• ADEVARUL
• Final de campanie electorală
A fost o campanie ceva mai lipsită de scandaluri şi lupte crâncene televizate între partide, dar care au fost înlocuite strategic de alte teme care să-i mişte pe români de o parte sau alta: justiţia, Coaliţia pentru Familie şi drepturile minorităţilor sexuale, Soroş. Partidele au încercat să arate că au reuşit să se reformeze după episodul Colectiv, au mizat mai mult decât înainte pe comunicarea online, iar unele dintre ele au încercat să se apropie de un public care nu le-a fost neapărat favorabil în trecut. S-au petrecut câteva schimbări importante pe scena politică din ultimul an, însă nu toate au reuşit să convingă. PSD are, surprinzător, cel mai bun program de guvernare, PNL nu a fost în stare să se reformeze intern, iar USR se prezintă ca cei diferiţi.
• Teleormanul lui Dragnea, versus Sălajul lui Cioloş, locul unde industria duduie
Declaraţiile premierului Dacian Cioloş vizavi de judeţul Teleorman, al cărui prefect şi preşedinte de Consiliu Judeţean a fost Liviu Dragnea, nu au rămas fără ecou din partea liderului PSD. Acesta a catalogat reacţia premierului drept una "mizerabilă", lăsând de înţeles că nici în Sălaj, judeţul natal al prim-ministrului, lucrurile nu ar sta pe roze. "Adevărul" a făcut, în baza unor date concrete, radiografia fiecărui judeţ în parte. Judeţul Teleorman (380.000 de locuitori) ocupă primul loc pe ţară la numărul de şomeri şi asistaţi social. Doar 54.000 de teleormăneni au un loc de muncă - şomaj 11%. In Sălaj (224.384 de locuitori) în septembrie 2016, 47.362 de sălăjeni aveau un loc de muncă - şomaj 5,25%.
• Andrey Devyatkov: Pentru Moscova, România se află în afara "sferelor de influenţă", reală sau dorită
Andrey Devyatkov, doctor în istorie şi cercetător principal al Centrului de studii postsovietice de la Institutul economic al Academiei de Ştiinţe din Rusia, a explicat într-un interviu în exclusivitate acordat "Adevărul" care este, în opinia sa, percepţia Rusiei vizavi de România. Specialistul rus analizează şi situaţia din Republica Moldova, Ucraina, dar şi relaţiile tensionate dintre Moscova şi NATO şi UE. " Relaţiile dintre România şi Rusia continuă să fie reci. Pentru Rusia, România nu este doar un stat membru NATO şi UE, ci o ţară care promovează în aceste organizaţii cursul antirusesc şi care pledează în mod particular pentru amplificarea infrastructurii SUA şi NATO pe teritoriul său. Pentru România, Rusia se asociază mai întâi de toate cu tragediile istorice. În acest context sunt văzute şi problemele actuale: legate de trecutul istoric, "pierderea" Basarabiei, problemele privind tezaurul", a spus el.
• Delir: Soros a generat tragedia de la Colectiv
Vineri, România TV, postul patronat de Sebastian Ghiţă, a prezentat declaraţiile unui hacker Anonymous, care a vorbit despre implicarea lui Soros în tragedia de la Colectiv. "Soros" este tema principală de campanie a PRU, partidul pe listele căruia Sebastian Ghiţă candidează la parlamentare. Pe post a fost prezentat de mai multe ori o înregistare, în care apare o imagine cu o persoană ce poartă o mască cunoscută ca fiind folosită de hackerii Anonymous. Mesajul este citit în limba engleză de o voce robotică, ce spune, printre altele: "Ştim ce preţ plăteşte guvernul vostru pentru ca adevărul să nu fie niciodată aflat. Vom trimite dovada faptului că cei din Colectiv au fost ucişi. Noi ştim detalii privind întregul plan".
• Fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, reţinut
Fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA. Fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, a fost pus sub urmărire penală de către procurorii DNA, pentru luare de mită şi delapidare sub formă continuată. Asta, după ce, vineri, în jurul orei 12.40, Secureanu s-a prezentat la sediul DNA, pentru audieri. A prima dată când fostul manager ajunge faţă în faţă cu procurorii anticorupţie.
• Curtea supremă a decis să înceapă judecata în dosarul lui Liviu Dragnea
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că instanţa a fost sesizată în mod legal de procurori în dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat de de corupţie, alături de fosta lui soţie şi de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, dispunând începerea procesului. Hotărârea este definitivă.
• Ghidul pesimist Bloomberg pentru 2017: După Brexit şi Trump, urmează Le Pen şi Frexit
Agenţia de ştiri Bloomberg revine cu un nou ghid pesimist, prezicând declinul Europei în 2017 prin ieşirea Franţei din Uniunea Europeană (UE) după victoria extremistei de dreapta Marine Le Pen la alegerile prezidenţiale. Pentru 2016, Bloomberg a evocat două scenarii sumbre care s-au confirmat: victoria taberei "DA" la referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE şi ascensiunea lui Donald Trump la Casa Albă. Pentru 2017, Bloomberg trece la scenarii sumbre o eventuală victorie a liderului Frontului Naţional, Marine Le Pen, la alegerile prezidenţiale din Franţa şi ieşirea acestei ţări (Frexit, n. red.) din Uniunea Europeană. Frexit-ul va însemna declinul Europei, notează Bloomberg.
• Gara de Nord, luată cu asalt de studenţii care pleacă acasă să voteze
Unii dintre elevii şi studenţii care au mers vineri în Gara de Nord din Capitală pentru a pleca spre localităţile de domiciliu ca să voteze la alegerile parlamentare au renunţat după câteva ore de stat la coadă şi au urcat în tren fără a-şi mai lua biletele gratuite, mulţi spunând că altfel ar fi pierdut trenul şi ar fi trebuit să mai stea în gară câteva ore. Elevii şi studenţii cu drept de vot beneficiază de transport gratuit, pe calea ferată, din localităţile în care studiază în cele de domiciliu şi retur, în perioada 8-12 decembrie, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului Cioloş.
• Obama a ordonat o cercetare a amestecului Moscovei în prezidenţialele americane
Barack Obama a ordonat serviciilor de informaţii din SUA să deruleze o investigaţie amănunţită a seriilor de atacuri cibernetice puse pe seama Rusiei, bănuită că a influenţat alegerile prezidenţiale din Statele Unite, scrie The Guardian. Anunţul urmează cererilor repetate ale democraţilor din Congres pentru mai multe informaţii despre atacul digital care a destabilizat campania Partidului Democrat şi a lui Hillary Clinton în mare parte a alegerilor. Atacurile cibernetice au vizat email-uri ale Partidului Democrat şi ale unui consilier-cheie al candidatului democrat la preşedinţie, Hillary Clinton. Potrivit unei evaluări secrete a CIA, citată de către Washington Post, Rusia a intervenit pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câştige.
• China aduce în Europa zeci de miliarde de euro pe noul "Drum al Mătăsii"
Peste 100 de miliarde de euro a investit China în 2015 în afara graniţelor sale, cea mai mare parte din bani fiind cheltuiţi pentru refacerea noului "Drum al Mătăsii" şi crearea unei centuri economice care va cuprinde state din Asia şi Europa. Drumul investiţiilor chinezeşti a ajuns la începutul acestui an la "porţile" Europei după ce China a perfectat tranzacţia prin care a preluat 67% din portul grecesc Pireu pentru 368,5 milioane de dolari, plus investiţii 350 de milioane de dolari, pentru a crea cel mai mare hub maritim la Marea Mediterană. Acesta este punctul terminus al traseului maritim al noului "Drum al Mătăsii".
• EVENIMENTUL ZILEI
• Medicul ortoped care este acuzat că a făcut experimente pe copii a fost ridicat de poliţişti
Gheorghe Burnei, medicul ortoped care este acuzat că ar fi făcut experimente pe copii, a fost ridicat de poliţişti. Scandalul a plecat în urma unui articol în care doctorul este acuzat de părinţii unei fete de 19 ani că ar fi experimentat un implant neomologat pe fiica lor. Această faptă s-ar fi produs pe vremea când tânăra era mai mică, informează Antena 3. Din momentul acuzat de părinţi, tânăra ar fi făcut 11 operaţii, însă tot nu se poate mişca.
• Administraţia Prezidenţială cumpără bilete de avion de peste 500.000 de euro
Preşedintele Klaus Iohannis şi angajaţii Administraţiei Prezidenţiale vor avea la dispoziţie bilete de avion pentru următorii patru ani. Potrivit unui anunţ publicat în SEAP, Administraţia Prezidenţială încheie un contract acord cadru pentru servicii de transport aerian de călători în ţară şi străinătate. Contractul va fi semnat de Administraţia Prezidenţială pentru o perioadă de patru ani, iar licitaţia acord cadru implică încheierea unor contracte subsecvente. Valoarea estimată totală a contractului pentru eservicii de transport aerian de călători în ţară şi străinătate este de 2,33 milioane lei, respectiv aproximativ 518.000 euro, fără TVA.
• Locuitorii Turkmenistanului primesc 150 de litri gratis de carburant pe lună
Este una dintre cele mai represive naţiuni din lume, dar statul subvenţionează carburanţii, lumina, apa şi căldura. Turkmenistan este unul dintre cele mai bogate state în resurse energetice din bazinul Mării Caspice şi Asia Centrală. Potrivit estimărilor autorităţilor, statul dispune de a cincea rezervă de gaze naturale, ca mărime, din lume. Capitala statului este la Aşgabat, oraş cu o populaţie de aproximativ 700.000 de locuitori. Străzile din Aşgabat sunt goale, clădirile sunt goale, nu vezi magazine sau restaurante, toate monumentele sunt închinate liderilor şi familiei acestora. Angajaţii care lucrează în sistemul de stat - de fapt peste 95% din totalul angajaţilor, după cinci ani de muncă în instituţiile de stat, pot cumpăra un apartament la jumătate de preţ şi cu o dobândă de 1% pe an.
• În România, salarii mai MICI decât în Dongguan, China
Pantofi europeni produşi de lucrători europeni, dar cu salarii chinezeşti şi condiţii de muncă de lumea a treia. Organizaţia "Change Your Shoes", formată din 15 ong-uri europene şi 3 asiatice, a dat publicităţii un raport despre condiţiile de muncă ale lucrătorilor din industria de încălţăminte. Sunt zeci de mii de lucrători est-europeni care primesc plăţi de 150 de euro lunar şi produc pentru mari firme de încălţăminte. Produsul este etichetat drept "Made in Europe". Multe dintre aceste fabrici îşi delocalizează producţia în Europa de Est. Şi potrivit Change Your Shoes - cartel al 15 ONG-uri europene şi 3 asiatice - în fabricile din România, Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Polonia şi Slovacia care lucrează pentru cunoscute mărci europene de încălţăminte, realitatea este făcută din salarii de foame, orare de muncă deosebit de solicitante, condiţii insalubre.
• JURNALUL NATIONAL
• Euro 2016. România a învins Croaţia şi s-a calificat în grupele principale
Naţionala feminină de handbal a României a învins formaţia Croaţiei cu scorul de 31-26 (15-13), vineri, la Helsingborg, în ultimul său meci din Grupa D a Campionatului European din Suedia, şi s-a calificat în grupele principale la EURO 2016. Tricolorele au obţinut a doua lor victorie în Suedia şi vor intra în grupa principală cu două puncte. După un debut echilibrat de meci, Croaţia a reuşit trei goluri consecutive şi s-a desprins la 6-3 (min. 9). Selecţionerul Ambros Martin a cerut time-out şi rezultatul s-a văzut imediat, România marcând cinci goluri la rând şi trecând în avantaj. România a intrat la pauză cu un avans de două goluri, 15-13. În repriza secundă, România s-a desprins la cinci goluri si a abordat finalul de meci fără emoţii, selecţionerul iberic introducând şi jucătoare mai puţin utilizate.
• Membri ai Filarmonicii Banatul din Timişoara, traficanţi de droguri
Lovitură de proporţii a DIICOT Timişoara şi a poliţiştilor de la Crimă Organizată: au capturat Ecstasy şi LSD de 10.000 de euro, scrie pressalert.ro. Doi angajaţi ai Filarmonicii "Banatul" din Timişoara, tenorul Mario Agache şi contrabasistul Mihai Păuna au fost prinşi în flagrant de ofiţerii antidrog în timp ce încercau să vândă unui ofiţer sub acoperire 700 de pastile de Ecstasy şi 900 de timbre LSD pentru 10.000 de euro. În timpul anchetei s-a stabilit faptul că atunci când au fost în turneu în Olanda, Păuna a venit cu ideea de a face o "investiţie" bună şi a cumpărat drogurile pentru a le revinde în ţară. Ajunşi cu drogurile de mare risc în Timişoara, cei doi au început să caute clienţi, iar unul dintre ei a fost un ofiţer sub acoperire.
• Sondaj: PSD ar obţine cel mai mare scor la alegerile din 11 decembrie
PSD ar obţine cel mai ridicat scor la alegerile parlamentare din 11 decembrie, potrivit unui sondaj IRES privind intenţiile de vot ale românilor. Astfel, 44% dintre cei chestionaţi spun că vor vota cu PSD, 23% vor vota cu PNL, cu USR spun că vor vota 7%, potrivit sondajului. 6% dintre respondenţi spun că vor pune ştampila pe candidaţii ALDE, tot 6% vor alege PMP, în timp ce cu UDMR vor vota 5%, iar cu PRU - 4%. Trei procente dintre respondenţi intenţionează să voteze un candidat independent, iar 2% vor vota cu alte partide. În ceea ce priveşte prezenţa la vot, 42% dintre cei chestionaţi spun că vor vota cu siguranţă la alegerile de duminică, iar 28% probabil vor vota.
• România are, începând de vineri, un Portal al exploatărilor legale şi transporturilor de masă lemnoasă
România are o nouă aplicaţie dedicată sectorului forestier - Portalul exploatărilor legale şi transporturilor de masă lemnoasă - lansată vineri, în premieră, de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), în cadrul unei conferinţe de presă. Noul sistem a costat 30.000 de euro, iar firma care a implementat proiectul şi de la care ministerul de resort a achiziţionat codul-sursă este Indaco, a precizat ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer. Portalul operează imagini satelitare şi le suprapune în timp real pe hărţi electronice, fiind posibilă astfel depistarea inclusiv a posibilelor tăieri ilegale de pădure.