REVISTA PRESEI 11.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 iulie 2016

ADEVARUL

Adio, BREXIT! De ce nu se va întâmpla...plus efectele pozitive

Referendumul acesta a avut un caracter strict consultativ, de pură recomandare. Regula "de aur" din democraţiile reprezentative e tocmai aceea că poporul nu e chemat să ia decizii, mai ales unele majore! Pentru astfel de chestiuni există alegeri, politicieni şi rezultatul lor, PARLAMENTE! În pofida unor superficiale aparenţe, "referendumurile obligatorii" nu sunt specifice democraţiilor liberale (sau cel puţin nu sunt binevenite), ba chiar sunt o manifestare de laşitate a clasei politice! Esenţial e că nimeni nu e obligat, în Marea Britanie, din punct de vedere legal, să ţină cont de nefericitul rezultat. Ieşirea din UE a Regatului s-ar putea produce numai şi numai dacă Parlamentul ar vota o moţiune pentru activarea articolui 50 din Tratatul Uniunii Europene. Britanicii pro-europeni, majoritari în realitate, au priceput (sper!) ce consecinţe poate avea pasivitatea şi subestimarea "adversarilor".

Rivalii Dragnea şi Ponta au un duşman comun: Cioloş

Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi fostul premier Victor Ponta, politicieni care se atacă în interiorul partidului lor, îngroapă securea războiului când încep ofensiva asupra adversarilor din exterior, aşa cum e cazul Guvernului Cioloş. "Este o neperformanţă serioasă. Noi vorbim practic de un act de guvernare foarte slab, o guvernare foarte proastă. Acest Guvern s-a remarcat prin nişte afirmaţii ale unor miniştri cum n-a mai îndrăznit niciun ministru în România", a declarat Dragnea în cadrul unui interviu acordat unei televiziuni ale cărei mesaje sunt similare celei de pe agenda social-democraţilor.

Cum s-a copiat la Bacalaureat 2016

Mulţi elevi se laudă pe Internet că au reuşit să fraudeze exemenul de Bacalaureat sau Evaluarea Naţională folosindu-se de cele mai noi tehnologii vândute online. Zeci de site-uri oferă spre vânzare dispozitive sofisticate care ajută la copiat, unele ajungând să coste şi peste 2.000 de lei. Fără a încălca vreo lege, site-urile româneşti ce pun la dispoziţie pixuri, căşti sau alte dispozitive care îi ajută pe elevi să copieze sunt căutate în special în perioada exemenelor de Bacalaureat sau a Evaluării Naţionale. Iar clienţii sunt în special elevii care nu s-au pregătit suficient pentru a obţine note de promovare.

Şobolanii cu doctorate părăsesc corabia imposturii

Primarii Florentin Pandele şi Robert Negoiţă sunt în pericol să-şi piardă tilurile academice. Consiliul de Atestare a Titlurilor, care le analizează doctoratele pentru suspiciuni de plagiat, este aproape să dea un verdict. Rectorul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", unde cei doi şi-au obţinut titlurile, spune că nu va avea nicio ezitare să aplice deciziile Consiliului. Între timp, nouă VIP-uri au anunţat că renunţă la doctorate. Fostul ministru de Interne Radu Stroe, Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul consilier prezidenţial, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta Mihail Tudose, Neculai Onţanu, fosta secretară a ex-ministrului de interne Gabriel Oprea Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea, Loredana Radu, au făcut cereri de renunţare la titlul de doctorat obţinut la Academia Naţională de Informaţii a SRI.

România ar putea ajunge la aproape 1.000 de kilometri de autostradă la finalul anului viitor

România ar putea finaliza 260 de kilometri de autostradă în 2016 şi 2017, pe baza stadiilor de execuţie de pe diversele şantiere, astfel că reţaua naţională va ajunge la aproape 1.000 de kilometri la finalul anului viitor, arată calculele News.ro, pe baza declaraţiilor directorului general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Cătălin Homor. În prezent, România are 733 de kilometri de autostradă, însă în acest bilanţ este inclus şi lotul de 22 de kilometri al autostrăzii Sibiu-Orăştie, închis la zece luni după inaugurare pentru grave deficienţe. Acest lot va fi dat în folosinţă în luna septembrie a acestui an, după ce lucrările de remediere vor fi finalizate, susţine şeful CNADNR.

Băsescu: Cred că Iohannis este în euforia neînţelegerii concluziilor Summit-ului NATO. A fost cam degeaba la Varşovia

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat duminică seară că preşedintele Klaus Iohannis "este în euforia neînţelegerii concluziilor" Summit-ului NATO de la Varşovia şi că ţara noastră nu va avea brigadă NATO pe teritoriul ţării, ci una formată din cei 2.000 de militari români la care se adaugă soldaţi bulgari care oricum sunt în România. Fostul şef al statului a explicat că România ar fi fost mai câştigată în urma acestui Summit dacă am fi avut "brigadă NATO şi nu una românească" pe teritoriul ţării noastre.

Ministrul Economiei: Avem discuţii cu doi producători auto pentru o nouă uzină de asamblare în România

Reprezentanţii statului român poartă discuţiii pentru a aduce în România un al treilea producător auto important, după Renault şi Ford, în discuţii fiind cel puţin două companii internaţionale, dintre care una din Europa, a arătat vicepremierul Costin Borc, ministrul Economiei. Principala piedică pentru atragerea de investiţii noi în sectorul auto este starea infrastructurii, consideră economiştii. La începutul lunii mai, gigantul auto german Daimler a anunţat că a preferat Polonia, şi nu România, pentru investiţia a circa 500 de milioane de euro în construcţia unei noi fabrici de motoare, în vederea extinderii activităţilor de producţie în afara Germaniei.

Apicultorii români anunţă dezastrul în 2016

Apicultorii din România susţin că sunt la un pas de faliment, după ce ploile excesive şi vremea nefavorabilă au împiedicat albinele să iasă la cules. Crescătorii sunt în pierderi deoarece au hrănit albinele cu zahăr şi sirop ca nu moară de foame. "Suntem într-o situaţie disperată, între faliment şi supravieţuire, pentru că nu s-a făcut nimic din cauza ploilor. Dăm suplimente nutritive, zahăr şi hrană albinelor, practic le stimulăm în perioada în care trebuia să fim la cules la rapiţă şi la salcâm, iar teiul este aproape terminat. Am făcut nişte cheltuieli extraordinare şi apicultorii nu mai au efectiv ce să le dea albinelor să mănânce. Va fi un an dezastruos!", a declarat Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine(ACA) din România. Acesta mai spune că în ultimii 30 de ani nu s-a confruntat cu o astfel de situaţie.

BANCHERUL

Cât de riscant este sistemul bancar românesc, comparativ cu alte ţări din regiune

Sistemul bancar românesc se află pe locul 4 in topul indicatorilor de risc, după cele din Cehia, Polonia si Bulgaria, dar înaintea sistemul bancar din Ungaria, conform tabloului de bord al riscului la finalul primului trimestru din 2016, publicat de Autoritatea Bancară Europeană (ABE). Cehia are cei mai buni indicatori de risc din cei 10 reliefaţi pe harta realizata de ABE, toţi situându-se la un nivel scăzut, marcaţi cu culoarea verde pe harta. Polonia este pe locul doi, cu cinci indicatori cu risc mediu, marcaţi in galben, restul fiind la un nivel scăzut. Bulgaria, pe locul trei in topul riscurilor, are doi indicatori de risc ridicat. Primul este cel al creditelor neperformante, cu 13,7%, destul de mult peste limita medie de 8%. Totuşi, indicatorul este mai scăzut decât cel din Ungaria (13,8%) si Romania (14,5%).

CAPITAL

Guvernul vrea să schimbe din temelii regulile de locuire

Prima Casă să fie destinată doar persoanelor care câştigă sub venitul mediu naţional (1.950 de lei net/lună în februarie 2016), ANL-urile nu vor mai putea fi achiziţionate, TVA de 5% la achiziţia primei locuinţe doar pentru săraci sau parteneriat public privat pentru construcţia de locuinţe sociale. Sunt câteva măsuri prevăzute în Strategia de Locuire pe care Ministerul Dezvoltării o pregăteşte. Strategia Naţională de Locuire, un document la care ministerul Dezvoltării lucrează de ceva timp, şi care va fi gata în perioada imediat următoare, trasează harta locuirii în România până în 2020. Documentul prezintă o statistică îngrijorătoare asupra felului în care trăiesc românii. De asemenea, măsurile prezentate schimbă total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor.

Hagiu: "Camioanele pierd 4 ore pe centura Capitalei"

Preşedintele de onoare al Federaţiei Operatorilor Români de Transport, (FORT), Augustin Hagiu a explicat că cele mai mari probleme pentru transportatorii rutieri de marfă sunt legate de finanţare. "Creditele bancare oferite transportatorilor rutieri de marfă sunt dezavantajoase faţă de orice altă companie din alt domeniu de activitate. Transportatorii au la dispoziţie credite mici. Firmele de transport de marfă trebuie să plătească dobânzi foarte mari faţă de transportatorii din străinătate. A doua problemă majoră a transportatorilor este cea legată de încasări la care se adaugă şi gradul de dezvoltare a infrastructurii", a declarat Augustin Hagiu. Lipsa de infrastructură înseamnă o influenţă negativă în consumul de carburant şi în costurile operaţionale pentru întreţinerea autovehiculelor.

Strategia de dezvoltare economică 2020: Măsuri 0

România trebuie să ajungă la o creştere economică de 5% pe an până în 2020. Este ţinta ambiţioasă pe care şi-o asumă guvernul condus de Dacian Cioloş prin strategia "România Competitivă", lansată săptămâna trecută. De altfel este singura ţintă concretă prezentată în document. Ministrul Economiei Costin Borc a lansat, săptămâna trecută, la Palatul Parlamentului, Strategia de Dezvoltare Economică a României. La eveniment au participat cei mai importanţi oameni din stat, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, dar şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi alţi oficiali din instituţii ale statului. Documentul, lansat în dezbatere publică, arată ca o broşură care promite o imagine idilică a ţării noastre, pentru următorii patru ani.

Raiffeisen Bank: Se scumpesc creditele în lei din cauza creşterii dobânzilor

Cresc dobânzile la creditele în lei, cred economiştii uneia dintre cele mai mari bănci din România. Scumpirea creditelor nu este singura veste proastă: vor creşte şi costurile datoriei de stat, iar perioada premergătoare alegerilor parlamentare din noiembrie ascunde riscuri atât din punct de vedere al "cheltuieilor electorale", cât şi din perspectiva încrederii investitorilor, cărora nu le convin perioadele de tensiune politică.

CURENTUL

Firea este disperată: autorităţile verifică una din tezele de doctorat ale lui Pandele

Nici n-a trecut o lună de când Firea îşi punea mâinile în şolduri şi îi ameninţa cu procese pe cei care mai spun că Pandele a plagiat. La data de 13 iunie, CNATDCU a acceptat intrarea în circuitul de verificare a posibilului plagiat a uneia dintre cele două teze doctorale ale lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari. Este vorba despre cea obţinută la Academia de Ştiinţe Militare, obţinută în 2008 şi coordonată de actualul director al Colegiului Naţional de Apărare, Vasile Ozunu. PressOne a analizat teza de doctorat susţinută la UNAp de Florentin Pandele şi a identificat zeci de pagini copiate din alte lucrări sau preluate pur şi simplu, fără ghilimele, din Strategia Naţională de Securitate dată publicităţii în aprilie 2006, peste o treime din teză fiind plagiată.

Fratele lui Radu Duda infirmă relaţia cu prinţesa Maria

În urmă cu trei zile, jurnalistul Andrei Bădin care timp de 15 ani a fost singurul ziarist acreditat la Casa Regală, publica în exclusivitate, citând surse apropiate Casei Regale, informaţia că "Principesa Maria, sora cea mai mică a Principesei Margareta, trăieşte o pasională relaţie de dragoste cu Dan Duda, fratele mai mic al soţului surorii sale, Radu Duda", anunţând că aceştia vor să se căsătorească deşi Biserica Ortodoxă interzice căsătoriile între doi fraţi şi două surori. Ştirea a fost preluată de majoritatea site-urilor de ştiri româneşti. Medicul Dan Duda a transmis o dezminţire subliniind că "ştirea este falsă, nu are nicio legătură cu realitatea şi nu urmăreşte aducerea la cunoştinţa publicului larg a unor informaţii reale în mod profesionist"

CURIERUL NATIONAL

Economia din nordul Europei dă semne de revenire

Situaţia macroeconomică îmbunătăţită a Europei a avut efecte favorabile asupra întreprinderilor din majoritatea ţărilor europene şi a dus la reducerea numărului de insolvenţe în 2015, consideră Coface în studiul său privind situaţia economică din Nordul Europei. Studiul este concentrat pe patru ţări din Europa de Nord, în care Coface remarcă "o nouă panoramă": Olanda (-20,7%), Suedia (-11%), Germania (-4%) şi Danemarca (-0,5%). Potrivit studiului, în ciuda acestor evoluţii pozitive, declinul va fi mai lent decât în 2015, ca urmare a creşterii, puţin mai slabe, a PIB-ului. Pe de altă parte, în Danemarca este de aşteptat ca insolvenţele să crească semnificativ, cu peste 60%

Statul va câştiga anual de la baruri şi restaurante 300 mil. lei din impozitul specific

Odată promulgat, firmele din industrie nu vor mai plăti impozit pe profit, fiind înlocuit de impozitul specific. Reprezentanţii industriei de profil sunt mulţumiţi de noul impozit votat recent în Parlament. Patronatul HORA: Statul ar încasa de 15 ori mai mult decât din impozitul pe profit anual. Doar 5% dintre restaurantele şi barurile din România plătesc impozit pe profit, iar încasările statului din această taxă ajungeau în 2013, de exemplu, la suma de doar 20 de milioane de lei pe an. După ce se va introduce impozitul specific, care prevede ca toţi operatorii să plătească o taxă, indiferent dacă au sau nu profit, încasările la bugetul statului vor creşte de 15 ori. Cel mai mic bar sau restaurant dintr-o comună va achita în jur de 1.000 de lei pe an, sumă care nu poate afecta activitatea firmei respective.

Instagram introduce cenzurarea automată a comentariilor

Una dintre cele mai populare reţele de socializare la ora actuală, Instagram introduce o funcţie pentru "moderarea comentariilor" lăsate de utilizatori, dacă acestea conţin cuvinte-cheie sau fraze considerate ofensive de proprietarul paginii respective, notează portalul go4it.ro. Funcţionalitatea disponibilă doar pentru paginile de Instagram create de companii are rolul de a ajuta gestionarea mai uşoară a comentariilor lăsate de fani şi vizitatori ocazionali, permiţând blocarea automată a acelora care folosesc un limbaj nepotrivit sau vizează lezarea imaginii de brand a companiei respective.

INS: Veniturile medii lunare pe gospodărie au fost în T1 de aproape 3.000 de lei

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul I 2016, în termeni nominali, 2.969 lei pe gospodărie şi 1119 lei pe persoană, a informat Institutul Naţional de Statistică (INS), precizând că, în T1, cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 2552 lei lunar pe gospodărie (962 lei pe persoană) şi au reprezentat 86,0% din nivelul veniturilor totale. "Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2512 lei lunar pe gospodărie (947 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 456 lei lunar pe gospodărie (172 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (55,1% din veniturile totale ale gospodăriilor)", a informat INS.

F-16 poloneze intră în lupta împotriva ISIS

Avioane poloneze de luptă F 16 au aterizat în Kuweit pe 5 iulie, în prima misiune de luptă în străinătate. Cele patru aeronave se vor alătura contingentelor militare poloneze aflate în Kuweit şi Irak pentru a sprijini operaţiunea condusă de SUA împotriva Statului Islamic (ISIS). Contingentul denumit PKW Kuweit e dotat cu avioane de tip F-16C / D Block şi cu 150 de persoane care le deservesc. Principalul obiectiv al PKW Kuweit este de a pune în practică operaţiuni de recunoaştere aeriană pentru sprijinirea forţelor anti-ISIS. Cât despre contingentul PKW Irak, este construit în jurul unei unităţi de forţe speciale (POLSF Task Force) care în principal se ocupă cu pregătirea militarilor irakieni.

EVENIMENTUL ZILEI

La Summitul de la Varşovia România a fost tratată ca un membru NATO de mîna a doua

Atît pe facebook, cît şi în Declaraţia finală, Klaus Iohannis susţine că Brigada multinaţională şi nu Batalionul NATO a fost obiectivul României la Summit. N-a fost intervenţie de politică externă de la Traian Băsescu încoace care să nu sune Sirena lui Roaită a pericolului rusesc cu care se confruntă Romînia. Iar pentru a ne pune la adăpost de o agresiune a Rusiei, proclamată în România de noua Propagandă a Războiului Sfînt, liderii români s-au milogit după un batalion NATO. Cînd a renunţat România la milogeala după Batalionul NATO? A renunţat de bună voie din prudenţa de a nu se pune rău cu Rusia? A renunţat la presiunea Marilor Puteri europene? N-a renunţat, dar la Varşovia a fost pusă cu botul pe labe. Sunt întrebări la care nici un document oficial nu răspunde. Şi pînă cînd vor veni răspunsurile , ne putem permite să afirmăm: La Summitul de la Varşovia România a fost tratată ca un membru NATO de mîna a doua. Acceptarea entuziastă de către Klaus Iohannis a acestei condiţii e semnul prostiei sau al slugărniciei?

Poliţia închide MASIV site-urile de filme şi SERIALE

Site-urile de filme şi seriale TV din ţara noastră sunt închise treptat de autorităţi, cea mai recentă victimă fiind 990.ro. Statul a mai închis de-a lungul timpului şi alte site-uri de filme şi seriale. Până acum, Ministerul Public a închis următoarele site-uri: cinemaxx.ro. , 90.ro, serialepenet.ro, vplay.ro. Cei care accesează în prezent aceste site-uri sunt întâmpinaţi de o pagină cu următorul mesaj: "Acest nume de domeniu este sechestrat în conformitate cu dispoziţiile articolului 249 din Codul de Procedură Penală. Prezentul nume de domeniu fiind parte a unei cauze penale". Alte site-uri precum deseneanimateonline.info sau www.serialeonlinetv.com s-au închis singure.

IRANIENII fac un pas mai aproape de România

Ambasadorul iranian în Bulgaria, Abdollah Norouzi, spune că investitori din ţara sa ţintesc posibilitatea de a deschide o rafinărie în această ţară. Declaraţiile sale completează tabloul prezentat recent de EVZ, potrivit căruia Iranul - ţară aflată pe locul patru în lume după rezervele de petrol şi pe primul, după cele de gaze naturale - ar putea pătrunde şi în România, fiind în tratative în acest sens cu ruşii de la Lukoil, care ar vrea să le vândă rafinăria Petrotel şi reţeaua de benzinării. De altfel, Norouzi a declarat la un post TV bulgăresc, că antreprenorii iranieni sunt interesaţi "în general" de sectorul energetic din statele est-europene. Aceasta include exporturi de petrol în aceste ţări.

JURNALUL NATIONAL

Guvernul britanic RESPINGE PETITIA de ANULARE A BREXIT-ului

Guvernul Marii Britanii a anuntat ca respinge petitia care cerea anularea rezultatului referendumumui pentru ramanerea in UE. PETITIA A FOST SEMNATA DE 4,1 MILIOANE PERSOANE. O lege britanica impune un raspuns din partea Guvernului daca este semnata de peste 100.000 persoane. Guvernul a declarat ca va respecta decizia populatiei, care a votat pentru BREXIT, dar va negocia cu UE conditii cat mai bune pentru Marea Britanie.

Alina Gorghiu: Autorităţile trebuie să condamne ferm gesturile agresive şi discriminatorii împotriva românilor din Marea Britanie

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu consideră că autorităţile trebuie să condamne "cât se poate de ferm" gesturile discriminatorii împotriva cetăţenilor care trăiesc în Marea Britanie. Declaraţia Alinei Gorghiu vine după ce un magazin aparţinând unor cetăţeni români a fost incendiat în noaptea de vineri în localitatea Norwich din Marea Britanie. "Reacţia comunităţii este uimitoare şi îmi dă speranţă că derapajele de genul acesta vor fi respinse în primul rând de oamenii obişnuiţi. În acelaşi timp, autorităţile trebuie să condamne cât se poate de ferm gesturile discriminatorii şi agresive împotriva cetăţenilor care trăiesc în Marea Britanie. Trebuie luate, cât mai repede, măsuri pentru ca ei să se simtă în siguranţă, în ţara în care sunt bine integraţi şi la a cărei economii contribuie din plin", a scris Gorghiu, duminică, pe contul său de Facebook.

Cât costă recordul mondial la întârzieri pe calea ferată

Întârzierile trenurilor de călători au totalizat anul trecut 1.268.506,4 de minute, ceea ce înseamnă 880,9 zile. Adică aproape doi ani şi jumătate de întârziere a strâns CFR Călători într-un singur an. Avem 19.997 km. de reţea, din care doar 8.444 km sunt electrificaţi, iar dacă mai adăugăm că viteza medie a fost de 43,98 km/h avem tabloul complet a ceea ce fostul ministrul al Transporturilor, Dan Costescu, numea "luxul de a merge cu trenul". Acesta este rezultatul ultimilor 25 de ani în care investiţiile în infrastructura de căi ferate au fost la limita menţinerii în funcţiune a reţelei. În timp ce politica ţărilor din Uniunea Europeană şi nu numai este de extindere a reţelei, concomitent cu mărirea vitezei de circulaţie, la noi se petrece exact pe dos. Se scot din funcţiune tronsoane de cale ferată, iar restricţiile de viteză, impuse tot mai des datorită stării precare a infrastructurii, au anulat speranţa de a avea şi noi trenuri de viteză mult timp de acum înainte.

NATIONAL

Preşedintele adormit a confundat Summit-ul cu Palatul Cotroceni

"Pot spune cu toată certitudinea ca a fost un Summit de succes pentru România", a afirmat şeful statului după întâlnirea din Polonia. In traducere realistă: Doamne-ajută că încăpem sub umbrela NATO, avem si scut, să fie primit! Flota Marii Negre? Vom vedea mai la toamnă. Romania a obţinut o brigada multinaţională la care si-au anunţat până acum contribuţii certe Polonia (o companie) si Bulgaria (un batalion) însă urmează negocieri cu tarile care doresc sa-si trimită trupe. La acest capitol, Tarile Baltice si Polonia stau mai bine, au obţinut câte un batalion (1.000 de militari) din SUA, Marea Britanie, Germania, Canada. In al doilea rând, scutul antirachetă de la Deveselu a fost declarat capacitate NATO, dar puţin probabil să-i fi cerut cineva opinia lui Klaus Iohannis.

E groasă! Grevă generală in administraţia publică

Negocierile purtate cu reprezentanţii Ministerului Muncii de către sindicaliştii din administraţia publică nu au avut niciun rezultat. Aceştia din urmă reclamă o totală lipsă de înţelegere si transparentă inclusiv din partea ministrului Dragoş Pâslaru. Prins la strâmtoare, ministrul a încercat să câştige timp, spunând că vrea să caute soluţii pe care să le discute si cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, până la sfârşitul lunii iulie. Refuzul FNSA a fost categoric, aşa că marţi îşi vor opri activitatea peste 30.000 de funcţionari publici din primării si consiliile judeţene din toata tara. Iar pe 19 iulie este anunţată greva general pe timp nelimitat.

Soc si groază! Patru fotbalişti, decapitaţi in prezenta copiilor

Teroriştii ISIS au decapitat, la Raqqa, patru jucători de fotbal sirieni ai echipei Al-Shabab, acuzaţi de "spionaj in favoarea Unităţilor kurde de protecţie a populaţiei (YPG). Crimele au avut loc in fata unui grup mare de copii, care au fost forţaţi să asiste. Mai mult, jihadiştii i-au obligat pe minori să examineze cadavrele încă calde ale victimelor. In afara de cei patru jucători (Osama Abu Kuwait, Ihsan Al Shuwaikh, Nehad Al Hussen si Ahmed Ahawakh) teroriştii au executat încă un tânăr, despre a cărei identitate nu se ştie încă nimic. ISIS judecă orice activitate sportivă organizată, inclusiv fotbalul, drept un apanaj al "necredincioşilor". Spre exemplu, anul trecut jihadiştii au executat 13 adolescenţi surprinşi că se uitau la un meci de fotbal intre echipele Iranului si Iordaniei, cu ocazia Cupei Asiei a naţiunilor.

PUTEREA

Căpuşele IT: SIVECO, Asesoft, Teamnet, ASSECO SEE, S&T Romania

Dezvăluirile ministrului Fondurilor Europene (MFE), Cristian Ghinea, despre milioanele plătite firmelor controlate de Sebastian Ghiţă, readuc în atenţie companiile IT care se îmbogăţesc din bani publici. Este vorba de acele căpuşe ce profită de o necesitate vitală a statului, de a se moderniza. Implementarea unor software-uri complexe, care, în teorie, ar trebui să reducă birocraţia şi să uşureze activitatea unor instituţii, se face, în multe cazuri, la preţuri foarte mari, iar calitatea serviciilor achiziţionate, programe sau echipamente, nu se ridică la nivelul sumelor plătite. În plus, pentru a rămâne conectate la buget, contractorii se asigură că se vor ocupa şi de întreţinerea ori de dezvoltarea sistemelor. Contractele de mentenanţă se derulează pe câte trei, patru sau chiar cinci ani şi aduc câştiguri la fel de frumoase. Nume ca SIVECO, Asesoft, Teamnet, ASSECO SEE sau S&T Romania erau, până nu de mult, sinonime cu reuşita în domeniu.

Firea, scandaluri în serie la început de mandat

Mondenul Tudy-viceprimar, defrişările ilegale de pe Kiseleff, dezinsecţia făcută de mântuială, discrepanţele din declaraţiile de avere. După alegerea în funcţia de viceprimar al Capitalei a lui Tudor Ionescu, zis Tudy, a venit scandalul celor 70 de arbori tăiaţi de pe Şoseaua Kiseleff. După câteva declaraţii televizate, în care primăriţa nu a convins pe nimeni că numirea "mondenului" Tudy ar fi binevenită, Gabriela Firea a plecat în concediu. Încă de sâmbătă seara, declaraţiile de avere ale aleşilor locali au fost "îngheţate", ele neputând fi accesate de nimeni. Asta după ce am constatat că declaraţia Gabrielei Firea nu se potriveşte cu cea a soţului, celebrul Florentin Pandele, primar de Voluntari.

O treime din familiile din România nu au bani pentru cheltuielile lunare

Aproape o treime dintre familiile din România, respectiv 32,8%, nu pot face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) referitoare la anul 2015. Mai mult, potrivit datelor Ministerului Muncii, mai mult de 3 milioane de salariaţi (65% din totalul de 4,7 milioane) au salarii nete de sub de 2.000 de lei pe lună. Analiştii consultaţi de ziarul PUTEREA spun că această situaţie problematică durează de foarte mulţi ani şi este cauzată de faptul că ţările precum România "s-au lăsat călcate în picioare" de marile puteri ale Europei. În plus, marea problemă a apărut de la faptul că ţara noastră alocă un procent mai mic din Produsul Intern Brut (PIB) sectorului muncă, comparativ cu alte state europene.

ROMANIA LIBERA

Summitul NATO. Nu tocmai succesul trâmbiţat

Preşedintele Iohannis a declarat, previzibil, că "Summitul NATO care s-a încheiat constituie un moment foarte important pentru Alianţa şi România. Pot spune, cu certitudine, că a fost un summit de succes pentru România". Preşedintele nu poate fi contrazis dintr-un singur punct de vedere: România nu s-a întors cu mâna goală de la Varşovia pentru că nimeni nu poate fi lăsat complet pe dinafară la un astfel de summit, dar nu putem vorbi în nici un caz despre atingerea "tuturor obiectivelor". Dimpotrivă, există semne îngrijorătoare care vin dinspre aliaţii occidentali, în special dinspre cei europeni, care indică faptul că România va mai trebui să aştepte mult până să îşi vadă atinse obiectivele de securitate la Marea Neagră. O bună indicaţie în acest sens este că fără sprijin american masiv, nu le obţineam nici pe acestea.

Declaraţie controversată a premierului bulgar: Marea Neagră ar trebui să fie declarată o zonă demilitarizată

Premierul bulgar Boiko Borisov este de părere că Marea Neagră ar trebui să fie o zonă demilitarizată, lucru care ar încuraja dezvoltarea afacerilor, turismului şi industriei petrolului în regiune, potrivit site-ul The Sofia Globe, citat de Mediafax. "Toată viaţa mea am fost un luptător şi ştiu că nu există un conflict bun", a declarat Borisov, care a a adăugat că "Este întotdeauna rău. Iar oameni, mult mai isteţi, mult mai înţelepţi, cu secole înainte mea, au spus că este mai bună o pace rea decât un război bun. Aş merge chiar la extreme în această privinţă. Marea Neagră ar trebui să fie declarată zonă demilitarizată, o zonă în care ne aşteptăm să extragem gaze naturale, unde toate ţările au turism, şi unde este posibil un comerţl mai intens," a mai precizat oficialul bulgar. Borisov a făcut aceste comentarii în cursul unei vizite la într-un sat bulgar, în timp ce o delegaţie oficială condusă de preşedintele Bulgariei, Rossen Plevneliev, a participat la summitul NATO din capitala Poloniei.

ZIARUL FINANCIAR

România poate fi la masa celei mai mari investiţii petroliere din ultimul deceniu, 37 de miliarde de dolari

În timp ce clasa politică îşi aruncă "cuvinte", marţi, pe 5 iulie gigantul american Chevron a anunţat cea mai mare investiţie privată din industria petrolieră din ultimul deceniu: 37 de miliarde de dolari, în extinderea producţiei de petrol de la zăcământul Tengiz din Kazahstan. Tengiz este cel mai profitabil zăcământ descoperit în ultimii 40 de ani, iar acum, prin noua investiţie, producţia va creşte cu aproape 50%. O parte din acest petrol ajunge şi la rafinăria Petromidia. Acţionarii acestui proiect sunt Chevron cu 50% din acţiuni, ExxonMobile, cel mai mare grup petrolier american, cu 25%, KazMunayGas, compania de stat din Kazahstan, cu 20% şi gigantul rus LukOil cu 5%.

Kazahii de la Rompetrol spun că memorandumul trebuie implementat în 2016, altfel statul pierde 200 mil. dolari

În acest moment orice subiect legat de grupul petrolier devine incert în contextul în care de la privatizarea companiei până la însăşi legalitatea memorandumului totul este investigat de procurori. De asemenea, activele Rompetrol Rafinare sunt sub sechestru. Potrivit calendarului agreat între Ministerul Energiei şi kazahii de la Rompetrol, statul ar mai avea şase luni pentru a implementa prevederile memorandului semnat la începutul anului 2013, altfel autorităţile locale având toate şansele să piardă 200 de milioane de dolari pentru o parte din acţiunile pe care le deţine acum la Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinărie din România.

Credite noi de 12,4 mld. lei pentru populaţie şi de 9,3 mld. lei pentru companii în cinci luni

Pentru prima dată în istorie, producţia de credite - creditele noi - pentru populaţie este mai mare decât cea de credite pentru companii. După ce s-au fript cu insolvenţe de miliarde de euro, băncile preferă persoanele fizice, mai puţin riscante. Bancherii au vândut în primele cinci luni credite noi de 9,3 miliarde de lei companiilor, în scădere cu 4% faţă de acelaşi interval din 2015, în timp ce vânzările de împrumuturi pentru populaţie au urcat cu 47%, la 12,4 mi­liarde de lei, potrivit datelor BNR. Este pentru prima dată când creditele pentru populaţie le depăşesc pe cele ale băncilor. Creditarea cor­porate a îngheţat practic în ultimii ani şi chiar şi la dobânzi aflate la minime istorice. La finele lunii mai, dobânda medie pentru credite în lei către companii era de 4%, în scădere cu 0,6 puncte procentuale faţă de mai 2015, în timp ce dobânda medie pe retail s-a diminuat cu 0,3 puncte procentuale la 6,6% pe an. În ambele cazuri este vorba de minime istorice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb