• ADEVARUL
• Filmul unui atentat cu bombă eşuat la Piatra Neamţ. Cinci persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT
Cinci persoane dintre cele şase duse la audieri la DIICOT Neamţ în cazul privind tentativa de asasinat a interlopului Bogdan Mararu au fost reţinute vineri seara de procurori. Trei persoane au fost prinse în flagrant vineri dimineaţă în timp ce încercau să amplaseze o bombă sub maşina lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat anul trecut într-o cafenea din Piatra Neamţ. Cei cinci urmează să fie prezentanţi, sâmbătă, magistraţilor Curţii de Apel Bacău cu propunerea de arestare preventivă. Cei trei indivizi din Târgu Ocna n-au opus rezistenţă în momentul arestării, dar poliţiştii au găsit asupra lor mai multe arme albe. Oamenii legii îl întreabă pe unul dintre cei reţinuţi cum se declanşează explozibilul, iar acesta răspunde "La pornirea maşinii".
• Şeful Jandarmeriei Capitalei, demis la un an de la protestele din Piaţa Universităţii
Şeful Jandarmeriei Capitalei, Eugen Meran, a fost eliberat din funcţie, vineri seară, de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, măsura fiind luată ca urmare a modului în care au fost gestionate protestele din ianuarie 2012 din Piaţa Universităţii. "Domnul general Meran a fost demis. Este pus la dispoziţie, pentru că e responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Am mai făcut câţiva paşi. În cursul zilei de mâine (sâmbătă - n.r.), lămurim şi cu persoana care dădea cu bocancii ca un animal", a declarat ministrul Radu Stroe, vineri, la plecarea din Ministerul Afacerilor Interne. Eugen Meran, care are în prezent gradul de general de brigadă, se afla la conducerea Jandarmeriei Capitalei din noiembrie 2010, când l-a înlocuit pe Gavrilă Pop. Meran ocupase anterior funcţia de prim-adjunct al şefului instituţiei.
• Sute de pasageri, blocaţi pe aeroportul din Sibiu din cauza ceţii
Nervi întinşi la maxim, de asta au avut parte peste 400 de pasageri forţaţi să-şi petreacă noaptea în aeroportul din Sibiu, din cauza ceţii. "Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile zborurile cu destinaţia Otopeni care veneau de la Bruxelles, Madrid şi Barcelona au fost dirijate pe aeroportul din Sibiu. Sunt 3 zboruri şi undeva la 420 de pasageri. O parte din pasageri au plecat cu 3 autocare înspre Bucureşti şi vor fi lăsaţi la Otopeni iar pentru zborurile de Barcelona şi de Bruxelles vor pleca dimineaţă în jurul orei 6 sau 7 dacă nu vom avea probleme cu ceaţa, sperăm că nu. Pasagerii au fost informaţi la timp, de îndată ce am ştiut şi noi ce se întâmplă, au primit apă şi sandvişuri", a spus Alexandru Neagoe, reprezentant companie aeriană.
• Crin Antonescu: "Voi candida la preşedinţie şi voi câştiga"
Preşedintele Senatului şi co-preşedintele Uniunii Social Liberale, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune difuzată de Antena 3 că va candida la preşedinţie şi va câştiga, vorbind totodată despre pactul de coabitare cu Traian Băsescu şi catalogându-l drept "caraghios". Întrebat dacă preconizează candidatura primarului Capitalei, Sorin Oprescu, la preşedinţia României, Antonescu a declarat că este o variantă posibilă.
• Becali: "Nu-mi declar banii nici dacă se dă ANI peste cap, o să declar legea neconstituţională"
Deputatul PNL George Becali a declarat, vineri, că nu îşi va declara banii deţinuţi în conturile bancare nici dacă ANI "se dă peste cap", menţionând că dacă Agenţia îl va trimite în judecată va declara legea de funcţionare a ANI neconstituţională. Becali a fost întrebat despre omisiunile din declaraţia de avere completată în luna decembrie, la începutul mandatului de deputat, având în vedere că riscă sancţiuni din partea Agenţiei Naţionale de Integritate. "Numai aşa, ca să-mi bat joc de ANI", a răspuns Becali. Deputatul PNL a fost întrebat dacă anul trecut a avut venituri mai mari de 5.000 de euro, dacă a vândut vreun teren, din moment ce în declaraţia de avere nu a menţionat nimic în acest sens. "Nu mai ţin mine", a replicat Becali. El a mai fost întrebat dacă are conturi bancare în care să deţină sume, având în vedere că nici în acest caz nu a făcut precizări în declaraţia de avere.
• Goana după petrolul şi gazele de pe fundul mărilor a fost înlocuită de bătălia pentru aur şi alte minerale preţioase
Până acum doar petrolul şi gazul metan din mări au fost exploatate industrial nu şi imensele bogăţii minerale subacvatice - aur, argint, aramă şi alte metale. Odată cu progresul tehnic, ele au devenit accesibile, de aceea, multe ţări încearcă să obţină dreptul de a le scoate la suprafaţă. Nautilius Minerals, o firmă canadiană a şi început să facă publicitate pentru o nouă exploatare auriferă subacvatică, vorbind despre rezerve nesecate şi profituri uriaşe. Firma s-a orientat asupra resurselor de aur din fundul Oceanului Pacific, aflate în zona vulcanilor submarini, lângă coasta statului Papua-Noua Guinee. Tehnicile folosite- vapoare, ţevi şi roboţi subacvatici.
• Inflaţia anului 2012: 4,95%. Media scumpirilor, trasă în jos de servicii şi umflată de alimente
Indicele preţurilor de consum - inflaţia din luna decembrie 2012 - a fost de 4,95% faţă de aceeaşi lună din 2011 şi de 0,6% faţă de noiembrie, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS). Anul trecut, alimentele s-au scumpit în medie cu 6,21%, iar tarifele pentru servicii au crescut cu 3,61% . Mărfurile nealimentare au avut preţuri cu 4,48% mai mari. Creşterea preţurilor înregistrată la grupa mărfurilor nealimentare "se datorează includerii valorii certificatelor verzi în factura de energie electrică a consumatorilor finali, conform legii 134/2012 - pentru aprobarea OUG nr.88/2011 privind modificarea completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile", se precizează în comunicatul INS.
• EVENIMENTUL ZILEI
• JUSTIŢIA SCOATE SABIA. Magistraţii nu acceptă să răspundă la comanda politică
Deşi au fost incitate să participe la revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, multe instanţe au refuzat să facă jocurile unor organizaţii profesionale obscure. Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi UNJR au vrut capul judecătorilor Alina Ghica - reprezentantul curţilor de apel în CSM - şi Cristi Danileţ, reprezentantul Judecătoriilor în CSM. AMR a mai vrut şi dărâmarea procurorului Oana Schmidt-Hăineală, din funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Răspunsul curţilor de apel a luat prin surprindere nu doar AMR-ul doamnei Costiniu, dar şi pe unii membri ai Consiliului, prin efectul de bumerang. Curtea de apel Piteşti a decis, ieri, şi revocarea judecătorilor Horaţius Dumbravă şi Alexandru Şerban.
• Crin i-a transmis Monei Pivniceru criticile din USL
Ministrul Justiţiei a fost certat de "colegii" din coaliţie că nu le-a îndeplinit cerinţele imediate: şefi a procurorilor, preşedinţia CSM şi Registrul Comerţului. Activitatea Monei Pivniceru este criticată de politicienii care au promovat - o în funcţia de ministru al Justiţiei. Potrivit unor surse din mediul politic, liderii USL nu mai vor să o nominalizeze pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Crin Antonescu a avut, joi, la ministerul Justiţiei, o discuţie de 40 de minute cu Mona Pivniceru, în care i-a atras atenţia că nu şi-a îndeplinit promisiunile făcute la numirea în funcţie. Mona Pivniceru trebuia ca în perioada primului ei mandat, august - decembrie 2012, să rezolve trei cereri ale politicienilor USL pe care nu le-a dus la îndeplinire. În decembrie, ea a fost păstrată în funcţie, dar a fost somată să rezolve doleanţele urgent.
• Caii troieni de la Loteria Română
Printre cei 35 de pretendenţi la postul de manager se află doi candidaţi care au avut legături de afaceri sau chiar au lucrat pentru INTRALOT, firmă cu interese majore la Loterie. Grupul grecesc de firme INTRALOT, care a încheiat o serie de contracte de sute de milioane de euro cu Loteria Naţională - şi al căror termen de valabilitate urmează să expire în următoarele luni - are printre cei 35 de concurenţi pentru postul de manager al companiei două persoane cu care a colaborat îndeaproape. Interesele grupului INTRALOT ca viitorul preşedinte al Loteriei să fie un om apropiat holdingului sunt imense, deoarece noul manager urmează să încheie următoarele contracte de achiziţie pentru întreaga aparatură electronică a Loteriei, contract pe care INTRALOT îl vizează.
• Dragnea: Regionalizarea României trebuie să fie gata în acest an
Vicepremierul Liviu Dragnea afirmă că Guvernului vrea ca regiunile de dezvoltare să fie înfiinţare şi funcţionale până la sfârşitul acestui an, pentru ca acestea să poată beneficia de fonduri din bugetul UE, care va fi alcătuit pentru perioada 2014-2020, transmite mediafax.ro. "Vom lua de la guvernul central acele competenţe de dezvoltare şi de administrare care nu trebuie să mai rămână la un guvern central şi vor fi transferate la regiuni. Finalul acestui an trebuie să găsească România cu regiuni administrative înfiinţate şi funcţionale. Exerciţiul financiar al Uniunii Europene 2014 - 2020 trebuie să găsească regiunea administrativă în România, în aşa fel încât regiunea să devină partener direct cu Comisia Europeană şi nu Guvernul României", a spus Liviu Dragnea.
• Soluţia USL: De unde bani pentru majorări? De la mediul privat
Noul Executiv USL a majorat salarii şi pensii, iar acum caută fonduri cu care să acopere cheltuielile asumate. Statul are datorii istorice de 14 miliarde de euro pentru acest an. Totodată, în 2013 este vârf de plată către FMI. Zilele trecute l-am văzut pe premier prezentând un buget în care erau evidenţiate cheltuieli sociale în creştere şi puţini bani pentru investiţii. S-a vorbit şi despre creşteri de taxe. Întrebarea care se pune este ce va asigura creşterea economică de 1,8% prognozată, pentru că măsurile de încurajare a creşterii economice lipsesc. Potrivit calculelor EVZ, cel puţin 1,7 miliarde de euro sunt cheltuielile sociale pe care le va avea de suportat statul în plus faţă de cele din bugetul din 2012. Este rezultatul majorării de 4% a pensiilor, restituirii CASS-ului pensionarilor şi reîntregirii salariilor bugetarilor.
• Minciuna lui Robert Negoiţă. Oamenii vor plăti taxă de reabilitare termică | VIDEO
În campania electorală a promis că va reabilita gratuit toate blocurile din sectorului 3 al Capitalei, în cel mult patru ani. După numai şase luni, primarul Robert Negoiţă se pare că a uitat ce a promis şi a semnat un act care prevede impunerea unei taxe lunare de reabilitare termică. În decembrie 2012 , edilul sectorului 3 a semnat un act care prevede că mii de blocuri vor fi reabilitate doar dacă asociaţiile de locatari vor cotiza. Motivul: Robert Negoiţă le-a transmis aleşilor locali că nu sunt bani. Cert este că locatarii care se vor angaja să plătească şi sunt de acord să se pună schelele pe blocul lor vor trebui să achite lunar, timp de 10 ani, o taxă, în funcţie de cât costă reabilitarea blocului.
• 34 de mineri s-au BLOCAT ÎN MINA LUPENI. Ei protestează din cauza salariilor diminuate
34 de mineri s-au blocat voit în subteran în semn de protest împotriva salariilor care au venit diminuate. Alţi mineri susţin că vor să li se alăture în demersul lor. Conducerea minei negociază în aceste momente cu cei 34 de protestatari din subteranul minei Lupeni. Oamenii susţin că şi-au primit salariile diminuate în urma tăierilor din cauza neîndeplinirii planului de producţie. Minerii din schimbul al doilea al unei brigăzi de la Mina Lupeni au refuzat să iasă la suprafaţă după terminarea programului de lucru, odată cu aflarea salariului pe care-l vor primi pe 15 ianuarie. Reprezentanţii minerilor spun că indicele de productivitate, în funcţie de care se calculează salariile ortacilor, nu a fost, în decembrie, la nivelul de 1, care înseamnă valoarea salariului de bază în cazul Minei Lupeni, ci a fost puţin peste 0,90.
• INCOGNITO. Reporter EVZ, traficant de artă. Se poate! Domnişoara Pogany, 220 de lei la fier vechi! |
Până acum, de câte ori vedeam că au dispărut un capac de canal, o bucată din gardul vecinului, cablurile din cupru de la CFR sau contactorii liftului, ştiam că au ajuns, pe câţiva lei, la fier vechi. De curând însă, şi operele de artă furate, care sunt în totalitate sau au în componenţă urme de metal, iau acelaşi drum. Acela al centrelor de achiziţionare a fierului vechi. Evenimentul Zilei a realizat, în exclusivitate, un experiment cu camera ascunsa pentru a demonstra că, la ceea ce generic numim "Fier vechi" se poate vinde orice şi oricând, fără a fi întrebaţi de unde avem "marfa" supusă vânzării. Reporterii Evenimentului Zilei au împrumutat de la un renumit artist plastic o efigie turnată în bronz masiv întruchipându-l pe Nichita Stănescu. Lucrarea, pentru care am primit doar 50 de lei, a stat ani de zile într-o bibliotecă ce purta numele celebrului poet român, este în greutate de 5,030 kilograme şi valorează, pe piaţa operelor de arta, circa 1.000 de lei noi.
• JURNALUL NATIONAL
• SCANDALOS: Comportament fizic VIOLENT al preşedintei CSM, OANA HĂINEALĂ
Procurorul Oana Hăineală, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este puternic contestat de către mulţi dintre membrii CSM. Se pare că modul în care se comportă Oana Hăineală este unul dintre principalele motive care i-au atras critici şi antipatii. Un al doilea motiv îl reprezintă activitatea sa de anul trecut, când a ocupat poziţia nr. 2 în CSM, în calitate de vicepreşedinte. Ce nu s-a ştiut încă până acum este faptul că Oana Hăineală este o persoană cu apucături violente, în viaţa profesională, atunci când nu are argumente. Iar acest lucru îl spune judecătorul Alexandru Şerban, membru ales în CSM şi coleg al doamnei Hăineală.
• Magistraţii care l-au condamnat pe fostul premier Adrian Năstase au fost promovaţi
Toţi magistraţii care au făcut parte din completul care l-a condamnat la fond pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul "Trofeul Calităţii" au fost promovaţi în Completele penale de cinci judecători ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Informaţia a fost prezentată în ediţia de vineri seară a emisiunii Subiectiv, de la Antena 3. Promovarea magistraţilor a fost posibilă datorită unei legi "cu dedicaţie", promulgate de preşedintele Traian Băsescu, în anul 2010, prin care se dă dreptul conducerii ICCJ să stabilească, la începutul fiecărui an, judecătorii care vor asigura componenţa Completelor penale de cinci judecători.
• Mădălin Voicu: "Hăineală şi Danileţ, copii din flori făcuţi cu Macovei de Băsescu"
"Traian Băsescu este tatăl celor doi copii din flori. Doamna Hăineală (Oana Hăineală - n.r.) şi cu domnul Danileţ (Cristian Danileţ - n.r.) sunt copii din flori făcuţi cu Monica Macovei de către Traian Băsescu. Fac şi eu un pamflet, asta este ceva semantic", a spus deputatul PSD Mădălin Voicu, în ediţia de vineri a emisiunii Subiectiv, realizată de Răzvan Dumitrescu la Antena 3. Social-democratul s-a arătat deranjat de faptul că procurorii au pretenţia să controleze felul în care legislativul modifică sau nu legile, în România. "Şi asta se întâmplă pentru că a existat un climat creat de Traian Băsescu", a adăugat Voicu.
• Cel mai bogat emigrant din lume a fost refuzat de Belgia
Belgia a refuzat acordarea cetăţeniei pentru Bernard Arnault - cel mai bogat francez şi al patrulea din lume conform Forbes. Parchetul din Bruxelles a dat joi aviz negativ comisiei de naturalizare a camerei deputaţilor din Belgia în privinţa cererii formulate de Arnault în iulie anul trecut, informează cotidianul Le Monde. Unul dintre motive este că bogătaşul francez care încearcă să fugă de taxele mari din ţara sa nu poate dovedi că, de cel puţin trei ani, are reşedinţa principală în Belgia. Dar problema şi mai deranjantă pentru Arnault este că procurorii belgieni au deschis o anchetă privind activitatea din regat a societăţilor care fac parte din LVMH - imperiului francez al luxului care deţine mărcile Louis Vuitton, Hennessy şi Moet - dar şi a fundaţiei patronate de Arnault.
• Forfetarul, introdus din semestrul al doilea al anului
Impozitul forfetar ar putea fi aplicat din semestrul doi al anului 2013, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini. "Impozitul forfetar nu este o reintroducere. Acela a fost un impozit minim, pe care l-am condamnat", a afirmat Maria Grapini. Impozitul forfetar pentru care se realizează analiza şi studiul de impact în această perioadă se va introduce pentru categoriile de servicii la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare atât pentru întreprinzător, cât şi pentru stat, se arăta recent, într-un comunicat al Cabinetului ministrului delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri. Impozitul se va aplica pentru categorii de servicii precum cele de la pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumuseţare, spălătorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de încălţăminte. Sumele de plată nu vor fi egale pentru toate serviciile şi se va ţine cont de indicatori precum capacitatea locaţiei, calitatea amplasamentului, tarifele medii adecvate locaţiei.
• Oportunităţile lui 2013. Un nou an crucial pentru energia românească. Al câtelea?
Promisiunea unor mişcări investiţionale ample în sistemul energetic revine obsesiv în spaţiul public dar, în realitate, de la an la an, nu se schimbă nimic. Lipsesc investitorii la marile proiecte de investiţii - Cernavodă, Tarniţa- Lăpuşteşti-, iar povestea listării la bursă a unor pachete minoritare va intra în al treilea an de intenţii. Doar sectorul regenerabilelor, campionul en-titre al investiţiilor străine, se prezintă cu interes şi sub auspicii similare rezultatelor anului 2012. Industria energetică şi agricultura sunt cele două sectoare grele ale României de la care se aşteaptă performanţe excepţionale şi care să ajute la urnirea economiei în perioada de criză.