REVISTA PRESEI 11.07.2013

Willy Homner
Revista Presei / 11 iulie 2013

ADEVARUL

România, din nou tigrul de hârtie al Estului: economia creşte în timp ce familiile românilor sunt tot mai sărace

Exporturile şi producţia industrială au crescut spectaculos, inflaţia şi deficitele externe scad, dar veniturile populaţiei şi consumul sunt pe cele mai joase poziţii în topurile Uniunii Europene. Ultimele raportări statistice creionează o dinamică exemplară a economiei ca ansamblu, în prima parte a acestui an, dar şi o înrăutăţire a situaţiei bugetelor de familie şi a veniturilor populaţiei. În primele cinci luni din acest an, exporturile României au crescut cu aproape 6% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, deficitul comercial a scăzut cu 1,4 miliarde de euro, producţia industrială a crescut cu peste 6%, iar cifrele de afaceri din domeniul serviciilor au avansat, în medie, cu mai mult de 8%, arată datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS). Tot în prima parte a acestui an însă, veniturile - ca şi cheltuielile - populaţiei au scăzut, consumul de alimente, mărfuri nealimentare şi carburanţi s-a redus în modul cel mai abrupt din Uniunea Europeană, iar şomajul a crescut la 7,5% după ce la sfârşitul lui 2012 fusese de 6,9%.

Ce înseamnă Dacia pentru România: 7,7% din exporturi, 2 milioane de autovehicule trimise în afara ţării şi 7,5 milioane de metri cubi de piese

Dacia, cel mai mare exportator al României, a livrat în străinătate din 2005 până în prezent peste 2 milioane de autovehicule prin Centrul Logistic din Mioveni, potrivit unui anunţ al producătorului auto, citat de Mediafax. Activităţile Uzinelor Dacia şi ale platformei logistice de la Mioveni au generat anul trecut 7,7% din exporturile României. Uzina de Vehicule Dacia produce maşini, dar şi piese pentru alte uzine ale grupului Renault. La nivelul anului trecut, 93% din producţia uzinei a fost exportată. Unitatea asigură producţia modelelor din gama Dacia - Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway şi Duster; dar şi Renault Symbol, cu o cotă de 16% în prezent. Fabrica are peste 8.500 de salariaţi, iar producţia zilnică este de 1.390 unităţi. Concomitent, Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia este cea de-a doua mare unitate de producţie situată pe platforma de la Mioveni, cu peste 3.600 de angajaţi. Aproximativ 70% din producţia activităţii mecanice este destinată uzinelor din grupul Renault, pe primele locuri figurând Rusia, Turcia şi Franţa.

BP, SOCAR şi Total vor prelua 50% din acţiunile gazoductului TAP. Ponta a discutat despre securitatea energetică regională cu şefii OMV

Trei companii din consorţiul care dezvoltă câmpul gazerifer Şah Deniz din Azerbaidjan, respectiv British Petroleum, SOCAR şi Total, vor prelua 50% din gazoductul TAP, care a fost selectat în lunie iunie, în detrimentul Nabucco, pentru transportul de gaze azere spre Europa. BP va prelua 20% din TAP, SOCAR - compania de stat din Azerbaidjan - va deţine tot 20%, iar Total (Franţa) 10%, a declarat Rovnag Abdullaiev, preşedintele SOCAR, citat de Trend.az. SOCAR este în discuţii şi pentru preluarea DEPA, transportatorul de gaze naturale din Grecia, fiind câştigătoarea licitaţiei organizate de stat. Premierul Victor Ponta a afirmat ieri că a discutat cu oficialii OMV despre investiţiile la Marea Neagră. "Facem toate eforturile pentru exploatările de gaze din Marea Neagră. Astăzi a fost preşedintele OMV în România, în vizită, tocmai ca să discutăm de investiţiile în continuare", a afirmat el la postul RTV.

Petrom şi-a vândut distribuţia de gaze către proprietarul Gaz Sud

Petrom a vândut participaţia de 99,99% pe care o deţinea în firma Petrom Distribuţie Gaze către Ligatne, companie controlată de o firmă înregistrată în Cipru care deţine în România distribuitorul Gaz Sud. "Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de aprobarea prealabilă a Consiliul Concurenţei", potrivit unui comunicat al OMV Petrom. Ligatne este acţionar majoritar şi al firmelor Gaz Sud şi Grup Dezvoltare Reţele. Potrivit datelor Registrului Comerţului, Ligatne este reprezentantă de Alexandru Bucşă, fost director financiar al Oltchim în 2011. Bucşă este director general al Gaz Sud şi a lucrat timp de zece ani în grupul Rompetrol. În urma acestei tranzacţii OMV Petrom va ieşi din activitatea de distribuţie a gazelor către consumatorii finali şi se va concentra pe furnizarea de gaze către clienţii comerciali şi industriali. Ligatne a fost selectată în urma unui proces de vânzare început în iunie 2012.

Încă un război în UE: Comisia Europeană vrea să decidă ce bănci vor fi lăsate să falimenteze, Germania se opune

Comisia Europeană (CE) a prezentat un mecanism pentru restructurarea băncilor cu probleme financiare, care ar da executivului comunitar ultimul cuvânt în stabilirea căror instituţii financiare vor fi salvate şi care vor fi închise, scrie Bloomberg. Planul ar completa supravegherea instituţiilor de credit de către Banca Centrală Europeană (BCE), însă va întâmpina, cel mai probabil, opoziţia Germaniei. Berlinul a avertizat că acordarea de astfel de atribuţii Comisiei ar încălca reglementările de bază ale UE, întrucât ar uzurpa controlul naţional asupra finanţelor. Germania s-a opus de-a lungul timpului mai multor idei avansate în UE, precum emiterea de obligaţiuni comune sau politicile monetare ale BCE de sprijinire a statelor afectate.

Ieftinirea alimentelor a ţinut preţurile în frâu. Inflaţia anuală s-a clasat la 5,37% în iunie

Preţurile de consum ale populaţiei au stagnat în luna iunie faţă de luna anterioară, ca urmare a ieftinirii alimentelor cu 0,7%, astfel că rata anuală a inflaţiei s-a plasat la 5,37%, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În iunie preţurile au crescut pe ansamblu cu 0,01%. Mărfurilor alimentare au înregistrat o scădere de 0,7%, în timp ce preţurile produselor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,3%, respectiv cu 0,9%. Dintre alimente, cel mai mult s-au ieftinit legumele (cu 7,8%), şi în special cartofii (11%), potrivit unui comunicat al INS. Preţurile autoturismelor şi pieselor de schimb au urcat cu 1,09%, iar cele ale combustibililor cu 1,04%. În ceea ce priveşte serviciile cele mai mari creşteri de preţuri, de 3,21%, au fost înregistrate la transportul aerian şi la facturile la telefon.

CURENTUL

Ministrul "Decât" Pricopie îi jigneşte pe olimpicii României

Ministerul Educaţiei nu poate face diferenţa nici măcar între liceenii olimpici şi ceilalţi liceeni. Dovadă a acestui fapt stă site-ul instituţiei care ne anunţă că "nici un candidat nu a promovat cu media 10" dintre cei care, în urmă cu circa o lună şi jumătate, dădeau Bacalaureatul pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale lărgite ce se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale. Propoziţia este scrisă cu litere îngroşate de către responsabilii de la Ministerul Educaţiei. Cu alte cuvinte, olimpicii mondiali şi europeni la matematică, fizică, chimie sau multi-disciplinari nu se ridică la nivelul exigenţelor de " nota 10" trasat de Ministerul Educaţiei, condus de Remus Pricopie. De altfel, un apropiat Ecaterinei Andronescu, rectorul Politehnicii garantat de un primar semi-analfabet.

Fraţia Musulmană, tot mai sufocată în Egipt

După refuzul de a participa la guver­nare şi violenţele de stradă provocate de adepţii Fraţiei Musulmane, organizaţia islamistă a devenit tot mai izolată. Procurorul general egiptean a ordonat ieri arestarea liderului suprem al mişcării islamiste Fraţii Musulmani Mohamed Badie şi a altor oficiali de rang înalt din confrerie, în cadrul violenţelor care s-au soldat cu peste 50 de morţi luni, a anunţat o sursă judiciară, citată de AFP. Potrivit aceleiaşi surse, ei sunt acuzaţi de incitare la violenţă în legătură cu aceste confruntări sângeroase ce au avut loc în faţa sediului Gărzii Republi­cane, la Cairo, în cursul unei manifestaţii a unor susţinători ai fostului preşedinte islamist Morsi. Badie şi alţi oficiali din cadrul mişcării Fraţii Musulmani sunt vizaţi deja de un mandat de arestare, pentru violenţe anterioare.

CURIERUL NATIONAL

Ce şanse au să se angajeze cei care nu au luat BAC-ul?

Peste 78.000 dintre cei înscrişi în sesiunea de vară nu au reuşit să promoveze. În România, 55% dintre antreprenori nu au în plan noi angajări pentru acest an. Cei care vor să angajeze au mari probleme în a găsi personal calificat. Rata de promovabilitate scăzută de la examenul de bacalaureat din ultimii ani are efecte negative atât asupra celor care nu şi-au câştigat dreptul de a urma studii superioare, dar şi pentru puţinii angajatori care au planuri pentru anul acesta de a recruta personal. Un studiu publicat de cei de la Ernst&Young arăta că la nivel global circa 75 de milioane de tineri sunt şomeri, reprezentând o rată a şomajului de 13% doar în rândul tinerilor, iar această cifră reprezintă doar date oficiale. În ţările afectate acelaşi indicator creşte până la 30%. Conform unor statistici care nu se bazează doar pe date oficiale, numărul tinerilor care nu lucrează şi nici nu mai urmează alte studii este la nivel global de 290 de milioane. În urma sondajului Ernst&Young, majoritatea oamenilor de afaceri sugerau sprijinirea tinerilor în a-şi deschide singuri propriile afaceri. Cu alte cuvinte, dacă nu te angajează nimeni, creează-ţi singur un loc de muncă.

Aderarea Croaţiei dă semnalul continuării de extindere a UE

Aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană la începutul acestei luni a intensificat discuţiile în spaţiul comunitar privitoare la perspectivele de lărgire a Uniunii, mai ales în sensul continuării trendului de aderare al statelor balcanice. Prezent la o conferinţă organizată ieri de Reprezentanţa Comisiei Europene în România pe tema invocată, fostul comisar european Leonard Orban a arătat că politica comunitară de extindere a UE a fost dintotdeauna printre cele mai contestate între statele membre, în ciuda beneficiilor apărute ulterior aderărilor succesive, pe care le consideră evidente. Nicolae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti: Lărgirea UE nu e cauza problemelor de natură economică şi financiară, ci soluţia. Peter Balazs (CEU): Deceniul acesta va mai aduce aderarea Serbiei şi Muntenegrului la spaţiul european, în ciuda resimţirii unor uşoare influenţe politice dinspre Rusia

China, cel mai mare risc pentru pieţe

Analistul financiar Marc Faber le recomandă investitorilor să iasă de pe Bursă. Indicatorii de evaluare fundamentală sunt extremi la o scară istorică, iar câştigurile companiilor listate nu vor fi pe măsura aşteptărilor. Frânarea economiei chineze poate antrena un trend de scădere pe piaţa de acţiuni. Cea mai importantă economie pentru restul lumii este cea chineză şi nu cea americană, spune Marc Faber, investitor cu experienţă în pieţele financiare internaţionale şi autor al newletter-ului "Gloom Boom & Doom Report". "Se pare că avansul economic al Chinei a decelerat semnificativ", a declarat acesta într-o intervenţie pentru Yahoo Finance, adăugând că în plus în această ţară a fost inflamat gigantic balon speculativ în domeniul creditului.

PRO AGRO: Terenurile agricole nu vor fi cumpărate oricum de străini

Federaţia PRO AGRO va avea, din această toamnă, negocieri la nivel european cu privire la implementarea măsurii de tranzacţionare de către străini a terenurilor agricole din România, primele discuţii pe marginea acestui subiect fiind deja derulate de reprezentanţii patronatului cu preşedinţii Camerelor Agricole din Lituania şi Ungaria, în cadrul şedinţelor de la Copa Cogeca. "În septembrie, vom participa, alături de producători agricoli din mai multe state din nord-estul Europei, la o conferinţă organizată de Camera Agricolă din Ungaria. Vrem ca împreună să pregătim un set de măsuri care să nu avantajeze cumpărătorul străin în detrimentul celui local. Şi aşa vorbim de o măsură care a speriat destul de mult agricultorii din România. Vreau să-i asigur însă că terenurile lor nu vor fi cumpărate oricum şi doar de către străini. Vom susţine implementarea măsurilor necesare pentru a proteja dreptul de proprietate al terenurilor agricole deţinute de fermierii români şi de a facilita accesul lor la piaţa funciară", Alexandru Jurconi, preşedintele PRO AGRO.

Ratingul Italiei, la doi paşi de "junk"

Standard & Poor's (S&P) a coborât ratingul de credit al Italiei de la "BBB+' la "BBB", cu două trepte deasupra categoriei "junk", din cauza deteriorării perspectivelor economice şi problemelor din sistemul financiar, scrie Bloomberg. Perspectiva atribuită ratingului Italiei a fost menţinută la negativă, potrivit unui comunicat transmis de S&P. Agenţia de rating a subliniat că, în pofida politicii monetare expansioniste a Băncii Centrale Europene, dobânzile reale plătite de companiile nefinanciare din Italia depăşesc nivelul anterior crizei financiare. Măsurile de austeritate adoptate în ultimii ani în Italia au facilitat reducerea deficitului bugetar până sub pragul de 3% din PIB impus de UE, însă au înrăutăţit situaţia economic, notează Mediafax. Economia italiană este în scădere de opt trimestre consecutive, iar şomajul a atins cel mai ridicat nivel din 1977.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta, gata de remaniere. Antonescu se împotriveşte

Premierul Victor Ponta lasă să se înţeleagă că se apropie o remaniere guvernamentală. Potrivit surselor EVZ, Relu Fenechiu şi Radu Stroe de la PNL şi Constantin Niţă şi Doina Pană de la PSD se află pe lista neagră. Liderul PNL, Crin Antonescu nici nu vrea să audă. Guvernul Victor Ponta II este pe cale să fie remaniat. Chiar premierul a lăsat să se înţeleagă acest lucru, spunând că mai mulţi miniştri, secretari de stat şi şefi de agenţii vor fi evaluaţi la finalul lunii august de PSD. Vizaţi nu ar fi, însă, doar social-democraţii, pe listă aflându-se şi unii miniştri liberali. Este vorba despre ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, dar şi despre ministrul de Interne, Radu Stroe.

Monica Macovei a ales Vasile Blaga

Europarlamentarul PDL mai vrea un mandat pe listele acestui partid, drept pentru care trece cu vederea "derapajele" preşedintelui democrat-liberal. Drumul Monicăi Macovei pare să se despartă de cel al celorlalţi "Reformişti". Potrivit unor surse democrat-liberale, europarlamentarul PDL doreşte să candideze pentru un nou mandat la PE din partea acestui partid, în loc să se alăture Mişcării Populare. În consecinţă, între Macovei şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, s-a ajuns la o reconciliere. Deşi a candidat împotriva lui la Congresul din martie, cu moţiunea "Reformiştii", şi l-a criticat pentru modul autoritar în care conduce partidul, Macovei a ales să rămână în PDL, iar vocea ei critică nu s-a mai făcut auzită în sprijinul colegilor care au susţinut-o pentru şefia partidului şi care au apucat-o, treptat, pe un alt drum.

HOAŢA DIN PARLAMENT care a furat din genţile colegelor e A FOST ŞEFA DE CABINET a EX-DEPUTATULUI RISTEA PRIBOI

O funcţionară angajată de la Camera Deputaţilor a ajuns la Poliţie pentru că a furat bani de la colege. Judecătorii au decis să fie cercetată în libertate. O angajată a Parlamentului României, expert parlamentar la Camera Deputaţilor, este cercetată penal pentru furt. Cinci colege au depus plângere la Poliţie după ce au observat că le-au dispărut mai multe sume de bani din geantă, în timp ce se aflau la serviciu. În timpul anchetei, spre mirarea colegelor, poliţiştii au descoperit că e vorba de un funcţionar din Parlament, Milena Coman, care în trecut a fost şefa de cabinet a parlamentarului Ristea Priboi. Mai mult, aceasta a fost martor şi în dosarul "Mătuşa Tamaşa", în care a fost inculpat Adrian Năstase. Alături de şefa de cabinet a lui Adrian Năstase, Milona Coman a fost unul dintre martorii care i-au luat apărarea fostului premier. Potrivit anchetatorilor, Milena Coman ar fi sustras din genţile colegelor între 150 şi 1.500 de lei, în perioada 14 iunie - 3 iulie.

JURNALUL NATIONAL

TOPUL mondial al ŞPĂGII. România stă mai rău decăt Bulgaria

O persoana din patru a dat mita functionarilor in ultimul an, arata un studiu realizat de Transparency International in 95 de tari, citat de BBC. Liderul mondial al spagii pare sa fie Sierra Leone, tara in care 84% dintre cei chestionati au spus ca au dat mita functionarilor. In topul spagii urmeaza Liberia (75%), Yemen (74%) si Kenya (70%). Tarile libere de spaga sunt Danemarca, Finlanda, Japonia si Australia, cu o rata de circa 1% - sub marja de eroare a sondajului, care a fost de 3%. Conform studiului, in Romania rata spagii este de 17%, sub media mondiala de 27%. Intre vecinii nostri, bulgarii si ungurii stau mai bine - cu rate de 8 si respectiv 12 - Serbia obtinand 26%, Moldova 29% iar Ucraina urcand scorul la 37%.

Cum a căzut SRI la BAC? Comisia Parlamentară de Control a activităţii SRI este în vacanţa mare!

În a şaptea zi după Scriptură, SRI iese din muţenie şi recunoaşte ceea ce ştia toată lumea: Scandalul de la Bac a pornit din interiorul instituţiei care veghează prin lege la siguranţa naţională. Purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava, a avut ordin să intervină doar la o televiziune selectată, bănuiesc, doar după evaluarea "tăriei întrebărilor". Din păcate, ca şi în alte ocazii, "evaluatorii" nu s-au gândit şi la conotaţiile ieşirii în spaţiul public într-o dezbatere sub sigla "Jocuri de putere", ceea ce induce ideea blestemată că Serviciul Român de Informaţii ar fi implicat în asemenea jocuri. Sorin Sava s-a străduit să explice, fără să convingă pe nimeni, de ce a ajuns examenul de Bacalaureat în ediţia 2013 o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale.

NATIONAL

Operatiune de filaj fara precedent a DNA: Postalionul lui Dragnea!

Respectand pe deplin invataturile proverbului care spune ca cine se arde cu ciorba, sufla si in iaurt, Liviu Dragnea a capatat o adevarata fobie a convorbirilor telefonice. Astfel ca, dupa cum o demonstreaza si "listingul" sau oficial, vicepremierul este de departe politicianul cu cele mai putine convorbiri din Romania. Mai mult, secretarul general al PSD nu mai da nici SMS-uri sau mail-uri, ba chiar nu apeleaza nici macar la moderna metoda de "barfa" pe whatsapp. Dupa ce a aflat cu stupoare ca in dosarul "Referendumul" a fost interceptat ambiental prin intermediul telefoanelor primite chiar de la STS, Dragnea a pus pe roate o retea proprie de comunicare cu oamenii sai de incredere. Care nu se bazeaza insa pe tehnologia 3G, ci pe ... DN 6! Calculele lui Dragnea au fost extrem de simple: nu mai vorbeste nimic la mobil, ci tine legatura cu oamenii sai de incredere din teritoriu prin intermediul unor soferi verificati, care fac pe telefonul fara fir.

PSD a pus gheara pe istoria fotbalului

Cele mai importante cluburi de fotbal din Romania - in fond, cele care au scris istoria acestui sport - sunt controlate direct sau prin interpusi de Partidul Social Democrat. La gramada, cele patru forte din fotbalul romanesc aduna suporteri cat aproape toata masa de votanti din tara. Un calcul simplu, dar deloc de neglijat de catre strategii din Kiseleff, constienti ca renasterea cu parfum de trandafiri a cluburilor Rapid si Universitatea Craiova nu poate aduce decat beneficii, nicidecum deservicii! La Steaua si Dinamo, lucrurile sunt si mai simple, a fost nevoie doar de un transfer de putere: au iesit din peisaj Gigi Becali si Nicolae Badea, au intrat in scena familiile Hrebenciuc, respectiv Negoita.

Cezar Preda il inteapa pe Basescu: Pana si pedelistilor le pute coabitarea

Democrat-liberalii sunt deranjati de indulgenta pe care o manifesta presedintele Traian Basescu cand vine vorba de premierul Victor Ponta. Cel care l-a tras de maneca pe seful statului, reprosandu-i public lipsa de reactie in fata abuzurilor comise de premier, este nimeni altul decat vicepresedintele PDL Cezar Preda. "Ceea ce face Ponta, astazi, dand ordine Procurorului Genral si sefului DNA sa instrumenteze dosare si sa faca anchete, precum si cum sa albeasca dosarul sau de plagiat si al celorlalti ministri este cea mai grava situatie din obligatiile noastre europene", a afirmat deputatul PDL, precizand ca nu intelege cum un om ca Basescu, care a sustinut tot timpul independenta justitiei, poate sa asiste linistit la astfel de derapaje. "Ma mira pasivitatea sefului statului si a societatii in general fata de acest comportament aberant al lui Victor Ponta", a mai afirmat Preda.

Guvernul se roaga de Mittal si OMV sa ramana in Romania

Premierul Ponta pare chitit sa atace pe toate fronturile si, dupa "turneul" asiatic recent incheiat - cu asteptari ce raman a se confirma - revine la "vrabia din mana", adica la Mittal si OMV, pentru a-i convinge pe patroni sa-si continue afacerile din Romania. Lakshmi Mittal, proprietarul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, a fost primit recent la Presedintia Romaniei si la Palatul Victoria, de unde a primit asigurari ca-si poate continua activitatea in tara noastra in conditii de profitabilitate maxima. Mittal fusese anterior in Franta, unde amenintase autoritatile ca, daca nu primeste inlesniri fiscale si energie ieftina, va inchide combinatele din Hexagon, lasand pe drumuri mii de francezi. Primind ceea ce a dorit, afaceristul indian a venit si la noi, fiind asigurat ca va beneficia de curent ieftin de la Hidroelectrica.

PUTEREA

Oprescu înhaţă banii maidanezilor. Autorităţile acuză ONG-urile că ţin câinii nemâncaţi în adăposturi, dar încasează alocaţia lunară

Hotărârile de consiliu privind controlul reproducţiei câinilor fără stăpân în Bucureşti au declanşat războiul mocnit dintre primărie şi ONG-uri. Acuzaţiile curg din toate părţile: Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), instituţie în subordinea Primăriei Capitalei, a luat cu asalt adăposturile ONG-urilor după ce acestea au contestat în instanţă hotărârile Consiliului General. Iar războiul se înteţeşte joi, când ONG-urile vor organiza o amplă acţiune de protest în faţa primăriei Capitalei. Tot acest scandal se rezumă, de fapt, la bani: întreţinerea unui câine costă destul de mult, se plăteşte de la buget (în adăposturile publice) ori din fonduri extra sau parteneriate (în adăposturile private) iar, până acum, nimeni nu a stat să verifice dacă acei bani chiar sunt folosiţi pentru hrana maidanezilor sau intră în buzunarele oamenilor "întreprinzători".

Ultima noapte de hotel, prima noapte la apartament. Parlamentarii se mută

Aleşii au petrecut, miercuri, ultima noapte la hotelurile ale căror servicii erau plătite, din buget, cu aproximativ 8.000 de lei lunar, ei fiind nevoiţi ca de joi fie să meargă în chirie, fie să îşi negocieze, individual sau colectiv, servicii hoteliere, suma decontată reducându-se la jumătate. Potrivit unei statistici a Camerei Deputaţilor, solicitată de Mediafax, 104 deputaţi, printre care patru miniştri, mai erau cazaţi la data de 1 iulie în hotelurile bucureştene, în condiţiile în care termenul până la care Camera plăteşte contravaloarea serviciilor hoteliere a expirat ieri.

Ţara se umple de rable. Înmatriculările maşinilor second-hand domină piaţa auto

Statisticile de la jumătatea anului îngrozesc piaţa auto. Românii nu mai cumpără maşini noi, pentru că au ajuns la fundul sacului de când cu austeritatea, iar, ca să-şi facă treaba, apelează la autoturisme de cât îi ţin buzunarul. Aşa că piaţa auto a ajuns să fie sufocată de tot felul de rable, pentru că ele au căpătat un avantaj nesperat din partea autorităţilor care au promovat o legislaţie prin care o maşină cu cât este mai veche şi mai proastă, cu atât are taxe mai mici. Producătorii interni din industria auto au noroc doar cu exportul. Înmatriculările de maşini noi au căzut, în iunie, la 3.967 de autovehicule, fiind cu peste 45% mai mici decât în iunie 2012, se arată în statisticile Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

ROMANIA LIBERA

Egiptul, arenă pentru influenţa ţărilor arabe rivale

Criza politică din Egipt pare departe de a se atenua, chiar după numirea, marţi seara, ca prim-ministru interimar a lui Hazem el-Beblawi. Planul de tranziţie, ce prevede şi un calendar pentru noile alegeri prezidenţiale, a fost respins de partizanii preşedintelui demis, Morsi. Mişcarea Fraţii Musulmani, care a atras în capcană armata egipteană în episodul sângeros de la Cairo, îşi continuă strategia de a delegitima operaţiunea militară în ochii străinătăţii, în timp ce ţări arabe propun Egiptului ajutoare şi credite de miliarde de dolari. Noul premier interimar, Hazem el-Beblawi a început ieri negocieri pentru formarea unui guvern şi a precizat că va oferi "unele posturi" în executivul de tranziţie Partidului Libertăţii şi Justiţiei, aripa politică a Fraţilor Musulmani. Confreria islamistă, din care provine şi fostul preşedinte demis, a respins oferta.

Luxemburg. Un scandal de stat, FATAL pentru premierul Juncker

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker şi-a anunţat, miercuri seară, demisia din fruntea Guvernului şi vor fi convocate alegeri anticipate, transmite Realitatea TV. Micul Luxemburg nu este obişnuit cu crize politice şi de aceea un adevărat scandal de stat riscă să coste postul de premier pentru Jean-Claude Juncker, aflat în această funcţie din 1995 şi fost ministru de Finanţe între 1989 şi 2009. Ieri seara se aştepta anunţarea demisiei sale, urmare a dezvăluirii ascultărilor telefonice ilegale, realizate de serviciile secrete luxemburgheze, SREL. Pentru că un raport parlamentar a punctat responsabilitatea premierului, parlamentarii s-au reunit pentru a dezbate raportul de anchetă, a-l vota şi a audia apărarea premierului. Fără o lovitură de teatru, fiecare paria pe demisia acestuia, pentru că a pierdut susţinerea socialiştilor şi alegerile anticipate ar putea fi convocate în octombrie. Deja presa specula asupra înlocuirii sale, avansând numele comisarului european Viviane Reding, care aparţine aceluiaşi partid creştin-democrat, dar a cărei rivalitate cu Juncker este bine cunoscută.

În 6 ani, restanţele la creditele persoanelor fizice au crescut de 25 de ori

Dimensiunea bulei creditului din România se vede cel mai bine din evoluţia sumelor restante la împrumuturile persoanelor fizice. De la 409 milioane lei în mai 2007, când criza era un concept abstract, valoarea restanţelor mai mari de 30 de zile a urcat în 6 ani la 10, 24 miliarde lei. Restanţierii sunt şi ei cu 450.00 mai mulţi ajungând în mai 2013 la 735.500 persoane. Deprecierea leului (nu uitaţi că în 2007 euro testa pragul de 3 lei) şi scăderea veniturilor debitorilor (fie prin reducerea salariilor, fie prin tăierea unor bonusuri) au accelerat acumularea restanţelor persoanelor fizice faţă de bănci astfel încât valoarea datoriilor mai vechi de 30 de zile echivalează în prezent cu 2,3 miliarde euro. Cum s-a ajuns aici? Pentru asta ar trebui să ne reamintim uşurinţa cu care se acordau credite cu buletinul în acea vreme, febrilitatea cu care debitorii încercau să-şi convingă angajatorul să le treacă un venit mai mare în adeverinţele pentru bancă, clişeele privind gradul redus de bancarizare şi potenţialul pieţei locale.

ZIARUL FINANCIAR

Previziune-şoc: în ritmul actual de dezindustrializare, în anul 2100 România va mai avea doar opt milioane de locuitori

Scăderea natalităţii ca urmare a lipsei de încredere a populaţiei în economie şi migraţia forţei de muncă ce nu-şi găseşte loc în ţară va depopula România. Situaţia aparent fără ieşire în care se află România - de peste 20 de ani tratată în media occidentală drept a doua cea mai săracă ţară din UE- aruncă o tuşă groasă asupra perspectivelor. România va avea 15 milioane de lo­cuitori în anul 2050, 12 milioane în 2070 şi 8 milioane în 2100 - într-un scenariu optimist, calcul din care este exclus fenomenul migraţiei, cel vinovat de scăderea cu 2,2 milioane de locuitori în ultimele două decenii. Lipsa unor programe de reindustrializare, de creare de noi locuri de muncă, menite să sporească încrederea populaţiei, se reflectă şi în tabloul economic: România are o economie care se zbate să crească cu 2 - 3% pe an, cu angajaţi al căror salariu mediu este de 350 de euro net (în condiţiile în care media la nivelul statelor UE este undeva în jurul a 1.000 de euro net) şi speranţa de redresare prin investiţii străine (care s-au prăbuşit anul trecut) şi exporturi.

Românii produc pantofi scumpi de 1,4 miliarde de euro, dar se încalţă cu chinezării

România a exportat anul trecut 57 de milioane de perechi de pantofi către unele dintre cele mai puternice economii europene, în frunte cu Italia, Austria, Franţa, Slovacia şi Germania, în valoare totală de 1,4 mld. euro, cifre ce o poziţionează în topul celor mai mari exportatori de încălţăminte din lume. "România este căutată şi cunoscută la nivel mondial pentru că produce pantofi buni şi are termene de livrare mici. La preţ, nu ne putem bate cu China sau cu alte state din Asia, însă piaţa locală este căutată de companiile care nu caută doar preţ", spune Radu Jitaru, care deţine la Braşov o fabrică unde produce lunar 8.000-10.000 de perechi de pantofi.

BNR: fiecărui român i-au revenit 34 de bancnote şi 101 monede anul trecut

În portofelul fiecărui român se găseau la sfârşitul anului trecut în medie 34 de bancnote, cu patru mai puţine decât anul trecut, în timp ce numărul banilor de metal a crescut cu 14, până la 101 monede, se arată în raportul anual al BNR. Deşi numărul bancnotelor deţinute de români a scăzut pe parcursul anului trecut, valoarea medie a unei "hârtii" a urcat cu 10% şi a ajuns la aproximativ 45 de lei, evoluţie datorată în principal majorării ponderii bancnotelor de valori mari. Potrivit calculelor Băncii Naţionale, pe piaţă au circulat 729,5 milioane de bancnote anul trecut, cu 4,6% mai puţine decât în 2011. Deşi numărul banilor de "hârtie" s-a redus anul trecut, valoarea acestora a crescut cu 3 procente, până la 33,4 mld. lei, situaţie cauzată de modificările la nivelul structurii numerarului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb