediul companiei sale America Movil, cel mai mare operator de telefonie mobilă din America Latină şi al cincilea grup de telecomunicaţii din lume, potrivit Reuters.

Exporturile şi importurile Germaniei - la un nou nivel record

Exporturile şi importurile Germaniei au urcat în martie la niveluri record, susţinând creşterea celei mai mari economii a Europei, chiar şi în contextul problemelor majorităţii statelor din zona euro, transmite Reuters. Livrările la extern au urcat cu 0,9% în martie, la 91,8 miliarde de euro, potrivit datelor, ajustate sezonier, publicate de Biroul Federal de Statistică. Importurile au avansat cu 1,2%, la 78,1 miliarde de euro. Atât exporturile cât şi importurile au crescut pentru a treia lună consecutiv. Surplusul comercial ajustat sezonier s-a menţinut la 13,7 miliarde de euro în martie, peste aşteptările de 13,5 miliarde de euro, citează Mediafax. Anunţul privind evoluţia comerţului subliniază, după datele anterioare privind producţia industrială şi comenzile din martie, succesul celui de-al doilea mare exportator la nivel global în a profita de oportunităţile oferite de pieţele emergente.

Commerzbank pierde un proces cu peste 100 de bancheri

Peste 100 de bancheri din Londra au înregistrat una din puţinele victorii în lupta generală privind bonusurile, după ce un judecător a decis miercuri că banca germană Commerzbank şi-a încălcat obligaţiile legale refuzând să onoreze promisiuni pentru plata a circa 52 milioane euro, potrivit Reuters. După un proces care a durat mai mult de doi ani şi jumătate, un judecător de la Înalta Curte a decis că bancherii au dreptul la bonusurile pe care Commerzbank nu le-a plătit. Banca, a doua ca mărime în Germania, va face apel, conform Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce trăsnăi a mai făcut Oprescu: Chioşc în parc la preţ de garsonieră

Montarea celor 16 chioşcuri tip pagodă în parcurile bucureştene, plină de ilegalităţi şi interese financiare. Chioşcurile de lux cu care se lăuda primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au fost aprobate, licitate, construite şi montate în mare taină. Asamblate în hala de la parterul unei vile situate pe strada Drumul Plaiul Câmpiei, chioşcurile pagodă au costat aproximativ 37.000 de euro/buc, echivalentul unei garsoniere într-o zonă centrală. Într-un document intitulat Notă-Raport al Serviciului de pază Obiective şi Parcuri se specifică faptul că administratorul firmei care a montat chioşcurile, "este Cristian Ionescu, finul directorului-adjunct ALPAB, Virgil Anastasiu".

Marea împărţeală a caşcavalului puterii

Abia ieri s-a împărţit cu adevărat Puterea: posturile din ministere şi deconcentrate. S-au creat mai multe locuri ca să ajungă la toată lumea. După împărţirea fun­cţiilor de prefecţi şi subprefecţi, PSD şi PNL au negoci­at distribuţia posturilor din eşalonul 2 al Guvernului. E vorba de cele peste 60 de funcţii de secretari de stat şi secretari generali ai ministerelor. Ieri, toată ziua, Liviu Dragnea (PSD) şi Relu Fenechiu (PNL) au stat în negocieri, fiind mandataţi să împace, pe cât posibil, cererile tuturor baronilor locali, care fac presiuni să-şi pună oamenii în ministere şi în deconcentrate. Liberalii şi social-demo­craţii au mers pe varianta ministerelor bicolore, urmând să se afle sub controlul ambelor partide.

"Pacostea", pusă la punct de Ponta

Prim-ministrul Victor Ponta s-a folosit de primul prilej pentru a încerca să potolească starea de nelinişte iscată de declaraţiile aiuritoare ale ministrului de Externe. "Poziţia mea faţă de angajamentele pe care România şi le-a asumat în faţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi în fata partenerilor din SUA este convergentă cu ceea ce şi-au asumat până acum preşedintele şi primul ministru. Aici nu o să fie nici o schimbare de politică. Parteneriatul nostru principal este cu Uniunea Europeană, cu NATO şi, sigur, cu SUA", a declarat premierul, ieri, la Târgu Jiu, cu ocazia lansării candidaţilor locali ai PSD. La amiază, Ponta a reluat mesajul orientării ferme pro-Vest, la întâlnirea cu ambasadorii ţărilor UE acreditaţi la Bucureşti, cu ocazia zilei de 9 mai.

Încă un şef "copy-paste" la Educaţie

O lucrare semnată de Ioan Mang e copiată în întregime dintr-un articol scris de o echipă de cercetători niponi. Una dintre lucrările semnate de ministru este copiată, la virgulă, dintr-un articol prezentat de trei autori japonezi la o conferinţă internaţională. Lucrarea incriminată, "Cryptanalise aspects on the block ciphers of R5 and RC6", este semnată de soţii Ioan şi Erica Mang, alături de un alt profesor, şi a fost prezentată în 2003 la o conferinţă -simpozion din Craiova. Articolul original, "Correlation Attack to the Block Cipher RC5 and the Simplified Variants of RC6", scrisă de Takeshi Shimoyama, Kiyofumi Takeuchi şi Juri Hayakawa, a fost prezentat în anul 2000 la New York, în cadrul "Third Advanced Encryption Standard Candidate Conference".

Întrebarea la care lui Mugur Isărescu îi e groază să răspundă

Încă un an de creştere economică neglijabilă? Banca Naţională a ajuns în faţa unui e­­chi­­libru imposi­bil în­­tre salarii, in­fla­ţie şi creşterea economică substanţială, astfel că cel puţin unul dintre cele trei elemente riscă să fie sacrificat anul acesta. Guvernatorul Mugur Isărescu a încercat să stea departe de dezbatere, însă reacţiile BNR au fost foarte concrete. Reîntregirea salariilor este prin­­cipalul mandat politic atât al fostului cât şi al actualului guvern. Stabilitatea preţurilor este mandatul oficial al băncii centrale, care are drept instrument principal dobânda de politică monetară. Pentru a ţine inflaţia sub control, BNR trebuie să ţină dobânda cât mai sus, lucru care împiedică relansarea economiei. Asta a făcut BNR imediat după căderea guvernului Ungureanu, când a decis să oprească la 5,25% seria de reduceri ale dobânzii.

JURNALUL NATIONAL

Gazul pentru populaţie se va scumpi de anul viitor

Creşterea de preţuri la gazele naturale pentru consumatorii casnici va începe din a doua jumătate a anului 2013, iar procesul se va sfârşi în 2018, a anunţat şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks. "Am convenit asupra etapei viitoare de ajustare la gazele naturale. S-au făcut eforturile pentru evitarea împovărării consumatorilor casnici vulnerabili prin implementarea treptată a schimbărilor şi mecanisme de protecţie a consumatorilor casnici. Sunt necesare ajustări pentru eficientizarea resurselor şi pentru producţia energetică, a producţiei de gaze, posibilă numai dacă se va liberaliza în următorii ani. Ajustarea va începe în a doua parte 2013 până în 2018.

Fostul şef al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, trece în solda Gazprom

Wolfgang Ruttenstorfer, care a condus între 2002 şi 2011 destinele OMV, şi deci indirect şi grupul Petrom, s-a alăturat consiliului de administraţie al companiei petroliere sârbe NIS, controlată de Gazprom Neft. Potrivit societăţii, includerea lui Wolfgang Ruttenstorfer ca membru independent în componenţa consiliului de administraţie este destinată creşterii transparenţei în activitatea administrativă şi îmbuntăţirii eficienţei sistemului de guvernanţă corporativă. În prezent, consiliul de administraţie al firmei sârbe are trei membri independenţi, ceilalţi doi fiind, Danica Draskovic şi Stanislav ©ek¹nja. Ruttenstorfer este artizanul preluării Petrom, compania românească contribuind în primul trimestru din acest an cu 413 milioane de euro la profitul înainte de dobânzi şi taxe al OMV, respectiv 46% din totalul de 800 de milioane de euro.

Ce apartamente face Rockefeller în România. Şi la ce preţuri

Fondul de investiţii Europa Capital, parte a grupului Rockefeller construieşte, în parteneriat cu o altă firmă activă deja pe piaţa românească, 300 de apartamente în Bucureşti. Preţurile pornesc de la 40.000 de euro pentru o garsonieră în apropiere de metrou. Dacă vor avea succes, americanii vor extinde proiectul. Compania RPF Development, cu capital american, are în derulare al doilea proiect rezidenţial din Bucureşti, care este dezvoltat în parteneriat cu fondul de investiţii Europa Capital, parte a grupului Rockefeller. "Europa Capital este investitorul majoritar în Vitan Residence 2. În primul proiect, Vitan Residence, am investit doar noi (n.r. RPF Development) şi investitori străini, plus parte de creditare de la bancă. Cei de la Europa Capital ne-au curtat timp de doi ani. Ei au mai avut investiţii în imobiliare în România, dar nu pe partea de rezidenţial", a declarat pentru ECONOMICA.NET Robert Kurthy, managing director în cadrul RPF Development.

A început vânătoarea: 300 de bogaţi au primit scrisori acasă de la Fisc

Fiscul a trimis scrisori către 300 de contribuabili cu venituri mari în care îi îndeamnă să se conformeze voluntar la declararea veniturilor. Fie ele din ţară sau din străinătate. Este prima etapă dintr-un plan amplu al statului de urmărire a averilor. Cei 300 au fost identificaţi de Fisc în urma informaţiilor publice disponibile şi a analizelor istoricului fiscal. De altfel, numărul ales este cel al celebrului top al celor mai bogaţi oameni din România publicat de revista Capital.

NATIONAL

Basescu si-a asigurat 12 ani de imunitate ca raportor NATO

Desi singura declaratie oficiala a lui Traian Basescu despre ce va face dupa ce nu va mai fi presedintele Romaniei s-a referit la intentia de infiintare a unei scoli politice pentru tineri, planurile sale sunt cu totul altele. "National" a aflat ca, zilele trecute, seful statutului si-a linistit membrii familiei, ca si pe cei mai apropiati colaboratori, informandu-i despre faptul ca nu va putea fi atins de nicio razbunare din partea rivalilor politici sau de vreo eventuala ancheta penala. Sprijinit de americani, in schimbul promisiunii ca se va retrage incet dar sigur de pe scena politica, presedintele Romaniei a primit asigurari de la partenerii externi ca va beneficia de o imunitate totala, timp de 12 ani.

Mitterand si Gorbaciov au planuit "Confederatia Socialista Europeana"

In 1999, o parte din arhiva lui Gorbaciov de la Moscova a fost furata de istoricul Pavel Stroilov. De la Londra, acesta a dezvaluit planurile noii revolutii socialiste la nivel european. Stroilov a fugit la Londra in 2003, unde a cerut azil politic pe motiv ca documentele detinute ii puneau viata in pericol. Transcrierile conversatiilor din 1989, dintre Gorbaciov si lideri europeni, demonstreaza un plan sustinut financiar din umbra, care prevedea reunificarea Germaniei si "eliberarea" altor tari europene. Mai corect, se urmarea aducerea la putere prin "revolutii false" a unor lideri mai in putere si mai supusi telului final, acela al unificarii socialiste a intregii Europe!

Ponta se crede salvatorul lui Basescu

Traian Basescu s-a pus la adapost atunci cand i-a incredintat lui Victor Ponta sarcina de a forma un nou Guvern. Opinia ii apartine chiar premierului, care a apreciat ca ostilitatea dintre USL si presedinte va continua. Presedintele nu avea alta solutie decat sa mearga pe mana USL , "daca nu-si dorea ca imediat sa suporte consecintele gestului sau". Asa explica Victor Ponta graba cu care Traian Basescu l-a nominalizat premier.

