REVISTA PRESEI 12.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 12 martie 2013

REVISTA PRESEI 12.03.2013

ADEVARUL

INTERVIU EXCLUSIV Crin Antonescu: "Unde este problema cu Justiţia? A impus USL vreun procuror?"

Liderul liberal Crin Antonescu susţine ca preşedintele României să aibă doar atribuţii de reprezentare şi de coordonare a politicii externe şi de securitate. Într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", Crin Antonescu îşi face cunoscute opiniile despre viitoarea constituţie şi explică de ce România ar trebui să aibă o politică extrenă bazată pe demnitatea naţională, care nu înseamnă izolare, ci urmărirea interesului naţional. Liderul liberal nu este un adversar al exploatării resurselor de aur şi gaz de şist dacă raportul riscuri, beneficii arată că aceasta ar fi o oportunitate.

După cea mai scumpă autostradă, vom avea şi cel mai scump drum expres din Europa: 16,5 milioane de euro pe kilometru. Cum comentaţi?

Statul va aloca două miliarde de euro pentru tronsonul rutier de 121 de kilometri dintre Craiova şi Piteşti, adică 16,5 milioane de euro pe kilometru. În condiţiile în care drumul deja există, iar standardele de cost sunt de cel mult 6,5 milioane de euro/kilometru pentru autostrăzile de câmpie, putem spune că această rută va fi cea mai scumpă din Europa, după proiectul Comarnic-Braşov (care va costa 20 de milioane de euro/kilometru).

Topul ţărilor cu cea mai dezvoltată infrastructură din lume

Specialiştii World Economic Forum au analizat în mod special structurile de instituţii, politicile şi factorii care determină nivelul de productivitate specific unei ţări. În ce priveşte Statele Unite, punctele forte sunt date de cea mai mare economie, universităţile de top, piaţa de muncă flexibilă, mediul de afaceri inovativ, însă au pierdut puncte în ce priveşte calitatea infrastructurii. SUA s-au clasat pe locul 25 din 144 în categoria dedicată infrastructurii, fiind depăşite de ţări precum Arabia Saudită, Spania şi Coreea de Sud. Topul ţărilor cu cea mai dezvoltată infrastructură: 1. Elveţia; 2. Singapore; 3. Finlanda; 4. Regiunea Administrativă Hong Kong; 5. Franţa; 6. Emiratele Arabe Unite; 7. Islanda; 8. Austria; 9. Germania; 10. Olanda

Primele rezultate ale analizelor: 80 de tone de lapte contaminat puse sub sechestru. Trei ferme şi două fabrici, depistate pozitiv la aflatoxină

ANSVSA a făcut publice luni după-amiază, rezultatele preliminare ale analizelor făcute în cadrul inspecţiei naţionale la lapte. Rezultatele preliminiare, care însumează peste 500 de buletine de analize, arată că în cazul a cinci dintre aceste probe există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină. Conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte şi de la 2 unităţi de prelucrare a laptelui. Potrivit reprezentanţilor ANSVSA principala sursă de contaminare a fost găsită la furajele cu care erau hrănite animalele.

Ghidul plasamentelor pentru anul 2013

Investitorii se refugiază din nou în metalele preţioase şi riscă doar pe ţiţei. Valutele sunt prea instabile pentru mizele mari, iar băncile dau dobânzi la limita inflaţiei. Pe baza estimărilor afişate de bursele internaţionale, dar şi de bănci sau alte platforme investiţionale, "Adevărul" vă propune o incursiune în viitoarele cotaţii (cu scadenţe în perioada septembrie-decembrie 2013), pentru a vedea pe ce creşteri mizează investitorii în acest an. În prezent, băncile comerciale oferă dobânzi medii de aproximativ 6% pe an pentru depozitele în lei constituite pe o perioadă de 9 luni. Astfel, la un depozit de 1.000 de lei, câştigul din dobândă la finalul celor 9 luni de economisire va fi de aproximativ 38 de lei. Numai că banca va aplica acestui câştig impozitul de 16% pe care deponentul îl datorează statului.

CURIERUL NATIONAL

Concesiunea - soluţia pentru autostrăzi

Guvernul şi-a exprimat intenţia de a concesiona construcţia şi întreţinerea autostrăzilor. Adică investitorul plăteşte şi recuperează cheltuielile prin taxarea şoferilor. Dinescu (UNTRR): Ideea de a te taxa nu e atât de rea cum e acum, când te taxează fără să primeşti nimic înapoi. Erbaşu (PSC): Cred că vor fi două tipuri de taxe, una suportabilă pentru companii şi una mai mică pentru persoanele fizice care au posibilităţi reduse raportat la venituri.

Băncile sunt pline de bani. Au luat de la BNR doar 2,3 mld. lei

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat ieri opt bănci cu suma de 2,3 miliarde lei (527 milioane euro), mult sub împrumuturile atrase în urmă cu o săptămână, în valoare de 7,33 miliarde lei, informează Mediafax. Banca centrală nu a limitat nici în această săptămână sumele oferite la licitaţia repo, pentru a doua săptămână consecutiv, după 21 de săptămâni în care banca centrală a limitat suma disponibilă pentru aceste operaţiuni. Dealerii spun că cererea redusă la împrumuturile repo ar putea fi explicată printr-un surplus de lichiditate din piaţă, întrucât săptămâna aceasta ajung la scadenţă titluri de 2,6 miliarde lei, care se adaugă la cele 2,5 miliarde de lei ajunse la maturitate marţea trecută. Totodată, dealerii cred că lichiditatea din piaţă ar fi putut fi suplimentată şi de plăţile realizate de Ministerul Finanţelor.

Se va termina rău?

Marc Faber, investitor cu experienţă în pieţele financiare internaţionale şi autor al newsletter-ului "Gloom, Boom&Doom Report", nu împărtăşeşte optimismul din pieţele financiare internaţionale. Într-o intervenţie pentru CNBC, acesta a spus că nu mai departe de acum patru ani, în martie 2009, indicele S&P500 al Bursei de la New York a atins un minim important, la 666 de puncte, iar de atunci cotaţiile au crescut substanţial. "Investitorii care se reped astăzi în acţiuni ar trebui să îşi amintească acest lucru", a adăugat Faber.

Băsescu a discutat cu BEI despre finanţarea Hidrocentralei Tarniţa

Preşedintele Traian Băsescu a propus ieri delegaţiei BEI condusă de preşedintele instituţiei, Werner Hoyer, să contribuie la realizarea a trei proiecte - Hidrocentrala Tarniţa din judeţul Cluj, Canalul Siret - Bărăgan şi Canalul Bucureşti - Dunăre. "În cadrul întrevederii, domnul preşedinte Traian Băsescu a fost informat cu privire la domeniile prioritare ale Băncii Europene de Investiţii în România pentru perioada următoare, energia şi IMM-urile", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. Şeful statului a vorbit despre contribuţia importantă pe care BEI, în calitatea sa de bancă a Uniunii Europene, o poate avea la creşterea absorbţiei fondurilor europene în România prin implicarea în acordarea de asistenţă tehnică.

Erste a lansat o nouă ofertă acţionarilor minoritari ai BCR

Erste Group Bank, acţionarul majoritar al BCR, a lansat o nouă ofertă acţionarilor minoritari ai BCR, exceptând SIF Oltenia, însă de această dată operaţiunea este pe perioadă nedeterminată, iar preţul propus a fost redus, la 0,75 lei/acţiune, faţă de 0,92 lei/titlu în precedenta operaţiune. Oferta vizează toate acţiunile BCR deţinute în prezent de acţionarii minoritari, cu excepţia titlurilor din portofoliile SIF Oltenia (aproape 6,3% din acţiuni), precum şi cele două acţiuni pe care le mai au SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia. Ultimele două SIF-uri mai au câte o acţiune BCR, potrivit datelor de pe site-ul BCR. Erste Group deţine 93,57% din acţiunile BCR, iar acţionarii minoritari ai BCR, exceptând SIF Oltenia, mai deţin doar 0,1319% din acţiuni. Pachetul respectiv de acţiuni este evaluat la aproape 16 milioane lei (3,7 mil. euro), la preţul propus de Erste.

Corporaţiile listate la NYSE îşi lasă banii în străinătate pentru a ocoli Fiscul american

Companiile listate pe Bursa de la New York realizează în această perioadă profituri-record, însă cea mai mare parte a banilor sunt lăsaţi peste graniţă din considerente fiscale, spune o analiză realizată de Wall Street Journal în rândul a 60 de nume mari din SUA. Astfel, la veniturile de 147,4 miliarde dolari obţinute anul trecut, concernul General Electric a totalizat investiţii în străinătate de 108 miliarde dolari, în timp ce Microsoft a lăsat peste graniţă, până în 2012, 60,8 miliarde dolari, faţă de veniturile de 73,7 miliarde dolari obţinute la nivel global de corporaţie anul trecut. În cazul grupului farmaceutic Pfizer, suma investită în străinătate până anul trecut, de 73 miliarde dolari, a depăşit întreg venitul de 59 miliarde dolari obţinut în 2012.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum dezinformează premierul. Ţapii ispăşitori ai lui Ponta

"Evenimentul zilei", plasat printre responsabilii de eşecul USL, alături de procurori şi de europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda. Invitat duminică seară în mediul controlat de la Antena 3, la emisiunea "Sinteza zilei", moderată de Mihai Gâdea, premierul Victor Ponta a abordat o serie de subiecte importante pentru România, pe care le-a interpretat însă într-o cheie personală. Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă faptul că România nu are, nici la ora actuală, şef la DNA şi Procuror General la Parchetul Instanţei Supreme din vina preşedintelui.

Războiul cibernetic. România este ameninţată ca orice stat NATO şi UE

"În mediile apărării şi securităţii statului, ameninţarea cibernetică a devenit una dintre cele mai mari şi mai dinamice la adresa siguranţei României", a declarat prim-adjunctul directorului SRI, generalul-maior Florian Coldea, într-un interviu acordat revistei Q Magazine. Oficialul a afirmat că războiul cibernetic afectează atât persoane civile, companii private, cât şi instituţii publice. "Măsurile de prevenire pe care le instituie Strategia de Securitate Cibernetică a României trebuie dezbătute public, pentru conştientizarea pericolelor. În acelaşi timp însă, se naşte fireasca întrebare, mai ales într-o ţară obsedată de fenomenul "big brother", până unde putem ceda controlul computerelor noastre entităţii care coordonează această Strategie, adică Serviciului Român de Informaţii", a precizat Coldea.

De Paşte şi 1 Mai, proprietarii de pensiuni aşteaptă 40.000 de turişti. Bucovina, în top

Au mai rămas aproape două luni până la sărbătoarea Paştelui şi proprietarii de pensiuni turistice şi-au făcut deja planurile pentru atragerea unui număr mai mare de turişti. Estimările reprezentanţilor ANTREC se opresc la 40.000 de turişti în pensiuni, numai de Paşte şi 1 Mai, adică o creştere de 25% faţă de anul trecut, în top aflându-se Bucovina. În afară de Bucovina, turiştii mai sunt atraşi de Bran şi Moeciu, dar şi de Nordul Olteniei, unde s-a observat o creştere a solicitărilor. În general, preţurile sunt de 150 lei pentru o cameră, pe noapte, cu mic dejun. Sunt şi cazuri în care tarifele ajung la 70 euro în aceste zone, pentru pensiunile de 4 şi 5 margarete.

EXCLUSIV EVZ. Şef peste cantinele săracilor, devenit milionar în euro, a fost numit ilegal şef la Metrorex

Directorul Metrorex, Aurel Radu, îşi ţine CV-ul la secret. Nu are experienţa necesară pentru funcţia pe care o ocupă, iar numirea sa a fost ilegală. A fost şef peste cantinele săracilor, a devenit milionar în euro şi se relaxează în Alpii francezi.

Zgonea, supărat că Antonescu chiuleşte de la discursul lui Băsescu: "Cineva trebuie să şi muncească"

Dacă preşedintele Senatului nu vine la discursul preşedintelui Traian Băsescu, cineva trebuie să muncească, adică să conducă şedinţa de plen, spune preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. "Trebuie să fie un vinovat de serviciu", a tras concluzia Zgonea. În ceea ce-i priveşte pe parlamentarii PSD, Zgonea a spus că aceştia vor decide dacă participă la şedinţa de plen reunit în care preşedintele Traian Băsescu îşi va prezenta mesajul dar că opiniile sunt împărţite printre social-democraţi. Preşedintele Senatului Crin Antonescu nu este interesat de discursul preşedintelui, prin urmare a anunţat că nu va fi prezent în Parlament. Nici parlamentarii PNL nu vor fi în sală, potrivit unor surse parlamentare.

Românul care a scos din foame o ţară întreagă: I-a crescut economia într-un ritm ameţitor

Într-o vreme când alte state se zbat în recesiune, altele marchează creşteri economice uriaşe. Ce e drept, vorbim despre state sărace sau în curs de dezvoltare. PIB-ul ţării în care cel mai bogat român a investit în sectorul minier a crescut cu 18% în 2012. Sierra Leone a devenit astfel statul cu cea mai mare creştere economică din Vestul Africii, devansând toate celelalte economii din regiune: Burkina Faso, Coasta de Fildeş, Ghana, Liberia şi Niger. Creşterea economică ameţitoare chiar şi pentru un stat care are mult de recuperat se datorează investiţiei centrale din sectorul minier, condusă de omul de afaceri de origine română Frank Timiş, care figurează pe primul loc în Top 300 Capital Cei mai bogaţi români.

JURNALUL NATIONAL

Antonescu: Băsescu ne îndeamnă la dispute MESCHINE. Vom revizui Constituţia astfel încât regulile să nu mai fie interpretabile

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, în cadrul unei dezbateri pe tema revizuirii Constituţii că această revizuire va fi rezultatul unei ample dezbateri publice şi că trebuie evitate "disputele meschine la care ne îndeamnă actualul preşedinte". "O citire, o înţelegere a spiritului Constituţiei ar fi putut evita crize şi confruntări care ne-au făcut rău. Trebuie revizuită în aşa fel încât aşa ceva să nu se mai întâmple. În contextul acestor neclarităţi s-a ajuns la momente critice în România, la o decredibilizare a instituţiei fundamentale a democraţiei, care este Parlamentul. Aceste lucruri n-au folosit democraţiei sau societăţii în ansamblu", a declarat, la Universitatea Dimitrie Cantemir, Crin Antonescu.

Raportul MCV o cheamă pe Reding în Parlamentul European

Parlamentul European (PE) va dezbate mâine, 13 martie, în sesiunea sa plenară de la Strasbourg, metodologia şi modul de aplicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România şi Bulgaria. Hotărârea a fost luată în cadrul Conferinţei preşedinţilor grupurilor politice din PE, în urma unei solicitări a delegaţiilor române din ALDE şi S&D. La discuţiile care vor avea loc pe marginea raportului MCV, europarlamentarul PNL Renate Weber a lansat o invitaţie indirectă către comisarul european pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding. Dezbaterea are loc înaintea congresului PDL în cadrul căruia europarlamentarul Monica Macovei candidează la şefia PDL.

Criza resurselor va falimenta fondurile de pensii

Pe lângă petrol şi gaze, în următorii 50 de ani se vor termina şi zăcămintele de indium, argint, zinc, cupru şi uraniu. Statul şi asigurătorii au impresia că resursele minerale sunt veşnice, însă penuria va fi resimţită din ce în ce mai mult în următorii ani şi va duce la falimentarea fondurilor de pensii, care se vor trezi peste noapte îngropate în datorii, arată un studiu recent al Institutului Britanic de Asigurări. Acesta a realizat o serie de simulări şi modele pe baza mai multor scenarii, iar rezultatele nu sunt deloc încurajatoare. În primul rând, resursele minerale vor deveni din ce în ce mai greu de găsit - unele la scară locală (apa), altele la scară globală (petrolul), extracţia acestora va fi din ce în ce mai scumpă, cererea tot mai mare, în vreme ce costurile de mediu vor creşte şi ele din cauza schimbărilor climatice.

Maşini pe gaze naturale

România a cerut la Consiliul de Transport, Telecomunicaţii şi Energie dezvoltarea infrastructurii portuare cu puncte de alimentare pe bază de gaz natural lichefiat (GNL), ca măsură de creare şi susţinere a unei pieţe auto bazate pe combustibili alternativi. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că termenul de realizare a punctelor de realimentare cu GNL accesibile publicului, din porturi şi pe infrastructura rutieră aferentă reţelei centrale TEN-T, ar trebui să fie 2030. "Considerăm însă că este nevoie să asigurăm accesul administraţiilor portuare la finanţare inclusiv finanţare europeană pentru dezvoltarea acestor infrastructuri", se arată în comunicat.

Chiuariu vrea înfiinţarea unui "Fond Proprietatea 2" la nivel imobiliar

Parlamentarii liberali analizează posibilitatea creării unui "Fond Proprietatea 2", prin care să fie despăgubiţi în ultimă instanţă cei care nu vor reuşi să obţină imobilele revendicate. Aceştia vor primi puncte în funcţie de valoarea imobilului, şi cu acestea va participa la licitaţiile organizate din Fondul Naţional de Imobile. "Vrem restituire în natură, vrem o restituire cât mai rapidă şi mai completă, din punctul ăsta de vedere ne uităm cu atenţie la toate termenele care sunt stabilite. Dacă, şi speram că aceste cazuri să fie cât mai puţine, dacă nu va există posibilitatea restituirii în natură, ne gândim la modalităţi de compensare care sa fie cât mai echitabile, în asa fel încât cei care şi-au pierdut proprietăţile şi nu le pot primi înapoi în natură sa beneficieze de o compensatie echitabila", a declarat senatorul Tudor Chiuariu.

NATIONAL

Pilotii romani sunt CONDAMNATI LA MOARTE! S-a descoperit MOTIVUL pentru care ni se prabusesc avioanele si elicopterele

Nu este an in care pilotii militari sa nu-si aduca obolul de vieti omenesti sacrificate pentru mentinerea capacitatii de lupta ai Armatei Romane. Exista voci chiar din cadrul DGIA (serviciul secret al Armatei) care sustin ca multe dintre accidente s-ar datora combustibilului de calitate inferioara cu care zboara aeronavele. Pentru ca, din bugetul tot mai mic al MapN destinat achizitionarii de kerosen, se poate cumpara doar marfa tot mai proasta, care pune in pericol functionarea aparatelor de zbor. Politia Militara ar fi descoperit ca niste angajati ai unei flotile militare aeriene vindeau respectivul combustibil proprietarilor unui aerodrom particular. Iar cazul s-a repetat si in alte locatii, de aceasta data pana si "benzinari" din clanurile tiganesti ajungand sa cumpere, cu cisternele, kerosen. Iar pentru a nu face simtita lipsa acestuia din depozite, unii angajati civili ar fi indoit cantitatea ramasa cu ... apa oxigenata!

Invinsa de "sistem", Pivniceru revine in magistratura

Ocazia i-o ofera expirarea, in iunie a.c., a mandatelor unora dintre judecatorii Curtii Constitutionale: Ion Predescu, Aspazia Cojocaru si Acsinte Gaspar. Context in care zvonurile dau ca sigura candidatura Monei Pivniceru pentru un loc la CCR, sustinuta binenteles de PNL, partidul care a propulsat-o si in fruntea Ministerului Justitiei. Iar daca asa va fi, mai mult ca sigur ca si numirile la sefia Parchetului General si a DNA se vor face tot pe timp de vara, mai exact dupa plecarea lui Pivniceru de la Justitie.

ALERTA LA NIVEL INALT! Romania pe cale sa EXPLODEZE din cauza unui CONFLICT MAJOR

De peste 20 de ani, nu a fost inceput de primavara in care temerile privind izbucnirea unor noi violente etnice in Transilvania sa nu fie alimentate din plin de tot felul de zvonuri ingrijoratore. Numai ca, din fericire, toate alarmele de pana acum s-au dovedit a fi false, institutiile abilitate ale statului multumindu-se sa monitorizeze situatia din zona de vest a tarii. De aceasta data insa, in preajma aniversarii a 165 de ani de la Revolutia maghiara de la 1848, autoritatile romane au intrat, pentru prima oara dupa 1990, in stare de alerta maxima. Iar serviciile secrete si ministerele "de forta" se pregatesc deja la fata locului, in inima Ardealului, de ce este mai rau...

PUTEREA

EXCLUSIV PUTEREA. Mâncarea fast-food a eliminat masa în familie. Un copil din patru, obez

Într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului PUTEREA, cunoscutul psiholog Mirela Zivari trage un semnal de alarmă privind amploarea luată de fenomenul obezităţii infantile. Bazându-se pe cifre şi date verificate, Zivari afirmă că 25% dintre copiii din România sunt supraponderali, mâncarea de tip fast-food şi lipsa de grijă şi afecţiune din partea părinţilor fiind principalele cauze ale acestei statistici alarmante. Un program naţional de reducere a obezităţii ar trebui să fie prioritatea numărul unu a autorităţilor, susţine Mirela Zivari.

REPARAŢII PE CUMETRIE. George Marcu, şeful ANL, ridicat pentru fraude de milioane de euro

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) George Marcu a fost ridicat, ieri, de anchetatori pentru o fraudă din bani publici de peste 1,7 milioane de euro în legătură atribuirea mai multor contracte fictive pentru lucrări de reabilitare, pe vremea când era director al spitalului Alexandru Obregia. Concret, respectivele lucări de reabilitare a spitalului au fost realizate în 2010 de o firmă deţinută de Mugurel Ifrim, finul fostului director al unităţii spitaliceşti, George Marcu. Poliţiştii au făcut, ieri-dimineaţă, şapte percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, într-un caz privind achiziţii publice pentru reparaţii şi construcţii la Spitalul Obregia, prin care a fost produs un prejudiciu de 5,2 milioane de lei, printre persoanele vizate fiind şi actualul şef al ANL.

GAZE DE ŞIST: Americanii ne presează să le dăm bogăţiile subsolului

Americanii au început ofensiva în România pentru deblocarea exploatării gazelor de şist, extrem de contestată de societatea civilă autohtonă, dar şi din Uniunea Europeană, din cauza tehnologiei folosite, considerată poluantă. Interesant de remarcat este faptul că autorităţile române de cel mai înalt grad susţin gazele de şist, dar, oficial, cer studii privind impactul asupra mediului. În ultima perioadă, se constată în UE o schimbare de opinie din partea guvernanţilor, gazele de şist fiind o contraofertă extrem de puternică la gazele naturale venite din Rusia. "Cred că siguranţa naţională se asigură prin diversitatea resurselor", a declarat consilierul prezidenţial Iulian Fota, luni, la conferinţa "European Unconventional Gas Developments", organizată de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei şi Atlantic Council.

CAMPANIILE PUTEREA: CONSTITUŢIE. Antonescu nu acceptă parlament unicameral cu 300 de membri

La exact două săptămâni după ce un sondaj arăta că 72% dintre români vor parlament unicameral, iar reducerea numărului parlamentarilor la doar 300 este dorită de aproape toată populaţia, mai precis de un procent de 97%, care ar lăsa pe oricine fără replică, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că nu vrea să accepte să i se "impună" aceste idei aprobate prin referendumul din 2009 doar "pentru că aşa a înţeles electoratul la un moment dat". Şeful liberalilor, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, se situează, prin această declaraţie, între cei 2% dintre români care sunt împotriva reducerii numărului parlamentarilor la 300 sau între cei 0,4% care nu ştiu sau nu vor să răspundă, conform sondajului realizat de IRES, institut condus de Vasile Dâncu (PSD), colegul său de coaliţie politică.

ROMANIA LIBERA

Numărul 2 al principalului partid de guvernământ, Liviu Dragnea, a ameninţat cu ruperea USL dacă se vor înmulţi racolările de pedelişti în PNL. Şefului baronilor PSD nu i-a scăpat faptul că toate achiziţiile recente ale PNL s-au făcut în judeţe considerate feuda PSD. Replica lui Antonescu a fost pe măsură, semn că tensiunile din USL sunt mai grave decât lasă să se înţeleagă liderii celor două partide. Trecerea lui Mihai Stănişoară de la PDL la PNL a fost picătura care a umplut paharul răbdării pesediste. Judeţul Mehedinţi, de unde provine Stănişoară, a fost vreme de ani buni câmp de luptă între PSD şi PDL. La ultimele alegeri locale, PSD a câştigat la limită şefia Consiliului Judeţean pentru Adrian Duicu în dauna lui... Mihai Stănişoară.

New York Times: Germania luptă împotriva plagiatului. Victor Ponta rămâne imun la flagelul care a cuprins politicienii Europei

Universităţile din Germania încearcă să impună reguli dure pentru a opri numărul tot mai mare de doctori-politicieni care au dobândit acest titlu academic prin fraudă. Confruntată cu aceeaşi boală, România pare să încurajeze această practică. "Ioan Mang, specialist în computere a fost forţat să demisioneze din poziţia de Ministru al Educaţiei după ce au existat suspiciuni că ar fi plagiat într-o lucrare ştiinţifică apărută sub propria semnătură. A părăsit funcţia în mai anul trecut. Premierul Victor Ponta a refuzat să demisioneze în pofida acuzaţiilor de plagiat care i-au fost aduse în ceea ce priveşte redactarea tezei sale de doctorat", aminteşte New York Times la finalul unui articol în care atrage atenţia că universităţile şi mediul academic german sunt pregătite să instituie reguli foarte dure pentru a împiedica apariţia de noi cazuri de plagiat.

Venezuela. Piaţa petrolului, interesată de tranziţia puterii la Caracas. China face jocurile

Venezuelenii vor alege la 14 aprilie succesorul lui Hugo Chavez, în timp ce China urmăreşte îndea­proape procesul de tranziţie la Caracas, pentru că, dincolo de alianţa cu fostul şef de stat al Venezuelei, pentru Beijing această ţară din America Latină este mai ales un plasament strategic. După ce a cochetat cu Iranul şi Rusia, Chavez a ales China pentru un parteneriat strategic, al cărui scop a fost "credite contra petrol". Venezuela, care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume, a întărit relaţiile cu China în perioada de 14 ani cât Chavez a fost la putere la Caracas.

ZIARUL FINANCIAR

Noua lege a restituirii este ţinută la secret, deşi mai e o săptămână până la asumarea răspunderii de Guvern

Cu doar o săptămână înainte ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe noua lege a restituirii proprietăţilor confiscate abuziv de regimul comunist, proiectul de act normativ nu a fost încă făcut public şi nici supus dezbaterii publice. Mai mult, ministerele aduc încă modificări la proiectul care urmează să decidă soarta a zeci de mii de persoane. Potrivit informaţiilor obţinute de Ziarul Financiar de la Autoritatea Naţională a Restituirii Proprietăţilor, instituţia din subordinea Guvernului responsabilă de despăgubiri, în 2012 erau înregistrate 145.000 de cereri depuse de persoane ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist. Cuantumul exact al acestor cereri nu este cunoscut cu exactitate, iar ANRP nu a mai făcut plăţi în numerar şi nici nu a mai emis titluri de despăgubire aşteptând noua lege.

Două miliarde de euro au strâns anul trecut primăriile Capitalei. Oprescu, pe minus, Piedone şi Onţanu, pe plus

Veniturile administraţiilor locale din Bucureşti s-au ridicat anul trecut, la aproape 2 mld. euro, în condiţiile în care majoritatea primăriilor de sector afişează venituri în creştere faţă de bugetele aprobate la începutul lui 2012. Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector lucrează acum la proiectele bugetelor locale pe 2013 (în condiţiile în care aprobarea bugetului de stat a întârziat) care vor ţine seamă de veniturile de anul trecut.

Optimism de la Ministerul Agriculturii: recoltă de cereale de 18-19 mil. tone la vară

Fermierii români vor strânge la vară o recoltă de cereale cuprinsă între 18 şi 19 milioane de tone, o producţie cu 50% peste cea de anul trecut, a spus ieri Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la seminarul "Cum poate redeveni agricultura vedeta economiei? ", organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Bancpost, Cec Bank, Cargill, Agricover, Azomureş şi Fondul de Garantare a Creditului Rural.

"Regele lemnului": Nu există materie primă suficientă pentru a ajunge la 1 mld. euro

Omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, care deţine pe piaţa locală mai multe fabrici de prelucrare a lemnului şi panouri din lemn, spune că în 2012 a avut afaceri de jumătate de miliard de euro, iar pentru anul acesta aşteaptă un avans de 10%. "Regele lemnului", care a realizat profituri cumulate de peste 160 mil. euro în intervalul 2009 - 2011 pe piaţa locală, spune însă că nu va putea ajunge niciodată la afaceri de 1 mld. euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb