REVISTA PRESEI - 11.01.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Deţinut român, ars de viu în Argentina

Radu Pintilie (26 de ani) din Scânteia, judeţul Iaşi, a murit într-o închisoare din Argentina, unde fusese închis pentru trafic de droguri. Lenuţa Pintilie a aflat de la oficialii români de la Buenos Aires că fiul său, Radu, a murit fiindcă salteaua i-ar fi luat foc. I se pare suspect, mai ales că băiatul nu fuma. Radu era unul dintre cei 14 copii ai familiei Pintilie din comuna ieşeană Scânteia. În urmă cu aproape patru ani, tânărul a plecat în străinătate să-şi găsească un rost. Miercuri, 5 ianuarie, Lenuţa Pintilie a primit telefon de la Ambasada României în Argentina şi i s-a spus că fiul său a fost victima unui accident petrecut în celulă.

Alianţa PNL-PC, ironizată din interior: "Leul şi tigrul se luptă pentru putere, iar sconcsul stă şi filmează"

Fostul preşedinte PNL Călin Popescu Tăriceanu şi fostul prim-vicepreşedinte Ludovic Orban au fost printre cei mai virulenţi contestatari ai Alianţei PNL-PC, validată ieri de Delegaţia Permanentă a partidului. Preşedintele PNL Crin Antonescu a fost criticat pentru că a cedat prea multe funcţii conservatorilor. Nemulţumirile au izbucnit în momentul în care preşedintele PNL, Crin Antonescu a lăsat impresia că vrea să treacă repede peste subiect, afirmând la începutul şedinţei că îi dă cuvântul lui Mihai Voicu să prezinte "tehnic" protocolul. Potrivit documentului, PNL le oferă conservatorilor 21 de locuri eligibile în Parlament, aceştia urmând să obţină şi şefia Senatului în cazul în care Antonescu ar câştiga alegerile prezidenţiale. La locale, cele două partide vor participa separat.

Investitorii străini, marii exportatori ai României

Companiile multinaţionale domină net topurile livrărilor pe pieţele externe. Pentru cei mai mulţi dintre investitorii cu capital străin, România este doar un centru de producţie. Doar câteva (mai exact, trei) societăţi cu capital românesc sunt prezente în statisticile şi clasamentele oficiale referitoare la exporturi. Cei mai mulţi exportatori de top sunt foste companii cu capital românesc privatizate la un moment dat cu parteneri străini. Nume cu notorietate în ţara noastră, dar cu capital din alte ţări. Spre exemplu, primii cinci exportatori sunt, în ordine, Dacia (acţionar majoritar Renault), Nokia (Finlanda), Rompetrol Rafinare (Kazahstan), Arcelor Mittal - fostul Sidex - Galaţi (India) şi OMV Petrom (Austria), potrivit Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Ce costuri presupune noua declaraţie unică a contribuţiilor sociale

Noua modalitate de plată a contribuţiilor sociale este un pas înainte pentru eliminarea birocraţiei, însă presupune şi costuri. Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc sau la Primărie în format electronic, însă, pentru acest lucru, angajatorii trebuie să plătească pentru un certificat digital. Persoanele fizice şi firmele vor plăti contribuţiile şi impozitele la bugetul de stat prin completarea unui singur formular, care va fi transmis online sau va fi depus pe suport de hârtie, a precizat ieri Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor Publice.

Cele mai bogate posturi TV ale anului 2010

Grupul Pro TV SA, aparţinând companiei americane CME, deţine 43,7% din volumul total de publicitate din România, în valoare totală de 230 de milioane de euro. Pe o piaţă TV care a suferit o scădere a veniturilor din publicitate cu 8% faţă de 2009, televiziunile Pro şi-au consolidat poziţia în faţa celor din trustul Intact. Volumul de 230 de milioane de euro cheltuit în 2010 pe TV întoarce piaţa autohtonă în anul 2006. Dar acum avem o piaţă puternic fărâmiţată (51 de posturi înscrise în sondajele de audienţă), dominată autoritar de grupul Pro TV S.A., ce reuneşte posturile Pro TV, Acasă TV, Pro Cinema, Sport.ro şi MTV Romania.