PUTEREA

Monopolul Petrom

Petrom a înregistrat un profit uriaş pentru trimestrul l din 2012, continuând seria recordurilor câştigurilor, în condiţiile în care ţări solide ale Europei, precum Marea Britanie, anunţă intrarea în recesiune. Monopolul pe ţiţeiul românesc a făcut bine companiei deţinute de OMV Austria, pentru că a dus la majorarea profitului pe primele trei luni ale anului cu 65% comparativ cu perioada similară a lui 2011. Grupul Petrom a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 1,385 miliarde lei, cu 65% mai mare faţă de ianuarie-martie 2011, conform datelor publicate, miercuri, de companie.

FMI acuză companiile de stat

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks, a acuzat companiile de stat pentru că sunt mai puţin profitabile din cauza risipei, corupţiei, ineficienţei şi a încercărilor de manipulare prin persoane motivate politic, ceea ce a împiedicat România să facă progrese în asigurarea unui management competitiv.

TVA pe drepturi de autor, anulată

Premierul Victor Ponta a declarat că a primit "acordul de principiu" al Finanţelor pentru a anula obligativitatea plăţii retroactive a TVA pe drepturile de autor şi că datele relevă că statul "nu pierde mare lucru" din anularea acestei plăţi, impusă de fosta conducere ANAF pentru intimidarea presei. Premierul a precizat, la Antena 3, că a discutat deja pe această temă cu ministrul finanţelor, Florin Georgescu.

Profitul net al Allianz a urcat la 1,8 miliarde de dolari în primul trimestru

Profitul net al Allianz, cel mai mare asigurator din Europa, a crescut în primul trimestru din 2012 cu aproape 60%, peste estimările analiştilor, transmite Reuters. Asiguratorul german a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2012 un profit net de 1,4 miliarde de euro (1,82 miliarde de dolari), faţă de 915 milioane de euro în perioada similară din 2011. Analiştii se aşteptau la un câştig de 1,27 miliarde de euro. Veniturile au depăşit 30 miliarde de euro iar profitul operaţional a depăşit 2,3 miliarde de euro în primele trei luni din acest an.

ROMANIA LIBERA

Vreţi un miliard de euro? Opriţi risipa din sănătate!

FMI şi Banca Mondială insistă ca Ministerul Sănătăţii să-şi întărească pârghiile de control care să prevină scurgerile de fonduri din sistem. Deşi recunosc public faptul că au o problemă, autorităţile române nu iau nici o decizie concretă pentru a stopa fraudele din spitale. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, a remarcat din nou ieri că în domeniul sanitar se pierd în continuare sume foarte mari de bani. Presiunile care se fac acum asupra Ministerului Sănătăţii din partea FMI şi a Băncii Mondiale sunt foarte mari, mai ales în condiţiile în care banii din sistem sunt aproape de trei ori mai mulţi decât în urmă cu şapte ani, fără ca asta să se traducă în îngrijiri mai bune pentru pacienţi. De la aproape 3 miliarde de euro în sistem s-a ajuns la 5,5 miliarde de euro. CNAS a primit de două ori mai mulţi bani, iar Ministerul Sănătăţii de trei ori mai mult.

Mai poate alege România între Est şi Vest?

La aproape zece ani de la primirea României în NATO există încă mai ales în rândul elitelor politice şi economice autohtone interese care mizează pe influenţa Moscovei şi care pot fi detectate pornind de la măruntele, dar vitalele lor acte de obedienţă. Fără să ţină cont de abuzul inevitabil de analogii, primul pas făcut pe liderii USL pentru a-şi demonstra direcţiile de politică externă şi economică, a fost impunerea unui moratoriu împotriva companiei americane Chevron, care avea un contract de explorare, nu de exploatare, a gazelor de şist. Noua putere a dat la o parte, în acest fel, Parteneriatul strategic pentru secolul 21 dintre România şi Statele Unite în care este enunţată explicit cooperarea în domeniul energetic şi studierea surselor alternative de energie, inclusiv gazele de şist.

ZIARUL FINANCIAR

Cum arată Bucureştiul de la etajul 27: prima vizită a unui jurnalist în turnul Sky Tower de unde în zilele însorite se văd munţii

Să ajungi acum în vârful turnului Sky Tower din nordul Capitalei, aflat încă în construcţie, reprezintă o aventură. Mai exact, ai două opţiuni: fie urci cele aproximativ 500 de scări nefinisate şi pe alocuri prost luminate până la etajul 27, fie mergi pe mâna liftului industrial, alături de ceilalţi muncitori care vor să ajungă în vârf. Aşteptarea poate fi însă destul de lungă ţinând cont de viteza scăzută a liftului şi de fapul că la clădire lucrează aproximativ 300 de muncitori, iar câteva zeci doresc să folosească liftul. Aflat în apropierea lacurilor Floreasca şi Herăstrău, turnul îţi lasă senzaţia că Bucureştiul chiar este un oraş foarte verde, cum spunea recent la un eveniment ZF un arhitect din Bucureşti, stârnind dezaprobarea sălii.

Ce sfaturi le dă românilor unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri britanici: Urmaţi-vă pasiunile şi încercaţi să inovaţi produsele şi serviciile deja existente pe piaţă pentru a avea succes în afaceri!

Întrebat de un tânăr antreprenor român în ce domeniu şi-ar deschide o afacere dacă ar avea acum 20 de ani (vârsta la care Branson a înfiinţat Virgin ca un retailer de comenzi de discuri prin poştă), Branson a spus că nu are în minte un domeniu exact, pentru că în toate domeniile se pot inova produse sau servicii. "Cel mai important este să îţi urmezi pasiunile, să încerci să faci mai bine decât alţii un lucru, un produs sau un serviciu. Ca sectoare de dezvoltare a afacerilor, internetul şi energia ar fi, în opinia mea, două domenii care ar putea fi valorificate foarte mult în acest moment", a spus Branson, care este recunoscut în întreaga lume pentru că a deschis prima firmă privată care se ocupă de turism spaţial, Virgin Galatic, care duce clienţii-pasageri în călătorii în spaţiul suborbital.

Depozitarul Central e în liga campionilor, iar bursa se chinuie în divizia B

Depozitarul Central, condus de Adriana Tănăsoiu, a pus România în liga europeană a pieţelor de capital alături de jucători de calibru precum Germania şi Italia după ce a semnat marţi la Frankfurt acordul de aderare la platforma de decontare Target2Securities (T2S). Depozitarul Central este principala instituţie de decontare a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa locală de capital şi este controlat de Bursa de Valori Bucureşti. Prin aderarea la T2S, Depozitarul Central va oferi aceleaşi condiţii post tranzacţionare precum cele de pe pieţele mature ale Europei. În schimb, bursa de la Bucureşti este foarte departe de standardele pieţelor vest-europene şi nu se poate compara nici măcar cu pieţele mai mari din regiune, precum Polonia, Ungaria şi Cehia, din cauza lichidităţii foarte scăzute şi a lipsei listărilor.

Bursa a luat-o serios în jos. Acţiunile Băncii Transilvania au pierdut ieri 4%

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut cu 1,1%, pe o lichiditate dublă şi susţi­nută în proporţie de 95% de tranzacţiile cu titluri Fondul Proprietatea, SIF-uri, OMV Petrom, Transgaz, BRD şi Banca Transilvania. Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut mai puţin, cu 0,2%, însă ieri a fost ultima zi în care investitorii puteau să cumpere titluri pentru a beneficia de dividende, astfel că este de aşteptat ca astăzi titlurile să se corecteze mai puternic. Astăzi este ziua ex-dividend şi la Transgaz Mediaş (TGN), unde este aşteptat de asemenea ca preţul să se ajusteze cu valoarea dividendului distribuit de companie anul acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb