REVISTA PRESEI 11.09.2017

Willy Homner
Revista Presei / 11 septembrie 2017

REVISTA PRESEI 11.09.2017

ADEVARUL

Cârpeala de toamnă: Guvernul a tăiat investiţiile ca să plătească salariile

În contextul în care Ministerul Apărării a anunţat că nu mai are bani pentru plata salariilor, ministrul Finaţelor, Ionuţ Mişa, a prezentat vineri proiectul de rectificare bugetară. Astfel, Guvernul Tudose a tăiat bani de ministerele Dezvoltării Regionale, Transporturilor, Fondurilor Europene şi Comunicaţiilor, fără ca ministrul Ionuţ Mişa să prezinte şi sumele pierdute de acestea. Ministerul Agriculturii, MAI, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, SRI, Preşedinţia şi cele două Camere ale Parlamentului, au primit, în schimb, bani în plus, în special pentru plăţi de salarii. În cazul parlamentarilor, explicaţie pentru suplimentarea bugetului este simplă: din luna iulie, senatorii şi deputaţii au fost primii care au beneficiat de majorările salariale oferite de Lia Olguţa Vasilescu.

PSD şi UDMR au sărit în ajutorul firmelor de partid. Primarii vor putea toca bani în secret

PSD şi UDMR au depus un proiect de lege privind achiziţiile publice, care elimină criteriul celui mai scăzut preţ la stabilirea câştigătorului unei licitaţii, dorind ca lucrările publice şi cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preţ-calitate. Iniţiatorii mai propun ca achiziţiile cu o valoare mai mică de 10.000 lei să nu mai fie publicate în SEAP. " Cel mai bun raport calitate-preţ se determină pe baza unor factori de evaluare care include aspect calitative, de mediu şi sociale, în legătură cu obiectul contractului de achiziţie publică", se arată în proiectul legislativ. O prevedere foarte vagă, care, parctic, lasă total la mâna instituţiei să decidă firma care va primi bani publici.

Cum e şantajată România de Ungaria cu sprijin de la Bucureşti

Guvernul maghiar blochează aderarea României la OCDE - clubul celor mai dezvoltate economii din lume - ca răspuns la închiderea unui liceu din Târgu-Mureş. Numai că, în cazul Ungariei, vorbim de o decizie strict politică, în timp ce la Târgu-Mureş este vorba despre o hotărâre a instanţei, după ce un inspector şcolar s-a crezut ministrul Educaţiei. Iar politicienii români, în loc să urmărească interesul naţional, îşi apără interesul personal. Votul pentru extinderea OCDE va avea loc pe 25 septembrie, însă România este blocată de Ungaria, statul vecin, membru al OCDE din 1996. Guvernul condus de Viktor Orban, care la anul mizează pe voturilor cetăţenilor maghiari din Transilvania, cere României să redeschidă Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureş.

Spiritele se încing în Catalonia: ameninţări, percheziţii, arestări

Madridul a interzis oficial referendumul şi ameninţă cu arestări. Garda Civilă spaniolă a percheziţionat sâmbătă sediul unei mici publicaţii dintr-o localitate din Catalonia, suspectată că ar fi imprimat buletinele de vot pentru referendumul privind autodeterminarea. Barcelona adună voluntari pentru referendum. Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat, vineri, legea referendumului pentru independenţa Cataloniei. Legea referendumului pentru independenţa Cataloniei, a fost adoptată cu o zi înainte de parlamentul de la Barcelona. Curtea transmis un avertisment şi autorităţilor locale să nu participe la organizareas referendumului, Procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza, anunţând că este gata să acţioneze împotriva autorităţilor catalane.

Martin Schulz răspunde unui român, la un miting electoral

Martin Schulz, contracandidatul Angelei Merkel la alegerile din Germania, a fost întrebat de un român, în timpul unui miting electoral, dacă îşi menţine susţinerea pentru Liviu Dragnea. Fostul preşedinte al Parlamentului European a spus: "Dacă aş fi fost la voi, şi eu aş fi fost la demonstraţii". "Aceste legi sunt absolut greşite. Şi dacă aş fi fost la voi, şi eu aş fi fost la demonstraţii. Corupţia trebuie eliminată de la rădăcini şi dacă în partidul meu există corupţi, eu personal voi rezolva problema. Apropo, am dat afară un vicepreşedinte din fracţiunea mea, Adrian Severin, exact pentru aşa ceva

Rusia a detonat "tatăl tuturor bombelor" în fieful ISIS

După bombardamentul devastator al SUA cu "mother of all bombs" din Afganistan, în urmă cu câteva luni, acum Rusia ar fi detonat "tatăl tuturor bombelor" în fieful ISIS din Siria, transmite Daily Mail. Rusia ar fi folosit cea mai puternică bombă non-nucleară din toate timpurile pentru a ucide mai mulţi lideri ISIS, potrivit unui raport încă neconfirmat. Atacul cu "tatăl tuturor bombelor", Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power (ATBIP) - ar fi avut loc lângă oraşul sirian Deir ez-Zor în 7 septembrie. Mai mulţi lideri ISIS au fost ucişi în atacul rusesc.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank încalcă legea neprecizând care este Dobânda Anuală Efectivă (DAE) la cardurile de credit

Legea (OUG 50/2010) spune că "orice formă de publicitate referitoare la contractele de credit trebuie să cuprindă infamaţii privind rata dobânzii, precum si dobânda anuală efectivă (DAE)", care include toate costurile unui credit, atât dobânda cât si comisioanele. Cu toate acestea, există bănci, precum Raiffeisen Bank, care încalcă legea: banca nu menţionează DAE nici in comunicatele de presa, nici in prezentarea pe site a unora dintre produsele de creditare, precum cardurile de credit, nici in reclamele la TV. Raiffeisen îşi face reclamă la TV pentru creditul sau de consum Flexicredit, afişând pe ecrane o dobândă de 7,93%, fără a menţiona că dobânda este valabilă doar dacă încasezi salariul intr-un cont al băncii si fără a preciza cât este costul total (DAE).

CAPITAL

S-a dat startul celor mai mari proiecte de pe calea ferată

Ministerul Transporturilor, prin compania CFR SA, a predat primele amplasamente pentru cele mai mari proiecte de infrastructură feroviară din România. La sfârşitul acestei luni, constructorii încep primele lucrări privind modernizarea infrastructurii feroviare, pentru circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/h, între Simeria şi Arad pe o distanţă de aproximativ 78 de km. Lucrările sunt finanţate din bani europeni, exerciţiul financiar european 2014-2020. Ministerul Transporturilor, prin oficialii companiei CFR SA, aprobă întreruperea curentului electric pe anumite porţiuni de cale ferată pentru demararea lucrărilor.

Ratele românilor cresc rapid. Dobânda urcă la maximul ultimului an şi jumătate

Dobânda ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele Prima Casă, a ajuns la pragul de 0,95% pentru prima dată în ultimul an şi şapte luni. Indicatorul a crescut accelerat în ultimele zile şi se îndreaptă spre 1%, nivel atins ultima dată în ianuarie 2016. Comparativ cu începutul acestui an, indicatorul s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale, ceea ce se traduce printr-o creştere cu circa 18 lei a ratei lunare la creditele în lei, dacă debitorul se află în prima etapă de plată a împrumutului, când dobânda cântăreşte cel mai mult în rata lunară, potrivit calculelor Capital. De la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, când indicele a atins un nivel minim istoric, şi până acum dobânda s-a apreciat cu aproape 0,3 puncte procentuale.

COTIDIANUL

Republica Păcănele cu guvern păcănit - Cornel Nistorescu

Cum se face că noua faţă a cartierelor din oraşele mari şi mici nu-i sperie pe primari şi pe guvernanţi? Nu ştiu ei că păcănelele colectează ultimul bănuţ din casele orăşenilor? Ba, şi ale bieţilor ţărani, pentru că distracţia asta nenorocită s-a întins şi prin satele mai mari. O păcănea există şi la terasa de lîngă magazinul mixt sau între primărie şi poliţie. Guvernul României nu vede că reţeaua jocurilor de noroc, a pariurilor, consumul de alcool medicinal, producţia de alcool neautorizat (şi automat, nefiscalizat) iau proporţii înfricoşătoare. Şi toate acestea aduc după ele o decădere a populaţiei, o degradare a stării de sănătate, o dependenţă şi o creştere vertiginoasă a ignoranţei.

Teroarea Irma loveşte puternic în Florida

Uraganul Irma a ajuns duminică în statul american Florida, acesta deplasându-se cu o viteză a vântului de 209 km/oră, transmite Reuters. Peste un milion de persoane din statul american au rămas fără energie electrică. Uraganul a făcut deja o victimă la Florida Keys şi două în partea continentală a Floridei, au anunţat duminică autorităţile, citate de Associated Press. Furtuna de categorie de categorie patru se afla în jurul orei local 02:00 (09:00, ora României) la aproximativ 115 km de sud-estul oraşului american din Florida, Key West.

Conacul Isărescu - circuit închis

În urmă cu şase ani, Mugur Isărescu a depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Oltenia un proiect prin care a accesat 200.000 euro fonduri europene pentru a transforma o clădire de pe domeniul său din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, într-o pensiune turistică modernă. Afacerea nu-l face incompatibil pe guvernatorul BNR, conform reprezentanţilor instituţiei. Mai mult, de la Biroul de presă al Băncii Naţionale ni s-a transmis că în ultimii cinci nu s-a realizat niciun contract cu Măr SRL, firma lui Isărescu. După finalizarea lucrărilor de renovare din anul 2015, Pensiunea "Casa Isărescu", ce-i aparţine lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), nu a fost transformată într-un loc turistic accesibil publicului.

CURENTUL

Avertisment al Agenţiei Europene FRONTEX: traficanţii de migranţi testează ruta Mării Negre prin România

Într-un interviu la TVR1, Krzysztof Borowski, reprezentant FRONTEX a spus că România face parte, acum, dintr-un plan al celor care transportă refugiaţi şi testează o nouă posibilă rută de migraţie masivă: cea prin Marea Neagră. Avertismentul vine după ce în urmă cu două săptămâni activistul Cătălin Berenghi, fost luptător în patru războaie cu Legiunea Străină a descris în amănunt noile rute prin Marea neagră, fiind ulterior confirmat de jurnaliştii de la The Times şi La Stampa care avertizau şi ei că milioanele de refugiaţi din Turcia ar putea forţa ruta alternativă prin România

CURIERUL NATIONAL

Sfârşitul programului "Prima casă"

Programul "Prima casă" se apropie de final! Este anunţul făcut de Alexandru Petrescu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-urilor (FNGCIMM) şi fost ministru pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Petrescu afirmă că Guvernul pregăteşte eliminarea programului, iar primii paşi au fost făcuţi deja prin scăderea drastică a fondurilor de garantare. "Valoarea maximă a creditului Prima casă, de 60.000 de euro, va fi menţinută în perioada următoare, iar pentru anul acesta nu se va face o majorare de plafon pentru acest program guvernamental. Anul trecut, Fondul a avut un plafon de 2,9 miliarde lei, iar anul acesta de numai 2,5 mld. lei. În 2018, vom avea 2 miliarde lei plafon.

Mihai Tudose: Pilonul II de pensii va fi opţional

Guvernul analizează posibilitatea ca de la anul românii să decidă singuri dacă vor sau nu ca pensia lor să fie administrată şi de fonduri private, nu doar de către stat, a arătat şeful Guvernului, potrivit unui fragment din interviu postat pe site-ul Digi24. "Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii: la pilonul I, la pilonul II, toţi la pilonul I...Nu desfiinţează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingiuim, dar va fi opţional. Românul va avea un tablou în faţă. Eu cu contribuţia mea atât obţin pe punctul de pensie, dincolo atât obţin ca randament", a declarat Tudose.

Justiţia europeană a tranşat: Ungaria şi Slovacia vor trebui să primească refugiaţi

Mecanismul cotelor de refugiaţi se aplică tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, a decis miercuri Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, respingând recursul Ungariei şi al Slovaciei privind politica UE în domeniul migraţiei. Cele două ţări şi-au manifestat deschis ostilitatea, votând în septembrie 2015, alături de Cehia şi România, împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi pe care ţările membre ale UE trebuie să-i primească. Ulterior, doar Ungaria şi Slovacia au ales să facă recurs la Curtea Europeană de Justiţie pentru anularea deciziei europene respective. Guvernul ungar a denunţat decizia de miercuri, calificând-o drept "iresponsabilă" şi cu "tentă politică", promiţând să continue bătălia "prin toate mijloacele legale posibile".

EVENIMENTUL ZILEI

Varianta italiană a DNA: Omul care a instaurat teroarea cătuşelor în Italia îşi recunoaşte eroarea

La începutul anilor ,90, Italia era martora unui fenomen, "Mani Pulite" (Mâini curate), similar luptei anticorupţie care se desfăşoară în România. Antonio Di Pietro (66 de ani) a fost procurorul care a coordonat acţiunile timp de aproape 3 ani şi care a devenit un personaj aproape mistifi cat în Peninsulă. La sfărşitul săptămânii trecute, fostul procuror a făcut o afi rmaţie şocantă, mărturisind că a dus o politică de teroare pe care astăzi o regretă. Acelaşi personaj susţinea în urmă cu cinci ani că lupta anticorupţie din Italia nu a avut niciun efect, fenomenul devenind şi mai agresiv. Ca o confirmare a eşecului proiectului "Mani Pulite", în 2012 în Peninsulă apare varianta italiană a DNA-ului românesc: Autoritatea Naţională Anticorupţie (ANAC).

Cum arată VILA celui mai temut dintre procurori. Mai bogaţi decât corupţii...

Snagov, zonă rezidenţială, la 40 de kilometri de sediul DNA Nu sună rău, nu? Ei bine, aici se relaxează cel mai temut dintre procurori, Doru Ţuluş. O vilă cu aspect de cabană de munte, cu trei niveluri. În vila de lux ridicată din banii de bugetar, Doru Ţuluş duce o viaţă ca în filme, alături de soţia sa, Claudia Roşu, şi ea tot procuror, potrivit antena3.ro. Reamintim că secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat în luna iunie 2017 cererea procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, de revocare a procurorilor DNA, Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.

Cum se luptă PMP cu benzinăriile maghiare

PMP a început boicotarea benzinăriilor Mol, în urma declaraţiilor liderului partidului, Traian Băsescu. El a declarat sâmbătă, la Şcoala de Vară a partidului, care a avut loc la Neptun, că "în toate staţiile Mol se distribuie hărţi cu Ţinutul Secuiesc autonom". Băsescu a îndemnat cetăţenii să nu mai cumpere combustibil din benzinăriile Mol, motivând că "nicio companie nu îţi poate permite să facă o campanie împotriva Constituţiei statului pe teritoriul căruia a fost primită. Cum să promovezi prin pliante distribuite în benzinăriile Mol autonomia Ţinutului Secuiesc, pe teritoriul unei ţări a cărei Constituţie spune foarte clar că este stat unitar?".

Politica ASCUNSĂ a lui Mugur Isărescu l-a înfuriat pe Băsescu

Pe lista numelor "grele" care îl critică pe Isărescu s-a înscris şi Traian Băsescu, fostul preşedinte al României. Fostul şef al statului este convins că în momentul de faţă sunt mulţi politicieni şi bănci care nu dresc ca România să treacă la moneda euro. Pentru că, subliniază Băsescu, este o afacere să nu intri în zona euro. Politica monetar ar fi stabilită de Banca Centrală Europeană, iar "doctor Isărescu nu va mai putea să dea lecţii docte de la înălţime scaunului de guvernator al BNR", menţionează News.ro

JURNALUL NATIONAL

Iohannis i-a "luat faţa" lui Tudose - preşedintele pleacă la new York, la sesiunea generală a ONU

Klaus Iohannis va participa la a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU, ale căror dezbateri în plen, rezervate liderilor ţărilor membre , încep în 19 septembrie la New York. Exista şi posibilitatea ca România să fie reprezentată de primul ministru Mihai Tudose, după o regulă a rotaţiei. La precedenta sesiune, din toamna anului trecut, preşedintele a mers în SUA însoţit de Carmen Iohannis. Ambasadorul României la Washington a declarat că în această toamnă premierul va face o vizită în SUA,surse diplomatice menţionând pentru Jurnalul Naţional ca posibilă cuplare a vizitei cu participarea la lucrările sesiunii ONU.Supoziţia nu s-a confirmat. Klaus Iohannis va sosi în Statele Unite în 18 septembrie.

Cine l-a înlocuit pe demisionarul Ţuţuianu la întâlnirea cu şeful NATO

Demisia ministrului Apărării în 5 septembrie a creat o problemă de reprezentare a României la o importanţă reuniune pe probleme de securitate. În 6-7 septembrie, Adrian Ţuţuianu urma să participe la reuniunea informală a miniştrilor Apărării la Tallin unde erau prezenţi omologii din UE ,secretarul general NATO, comisarul pentru relaţii externe al UE.În program era inclusă prezentarea unui exerciţiu-aplicaţie CYBRID 2017, CU TEMA RĂZBOIULUI INFORMATIC. În locul lui Ţuţuianu a plecat la Tallin secretarul de stat Nicolae Nasta care a participat în 6-7 septembrie la activităţile programate. Nasta este şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică.

Dragnea spune că marţi PSD va face propunerea pentru un nou ministru al Apărării

Numele noului ministru al Apărării va fi cunoscut marţi, după şedinţa lărgită a Biroului Permanent Naţional al PSD, acesta urmând să fie prezentat ulterior preşedintelui României, a declarat duminică, la Ţebea, preşedintele PSD, Liviu Dragnea. "Marţi avem un Birou Permanent Naţional lărgit, unde voi propune premierului, din partea partidului, un nume şi ulterior să fie prezentat preşedintelui României", a spus Dragnea. Propunerea de ministru va fi prezentată şi preşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ca partener în coaliţie, înainte de şedinţa BPN al PSD, a precizat Liviu Dragnea. Liderul social-democrat a negat posibilitatea unei crize la Ministerul Apărării Naţionale, precizând că ministrul interimar deţine toate competenţele funcţiei.

Tensiunile dintre SUA şi Coreea de Nord îi împing pe investitori să se refugieze în aur

Aurul, valoare de refugiu prin excelenţă, are, de luna trecută, o tendinţă de creştere, care s-a accentuat în ultimele zile, metalul preţios încheind săptămâna cu o cotaţie de circa 1.352 dolar/uncie, cea mai mare valoare din acest an şi foarte aproape de nivelul din 2013, relatează cotidianul spaniol ABC. Explicaţiile privind această tendinţă sunt diferite, dar analiştii sunt de acord în privinţa unui punct: aprecierea s-a produs simultan cu escaladarea tensiunilor dintre SUA şi Coreea de Nord. De fapt, indicele de risc geopolitic, un indicator pe care îl foloseşte ca referinţă consiliul guvernatorilor Rezervei Federale a SUA pentru adoptarea deciziilor de politică monetară, a ajuns la 290 de puncte. Este vorba despre cel mai mare nivel după începutul războiului din Irak în 2003, scrie ABC.

Văduva miliardarului Iosif Constantin Drăgan a deschis o fabrică în Dâmboviţa

Din 8 septembrie, la Conteşti, în judeţul Dâmboviţa, a intrat în funcţiune o fabrică pentru producţia de ambalaje tip r-PET pentru industria alimentară din România. Investiţia are o valoare de peste 10 de milioane de euro şi parţine grupului Veroniki Holding, la inaugurare fiind prezentă Danielea Veronica Guşă de Drăgan, preşedintele holdingului, cea mai bogată româncă, cu o avere de peste 700 de milioane de euro potrivit Business Magazin.

Veronica Guşă de Drăgan este fiica generalului Ştefan Guşă, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei, cunoscut în evenimentele din decembrie 1989.

NATIONAL

Oamenii lui Klaus, filaţi de "fetele" lui Pahonţu

Panicat de faptul ca "neamţul" nu mai este chiar atât de uşor de dus de nas, se pare ca Lucian Pahonţu încearcă sa recurgă de urgentă la "planul B", lărgind dispozitivul "paralel" din jurul şefului statului, fără a renunţa însă la vechile metehne băsesciene de a şti tot ce mişca. In speranţa deşarta că, astfel, îşi va salva postul. Drept urmare, in aceste zile, "stăpânul cadrelor" Andrei Nistor lucrează din greu la "mutatul căsuţelor" prin hârtii pentru ca Pahonţu să-si poată trimite "fetele" de încredere pe lângă consilierii prezidenţiali. Aşa că unele dintre membrele numite cu teamă in sistem drept "Brigada de Amazoane" tocmai ce se pregătesc să fie detaşate drept aghiotante pe lângă oamenii de încredere ai preşedintelui.

Şah la Ponta in "Dosarul POLARIS" !

Aflat in plin contraatac in încercarea de revenire in prim-planul scenei politice, Victor Ponta s-a dezlănţuit pe mai multe fronturi, fiind cuprins brusc de "febra dezvăluirilor". Iată însă ca tocmai in acest moment altfel propice pentru relansarea carierei sale, fostul premier ar putea primi o lovitură sub centură de unde se aşteaptă mai puţin, tocmai de peste Ocean. Pentru că la vârful sistemului se şuşoteşte tot mai intens despre faptul că autorităţile americane nu ar fi închis definitiv "Dosarul POLARIS" odată cu condamnarea la 13 ani de închisoare a lui Dumitru Martin. Cel care era asociat in afacerile de salubritate cu liderul pesedist Eduard Martin, a cărui soţie este Aurora Oana Martin, nimeni alta decât consulul României la New York!

E tot ce ne lipsea din învăţământ: comunităţile LGBT din licee!

Aveam tot ce ne trebuia. Profesori mai repetenţi decât elevii, titulari de posturi care se miră si ei ca au promovat examenele, manuale care te învaţă cum să te târăşti la ora de educaţie fizica, ceva amor jegos si înghesuit prin toaletele liceului, un pic de viol daca se cere la statistica, profesori scuipaţi si bătuţi la ore, niţică marijuana pentru pofticioşi si curioşi, directori care nu ştiu si nu vad si, peste toţi, un ministru făcut pe "genunche", care a predat si la Colegiul Tehnic "Anghel Salignyy", cu doi Y, ca sa fie el mai cu mot in CV. Ne lipsea însă dragostea. Nu aia adolescentina prin care toţi am trecut si de care ne mai aducem aminte, uneori. E vorba de dragostea înălţătoare care începe când colegul de banca - am zis colegul, nu colega! - te mângâie pe picior si pe la prohab, in speranţa că ii împărtăşeşti sentimentele.

PUTEREA

«Cupa Mondială» din Ungaria: medalii de AUR şi ARGINT pentru Ponor şi Drăgulescu

Gimnaştii români Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu au cucerit, duminică, medalii de aur la bârnă şi, respectiv sărituri, tripla campioană olimpică de la Atena adjudecându-şi şi medalia de argint la sol, în cadrul concursului de "Cupă Mondială" de la Szombathely (Ungaria), notele obţinute de amândoi ilustrând un progres în ceea ce priveşte dificultatea şi acurateţea execuţiei exerciţiilor. Astfel, la primul aparat al reuniunii de duminică, Marian Drăgulescu a reuşit o săritură care îi poartă numele aproape perfectă, fiind notat de brigada de la execuţie cu 9,400, cu un total de 15,000, iar la a doua săritură a primit 14,566, media foarte bună, de 14,783 puncte, asigurându-i detaşat primul loc.

ROMANIA LIBERA

Primăria Bucureşti vrea să dea contracte fără licitaţie firmelor din subordine

Primarul general al Capitalei nu mai vrea să organizeze licitaţii pentru atribuirea contractelor publice. Acestea ar urma să fie date direct firmelor din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, înfiinţate recent şi controversate din punct de vedere al legalităţii. Decizia ar putea fi votată în cursul acestei zile de către Consiliul General, reunit în şedinţă extraordinară la solicitarea primarului Gabriela Firea. Conform unor surse din rândul consilierilor generali de la PSD, până la finalul anului vor fi angajate aproximativ o mie de persoane la 11 dintre firmele aflate în subordinea Consiliului General. Treptat, numărul acestora ar creşte la cel puţin opt mii de persoane până la jumătatea anului viitor. Evident, plata salariilor acestor angajaţi s-ar face din bugetul Primăriei Bucureşti.

Prezentatorul Antena 3 Felix Rache a ajuns consilier de stat în cadrul Departamentului pentru Strategii Guvernamentale

Fostul jurnalist al postului de televiziune Antena 3 Felix Rache a fost numit în funcţia de consilier de Stat la Departamentul pentru Strategii Guvernamentale din cadrul aparatului de lucru al Guvernului Tudose, potrivit unei decizii publicate, joi, 7 septembrie, în Monitorul Oficial, scrie Pagina de Media. În atribuţiile fostului realizator al pastilei Deziluzia optică, de la Antena 3 intră, printre altele, pregătirea strategiei de comunicare internă şi internaţională a Guvernului şi a premierului, dar şi organizarea unor acţiuni de comunicare ce "vizează afirmarea culturii şi identităţii naţionale", precum Centenarul Marii Uniri.

ZIARUL FINANCIAR

Eventualele schimbări privind Pilonul II se simt pe piaţa de capital

Bursa locală s-a contractat puternic vineri, coborând cu 1,46%, la o zi după ce premierul Mihai Tudose a declarat într-un interviu pentru postul de ştiri Digi 24 că Pilonul II ar putea deveni opţional. "Cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm popu­laţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii: la Pilonul I, la Pilonul II, toţi la Pilonul I. Nu desfiinţează nimeni Pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingiuim, dar va fi opţional", a spus Tudose. Indicele BET, referinţa bursei locale, a revenit joi sub pragul de 8.000 de puncte, nivel nemaiatins din luna iunie, pe fondul controverselor din ultima perioadă ce priveau sistemul bancar şi ulterior anxietatea globală din jurul tensiunilor din nord-estul Asiei.

Uniunea pieţelor de capital este vitală, urmând să simplifice accesul la multiple surse de finanţare pentru IMM-uri

Pentru ca o economie să funcţioneze pentru toţi, capitalul trebuie să circule dinspre investitori către inovatori şi micile companii, în loc să vină dinspre banca centrală prin câteva bănci către mari companii. Fiind extrem de inovatoare, IMM-urile creează locuri de muncă de calitate, crescând productivitatea. În condiţiile în care SUA acţionează în sensul impulsionării capitalului, Europa trebuie să ia măsuri rapid. Uniunea pieţelor de capital este vitală, urmând să simplifice accesul la multiple surse de finanţare pentru IMM-uri. Prin recalibrarea sistemului fiscal astfel încât alternativele la finanţarea pe bază de datorii să aibă o şansă poate fi generată creştere economică de care să beneficieze cei mulţi, şi nu cei puţini, salvând astfel însuşi capitalismul în ultimă instanţă.

Bitcoin pe piaţa imobiliară: Un cuplu de miliardari vinde apartamente iar moneda de schimb este celebra criptomonedă

Simbolul industriei de lenjerie, Michelle Mone, şi partenerul ei de viaţă, miliardarul Doug Barrowman, au iniţiat dezvoltarea unei proprietăţi imobiliare de lux în Dubai, în valoare de 327 de milioane de dolari, şi vor vinde apartamentele folosind Bitcoin drept monedă de schimb, potrivit Business Insider. Aceştia susţin că proiectul este destinat investitorilor care au profitat de boom-ul Bitcoin care doresc să îşi transpună bunurile digitale în bunuri fizice. "Comercianţii au făcut mulţi bani din criptomonedă în ultimii ani, fie că vorbim despre Bitcoin, Ethereum sau orice alte monede digitale", spune Barrowman. Construcţiile au început deja pe situl aflat în Science Park, Dubai, şi vor fi terminate în 2020. Proprietatea este dezvoltată sub tutela firmei lui Barrowman, Aston Developments, care este parte din grupul Knox, acesta gestionând un portofoliu de 1.63 miliarde de euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb