REVISTA PRESEI 10.12.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 decembrie 2013

ADEVARUL

Camionagiii au câştigat o jumătate de victorie în războiul cu acciza de 7 eurocenţi

Cel puţin 35.000 de transportatori din toată ţara au oprit ieri activitatea, ca protest faţă de acciza suplimentară la carburanţi. Guvernul a dat un pas înapoi şi a amânat suprataxarea doar a motorinei, dar şoferii nu renunţă. Încă de la primele ore ale dimineţii, în zonele industriale şi pe centurile oraşelor mai mari s-au înşirat TIR-urile protestatarilor. Apoi, în jurul prânzului, marii comercianţi - văzând că "gluma" şoferilor se îngroaşă - au transmis un comunicat prin care avertizau că această grevă le afectează aprovizionarea şi că în câteva zile magazinele ar putea rămâne fără produsele proaspete. Mai târziu, spre seară, premierul Victor Ponta a ieşit la rampă pentru a anunţa că la 1 ianuarie va fi introdusă doar acciza suplimentară pe benzină, urmând ca la motorină această taxă să întârzie cu trei luni. Cu toate acestea, cel puţin până la ora închiderii ediţiei, şoferii nu dădeau semne că ar renunţa la protest.

Creditul Ioanei Băsescu a trecut de testul BNR

Comisia parlamentară care anchetează modul în care CEC Bank i-a acordat creditul de 1 milion de dolari fiicei preşedintelui, Ioana Băsescu, şi-a început ieri lucrările, în spatele uşilor închise. Prima zi de lucru i-a adus pe rând în faţa specialiştilor de buget-finanţe pe directorul CEC Bank, Radu Gheţea, pe directorul de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, şi pe ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. În timpul audierilor, directorul BNR Nicolae Cinteză a prezentat concluziile anchetei separate făcute de Banca Naţională privind modul în care Ioana Băsescu a obţinut mult-discutatul credit de la o bancă a statului. La ieşirea din sală, Cinteză i-a asigurat pe jurnalişti că toate actele au fost încheiate conform legii. "Nu am identificat favoruri făcute Ioanei Băsescu. Concluzia raportului este că acest credit s-a acordat în condiţii de respectare a normelor băncii şi a normelor de creditare. Nu putem discuta de un abuz. Media de durată a aprobării unui credit este între 8 şi 9 zile. În criza asta de clienţi, toţi se luptă pentru clienţi de calitate ", a spus, clar, Cinteză.

Vinci şi Aktor se întorc la Autostrada Comarnic-Braşov, pe care au abandonat-o în 2010

După ce au renunţat în 2010 la construirea Autostrăzii Comarnic-Braşov, companiile Vinci (Franţa) şi Aktor (Grecia) au depus din nou ofertă pentru construcţia acestui tronson, de data aceasta în consorţiu cu austriecii de la Strabag. Alături de aceştia, s-a mai înscris şi consorţiul italian Impregilo-Salini, în vreme ce compania UMB Spedition, controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, a renunţat să mai depună oferta, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine. Ofertele pentru preselecţie la dialog competitiv au fost depuse în februarie, pe listă fiind înscrisă şi compania China Communications Construction, care a renunţat şi ea pe parcurs. Câştigătorul va fi anunţat în data de 20 decembrie. Costul de construcţie al autostrăzii de 58 de kilometri este în jur de 1,2-1,3 miliarde de euro, iar lucrările vor începe în luna aprilie a anului viitor şi ar putea fi încheiate în 2016 sau 2017, afirma în noiembrie Dan Şova. De finanţarea proiectului s-au arătat interesate BEI, BERD şi Banca Mondială, a mai spus Şova.

Englezii râd de englezi în privinţa "hoardelor" de români şi bulgari. Povestea fluturaşului-parodie de la Londra

Carmen, o gălăţeancă stabilită de câţiva ani în Londra, a povestit că a primit pe stradă un fluturaş în care se face băşcălie de faptul că, de la 1 ianuarie 2014, 29 de milioane de români şi bulgari vor trece graniţa Marii Britanii, vor invada casele britanicilor şi le vor mânca animalele de companie. Tânăra povesteşte că această discriminare nu există decât la nivel instituţional. Sub titlul mare, în care se arată absolut ironic că 29 de milioane de locuitori din România şi Bulgaria vor ajunge în Marea Britanie (29 de milioane de oameni au împreună cele două ţări), autorii pliantului - cel mai probabil reprezentanţii UK Independence Party - spun că românii şi bulgarii arată şi miros precum personajele din "Aliens". Este prezentat şi un grafic "ştiinţific" potrivit căruia, dacă ei vor fi lăsaţi să intre fără restricţii în UK, până în 2016 vor popula toată ţara, iar un an mai târziu vor rămâne singurii de pe planetă!

Barbu, indignat de suma alocată pentru HIV: "Nu suntem în Africa. Puteam face Festivalul Shakespeare". Reacţia CNCD

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, crede că Programului Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA îi sunt alocaţi prea mulţi bani, scrie "Gazeta de Sud". Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în legătură cu aceste declaraţii ale ministrului Daniel Barbu. Într-o intervenţie telefonică la postul Digi24, Daniel Barbu şi-a cerut scuze pentru "comparaţia nefericită" pe care a făcut-o, declarând că afirmaţia sa a fost scoasă din context. Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, duminică, la Craiova, că banii alocaţi pentru programul naţional de prevenire şi combatere a infectării cu HIV reprezintă jumătate din bugetul alocat pentru programele ministerului pe care îl conduce.

Un protest ratat în judeţul Timiş. Activiştii nu au găsit nemulţumiţi de prospecţiunile de la Cenei

Un grup de tineri care militează duminică de duminică în centrul Timişoarei, ba împotriva proiectului de la Roşia Montană, ba împotriva gazelor de şist, au încercat să organizeze o acţiune de protest în localitatea Cenei. Aceştia au avut informaţia că sunt cetăţeni nemulţumiţi de activităţile celor de la Prospecţiuni SA, care au început lucrările de explorare a terenurilor în judeţul Timiş, în vederea căutării de petrol şi gaze naturale. Ba mai mult, erau dispuşi să îi ajute pe oameni să îndepărteze cablurile şi echipamentele firmei de prospecţiuni, care sunt pe câmp. Văzând că nu au parte de nemulţumiţi cu care să discute, activiştii au mers în sat pentru a împărţi fluturaşe despre "pericolul gazelor de şist", "fracturarea hidraulică", "procedeul periculos care ne va afecta". Aceştia nu au ţinut însă cont că Prospecţiuni SA nu face explorare pentru gaze de şist. Din contră, oamenii din Cenei s-au dovedit chiar mai bine informaţi decât activiştii. Proprietarii de terenuri s-au arătat mulţumiţi de înţelegerile încheiate cu societatea deţinută de Ovidiu Tender.

Legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole către străini, adoptată cu scandal de Senat

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care reglementează vânzarea terenurilor agricole către cetăţeni străini, în condiţiile în care restricţiile în acest sens urmează să fie ridicate la începutul anului viitor. Mai mulţi senatori au invocat, înainte de a vota în plen, nerespectarea procedurii, după ce proiectul de lege venit de la Guvern a intrat în procedură de urgenţă, iar senatorii nu au avut posibilitatea de a analiza textul de act normativ. Senatorul PDL Nicolae Popa a luat cuvântul în plen, supărat că niciunul dintre aleşi nu a avut posibilitatea de a lectura textul legii. Pe site-ul Senatului, textul legii nu poate fi accesat. Senatorul PDL Marius Paşcan a înaintat plenului o propunere: amânarea ridicării restricţiilor privind vânzarea, respectiv cumpărarea terenurilor agricole de către cetăţenii străini. Parlamentul Bulgariei a admis interdicţia de vânzare a terenurilor către străini până la 1 ianuarie 2020. Proiectul de lege a trecut de Senat cu 93 de voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi nouă abţineri.

Aurul, dezamăgirea anului 2013

Prăbuşirea aurului, "razboiul valutelor", efectele conflictului din Siria asupra petrolului şi revenirea acţiunilor au fost temele cel mai intens discutate în acest an pe pieţele financiare. Dupa ce in ultimul deceniu a intrecut toate clasele de active financiare, oferind un randament mediu anual de 16,5% incepand cu 2001, aurul a dezamagit in 2013 devenind una dintre cele mai proaste investitii din acest an. Aurul a scazut in 2013 cu 27%, iar perspectivele nu sunt optimiste nici pentru anul viitor. Analistii bancii americane Goldman Sachs se asteapta ca aurul sa piarda alte 15 procente si in 2014, pana la un nivel de 1.057 dolari/uncie.

CURENTUL

Mai "tare" decât Netanyahu, Ponta pleacă cu alai la înmormântarea lui Mandela

Victor Ponta are şanse reale şi timp berechet pentru a-l depăşi în obrăznicie şi atitudine sfidătoare pe banii publici chiar şi pe mentorul său, Adrian Năstase. După ce a aranjat toate problemele de sfârşit de an cum ar fi bugetul şi a noile accize la combustibil, protestele de la Pungeşti şi "comisia Călăraşi", Ponta şi-a pregătit o bine-meritată vacanţă pe bani publici tocmai în însorita Africa de Sud, la prietenul său Andrei Zaharescu pe care l-a trimis acolo să se joace de-a consulul la Capetown. Sigur, motivul oficial ar fi că Ponta merge la funeraliile fostului lider sud-african, Nelson Mandela. Numai că el va pleca de luni seară, în timp ce înmormântarea acestuia se va desfăşura tocmai duminică. Până atunci, Ponta avea destul timp pentru a vizita splendidele parcuri din Johannesburg. Culmea, în timp ce Ponta aruncă cu bani pe deplasări, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a hotărât să renunţe la participarea sa la funeraliile lui Nelson Mandela din cauza costurilor implicate de călătoria în Africa de Sud, potrivit presei israeliene.

Wesley Clark - angajat de Ponta la recomandarea lui Stanchev?

Generalului Wesley Clark îi este destul de greu să se detaşeze de bulgarul Stanchev, din moment ce face parte din board-ul internaţional al Center for Global Dialogue and Cooperation (CGDC), o fundaţie al cărei fondator, sponsor şi secretar general este nimeni altul decât bulgarul Stamen Stanchev, alături de alte 14 persoane, majoritatea oameni de afaceri. De departe generalul american este cea mai cunoscută personalitate aflată în board-ul internaţional al ONG-ului sponsorizat de Stanchev, printre oameni de afaceri din Rusia, SUA şi Europa. Interesant este că generalul Wesley Clark a ajuns consilier personal al lui Victor Ponta la scurt timp după ce Ponta a participat în mai 2012 la o serie de conferinţe despre politicile mondiale în materie de energie şi despre energie şi democraţie.

CURIERUL NATIONAL

Transportatorii pun pe gânduri supermarketurile

Camioane şi TIR-uri au mărşăluit ieri cu viteze mici pe şoselele României, în semn de protest faţă de indiferenţa guvernanţilor. Marii retaileri s-au arătat îngrijoraţi de efectele pe care aceste proteste le-ar putea avea în cazul în care ar dura mai multe zile. Minea: Cred că cei care lucrează pentru industria alimentară nu-şi permit să intre în grevă, pentru că ar plăti marfa alterată.

50 de activişti Greenpeace, ridicaţi de jandarmi după ce au săpat în curtea Palatului Parlamentului

Aproximativ 50 de activişti Greenpeace au pătruns, luni dimineaţă, în curtea Palatului Parlamentului unde au început să sape, în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, ei fiind ridicaţi de jandarmi şi conduşi la audieri la Poliţie. Potrivit unui comunicat al organizaţiei, 50 de activişti Greenpeace din 10 ţări au pătruns în curtea clădirii Parlamentului şi au început să "sape după aur", afişând bannere cu mesajul "Exploatare minieră auriferă". Activiştii au fost ridicaţi de jandarmi şi conduşi la Secţiile 17 şi 18 de Poliţie pentru a se stabili împrejurările în care au pătruns în curtea instituţiei, ei riscând pentru nerespectarea normelor legale de acces sancţiuni cuprinse între 500 şi 1.500 de lei, a precizat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. Acesta a mai precizat că au fost ridicate 47 de persoane, dintre care trei s-au recomandat ca fotoreporteri.

ANAF angajează consultanţi pentru verificarea marilor averi

Marile averi ale persoanelor fizice vor fi verificate de Fisc după ce una sau mai multe firme de consultanţă vor consilia ANAF cum să facă acest lucru, întocmind studii, recomandări, planuri şi rapoarte care să demonstreze acoperirea serviciilor de consultanţă contractate. Detaliile sunt date într-un anunţ de participare al ANAF pentru achiziţia serviciilor de consultanţă privind verificarea persoanelor cu averi mari, în care nu sunt însă menţionate nici valoarea contractului şi nu se consideră că preţul oferit de consultanţi ar fi un criteriu de selecţie.

Cum oprim subscrierile "din pix"

Succesul ofertei de la Romgaz a fost umbrit de cantitatea mică de acţiuni primită de micii investitori ca urmare a ordinelor mari introduse în baza creditelor contractate la bănci. Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, spune că suprasubscrierile artificiale creează frustrări în rândurile investitorilor şi că practica împrumuturilor pentru subscrieri trebuie limitată în mod inteligent. Asociaţia Investitorilor propune ca la următoarele oferte alocarea să fie de unu la unu pentru subscrierile de până la 5.000 de euro. Soluţia prezentată de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a fost prezentată şi ieri la dezbaterea lunară "BVB Focus Investitori" organizată la Bursă.

Ultimatum elveţian: Secretul bancar primeşte o lovitură dură

Autorităţile elveţiene au cerut băncilor să lase deoparte eventualele semne de întrebare şi să adere la programul de cooperare voluntară cu Guvernul SUA în ceea ce priveşte identificarea americanilor presupus evazionişti cu conturi în Elveţia, scrie Bloomberg. Autoritatea de reglementare financiară din Elveţia a cerut băncilor să decidă până luni, 9 decembrie, dacă vor participa la prima etapă a programului convenit de Guvernul de la Berna şi Departamentul Justiţiei de la Washington. Băncile care aderă la program vor beneficia de înţelegeri prin care SUA se angajează să nu înceapă acţiuni în justiţie împotriva instituţiilor de credit dacă acestea transmit informaţii privind conturile clienţilor americani suspectaţi că evită plata taxelor prin transferul averilor în Elveţia. Băncile elveţiene au fost afectate semnificativ de campania Guvernului american împotriva evaziunii fiscale şi practicilor asociate. Peste 38.000 de americani şi-au declarat averile şi au repatriat banii din conturile din Elveţia în ultimii ani.

EVENIMENTUL ZILEI

USL, la 1 an de mandat: 70% din Parlament degeaba

"Evenimentul zilei" a realizat un bilanţ al principalelor realizări şi eşecuri ale guvernului Ponta, la 1 an de la alegerile parlamentare în urma cărora USL a preluat oficial puterea. Scandaluri politice, promisiuni neîndeplinite, fiscalitate în creştere şi realizări economice şi politice îndoielnice. Acesta este bilanţul guvernului USL condus de Victor Ponta, la un an de la scorul zdrobitor obţinut la alegerile parlamentare de pe 9 decembrie 2012. USL s-a remarcat mai ales prin creşterea taxelor şi impozitelor, deşi în campanie a promis că fiscalitatea va scădea, inclusiv prin reducerea CAS şi TVA. Introducerea unei taxe pe construcţii speciale, majorarea accizei la combustibili cu 7 eurocenţi, acordarea posibilităţii autorităţilor locale de a majora taxele, acciza la alcool şi produse de lux sunt numai câteva dintre măsurile USL

EXCLUSIV EVZ. Cum a câştigat Codrin Ştefănescu 2,4 milioane de euro de la Primăria Capitalei

Pe un teren care pe piaţa liberă avea un preţ de 28 de euro metrul pătrat, negociabil, Municipalitatea îi va plăti secretarului general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, 161 de euro metrul pătrat, adică de aproape şase ori mai mult. Câştigul politicianului e de ordinul milioanelor de euro. Consilierii generali ai Primăriei Capitalei au decis, acum două săptămâni, să exproprieze câteva terenuri de la marginea Bucureştiului, pentru a realiza "Penetraţia Bulevardul Timişoara", o prelungire a unei străzi. Printre cei expropriaţi se află şi secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, care va primi împreună cu o prietenă aproape cinci milioane de euro pe un teren de 31.793 de metri pătraţi. Un teren de 120.000 de metri pătraţi, situat exact la aceeaşi adresă (chiar lângă terenul lui Codrin Ştefănescu) era pus la vânzare de către şase agenţii imobiliare, în martie 2013, la 28 de euro metrul pătrat, negociabil. În mod inexplicabil, Primăria Capitalei l-a expropriat pe celebrul politician PSD cu 161 de euro metrul pătrat, adică de aproape şase ori mai mult decât preţul pieţei.

Şi firma ministrului Economiei beneficiază de reeşalonări

Firma controlată de ministrul Economiei, Andrei Gerea, şi de către soţia sa se numeşte SC Valahia Investments SRL şi se ocupă cu comerţul autovehiculelor Honda şi cu repararea acestora. Cererea pentru eşalonarea datoriilor, care a fost înaintată Administraţiei Finanţelor Publice Piteşti, a fost semnată chiar de către soţia ministrului, Ayten Guler Gerea, în calitate de administrator al firmei. Hârtia a fost trimisă pe 6 februarie 2013, iar după doar cinci zile a primit acordul de principiu din partea ANAF. Pe 18 februarie 2013, firma ministrului Economiei a primit decizia de eşalonare. Toată procedura a durat 12 zile. În momentul în care a fost aprobată cererea, Andrei Dominic Gerea era deputat şi vice-liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor. În momentul de faţă, potrivit ANAF, datoriile totale ale firmei ministrului Economiei către cele patru bugete ale statului sunt în cuantum de 125.109 lei, adică în jur de 28.500 de euro.

JURNALUL NATIONAL

Macovei Monica dusă de autostradă la DNA

"Priceperea" unui grup de miniştri din Cabinetul Tăriceanu a produs pagube însemnate, greu de recuperat. Corpul de control al primului-ministru Ponta a investigat cauzele dezastrului acestui proiect şi a găsit că punctul de plecare l-a reprezentat modificarea contractului, promisă de Băsescu în campania electorală. Patru miniştri au comis, în opinia acestui raport de control, posibile fapte penale. Gheorghe Dobre şi Radu Berceanu - la Transporturi, Sebastian Vlădescu - la Finanţe şi Monica Macovei - la Justiţie au avizat notele de fundamentare ale Acordului de modificare a contractului de construire a autostrăzii Braşov - Cluj - Borş. Sesizarea a fost înaintată la DNA care urmează să cerceteze şi implicarea Monicăi Macovei în paguba de 40 de milioane de euro produsă statului. Monica Macovei are "şansa" să vadă pe propria-i piele cum se descurcă "cea mai performantă echipă de procurori din istoria justiţiei", condusă acum de Codruţa Kovesi.

DNA începe urmărirea funcţionarilor Elenei Udrea. Ministerul Turismului a plătit de 90 de ori mai mult pe promovarea frunzei din timpul Galei Bute

Bogdan Răilean, Alina Ioana Dincă, Carmen Moraru, Mihai Calotă, Alexandru Vasile, Ionela Vasile, Andreea Grigore. Aceştia sunt funcţionarii din cadrul MDRT care au făcut parte din Comisia de negociere care a atribuit firmei Europlus Computers contractul pentru organizarea Galei Bute. ProcuroareaAlina Stoica Florentina, care s-a ocupat de dosarul de pe rolul DNA, nu a binevoit să înceapă şi urmărirea funcţionarilor din MDRT deşi erau cei mai în măsură să dea detalii despre condiţiile în care s-a derulat contractul cu Europlus Computers. Potrivit actelor de la dosar, aceştia l-au învăţat pe Rudel Obreja şi pe omul lui, Inocenţiu Voinea, cum să prefabrice documentele. Aceşti funcţionari sunt cei care au redactat contractul, sunt cei care, potrivit inspectorilor DLAF, nu au apărat interesul instituţiei la care lucrau.

VESTEA BOMBĂ despre MERELE ROMÂNEŞTI

Merele româneşti sunt mai bune decât cele italieneşti, poloneze şi turceşti. Aceasta este concluzia expertilor de la Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare şi de la Institutului Naţional de Cercetare IBA Bucureşti, care au verificat mai multe loturi de fructe autohtone si de import. Au fost analizate gustul, culoarea şi calitatea nutritivă. Astfel, expertii au ajuns la concluzia că ionatanul românesc, de exemplu, este cu 20% mai dulce decât cel polonez şi cu 14% decât cel turcesc, nivelul de minerale este cu 25% mai mare, iar cantitatea de substanţe nutritive cu 80% mai mare decât la ionatanul polonez. Ionatanul românesc este mai bun şi decât cel italienesc. Experţii din domeniul industriei alimentare din România susţin că acest lucru este posibil datorită faptului că industria pesticidelor nu este foarte bine dezvoltată la noi în ţară. Cu toate acestea, românii sunt codaşii Europei la capitolul consum de fructe.

NATIONAL

Se destrama "Imperiul UTI"!

Maiorul in rezerva Tiberiu Urdareanu este, de departe, cel mai important jucator roman pe piata securitatii. Fiul fostului sef al Comandamentului de Tancuri si Auto al MApN de pe vremea comunismului a creat un adevarat imperiu, UTI fiind in prezent cea mai mare companie de profil de la noi din tara. Practic, compania controlata de Urdareanu monitorizeaza tot ceea ce misca in tara asta, de la frontierele externe ale Uniunii Europene, pana la locuintele unde stau potentatii zilei si sediile celor mai importante institutii ale statului roman. Si, totusi, ceva pare sa fie putred in "Imperiul UTI".Tot mai multi oameni de baza, cu functii cheie in gestionarea afacerilor, au anuntat ca se retrag "din motive personale". Si cum nu este vorba doar de simpli angajati, fie ei si profesionisti de exceptie, ci de sefi din companie cunoscuti de apropiatii sistemului ca fiind oamenii de legatura cu serviciile secrete - adica tocmai cei care au pus decisiv umarul la dezvoltarea companiei -, lucrurile se complica.

Eugen Nicolaescu se teme de infiintarea SISS!

Intre doua reprize de balbaieli despre criza compreselor la Institutul Oncologic si situatia incredibila de la "Spitalul Groazei" din Ploiesti, ministrul Sanatatii si-a dat cu parerea si despre infiintarea SISS, dezvaluita in exclusivitate de catre "National". In loc sa salute, fie si din ratiuni pur demagogice, aparitia viitorului Serviciu de Informatii al Sistemului Sanitar, Eugen Nicolaescu a strambat din nas, ridicand din umeri si precizand ca habar nu are de acest organism care, culmea, va functiona chiar in "ograda" pe care o pastoreste. Mai mult, politicianul liberal a sustinut ca nici macar nu-i pasa de noul organism anticoruptie, precizand ca asta este treaba structurilor.

PUTEREA

Hoţia lui Oprescu. Primarul general vrea să facă pierdut contractul de închiriere a sediului din Splaiul Independenţei

Teoretic, de astăzi Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu mai are sediu. Ieri a fost ultima zi de valabilitate a contractului de închiriere a spaţiului din Splaiul Independenţei. Dacă nu ar fi chiulit consilierii USL de la Şedinţa de Îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), actualul contract de închiriere ar fi fost prelungit. Se pare că tocmai acest lucru a dorit şi Sorin Oprescu, pentru că, dacă ar fi vrut, ar fi avut toate pârghiile să forţeze votarea prelungirii contractului. Primarul general Sorin Oprescu a convocat Şedinţa de Îndată a CGMB, ştiind că va lipsi fiind plecat la Viena.

DNA nu este în stare să descurce "afacerea Pasteur", cel mai mare tun imobiliar din România

Ancheta DNA privitoare la "Afacerea Pasteur" nu a fost urnită nici măcar de interpelarea senatorilor în Parlamentul României din urmă cu vreo lună şi jumătate. Privatizarea acestui institut, aproape sinonim cu excelenţa cercetării româneşti, este unul din cele mai mari tunuri imobiliare date în România. Mai rău, dincolo de paguba imensă adusă statului, escrocheria este şi un atentat la siguranţa statului. Autorii furtului sunt o grupare de tip mafiot în care regăsim, în formula clasică, politicieni, afacerişti dubioşi, demnitari şi administratori locali. Printre ei, Cristian Poteraş, fostul primar al sectorului 6, omul de afaceri Sorin Stănescu, Bogdan Georgescu - fost şef al pieţelor din sectorul 6, Ioan Mureşan, fostul ministru al Agriculturii şi Fabian Schwartzenberg, fratele mult mai celebrului Elan.

România, fruntaşă în Europa la poluarea generată de termocentrale

După o evoluţie descendentă timp de câteva decenii, utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei este din nou în creştere. Cărbunele este încă o sursă importantă de energie în Europa, acoperind aproximativ o pătrime din producţia de energie electrică. Sunt planificate în jur de 50 de noi termocentrale pe cărbune. Din păcate însă, cărbunele este sursa de energie cu cel mai ridicat nivel de emisii de carbon din UE, contribuind cu aproximativ 20% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. România ocupă însă locul doi în Europa în topul poluării generate de termocentralele pe cărbune, pe aceeaşi poziţie cu Germania, potrivit unui raport al Alianţei pentru Sănătate şi Mediu (HEAL).

ROMANIA LIBERA

USL trage în Băsescu cu gloanţe oarbe

Creditul acordat Ioanei Băsescu a îndeplinit condiţiile de respectare a normelor CEC şi BNR, este concluzia unui raport trimis de BNR comisiei parlamentare de anchetă a activităţii CEC. De altfel, prima zi a audierilor în comisia care anchetează creditele CEC, după scandalul legat de fiica preşedintelui, a scos la iveală vulnerabilităţile demersului parlamentar. La audierile care s-au desfăşurat cu uşile închise, în absenţa presei, preşedintele CEC, Radu Gheţea, a invocat legea secretului bancar pentru a evita răspunsurile la unele din întrebările senatorilor. Potrivit unor surse din comisie, Gheţea a afirmat că există politicieni care au intervenit telefonic pentru acordarea unor credite, adăugând că nu se referă la cazul Ioanei Băsescu.

Eşecul spionilor speciali

Actuali şi foşti responsabili americani ai CIA dezvăluie pentru Los Angeles Times că intenţiile agenţiei ­americane de informaţii de a obţine acoperiri oficiale pentru agenţii săi în ambasade sau întreprinderi şi alte obiective din străinătate pentru a aduna informaţii privind terorismul şi statele "în afara legii" s-au dovedit a fi un "eşec colosal". Bugetul pentru Iniţiativa Desfăşurării Mondiale este, în prezent, tăiat. CIA a investit cel puţin 3 miliarde dolari în programul numit Iniţiativa de Desfăşurare Mondială şi numărul spionilor special formaţi a crescut de la câteva zeci la mai multe sute. În total, serviciul clandestin este estimat a avea 5.000 de persoane.

Legea minelor, pe masa deputaţilor

Legea minelor, care prevede că în exploatările din România nu pot fi folosite tehnologii care afectează mediu, se va aplica şi proiectului Roşia Montană, a explicat şeful Comisiei de Industrii, conform Mediafax. Legea va intra marţi la votul final al Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Preşedintele Comisiei de Industrii din Cameră, Iulian Iancu, a făcut aceste precizări după ce Legea minelor a fost adoptată de Comisiile reunite de Industrii şi Administraţie din Cameră. Iancu a precizat că elementele de noutate absolută prevăzute de Legea minelor sunt cele legate de faptul că nicio exploatare din România nu va putea să înceapă fără ca înainte statul român să facă public acest lucru în toate etapele şi fără ca să se organizeze o licitaţie în modul cel mai transparent cu putinţă, impunând toate criteriile necesare, după ce a luat de la populaţie toate observaţiile privind exploatarea respectivă.

ZIARUL FINANCIAR

Companiile pot lua ajutoare de stat de 440 mil. euro până în iunie 2014

Guvernul a prelungit până în iunie 2014 valabilitatea a două acte normative prin care firmele private pot accesa ajutoare de stat. Firmele vor putea accesa ajutoare de stat şi în prima ju­mătate a anului 2014, acordurile de finanţare fiind estimate la 440 milioane de euro, în con­di­ţiile în care guvernul a prelungit două scheme de ajutoare de stat care ur­mau să expire în 2013, ceea ce reprezintă un stimulent pentru investiţii şi crearea de locuri de muncă, potrivit analiştilor. "Categoric ajutoarele de stat reprezintă un stimulent pentru companii în contextul crizei financiare şi economice mondiale. Implicarea statului, dacă se face în proiecte de acest gen, este în regulă. Este bine să fie prelungite aceste scheme de ajutor de stat dacă va exista şi acordul Comisiei Europene. Ajutoa­rele de stat vor fi accesate de firmele care au proiecte viabile", a comentat analistul Dragoş Cabat.

Băsescu: Prin Ordonanţa privind organizarea Camerelor agricole se încearcă politizarea acestora

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a retrimis la Parlament legea privind aprobarea OUG 58/2013 privind organizarea Camerelor pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, precizând că prin actul normativ se doreşte politizarea Camerelor agricole. Şeful statului a arătat că prin această Ordonanţă se modifică legea care gestionează înfiinţarea acestor Camere şi "se reface politizarea Camerelor agricole". "Am trimis-o, rugând Parlamentul să reanalizeze ca legea să fie menţinută, astfel încât agricultorii să îşi desemneze singuri şefii în aceste Camere, structurile din aceste Camere, practic fără prefecţi, fără preşedinţii CJ şi alte structuri de control politic", a spus preşedintele.

Magazinul Bucureşti a fost cumpărat cu 4 mil. euro de un investitor olandez

Clădirea în care era amplasat magazinul universal Bucu­reşti, unul dintre cele mai importante centre comerciale înainte de '89, a fost cumpărată de un investitor olandez cu peste 4 mil. euro de la moştenitorii familiei Bunescu, cea care a fondat magazinul în urmă cu aproape un secol. Clădirea a fost cumpărată anterior de primarul sectorului cinci Marian Vanghelie, însă după mai multe procese a fost retrocedată către moştenitorii fondatorului. Noul proprietar este unul dintre cei mai importanţi deţinători de spaţii din centrul istoric şi totodată unul dintre acţionarii producătorului de mobilier Quadra Invest. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului acţionarii celor două companii sunt Baakman Johannes Jozefus Maria şi Huijink Gijsbertus Adrianus Johannes, iar potrivit datelor din piaţă noul proprietar al clădirii magazinului Bucureşti este Baakman Johannes Jozefus Maria.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb