• ADEVARUL
• Cod roşu la DNA. Noi manifestaţii împotriva corupţiei
Noi manifestaţii împotriva corupţiei au avut loc duminică în Capitală şi în alte nouă oraşe. Protestele s-au desfăşurat sub numele Cod roşu la DNA, iar mobilizarea s-a făcut pe reţelele de socializare. Circa o mie de oameni au manifestat pe Bulevardul Magheru, aproape de Piaţa Universităţii. Protestatarii s-au îndreptat spre Piaţa Unirii - sediul Ministerului Justiţiei din Piaţa Constituţiei - sediul DNA de pe strada Ştirbei Vodă. Ajunşi pe Bulevardul Magheru, la intersecţia cu strada George Enescu, o parte dintre manifestanţi s-au aşezat pe jos, unde au stat preţ de câteva minute, strigând "Rezistăm, nu cedăm", "Luptăm, luptăm şi câştigăm ", "Susţinem DNA", "Fără prag", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă".
• George Friedman: Iniţiativa celor Trei Mări, baraj contra expansiunii ruse
Cele două state-fundaţii ale Intermarium sunt Polonia şi România, care au dezvoltat legături militare strânse. Ţările balticele sunt deja implicate. Singurul stat est-european care până acum a făcut figură separată de acest bloc a fost Ungaria, care a dezvoltat legături egale cu Rusia, dar şi cu SUA. Există însă semnale puternice că şi Ungaria este pregătită să se alăture. Guvernul de la Budapesta a anunţat recent că Ungaria va participa, pentru prima oară, la un exerciţiu militar multinaţional în Marea Neagră, alături de România şi Bulgaria. Atunci, flancul estic al Peninsulei europene va avea un grup coeziv, susţinut de o putere globală, care formează o linie de demarcaţie între Rusia şi restul Europei susţine George Friedman, fost analist principal al Stratfor.
• Dragnea: Ancheta DNA nu are nicio legătură cu mine, eu nu am afaceri în Brazilia; totul pleacă de la George Soros
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la România TV, că ancheta DNA privind aspecte publicate în urma investigaţiei jurnalistice a Rise Project nu îl vizează, deoarece el nu are nicio afacere în Brazilia şi nu a transferat bani în această ţară, totul pornind de la George Soros, care este, în opinia sa, "un personaj malefic". În ceea ce priveşte raportul publicat de Rise Project şi care a fost atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, liderul PSD a susţinut că sunt doar nişte "hârtii", în care s-au înşiruit minciuni.
• Olguţa Vasilescu: Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii pentru a vedea cum se face calculul; nu e vorba de desfiinţare
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat duminică, la România TV, că a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară date despre pilonul II de pensie, pentru a vedea cum se calculează pensiile şi care este diferenţa între sumele pe care le primesc pensionarii care cotizează şi la stat. Ministrul a ţinut să precizeze că nu este vorba despre naţionalizarea sau desfiinţarea pilonului II. Ministrul a explicat că "pilonul I de pensie înseamnă pilonul la care contribuie absolut toată lumea care va primi o pensie de la Casa Naţională de Pensii şi care plăteşte aproximativ 10%, apoi este pilonul II de pensii, care banii vin tot de la beneficari, este tot al statului, dar cu administrare privată".
• Pădurile virgine ale României au intrat în patrimoniul UNESCO. Defrişările sunt strict interzise
Nouă păduri virgine din România au intrat în patrimoniul UNESCO, fapt care garantează că aici nu vor exista tăieri de arbori sau exploatări forestiere. Pădurile virgine care sunt de acum înainte protejate sunt cele de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei (Caraş Severin), Masivul Cozia, Lotrişor (Vâlcea), Codrul secular Şinca (Braşov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groşii Ţibleşului şi Strâmbu Băiuţ (Maramureş). Decizia includerii lor în patrimoniul UNESCO a fost luată vineri 7 iulie în cadrul reuniunii de la Cracovia. Alături de pădurile din România, în patrimoniul UNESCO au mai fost incluse şi păduri situate tot în Munţii Carpaţi în alte ţări europene. UNESCO a emis deja un comunicat de presă în care anunţă includerea pădurilor în patrimoniul ariilor protejate.
• Dragnea: În fiecare luni, Mihai Tudose va prezenta coaliţiei raportul de activitate
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat duminică seara, la România TV, că a convenit cu premierul Mihai Tudose ca în fiecare zi de luni acesta să participe la şedinţa coaliţiei de guvernare, pentru a prezenta săptămânal raportul de activitate, în condiţiile în care prim-ministrul îşi doreşte să îl "simtă aproape" şi să existe o comunicare foarte strânsă cu liderii coaliţiei. Liderul PSD a susţinut că este firesc să existe o discuţie în coaliţie cu privire la activitatea Guvernului, astfel încât Executivul să poată fi sprijinit. Liderul PSD a susţinut că este firesc să existe o discuţie în coaliţie cu privire la activitatea Guvernului, astfel încât Executivul să poată fi sprijinit.
• Turiştii de pe litoral au cheltuit o mica avere in weekend-ul Neversea
"Neversea a meritat fiecare bănuţ", spun entuziaşti participanţii. La final de petrecere, mai toţi recunosc ca au avut nevoie de cel puţin o suta de lei pe zi pentru mâncare, apa si bere. Daca punem la socoteală si cazarea, biletele de spectacol, cifra urca pana 1.500 de lei. In cazul pretenţioşilor care au ales hoteluri scumpe suma se dublează. Pentru o noapte de cazare intr-un hotel din Constanta, turistii au platit intre 250 si 400 de lei. Cei care au vrut sa doarma intr-un hotel aflat chiar langa plaja ''Neversea'' au dat si 300 de euro pentru o noapte. Cel mai ieftin a fost insa la cort. Cativa tineri au gasit varianta optima pentru a fi prezenti la eveniment, dar cu cheltuieli minime. La primele doua zile de festival au participat aproape o suta de mii de oameni
• BANCHERUL
• Premieră: creditele noi de consum (2 miliarde lei lunar) au depăşit finanţările pentru firme
Pentru prima data in istoria statisticilor BNR de 10 ani, creditele noi de consum si refinanţările acordate de bănci populaţiei, in luna mai, au întrecut volumul de finanţări noi pentru firme, stimulând astfel o euforie a consumului in detrimentul investiţiilor, despre care economiştii au început, timid, să tragă semnale de alarmă. BNR menţionează in raportul de stabilitate financiară publicat recent că exista o "tensionare a echilibrelor macroeconomice, reflectate de creşterea economică rapidă, peste potenţial, bazată mai mult pe consum decât pe investiţii, precum şi în adâncirea deficitelor gemene (deficitul de cont curent si cel bugetar)". BNR consideră însă că exacerbarea consumului nu se bazează pe creditare, in ciuda evidentei datelor statistice, care arată, după cum se vede, ca volumul creditelor de consum este unul însemnat, peste cel al finanţărilor pentru firme.
• CAPITAL
• Interviu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc: «Construim o nouă centură a Capitalei»
În următorii patru ani, se va dubla numărul de kilometri de autostradă şi de drumuri expres. Cel puţin asta reiese din interviul pe care ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, l-a acordat revistei Capital. În viziunea acestuia, proiectele vitale pentru România sunt Centura Capitalei, autostrăzile Sibiu-Piteşti, Transilvania, Târgu Mureş - Târgu Neamţ - Iaşi şi drumurile expres Piteşti-Craiova şi Ploieşti - Buzău - Focşani - Bacău-Paşcani. După zece ani de promisiuni, Ministerul Transporturilor scoate la licitaţie construcţia centurii de sud a Capitalei la nivel de autostradă.
• Cele mai bine plătite joburi pentru care nu îţi trebuie Bacalaureat
Tinerii care nu au trecut examenul de bacalaureat se pot angaja în domenii precum vânzări, logistică sau producţie, sau pot urma cursuri de calificare de scurtă durată şi pot lucra în saloane de înfrumuseţare, a declarat Raluca Peneş, coordonator de resurse umane al Smartree. "Partea de producţie este o industrie care are nevoie de forţă de muncă, nu neapărat calificată şi nu neapărat cu bac", a adăugat reprezentanta Smartree - companie care activează pe piaţa de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal. Cel mai bine plătit post este cel de şofer de TIR. La curse din afară, un şofer de TIR câştigă peste 1.000 de euro, menţionează Peneş. În ţară meserii care se plătesc bine sunt cele web designer, somelier, stewardesă, manichiuristă/pedichiuristă.
• COTIDIANUL
• Dragnea, pus la "Scuipaţi aici"
"Vom avea o şedinţă de coaliţie în care vor fi invitaţi prim-ministrul şi o serie de membri din Cabinet pe care îi va hotărî domnul Tudose şi vom discuta după prima săptămână de guvernare care sunt concluziile lor", a spus Liviu Dragnea mai zilele trecute. O nebunie, nu alta! E ca şi cum ar cere un set de concluzii după o plimbare pînă la Mamaia şi una pînă la Făgăraş. "Ia spune tu, Mihai, ce-ai înţeles din situaţia României şi ce crezi că ai de făcut cu guvernul tău!" Nici cu un elev tîmpit nu te porţi aşa! Nu are cum să-şi facă temele într-o pauză. Această grabă generatoare de penibil a preşedintelui PSD vine din strînsoarea în care a căzut. Vrea morţiş să arate că lucrează de zor, chiar dacă de 6 luni nu-i iese nimic. Se zbate cu disperare să scape din cătarea jurnaliştilor de la Rise Project şi Realitatea TV.
• Ce face Trump cu sancţiunile impuse Rusiei
Preşedintele SUA Donald Trump a dat duminică asigurări pe Twitter că sancţiunile impuse Rusiei nu vor fi relaxate atât timp cât situaţiile din Ucraina şi Siria nu vor fi rezolvate. "Sancţiunile nu au fost discutate la întâlnirea mea cu preşedintele Putin. Nu se va face nimic până când problemele ucraineană şi siriană nu vor fi rezolvate", a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter, la întoarcerea de la summitul G20 de la Hamburg, unde s-a întâlnit pentru prima oară cu omologul său rus. Pe de altă parte, Trump a notat pe Twitter, la întoarcerea de la summitul G20, că este timpul ca Washingtonul să "meargă înainte pentru a lucra constructiv cu Rusia".
• Inspirat de Trump, Erdogan s-a sucit: "Fără supărare"
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă, după summitul G20 de la Hamburg, că Turcia nu va ratifica Acordul pentru Climă de la Paris, dacă nu sunt respectate promisiunile care i-au fost făcute. "Fără supărare, dar nu îl vom trece în Parlamentul nostru până când nu sunt respectate promisiunile care ne-au fost făcute", susţine preşedintele turc că le-a spus omologului francez, Emmanuel Macron, şi cancelarului german Angela Merkel. Comunicatul final al summitului G20 prevede că toţi membrii, cu excepţia Statelor Unite, vor respecta planul de combatere a încălzirii globale, dar iau notă de retragerea preşedintelui SUA din iniţiativă. Însă imediat după summit, Erdogan, care a discutat cu Trump în marja evenimentului, a spus că Turcia nu mai este un actor sigur şi a sugerat că şi alţi membri G20 au îndoieli.
• CURENTUL
• Gavrilescu acuzată de primitivism: în loc să trimită urşii în Austria sau Germania, a decis uciderea a 175 de exemplare
Decizia Ministrului Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, de a aviza uciderea în anul 2017 a 175 de urşi arată că România este, mai departe, o ţară cu lideri politici de o gândire primitivă, consideră Partidul Verde filiala judeţeană Suceava. Chiar dacă ţara noastră are un excedent de urşi, sunt ţări în Europa, cum este Austria sau Germania, unde urşii sunt animale rare, iar din acest motiv România poate exporta urşi pentru a repopula acele zone, din Germania şi Austria, unde nu se mai găsesc aceste animale. "Nu trebuie să uităm că din pădurile noastre au dispărut zimbrii, iar prin grija guvernului polonez ţara noastră a fost repopulată cu zimbri în ultimii ani. Un asemenea gest (dar de repopulare cu urşi), ar putea să facă şi guvernul român în raport cu statele din Europa unde urşii sunt pe cale de dispariţie", consideră Dan Acibotăriţă, preşedinte al Partidului Verde Filiala jud. Suceava
• CURIERUL NATIONAL
• Se aşteaptă un nou sistem de impozitare
Mediul de afaceri autohton vine cu soluţii concrete privind fiscalizarea veniturilor. Conform studiilor postate pe mediul virtual, se regăsesc teme de interes. Impozitele reprezintă principala temă de preocupare, şi anume: Impozitul pe profit de 16% şi dividendele de 5% sunt ne sustenabile datorită faptului că încasările la buget sunt trimestriale, semestriale şi anuale şi nu pot aduce o predictibilitate coerentă în vederea impozitării firmelor pentru colectarea taxelor la bugetul de stat. După cum s-a observat de-a lungul anilor, majoritatea companiilor, în mod special multinaţionalele, au căutat cu preponderenţă să ascundă profiturile, în mod special prin companii de tip off-shore, preţuri de transfer, prin contracte de consultanţă, management şi servicii către firme din afara României etc. raportând în ultimii 10 ani pierderi aproape constante.
• România - locul 1 la creşterea economică în cadrul UE pe trimestrul unu 2017
Conform datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat România a înregistrat în primul trimestru al anului 2017 cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, respectiv de 5,7% brut şi 5,6% ajustat de Eurostat pentru asigurarea comparabilităţii cu alte state, atât faţă de trimestrul precedent, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Alte ţări membre în Uniunea Europeană au înregistrat creşteri mai mici, conform tabelului publicat de biroul european de statistică Eurostat, ca de exemplu Polonia 4,1% , Ungaria 3,7% , Bulgaria 3,4% , Cehia 2,9%, Spania 3%.
• G20: Hamburgul a devenit o fortăreaţă
Angelei Merkel i-a revenit rolul de a alege locul în care să aibă loc summitul din acest an, la Hamburg, oraşul său natal. Grupul G20 include de fapt 19 membri, întrucât Uniunea Europeană este prezentă ca o singură entitate. Alături de ea participă: Statele Unite, Rusia, China, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, India, Brazilia, Italia, Canada, Coreea de Sud, Australia, Mexic, Indonezia, Turcia, Arabia Saudită, Argentina şi Africa de Sud. Începând de joi, Hamburgul este teatrul unor violente manifestaţii anti-mondializare. 10.000 de militanţi predominant din extrema-stângă şi-au dat întâlnire joi după-amiază în acest oraş, înaintea începerii summitului G20 pentru a participa la marea demonstraţie sub sloganul "Welcome to Hell". Speriaţi, o parte din cetăţenii oraşului au plecat în alte regiuni, întreaga activitate comercială a fost întreruptă, toate magazinele au fost închise şi baricadate, locuinţele de asemenea baricadate.
• EVENIMENTUL ZLEI
• Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. O puşculiţă cu 10 miliarde de euro, care ar putea dinamiza economia
Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este o societate care urmează a fi alimentată de veniturile din dividende ale companiilor de stat care generează profit, dar şi din veniturile provenite din emisiuni de obligaţiuni obţinute din vânzarea de active neperformante. Estimat a fi cel mai important pilon economic al Programului de guvernare, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FDSI) ar fi trebuit să fie deja constituit. Suntem în luna iulie, iar reformele economice promise sunt de abia în stadiul de intenţie de proiect, după restructurarea guvernamentală. Anunţat încă din luna ianuarie 2017, prin Programul de guvernare 2017-2020, FSDI ar trebui să aibă modelul fondurilor suverane din Norvegia, Franţa, Italia sau Polonia. Valoarea acestuia este estimată a fi de 10 miliarde de euro şi urmează a fi alimentat de veniturile din dividende ale companiilor de stat aflate pe profit.
• Florian Coldea, fostul adjunct al SRI, ACUZAT că a furat din fondurile NATO
Generalul Florian Coldea, directorul operativ al SRI, ar fi furat din fondurile NATO şi ale americanilor, este acuzaţia bombă făcută de un fost ofiţer al serviciului, Adrian Radu, în publicaţia pe care o conduce, Comisarul de Prahova (n.red-nici o legătură cu siteul comisarul.ro), informaţii oferite în exclusivitate FLUX 24. Reacţia ofiţerului SRI vine după ce un lider al Partidului Mişcarea Populară, Gelu Vişan, l-a acuzat pe Florian Coldea că a intrat în conflict cu Mossadul deoarece serviciul israelian de informaţii aflase informaţii despre 20.000 de hectare intrate în posesia unui grup condus de acesta. Americanii sunt supăraţi rău de tot pe super înstelatul Coldea doarece din banii daţi pentru SRI o parte au fost "evaporati" şi s-au achiziţionat de către Coldea pe numele unor interpuşi -terenuri dar şi alte obiective!, afirmă fostul ofiţer SRI.
• S-au adeverit previziunile lui Grindeanu în ceea ce-l priveşte pe noul premier Tudose
Aproape tot ceea ce a declarat fostul premier Sorin Grindeanu imediat după ce a fost îndepărtat de la guvernare a început să se adeverească. A spus public faptul că lui Mihai Tudose îi va veni rândul să treacă prin ceea ce a trecut el, sfătuindu-l să aibă totdeauna un "plan B", deoarece Liviu Dragnea este imprevizibil. Când nu-i convine ceva, acţionează. Au apărut deja primele divergenţe între Tudose şi Dragnea, ca dovadă, aflăm că premierul, împreună cu câţiva miniştri, sunt chemaţi, luni dimineaţă, înaintea vizitei la Bruxelles, în faţa liderilor Coaliţiei PSD-ALDE. Se presupune că şeflul PSD are câteva probleme de rezolvat, printre care contabilizarea câtorva numiri controversate, tensiunile din relaţia cu mediul de afaceri, dar şi un conflict aplanat între ministerul Transporturilor şi primarul Capitalei. Or, de Gabriela Firea nu are voie nimeni să se atingă, deocamdată.
• JURNALUL NATIONAL
• Olguţa Vasilescu: "Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând"
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu a confirmat datele furnizate de INS conform cărora 100 000 de pensii speciale sunt echivalente cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Ministrul spune că a cerut întreaga bază de dată de la instituţii pentru a putea vedea ce modificări pot fi făcute. "Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Date foarte clare vom putea avea în perioada următoare, după ce le strângem de la instituţii. Deocamdată aceste informaţii au fost date de Institutul Naţional de Statistică," a spus Olguţa Vasilescu la România TV. Ministrul Muncii a refuzat însă să spună dacă vor fi luate măsuri în acest sens, dar admite că sunt o mulţime de inechităţi în pensiile românilor.
• Cum rămâi fără casă "doar cu buletinul"
Creditele rapide, cu buletinul, sunt din nou pe val. Un adevărat pericol, recunosc autorităţile, în speţă oficialii BNR. Românii sunt sfătuiţi că se informeze temeinic înainte de a apela la această variantă simplă de creditare, care, de foarte multe ori s-a dovedit a fi periculoasă. Sunt cazuri în care se poate ajunge până la executarea silită şi chiar evacuarea oamenilor din propriile case. Atenţie, aşadar! Citiţi cu atenţie toate clauzele şi nu ezitaţi să puneţi întrebări. La sfârşitul lunii iunie, în România existau nu mai puţin de 147 de instituţii financiare nebancare, conform Registrului General al Instituţiilor Financiare Nebancare al BNR. Iar mai nou, şi firmele se împrumută de la IFN-uri. Şi tot ca noutate, culmea, aceste instituţii au ajuns să reclame la Biroul de Credit mai mulţi clienţi decât o fac băncile.
• Statul a încasat peste 18 milioane de euro din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, în iunie
Statul a încasat în iunie peste 18,6 milioane de euro în urma comercializării pe platforma de licitaţie comună a Uniunii Europene (UE) a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalaţiilor staţionare, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Conform sursei citate, au fost comercializate 3,76 de milioane de certificate aferente instalaţiilor staţionare. Anul trecut, statul a încasat circa 195 de milioane de euro, aici intrând şi sumele din sectorul aviaţiei.
• Bătălie româno-poloneză pentru Oltchim
Procesul de analiză a ofertelor de preluare a unuia dintre cele mai mari combinate chimice din România este în plină desfăşurare. Este vorba de Oltchim Râmnicu Vâlcea. Două mari companii se bat pentru Combinat: una românească - Chimcomplex Borzeşti şi una polonezo-germană - PCC. În eventualitatea câştigului de partea română, se va înfiinţa Compania Română de Chimie. Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013 şi al cărui plan de organizare prevede acum vânzarea pentru cel puţin 307 milioane de euro. Unul dintre investitorii interesaţi de preluarea Oltchim a declarat că în şase luni de la o posibilă preluare, Combinatul va reintra pe o poziţie de echilibru devenind bancabil şi toate acestea fără reduceri salariale sau al diminuării producţiei.
• NATIONAL
• Prinsi cu "Black Card"-uri de la Soros!
Soros simte ca-i fuge o noua tara de sub picioare, dupa ce Ungaria, Cehia sau Polonia au luat masuri severe de verificare a activitatii fundatiilor "societatii deschise" ale acestuia. Asa , dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, Soros arunca tot mai multi bani pentru a-si pastra "reduta" romaneasca , pe langa traditionalele sponsorizari a "paienjenisului" de ONG- uri recurgand acum la cumpararea cu totul a unor lideri romani . Iar multi politicieni romani ar fi acceptat un CEE TRUST BLACK , de pe care scot bani "fara numar" de la orice bancomat din lumea asta...
• Licitatia secolului: Colectia Rockefeller
Colectia Rockefeller va fi licitata in primavara lui 2018 la Christie's, casa de licitatie care estimeaza ca aceasta va fi "vanzarea secolului" si ca va genera venituri totale de peste 500 de milioane de dolari. Societatea Christie's va pune in vanzare una dintre cele mai prestigioase colectii din lume, cea a lui David Rockefeller, nepotul industriasului John D. Rockefeller, decedat pe 20 martie 2017. In spatele numelui lui David Rockefeller sta una dintre cele mai puternice dinastii de oameni de afaceri, dar si de mari colectionari de arta si filantropi. De acest nume sunt legate Consiliul de relatii cu strainatatea, Universitatea Harvard si Muzeul de Arta Moderna (MoMA), fondat de mama lui David Rockefeller.
• Zuckerberg cumpara clubul Tottenham cu un miliard de lire
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, ar intentiona sa investeasca un miliard de lire sterline pentru preluarea clubului englez Tottenham, a informat, ieri, presa britanica. Un fond american de investitii, condus din umbra de Mark Zuckerberg, ia in calcul posibilitatea de a face o oferta de un miliard de lire sterline pentru Tottenham", scriu tabloidele britanice. Conform altor surse, Iconiq Capital, o firma cu sediul in San Francisco, ar fi de fapt "fondul american de investitii" la care se face referire. Printre oamenii din conducerea Iconiq Capital se afla si Zuckerberg. Interesul americanilor pentru Tottenham dateaza inca din 2014, insa Joe Lewis, patronul gruparii engleze, asteapta o oferta de doua miliarde de lire sterline pentru a vinde clubul.
• Rugaciunea Tatal Nostru a fost modificata
Din noiembrie anul acesta, la orice slujba catolica din Franta, preotii nu vor mai spune rugaciunea "Tatal Nostru" cerandu-i lui Dumnezeu "si nu ne duce pe noi in ispita", ci "si nu ne lasa sa cadem in ispita", oferind astfel o alta perspectiva asupra interpretarii textului biblic. "Toata lumea stia ca era fals sa insinuezi ca Hristos ne supune tentatiei. In fapt, rugaciunea Tatal Nostru arata libertatea de a alege intre bine si rau. Si cere lui Hristos sa nu ne lase sa cadem prada ispitei", a precizat specialistul francez la Vatican Christophe Dickès. "Tatal Nostru" este rugaciunea facuta de insusi Mantuitorul, atunci cand ucenicii i-au cerut sa le arate cum sa se roage. Mai mult, rugaciunea este comuna tuturor confesiunilor crestine. Dezbaterea asupra acestui vers a durat 17 ani.
• PUTEREA
• România, pe primul loc în UE la mortalitate infantilă
România este ţara membră a Uniunii Europene care are, de departe, cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuieşte cel mai puţin pentru sănătatea şi educaţia populaţiei, dar care a părăsit anul trecut, în premieră, poziţia de al doilea cel mai sărac stat, arată raportul "România în Uniunea Europeană", realizat de INS. Astfel, în 2016, România a depăşit cu puţin Croaţia după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al naţiunilor, ajungând la 59% din media UE. Datele INS arată că, în 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, faţă de 17.100 euro în cazul Croaţiei şi 13.900 euro în cazul Bulgariei, ţările pe care depăşeşte.
• Ludovic ORBAN a făcut show la zilele comunei clujene CIURILA
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a participat, sâmbătă seară, la Zilele comunei clujene Ciurila, unde a cântat pe scenă, alături de mai mulţi solişti de muzică populară, melodia "Aşa-i românul". Cântecul a fost propus şi început de solistul Ovidiu Purdea Someş, iar pe parcursul melodiei, interpretul i-a dat microfonul şi liderului liberal, care a cântat, alături de ceilalţi solişti de pe scenă.
• ZIARUL FINANCIAR
• Datoriile companiilor s-au dublat dar au trecut de la bănci către furnizori
O ameninţare din business care se ascunde în spatele cifrelor macro excepţionale: Datoriile companiilor s-au dublat dar au trecut de la bănci către furnizori, care au ajuns, astfel, principalii bancheri ai României ducând, însă, în spate un risc de neplată mult mai mare. Coface, numărul 1 în lume în asigurarea riscurilor comerciale, spune că implicaţiile riscului creditului comercial în România au devenit foarte serioase, având în vedere că: 7 din 10 companii îşi plătesc mai târziu furnizorii comparativ cu durata medie de colectare a creanţelor şi rotaţie a stocurilor; creditul furnizor s-a dublat din momentul începutului crizei; durata medie de colectare a creanţelor a crescut de la 60 de zile la 114 zile în 2015 şi 118 în 2016.
• "Crapă bugetul. Aşa-zisa creştere economică este doar la suprafaţă"
Niciodată nu a mai fost o aşa vânzoleală la guvern şi niciodată Palatul Victoria nu a semănat cu un centru de comandă al unei cetăţi asediate. Şeful ANAF, Bogdan Stan, a fost chemat de două ori la guvern. Ce se întâmplă? "Crapă bugetul. Aşa-zisa creştere economică este doar la suprafaţă", comentează plastic consultantul fiscal Adrian Benţa. Problema este că, în disperare de cauză, Fiscul îi pune în dificultate şi pe alţii. Adrian Benţa: "Încasările trebuia să scadă, pentru că a scăzut nivelul taxelor. Au fost eliminate 100 de taxe, taxa de primă înmatriculare, au fost extinse facilităţile la impozitul pe profit. ANAF se duce şi face praf prin firmele bun-platnice, le impune debite suplimentare, dar acestea le contestă şi câştigă". Doi sunt stâlpii financiari ai statului: colectările ANAF şi împrumuturile care asigură finanţarea pentru ceea ce se cheltuieşte peste încasări, de care este responsabilă Trezoreria Statului, peste care domneşte Ştefan Nanu.
• Sistemul financiar german începe să-şi arate crăpăturile
Sub ploaia de date strălucitoare despre Germania, cea mai mare economie europeană, încep să devină vizibile crăpăturile din sistemul financiar. O senzaţie de scufundare a devenit acută în special pentru NordLB, o bancă sprijinită de statul german cu expunere la transportul naval. Senzaţie de frustrare simt clienţii băncilor germane ale căror depozite au început să fie taxate de acestea. Furie simt cei care realizează dimensiunile scandalului de evaziune de 32 de miliarde de euro în care sunt implicaţi bancheri, brokeri şi avocaţi. Ultimele zile au adus o lovitură dublă pentru NordLB, care s-a trezit astfel împinsă din nou în pragul colapsului, după cum scrie Handelsblatt.