REVISTA PRESEI 12.02.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 februarie 2016

ADEVARUL

Acord pentru o "încetare a ostilităţilor" în Siria, atins în cadrul negocierilor de la München

Statele prezente la negocierile de pace de la Munchen privind războiul civil sirian au anunţat, vineri dimineaţă, că părţile implicate au ajuns asupra unui acord de "încetare a ostilităţilor", care ar putea fi implementat în decurs de o săptămână. Acordul ar urma să se aplice doar în ceea ce priveşte conflictul dintre guvernul sirian şi rebelii moderaţi, iar acţiuni militare împotriva organizaţiilor teroriste precum Stat Islamic sau Frontul al-Nusra vor fi permise în continuare. La insistenţele jurnaliştilor prezenţi, Kerry a precizat că acordul atins nu este un armistiţiu, deoarece nu are un caracter final şi nici obligatoriu din punct de vedere juridic, ci este doar o înţelegere între cele două părţi de încetare a oricăror acţiuni militare, în afara celor cu scop defensiv. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă comună susţinută de Secretarul de Stat american John Kerry şi ministrul de Externe rus Sergei Lavrov, la Munchen, unde se desfăşoară reuniune a Grupului Internaţional de Suport pentru Siria (GISS).

Premierul Dacian Cioloş l-a demis pe şeful ANAF

Gelu Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost demis joi de premierul Dacian Cioloş, după ce acesta a fost pus sub urmărire penală în dosarul "Partida Romilor". Iniţial, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, i-a cerut demisia, însă Diaconu a refuzat, considerând dosarul drept "kafkian". De asemenea, Cioloş l-a demis şi pe vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu. Deciziile urmează să fie publicate în Monitorul Oficial şi vin după discuţii ale premierului atât cu Gelu Diaconu, cât şi cu ministrul de Finanţe. Premierul l-a numit joi preşedinte interimar al Fiscului pe Daniel Diaconescu, directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii Fiscale din cadrul ANAF, el ocupând această funcţie din anul 2010.

Ce şanse are PNL să modifice legea electorală după ce a dat Guvernul în judecată

Decizia Guvernului de a stabili oficial data alegerilor locale (5 iunie) a reaprins disputa între PNL şi PSD pentru modificarea legislaţiei electorale. Pe de o parte, liberalii, care îşi doresc alegerea primarilor în două tururi, se pregătesc să dea Guvernul în judecată cu scopul de a ajunge, ulterior, la Curtea Constituţională (CCR). Însă şansele de reuşită sunt mai degrabă teoretice. De cealaltă parte, liderii PSD simt că legea s-ar putea schimba în defavoarea lor, însă, în lipsa unor argumente juridice, s-au apucat să lanseze atacuri dure la adresa premierului şi a liberalilor, acuzându-i că formează "un grup infracţional". Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că va ataca în contencios administrativ hotărârea Guvernului privind alegerile locale. Nu este un act de revoltă al liberalilor faţă de Guvernul Cioloş. PNL încearcă să folosească instanţa ca o trambulină pentru a ajunge la Curtea Constituţională, cu scopul de a bloca alegerea primarilor într-un singur tur.

Cum şi de ce a ajuns istoria la lada de gunoi a educaţiei româneşti

A apărut vestea că s-ar elimina din programa şcolară disciplina numită "Istoria românilor" pentru a fi înlocuită cu cea numită sec "Istorie", de parcă s-ar studia un lucru abstract precum matematicile avansate, si nu ar fi vorba despre trecutul nostru. În ultimii 15 ani istoria a ajuns la lada de gunoi a educaţiei româneşti. Elevii nu pun preţ pe ea pentru că ceea ce e românesc li se inoculează a fi neconform cu standardele actuale; guvernanţii nu o consideră o prioritate decât la paradele de 1 Decembrie (până la urmă de ce ţi-ai instrui "supuşii"? Să înţeleagă şi să se deprindă cu pildele trecutului pentru a răsturna sistemul?!). De asemenea, programa prost elaborată, care prezintă istoria strict liniar, fără ramificaţii laterale, care nu explică motivele acţiunilor despre care se pomeneşte în manuale contribuie la acest efect de negare a istoriei.

Antecedentele lui Dragnea: a vrut să interzică apariţia unui ziar în Teleorman pe motiv că era defăimat

Liviu Dragnea a vrut să interzică apariţia unui ziar în judeţul Teleorman, pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean. Deranjat de articolele scrise, Dragnea a depus plângere la Judecătoria Alexandria şi a cerut ca ziarul să nu mai fie distribuit în judeţul "patronat" de el. Liviu Dragnea, preşedintele PSD, este iniţiatorul controversatei legi a defăimării care propune amenzi de până la 100.000 de lei pentru orice defăimare făcută în spaţiul public, inclusiv pe reţelele de socializare şi în presă. Dragnea nu este la prima tentativă de a opri libera exprimare. În anul electoral 2008, când Liviu Dragnea se pregătea să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a fost deranjat de apariţia pe piaţa media locală a bisăptămânalului Gazeta de Sud-Est, ziar făcut în Ialomiţa şi distribuit şi în Teleorman.

Einstein a avut dreptate: Fizicienii au detectat undele gravitaţionale

Echipe internaţionale de cercetători au anunţat joi prima detectare directă a undelor gravitaţionale, un avans major care deschide o nouă fereastră spre misterele Universului, scrie AFP. Această descoperire, care vine după mai multe decenii de eforturi, confirmă o predicţie importantă a teoriei relativităţii generale enunţată de Albert Einstein în 1915. Undele gravitaţionale, un concept lansat de Albert Einstein la începutul secolului XX în celebra sa Teorie a Relativităţii Generale, şi despre care nu existau până în prezent decât dovezi indirecte, au fost observate pentru prima oară direct de către oamenii de ştiinţă din cadrul experimentului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Undele gravitaţionale au fost într-adevăr detectate. Două găuri negre se ciocnesc ca produs al undelor gravitaţionale. "Am detectat undele gravitaţionale. Am reuşit", a anunţat la începutul conferinţei de presă David Reitze, directorul executiv al LIGO.

Se anunţă o nouă apocalipsă financiară: Băncile chineze se vor prăbuşi din cauza creditelor neperformante

Sistemul bancar chinez ar putea suferi pierderi de patru ori mai mari decât au avut băncile americane din cauza creditelor subprime care au declanşat Marea Recesiune din 2008, spune un manager de hedge fund, Kyle Bass, care a anticipat criza subprime din SUA. "Gaura" din băncile chineze s-ar putea ridica la 3.500 de miliarde de dolari, spune Bass care şi-a construit averea pariind contra ipotecilor în timpul crizei subprime din SUA. Sistemul bancar chinez ar putea pierde 10% din activele sale din cauza creditelor neperformante, care în prezent nu sunt recunoscute la nivel oficial decât într-o cantitate neglijabilă. Într-o scrisoare adresată investitorilor şi făcută publică de Bloomberg, Kyle Bass arată că cea de a doua economie a lumii va fi nevoită să injecteze 1.500 de miliarde de dolari în recapitalizarea sistemului bancar şi să devalorizeze cu 30% moneda naţională în raport cu dolarul, pentru revenirea pe lina de plutire.

Gazoductul dintre Bulgaria şi România va fi finalizat în a doua jumătate a acestui an

Interconectorul de gaze dintre România şi Bulgaria va fi finalizat în a doua jumătate a acestui an de către o companie austriacă desemnată de Bulgatransgaz, compania bulgară de transport a gazelor naturale. Lucrările la interconector vor fi finalizate în maxim 119 zile de la semnarea contractului, iar costul lucrărilor se ridică la 4,577 milioane de euro, a anunţat, joi, ministrul bulgar al Energiei Temenuzka Petkova, cu ocazia unei audieri în comisia de energie a Parlamentului de la Sofia. Iniţial, termenul de finalizare a lucrărilor gazoductului era iunie 2013, finalizarea a fost însă întârziată, din cauza problemelor tehnice întâmpinate la construcţia gazoductului pe sub Dunăre, informează Agerpres. Operatorii de gaze naturale din România şi Bulgaria, Transgaz şi respectiv Bulgartransgaz, au implementat în comun proiectul de construire unui interconector de gaze între cele două ţări.

BANCHERUL

Şeful BRD, Philippe Lhotte: nu suntem aroganţi si ne pasa de problemele clienţilor, suntem percepuţi greşit

Bancherul francez Philippe Lhotte, preşedintele BRD, încearcă sa salveze onoarea bancherilor romani, după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat in urma cu doua zile ca aceştia sunt prea aroganţi si ca ar trebui sa fie mai apropiaţi fata de clienţi. "Băncile trebuie sa se apropie mai mult de clienţi, sa lase mai jos nasul, sa nu mai aibă atâta aroganta, sa explice mai mult cum funcţionează sistemul bancar", a declarat Isărescu, in contextul in care băncile sunt supuse unor critici intense din cauza unui cumul de probleme precum clauzele abuzive din contractele de credit sau împrumuturile in franci elveţieni, care au favorizat promovarea unor legi controversate, precum darea in plata. Lhotte, şeful unei bănci care nu are probleme nici cu clauzele abuzive nici cu creditele in franci, considera ca publicul are o imagine falsa si nedreapta despre bancheri, care in realitate sunt mai apropiaţi de clienţi decât se vede din afara si încearcă sa le rezolve problemele. Numai ca aceste lucruri nu prea se cunosc, adaugă el, admiţând ca sistemul bancar are o problema de comunicare.

CURENTUL

Aprozăreasa admite că legea anti-fumat e proastă şi zice că va elabora regulament de implementare

Iniţiatoarea legii anti-fumat, deputata PSD Aurelia Cristea şi-a pus mâinile în şolduri în urmă cu câteva săptămâni şi a început să jignească ziariştii care i-au criticat legea anti-fumat. Acum deputata şi-a dat seama că legea este neclară şi chiar stupidă. De exemplu, spaţiul închis este definit ca având minim doi pereţi şi un tavan. Aşadar în clădirile circulare se poate fuma în continuare. O altă problemă e că s-a interzis fumatul ÎN locurile de joacă, nu şi lângă ele şi dacă toţi părinţii stau pe margine fumând, ce s-a realizat? În plus la formularea articolelor privind contravenţiile e neclar dacă se închide localul care nu "interzice fumatul" sau localul în care este prins un client cu ţigara aprinsă. Aşa că fosta aprozăreasă a fost nevoită să accepte că legea e prost formulată şi a declarat la MEDIAFAX că "urmează să stabilim o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului de Interne, ca să agreăm împreună un regulament de implementare în cazul situaţiilor care mai trebuie lămurite.".

Trezoreria Statului va accepta plata online a impozitelor şi taxelor

Ministerul Finanţelor Publice a semnat acordul de licenţiere a Trezoreriei Statului ca acceptator de plăţi electronice cu carduri MasterCard şi Maestro în condiţiile stabilite de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului. Implementarea sistemului de plată online, inclusiv extinderea serviciilor de internet banking ale Trezoreriei Statului, se va realiza din fonduri europene prin proiectul "Îmbunătăţirea capacităţii procesului decizional la nivelul sectorului financiar din România - TREZOR". În urma evaluării de către Autoritatea de Management a Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), acesta a fost acceptat în vederea finanţării. Proiectul va dezvolta o componentă dedicată plăţii cu cardul, prin intermediul căreia contribuabilii vor putea efectua plata online a tuturor tipurilor de impozite şi taxe atât la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, cât şi la cele administrate de alte instituţii publice. Contribuabilii nu vor plăti comisioane la tranzacţii.

Anafură - de Tia Şerbănescu

Uite c-a ajuns şi şeful ANAF la DNA! Omul care ameninţa să publice lista datornicilor - de la 100 de lei în sus - e urmărit penal pentru favorizarea infractorilor. A reieşit că Diaconu ne este dator cu sume mult mai mari pe care le-a şters la cererea unor amici. Şi ANAF fură. În aceeaşi zi, la DNA a ajuns şi Lucian Isar, proaspătul soţ al dnei Gorghiu despre care Ponta a postat imediat că "am avut informaţii că a cerut avantaje personale unui investitor american" şi imediat (în 2012) "l-am schimbat pe Isar cu Mihai Voicu". Ce chestie! Dna Gorghiu a procedat exact invers. Crin zice că Ponta nu l-a convins că Isar ar fi cerut mită dar că "Ponta nu-l agrea pe Isar" iar "antipatia fiind reciprocă", schimbarea în Guvern s-a făcut "din cauze politice". Aflăm noi de la DNA care-s cauzele. Dna Gorghiu a declarat că "reacţia lui Ponta e viscerală" şi "dl Isar îl dă în judecată". Dl Isar! Cât respect! Ce frumos trebuie să sune dialogurile în casa lor! Domnule Isar, poftiţi la masă, doamna Gorghiu mai avem salată?

EVENIMENTUL ZILEI

Eşti căutat de recuperatori? Hărţuirea dispare de luna viitoare!

Telefonul în miez de noapte, afişarea datoriei la bancă a unui locatar la scara blocului şi ameninţările de la angajaţii firmelor de recuperare a creditelor ar putea dispărea în câteva luni. Relaţia dintre recuperator şi debitor va fi, în sfârşit, reglementată de o lege care stabileşte clar limitele acţiunilor întreprinse pentru recuperarea creditelor. Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a inclus în proiectul de Ordonanţă de Guvern privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, prin care este transpusă în legislaţia românească Directiva 17/2014, care trebuie să intre în vigoare în martie 2016, şi o serie de reguli care să limiteze abuzurile la care sunt supuşi datornicii la bănci vânduţi firmelor de recuperare.

Inter IKEA poate merge în paralel cu construcţia de birouri şi locuinţe

Compania Vastint România, parte a grupului suedez Inter IKEA, este pregătită să lucreze la mega-proiectul rezidenţial din Siseşti în paralel cu cele două parcuri de afaceri la care lucrează în prezent şi nu se opreşte din căutarea de terenuri noi. Antoniu Panait, directorul general al societăţii spune că Planul Urbanistic Zonal aferent terenului din Siseşti permite dezvoltarea unui proiect cu o suprafaţă de un milion de metri pătraţi construiţi. Un calcul simplu arată că aici s-ar putea ridica în jur de 10.000 de locuinţe, cu o suprafaţa medie de 70 mp, în care se vor investi sute de milioane de euro. Vastint a cumpărat luna trecută de la omul de afaceri Teia Sponte terenul de circa 48 hectare ce a aparţinut fostului IAS Mogoşoaia pentru un preţ de circa 24 mil. euro, conform informaţiilor Capital.

"Pachet integrat pentru combaterea sărăciei": Guvernul le va da românilor LOCUINŢE SOCIALE

Conform documentului intitulat 'Pachet integrat pentru combaterea sărăciei', Guvernul intenţionează să implementeze programe anti-sărăcie specifice pe vârstă, de la asigurarea de ecografii şi screening medical la naştere, supliment social pentru vaccinări, şcoala - motor de incluziune în zonele defavorizate, măsuri active de ocupare, până la bunicii comunităţii. Pachetul integrat va mai cuprinde programe de prevenire a părăsirii copiilor în unităţile sanitare, creşe comunitare în oraşe şi plata îngrijitorilor în mediul rural, un program naţional după modelul 'Caravane medicale la sate'. De asemenea, acest pachet include şi monitorizarea aplicării legii 'Fiecare copil la grădiniţă', copii sănătoşi la grădiniţă (analize, vitamine, igienă, fructe), programele naţionale 'Şcoală după şcoală', 'A doua şansă' , 'Învăţători pentru România', granturi pentru şcolile din zonele defavorizate, şcoli accesibile copiilor, prevenirea abandonului şcolar prin sport.

Perchezitii la Ţucă, Sbârcea şi Asociaţii

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au descins la sediul Casei de avocatură "Ţucă, Sbârcea şi Asociaţii", de unde au ridicat documente în legătură cu transferul a 36 de milioane de lei din conturile unor firme controlate de o grupare infracţională, potrivit oficialilor DIICIOT. "Două dintre respectivele societăţi comerciale au efectuat în contul acesteia un număr de 17 transferuri bancare, în vederea stabilirii scopului pentru care au fost efectuate aceste plăţi", se arată într-un comunicat al DIICOT. Procurorii efectuează cercetări faţă de un grup infracţional organizat constituit cu scopul de a prejudicia creditorii a două societăţi comerciale având ca obiect de activitate comerţul cu produse farmaceutice, potrivit unui comunicat al DIICOT. Grupul infracţional urmărea crearea intenţionată a stării de insolvenţă iar mai apoi falimentul firmelor, activele acestora fiind preluate de către o altă societate comercială controlată de către aceleaşi persoane, prin intermediul unor societăţi comerciale cu sediul în Olanda şi Cipru.

NATO s-ar putea implica în lupta antijihadistă

Alianţa Nord Atlantică (NATO) ia în calcul posibilitatea de a se alătura coaliţiei internaţionale condusă de SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a anunţat joi secretarul american al Apărării, Ashton Carter. "Graţie conducerii asigurate de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, acum analizăm posibilitatea ca Alianţa Nord-Atlantică să se alăture ca membru coaliţiei internaţionale împotriva reţelei teroriste Stat Islamic", a declarat şeful Pentagonului, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării ai ţărilor NATO, desfăşurată la Bruxelles, informează Mediafax. Deşi unele state membre ale Alianţei participă individual la lupta antijihadistă, NATO, ca entitate, nu s-a implicat, până acum, în lupta împotriva reţelei teroriste. În săptămânile următoare aliaţii vor discuta detaliile unei posibile implicări a NATO în operaţiunile contra ISIS.

JURNALUL NATIONAL

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în cazul judecătoarei Camelia Bogdan

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat după dezvăluirile făcute de Grupul de Investigaţii Politice în legătură cu dosarul Telepatia/ICA şi prezentate de Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică la Sinteza zilei, de la Antena 3. Potrivit sursei citate, în timp ce judeca Dosarul ICA, judecătoarea Camelia Bogdan a primit 10.000 lei de la Ministerul Agriculturii, parte vătămată în Dosarul ICA şi a petrecut un sejur de două săptămâni la Poiana Braşov în cadrul unui program finanţat de acelaşi minister. Mai mult, la câteva zile după revenirea din sejur, judecătoarea Bogdan a dat o sentinţă definitivă în favoarea Ministerului Agriculturii.

Bancherii vor să inventeze creditul "darea în plată"

Băncile vor inventa un nou produs imobiliar asemănător leasingului, mai scump, în cazul în care darea în plată va fi votată. Acesta va lua locul programului "Prima Casă" sau, dacă legea va permite, va funcţiona în paralel, astfel încât clienţii să aleagă ce tip de credit vor. Mai ieftin şi mai riscant, sau mai scump, dar care să le permită să ducă, în orice moment, casa la bancă şi să scape de datorii. Oare ce vor alege tinerii? În cazul în care apare Legea dării în plată, toate băncile vor trebui să inventeze sau să scoată un nou produs, care este foarte asemănător celui de leasing.

Ce fac alţii. Şosele solare

Agenţia Franceză de Mediu şi Energie şi-a propus ca în următorii cinci ani să paveze 1.000 de km de drum cu panouri solare. Acestea vor fi lipite pe şosele existente şi vor fi construite astfel încât să nu afecteza aderenţa anvelopelor la carosabil. Panourile vor avea doar 7 milimetri grosime şi vor putea suporta greutatea unor utilaje grele de transport sau a unor camioane. Un panou de 4 metri pătraţi va fi capabil să asigure energia electrică necesară unei gospodării medii. Se estimează că un asemenea proiect va asigura independenţă energetică pentru circa 5 milioane de consumatori.

NATIONAL

La "Doi s'un sfert" s-au sifonat banii pentru... sifoane!

Unii şefi din cadrul "Doi s'un sfert" au fost acuzaţi in diverse anchete de efectuarea unor acţiuni paralele de filaj sau chiar de contra-filaj împotriva ofiţerilor sub acoperire aflaţi in misiuni legale. S-a ajuns pana acolo incat unele informări sa nu fie trimise cu celeritate către alte structuri abilitate. Iar pentru ca tacâmul sa fie complet, la "Doi s'un sfert" exista indicii rezonabile nu doar ca se acordau salarii de excelenta pe cu totul alte criterii decât cele profesionale, dar si ca "s-a umblat" la FCO, Fondul Cheltuieli Operative pentru informatori. Adică ajunseseră pur si simplu sa sifoneze banii primiţi pentru a plăti "sifoanele", înşelându-i astfel pe "turnatorii" din evidentele secrete. Oricum, important este ca, iată, DIPI poate redeveni acum structura de elita care ar trebui sa fie.

Imaginea Casei Poporului nu e poporului!

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, arunca bomba: imaginea Palatului Parlamentului aparţine unei ... persoane fizice. Respectiv arhitectei Anca Petrescu care, odată decedata, a pasat-o moştenitorilor săi. Informatia a fost data, joi, de Valeriu Zgonea, in interviul oferit DCNews: "O constructie la care romanii au cotizat ani de-a randul nu apartine statului roman, ci unei persoane fizice. Imaginea Parlamentului a fost inregistrata si apartine unei persoane fizice si mostenitorilor sai pentru ca statul roman, in acest moment, are o problema pe care nu a rezolvat-o de foarte mult timp. Daca vrei sa faci o fotografie cu Parlamentul Romaniei, atunci familia respectiva va da in judecata si trebuie sa ii dati drepturi. Este vorba de cabinetul de arhitectura al fostei doamna deputat Anca Petrescu".

Romania intra in lupta anti ISIS

CSAT a decis trimiterea 50 de militari romani in Irak, cu misiunea de a-i instrui pe soldaţii irakieni care lupta împotriva Statului Islamic. Prin acest gest, Romania se alătură Coaliţiei internaţionale care a declarat război ISIS. Conform legislaţiei noastre, decizia CSAT trebuie aprobata de Parlament, motiv pentru care preşedintele Klaus Iohannis a cerut, printr-o scrisoare oficiala, convocarea plenului reunit al celor doua Camere. Implicarea directa a României in lupta împotriva Statului Islamic este o premiera, iar soldaţii noştri vor avea mai mult un rol de suport de aceasta data. Conform documentului trimis de preşedinte, militarii romani nu vor fi implicaţi in luptele din prima linie, ci vor participa la "operaţiuni punctuale". In plus, ei ii vor instrui pe militarii irakieni.

PUTEREA

Român, paznic de imigranţi în Germania

Răzvan Constantin face parte din personalul unei divizii de securitate şi lucrează în campusurile Mannheim, Liemen şi Schwetzingen. "Cel mai mic campus are un număr de 150 de refugiaţi, iar cel mai mare are 8.000 de refugiaţi, o fostă bază militară americană. Ideea e aşa: toţi cei care sunt veniţi în Germania au statutul de refugiaţi, dar nu toţi sunt refugiaţi sau nu merită statutul de refugiaţi, pentru că nu vin din zone de război. De exemplu, mulţi vin din Africa, Afganistan sau Irak, unde nu mai putem vorbi de război. Numai în Germania, din aproximativ 1 milion de refugiaţi, 75% au venit din zone fără război! Dacă e să fac o apreciere personală despre ei, zic că 15% dintre ei sunt educaţi, au studii superioare, vorbesc 2-3 limbi străine şi majoritatea acestora provin din Siria, singura ţară aflată într-adevăr în război. Acolo chiar este o criză umanitară. Alţi 15% sunt violenţi, agresivi, cu mari probleme de comportament, iar majoritatea acestor oameni cu probleme provin din Afganistan, Pakistan şi Africa", a spus Răzvan Constantin.

Un proiect aşteptat îndelung de bucureşteni: Consolidările gratuite

Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi propune un proiect de lege prin care consolidarea clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, să se facă gratuit pentru proprietari. El propune crearea unui fond special la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale de 500 de milioane de lei, în condiţiile în care Primăria Capitalei a alocat anul acesta 164 de milioane de lei pentru consolidarea imobilelor. Dacă la suma propusă de liberal se adaugă şi cea a Primăriei Capitalei, prevăzută în bugetul pe 2016, se poate vorbi în sfârşit de un program viabil al consolidărilor. "Practic, prin acest fond ar urma să fie asigurată finanţarea integrală de către stat a lucrărilor de consolidare. În aceeaşi măsura este nevoie de dispunerea unei măsuri de evacuare în cazul persoanelor care blochează lucrările, însă doar după ce li se asigură cazare temporară", a precizat Raeţchi.

ROMANIA LIBERA

Caracatiţa financiară din spatele şefului demis al ANAF

Gelu Diaconu era reprezentantul unor grupuri de interese politico-economice, fiind de-a lungul timpului apropiat de personaje precum Dan Radu Ruşanu, Daniel Chiţoiu, Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta sau Gabriel Oprea. Premierul Dacian Cioloş l-a demis ieri pe preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Diaconu, au declarat surse guvernamentale, iar în locul său a fost numit Daniel Diaconescu. Acesta din urmă a fost şef al Direcţiei Finanţe din cadrul instituţiei. De asemenea, Dacian Cioloş l-a demis şi pe vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu. Diaconu şi Gogancea-Vătăşoiu sunt urmăriţi penal pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, în dosarul parlamentarilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun în care DNA îi acuză pe cei doi deputaţi că ar fi deturnat 6 milioane de euro.

A fost demis şeful serviciului secret al Internelor

Nicolae Gheorghe a fost demis din funcţia de şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). A fost demis şi unul dintre adjuncţi, Nelu Zărnică, iar cel de al doilea, Rareş Văduva, a trecut la comanda departamentului. Demiterile au fost făcute de premierul Dacian Cioloş la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă. DIPI este o structură din cadrul MAI subordonată direct premierului, după o regulă institută de fostul premier Victor Ponta. Motivul oficial al demiterilor, anunţat de ministrul Internelor Petre Tobă, cum se procedează în astfel de cazuri, este îmbunătăţirea activităţii DIPI.

ZIARUL FINANCIAR

Un sentiment difuz de teamă se răspândeşte pe bursele lumii

Bursa germană a scăzut ieri cu încă 2%, iar scăderea acumulată de la începutul anului a ajuns la 18%. Bursa din Grecia este în scădere cu peste 30% de la începutul anului, iar cele americane au la fel un început de an dramatic. Situaţia aminteşte de cea din 2008, când vântul crizei a venit mai întâi prin bursă pentru ca apoi să ajungă în economia reală. "România este prinsă nepregătită pentru noi turbulenţe financiare. Ca şi în 2008, guvernanţii sunt interesaţi doar de alegerile din acest an. Prin pomenile electorale au împins România către un deficit bugetar mărit, care ar putea fi greu de finanţat, exact ca în 2008. Deoarece depindem foarte mult de capitalul străin, vom fi afectaţi de primul val al recesiunii", afirmă Radu Georgescu, fondatorul firmei de consultanţă CFO Network.Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, spune că este hazardat să se vorbească despre o nouă criză.

Bursele se clatină din nou. "O scădere de 15% nu este mult, ar trebui să ne îngrijorăm când pierderile ajung la 50%"

Şedinţa de tranzacţionare de joi 11 februarie a pus la grea încercare portofoliile investitorilor, oricum afectate de cel mai slab debut de an din 2009 în­coace. Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, s-a depreciat ieri cu până la 1,9%, corecţiile fiind alimentate de scăderile agresive de pe pieţele externe. Investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de 7 mil. euro, peste rulajul de miercuri când au avut loc creşteri timide la Bucureşti. Declinul bursei faţă de începutul anului a coborât la 14%. Lideri la scăderi au fost acţiunile Petrom (SNP) şi cele ale Fondului Proprietatea (FP), care s-au ieftinit cu până la 3,5%. Titlurile Petrom au atins un nou minim, de 0,219 lei/unitate, cotaţie similară celei din anul 2009. Cum aproape o treime din activele FP sunt plasate în acţiuni Petrom, titlurile fondului au urmat direcţia descendentă. Acţiunile bancare BRD şi Banca Transilvania au scăzut cu până la 1,3%, investitorii nefiind impre­sionaţi de rezultatele financiare pe 2015 ale BRD, care au arătat o creştere semnificativă a profitului.

Şeful BRD: Creşterea organică, prioritară. În 2-3 ani poate facem achiziţii

BRD-SocGen, a doua bancă din piaţă după active, care a reuşit anul trecut să-şi majoreze profitul de peste zece ori, la 445,4 mil. lei, mizează în continuare pe creşterea organică având în vedere potenţialul mare de creştere, însă ia în considerare posibile achiziţii în doi-trei ani, a declarat Philippe Lhotte, CEO-ul băncii. "Creşterea organică este realmente prioritatea, pentru că BRD are un potenţial enorm. Suntem pragmatici. Dar, spre deosebire de alţi concurenţi, pentru noi nu este strategic să cumpărăm bănci. Însă, vom face acest lucru dacă asta înseamnă o bună afacere, dacă portofo­liul este de bună calitate şi dacă vor ieşi pe piaţă alte bănci la vânzare, vom vedea. De ce nu? În doi-trei ani poate vom face acest lucru. Până acum nu am făcut asta pentru că nu am văzut nicio oportunitate, nu la un preţ care să ne convină. Dar vom vedem cum se vor desfăşura lucrurile", a declarat şeful BRD la conferinţa de prezentare a rezultatelor financiare pe 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb