REVISTA PRESEI 11.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 11 martie 2014

ADEVARUL

România şi Polonia, survolate de avioane NATO

NATO va trimite avioane de supraveghere în misiuni de recunoaştere în spaţiul aerian al Poloniei şi al României pentru monitorizarea crizei din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice. Aeronavele NATO vor decola din Marea Britanie şi din Germania. Decizia a fost luată ca urmare a recomandării făcute de generalul Philip Breedlove, şeful aviaţiei americane şi comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR). Avioanele de supraveghere AWACS sunt dotate cu radare speciale, care pot monitoriza un spaţiu aerian vast şi pot detecta avioane, nave şi vehicule de la distanţe mari. Avioanele AWACS se disting prin antena de tip farfurie, montată deasupra fuselajului. Radarul său poate detecta orice avion şi rachetă de croazieră de la distanţa maximă de 400 km şi poate dirija spre ţinte propriile formaţii de avioane de vânătoare-bombardament. El are o autonomie de zbor de 10 ore şi, zburând la înălţimea de 9.000 m, poate acoperi o suprafaţa de 300.000 km pătraţi.

Secuii cer autonomie pentru Ţinutul Secuiesc. Peste 4.000 de persoane au participat la un marş la Târgu-Mureş cu petarde, lozinci şi îmbrânceli

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni după-amiază, la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu-Mureş, cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Mitingul a degenerat, iar participanţii au aruncat cu petarde şi au scandat lozinci pro-autonomie. Unii dintre manifestanţi s-au îmbrâncit cu jandarmii. Printre participanţi s-au numărat preşedintele partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, cel al PPMT, Toro Tibor, preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, precum şi primarii din Sfântu Gheorghe şi din Miercurea Ciuc, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita. De asemenea, la manifestaţie au mai participat reprezentanţi ai organizaţiilor 64 de Comitate, Garda Maghiară dar şi reprezentanţi ai Cataloniei, ai Poloniei şi ai Turciei. Reprezentantul Cataloniei a ţinut un discurs pe care l-a început strigând: "Autonomia" . La monument au fost arborate steagurile Uniunii Europene, României, Ungariei, cel secuiesc şi cel al Cataloniei.

Tăriceanu: "Crin Antonescu a ajuns preşedinte interimar şi inclusiv preşedinte al Senatului tot cu sprijinul PSD"

Fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni seară, la postul Antena 3, că a acceptat funcţia de preşedinte al Senatului pentru a duce proiectul USL mai departe, chiar dacă a primit multe critici în acest sens, precizând de asemenea că predecesorul său, Crin Antonescu, a ajuns în aceeaşi poziţie tot cu sprijinul PSD. Fostul prim-ministru al României a mai spus că decizia de a prelua şefia Senatului este un gest de responsabilitate, necesar pentru a continua "un proiect neîmplinit". "De ce am acceptat funcţia? E foarte important ca în momente cheie să avem curajul să ne asumăm nişte responsabilităţi. Eu cred că trebuia să intervin pentru a duce acest USL mai departe. Ştiu că sunt expus unor critici. Trebuie să ai curajul să-ţi asumi riscurile", a declarat noul preşedinte al Senatului.

Costurile cu energia încep să frâneze creşterea industriei

Industria rămâne motorul economiei şi în acest început de an, dar costurile tot mai mari cu energia electrică şi gazele încep să frâneze progresul, în timp ce problemele din Ucraina ar putea afecta sectorul dacă situaţia se va precipita şi va deveni şi mai tensionată. Comenzile noi din industrie au urcat în ianuarie cu 9,7% faţă de aceeaşi lună din 2013, dar a înregistrat o diminuare de 1,1% faţă de decembrie, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS). Principalele scăderi s-au consemnat în industria bunurilor de capital (-8%), în vreme ce creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+52,1%), industria bunurilor de uz curent (+13,4%) şi în industria bunurilor intermediare (+5%). În România, industria are o pondere de 30% în Produsul Intern Brut, în timp ce în Uniunea Europeană media este de 18%, astfel că orice problemă ar avea un impact mult mai mare la noi.

Mai multe ţări donează României 8 milioane de euro pentru proiecte de eficienţă energetică

Norvegia, Islanda şi Liechtenstein donează României 8 milioane de euro pentru finanţarea unor programe de eficienţă energetică, cu scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Obiectivul porgramului este îmbunătăţirea eficienţei energetice în industrie, în special în industria cu poluare şi consum energetic mare. Programul a început anul trecut şi se va încheia în 2016. Fondurile sunt destinate modernizării instalaţiilor şi echipamentelor unui număr estimat de 20 de IMM-uri din industrie în vederea reducerii consumului de energie, se precizează în comunicat. Valoarea totală a programului este de 9,41 milioane de euro, din care 1,41 milioane de euro reprezintă cofinanţarea de la bugetul de stat.

Grupul Rompetrol îşi schimbă numele în KazMunayGas International. Benzinăriile vor purta mai departe brandul Rompetrol

Grupul Rompetrol îşi va schimba denumirea în KazMunayGas International, operaţiunea facând parte din strategia grupului de integrare a activităţilor, dar va păstra numele Rompetrol în reţeaua de benzinării. Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din KazMunayGaz din Kazahstan. Grupul este prezent în 12 ţări şi cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei, iar la nivel european are peste 1.000 de benzinării. În România, grupul Rompetrol are o reţea de benzinării, dar şi rafinăria Petromidia, unde statul deţine 44% din acţiuni. Kazahii au ajuns la un acord cu statul român pentru cumpărarea unui pachet de 26% din acţiuni, dar Consiliul Concurenţei a impus realizarea unei proceduri de privatizare, adică o licitaţie, pentru pachetul respectiv. Anterior, grupul kazah anunţa că a oferit 200 de milioane de dolari.

Judecătorii vasluieni au decis: Liber la explorarea gazelor de şist la Pungeşti

Ieri, judecătorii Tribunalului Vaslui au declarat ilegală hotărârea Consiliului Local Pungeşti, privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist. Avocaţii Consiliului Local au anunţat că vor ataca hotărârea cu recurs, o decizie finală urmând a fi luată de magistraţii Curţii de Apel Iaşi. Comuna vasluiană în care s-au înregistrat cele mai ample proteste împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist a pierdut astăzi o bătălie importantă. Judecătorii Tribunalului Vaslui au admis contestaţia formulată de Prefectura Vaslui împotriva hotârii Consiliului Local Pungeşti din 17 octombrie prin care s-a decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul acestei comune. Pe 4 noiembrie, Prefectura Vaslui a solicitat anularea respectivei hotărâri în instanţă în condiţiile în care, considerând că reprezentanţii, comunităţilor locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsolul, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului.

CURENTUL

Conflictul din Ucraina ne bate la uşă. Carta Albă a Apărării: starea Armatei e dezastruoasă - Scris de George Roncea

În timp ce la nivel internaţional tensiunea atinge treptat cote maxime, în lumina evenimentelor din Ucraina şi a înhăţării de către Rusia în mai puţin de o săptămână a peninsulei Crimeea, apar din ce în ce mai des avertismente legate nu doar de debutul unui nou război rece ci a unui război mondial pe bune. Leonid Kravciuk, fost preşedinte al Ucrainei a formulat recent chiar ideea unui al treilea război mondial ce stă să izbucnească. Eficacitatea Armatei romane a fost pusă în discuţie la cel mai înalt nivel, chiar de către comandantul suprem, preşedintele Traian Băsescu. În cazul unei confruntări, România ar trebui să se opună Armatei ruse, pentru a-l cita pe şeful suprem al Armatei Romane, cu nişte "baterii de praştii". Mai exact citatul, potrivit Mediafax sună astfel: "preşedintele Traian Băsescu a declarat, vizavi de recenta telegramă Wikileaks, că România, în 2008, dispunea de "câteva baterii de praştii cu rază lungă de acţiune şi era gata să declare război". "Scăderea capacităţii de luptă a atins un nivel critic", conform Cartei Albe a Apărării, avizate de CSAT în 2013

Ponta se pregăteşte să-i ofere pe tavă lui Mazăre Portul Constanţa

Premierul Ponta este dispus să facă o serie de concesii baronilor locali pentru a obţine susţinerea şi voturile pe care le adună aceştia la scrutinul din mai. Primul servit pare să fie chiar baronul de la malul mării, primarul , Radu Mazăre, care bate din picioare nerăbdător pentru a obţine controlul asupra Portului Constanţa, o dorinţa mai veche a sa care e pe cale să fie pusă acum în practică, după ce anterior a fost blocată în mai multe rânduri de miniştrii liberali ai transporturilor. Şi, cum nu dă prea bine la electorat să spui că dai singurul port de interes strategic al ţării pe mâna unui baron local controversat, Ponta a anunţat că însuşi Crin Antonescu ar fi susţinut acest demers. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a aşteptat cu nerăbdarea investirea cabinetului Ponta III, pentru a deveni acţionar majoritar în Portul Constanţa. Miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Local (CL) Constanţa, Mazăre a declarat că premierul Victor Ponta şi noul ministru al transporturilor, Dan Şova, şi-a luat angajamentul să le dea autorităţilor locale un nou pachet de acţiuni în Port.

CURIERUL NATIONAL

Cifrele care împiedică UE să intre într-un conflict economic cu Rusia

În timp ce Ucraina rămâne în impas, continuarea conflictului riscă să afecteze economia europeană. Relaţiile comerciale şi de investiţii strânse dintre Rusia şi Europa complică situaţia. Riscul unei lovituri economice persistă în aer - în cazul în care Europa ar emite sancţiuni Rusiei, aceasta ar avea cel mai mult de suferit. Cifrele vorbesc de la sine, Rusia fiind al treilea cel mai mare partener comercial al UE, după SUA şi China, cu bunuri şi servicii în valoare de peste 500 miliarde de dolari realizate prin schimb comercial în anul 2012. Aproximativ 75% din totalul investiţiilor străine directe în fosta ţară comunistă îşi au originea în statele membre ale UE. Rusia este, de asemenea, cel mai mare furnizor unic de energie în Uniunea Europeană. Astfel, firmele occidentale ar putea să-şi găsească operaţiunile lor în pericol. Compania energetică britanică BP, al doilea cel mai mare acţionar al grupului Rosneft din Rusia, ar deveni deosebit de vulnerabilă în cazul în care Moscova ar confisca bunurile occidentale.

TVA redusă funcţionează. Unde mai trebuie extinsă

Ponta vorbeşte de reducerea TVA la fructe-legume, posibil şi la carne, măsură ce pare o idee bună în condiţiile în care 9% la panificaţie a avut efecte pozitive. Întrebat ce efect a avut până acum TVA redusă la pâine din punct de vedere al preţului, evaziunii şi firmelor care au lucrat corect, preşedintele Rompan, Aurel Popescu: În patru luni, producţia fiscalizată în panificaţie a crescut cu 30%. Reducerea preţului la pâine a fost de 12%. Reprezentanţii industriei spun că TVA trebuie redusă la toate alimentele, evaziunea fiind de 50% în sectoarele cărnii şi legumelor şi fructelor.

Se prefigurează dosarul Loteria III

De aproape două decenii, anchetatorii tot descoperă nereguli la Loteria Română, indiferent de cine este numit director general. Începând cu sumele alocate în perioada 1996 - 1999 drept sponsorizări şi publicitate Clubului Rapid, închirierea unui panou publicitar în 2002 pentru suma de 175.000 dolari, neplata obligaţiilor fiscale de peste 1 milion de euro în 2004, aferente vânzării unui aşa-zis "pachet" de 38 de spaţii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Naţională Loteria Română, fapte pentru care foştii directori au fost acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, procurorii anticorupţie tot descoperă ilegalităţi, instrumentând în prezent cel de-al treilea dosar în care se constată grave prejudicii aduse companiei şi statului. Curtea de Conturi a sesizat procurorii anticorupţie în privinţa achiziţiilor publice realizate cu nerespectarea legii în perioada 2010 - 2012. Contractele privesc mai multe echipamente şi utilaje necesare fabricării lozurilor cumpărate de la Heidelberger Druckmaschinen Osteuropa Vertriebs - GmbH. Prejudiciul estimativ adus CNLR se ridică la cel puţin 2 milioane de euro.

În sfârşit, se aude zăngănit de cătuşe în afacerea Harinvest-BCR

Procurorii DIICOT au realizat zece percheziţii ale unor persoane suspecte în cazul furturilor de acţiuni de la casa de brokeraj vâlceană. Instituţiile de combatere a crimei organizate îi au ca suspecţi pe traderul Harinvest, pe directorul societăţii Maria Boghiţoi şi pe agentul de Bursă al BCR, Dan Deak. Manipularea pieţei de capital, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals informatic şi furt sunt faptele urmărite de procurori. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţeri de Poliţie Judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, au efectuat un număr de zece percheziţii domiciliare, în cadrul unei acţiuni pe linia combaterii infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals informatic şi furt, informează un comunicat postat pe portalul DIICOT.

EVENIMENTUL ZILEI

Licitaţie cu dedicaţie pentru microbuzele lui Dragnea

Premierul Victor Ponta şi ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, au anunţat că au cumpărat 600 de microbuze. Achiziţia lor s-a făcut printr-o licitaţie dubioasă, iar preşedintele Asociaţiei Comunelor, Emil Drăghici, spune că s-a pus carul înaintea boilor. Sute de microbuze şcolare au fost achiziţionate şi zeci de milioane de lei au fost cheltuite până anul acesta pentru achiziţionarea de mijloace de transport, folosite pentru ca elevii din mediul rural să nu mai meargă kilometri întregi pe jos până la şcoală. Multe dintre ele, însă, sunt stricate sau zac în curţile primăriilor de la sate pentru că nu sunt bani pentru întreţinerea lor sau pentru angajarea de şoferi. În opinia preşedintelui Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, dacă statul nu va prelua şi aceste cheltuieli, noile microbuze cumpărate cu 16 milioane de euro de către ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, printr-o licitaţie contestată, vor avea aceeaşi soartă - nu vor putea fi folosite.

Creatoarea de modă Adina Buzatu acuzată că spăla bani ca hoţii de fier vechi

Croitoreasa lui Nicolas Cage este implicată într-o evaziune fiscală de 100 de milioane de lei. Firmele au sediul în hotelul fraţilor Negoiţă. O grupare de 20 de persoane specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani, printre care se numără şi creatoarea de modă Adina Buzatu, a fost prinsă, ieri dimineaţă, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizate şi Terorism (DIICOT). Cele 20 de persoane foloseau aproximativ 120 de firme prin intermediul cărora au prejudiciat statul cu aproape o sută de milioane de lei (22,2 de milioane de euro). Anchetatorii au făcut, ieri, peste 65 de percheziţii pentru a strânge probe împotriva grupării.

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu: "Îmi dau seama că trebuie să fac o treabă foarte bună. Planul pe urmatorii doi ani e făcut"

Ministrul Finnaţelor, Ioana Petrescu, a vorbit la Antena 3 despre modificările pe care vrea să le facă în următorul interval de timp, printre care măsurile pentru IMM-uri, reducerea TVA şi reducerea evaziunii fiscale. Ioana Petrescu a declarat că îşi doreşte să reducă TVA-ul la pâine şi să reducă CAS-ul. Ministrul Finanţelor, în vârstă de 33 de ani, are încredere în Guvernul Ponta III şi e fericită că face parte din această echipă. O masură importantă la care ne gândim o reprezintă plafonarea plăţilor în numerar fiindcă folosim numerarul mult mai des. Folosind băncile, tranzacţiile vor deveni mult mai transparente. Încurajăm clienţii sa foloseasca cardul, dar reducem şi evaziunea fiscală. Dacă o să folosesc mai des băncile sau cardul, tranzancţiile devin mult mai transparente, este mai usor să le impozitam. Avem o rată de bancarizare în România de 57 la % şi e extrem de mică.

JURNALUL NATIONAL

Ţepuiţi de Udrea, alergaţi de DNA

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, era responsabil cu finanţarea domeniilor schiabile din ţară. În Judeţul Vâlcea, Gheorghe Deaconeasa a donat statului 22 de hectare de teren din Pădurea Voineasa pentru construirea unei pârtii pe schi. Dar autorităţile au mai cerut încă 9 hectare, teren pe care ar fi trebuit să îl plătească. Contractul i-a fost adus de Liberiu Tudor Breazu, alias Cici, care se recomanda consilier în ministerul Elenei Udrea. După ce a semnat documentul, Deaconeasa a tot aşteptat să-i vină banii, dar degeaba. Sătul de promisiunile politice, Gheorghe Deaconeasa a dezvăluit caracatiţa prin care a fost lăsat fără teren de oamenii lui Udrea. La câteva luni după ce a făcut public mecanismul prin care a fost lăsat fără teren de oamenii Elenei Udrea, Deaconeasa s-a pricopsit cu un dosar penal la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că ar fi obţinut ilegal mai multe terenuri forestiere situate în Munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu.

Laszlo Tokes, declaraţie uluitoare în PE: Secuii din România, o minoritate pe propriul teritoriu, ca cei din Crimeea

Eurodeputaţii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor au vorbit luni, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, despre marşul neautorizat de luni, de la Târgu Mureş, la care au participat câteva mii de persoane. Ei au solicitat susţinerea instituţiilor europene şi a comunităţii internaţionale în general pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Eurodeputatul Laszlo Tokes, din grupul PPE, a declarat că, în urmă cu doar câteva ore, a avut loc 'o demonstraţie împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România'. 'Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi cei care trăiesc în Crimeea acum', a afirmat Tokes într-o intervenţie din cadrul procedurii discursurilor de un minut. Eurodeputatul a cerut României, PE şi celorlalte instituţiilor europene să ajute această minoritate să obţină autonomia.

Donald Tusk: Dependenţa Germaniei de gazul rusesc ameninţă suveranitatea Europei

"Dependenţa Germaniei de gazul rusesc poate de fapt limita suveranitatea Europei. Sunt convins de asta. Pentru mine, problema Ucrainei este problema viitorului şi a securităţii Uniunii Europene. Voi discuta foarte deschis cu cancelarul Angela Merkel. Concepţiile actuale privind politica în domeniul climei şi al gazului pot reprezenta o ameninţare pentru securitatea şi suveranitatea întregii Europei. Voi face clar punctul nostru de vedere cu privire la ameninţările politice privind dependenţa de gazul şi banii ruseşti. Aceasta, desigur, nu se aplică doar Germaniei, însă Berlinul este un exemplu elocvent al acestui fenomen, în ultimii ani", a declarat Donald Tusk, cu două zile înainte de vizita cancelarului german Angela Merkel la Varşovia. El a anunţat că îi va adresa Angelei Merkel întrebarea "Cum ar putea germanii remedia anumite decizii economice, pentru a evita o paralizie a Europei în momentul în care aceasta va trebui să acţioneze rapid şi să adopte o poziţie clară?".

NATIONAL

Tsunami-ul schimbarilor loveste varful MAI!

Iata ca inevitabilul se produce si Ministerul de Interne, atat de lovit de nenumarate scandaluri in timpul mandatului lui Radu Stroe, va fi supus unei intense operatiuni de reasezare a conducerii unora dintre cele mai importante structuri centrale. De departe, cea mai importanta schimbare operata la nivelul MAI este aducerea pe postul de secretar de stat responsabil cu ordinea publica a fostului procuror general al Romaniei, Ilie Botos. Acesta este considerat unul dintre cei mai experimentati oameni din sistem si il va inlocui pe chestorul Florea Oprea, care va ramane in cadrul aceluiasi departament, dar doar ca subsecretar de stat. De mentionat ca functia care va fi ocupata de catre Ilie Botos este considerata una vitala in desfasurarea intregii activitati a ministerului, astfel ca, de acum inainte, se va putea vorbi de noul secretar de stat ca despre adevarata "mana forte" din MAI.

Deschid "lista scurta" a ANAF: Fiscul a dibuit unde si-au pitit fratii Negoita miliardele!

ANAF si-a intocmit o "lista scurta" cu miliardarii datori la bugetul de stat, pe care ii va determina sa-si achite zecile de milioane de euro restante. Printre cei vizati, la loc de cinste se afla firmele coordonate direct sau din umbra de catre familia Negoita. Societati care, dupa cum sustin reprezentantii Fiscului, au datorii de aproape 50 de milioane de euro. Cautarile insistente ale angajatilor ANAF i-au dus pe cei responsabili cu recuperarea respectivelor creante pana in Cipru. Paradis fiscal unde si alti importanti oameni de afaceri romani si-au pus la adapost averile. Mai mult, peste 5.800 de mari companii si firme au reusit sa scoata din tara, prin intermediul off-shore-urilor cipriote, peste 12 miliarde de euro! Astfel ca inspectorii fiscali au cerut sprijinul altor institutii abilitate pentru a lua urma banilor lui Robert si Ionut Negoita. Acestia figureaza in documentele ANAF cu o datorie de 47,2 milioane euro. Desi firmele controlate de cei doi frati continua sa invarta afaceri de zeci de milioane de euro, profitul lor declarat este intotdeauna... zero.

PUTEREA

Independentul Tăriceanu a ajuns al doilea om în stat

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a optat pentru o schimbare în viaţa sa politică: a părăsit PNL după aproape 25 de ani, dar a ajuns al doilea om în stat. După ce a bătut la uşa premierului de la Palatul Victoria şi s-a dezis de PNL, i-a luat locul fostului său şef de partid, Crin Antonescu. Jocurile au fost făcute de senatorul Ilie Sârbu, iar singurul opozant al lui Tăriceanu a fost vicepremierul Liviu Dragnea. Preşedintele executiv al PSD a insistat că social-democraţii nu fac alianţe pe persoană fizică şi că şefia Senatului trebuie să revină PSD. Tăriceanu a fost ales, luni, în funcţia de preşedinte al Senatului, obţinând 93 de voturi. Candidatul propus de PNL Marius Obreja a întrunit 45 de voturi, iar cel susţinut de PDL Dumitru Oprea 15 voturi. Alte patru voturi au fost anulate. Tăriceanu a anunţat, la începutul şedinţei, că în urma demisiei sale din PNL va activa în continuare ca independent.

Domnul Dan în rolul lui Vadim

Dan Diaconescu s-ar preda oricând la PSD în schimbul redeschiderii televiziunii sale, OTV. De altfel, a făcut de curând o încercare publică, când a propus ca PP-DD să susţină Guvernul, după retragerea liberalilor. Numai că Victor Ponta a preferat UDMR. Totuşi, Dan Diaconescu este în atenţia pesediştilor. Într-un scenariu al Kiseleffului, patronului OTV îi este rezervat, la alegerile prezidenţiale, rolul lui Corneliu Vadim Tudor din 2000. Adică o sperietoare pentru electoratul anti-PSD, care ar trebui să opteze pentru răul cel mai mic, candidatul PSD-UNPR-PC. Numai bau-bau nu fusese domnul Dan....

Codul etic îi pune la zid pe profesorii corupţi. Sindicaliştii cer sancţiuni pentru elevi şi părinţi

Codul de etică din învăţământul preuniversitar a ieşit la lumină după ani în care miniştrii l-au prezentat doar ca pe o viitoare sperietoare pentru cadrele didactice corupte. Ministerul Educaţiei l-a lansat în dezbatere publică, iar printre punctele pe care se pune aspect se numără şi interzicerea meditaţiilor cu propriii elevi, o practică des întâlnită în special în ultimii ani. De asemenea, conform proiectului, profesorii nu vor mai putea să colecteze fonduri de la elevi sau părinţi indiferent de circumstanţe. Aflat în curs de finalizare, Codul de etică îşi propune să elimine problemele din sistemul de învăţământ, cutremurat din plin în ultima perioadă. Sindicaliştii sunt însă nemulţumiţi de faptul că sunt prevăzute doar sancţiuni pentru profesori, în timp ce elevii şi părinţii scapă basma curată.

ROMANIA LIBERA

"Nu întrerupeţi duşmanul când face o greşeală"

David Ignatius, scriitor şi colaborator la Washington Post aminteşte că Napoleon avertizase într-o bătălie din 1805: "Când un duşman face o mişcare greşită, trebuie să avem grijă să nu îl întrerupem". Avertismentul este un util punct de plecare pentru reflexia asupra situaţiei din Ucraina. Vladimir Putin a făcut o eroare invadând Crimeea, escaladând în acest fel criza ucraineană ce trena de câteva luni. Mişcarea lui Putin în Crimeea a apărut în primăvară printr-o eroare de judecată mai profundă asupra reversibilităţii procesului care a dus la implozia URSS în 1991. Nostalgia liderului rus pentru trecut a fost etalată la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. Putin priveşte căderea ex-URSS ca pe o "tragică eroare" şi JO au reflectat viziunea sa privind revenirea în plan mondial a unei Rusii forte. Dar, cu cât Putin caută să afirme forţa Rusiei, cu atât îşi etalează slăbiciunea. Marele subiect din weekend nu era un atac criminal al lui Putin asupra Crimeii, ci dacă Obama a încurajat aşa ceva fiind insuficient de dur.

Anul Brâncoveanu. 300 de ani de la moartea unuia dintre cei mai luminaţi voievozi ai Ţării Româneşti

ArCuB deschide suita de evenimente dedicate Anului Brâncoveanu, la împlinirea a 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni, cu filmul "Un chip de lumină - Arhimandritul Ioan, stareţ al Mânăstirii Hurezi între anii 1692 - 1726''. Proiecţia filmului va avea loc sâmbătă, 15 martie, ora 14.00, la Sala ArCuB. Personalitate deosebită în vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, Arhimandritul Ioan împlineşte porunca voievodului de a zidi marea lavră de la Hurezi, cu o arhitectură spaţială a cărei formă este puţin cunoscută: o cruce pe pământul Olteniei, ce poartă la extremităţi patru schituri care înconjoară biserica centrală Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Primul Mare Sinod din ultimul mileniu. Cele 14 Biserici Autocefale formează Biserica Ortodoxă

Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni în anul 2016, pentru prima dată după 1.100 de ani, întâlnirea urmând să se desfăşoare la Biserica Sfânta Irina din Istanbul, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic, din anul 381. "Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni în anul 2016, în preajma Sărbătorii Rusaliilor, şi se va ţine la Constantinopol, în celebra şi sfânta Biserică a Sfintei Irina, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic. Decizia a fost luată la întâlnirea Întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe, organizată la Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din cartierul Fanar (din Istanbul, n.r.), în perioada 5-9 martie", a spus IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, care a participat la întâlnirea Întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe. Mitropolitul Nifon a precizat că întrunirea s-a încheiat odată cu semnarea unui acord.

Fatah aprobă refuzul lui Abbas de a recunoaşte Israelul ca stat evreu

Consiliul revoluţionar al Fatah, mişcarea lui Mahmoud Abbas, a aprobat luni, cu strigare, refuzul preşedintelui palestinian de a recunoaşte caracterul evreiesc al Israelului. Într-un discurs, Mahmoud Abbas a dat asigurări că, la "vârsta de 79 de ani, el nu va ceda în legătură cu drepturile poporului său şi nici nu va trăda cauza". "În pofida imenselor presiuni exercitate asupra noastră, nu vom putea accepta aşa ceva", a declarat preşedintele palestinian, citat de surse. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut din problema privind recunoaşterea "Israelului ca stat al poporului evreu" un element-cheie pentru semnarea unui acord de pace. El afirmă că tocmai această problemă, ci nu ocuparea teritoriilor palestiniene, constituie "rădăcina conflictului" dintre cele două popoare.

ZIARUL FINANCIAR

Manpower: Reducerea CAS va genera un val de angajări

Una din cinci companii de pe piaţa locală (22%) are în plan creşterea numărului de angajaţi în următoarele trei luni, în vreme ce alte 7% iau în calcul reducerea efectivelor de personal în al doilea trimestru al acestui an, potrivit celui mai recent studiu realizat de ManpowerGroup România, al treilea jucător de pe piaţa locală de recrutare şi muncă temporară. Rezultatele studiului, realizat pe un eşantion de 626 de companii prezente pe piaţa locală, arată că angajatorii se pregătesc de cel mai mare val de recrutări din ultimele 15 luni. Astfel, previziunea netă de angajare (calculată ca diferenţă între procentul de companii care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de companii care prevăd o scădere a numărului de angajaţi în fiecare trimestru al anului - n.red.) ajunge la plus 15% pentru trimestrul doi al lui 2014, cu 14 puncte mai mare faţă de cea pentru primul trimestru al anului şi cu 4 puncte în creştere decât cea din trimestrul doi al anului trecut

Radu Georgescu vinde a patra companie creată de la zero, serverul de e-mail Axigen

Cel mai cunoscut antreprenor român în IT, Radu Georgescu, este la a patra vânzare a unui business, după ce a construit companii vândute către Microsoft, Naspers şi fondul Francisco Partners din SUA. Axigen, un software care le permite companiilor să-şi creeze propriul server de mesagerie electronică (e-mail), a fost vândut de către antreprenorul român Radu Georgescu către un grup de antreprenori români, proprietari ai companiei Modulo Consulting, un integrator de soluţii de IT pentru operatori de comunicaţii, cu afaceri de circa 640.000 de euro anul trecut.

Erste măreşte cu 25% preţul oferit salariaţilor care mai deţin acţiuni la BCR. Oferta evaluează banca la 3,28 mld. euro

Austriecii de la Erste le vor plăti un preţ de 0,91 lei/acţiune salariaţilor BCR care vor să-şi valorifice acţiunile, începând cu data de 1 aprilie 2014, cu 25% mai mult decât le-a plătit în ultimele şase luni, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul BCR. Creşterea preţului vine după ce banca a anunţat un profit net de 591 mil. lei pe anul trecut, faţă de pierderi de 1,23 mld. lei în 2012. La preţul de 0,91 lei/acţiune, BCR ar fi evaluată la 14,79 mld. lei (3,28 mld. euro), adică de 25 de ori profitul net raportat pe 2013 şi de două ori capitalurile proprii de la finalul anului trecut, de 7,42 mld. lei. Această evaluare este însă destul de puţin relevantă, având în vedere că pachetul de acţiuni vizat de oferta Erste este foarte mic, iar austriecii sunt dispuşi să plătească o primă doar pentru a aduna acţiunile deţinute de salariaţi şi pentru a reduce numărul de acţionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb