• ADEVARUL
• Ludovic Orban: Apelăm la moţiune de cenzură
Ludovic Orban a anunţat, la Adevărul Live, că PNL va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Tudose în clipa în care va avea matematic şanse să treacă. Liderul liberal susţine că majoritatea PSD-ALDE mai stă doar într-un singur vot, însă UDMR şi minorităţile naţionale sprijină din umbră actuala Putere. De asemenea, Ludovic Orban a criticat măsurile fiscale propuse de PSD. "Părerea mea este că Guvernul a înnebunit complet. Au trecut la măsuri antiliberale împotriva celor care muncesc. Au introdus impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritatea, contul special pentru plata TVA, majorarea salariului la 2.000 de RON", a spus el.
• Cluj, oraşul in care 15% dintre români ar vrea sa se mute
Cluj - Napoca a devenit in ultimii ani locul ideal pentru tot mai mulţi români. Oamenii sunt atraşi de numărul mare de slujbe bine plătite, in special din sfera IT. Evenimentele internaţionale de renume organizate la Cluj sunt si ele un motiv, iar liniştea oraşului, in comparaţie cu Bucureştiul de exemplu, e decisiva mai ales pentru familiile care au copii. 200.000 de oameni ar putea migra aici in următorii ani. Intr-un studiu al Băncii Mondiale, 15% dintre romani au declarat ca ar vrea sa locuiască la Cluj-Napoca. Clasamentul oraşelor atrăgătoare continuă cu Bucureşti si Timişoara.
• Concediul la români: combinaţie de nervi, îmbuibare, grătar, mici şi bere
Specialiştii spun că mulţi români nu cunosc "cultura fericirii", ci doar pe cea a consumului, şi că de multe ori, chiar dacă nu ne dăm seama, alegem să mergem în concediu doar pentru a demonstra altora că putem să ne simţim bine. La finalul lunii iulie, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, susţinea într-un interviu acordat agenţiei de presă News că "în România avem o mare problemă, faţă de orice altă ţară latină: noi nu avem cultura fericirii. La noi când vin în vacanţă, primele două zile se ceartă soţul şi soţia. Vin în vacanţă supăraţi. Dacă e vreme frumoasă afară, e linişte. Dacă nu e frumos afară, te întreabă de ce e apa prea rece. Ei nu se gândesc că sunt în concediu şi trebuie să profite de fiecare moment, să trăiască din plin. Fericirea e o cultură, să ştiţi".
• Care este importanţa insulei americane Guam, ameninţată cu un atac de către Coreea de Nord
Ţinta invocată de Phenian, nu este însă aleasă întâmplător. Insula cu climat tropical nu înseamnă numai ape cristaline, plaje cu nisip alb şi temperaturi aproape perfecte pentru concedii. Guamul este deosebit de important din punct de vedere strategic, fiind un avanpost militar al Statelor Unite, notează USA Today. Aflată în regiunea Micronezia a Pacificului, insula, care are o suprafaţă de 550 de kilometri pătraţi, şi care a fost cedată Statelor Unite de către Spania în 1898 în timpul războiului hispano-american, este situată la circa 5.300 de kilometri nord de Sydney, Australia, şi la aproximativ aceeaşi distanţă de Hawaii. Faţă de Coreea de Nord se află la sud-est, la o distanţă de aproximativ 3.400 de kilometri de Phenian.
• Care este legătura dintre eclipse şi cutremure
Eclipsa parţială de Lună şi eclipsa totală de Soare din această lună ar putea fi însoţită de cutremure devastatoare, spun cercetători. August 2017 este marcat de două eclipse, una parţială de Lună (7) şi alta totală de Soare (21). În acest context, cercetători afirmă că există riscul producerii unor cutremure puternice. Riscul producerii cutremurelor este mai mare în momentele de Lună Plină şi Lună Nouă, scriu în "Nature Geoscience" cercetători japonezi. Când Pâmântul, Luna şi Soarele sunt aliniate, aşa cum se întâmplă când are loc Luna Plină şi Luna Nouă, forţele de atracţie ale celor doi aştri se adaugă şi efectele sunt mai puternice. Această atracţie este responsabilă de maree şi cutremure, se arată în studiu.
• Câţi bani toacă partidele
Anual, un partid politic cheltuie, în medie, 12.017.455 de lei, cu variaţii mari între venituri şi cheltuieli, arată o analiză a Institutului pentru Politici Publice (IPP) în care se precizează că cea mai bună disciplină financiară o are un partid mic, UDMR, în timp ce la coadă sunt partide mari ca PSD şi PNL. "În lipsa unei instituţii care să aplice cu fermitate Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, partidele politice au tendinţa să se eschiveze de la obligaţiile legale de raportare a cheltuielilor anuale, având un comportament mai degrabă indisciplinat fiscal", arată analiza IPP în care este subliniat că mărimea partidului nu e direct proporţională cu seriozitatea respectării obligaţiilor legale.
• Firmele, obligate să angajeze persoane cu handicap
Companiile vor fi obligate ca de la 1 septembrie să angajeze persoane cu handicap, nemaiputând opta să cumpere produse sau servicii ale acestora, pentru a compensa. Dacă nu respectă această regulă, vor trebui să plătească la buget de două ori mai mulţi bani decât în prezent. În prezent, potrivit legii, o companie care are cel puţin 50 de angajaţi are obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Însă, dacă ea nu doreşte să angajeze astfel de persoane, poate opta în primul rând pentru a plăti lunar la bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu a angajat persoane cu handicap. Dacă nici această opţiune nu îi convine, poate opta pentru a achiziţiona produse sau servicii realizate de persoane cu handicap, în suma echivalentă.
• BANCHERUL
• BNR trebuie sa fie atenta la efectele negative asupra populatiei pe care le-ar putea provoca restrictiile dure de creditare impuse IFN-urilor
Nimeni nu e dispus sa se imprumute cu dobanzi de 50%, 100%, 500%, 1.000% sau chiar 7.000%, si totusi sunt foarte multi romani care o fac, din diverse motive: unii vor un credit mic si rapid, pe loc sau online, ceea ce bancile nu ofera, altii sunt in Biroul de Credit, lucreaza la negru sau cu salariu minim pe economie ori chiar mai mic, astfel ca nici ei nu sunt eligibili pentru un credit de la banca. Si atunci acesti oameni au alternativa Institutiilor Financiare Nebancare (IFN-uri), care acorda credite online, in magazine sau la domiciliu, prin agenti, multe dintre ele fiind firme de creditare puternice, cu vechime indelungata in domeniu si in care oamenii au incredere, pentru ca altfel ar fi nevoiti sa apeleze la alte surse de creditare incerte, precum familia, sau nesigure si chiar periculoase, cum ar fi camatarii.
• COTIDIANUL
• Despre guvernantul prost şi necazurile sale - Cornel Nistorescu
De ani şi ani avem parte de guvernanţi lipsiţi de orice priză cu realitatea. De cîţiva ani, România suferă de o criză a forţei de muncă. Pe graniţa de Vest a României nu găseşti lucrători nici să tragi cu tunul. Pentru industria uşoară, sute de microbuze aduc angajaţii de la zeci de kilometri distanţă, iar patronii se întrec în tot soiul de oferte pentru a convinge ţăranii din satele Apusenilor să facă naveta la Timişoara, Arad şi Oradea. Nokia şi Continentalul caută 2.000 de oameni la Tmişoara. Cine caută azi un simplu meseriaş profesionist începe să dea din colţ în colţ. Nu găseşte! Şi, cu toate acestea, criza de forţă de muncă n-a ajuns nici la Guvern, nici la urechile parlamentarilor, nici chiar la agenda de subiecte a televiziunilor. Sunt mai interesante vacanţele şi distracţiile politicienilor, bîrfele şi călătoriile, decît o criză care afectează toată economia României.
• Îngrijorarea serioasă asecretarului general al ONU
Secretarul General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat îngrijorat de o "creştere a retoricii conflictuale" în ceea ce priveşte regimul de la Phenian, la doar o zi după ce preşedintele Trump a ameninţat cu "foc şi furie" Coreea de Nord, scrie Reuters. "Secretarul General rămâne extrem de îngrijorat de situaţia în desfăşurare şi de creşterea ueni retorici conflictuale", a declarat purtătorul de cuvânt de la ONU, Stephane Dujarric. Donald Trump şi-a intensificat retorica împotriva regimului nord-coreean, afirmând că arsenalul nuclear american este "mai puternic şi mai puternic ca niciodată", după ce Phenian a ameninţat că va lovi Guam.
• Părerea lui Tudose creşterea preţului la combustibil
Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seara la România TV, că majorarea accizelor la combustibili nu va duce la creşterea preţului benzinei şi motorinei, conform News.ro. Tudose a spus că ar putea fi modificată Legea redevenţelor adăugând că nu este vorba de un şantaj la adresa companiilor din sectorul energiei. Mihai Tudose a spus că au loc discuţii cu reprezentanţii companiilor care vând benzină şi motorină astfel încât consumatorii să nu fie afectaţi şi a precizat că introducerea accizei era necesară pentru lucrările majore de infrastructură.
• Felix Tătaru, strategul lui Băsescu a minţit instanţa
Strategul fostului preşedinte Traian Băsescu, cunoscutul om de publicitate Felix Tătaru, acuzat că a primit 50.000 de euro de la oamenii Elenei Udrea, bani negri, în afară contractului, a minţit instanţa. Tătaru s-a declarat nevinovat, însă magistraţii arată altceva. Tolo.ro publică un extras din motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în sentinţa în gala Bute care arată că declaraţiile acestuia făcute în faţa instanţei au fost "nesincere". În 2011, Tătaru a lucrat pentru PDL, iar agenţia sa a semnat cu Elena Udrea un contract de 150.000 de euro.Tătaru a primit însă mai mulţi bani, potrivit mărturiilor din dosar, respectiv 50.000 de euro, bani care nu au fost înregistraţi.
• Se pregăteşte în culise o coaliţie care poate răsturna guvernarea
Ultima sută de metri a vacanţei parlamentare se vrea cât mai liniştită. Doar că departe de ochii opiniei publice se duc tratative grele pentru formarea de noi structuri politice, precum şi pentru atragerea în afara partidului a cât mai multor parlamentari PSD, nemulţumiţi de politicile lui Liviu Dragnea. Nici "barca" opoziţiei nu navighează pe ape prea liniştite. Nesatisfăcuţii din punct de vedere doctrinal din USR îşi negociază şi ei plecarea din "partidul corporatiştilor" către PNL sau chiar ALDE. De asemenea, şi câţiva senatori şi deputaţi de-ai lui Traian Băsescu vor să se delimiteze de strategiile revanşarde ale acestuia. Astfel că, din toamnă, se anunţă câteva mutări politice foarte importante în Parlament. De acestea va depinde soarta guvernării pe viitor.
• CURENTUL
• Şeful Statului Major din Jandarmerie a fost ridicat de DIICOT de pe Aeroportul Otopeni
Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Daniel Preoteasa, şeful de stat major al bazei de administrare şi deservire a Jandarmeriei Române. Şeful statului major al Jandarmeriei a fost ridicat de către oamenii legii de pe aeroportul Otopeni. El a fost reţinut când se întorcea din concediu. Ofiţerul ocupă cea de-a treia poziţie în ierarhia Jandarmeriei Române. El este acuzat că este implicat într-un dosar de cămătărie şi delapidare în care a mai fost arestat, acum câteva zile, comandantul Bazei Logistice a Jandarmeriei Române, colonelul Corcodel. Şeful Bazei de Administrare şi Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, a fost şi el reţinut de procurorii DIICOT pentru cămătărie şi şantaj în urmă cu câteva zile şi arestat de judecători pentru 30 de zile
• CURIERUL NATIONAL
• Bani la buget pe spinarea românilor
Majorarea preţului energiei şi a taxelor pe carburanţi este cel mai uşor şi rapid mod de a aduce bani la buget, de pe spinarea tuturor românilor. Toate familiile plătesc facturile la utilităţi şi alimentează cu carburanţi maşinile. Preţul energiei influenţează inclusiv preţul apei. Totul. Scumpirile în lanţ se vor resimţi în toate produsele şi serviciile de pe piaţă, pe scurt, în toate buzunarele românilor. Ultimele propuneri de "urgenţă" fiscală nu au nicio legătură cu creşterea competitivităţii economice, nici cu creşterea puterii de cumpărare sau a calităţii vieţii. Este trist că se propune din nou schimbarea Codului Fiscal prin OUG, fără dezbateri publice şi tehnice. De ce noi modificări fiscale? Cauza este evidentă: disperarea guvernamentală de a colecta bani suplimentar la bugetul ţării pentru acoperirea unor promisiuni de neacoperit.
• Munca la distanţă va fi posibilă legal şi în România
Activitatea de tele-muncă (munca la distanţă) - o transpunere a conceptului de 'teleworking', prevăzut în majoritatea statelor europene - va fi reglementată şi în România, stabileşte un proiect de lege aprobat de guvern în şedinţa de astăzi. Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi desfăşurată de către salariat şi la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.
• Alerta in capitala Franţei: o maşină a intrat într-un grup de 6 militari
Sase persoane au fost ranite miercuri dimineata dupa ce o masina a intrat intr-un grup de militari, intr-o suburbie a Parisului, a anuntat politia franceza, citata de AFP. Cei sase raniti sunt militari francezi, doi dintre ei fiind in stare grava. Incidentul a avut loc in suburbia pariziana Levallois-Perret. Primarul din Levallois-Perret, Patrick Balkany: "Nu exista indoiala ca a fost un act deliberat. Este un act de agresiune odios." Primarul a precizat ca masina care a intrat in grupul de militari este un autoturism BMW. Autoritatile au declansat o operatiune de cautare a vehiculului care a lovit grupul de militari.
• BNS: Măsurile fiscale promovate de Guvern consolidează un nou model de distribuire a bunăstării
Scutirea impozitului pe dividende şi reducerea contribuţiilor sociale operate în favoarea mediului economic sunt recuperate prin afectarea nivelul de trai al populaţiei, se arată într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical. "Două aspecte atrag atenţia în mod special, respectiv: scutirea de impozit a veniturilor din dividende şi majorarea accizelor pentru 3 produse - benzină cu plumb, benzină fără plumb şi motorină. Alegerea celor 3 produse nu este deloc întâmplătoare, veniturile din accize colectate la bugetul de stat pentru aceste produse reprezintă aproximativ 55% din accizele totale colectate într-un an.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Au descins foşti agenţi FBI la Bucureşti să investigheze "Dosarul Popoviciu"?
Fostul director al FBI, Louis Freeh, acum avocat al lui Puiu Popoviciu, face prima mişcare: el acuză existenţa în dosar a numeroase "deficienţe de ordin factual şi legal", depistate în urma unei cercetări efectuate de ex-agenţi FBI şi procurori federali". Vestea că Puiu Popoviciu a angajat ca avocat un fost director al FBI, pe celebrul Louis Freeh, a făcut vâlvă la Bucureşti. După numai câteva zile iată că Freeh a făcut şi prima mişcare. Într-un comunicat de presă, cabinetul Freeh Group International Solutions afirmă că, în iulie 2016, i s-a cerut să efectueze "o analiză independentă" a condamnării lui Popoviciu de către Curtea de Apel.
• Garry Kasparov, geniul care vrea să-i dea mat lui Vladimir Putin
Considerat a fi cel mai infuent şahist din istoria "Sportului Minţii", azerul şi-a câştigat notorietatea mondială în anii '80, atunci când duelurile cu marele său rival, Anatoly Karpov, stârneau interesul pe care îl nasc marile derby-uri europene de fotbal. Cu un trecut glorios, Kasparov s-a retras în 2005 şi s-a orientat către politică. Spirit rebel, temperamental, şahistul a avut curajul de-a deveni un opozant al lui Vladimir Putin. În 2007, a vrut să candideze la alegerile prezidenţiale, dar a fost blocat de autorităţi, care au motivat că nu poate îndeplini cerinţele legilor electorale.
• După 40 de ani de la moartea lui Elvis Presley, criminalul şi-a RECUNOSCUT vina
Doctorul lui Elvis Presley, George Nichopoulos, înainte de a muri şi-a recunoscut vina mărturisind că EL l-a OMORÂT. Cel puţin asta susţine National Enquirer."Eu l-am ucis pe Elvis Presley!" Aşa ar fi spus medicul personal al regelui Rock "n' Roll-ului, George Nichopoulos, pe patul de moarte. O sursă apropiată a făcut recent dezvăluirea-bombă pentru publicaţia americană "National Enquirer". Doctorul, cu conştiinţa încărcată, nu ar fi putut să moară până ce nu şi-a recunoscut vina. Întreaga lui viaţă a fost chinuit de faptul că a fost cauza morţii lui Presley, la numai 42 de ani.
• Bănuiţi câte BOMBE NUCLEARE există în acest moment în întreaga lume?
Conform unor statistici, există 14.995 de bombe nucleare înregistrate. Acest raport a fost întocmit, în iulie 2017, de către Agenţia de Inteligenţă şi Apărare din Statele Unite. Potrivit Washington Post, care a obţinut documentul. Potrivit sursei menţionate, în prezent, cele 14.995 de focoase nucleare sunt împărţite în felul următor: Rusia deţine 7.000, dintre care 1.910 sunt pregătite de utilizare, 2.390 necesită asamblare iar alte 2.700 care sunt în aşteptare pentru a fi retrase. Statele Unite deţine 1.800 de focoase pregătite de a fi folosite, 2.200 care necesită asamblare şi 2.800 în aşteptare pentru a fi retrase, însumând un total de 6.800. Franţa deţine un total de 300 de focoase, din care 290 sunt pregătite şi alte 10 în stoc. Numărul cunoscut de bombe nucleare ale Chinei este de 270.
• JURNALUL NATIONAL
• Înalt ofiţer din cadrul Jandarmeriei Române, arestat pentru 30 de zile
Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Daniel Preoteasa, şeful de stat major al bazei de administrare şi deservire a Jandarmeriei Române. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată. Seful Statului Major al Bazei de Administrare şi Deservire din cadrul Jandarmeriei Române a fost ridicat de mascati din aeroport. Maiorul Daniel Preoteasa, ofiter in Jandarmeria Romana, a fost reţinut pe Aeroportul Otopeni, în momentul în care se întorcea din concediu. Evenimentul a avut loc marţi seară, în cursul zilei de miercuri Daniel Preoteasa fiind dus în faţa judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Daniel Preoteasa ar fi anchetat în dosarul în care şeful Bazei de Administrare şi Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, este acuzat de cămătărie.
• Fost colonel SPP, director la o companie strategică de stat cu ajutorul Ministerului Energiei
Ministerul Energiei a inventat o funcţie la Oil Terminal SA, companie la care este acţionar majoritar, pentru un coleg de partid al ministrului Toma Petcu. Nicu Ştefan, vicepreşedinte al ALDE Giurgiu, este de pe 1 august director de investiţii şi siguranţa infrastructurii, chiar dacă nu are nicio pregătire în domeniu. Politicianul are în schimb o poveste de viaţă spectaculoasă: fost colonel SPP şi şef al gărzii premierului Nicu Văcăroiu, patron de firme de pază cu milioane de euro din contracte cu statul, o mega-afacere ratată cu ONU, dosar penal pentru falsificarea unor acte, asociat cu o fostă Miss Panama şi cu locotenenţii lui Sorin Ovidiu Vîntu, simpatizant PSD, prieten cu şi apropiat de PDL, dar înregimentat, pe rând, în UNPR, PNL, PMP, PLR şi acum ALDE.
• Cioloş: Dragnea ori şi-a făcut greşit calculele ori a tras pe sfoară românii ce l-au crezut
Fostul prim-ministru Dacian Cioloş spune că liderul PSD, Liviu Dragnea, ''ori şi-a făcut greşit calculele ori a tras pe sfoară românii care l-au crezut'' şi reaminteşte faptul că anul trecut a atras atenţia asupra faptului că măsurile din programul de guvernare al social-democraţilor nu pot fi susţinute de buget. ''Românii au aflat ieri cu surprindere că Guvernul PSD - ALDE a pregătit creşterea accizelor la carburanţi. Anul trecut am atras atenţia că măsurile din programul de guvernare PSD nu pot fi susţinute de buget şi că, mai devreme sau mai târziu, consecinţa firească va fi creşterea sau introducerea de noi taxe şi impozite. Din păcate, populismul a câştigat lupta cu raţiunea şi calculele reci", a scris miercuri Cioloş, pe pagina sa de Facebook
• Infuzie de 4,5 milioane euro în zona Lacului Belona
Zona Lacului Belona din Eforie Nord va fi modernizat în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 4,5 milioane de euro, lucrările prevăzând, printre altele, ecologizarea lacului, consolidarea malurilor, amenajarea promenadei prin crearea de alei pietonale şi piste pentru biciclişti. Primarul oraşului Eforie, Robert Nicolae Şerban, a semnat ieri contractul de finanţare pentru proiectul "Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică - Lacul Belona, Oraşul Eforie", potrivit unui comunicat al primăriei.
• NATIONAL
• Ministrul Justiţiei, slugă la trei stăpâni!
Sunt voci din sistem care susţin că, sub mimica de bătrânel veşnic depăşit de situaţie, care pare să implore mila auditoriului, Toader ar fi de fapt un jucător abil, care îşi urmăreşte propriile interese personale. Toader s-a jurat pe toate cele că nu se va abate cu nicio virgulă de la spiritul si litera pachetului legislativ privind Justiţia din programul de guvernare al PSD-ului. Iată însă ca, după foarte puţin timp de la reconfirmarea sa ca ministru al Justiţiei, acelaşi Toader pupă intr-un dejun de lucru papucul "sultanului" Klemm. Si pentru ca tacâmul să fie complet, acelaşi Tudorel Toader tocmai ce s-a întâlnit si cu ambasadorul Franţei la Bucureşti, cu care a discutat despre colaborarea mai mult decât strânsă dintre structurile noastre si "surorile" mai mari din Franţa.
• Reforma Învăţământului: cum dracu' scăpam de Liviu Pop?
Declaraţia lui Liviu Pop, potrivit căreia Educaţia este gratuită in România, dar numai pentru copii, poate intra oricând in topul prostiilor. O parte din gratuitate o suporta statul, cealaltă parte - părinţii. Gratis, gratis, dar pe bani, altfel spus. Nici Petre Daea nu reuşea să născocească o asemenea zicere cretină, chiar daca ar fi pus toate oile să gândească. Aşa că, să nu se mai mire nimeni că Ludovic Orban a răbufnit: "Daca eşti prost, stai acasă, nu te duci ministru"!
• BNR face praf "Prima Casă"
Economistul şef al BNR a desfiinţat practic programul "Prima Casă", despre care spune ca doar transfera bani de la buget către sectorul privat, nicidecum nu reprezintă o mănă de ajutor întinsa românilor cu venituri mici care vor sa obţină credit pentru achiziţionarea unei locuinţe. Valentin Lazea a şocat prin opinia prezentată după analizarea programului "Prima Casa". Programul nu reprezintă in fapt decât o formă de transfer a unor bani de la buget către sectorul privat, nu o forma de creştere a accesabilităţii persoanelor fizice la obţinerea de credit - susţine economistul şef al Băncii Naţionale. Acesta a tras concluzia după ce a constatat că ponderea debitorilor care au contractat credite pentru "Prima Casă" si pot plăti un avans la credit semnificativ mai mare decât cel minim solicitat de program este in creştere.
• PUTEREA
• TUDOSE o spune direct: "Nu prea am SPAIME să schimb miniştri..."
Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri, că nu are "spaime" să schimbe un ministru dacă acesta greşeşte. "Eu am solicitat şi funcţionează acea întâlnire săptămânală la Coaliţie când vine Guvernul să spună ce am făcut, ce urmează să facem, de ce am făcut, de ce nu am făcut. Suntem un Guvern politic, preşedinţii şi colegii au asumat Guvernul, pe mine, colegii ne-au votat, să afle de la televizor ce urmează să se întâmple nu este o chestie chiar foarte în regulă, aşa cum eu de exemplu m-aş supăra să aflu din alte surse ce face un ministru. (...) S-a statuat această comisie de evaluare. (...) Vedem de ce s-a întârziat şi dacă putem remedia, dacă nu, vinovatul să plece acasă. (...) Dacă eu sunt vinovat, eu mă duc acasă", a spus Tudose într-un interviu la România TV.
• Decizie de ULTIMĂ ORĂ în dosarul lui Sebastian GHIŢĂ
Tribunalul Prahova a amânat, miercuri, pentru 19 septembrie, discutarea cererii de arestare preventivă formulată de procurorii DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă, pe motiv că judecătorul din Serbia desemnat să participe la audiere prin videoconferinţă este în concediu. "S-a acordat termen la 19 septembrie, ora 11,00, pentru audierea inculpatului. Nu s-a putut desfăşura videoconferinţa întrucât instanţa din Serbia a comunicat că judecătorul desemnat să participe la această procedură este în concediu de odihnă până la 15 septembrie", au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţi ai Tribunalului Prahova.
• ROMANIA LIBERA
• PSD=PCR (Pile-Cunoştinţe-Relaţii). În şapte luni de guvernare, PSD a ridicat la rang de strategie politică numirea rudelor şi apropiaţilor în funcţii-cheie ale statului român
Primele şapte luni cu PSD la putere se dovedesc benefice pentru clientela partidului. Social-democraţii au luat cu asalt instituţiile de stat, transformând numirea rudelor şi apropiaţilor într-o strategie politică. Ofensiva s-a desfăşurat pe două paliere. Primul palier, de natură generală, a vizat modificarea legislaţiei pentru a permite angajarea rudelor şi a pilelor. Deputaţii majorităţii au diluat legea care pedepseşte angajarea rudelor şi au legalizat reangajarea celor cu care au lucrat mai mult de cinci ani de zile. Al doilea palier a fost punctual, pentru numirea unor rude sau apropiaţi în funcţii de conducere. De altfel, PSD are propria definiţie a conflictului de interese.
• Greşeli în lanţ la examenul de admitere la Academia de Poliţie
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că a avut o discuţie cu rectorul Academiei de Poliţie şi că profesorii care au făcut subiectele sunt din sistemul de învăţământ preuniversitar, dar Ministerul şi şcolile de la care provin aceşti dascăli nu au nicio implicare, informează Mediafax. În testele grilă de la proba de istorie de la admiterea la Academia de Poliţie au putut fi uşor descoperite mai multe greşeli. Instituţia de învăţământ a comunicat în cursul serii că se va ţine cont de răspunsul corect, nu de barem.
• ZIARUL FINANCIAR
• Schimbare de direcţie: În premieră BNR atacă "Prima casă"
BNR atacă "Prima casă" şi afirmă că menţinerea programului duce la distorsiuni în piaţă şi nu stimulează băncile să dezvolte produse ipotecare. BNR nu doar că nu mai susţine acest program, dar afirmă că rolul său în economie a fost modest. După ce în perioada de criză a susţinut programul Prima casă, BNR a atacat în premieră programul guvernamental susţinând că în prezent acesta nu este altceva decât o formă de transfer al unor sume de bani de la buget către sectorul privat şi nu o formă de creştere a accesabilităţii românilor la obţinerea unui credit pentru locuinţă.
• Chinezii ar vrea să construiască în Bulgaria un "oraş deştept", un Las Vegas al Balcanilor
Dacă în Vest, în ţări ca Germania şi Franţa, la nivel de guverne se pune problema unui control mai strict al investiţiilor agresive chinezeşti, în Europa de Est banii Chinei sunt primiţi ca o mană cerească. În Bulgaria, guvernul sprijină activ un megaproiect chinezesc al unui "oraş deştept", un Las Vegas al Balcanilor. Planul este ca investiţiile totale să atingă circa 750 mil. euro şi să creeze 1.850 de locuri de muncă. Oraşul Elin Pelin ar cuprinde facilităţi de divertisment, un hotel de lux cu 2.000 de camere, cazinouri, un aquapark (cel mai mare paradis acvatic închis din lume), săli de conferinţe şi de expoziţii, un mall, birouri, spaţii verzi şi altele.
• Acum zece ani a început criza. Asemănări izbitoare cu ce se întâmplă astăzi
Pe 9 august 2007 a început cu adevărat criza odată cu colapsul a trei fonduri de investiţii, administrate de BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa la vremea respectivă, care aveau în spate celebrele credite americane subprime ce nu mai puteau fi vândute. Din acest motiv, BNP a suspendat retragerile din cele trei fonduri, lucru care a dus la apariţia unui cutremul pe toate bursele lumii. Guvernul Tăriceanu - PNL, PSD, UDMR, arunca cu banii, la fel cum face Guvernul PSD, ALDE (Tăriceanu). Ironic, majorarea pensiilor şi salariilor era subiect de discuţie şi atunci, şi acum. După un an a venit criza, iar de la o creştere economică de 7-8%, România s-a prăbuşit la -7%.