CURENTUL

Vîntu - ameninţat cu arestul preventiv

Sorin Ovidiu Vîntu ar putea gusta din nou traiul din arest dacă va încerca să inventeze motive pentru a nu se prezenta în instanţă la termenele procesului în care este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa. "În cazul în care se va dovedi că inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu a lipsit cu rea credinţă de la acest termen, deşi avea obligaţia de a se prezenta de fiecare dată la proces, instanţa va lua măsura arestării preventive", a declarat ieri judecătoarea Camelia Bogdan.

Vadim - cercetat penal pentru ultraj şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti

Procurorii PÎCCJ au început urmărirea penală a liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, pentru ultraj şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti, în dosarul în care procurorii s-au sesizat din oficiu privind evacuarea sediului PRM, a declarat, ieri, avocatul Mariana Ştefan. Aceasta l-a însoţit, ieri, la audieri, pe vicepreşedintele PRM Marius Marinescu, citat în calitate de martor. La ieşirea din sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Mariana Ştefan a spus că procurorii au declanşat urmărirea penală împotriva lui Vadim Tudor pentru ultraj şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti.

CURIERUL NAŢIONAL

Cum se recuperează datoriile?

Uneori creditorii aşteaptă prea mult timp înainte de a externaliza creanţele, astfel că şansele de recuperare eficientă sunt diminuate. Urban şi Asociaţii: Cele mai mari dificultăţi au fost în cazurile de insolvenţă, dizolvare sau încetarea activităţii companiilor debitoare. Piaţa de recuperări creanţe a crescut cu peste 80% în 2010 faţă de 2009, în special pe achiziţia de creanţe, decât pe externalizare. Recuperarea unei datorii de către stat, companii sau persoane fizice este un proces lung, întortocheat, care consumă bani, timp şi - de multe ori - nervi. Specialiştii din piaţă susţin că dificultăţile întâmpinate în recuperarea creanţelor au crescut odată cu adâncirea crizei financiară, dar şi ca urmare a creşterii numărului de solicitări din partea creditorilor.

Crampe intelectuale la liberalii de centru, dreapta şi de stânga

Crin Antonescu şi-a motivat decizia prin veşnica luptă împotriva lui Traian Băsescu. Raţionamentul său (nu, nu este logica lui Gâgă, ci a unora care sunt în Parlament şi se numesc liberali şi conservatori) este că lui Traian Băsescu îi este frică de o nouă suspendare, iar această suspendare poate veni prin unirea tuturor forţelor politice împotriva lui. În primul rând, pentru suspendare ai nevoie de voturile UDMR. Care nu mai vin. Consecinţele gestului lui Crin Antonescu vor fi multe şi grele. O singură consecinţă este însă importantă acum: Traian Băsescu îşi vede confirmate toate teoriile despre influenţa mogulilor răi la suflet în viaţa politică. Şi nu va ezita să comunice acest fapt publicului. Crin Antonescu a greşit grav. Şi probabil este ultima sa greşeală în calitate de preşedinte de partid. Să iei ce aruncă Ponta şi ce înjură Traian Băsescu nu dovedeşte un suflet milostiv, ci mai degrabă o crampă intelectuală.

Economisim doar 7% din venitul lunar

Românii economisesc doar 7% din venitul lunar, nivel minim în rândul celor 10 state incluse într-un studiu realizat de grupul ING, iar un sfert dintre respondenţi au un plan de pensie privată, circa o treime deţin o asigurare de viaţă şi numai 8% un produs pentru investiţii. "De asemenea, 41% dintre români cred că la pensie vor avea mai puţini bani decât părinţii lor, însă doar o mică parte ia măsuri pentru a-şi asigura un viitor mai sigur", se arată într-un comunicat al ING Asigurări de Viaţă. Principalele trei motive care îi determină pe români să îşi planifice viitorul financiar sunt insuficienţa sistemului de pensii în a le asigura un nivel adecvat de venituri - 39%, urmată de îngrijorarea privind siguranţa financiară - 36% şi dorinţa de a-şi întreţine familia - 36%.

Cât te costă să dai statul în judecată pentru taxa de poluare

Nici n-au apărut bine noile norme privind aplicarea taxei de poluare şi casele de avocatură s-au înghesuit în oferte. Pentru "numai" 600 lei, poţi fi reprezentat în instanţă împotriva statului. "Dacă aveţi o maşină second-hand cumpărată dintr-un stat membru UE ar trebui să ştiţi că nu sunteţi obligaţi să plătiţi taxa de poluare, deoarece sunt încălcate principiile dreptului comunitar, în speţă art.110 al Tratatului de instituire al CEE, privind libera circulaţie a mărfurilor pe teritoriul UE. Dacă pentru maşina pe care aţi cumpărat-o a fost achitată taxa de poluare într-unul din statele membre UE, în momentul înmatriculării ei în România, ţară membră UE din ianuarie 2007, obligaţia de a achita din nou taxa pentru a putea înmatricula maşina este discriminatorie, deoarece persoanele care îşi cumpără o maşină deja înmatriculată în România nu sunt obligate să plătească din nou taxa de poluare", a afirmat, într-un comunicat, reprezentantul unei renumite case de avocatură.

EVENIMENTUL ZILEI

Felix, al doilea om în stat. Preţul cerut PNL pentru alianţă

Conform Protocolului Alianţei de Centru-Dreapta, Crin Antonescu garantează că preşedinţia Senatului va reveni conservatorilor, pentru Dan Voiculescu. Dan Voiculescu ţine să ajungă al doilea om în stat, iar Crin Antonescu i-a promis sprijinul. Cei doi încearcă să-l convingă şi pe Victor Ponta să accepte. Voiculescu insistă însă să devină preşedinte la Senat chiar în această legislatură, în locul lui Geoană. În schiţa de împărţire a funcţiilor, lui Ponta i-ar reveni poziţia de premier, iar Antonescu ar fi candidatul la prezidenţiale. Acestea sunt, pe scurt, negocierile pentru parafarea alianţei PNL-PC-PSD.

Umiliţi la 4 ani: cu scotch pe gură şi închişi în debara

În unele grădiniţe a devenit o practică izolarea copiilor care îndrăznesc să facă vreo boroboaţă sau umilirea lor în faţa colegilor de grupă. O fetiţă de 4 ani din Bucureşti a îndrăznit să vorbească în timpul mesei. Pentru această cutezanţă a fost taxată cu o bandă de scotch pe gură de educatoare, dornică să dea un exemplu celorlalţi copii, care ar fi trebuit să înveţe astfel că faptele lor au consecinţe. În plus, alţi prichindei au fost avertizaţi că, în cazul în care nu-şi pot stăpâni dorinţa de a povesti, li se va tăia limba cu foarfeca. Se întâmpla la începutul anului şcolar, la Grădiniţa nr. 192 din sectorul 4 al Capitalei. Mama micuţei de 4 ani, Raluca Dumitrică, a sunat la momentul respectiv la inspectoratul şcolar şi apoi şi-a retras copilul din unitatea de învăţământ.

Declaraţia fiscală unică, depusă la mai multe instituţii

Peste 500.000 de contribuabili sunt aşteptaţi de funcţionarii Fiscului să trimită declaraţia unică, formularul 112, care conţine toate informaţiile privind impozitele, contribuţiile sociale şi datele referitoare la salariaţi. Declaraţia unică 112 va putea fi depusă atât la ghişeele administraţiilor financiare, cât şi la alte instituţii agreate, cum ar fi primăriile, a anunţat luni ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, la o conferinţă de presă. Primul termen de depunere a declaraţiei unice este 25 februarie, pentru obligaţiile aferente lunii ianuarie 2011. Finanţele au luat decizia de a implica şi alte instituţii, din cauză că ghişeele Fiscului vor fi foarte aglomerate înainte de termenul-limită.

Cui are America să-i dea bani

Nu cu mult timp în urmă, capital.ro a publicat un articol în care arăta, pe baza informaţiilor oficiale, că datoria Statelor Unite a atins pragul de 14.000 de miliarde de dolari, de 14 ori mai mare decât cea pe care o aveau în urmă cu 30 de ani. Întrebarea care se pune este cine sunt cei cărora America are să le dea cei mai mulţi bani. Conform unor date oficiale pe luna octombrie 2010, peste 4.000 de miliarde din suma totală este datorată creditorilor străini. Această sumă a crescut cu 500 de miliarde de dolari în doar un an, datoria ridicându-se la 3.500 de miliarde de dolari în octombrie 2009. Statul căruia America are să-i dea cei mai mulţi bani la ora actuală este China: peste 906,9 de milioane de dolari, în scădere faţă de anul precedent când era 938,3 miliarde. Pe parcursul lui 2010, datoria către China a SUA a crescut constant de la 889 de miliarde de dolari cât era în ianuarie.

FINANCIARUL

Gh. Ialomiţianu: 1%-2% din contribuabili au averi mari şi vor fi supravegheaţi de stat

Executivul va încheia şi cu Comisia Europeană un acord stand-by. Administraţiile fiscale se reorganizează şi se aşteaptă noi concedieri de bugetari. Ministerul Finanţelor Publice a stabilit în acest an un grup ţintă de aproape 100.000 de români cu averi consistente sau cu cheltuieli mari care urmează să fie supravegheaţi, iar în cazul în care aceştia nu îşi vor declara veniturile, se va aplica un impozit de 16% la valoarea bunurilor pe care le deţin.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialo­miţtianu, a explicat că va exista un depar­tament specializat format din 30-40 de persoane, care se va ocupa cu de­pis­tarea veniturilor nedeclarate ale bo­gaţilor. Toto­dată, guvernul va beneficia de expertiza Băncii Mondiale în vederea elaborării normelor de aplicare a măsurilor de im­pozitare a acestor persoane.

Peste 40% din români nu au bani pentru cheltuieli urgente şi neprevăzute

60% din participanţii la un studiu au card de credit şi doar 8% deţin produse de investiţii. Românii economisesc doar 7% din venitul lunar, cel mai scăzut nivel în rândul ţărilor incluse într-un studiu referitor la com­portamentul şi atitudinea con­su­matorilor. Totodată, documentul relevă că peste 40% din repondenţi sunt expuşi riscurilor financiare, nedis­punând de un fond de urgenţă şi totodată cred că la pensie vor avea mai puţini bani decât părinţii lor. Într-un top al principalelor trei motive care îi determină să îşi planifice viitorul financiar, românii identifică în primul rând insuficienţa sistemului de pensii în a le asigura un nivel adecvat de venituri (39%), urmată de îngrijorarea privind siguranţa financiară (36%) şi dorinţa de a-şi întreţine familia (36%), arată studiul "ING Consumer Resource­fulness",

Privatizarea CEC Bank: "este posibil orice"

Privatizarea CEC Bank revine în atenţia guver­nu­lui. Con­tac­tat de "Finan­ciarul", preşe­din­tele CEC Bank, Radu Gheţea, a declarat că ideea de vân­za­re numai acţionaria­tul o poate dis­cu­ta şi tre­bu­ie lă­sat loc pentru orice va­rian­tă. "Mi se pare o abor­­dare corectă să se lase deschisă orice variantă, face parte din strategia băncii, adoptată din 2007, care prevede ca din 2010 orice formă de păs­trare a acţionariatului se poate mod­ifi­ca", a explicat Radu Gheţea. Reprezentanţii guvernului consideră că singura bancă de stat (comercială) are nevoie de finanţare pentru a fi com­pa­rabilă cu alte bănci, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor, acţionarul majoritar, nu a primit permisiunea Comisiei Europene să majoreze capitalul social.

2009 s-a încheiat cu preţuri de 780-990 euro/mp, cu până la 50% sub nivelul din perioada de boom

Indicele naţional se menţine peste pragul de 1.000 de euro, la 1.033 euro/mp. În trei ani, cea mai abruptă scădere de preţ s-a consemnat la locuinţele din Bucureşti, care rămân însă cele mai scumpe din ţară, 1.154 euro/mp. Preţurile apartamentelor în toate marile oraşe din ţară, inclusiv Bu­cu­reşti, au atins la finalulul anului trecut cel mai mic nivel al ultimilor trei ani. Prac­tic, exceptând Capitala, preţul me­diu calculat de imobliare.ro în marile oraşe a coborât sub pragul de 1.000 euro/mp. Astfel, la Constanţa şi Cluj-Napoca indicele imobiliare.ro a scăzut la 919, respectiv 993 euro/mp, iar la Iaşi, Ploieşti şi Braşov preţul a scăzut chiar sub cota de 900 euro/mp, ajun­gând la 858 euro/mp, 876 euro/mp, res­pec­tiv 870 euro/mp pentru un apar­tament.

82% din producătorii de aur se aşteaptă la o producţie superioară în 2011

Se estimează că uncia va costa între 1.400 şi 3.000 de dolari. Principalii producători de aur din lume se aşteaptă ca nivelurile volumelor de metal preţios să crească în acest an pe fondul preţului ridicat pe piaţa mondială, se arată în raportul PwC Global Gold Price Survey, realizat de Pricewaterhouse Coopers. Potrivit documentului, 82% din companii se aşteaptă la producţii mai mari în 2011 şi 75% din ele cred că preţul aurului va creşte până în ultimul trimestru al anului. Reprezentanţii producătorilor estimează că uncia de aur va costa între 1.400 şi 3.000 de dolari, 40% din aceştia mizând pe o valoare de aproximativ 1.500 de dolari.

GÂNDUL

PSD şi PNL - "tigrul şi leul". PC - "sconcsul"

Doar patru liberali din cei peste 150 prezenţi au avut curajul să vorbească, luni, de la Delegaţia Permanentă, împotriva curentului majoritar şi a preşedintelui partidului: Călin Popescu-Tăriceanu, Ludovic Orban, Adriana Săftoiu şi Varujan Vosganian. Conform unor surse din PNL, Crin Antonescu a încercat să tranşeze rapid subiectul, spunând doar că Biroul Politic Central a aprobat unanim alianţa cu PC şi că îl lasă pe vicele Mihai Voicu să explice detalii tehnice ale protocolului.

Cum a făcut Elena Băsescu o mică economie de 23.000 de euro, Daciana Sârbu o nouă casă la Cornu iar Adrian Severin o jumătate de milion de euro

Europarlamentarul PSD Adrian Severinse află în fruntea celor mai înstăriţi social-democraţi, reuşind într-un an şi jumătate să strângă în conturile bancare aproape jumătate de milion de euro. Conform declaraţiei de avere din 2009, când a candidat la alegerile europarlamentare, social-democratul a precizat că deţine în conturi 386.170 de lei, 140.013 euro si 2.665 de dolari. După scrutin, Severin a depus o nouă declaraţie de avere, potrivit căreia în conturile bancare se aflau 314.777 de lei, 368.081 euro şi 35.936 de dolari. După ultima declaraţie, de la sfârşitul anului 2010, acesta a strâns, pe numele său şi al soţiei, 234.497 de lei, 843.282 de euro şi 35.936 de dolari, ceea ce înseamnă un surplus de 475.201 euro faţă de 2009.

JURNALUL NAŢIONAL

Cazul Noica şi şcoala de la Păltiniş (I)

Filozoful Constantin Noica este un simbol al "rezistenţei prin cultură" într-un regim de dictatură. Fost deţinut politic, pe temeiul programului şi ideologiei "dictaturii proletariatului", filozoful a fost integrat într-un alt proiect politic al epo­cii, numit în documentele de partid "re­considerarea". În conformitate cu acesta, intelectuali care se afirmaseră în politica şi cultura ro­mâ­neas­că îna­in­tea instaurării la putere a regimului comunist, acuzaţi şi condamnaţi apoi ca "duşmani de clasă" (sub eti­che­te de mare diversitate, precum cri­­minali de război, spioni şi agenţi ai imperialismului, capi şi/sau propa­gan­­dişti ai mişcării legionare, parti­delor istorice, burgheziei etc.), au fost integraţi în instituţii ştiinţifice şi culturale.

Măgăoaia măgăoaielor, adică ce şi cât mai consumă Casa Poporului

Casa Poporului nu e decât o cocioabă lungă de 270 de metri şi lată de 245, înaltă de 86 de metri şi coborând la 92 de metri sub nivelul solului, cu o suprafaţă construită la sol de 66.000 de metri pătraţi. O cocioabă care a înghiţit 1.000.000 mp de marmură, 5.500 de tone de de ciment, 7.000 de tone de oţel, 20.de tone de nisip, 2.800 de candelabre. 180 de km de cablu străbat întreaga clădire. Ca să schimbi un bec în Casa Poporului, e nevoie de şase oameni: patru montează schela până la candelabre (10 metri înălţime), unul demontează din candelabru becurile vechi şi le ambalează pentru reciclare, altul, în paralel, montează becurile noi.

NAŢIONAL

"Naţional" a aflat conţinutul unei corespondenţe purtate la cel mai înalt nivel în megaafacerea motoarelor de la UCM Reşiţa!

Premierul din Republica Guineea i-a scris personal şefului Guvernului de la Bucureşti să urgenteze tranzacţia, semn că aceasta nu era fictivă, aşa cum susţin procurorii. Practic, documentul arată că afacerea a fost cât se poate de legală şi că Said şi ceilalţi implicaţi nu au făcut nimic împotriva intereselor statului român. Acuzaţiile DNA, date peste cap. Schema afacerii (cum a fost descrisă de procurorii DNA) era mai mult decât simplă: milionarul libanez Said Baaklini (supranumit "Regele conservelor") a cumpărat prin firma lui (Libarom Agri) patru motoare de la UCM Reşiţa în schimbul a 250.000.000 de euro. Apoi, motoarele ar fi trebuit să ajungă la Conakry (capitala Republicii Guineea). Procurorii DNA spun însă că afacerea ar fi fictivă şi că la mijloc ar fi vorba de o uriaşă evaziune fiscală, care n-a fost încă certificată. Prin prisma noii probe descoperite de "Naţional", totul este acum dat peste cap, iar acuzaţiile DNA nu mai stau deloc în picioare.

Războiul Pietroi - Patriciu, "aroganţă" la magnat

Afacerea la care cel mai bogat român al momentului ţine atât de mult, este vorba despre lanţul de magazine MIC.RO, are de suferit de pe urma atacurilor temuţilor interlopi bucureşteni din clanul lui Sile Pietroi. "Băcăniile" de cartier au căzut una după alta victime ale spargerilor comandourilor lui Vasile Fierbântu, la una din efracţii înregistrându-se o adevărată premieră în istoria "şpringarilor" autohtoni. Astfel, unitatea din strada Liviu Rebreanu a fost spartă chiar de pe proprietatea interlopilor! Într-o singură noapte, spărgătorii conduşi de Ştefan Fierbântu, locotenentul fratelui său mai mare, celebrul Sile Pietroi, au dat iama în şase magazine MIC. RO. Apoi, alte patru magazine au fost sparte, ceea ce a avut darul să-l înfurie cu adevărat pe proprietar.

PUTEREA

Afaceri cu gunoaie... de partid. Firma lui Silviu Prigoană a concesionat jumătate din salubritatea din Cluj-Napoca

De mai multe luni, în municipiul Cluj-Napoca se dă un adevărat război pe piaţa gunoaielor. Asta după ce societatea care a deţinut monopolul contractelor cu primăria a primit, anul trecut, doar jumătate din porţia umplută cu bani publici, afacerile fiindu-i ameninţate serios de un concurent impunător. Rosal Grup, societate aparţinând parlamentarului PDL Silviu Prigoană, a concesionat jumătate din loturile de salubritate ale primăriei controlate de colegul de partid al lui Prigoană, Sorin Apostu, devenit primar în urma alegerilor locale generate de numirea lui Emil Boc în funcţia de premier al României.

Boc face comisie pentru preţul benzinei. Protestele continuă

"Monopolul" cartelului petrolist, sute de milioane de euro, bani negri de pe piaţă sau controlul nefinalizat al Consiliului Concurenţei privind creşterea preţurilor la carburanţi ar fi principalele motive pentru care preţul benzinei sau al motorinei ar putea "sări" de 6 lei/litru în acest an. De ochii lumii, conducerea centrală a PDL a cerut Ministerului de Finanţe clarificări privind preţurile la carburanţi. Între timp, pe internet circulă o scrisoare prin care şoferii sunt sfătuiţi ca în zilele de luni 17, marţi 18 şi miercuri 19 ianuarie să nu intre în nici o benzinărie. După ce companiile petroliere au crescut preţul carburanţilor, anul trecut, cu peste 30%, Guvernul Boc a solicitat Ministerului de Finanţe clarificări privind preţurile la carburanţi.

Eugen Bogatu a fost arestat. Directorul CNAPM la ajutat pe Baaklini să evite controalele portuare

Eugen Bogatu, directorul Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime S, a fost arestat pentru favorizarea infractorului şi trafic de influenţă, fiind acuzat că l-ar fi ajutat pe Said Baaklini să evite controalele portuare în cazul celor patru motoare de la UCM Reşiţa şi i-ar fi cerut două milioane de lei pentru ca acestea să fie scoase urgent din ţară. Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că Eugen Bogatu ar fi acuzat de favorizarea infractorului, "în sensul că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Said Baaklini în demersul acestuia de a exporta cele patru motoare" cumpărate de la UCM Reşiţa. O altă acuzaţie adusă lui Bogatu este de trafic de influenţă, pentru că s-ar fi folosit de funcţia sa pentru a interveni la alte persoane din cadrul unor autorităţi şi agenţii naţionale, şi ele cercetate în acest dosar, suma pentru care ar fi urmat să-şi folosească influenţa fiind de două milioane de lei, au precizat sursele citate.

ROMÂNIA LIBERĂ

Benzina testează forţa boicotului

Sătui de investigaţiile fără rezultate ale Consiliului Concurenţei şi de lipsa de reacţie a Guvernului în privinţa creşterii necontrolate a preţurilor carburanţilor, taximetriştii au anunţat pentru joi boicotarea staţiilor de alimentare. Taximetriştii iau în mâinile proprii soluţionarea problemei carburanţilor, ale căror preţuri se află în creştere continuă, ajungând la nivelul la care aceiaşi carburanţi pot fi cumpăraţi din ţări ale UE unde puterea de cumpărare este net superioară. în semn de protest. În semn de protest, nici un taximetrist nu va cumpăra carburant din staţiile Peco.

Ce cărţi au marcat copilăria intelectualilor români

Criticul literar Dan C. Mihăilescu a reuşit să convingă 19 personalităţi, printre care Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, H.R. Patapievici şi Mihai Măniuţiu, să mărturisească ce titluri le-au marcat copilăria şi tinereţea şi, mai ales, care au fost cărţile ce "i-au făcut oameni".La prima vedere, volumul "Cărţile care ne-au făcut oameni" ar putea fi văzut/citit ca o trecere în revistă a unor preferinţe de început ale unui mic grup de oameni care marchează societatea noastră contemporană. Unii i-au aflat pe Isaac Asimov (Horia-Roman Patapievici), "Micul prinţ" de Antoine de Saint-Exupéry (Ioana Pârvulescu) sau au fost fascinaţi de lecturi din colecţia de SF-uri din seria "triunghiuri", la Mihai Măniuţiu şi Dan C. Mihăilescu, dar şi de Thomas Mann, Yourcenar, Jünger, Rimbaud şi Baudelaire, Balzac sau Dante, Tolstoi, Gogol şi... Biblia.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul a tăiat bugetarii de la şcoli şi spitale, nu din ministere

Cele mai multe reduceri de posturi din sistemul bugetar au fost suportate de administraţiile locale, unde s-au redus circa 63.000 de posturi din cele 88.000 de posturi pe care guvernul a raportat că le-a redus pe parcursul primelor 10 luni ale anului trecut, arată o analiză a ZF. Din cele 63.000, 19.000 sunt în educaţie iar 13.000 în spitale. Autoritatea centrală în schimb, adică ministerele şi instituţiile finanţate de la bugetul de stat, au făcut în total doar 25.000 de reduceri, cu toate că numărul de bugetari în administraţia locală şi cea centrală este aproximativ acelaşi, adică aproape 650.000 la fiecare.

Marea Britanie, noua ţintă a Dacia

Cea mai mare piaţă pentru Dacia în 2012 va fi Marea Britanie, potrivit oficialilor companiei, aceasta fiind cea de-a treia mare piaţă europeană pe care francezii şi-au propus să o cucerească cu brandul autohton, după Franţa şi Germania. "Sperăm ca Marea Britanie să depăşească Franţa în ceea ce priveşte vânzările Dacia. Pentru început din 2012 primul model care va fi disponibil în Regatul Unit va fi SUV-ul Duster, iar ulterior gama va fi extinsă", a spus Rafael Treguer, directorul de dezvoltare al mărcii la nivel global. În 2010 cea mai mare piaţă pentru Dacia a fost cea franceză, cu 110.000 de autovehicule vândute, în creştere cu aproape 70% faţă de anul anterior, potrivit datelor companiei. Pe locul secund s-a plasat Germania, fostul lider din 2009, unde fără "Rabla" Dacia a scăzut cu peste 50%, la 40.500 de unităţi.

Principalele dileme ale analiştilor privind Fondul Proprietatea

Analiştii principalelor case de brokeraj şi bănci locale consideră că proiectul de înfiinţare a celor două companii energetice naţionale, modul de raportare a rezultatelor financiare ale companiilor nelistate din portofoliul Fondului Proprietatea (FP), dar şi programul de răscumpărare a acţiunilor pe care fondul intenţionează să-l deruleze după listare ar putea avea o influenţă semnificativă asupra valorii acţiunilor FP. Reprezentanţii fondului au răspuns la o parte dintre aceste întrebări ieri, în cadrul unei întâlniri cu analiştii locali, care a fost închisă presei.

Activele fondurilor de pensii vor ajunge la 7 mld. lei în 2011

Activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) vor atinge 6,96 miliarde de lei la finele acestui an, în creştere cu 49,4% faţă de decembrie 2010, potrivit estimărilor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Anul trecut, activele nete ale fondurilor de pensii private au crescut cu 80%, la 4,66 miliarde de lei, din care 4,33 miliarde de lei pe Pilonul II. Defalcat, în acest an, fondurile de pensii private obligatorii vor ajunge la active nete de 6,5 miliarde de lei, iar cele facultative la 460 milioane de lei. În privinţa clienţilor, Pilonul II va atinge 5,5 milioane de participanţi, comparativ cu 5,19 milioane la finele anului 2010. Creşterea va fi susţinută de integrarea în fondurile de pensii private obligatorii a bugetarilor din structurile militarizate, ca urmare a prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Şeful SIF2: Nu mai contăm pe bănci pentru dividende, vom vinde pentru a face rost de cash

Anii în care dividendele încasate în contul participaţiilor deţinute la bănci alimentau profiturile SIF-urilor au trecut, iar SIF Moldova se aşteaptă ca în 2011 lichidităţile obţinute din vânzarea unor participaţii din portofoliu să susţină programul de investiţii de 120 de milioane de lei bugetat pentru acest an. Cu active nete în gestiune de 1,135 miliarde de lei (266 mil. euro ), SIF Moldova (SIF2) a fost un jucător activ pe Bursă anul trecut şi a reuşit să fie cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri, raportând după primele 11 luni din 2010 un profit net de 98,7 mil.lei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb