REVISTA PRESEI 10.10.2013

Willy Homner
Revista Presei / 10 octombrie 2013

ADEVARUL

Noul Cod Rutier, amânat iar. Bilanţul beţiei la volan îl contrazice pe Ponta: în 10 ani accidentele provocate de şoferii băuţi la volan au crescut cu 750%

Executivul a amânat din nou adoptarea noului Cod Rutier ajuns miercuri pe masa guvernanţilor. "Decizia de amânare a adoptării Ordonanţei de Urgenţă privind unele modificări a fost luată pe considerente tehnice, care ţin de modalitatea concretă de operaţionalizare cu precizie a sistemului de evidenţiere a plăţii amenzilor, survenite între MAI şi Ministerul Finanţelor", a fost explicaţia oficială dată de cei de la Interne. Conform ultimelor modificări, sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere ar urma să fie vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie. Pe de alte parte, surse guvernamentale au precizat că amânările repetate de intrare în vigoare a prevederilor rutiere discutate de săptămâni întregi, atât de premierul Ponta, cât şi de ministrul Stroe, "sunt încercări de a evita aprobarea noului Cod Rutier prin Ordonanţă de Urgenţă, ceea ce ar duce la o implementare imediată a noilor prevederi.

Oprescu şi Mazăre, beneficiarii descentralizării

USL a bătut palma pe noul proiect de regionalizare, stabilind ce competenţe vor fi transferate către administraţia locală. Cei mai câştigaţi de pe urma noului proiect sunt edilii Sorin Oprescu şi Radu Mazăre. Liviu Dragnea, reprezentantul PSD, şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, au împărţit puterea în teritoriu. După o discuţie lungă, liderii partidelor de guvernare au anunţat că girează un proiect de descentralizare, care ar urma să fie implementat la începutul lui 2014. Relocarea atribuţiilor de la ministere către autorităţile locale antrenează o serie de modificări legislative şi va fi realizată din banii contribuabililor. Din 2014, Metrorex va intra în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Tot de la Ministerul Transporturilor au fost transferate către Consiliile Judeţene administrarea porturilor fluviale, împreună cu resursele financiare necesare. Administraţia judeţului Constanţa va mai fi "forţată" să administreze şi domenii venite de la Ministerul Mediului: plajele turistice, maritime şi fluviale.

Băsescu a atacat la CCR Legea privind reprezentarea României la Consiliul European

Traian Băsescu a trimis Curţii Constituţionale a României (CCR), miercuri, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene. Şeful statului se află la cea de-a doua sesizare în acest sens. În 25 iunie 2012, preşedintele a cerut Curţii Constituţionale să se pronunţe în privinţa unui conflict juridic de natura constituţională între preşedinţie şi guvern, referitor la summit-ul european din 28-29 iunie 2012. Judecătorii Curţii Constituţionale au constatat atunci "existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012". "În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Aceasta atribuţie poate fi delegată de către preşedintele României, în mod expres, primului-ministru" , se mai arăta în comunicatul CCR.

Codruţa Kovesi: Nu am nimic cu cei doi procurori care l-au înlocuit pe Papici. Schimbarea nu a fost corectă

Laura-Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost invitata emisiunii "La vârf" de la TVR1, în cadrul căreia a discutat despre demiterea procurorului Lucian Papici de la Secţia I Penală a DNA. Kovesi a declarat că nu are nimic cu procurorul care l-a înlocuit pe Papici, dar că modalitatea în care acesta a fost schimbat nu a fost corectă. "Această încetare a numirii pe funcţie a creat o vulnerabilitate şi cei din conducere aveau nişte priorităţi şi aveau stabilite nişte reguli. Problema este modalitatea în care s-a făcut schimbarea", a declarat procurorul-şef. Kovesi a explicat că, potrivit regulamentului, nu trebuie ca aceste recomandări să fie scrise sau verbale. "Niţu a discutat în momentul în care m-a sunat şi mi-a spus că au încetat delegările. Nu am primit nicio explicaţie de la Niţu. Mi-a comunicat că este decizia pe care şi-o asumă", a precizat procurorul-şef al DNA.

Gruia Stoica, încolţit să dea banii pe CFR Marfă: Guvernul nu a prelungit termenul pentru preluarea companiei, astfel că 15 octombrie este ziua-limită

Termenul de finalizare a privatizării CFR Marfă nu a fost prelungit de Guvern în şedinţa de miercuri, astfel că, în lipsa unei alte decizii, Grup Feroviar Român va fi obligat să achite până cel târziu luni încă 170 milioane euro pentru 51% din acţiuni, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. Sursele citate mai afirmă că, la acest moment, pentru perioada următoare nici nu este programată o eventuală şedinţă specială de guvern pe această temă. Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu au dorit să comenteze informaţia.

Perspectiva demografică 2050: schimbări uluitoare, consecinţe pe măsură

Datele şi cifrele care susţin prezentarea viitorului pe termen mediu în termeni demografici pe planeta Terra sunt prelucrate acum de toate echipele de specialişti în domeniul proiecţiilor strategice deoarece concluziile celui mai recent raport al ONU sunt absolut surprinzătoare, uluitoare chiar în unele secţiuni, deschizând posibilitatea unei discuţii fundamentale, cea a restructurării majore, a peisajului geopolitic al lumii în care trăim. În jurul anului 2028, India va depăşi China ca ţară cea mai populată a planetei cu 1,45 miliarde de locuitori şi va continua această tendinţă ascendentă până la 1,5 miliarde în 2100 (faţă de 1,1 miliarde în China). Înainte de 2050, Nigeria va avea o populaţie mai mare decât cea a SUA şi va fi egala Chinei la finele secolului. Din cele 9,6 miliarde de oameni cât vor fi pe Terra în 2050 (şi 10,9 miliarde în 2100), mai mult de 6 miliarde vor trăi în oraşe, ceea ce cu siguranţă va reprezenta o problemă majoră în termenii viabilităţii planetei.

"Sultanul" Erdogan vs. Ataturk. Semnele îngrijorătoare din politica premierului Turciei

Ar fi Turcia o influenţă moderată asupra islamului politic? Va face Erdogan din ţara sa o democraţie liberală islamică unică, care va împăca lumea musulmană cu Occidentul? Sau el duce, aşa cum se tem din ce în ce mai mulţi observatori, o transformare islamistă a Turciei, care ar pune ţara în conflict cu Occidentul, deoarece consolidează un regim "neo - otoman"? Cei care îşi fac griji cu privire la un astfel de rezultat trebuie găsească un semnele în remarcile "Sultanului", bine observate în Turcia, dar nu şi în altă parte. Semnele există pentru cei care au urmărit atent evoluţia din acest an a Turciei sub mâna de fier a conducătorului ei aprig. La congresul din primăvară al partidului său, premierul a cerut tinerilor din Turcia să se uite nu numai la 2023 (100 de la întemeierea statului modern turc), ci şi la 2071, an ce va marca o mie de ani de la Bătălia de la Manzikert. Acolo, turcii selgiucizi - un trib venit din câmpiile Asiei - au învins decisiv puterea creştină a epocii.

CURENTUL

Dosarele X: A dispărut şi scrisoarea originală privind transferul licenţei de exploatare la Roşia Montană

După dispariţia contractului original cu Bechtel , a mai dispărut un document extrem de important. Fostul preşedinte al ANRM în 1997-2000, Mihail Ianăş, a susţinut, miercuri, la Comisia Roşia Montană, că scrisoarea în original prin care fostul ministru al Industriilor Radu Berceanu a solicitat transferul licenţei de explorare de la Minvest Deva către Gabriel Resources ar fi dispărut. "Doamna care a urmat după mine, Stratulat, mi-a spus următorul lucru, eu nu pot să îl verific, că a dispărut această scrisoare în original şi nu se mai găseşte decât în copie, la cineva care a făcut controlul. Control a venit de la prim-ministru, Curtea de Conturi, Poliţia Economică şi diverse parchete. (...) Cineva a luat scrisoarea originală", a arătat Mihail Ianăş. Acesta a precizat că respectivele controale ale unor instituţii ale statului au fost făcute, câte trei-patru pe an, în perioada guvernării Năstase. Ianăş a arătat că înainte de acordarea licenţei nu a avut nicio discuţie cu fostul ministru al Industriilor, Radu Berceanu, ci cu secretarul de stat Stăiculescu.

Chevron a început să caute gaze de şist şi în Constanţa

A început căutarea gazelor de şist şi în judeţul Constanţa, după ce au primit autorizaţie pentru prima sondă de explorare în judeţul Vaslui.. Repre­zentanţii companiei care vor face exploatarea au montat deja senzori care indică nivelul şi tipul resurselor subterane de acolo. La 40 de kilometri de oraş, zeci de maşini şi echipamente speciale sunt aduse în fiecare zi pe câmpurile a două localităţi, potrivit digi24.ro. Experţii Chevron au ajuns la faza de explorare seismică, o modalitate de analiză care presupune trimiterea de unde sonore la mare adâncime. Studiind ecoul acestor unde care se întorc la suprafaţă, geologii pot afla foarte uşor unde se află rezervoarele de ţiţei şi cele de gaze naturale. Oamenii care locuiesc în Plopeni şi General Scărişoreanu, comunele pe raza cărora au început prospecţiunile, nu privesc cu ochi buni activitatea companiei Chevron.

CURIERUL NATIONAL

ANCOM a lansat cea mai mare platformă de agregare a ofertelor de telecom

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat portalul www.veritel.ro, unde cei interesaţi de servicii de telecomunicaţii mobile sau fixe pot găsi toate ofertele disponibile de la toţi operatorii din România. Circa 3,5 milioane de oferte de telefonie fixă, mobilă şi internet în bandă largă disponibile pot fi comparate în aplicaţia online dezvoltată de ANCOM. Pe veritel.ro utilizatorii pot afla în trei paşi simpli care sunt cele mai avantajoase oferte pentru ei: aleg categoria de servicii, introduc estimările proprii de consum şi primesc o listă cu primele 25 de planuri tarifare care corespund criteriilor selectate, ordonate în ordinea crescătoare a preţului. În momentul afişării rezultatelor ei primesc şi alte detalii relevante, precum durata minimă a contractelor, penalităţi în caz de reziliere sau informaţii privind eventuale promoţii, se arată într-un comunicat al ANCOM.

TVA la carne ar putea să scadă la 9%

TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii, unde evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Achim Irimescu. El a arătat că analiza realizată de Ministerul Agriculturii în domeniul cărnii a indicat două probleme, respectiv importurile reale şi nereale şi producţia la negru din România. Minea, Romalimenta: România are preţul de vânzare al cărnii către consumator cel mai mare din Europa. O reducere cu 10-15% va revigora piaţa şi vor creşte veniturile la buget. Frumosu, FNSIA: Este o măsură bună pentru industrie şi consumator, dar va trebui să scadă sub 9% la toate produsele alimentare. Olteanu, UNPCPR: De prea mult timp societăţile comerciale procesatoare de produse agricole stau pe linia de plutire şi nu înregistrează profit. Efectele în piaţă vor fi aproximativ ca acelea de la pâine.

"Vulturul" de la Fondul Proprietatea aşteaptă criza de la o zi la alta

Paul Singer, CEO la Elliott Management Corporation, grup care deţine 15% din acţiunile FP, spune că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru pierderea încrederii în pieţele financiare. Politica tipăririi de bani îi face pe investitori să pună la îndoială întreg sistemul bazat pe banii de hârtie. Aflat captiv pe acţiunile FP înaintea unei crize care se va propaga "cu viteza internetului", Singer are ca singură cale de ieşire programul de răscumpărări derulat de Fond. Având reputaţia unui "vultur" în pieţele financiare pentru faptul că urmăreşte obţinerea de câştiguri din valorificarea creditului deteriorat, şeful grupului de fonduri Elliott consideră că banca centrală a SUA se află pe un drum care poate vătăma grav pieţele. Dacă investitorii şi consumatorii vor ajunge să conştientizeze inflaţia reală şi dacă vom avea nelinişti sociale pe fondul scăderii economice, iar Rezerva Federală Americană va accelera programele de relaxare cantitativă, aceasta ar pune un mare semn de întrebare asupra banilor de hârtie.

SSIF Broker vrea să fuzioneze cu firma de brokeraj BT Securities

Consiliul de Administraţie al SSIF Broker (BRK) analizează o posibilă fuziune cu BT Securities, casa de brokeraj deţinută de Banca Transilvania (TLV), urmărind creşterea cotei de piaţă şi a rentabilităţii. "Considerentele care stau la baza analizei demarate de către Consiliul de Administraţie al SSIF Broker ţin în primul rând de creşterea cotei de piaţă pentru societatea rezultată. Din analizele preliminare efectuate, societatea nou-creată ar ocupa prima poziţie între societăţile de brokeraj din România, din punctul de vedere al activelor proprii, şi s-ar situa între primele trei societăţi ca şi cotă de piaţă, ajungând cumulat pe primele nouă luni ale anului 2013 la o cotă de piaţă de 15,28%.

EVENIMENTUL ZILEI

ŞANTAJ de două milioane de euro. Oameni de afaceri sechestraţi şi schingiuiţi pentru taxe de protecţie

Oameni de afaceri sechestraţi în Cartierul Pipera erau bătuţi şi obligaţi să plătească taxe de protecţie uluitoare. Membrii uneia din cele mai dure grupări, care se ocupa de infracţiuni violente şi şantaj în cercurile de lux, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT. Doi oameni de afaceri israelieni, Simhon Efraim Atzmon şi Kastro Charli, au încercat să facă rost de milioane de euro prin metode inspirate din filmele americane cu gangsterii: răpiri, ameninţări cu pistolul şi şantaj. Planul a fost pus în aplicare într-un complex de apartamente de lux din nordul Capitalei. Cei doi israelieni, căsătoriţi în România, lucrau după un plan bine organizat. Milionarii erau atraşi într- un apartament, bătuţi şi obligaţi să plătească "taxe de protecţie". Alte zece persoane i-au ajutat pe cei doi să găsească ţintele, milionari de top, şi să-i oblige să le dea banii.

EXCLUSIV: O nouă amânare pentru cea mai aşteptată AUTOSTRADĂ din România

Trei ofertanţi au rămas în cursa pentru desemnarea constructorului tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov, primul proiect care urmează să fie realizat în regim de concesiune, adică pe banii constructorului. Desemnarea urmează să fie făcută până la finele anului, întrucât a fost modificat termenul de depunere a ofertelor finale. Pentru construcţia, operarea şi întreţinerea celor 58 de kilometri ai tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov şi-au manifestat interesul trei consorţii şi compania China Communications Construction Company Ltd, care s-a retras în timpul dialogului competitiv. Termenul pentru depunerea ofertelor era stabilit pentru 15 octombrie 2013, iar desemnarea constructorului, pentru finele lunii în curs. Toate cele trei consorţii: Vinci (Franţa) - Strabag (Austria) - Aktor (Grecia), Impregilo - Salini (ambele din Italia) şi UMB - Tehnostrade (România) -, au solicitat prelungirea termenului, a declarat Narcis Neaga, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

La 1.900 de români avem câte un milionar în dolari

Numărul bogaţilor care au averi de peste un milion de dolari este impresionant, pentru o ţară cu unul dintre cele mai reduse niveluri de trai din Europa. Aproximativ 10.600 de locuitori ai României au afaceri şi bani în conturi de peste un milion de dolari, iar unul singur este miliardar, potrivit unui raport al Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană. La o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori, media înseamnă un milionar la aproape 1.900 de români. Mult, dacă luăm în calcul că ţara este una dintre cele mai sărace din UE, în ciuda resurselor naturale bogate de care dispune. Avem un singur miliardar si un singur român care deţine o avere cuprinsă între 500 milioane de dolari şi un miliard. Apoi, alţi 17 au averi între 100-500 milioane de dolari, în timp ce 31 se plasează între 50-100 milioane de dolari. De asemenea, 406 controlează între 10 şi 50 milioane de dolari, 721 se încadrează în intervalul 5-10 milioane de dolari, iar un număr de 9.449 de români au averi cuprinse între 1-5 milioane de dolari.

Sebastian Ghiţă răspunde acuzaţiilor lui Traian Băsescu: Nu am nicio legătură cu TVR1, nu am nici cea mai mică legătură cu contractul de securizare a frontierelor

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, nominalizat de preşedintele Traian Băsescu ca viitor beneficiar al unui contract de 30 de milioane de euro pentru securizarea frontierelor, a declarat, pentru HotNews.ro, că nu a avut şi nici nu are vreo legătură cu acest contract. Întrebat de HotNews.ro cum comentează afirmaţiile şefului statului, potrivit căruia ordonanţă de urgenţă privind insolvenţă ar urmări că Sebastian Ghiţă "să purceadă la a achiziţiona televiziuni şi radiouri să le pună în slujba dl Ponta", deputatul PSD a precizat: "Nu am nicio legătură cu TVR1 şi nici nu voi avea, de niciun fel. Nu am nicio legătură cu licenţele radio Guerilla şi nici nu intenţionez vreodată". În ceea ce priveşte contractul pentru securizarea frontierelor României, acesta este "al unei companii franco-germane, EADS, şi nu am avut nici eu şi nici vreo companie cu care am lucrat sau am deţinut-o în ultimii 15 ani nici cea mai mică legătură cu acel contract şi nici nu intenţionez să avem", a susţinut Sebastian Ghiţă. El a adăugat că "bugetul alocat de guvern se referă la obligaţiile anterioare asumate de România în trecut".

JURNALUL NATIONAL

STENOGRAME cu procurorul anticorupţie LUCIAN PAPICI. Cum se făceau dosarele la DNA: presiuni, ameninţări şi dresarea denunţătorului

"Am vazut reprodusa in presa o discutie dintre doi procurori de la DNA si un procuror, cand practic il santajau. Daca in practica procurorilor e cumva santajul, ma tem ca suntem departe de a avea niste procurori care lucreaza cu mijloace democratice", declara preşedintele Traian Băsescu pe data de 21 decembrie 2011 la TVR. Discuţia la care se referea şeful statului a apărut pe jurnalul.ro în data de 25 noiembrie 2011, iar unul dintre protagoniştii discuţiei este Lucian Papici. Pe el l-a făcut şantajist preşedintele în decembrie 2011, iar acum, în octombrie 2013, acelaşi preşedintele a sărit să-i apărarea. Unul dintre cele mai mediatizate dosare instrumentate de DNA - fraudarea examenului de promovare in functiile de conducere din parchet - a ajuns in faza de judecata la Inalta Curte, producând şi prima dovada audio a faptului ca DNA fabrica dosare. Dintr-o greseala, DNA a trimis instantei spre audiere toate inregistrarile din dosar, inclusiv cele catalogate drept santajiste de catre Traian Basescu.

Botniţă pentru presă. Procuroarea care a trimis în judecată Antenele are ca obiectiv "eliminarea oricăror surse de presiune asupra procurorilor"

Autoarea celui mai grav atentat la libertatea presei vrea să pună botniţă ziariştilor. După ce împreună cu colegul ei Gheorghe Popovici a trimis în judecată Antenele în dosarul privind pretinsul şantaj la adresa administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei, procuroarea Iuliana Bendeac, delegată de Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, şi apoi propusă de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la conducerea Secţiei I a DNA în locul lui Lucian Papici, pare să-şi fi făcut din presă o ţintă. Iuliana Bendeac s-a alăturat procurorilor care sunt deranjaţi de criticile presei şi care prin orice mijloace încearcă să oprească jurnaliştii din a semnala abuzurile şi derapajele DNA, în condiţiile în care Direcţia suferă an de an un număr record de achitări, doar în 2013 acestea depăşind 10%, incapacitatea profesională a procurorilor fiind astfel evidentă.

NATIONAL

Va salva Dan Diaconescu Realitatea TV de la insolventa?

Ingrijorati de soarta televiziunii pe care o conduc, managerii postului Realitatea TV se pare ca vor primi o mana de ajutor de la Dan Diaconescu. Realitatea TV moare, dar nu se preda. Acesta este mesajul pe care Cozmin Gusa a tinut sa-l transmita clasei politice in general si premierului Victor Ponta in particular. Premier, pe care analistul politic il acuza ca foloseste Codul insolventei pentru a baga pumnul in gura presei. Analistul politic a dat de inteles ca Realitatea TV are un plan de avarie, fara sa dea prea multe detalii pe tema. Anuntul a generat o serie de speculatii, in mediul politic avansandu-se ideea ca salvarea televiziunii va veni de la Dan Diaconescu. Nu prin motiunea simpla pe care parlamentarii PPDD au fost instruiti sa o depuna, ci printr-o "infratire" intre Realitatea TV si OTV. Miscarea ar urma sa aiba loc undeva in jurul datei de 16 octombrie, imediat dupa ce postul lui Dan Diaconescu va incepe din nou sa emita. Potrivit zvonurilor, Diaconescu ar urma sa ocupe o ora din emisia Realitatii, evident in schimbul unui "ajutor financiar".

Care sunt urmatorii ministri dati pe mana justitiei

Presiunile tot mai crescande impotriva celor care instrumenteaza cele mai sensibile dosare par mai degraba sa-i inversuneze pe acestia, decat sa-i convinga sa o lase mai moale cu anchetele. Astfel ca un nou lot de fruntasi politici este aproape gata sa fie dat pe mana justitiei. Este vorba despre mai multi fosti ministri, a caror cercetare si eventuala trimitere in fata instantelor va reprezenta o adevarata cutie a Pandorei. Pentru ca fiecare dintre acestia poate trage dupa sine alte nume grele ale lumii politice. Dupa cum sustin sursele National, primii ex-ministri care vor deschide balul audierilor televizate vor fi pedelistii Ion Ariton si Valerian Vreme. Cei doi politicieni vor merge in fata judecatorilor pe mana DNA. In schimb, DIICOT are proprii clienti dintre cei care au trecut in CV si diverse portofolii de ministri. In dosarul fraudelor bancare, printre politcienii implicati in luarea de credite ilegale se afla si Valeriu Tabara si Sorin Frunzaverde.

Pascariu, "cartita" lui Tiriac la TAROM

Agentia Nationala de Integritate l-a luat in vizor pe Dan Pascariu, acesta fiind suspectat de conflict de interese, pentru ca detine, simultan, si functia de presedinte al Consiliului de Administratie TAROM, si cea de presedinte in holdingul lui Ion Tiriac, magnat care detine si compania aviatica Tiriac Air. Dan Corneliu Pascariu, bancherul care a condus defuncta Bancorex si a trecut pe la Rompetrol, "aterizand" mai nou in fruntea Consiliului de Administratie al TAROM, trebuie sa dea cu subsemnatul in fata inspectorilor ANI. Pascariu, despre care "National" a dezvaluit ca are mai multe firme falimentare si ca si-a trecut agoniseala la secret, a fost amendat de ANI pentru ca nu si-a depus declaratiile de avere si interese.

PUTEREA

Băsescu nu se bagă la Fisc! Diaconu a anunţat spargerea Direcţiei Mari Contribuabili la 1 ianuarie

Miercuri Puterea a dezvăluit o tentativă de acaparare a Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili de către baronii locali. Concret, liderii politici din teritoriu exercită presiuni imense asupra premierului Victor Ponta să transfere această direcţie de la Ministerul Finanţelor la Administraţiile Fiscale Publice Judeţene - AFPJ. Obiectivul lor este unul cât se poate de ilegal, cu iz penal: colectarea de fonduri pentru finanţarea campaniilor electorale din 2014 - alegerile pentru Parlamentul European şi cele pentru Palatul Cotroceni - şi, evident, trecerea marilor societăţi în aria lor de manevră financiară. Administraţia Prezidenţială, prin vocea purtătorului de cuvânt Bogdan Oprea, a spus că nu consideră necesar, deocamdată, să emită un punct de vedere legat de problema respectivului transferului. Motivul? Preşedinţia nu este implicată legal în această activitate guvernamentală.

Rezerva Federală a Statelor Unite, la mâna unei femei propusă de Casa Albă

Statele Unite continuă să se afle în impas după blocajul din Congres privind bugetul pentru noul an fiscal şi plafonul datoriei de stat ceea ce a dus la suspendarea activităţi unor agenţii guvernamentale şi la şomaj tehnic. În această atmosferă tensionată, Janet Yellen, vicepreşedinte al Rezervei Federale (Fed) începând din 2010, a fost propusă miercuri de către preşedintele Barack Obama la conducerea insituţiei. Fost profesor asistent la Universitatea Harvard şi soţia laureatului premiului Nobel pentru economie George Akerlof, Yellen este privită cu ochi buni de mai mulţi economişti cu experienţă. Mai mult, acesta este cunoscută şi pentru avertismentele sale lansate în 2007 privind prăbuşirea pieţei imobiliare.

ROMANIA LIBERA

Cum arată linia dură a partidelor: corupţie, evaziune, abuz în serviciu

Trimis în judecată, social-democratul Liviu Dragnea nu dă nici un semn că ar vrea să plece din Guvern şi din conducerea PSD. La rândul său, liberalul Varujan Vosganian a renunţat la funcţia de ministru, dar nu şi la cele de senator şi de vicepreşedinte al PNL. Cazurile celor doi nu sunt însă singulare. Toate partidele politice au în prima linie mai multe personaje trimise în judecată sau urmărite penal. În afara mai recentelor cazuri ale lui Liviu Dragnea şi Varujan Vosganian, merită subliniat cel al lui Adrian Năstase, pentru care social-democraţii păstrează funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. "Funcţia i-a aparţinut domnului Adrian Năstase şi nu facem alegeri pentru această funcţie până când domnul Năstase va avea din nou drepturile electorale şi va putea candida din nou", a explicat şeful PSD, Victor Ponta.

Cum va juca Ghiţă de la RTV rolul lui Voiculescu de la Antene

Victor Ponta nu este singurul favorit al patronului media care se ocupă cu demolarea bătrânilor moguli şi cu preluarea spaţiului lăsat liber de aceştia. Sebastian Ghiţă, finanţatorul RTV, este mai pragmatic şi mai cinic decât îşi imaginează premierul. Deputatul PSD Sebastian Ghiţă pare să joace un rol colectiv cu misiuni clare: acum doi ani, l-a scos din joc pe Sorin Ovidiu Vîntu, patronul Realitatea TV; acum, la televiziunea lui, cea mai denigrată persoană este Dan Voiculescu, iar partidul pus la zid pare să fie PNL. Tot Ghiţă este cel care a vorbit despre relaţiile vinovate cu Rusia ale senatorului liberal Sorin Roşca Stănescu, ale fondatorului Antenelor, Dan Voiculescu, şi ale patronului Interagro, Ion Niculae, şi despre faptul că nu peste multă vreme conturile acestora din Cipru vor apărea pe listele de luptă antifraudă ale Bruxelles-ului. Noul mogul, ajuns numărul 2 în Comisia parlamentară de supraveghere a Serviciului Român de Informaţii, are toate şansele să devină păpuşarul din umbră al politicienilor, rol pe care acum îl joacă Voiculescu, iar mai demult l-a jucat Vîntu.

Cazanciuc: Pactul de coabitare trebuie să funcţioneze

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că Pactul de coabitare dintre şeful statului şi premier trebuie să funcţioneze şi că atacurile dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta sunt doar "declaraţii în spaţiul românesc". Cazanciuc a făcut parte din echipa lui Victor Ponta la întâlnirea cu cei doi consilieri ai lui Traian Băsescu. Ministrul Justiţiei a spus că, în cadrul întâlnirii, fiecare dintre părţi a venit cu propria evaluare, dar a pornit de la ideea că pactul dintre preşedinte şi premier trebuie să funcţioneze, pentru ca instituţiile statului să-şi desfăşoare bine activitatea. Totodată, Cazanciuc a precizat că reprezentanţii lui Băsescu şi Ponta vor analiza evaluările aduse în discuţie şi că va exista cel puţin încă o întâlnire la nivel tehnic.

ZIARUL FINANCIAR

Top 100 companii controlate de antreprenori români

Pentru prima dată economia românească a avut anul trecut unsprezece companii deţinute de antreprenori cu vânzări mai mari de un miliard de lei. În 2011 erau doar opt. Cele mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români au avut anul trecut afaceri de 60 mld. lei, în creştere cu 12% faţă de 2011 şi cu 80% mai mari faţă de 2008. În top zece s-au produs două schimbări faţă de 2011 - intrarea companiei Mairon, un distribuitor din Galaţi care şi-a dublat afacerile în criză, şi a retailerului electroIT Altex, controlat de Dan Ostahie. Retailerul de bricolaj Dedeman din Bacău, care va ajunge anul acesta la 7.000 de angajaţi, a avut în 2012 cel mai mare profit al unei companii din top 100, cu un rezultat brut de aproape 300 mil. lei. Câştiguri de peste 100 mil. lei au mai raportat doar InterAgro (Ioan Niculae), Grup Servicii Petroliere (Gabriel Comănescu) şi Spedition UMB (Dorinel Umbrărescu).

Averea medie a unui român, doar 11.191 dolari, mai mică decât a unui bulgar şi de 14 ori sub cea a unui neamţ

Averea medie pe locuitor din România a urcat cu 9,7% faţă de anul trecut, la 11.191 dolari, cu mult sub nivelul maxim de 17.570 dolari atins înainte de criză, în 2007, şi se plasează pe ultimul loc în UE, sub valorile înregistrate în Bulgaria, Ungaria, Cehia, Polonia şi Croaţia. Datele se referă la jumătatea acestui an faţă de mijlocul anului trecut şi sunt extrase din raportul "Global Wealth Report 2013" publicat miercuri de institutul de cercetare al Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană. Evaluarea averii include active nefinanciare, precum locuinţele, şi active financiare - conturi bancare, deţineri de valori mobiliare (ac­ţiuni, obligaţiuni), rezerve în fonduri de pensii sau asigurări - din care se scad datoriile. Valoarea activelor este preluată în monedă locală şi transformată în dolari la cursurile oficiale ale FMI.

99% din cei care au intrat în insolvenţă nu sunt nişte MIELUŞEI care trebuie ajutaţi de stat, ci s-au îmbogăţit enorm prin furtul de la creditori după ce au intrat în insolvenţă

Noul Cod al insolventei nu va trimite nicio firmă serioasă-n faliment şi nu se vor pierde sute de mii de locuri de muncă - aşa cum se afirmă mincinos în mass-media! 99 % din cei care au intrat în insolvenţă nu sunt nişte MIELUŞEI care trebuie ajutaţi de stat, ci s-au îmbogăţit enorm furând de la creditori după ce au intrat în insolvenţă ! Realitatea este CRUNTÂ pentru păgubiţi. Cei ce au intrat în ultimii 5 ani în insolvenţă au fraudat de fapt sistemul. Ei sunt prezentaţi pe TV şi ziare zilnic ca niste "sărmani" ce trebuie ajutaţi să se reabiliteze... Nici vorbă! Ei nu au intrat în insolvenţă pentru a se reabilita, ci pentru a fura ! Ei sunt nişte oameni bogaţi care au furat băncile şi nu au achitat marfa luată de la furnizori tradiţionali. Dl Ponta trebuie de urgenţă să mai dea o ordonanţă, după ordonanţa de guvern pentru modificarea Codului insolvenţei, prin care să impună ca toate firmele aflate acum în insolvenţă sau în faliment să-şi achite în două luni absolut toate datoriile: la stat, la bănci şi la firme creditoare! Dacă nu achită toate datoriile să fie arestaţi urgent patronii firmelor în insolvenţă!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb