REVISTA PRESEI 11.12.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 decembrie 2015

ADEVARUL

Caracatiţa Truică-Prinţul Paul-Dan Andronic

Retrocedări dubioase făcute pe şpagă în excursii, trafic de influenţă la Cancelaria prim- ministrului sau la Curtea Supremă, un prinţ cu drepturi litigioase controversate, off-shore-uri şi frăţia unor consultanţi politici sunt ingredientele celui mai recent dosar de corupţie de la DNA. Remus Truică, Dan Andronic, Robert Mihăiţă Roşu, Lucian Mateescu şi Marius Andrei Marcovici vor ajunge joi în faţa unui judecător de la Curtea de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cei cinci au fost reţinuţi miercuri noaptea pentru fapte de corupţie într-un dosar cu prejudiciu de 135.874.800 de euro. În esenţă, procurorii DNA spun că, în luna noiembrie 2006, Remus Truică, avocatul Robert Mihăiţă Roşu şi alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul Philippe de România, fost Lambrino. Concret, Paul revendica cea mai mare parte a averii, după ce a achiziţionat mai multe drepturi litigioase privind proprietăţi care ar fi aparţinut lui Carol al II-lea.

Miliardarul israelian Beny Steinmetz apare ca "suspect" în ancheta DNA în care sunt implicaţi Truică, Andronic şi Prinţul Paul

Numele lui Beny Steinmetz apare în referatul DNA în care se cere arestarea preventivă a lui Remus Truică, Dan Andronic, Robert Roşu, Marius Marcovici şi Claudiu Mateescu, privind o retrocedare ilegală de 136 de milioane de euro. Alte nume celebre care apar în referatul DNA este al consultanţilor Tal Silberstein şi Shimon Shevez. Procurorii au la dosar şi interceptări telefonice. Una dintre acuzaţii vizează modul în care Paul de România a vândut drepturile sale litigioase, privind retrocedarea averii lui Carol al II-lea, către societatea Reciplia SRL. Preţul 4 milioane de euro. Firma ar fi fost controlată de miliardarul Beny Steinmetz.

Vladimir Putin, despre posibilitatea de a folosi arme nucleare împotriva ISIS: "Sper ca nu va fi nevoie"

Preşedintele rus a atras atenţia întregii lumi printr-o declaraţie in care nu exclude varianta folosirii armelor nucleare in Siria. "Trebuie sa analizam tot ce se întâmpla pe câmpul de lupta, cum operează armele. Rachete Kalibr si KH-101 s-au dovedit moderne si extrem de eficiente iar acum suntem siguri. Sunt arme precise care pot fi echipate atât cu focoase convenţionale, cat si cu focoase speciale, adică nucleare", a spus Putin, in cadrul unei întâlniri la Kremlin cu Serghei Shoigu, ministrul Apărării. "Desigur, acest lucru nu e necesar când te lupţi cu teroriştii si sper ca nu va fi niciodată nevoie de ele", a precizat liderul rus. Declaraţia a fost făcută in contextul in care Rusia a lansat, in premiera, un atac asupra Statului Islamic cu rachete lansate de pe un submarin.

PSD se dezice de penali. Nu şi de Ponta

Conducerea PSD a adoptat un Cod de integritate în zece puncte pe baza căruia vor fi selectaţi candidaţii pentru alegerile de anul viitor. "Persoanele care se află într-una dintre situaţiile de mai jos, nu vor beneficia de susţinerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condiţiile legii, a unor funcţii politice sau administrative alese sau numite dacă: s-a început împotriva sa urmărirea penală; a fost trimis în judecată; s-a pronunţat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă", arată chiar primul punct al Codului de conduită al PSD. În mod normal, fostul premier Victor Ponta n-ar trebui să treacă de sita de integritate a partidului. În acest moment, Ponta este trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul "Turceni-Rovinari". Liderul PSD Liviu Dragnea spune însă că Ponta ar putea candida, fără a explica de ce Ponta, nu intră sub incidenţa legilor morale adoptate de PSD.

Corina Creţu, acuzată că-şi trimite angajaţii să-i facă treburile casnice

Aproape jumătate din echipa comisarului european pentru Politici Regionale Corina Creţu a demisionat în timpul primului an de mandat, din cauza obiceiurilor sale total neprofesioniste, relatează site-ul politico.eu. Cei plecaţi din echipa comisarului care reprezintă România la Bruxelles s-au arătat nemulţumiţi de faptul că ea amestecă viaţa personală cu munca. Ei au descris "dezordinea" din echipa Corinei Creţu, din care au plecat, pe rând, şeful de cabinet, adjunctul acestuia, şeful de comunicare, dar şi alti membri. Mai exact, 8 din 19 persoane din biroul comisarului european pentru Politici Regionale şi-au dat demisia în doar un an, din cauza programului de muncă prea lejer pe care îl avea Corina Creţu, dar şi din cauza tendinţelor sale de a nu fi matinală şi de a combina călătoriile oficiale cu cele de vacanţă. În plus, Corina Creţu, în vârstă de 48 de ani, le cerea angajaţilor din biroul său să îi rezolve diverse treburi casnice, cum ar fi să-i ducă rufele la spălat sau să-i cumpere alimente.

Industria mobilei cere sprijinul statului pentru a exporta în Rusia. "Fiecare copil din URSS a fost conceput într-un pat românesc"

Industria mobilei cere, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş, ca statul să sprijine eforturile companiilor din sector care exportă în Rusia, stat unde mobila românească are reputaţie foarte bună încă din perioada Uniunii Sovietice, când erau cozi la mărfurile româneşti. Autorul scrisorii deschise este Gabriel Antoniu Lavrincic, directorul departamentului de export la mai multe fabrici de mobilă din Şimleul Silvaniei, Cehu Silvaniei şi Zalău, fiind reprezentant al industriei româneşti de mobilă şi a celei textile în Rusia, fostele state URSS, dar şi Europa, America şi Asia. El scrie că statul a anulat o serie de facilităţi acordate producătorilor de mobilă pentru reprezentarea la o serie de târguri de profil în Rusia şi cere autorităţilor să reia acest sprijin, mai ales că sintagma "mobilă românească" este la fel de celebră ca şi cea "parfumuri franţuzeşti" sau "blugi americani". Mai mult, Lavrincic scrie că "nu degeaba se spune că fiecare copil sovietic a fost «conceput» într-un pat pe care scria «fabricat în România».

Schimbări la vârful MAI: trei secretari de stat din Ministerul de Interne, eliberaţi din funcţie

Ilie Botoş, Bogdan Tohăneanu şi Gheorghe Cornescu, secretari de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), au fost eliberaţi din funcţie, joi, de Petre Tobă. De asemenea, ministrul de Interne a anunţat şi noul şef al Poliţiei Române, acesta fiind chestorul de poliţie Bogdan Despescu. Potrivit unui comunicat emis joi de Ministerul de Interne, general-magistratul dr. Ilie Botoş a fost eliberat din funcţia de secretar de stat în MAI, în locul acestuia fiind numit chestorul general de poliţie Ioan Buda. Acesta din urmă a deţinut până în prezent funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. De asemenea, începând cu data de 10 decembrie, la propunerea ministrului Petre Tobă, prin Decizie a Primului ministru, chestorul de poliţie Bogdan Despescu a fost numit inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu rang de secretar de stat. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

Monarhiile petroliere din Golf pledează pentru o soluţie politică la războiul din Siria

Monarhiile petroliere din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (CCG) şi-au exprimat sprijinul joi, la finalul summitului CCG de la Riyadh, în Arabia Saudită, pentru "soluţionarea politică" a conflictului din Siria. Pe de altă parte, arabii şi kurzii din Forţele Democratice Siriene au înfiinţat o aripă politică ce pledează pentru o Sirie federală, în timp ce opoziţia siriană a anunţat, tot de la Riyadh, că va negocia cu regimul de la Damasc. Liderii celor şase ţări din cadrul CCG - Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar şi Oman - "susţin găsirea unei soluţii politice, care să garanteze integritatea teritorială şi independenţa Siriei, în conformitate cu principiile Conferinţei Geneva I" din 2012, a anunţat secretarul general al grupului, Abdellatif al-Zayani, citind comunicatul final al summitului de la Riyadh.

BANCHERUL

Comisia Europeana cere României sa adopte Directiva privind schemele de garantare a depozitelor

Comisia Europeană anunţă că a cerut în mod oficial României, Belgiei, Ciprului, Estoniei, Greciei, Italiei, Luxemburgului, Poloniei, Sloveniei şi Suediei să pună integral în aplicare Directiva privind schemele de garantare a depozitelor (Directiva 2014/49/UE). Legea privind schemele de garantare a depozitelor, care transpune in legislaţia naţională Directiva 49, a fost promulgata săptămâna trecută de preşedintele Klaus Iohannis, mai exact in 3 decembrie, însă pană acum nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Legea transpune integral Directiva 49, aşa încât se pare ca este vorba doar de o întârziere in adoptarea legislaţiei la nivel naţional. Principalele noutăţi aduse de noua lege sunt următoarele: - Clienţii unei bănci care intra in faliment vor fi despăgubiţi într-o perioada de cel mult 7 zile, fata de 20 de zile in prezent; - Vor fi garantate si depozitelor companiilor, nu doar ale IMM-urilor si persoanelor fizice, ca in prezent, tot in limita a 100.000 de euro.

Avocatul Piperea are credit pentru o casa de 1 milion de euro si un salariu de 50.000 de euro lunar

Avocatul Gheorghe Piperea, căpitanul haiducilor care se plâng justiţiei ca sunt exploataţi de bancherii lacomi si bogaţi, dezvăluie ca a luat un credit de la Piraeus Bank in valoare de aproape 800.000 de euro si a dat un avans de 200.000 de euro pentru a-si cumpăra o casa de peste 1 milion de euro! El mai precizează ca in decurs de mai puţin de doi ani a achitat in avans peste 300.000 de euro din credit, astfel ca in prezent mai are de rambursat băncii "doar" 415.000 de euro. Piperea are o rata lunara la credit de "numai" 3.500 de euro, in condiţiile in care are venituri nete lunare de nu mai puţin de 50.000 de euro, cu mult peste salariile şefilor celor mai mari bănci, care se învârt in jurul a 30.000 de euro, ca sa nu mai vorbim de cel al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, de 12.000 de euro. Piperea precizează ca veniturile sale brute au fost de 3 milioane de lei anual in ultimii trei ani, din care a plătit impozite si contribuţii CAS (Casa de Asigurări de Sănătate) in valoare de 600.000 de lei, astfel ca venitul anual net a fost de circa 2,4 milioane lei.

CURENTUL

Cum arată portretul omului de afaceri român

România are, în mod oficial, peste 580.000 de oameni de afaceri care îşi investesc banii în peste 600.000 de societăţi pe acţiuni. Cei mai mulţi sunt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 35-55 de ani, însă femeile vin din urmă, numărul acestora ajungând, în acest an, la peste 240.000. Experţii de la KeysFin au analizat datele de la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor, în dorinţa de a realiza un portret cât mai fidel al românului care face business în 2015. Persoană matură, trecută de 35 de ani, cu experienţă contabilă, care şi-a dezvoltat instinctul de supravieţuire în jungla economică românească, acesta este prototipul omului de afaceri român. Din datele analizate de KeysFin, rezultă că cei mai mulţi oameni de afaceri din România, care deţin calitatea de acţionar la o societate şi au minim 25% din acţiuni, sunt bărbaţi (373.798) în timp ce femeile sunt 240.960. Bărbaţii au vârsta medie de 44,6 ani, iar femeile de 44 de ani.

Retro - de Tia Şerbănescu

Premiera consultărilor guvernului tehnocrat cu societatea civilă n-a prea smuls aplauze: a avut loc după ce guvernul a aprobat bugetul. Consultările acestea, de după faptul împlinit, sunt întotdeauna înduioşătoare: dragilor, am adoptat Bugetul, voi ce părere aveţi? dragă mamă şi tată, m-am măritat, voi ce părere aveţi? După percheziţii în locuinţe simandicoase, DNA a mai întors o filă în dosarul retrocedărilor (jafului!) de terenuri şi păduri. Au reapărut astfel personaje pitoreşti ca prins Pol şi prinţes Lia (chipurile, de România) latin lover-ul Remus Truică şi Dan Andronic, dir. ziarului "Ev. Zilei". Ca de obicei, presa e acolo unde se întâmplă ceva major. Şi profitabil. Partidele pretind acum că se curăţă singure prin tot felul de coduri şi decaloguri - în urma cărora PNL l-a desemnat pe Buşoi candidat la Primăria Capitalei. Ei, cu Buşoi PNL se curăţă sigur. De tot. Dar, vorba ceea, dacă nu acum, atunci când? Dacă nu noi, atunci Firea şi Buşoi. Hai la groapa de gunoi. Ba-i la noi, ba e la voi.

EVENIMENTUL ZILEI

Afaceri de milioane de euro cu telefoanele fixe din penitenciare

Un condamnat plăteşte un minut de convorbire cu 0,2 lei, în timp ce o persoană din libertate plăteşte 0,04 lei. Deţinuţii sunt revoltaţi de aceste tarife, în condiţiile în care ei nu au venituri. Aproape 5,1 milioane de euro este cifra de afaceri a celor trei firme, alese fără licitaţie de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), să ofere servicii de telefonie fixă deţinuţilor din penitenciare atunci când aceştia doresc să vorbească cu rudele, avocaţii sau alte persoane. Cele trei firme care scot profit oferind servicii scumpe, în opinia deţinuţilor, sunt Paytel Iaşi, Telesoft Iaşi şi BVFon România din Bucureşti. Înainte să primească serviciile de telefonie din penitenciare, cifra lor de afaceri era sub 500.000 de euro. După patru ani, cifra de afaceri a ajuns la aproape 23 de milioane de lei, adică 5,1 milioane de euro.

Ce instituţii şi companii ale statului mai acordă prime salariaţilor

Pentru al şaptelea an consecutiv, Guvernul a anunţat că bugetarii nu ar trebui să se bazeze în anul următor pe prime şi sporuri. Însă, asta nu înseamnă că toţi angajaţii statului vor avea de suferit. Instituţiile şi companiile cu capital majoritar sau integral de stat care reuşesc să se autofinanţeze şi care au alocat buget pentru sporuri şi prime, fără bani de la buget, ar putea face asta. În acelaşi regim intră şi voucherele de vacanţă. "De obicei, în februarie au loc negocieri referitoare la contractul colectiv de muncă, iar atunci se iau aceste decizii. Banii se alocă şi în funcţie de performanţele financiare obţinute pe anul în curs", a declarat pentru EVZ Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa". În majoritatea cazurilor, nu se ştie încă dacă se vor acorda sau nu prime în acest an, pentru că nu se cunosc exact rezultatele financiare ale anului în curs. "Legea oferă posibilitatea instituţiilor şi companiilor să dea prime, dar dacă nu sunt bani, nu se dau", a explicat Hossu.

TEORIA CONSPIRAŢIEI s-a aprins din nou. Tragerile LOTO nu au fost transmise de TVR

Joi seara au avut loc noi extrageri la jocurile loto, dar acestea nu au putut fi transmise în direct. În plus, pe site-ul instituţiei, numerele au fost publicate la două ore după extragere. "Precizăm că acest inconvenient de natură tehnică nu afectează în niciun fel securitatea tragerilor loto şi nici nu influenţează caracterul aleator al acestora, tragerile loto desfăşurându-se, ca de obicei, în prezenţa şi sub supravegherea comisiei formate din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Ministerului Tineretului şi Sportului, Biroului Român de Metrologie Legală şi C.N.L.R", se arată într-un comunicat de presă al Loteriei Române, care a încercat să explice faptul că situaţia a fost generată de problemele tehnice de la TVR.

Corupţii s-au dus să dea mită în America pentru a obţine ilegal contracte cu US Air Force

Unchiul deputatului PSD Eduard Marin a încercat să mituiască un ofiţer al Aviaţiei armatei americane. Dumitru Martin, acţionar al Polaris M Holding Constanţa (împreună cu nepotul său- deputatul PSD Eduard Martin), a fost arestat de FBI şi acuzat de mituirea unui ofiţer din cadrul Forţelor Aeriene (US Air Force) pentru obţinerea unui contract în valoare de 10,35 milioane dolari la baza Kogălniceanu, scrie presa americană. Arestarea a avut loc în data de 1 decembrie, pe Aeroportul Internaţional din San Francisco, unde fusese invitat de către agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori ai afacerii penale. Firma lui Dumitru şi Eduard Martin a plătit o şpagă de un milion de dolari - din care ultima tranşă de 100.000 de dolari a fost livrată în urmă cu trei luni - unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriană Travis.

JURNALUL NATIONAL

ÎCCJ: Ioan Oltean va fi cercetat în libertate sub control judiciar

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins joi cererea DNA de arestare preventivă a deputatului Ioan Oltean, inculpat în dosarul ANRP, urmând ca el să fie cercetat în libertate sub control judiciar. Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestaţie. Ioan Oltean este urmărit penal de procurorii anticorupţie în dosarul despăgubirilor ANRP pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Potrivit DNA, în data de 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor (Crinuţa Dumitrean - preşedinte, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru), prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat raportul prin care un teren în suprafaţă de aproape 62.000 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire omului de afaceri Mihai Rotaru.

Fiscul vrea retroactiv peste 100 de milioane de euro

O industrie care rulează anual circa un miliard de euro, are 16.000 de angajaţi şi plăteşte statului taxe şi impozite de peste 120 de milioane de euro este pe cale să falimenteze din cauza modului incoerent în care este aplicată ligislaţia fiscală. Vorbim despre piaţa pariurilor tradiţionale (în cotă fixă) care în această perioadă se află în conflict deschis cu ANAF. Potrivit reprezentanţilor Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România - Romanian Bookmakers, ANAF a declanşat o amplă acţiune de control. Inspectorii impun operatorilor plata impozitului minim pe profit de 5% calculat din totalul încasărilor. Fiscul omite însă prevederile OG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea de jocuri de noroc, unde se prevede că suma asupra căreia trebuie aplicat impozitul de 5% este formată din "încasări minus premii". Modul în care aplică acum ANAF acest impozit este surprinzător, mai ales că în perioada 2010-2015 ANAF a fost de acord cu aplicarea impozitului asupra diferenţei dintre încasări şi premii.

Ce spunea Truică despre retrocedarea fermei Băneasa: Doar vom semna şi va fi a noastră

Remus Truică dădea asigurări, într-o discuţie purtată cu un alt membru al grupului infracţional pe care îl constituise, că pentru obţinerea fermei de la Băneasa ar mai fi nevoie doar de câteva formalităţi, potrivit interceptărilor din referatul prin care procurorii DNA cer joi arestarea preventivă a inculpaţilor Remus Truică, Dan Andronic, Marius Marcovici, Robert Roşu şi Lucian Mateescu. Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri la care a participat omul de afaceri israelian Benjamin (Benny) Steinmetz, cooptat de Truică în grupul infracţional constituit pentru dobândirea întregii averi revendicate de prinţul Paul al României, alături de consultanţii politici Tal Silberstein şi Shimon Sheves, de asemenea israelieni, conform unor informaţii din dosar.

NATIONAL

Populaţia rezidenta a României, la nivelul anului 1966. Anual dispar locuitorii a doua oraşe mici

Populaţia României a scăzut constant in ultimii ani, ajungând ca in anul 2014 sa se mai înregistreze sub 20 de milioane de locuitori, ceea ce face ca populaţia rezidenta a tarii sa fie la nivelul anului 1966, a declarat preşedintele Institutului National de Statistică (INS), Tudorel Andrei. INS a lansat, ieri, Anuarul Demografic al României, document care conţine o serie de date statistice cu privire la numărul si structura demografica a populaţiei, precum si la mişcarea ei naturala (naşteri, decese, casatorii, divorţuri) si migratorie. Din acesta rezulta faptul ca Romania nu poate asigura menţinerea populaţiei la 19 milioane de locuitori intr-un orizont de timp, având in vedere ca prin reducerea populaţiei rezidente dispar anual cam doua oraşe de nivel mic, a declarat, joi, preşedintele Institutului National de Statistică, Tudorel Andrei.

Truica si Andronic, recuperatori pentru printul leşinat

Miliardarul Remus Truica a instituit un adevărat comando pentru a-l ajuta pe Paul Lambrino sa-si recupereze colosala avere chipurile moştenită de la Carol Mircea Lambrino, fiul nelegitim al regelui Carl al II-lea. Copilul de casa al fostului premier Adrian Năstase a creat o infrastructura formata din off-shore-uri, firme de avocatura, judecători si fonduri de investiţii pentru a pune mana, practic, pe o avuţie de miliarde de euro a printului leşinat. In schema intra, in 2007, si jurnalistul Dan Andronic, actualul director si acţionar al "Evenimentului zilei". Ca, deh, unde-i vorba de bani, hop si el.

Bucureşti risca o implozie! Planul Urbanistic General expira pe 21 decembrie!

Planul Urbanistic General al Bucureştiului expira pe 21 decembrie iar lipsa lui blochează Capitala din punct de vedere economic - a avertizat, ieri, primarul general interimar Răzvan Sava. "Voi înainta, in prima şedinţă, Consiliului General, un proiect de prelungire a PUG, in baza Legii 52/2003. Voi cere adoptarea acestei hotărâri, in beneficiul oraşului. Riscul de a bloca investiţiile pentru modernizare de străzi, reţele de apa si canalizare sau de distribuţie a agentului termic, cai de rulare ale tramvaielor, extinderea metroului si, nu in ultimul rând, de a bloca investiţiile bucureştenilor in proiecte imobiliare private reprezintă, pentru orice om responsabil, o situaţie excepţionala", a detaliat in continuare primarul interimar Răzvan Sava, pentru ca toata lumea sa priceapă cat de grava este situaţia.

PUTEREA

Bugetul lui Cioloş nu primeşte notă de trecere de la Consiliul Fiscal

Consiliul Fiscal avertizează că proiectul de buget pentru 2016, preluat din mers de noul Guvern de la precedentul, consemnează o abatere deliberată şi de amploare de la regulile fiscale şi poate conduce la derapaje pe deficit a căror corectare va genera probabil costuri economice şi sociale mai mari decât beneficiile pe termen scurt ale relaxării fiscale. "După cum spuneam, evaluările Consiliului fiscal indică o probabilitate ridicată de apariţie a unui gap negativ de venituri la nivelul anului 2016 (de 0,3% din PIB), având drept sursă o probabilă supraevaluare a veniturilor din TVA. Drept recomandare, Guvernul trebuie să accelereze măsurile de reformă structurală cu impact asupra ratei de colectare a veniturilor bugetare şi asupra eficienţei cheltuirii banilor publici. Iar recuperarea întârzierilor mari şi urgentarea implementării programului cu Banca Mondială semnat în 2013 de către România cu privire la modernizarea sistemului de administrare a veniturilor bugetare trebuie să fie o prioritate imediată", a declarat, pentru PUTEREA. preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

ONG-uri: Patru oraşe, excluse de pe lista candidaţilor la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021

În aceste zile un juriu internaţional european face o preselecţie a candidaturilor celor 14 oraşe româneşti înscrise în cursa pentru titlul "Capitală Europeană a Culturii 2021". Patru ONG-uri au trimis o scrisoare prin care cer eliminarea unor oraşe, printre care şi Bucureştiul, care încalcă grav drepturile omului. Miza acestui titlu sunt fondurile europene uriaşe care ajută oraşe mici să intre în circuitul turistic şi cultural european. Scrisoarea intitulată "Candidaţii noştri pentru titlul de «Capitală Europeană Criminală 2021»" a ajuns pe masa juriului care va oferi această distincţie, anunţă ActiveWach. "Este o miză care combină orgoliul cu practicul, dar şi cu plăcutul: cetăţenii urbei devenită capitală europeană pentru un an de zile vor fi mândri şi, la fel ca ei, dar mai rău, oficialităţile vor înfunda cu exerciţii de mândrie toate canalele disponibile pentru laudă; dincolo de piepturi umflate, însă, calitatea de capitală europeană poate să devină, dacă administraţia locală este bine responsabilă şi organizată, o resursă de dezvoltare de termen mediu şi lung", se spune în preambulul scrisorii.

Kovesi, precizări despre dosarul Remus Truică şi Dan Andronic

Remus Truică şi Dan Andronic au fost daţi pe mâna DNA de Prinţul Paul de România, a declarat Laura Codruţa Kovesi, care a oferit precizări din dosar. "Acest dosar este disjuns dintr-un alt dosar investigat de DNA anul trecut, între timp au mai fost identificate, în cadrul DNA, două dosare mai vechi care au fost închise din lipsă de probe la data respectivă. Dar este important, chiar una dintre persoanele vizate în acest dosar a făcut ea însăşi o sesizare la începutul anului. Într-adevăr, prejudiciul pe care presupunem că s-a comis şi pe care sperăm să-l putem dovedi cu probe se ridică undeva la peste 135 de milioane de euro, o sumă enormă, este contravaloarea unui teren care a aparţinut întotdeauna statului şi care a fost retrocedat ilegal, din punctul nostru de vedere. Ar fi echivalentul alocaţiei pe care ar putea s-o primească, timp de un an, aproximativ un milion de copii din România.", a spus şefa DNA la TVR 1.

ROMANIA LIBERA

Exclusiv. Cea mai scumpă bibliotecă din România funcţionează ILEGAL

Biblioteca Naţională a României (BNR), care adăposteşte "o parte importantă a tezaurului cultural naţional scris", funcţionează de aproape patru ani fără avizele legale pentru securitate la incendiu. Sediul celei mai importante biblioteci din ţară a fost inaugurat în 2012, după ce statul român a investit peste 120 de milioane de euro. Clădirea din Bucureşti, în care se află şi birourile Ministerului Culturii, adăposteşte aproximativ 350.000 de documente şi cărţi vechi rare, din care 40.000 de manuscrise. De asemenea, peste 60.000 de persoane au abonament la Biblioteca Naţională a României, potrivit ultimului raport anual de activitate publicat pe site-ul instituţiei. Cu toate astea, Ministerul Culturii nu a considerat că este prioritară intrarea în legalitate a clădirii, prin avizare de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Consumăm mai mult decât producem. Care este cauza dezechilibrului

Importurile au crescut mai rapid decât exporturile. În vreme ce preşedintele Consiliului Fiscal dă vina pe scăderea TVA la alimente, mediul de afaceri arată cu degetul spre preţurile de transfer. Exporturile României au totalizat în primele zece luni 45,9 miliarde euro, iar importurile au însumat 52,3 miliarde euro, astfel că balanţa comercială a înregistrat un deficit de 6,4 miliarde euro, în creştere cu 31,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor INS. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, susţine că principala cauză este scăderea TVA la alimente. "Era inevitabil. Un pachet de stimulare fiscală care vizează în principal consumul nu are cum să nu aibă efecte negative asupra balanţei comerciale. În astfel de situaţii apar două efecte: dezechilibrarea balanţei comerciale şi inflaţia, aceasta din urmă fiind mascată de reducerea de taxe. Au fost şi creşteri salariale, dar în principal cauza este scăderea TVA la alimente", a precizat, pentru "România liberă", Ionuţ Dumitru.

ZIARUL FINANCIAR

Telekom îşi schimbă şeful, iar statul încearcă să-şi întărească poziţia

Telekom România, cel mai mare grup de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală, format din fostele Cosmote şi Romtelecom, a intrat într-o perioadă marcată de schimbări în echipa de top management: de la numirea unor noi reprezentanţi ai statului român în board până la aducerea unui nou CEO. Gigantul german Deutsche Telekom a hotărât să îl numească pe slovacul Miroslav Majoros în fruntea operaţiunilor sale de un miliard de euro pe an din România, în locul germanului Nikolai Beckers, care în mandatul său de trei ani a realizat unificarea managementului Cosmote şi Romtelecom şi trecerea la brandul T, au declarat pentru ZF surse din piaţă. Majoros lucrează pentru Slovak Telekom, parte a grupului german din 2003, iar în prezent este CEO şi preşedinte al boardului. Grupul Telekom are un business de 1 mld. euro pe an, dar şi datorii de 1,1 mld. euro, care vin de la fostul Cosmote. Statul român trebuie să se decidă anul viitor ce va face cu acţiunile sale la Telekom, grup care se confruntă cu o competiţie feroce pe toate segmentele de business.

Surpriză: noul ministru al comunicaţiilor trimite "tehnocraţi" în boardul Telekom

Decizia marchează o schimbare radicală faţă de "tradiţia" din anii anteriori când poziţiile de membru în CA-ul Romtelecom şi al Cosmote au fost acordate de multe ori ca "premii" pentru activişti de partid sau persoane foarte apropiate miniştrilor. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi-a schimbat în această săptămână toţi reprezentanţii din consiliile de administraţie ale companiilor din grupul Telekom România, trimiţând pentru prima oară în ultimii ani o echipă de manageri cu experienţă, dintre care doi au ocupat în trecut chiar poziţii de conducere în companiile din grupul T. Cei trei manageri sunt Anca Georgescu Aladgem - unul dintre cei mai cunoscuţi profesionişti în domeniul resurselor umane de pe piaţa locală, care a fost până la jumătatea acestui an directorul de HR al grupului Telekom, Bogdan Voicu - director de achiziţii al Telekom până în aprilie 2014 şi Florin Furdui - fondator al unei companii de comunicaţii care de şapte ani de zile este Country Manager al Portland Trust - unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România.

Un neamţ câştigă în Kaufland minimum 10 euro pe oră. Un român ia atât într-o zi

Salariul minim al unui angajat Kaufland Germania a ajuns la 10 euro pe oră, sumă pe care un român o câştigă abia într-o zi, potrivit datelor ZF. Astfel, în timp ce un neamţ câştigă minimum 1.600 de euro pe lună în cadrul Kaufland, pe o poziţie similară un român câştigă de 7-8 ori mai puţin. Salariile minime sunt acordate de regulă lucrătorilor comerciali aflaţi la început de drum. În ceea ce priveşte diferenţele dintre salariul minim din Kaufland România şi Germania, acestea sunt similare şi la nivelul întregii economii. Astfel, salariul mediu net în România, de 380 de euro, este de circa 6-7 ori mai mic decât salariul mediu net din Germania. În ceea ce priveşte preţul la alimente spre exemplu, diferenţa nu se mai menţine însă. Astfel, diferenţa este de doar 40%, situaţie ce poate explica în parte diferenţa între nivelul de trai din cele două ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb