REVISTA PRESEI - 12.03.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 martie 2010

ADEVĂRUL

-Ce-a mai rămas din flota românească

Până în 1990, flota maritimă comercială a României avea peste 300 de nave, la care se adăugau flota de pescuit oceanic şi cea fluvială. Astăzi, flota mai are doar şase nave, celelalte fiind înstrăinate. Petrolierul Histria Topaz, cargoul Albatros, feriboturile Eforie şi Mangalia, precum şi RO-RO-urile Sammarina A şi M sunt singurele nave de transport maritim aflate sub pavilion românesc.

-De la ruşi vin miliardarii Europei

Din cei 248 de magnaţi europeni din topul Forbes al miliardarilor lumii, 62 sunt ruşi. Anul acesta, averile celor mai înstăriţi europeni însumează 1.000 de miliarde de dolari, Rusia fiind pe locul întâi, cu 62 de miliardari.Vechiul continent şi-a adăugat în 2010 nu mai puţin de 52 de magnaţi în Topul Forbes al miliardarilor lumii.

-Iliescu atacă "Misterele Revoluţiei"

Fostul preşedinte s-a enervat din cauza dezvăluirilor făcute de ziarul "Adevărul". Liderul PSD a susţinut, ieri, la Consiliul Naţional al partidului că informaţiile publicate de "Adevărul" în campania privind "Misterele Revoluţiei" sunt nişte "minciuni ordinare".

-Cine plăteşte cele mai mari imoozite din ţară

Anul 2010 a adus majorări de taxe pe case, terenuri şi maşini în aproape toate oraşele, iar Oltenia şi Banatul domină în topul impozitelor pe autoturismele marca Logan. "Adevărul" prezintă repartizarea teritorială a impozitelor din fiecare regiune a ţării. Loganul e mai "scump" în Moldova, iar terenurile sunt mai "ieftine" în Oltenia.

-Ucraina are un nou premier

Parlamentul de la Kiev a aprobat numirea în funcţia de prim-ministru a lui Mikola Azarov, un apropiat al preşedintelui Viktor Ianukovici. Noua coaliţie pro-prezidenţială "Stabilitate şi Reforme", formată ieri în Legislativul de la Kiev, l-a propus pe Azarov în postul de premier.Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a făcut un pas important, ieri, pentru obţinerea pârghiilor puterii, reuşind să încropească o nouă coaliţie parlamentară.

CURENTUL

-Dosarele pentru "Prima Casă 2" au ajuns la Fond

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) este pregătit să primescă dosare pentru cea de-a doua etapă a programului "Prima casă". Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM, a anunţat că fondul aştepta ieri primele dosare pentru varianta nouă a programului."Primim în continuare cåte 80-100 de dosare pentru achiziţia de locuinţe cu antecontracte semnate pånă la 15 februarie, iar azi vor veni şi primele dosare, de la BRD, pe varianta noului plafon de 700 milioane de euro.

-Voronin susţine că Patriciu îşi vrea înapoi banii de la Filat

Strâns cu uşa şi în pragul falimentului ca om politic, fostul general de miliţie şi ex-preşedintele comunist al Republicii Moldova Vladimir Voronin a tunat ieri cum că prietenia dintre oligarhul de Dâmboviţa Dinu Patriciu şi amploaiatul său la cârma actualului Guvern de la Chişinău, Vladimir Filat, este pe butuci. Motivul? Patriciu ar vrea înapoi banii investiţi în campania electorală a lui Filat prin care acesta a urcat în fruntea ţării.

-Firmele cu restanţe la bugetul de stat pot să achite principalul datoriei

Guvernul va permite companiilor să achite cu prioritate principalul unei restanţe la bugetul de stat, nu doar penalităţile aferente datoriei, şi va reduce numărul declaraţiilor fiscale care trebuie completate lunar de către firme pentru plata diverselor contribuţii bugetare, a anunţat, ieri, premierul Emil Boc.

- Ponta şi Antonescu, în rolurile lui Fidel Castro şi Che Guevara

Nici nu a trecut bine febra congreselor reformatoare ale PSD şi PNL, şi preşedintele social-democraţilor face declaraţii hazlii cu privire la preşedintele PNL, Crin Antonescu. Astfel, Ponta a afirmat ieri, la postul Antena 2, că el şi Crin Antonescu sunt precum Fidel Castro şi Che Guevara, în timp ce "dictatorul e încă la Palat", iar lupta continuă. "Eu ţin foarte tare ca, din 2012, unul dintre noi să fie liderul Guvernului şi celălalt - liderul Opoziţiei.

CURIERUL NAŢIONAL

-Guvernul promite că va lăsa firmele să respire

Boc vrea să introducă un mecanism de compensare a TVA de achitat cu cel de încasat.

Executivul mai vrea să reducă numărul declaraţiilor fiscale şi să permită firmelor să achite principalul datoriei.Patronatele salută iniţiativa Guvernului, chiar dacă are o reacţie întârziată la cerinţele lor, şi aşteaptă ca măsurile să se şi aplice .

-Investitorii au lăsat primadonele pentru figuranţi

Mihai Chişu (IFB Finwest): Titlurile societăţilor mai puţin lichide, dar şi cele de pe Rasdaq sunt preferate în acest moment de investitori.Ieri investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti au preferat să rămână în expectativă. În consecinţă, indicii au staţionat în jurul valorilor de referinţă în condiţiile unor oscilaţii intraday minime, în timp ce lichiditatea din piaţa de acţiuni s-au cifrat la numai 17,46 milioane lei.

-Egiptenii de la Orascom au cumpărat 2 mil. mp să construiască locuinţe low-cost în România.

Achiziţiile fac parte dintr-o strategie amplă care mai vizează Turcia şi Irak şi investiţii de 668 mil. Euro.Compania mizează pe o creştere importantă a cererii abia peste un deceniu.

Grupul egiptean Orascom Development Holding a cumpărat două milioane de metri pătraţi de teren în România, suprafaţă ce va fi destinată construirii de locuinţe low-cost a căror vânzare va începe înainte de sfârşitul acestui an, a anunţat miliardarul Samih Sawiris.

-De pe locul 1 în topul audienţelor, "Naşul" continuă seria dezvăluirilor-bombă

În seara de 10 martie, "Naşul" a fost din nou lider absolut pe piaţa televiziunilor de talk show-uri şi ştiri, în intervalul orar 22.00-24.00. În studioul B1 a fost invitat, în seara de miercuri, Petre Roman, iar Sergiu Nicolaescu şi Cornel Dinu au intrat în direct prin telefon. Dinu l-a acuzat pe Roman că a cerut ajutor sovieticilor în timpul evenimentelor, care au avut loc în România în decembrie "89. Roman, însă, a negat vehement.

EVENIMENTUL ZILEI

-Iarnă înşelătoare: nu scăpăm de încălzirea globală

Ninsorile din ultimul timp sunt un simplu episod din "serialul" schimbării climatice, iar ironiile la adresa acestui fenomen ţin de "lipsa de cultură", spun specialiştii.O iarnă atât de lungă adună mulţi contestatari ai teoriei încălzirii globale. Acestor sceptici le răspunde simplu Roxana Bojariu, expert în climatologie dinamică la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM): trăim doar un episod de vreme şi nu putem trage concluzii legate de climă pe seama acestuia.

-Narcomanul închis, mai scump decât cel tratat

Pentru fiecare consumator de droguri trimis în închisoare, statul cheltuieşte 2.300 de lei pe lună, de patru ori mai mult decât ar costa tratarea acestuia într-o clinică privată.

Lipsa unei legislaţii complete şi corecte, dar şi a unor politici publice axate pe prevenirea consumului de droguri, pe tratarea toxicomanilor şi pe reintegrarea socială a acestora nu doar că aruncă România în rândul statelor din lumea a treia, dar o face să piardă lunar zeci sau chiar sute de mii de euro de la buget.

-Adrian Năstase, premier în guvernul baronilor locali

Pentru a se menţine în conducerea PSD, Adrian Năstase le-a oferit liderilor judeţeni funcţii de miniştri virtuali în cabinetul din umbră al partidului."La PSD este o boală: boala funcţiilor şi a structurilor stufoase."-Ion Iliescu. Adrian Năstase a speculat boala PSD-iştilor pentru a se menţine la vârful partidului. El le-a oferit baronilor locali, în schimbul susţinerii pentru preşedinţia Consiliului Naţional, funcţii de miniştri virtuali într-un cabinet din umbră al PSD-ului aflat în opoziţie.

-Realitatea şi OTV, surori vitrege

Sorin Enache, managerul televiziunii lui Sorin Ovidiu Vîntu, este implicat direct şi în afacerea OTV.Radu Moraru, prezentatorul emisiunii "Naşul" difuzată de B1 TV, a dezvăluit ieri că s-a întâlnit cu Sorin Enache, directorul general al trustului Realitatea- Caţavencu, la CNA, unde acesta din urmă se afla pentru a plăti o amendă primită de OTV.

-Programul "Rabla" pe dos, în pregătire

De anul viitor, românii ar putea plăti pentru maşinile vechi duse la "Remat", în loc să primească bani ca acum. Noul program va funcţiona după principiul european "poluatorul plăteşte".Filosofia proprietarului de rable autohton încape în câteva vorbe ale cetăţeanului Sorin Lăcătuş, din comuna Şona, judeţul Alba, posesor al unei Dacii 1300 din 1997, "imobilizată" în garaj: "Pe nimic nu pot să o dau, mă doare sufletul. Să o dau pe 5 lei, nu pot, mai bine o ţin în curte pe post de coteţ pentru găini".

FINANCIARUL

-Elena Udrea cheltuieşte 77 mil. lei pe arhitectura caselor din mediul rural. Din aceşti bani ar putea construi cel puţin 500 de locuinţe.

Pentru a-şi pune în plan ideea construirii unor case în mediul rural pentru specialişti, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, va cheltui până la 77,35 mil. lei pentru servicii de arhitectură şi consultanţă. Aceasta pentru că se doreşte respectarea arhitecturii rurale.

-Bugetul de stat pierde anual 760 de milioane de euro din comercializarea băuturilor alcoolice, potrivit producătorilor autorizaţi. Aproape 50% din piaţa neagră este reprezentată de băuturile produse în cazanele din gospodăriile românilor. Producătorii acuză statul că a permis anul trecut scoaterea în legalitate a acestei pieţe, încălcânduse astfel tratatul de aderare. Consumul de alcool nu a scăzut pe măsura creşterii accizelor şi a crizei economice, însă băuturile legale au fost înlocuite treptat de cele ilgale.

-Executările silite la "Prima casă" ar putea începe în acest an

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va majora comisionul de gestiune pentru emiterea unei garanţii prin programul "Prima casă", care în prezent este de 0,37% pe an, dar nivelul va rămâne sub 0,5%, a declarat ieri Aurel Şaramet, preşedintele Fondului. "Decizia va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial", a mai spus Şaramet într-o conferinţă de presă.

-Ioan Niculae, miliardarul cu datorii la stat din topul Forbes

Deţinătorul InterAgro a intrat în premieră în clasamentul revistei americane cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, dar are restanţe la buget de 167 mil. US. Dinu Patriciu, Ioan Niculae şi Ion Ţiriac sunt cei trei români care apar în ediţia din acest an a topului Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, dat publicităţii miercuri în Statele Unite ale Americii.

-Sondaj CNP: numărul şomerilor poate ajunge la 1,265 milioane

Efectele disponibilizărilor: productivitatea muncii creşte cu 26%

Un sondaj al Comisiei Naţionale de Prognoză relevă că numărul de salariaţi va continua să scadă alarmant, România putând înregistra în primul trimestru 1.265.000 de şomeri. Pe fondul acestei ajustări continue a personalului, productivitatea muncii va creşte în T1 cu 26% faţă de primul trimestru din 2009.

GÂNDUL

-Sârbu, Oprea şi Diaconescu - preşedinţii independenţi au partidul cu scut şi acvilă cu cruce în cioc

Săptămâna viitoare, "independenţii" vor depune la tribunal dosarul pentru înfiinţarea Partidului Uniunii Naţionale pentru Progresul României. Senatorul Liviu Câmpanu a declarat, pentru Gândul, că speră ca noua formaţiune să poată organiza primul său Congres în aprilie .Senatorul Câmpanu ne-a declarat că strângerea de semnături este în plin proces. "Avem cam 8.000, dar, potrivit legii, sunt necesare 25.000 de semnături din minimum 18 judeţe".

-Preşedintele, făcut academician. Cum a devenit Băsescu coleg cu Iliescu şi Cristoiu

"Sunt mândru că suntem colegi", spune Cristoiu. Iliescu: "Aşa a fost primit şi Ceauşescu"

Aflat într-o vizită oficială în Ţara Soarelui Răsare, preşedintele Traian Băsescu a primit, ieri, o veste bună de la Bucureşti: a devenit membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR). Din explicaţiile membrilor Academiei a reieşit că şeful statului a fost răsplătit pentru prestaţia ca primar al Capitalei. Propunerea i-a aparţinut preşedintelui AOSR Vasile Cândea.

-Regii asfaltului intră în subteran pentru că la suprafaţă nu mai sunt bani. Ce spun Căşuneanu şi Besciu, intraţi în cursa de 277 mil. euro pentru metrou.

În asociere cu companii străine cu experienţă în lucrări în subteran, firmele oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu, Dan Besciu, Florea Diaconu şi Radu Ouatu, cunoscuţi până acum ca asfaltatori, s-au înscris la licitaţia pentru construcţia Magistralei 5 a metroului bucureştean, Eroilor - Drumul Taberei. Lor li s-a alăturat şi omul de afaceri timişorean Ovidiu Tender, prin intermediul companiilor SIRD şi Prospecţiuni.

-Fiscul, amendat dacă bate la uşa firmelor mai des de o dată la doi ani

Inspectorii de la mai multe instituţii de stat ar putea fi obligaţi în scurt timp să nu controleze firmele mai des de o dată la doi ani.Guvernul dă, în sfârşit, o veste bună firmelor care mai sunt deschise, în ciuda crizei sau a forfetarului: inspectorii instituţiilor de stat nu vor mai avea voie să controleze când vor ei şi pe cine vor ei.

JURNALUL NAŢIONAL

-Un an de anchetă fără rezultat

La 29 ianuarie 2009, un necunoscut înarmat lua viaţa a doi braşoveni şi rănea grav un al treilea, în încercarea de a jefui o casă de schimb valutar. Acum, la mai bine de un an de la jaful armat din Braşov, familiile victimelor au încetat să mai spere că adevărul va ieşi la iveală. Numele atacatorului a fost întâi Serghei Gorbunov, apoi Serghei Gribenco. Probele sunt "subţiri", iar anchetatorii nu se încumetă să meargă în instanţă cu un nou "dosar al farmacistelor".

-Opoziţia unită, atuul împotriva PD-L

Este cel mai tânăr preşedinte de partid şi de aceea spune că e normal să se mai consulte cu cel care a fondat partidul pe care acum el îl conduce. Susţine ideea unei opoziţii unite pentru a contracara monopolul PD-L şi spune că singurele persoane care l-ar putea vreodată şantaja sunt cei doi copii ai săi, cărora nu le poate refuza nimic. Preşedintele PC, Daniel Constantin, a acordat un interviu Jurnalului Naţional.

-Statul îşi gajează companiile pentru a face autostrăzi

După ce împarte banii pentru pensii, salarii şi plata datoriilor, statul dă ce mai rămâne pentru autostrăzi şi drumuri. Adică mai nimic. Dacă s-ar screme, cu banii pe care îi dă, abia ies pe hârtie 100 de kilometri amărâţi de autostradă.

Practic ies doar 30-40 de kilometri, pentru că statul nu face doar o autostradă, mai are şi alte şantiere pornite care înghit sume consistente. Dacă mai pui la socoteală o reparaţie de drum, o "gropaniadă" sau o deszăpezire, atunci statul ajunge să facă pe datorie.

ROMÂNIA LIBERĂ

-Dat de gol de Vanghelie, Geoană gafează din nou: "Nu m-am întâlnit cu Voicu"

Fostul lider PSD Mircea Geoană s-a autofaultat ieri prin declaraţii contradictorii legate de prezenţa sa la o petrecere a unor lideri locali a PSD, la care a participat şi senatorul Cătălin Voicu, acuzat de fapte de corupţie. Iniţial, întrebat dacă s-a întâlnit miercuri seară cu Marian Vanghelie şi Cătălin Voicu, Mircea Geoană a negat categoric: "Nu am fost la niciun restaurant, să fim serioşi.

-Cine este Ioan Niculae, cel mai nou român din topul mondial al miliardarilor

Ioan Niculae, patronul firmei Interagro, care în ultimii zece ani a plimbat cu folos fosta regie de stat a tutunului de la stat la el şi înapoi, a pătruns împreună cu Ion Ţiriac în topul miliardarilor lumii în dolari, întocmit de revista Forbes. Criza economică nu a afectat marii miliardari ai României.

-Adrian Năstase preia, de facto, şefia PSD

Adrian Năstase a câştigat detaşat cursa pentru preşedinţie a Consiliului Naţional al PSD cu 408 voturi "pentru" faţă de cele 219 obţinute de primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita.

Adrian Năstase este pe cale să devină astfel cel mai puternic om din partid după preşedinte. Atribuţiile sale merg de la încheierea de alianţe politice la confirmarea eventualilor miniştri. În plus , Victor Ponta îi poate delega atribuţii suplimentare.

ZIARUL FINANCIAR

-Exclusiv ZF - Miliardarul Puiu Popoviciu a vândut magazinul IKEA din Băneasa

Tranzacţia depăşeşte 30 milioane de euro

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a vândut operaţiunile IKEA din România către grupul suedez IKEA, într-o tranzacţie de peste 30 mil. euro, au declarat pentru ZF surse din industrie. Deal-ul a fost parafat în urmă cu câteva zile, iar toate părţile au ieşit "mulţumite" din contractul semnat, au precizat sursele.

-16.500 de români şi-au cumpărat până acum case de 803 mil. euro cu garanţia statului.

Peste 80% din creditele prin programul guvernamental "Prima casă" au fost acordate însă de numai patru bănci. Cu riscuri practic inexistente şi cu plafoane de garanţii mult mai mari decât capacitatea lor de absorbţie, unele bănci tot nu ies din starea de îngheţ a creditării şi nu vor acorda prea multe credite nici în 2010.

-Cadenţa "sufocantă" la Craiova: 4 Forduri/zi

Ford România, cel de-al doilea constructor auto de pe piaţa locală, a produs în total 358 de autovehicule comerciale Transit Connect de la demararea oficială a producţiei în luna septembrie şi până la finele lunii ianuarie, ceea ce determină o medie zilnică de patru autovehicule pe zi, adică de 300 de ori mai puţin decât uzina Dacia.

-Datoria publică urcă cu 3 miliarde de euro în martie

Suma de un miliard de euro atrasă de România ieri de pe pieţele externe, împreună cu banii de la FMI şi Comisia Europeană fac Trezoreria "mai bogată" cu 3 miliarde de euro în această lună, dar duc şi datoria publică la un nivel record. Anul trecut, împrumuturile luate de stat de la FMI şi UE, dar şi de la băncile locale au împins datoria publică în sus cu 7 mld. euro, până la 35 mld. euro, adică 30% din PIB.

-Schimbare surpriză la Albalact: Raul Ciurtin îi ia locul lui Traian Simion la conducerea producătorului Zuzu

Traian Simion, directorul general al producătorului de lactate Albalact, a anunţat că se retrage de la conducerea companiei, după ce a cumpărat de la Raul Ciurtin 1,6% din acţiuni săptămâna trecută.

-Unde se face preţul acţiunilor FP: la mica publicitate sau la Viena?

Pretul acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) din anunţurile de mică publicitate şi cel rezultat din cotaţia "warrant-ului" listat la Bursa din Viena sunt puternic conectate, ambele crescând puternic în ultimele două luni. Opiniile brokerilor despre care dintre pieţe atârnă mai greu în formarea preţului sunt împărţite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb