REVISTA PRESEI - 12.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Polonia, prăbuşită de durere. În tragedia petrecută sâmbătă la Smolensk au pierit 97 de oaeni

Experţii ruşi care studiază cutiile negre ale aeronavei prezidenţiale poloneze prăbuşite sâmbătă lângă Smolensk, în vestul Rusiei, cred că la originea accidentului se află o greşeală umană. Avionul nu avea probleme tehnice. Peste 800 de specialişti participă la anchetarea tragicului incident aviatic. Este pusă sub semnul întrebării decizia piloţilor de ateriza în condiţii meteo dificile.

Liderii lumii, şocaţi de tragedia de la Smolensk

Dispariţia preşedintelui Poloniei a provocat consternare în toate cancelariile străine. Washingtonul a reacţionat prompt, preşedintele Lech Kaczynski fiind un aliat important al Statelor Unite în Europa. Liderul de la Casa Albă l-a sunat personal pe premierul polonez Donald Tusk pentru a-şi exprima regretele. Preşedintele defunct a fost "foarte admirat în Statele Unite", se spune în comunicatul semnat de Barack Obama, care elogiază "legăturile profunde, bazate pe respect" între Polonia şi SUA.

Vechiturile zburătoare ale preşedinţilor

Aeronava prezidenţială a României, un Boeing 707, se află în serviciu de 36 de ani. Bulgaria a oprit de la zbor Tupolevul 154 al preşedintelui Gheorghi Părvanov, până la elucidarea cauzei catastrofei de la Smolensk. Înlocuirea bătrânului Boeing 707, deţinut de compania Romavia, trenează de câţiva ani, deşi avionul este depăşit din punct de vedere tehnic, cu toate modernizările făcute.

Zece controverse iscate de legea educaţiei

Noul proiect de lege urmează să fie discutat astăzi în Guvern, după care va fi trimis către Parlament pentru adoptare. Dacă va fi votată, legea va intra în vigoare în anul şcolar 2010-2011. Ziarul "Adevărul" vă prezintă astăzi câteva dintre punctele nevralgice ale noului act normativ.

Fidesz, marea învingătoare a alegerilor

Potrivit sondajelor la ieşirea de la urne citate de MTI, opoziţia lui Viktor Orban a obţinut 54% din voturi, adică două treimi din mandate.Socialiştii au atras voturile a 20% din unguri, în timp ce extremiştii din Jobbik au luat 17%. Al patrulea partid - LMP - a câştigat 6% dintre voturi. Cei mai mulţi dintre unguri, nemulţumiţi de traiul din ţara lor (printre cele mai afectate de criza economică), erau hotărâţi să schimbe ceva. Sondajele au arătat că până lao ra 15.00 votaseră deja peste 50 la sută din alegători, în unele sectoare din Budapesta.

Gazprom se leagă direct de Germania

Grupul rus a început lucrările de construcţie a gazoductului proiectat pentru a transporta gaze naturale din Rusia spre Europa de Vest. În ciuda creşterii concurenţei terminalelor de gaze, Nord Stream a fost lansat oficial "la apă". Mai mult, întreaga cantitate de gaze a fost deja contractată.

CAPITAL

Fiscul te vrea dator vândut

Ideea Fiscului de a popri conturile fără somaţie este un abuz, cu atât mai mult cu cât numeroase companii sunt datoare la stat din vina angajaţilor acestuia care prelucrează plăţile eronat.

Cu bugetele pe roşu, primăriile ţării simt fiorii falimentului

Criza a muşcat puternic din bugetele locale, care au scăzut, în unele cazuri, cu până la 60% faţă de 2009. Primele tăiate de pe listele de cheltuieli sunt lucrările de infrastructură.

Un mamut de 78 miliarde de euro: alianţa Renault-Nissan-Daimler

Doi giganţi mondiali şi-au unit forţele pentru a se ajuta economic, dar şi pentru a putea îndeplini normele stricte impuse de CE în privinţa poluării.

CURENTUL

Senatorul Mircea Andrei transformă grupul parlamentar al PD-L în SRL

Ziarul "Curentul" se află în posesia a două scrisori identice, trimise de către senatorul PD-L Mircea Andrei în iulie şi noiembrie 2009 directorilor a trei companii energetice din Moscova, precum şi vicepreşedintelui Dumei de Stat, Alexander Mikhailovich Babakov, în care îşi manifestă sprijinul pentru participarea firmelor ruseşti la programul de modernizare a CET-urilor romåneşti.

Vadim şi-a dat mâna cu Vanghelie

Hăituit de inspectorii ANI (n.r. - Agenţiei Naţionale de Integritate), preşedintele PRM, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, a punctat decisiv ieri în războiul de gherilă pe care îl duce cu puterea, rupând protocolul de alianţă încheiat toamna trecută cu liderii PDL cu privire la majoritatea de la nivelul CGMB (n.r. - Consiliul General al Municipiului Bucureşti), pentru o alianţă de conjunctură cu preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie.

Tragedia poloneză de Tia Şerbănescu

Chiar dacă Rusia n-are niciun amestec în acest accident, senzaţia sa de vinovăţie nu poate fi evitată: avionul era rusesc iar pădurea Smolensk s-a înroşit din nou de sânge polonez având ceva dintr-o pădure devoratoare, shakespeariană. Şi totuşi, sălbăticia de la Katyn n-a fost a pădurii ci a oamenilor. Degeaba atribuim unor locuri şi unor păduri crimele pe care le comit oamenii în ele. Noua tragedie poloneză a ridicat şi altă întrebare: cât de vechi şi de periculoase trebuie să ajungă avioanele (prezidenţiale şi nu numai) ale unei ţări pentru ca să fie schimbate?

Cartea americană, cartea europeană

START II s-a bifat printr-un balet ciudat (scuze pentru rima involuntară). Să recapitulăm: în zilele de 8-9 aprilie, la Praga, s-au aflat 13 protagonişti: şefii de stat ai SUA şi Rusiei, care au semnat Tratatul, şi 11 şefi de stat din Europa Centrală şi de Est, care au cinat cu preşedintele american. Deci, mai întåi dans în doi, apoi unul în grup. Medvedev n-a dat ochii cu liderii est-europeni, iar statele din Europa Occidentală şi UE n-au avut reprezentare. Ce ar fi de înţeles din această mişcare coregrafică insolită?

CURIERUL NAŢIONAL

ANAF va lucra cu metode criminalistice

Codul de procedură fiscală, modificat pentru a permite inspectorilor folosirea metodelor indirecte. Aceasta înseamnă că se poate pleca de la o simplă factură de apă sau gaz pentru a stabili veniturile unei firme. Cu cât aceste proceduri vor fi mai clare, cu atât se va evita aplicarea abuzivă a textului, spun experţii. Dată fiind situaţia actuală a economiei româneşti, dar şi a bugetului de stat, autorităţile de control ar putea avea puteri sporite în a stabili veridicitatea fiscală a unei firme.

Certificatele de emisii de CO2 vor ajunge şi la BVB

Consiliul de Administraţie al BVB a aprobat tranzacţionarea pe piaţa de la Bucureşti a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, care au fost înregistrate în februarie ca valori mobiliare de către CNVM. "Am adus o modificare la Codul Bursei prin care să se tranzacţioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră la BVB, întrucât CNVM a catalogat aceste certificate drept valori mobiliare. Acum, Depozitarul Central trebuie să se conecteze la sistemul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, pentru a putea fi realizate tranzacţii cu aceste certificate", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Stere Farmache.

Forfetarul va fi mult mai mare decât cota unică

CNIPMMR: Impozitul forfetar va ajunge, în unele cazuri, şi la 28% din veniturile firmelor. Ovidiu Nicolescu: Este o fiscalitate excesivă, care va duce la desfiinţarea multor societăţi comerciale. Cota de impozit aplicabilă unor firme prin introducerea forfetarului va depăşi cu mult, în unele cazuri, nivelul de 16%, dacă va fi respectată formula de calcul propusă de Ministerul Finanţelor, ajungându-se la 28% din veniturile brute, susţin reprezentanţii Consiliului pentru IMM-uri.

EVENIMENTUL ZILEI

Solidaritatea poloneză, înviată de tragedia de la Smolensk

Rămăşiţele preşedintelui polonez Lech Kaczynsky au fost aduse ieri la Varşovia, la o zi după ce o mare parte din elita politică şi militară a acestei ţări a pierit în catastrofa aviatică de pe aeroportul rusesc din Smolensk. Polonezii sunt în stare de şoc după catastrofa aviatică ce a curmat viaţa preşedintelui Lech Kaczynski şi a întregii delegaţii de înalţi oficiali care îl însoţea, în mohorâta dimineaţă de sâmbătă, la Smolensk. Bilanţul final arată că 96 de persoane au murit după ce avionul care încerca să aterizeze pe o ceaţă deasă pe aeroportul din vestul Rusiei a coborât prea aproape de sol, a lovit vârfurile copacilor şi s-a prăbuşit la un kilometru şi jumătate de pistă.

Vanghelie, garantat de Vadim. Şi viceversa

PSD şi PRM s-au aliat în mod oficial. Protocolul semnat ieri este valabil la nivelul Bucureştiului şi prevede o colaborare electorală la alegerile din 2012. Marian Vanghelie şi Corneliu Vadim Tudor au, începând de ieri, un parteneriat politic scris, valabil la nivelul Bucureştiului. Colaborarea PSD-PRM se referă la acţiuni la nivelul Consiliului General al MunicipiuluiBucureşti(CGMB), dar şi în plan electoral pentru alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare.

Fără mititei în Centrul Istoric

Terasele din Centrul Istoric al Capitalei vor fi modernizate după modelul celor din Paris şi din Viena. Primarul general Sorin Oprescu a anunţat, ieri, că va face din Centrul Istoric al Bucureştiului unul demn de marile oraşe europene, precum Parisul sau Viena. Pe scurt: adio muzică, grătare cu mititei sau clădiri "pestriţe". În plus, trecătorii s-ar putea bucura de terasele deschise în zonă tot timpul anului, aşa cum se întâmplă în străinătate.

PNL şi PSD vor candidat comun la Baia-Mare

Crin Antonescu şi Victor Ponta vor ca partidele lor să atace împreună primăria acestui municipiu, desemnând un candidat independent. Liberalii şi social-democraţii discută, în această perioadă, despre posibilitatea de a sprijini un candidat comun la Primăria Baia Mare, afirmă surse din PNL. Printre numele vehiculate se numără cel al arbitrului Cristian Balaj sau cel al unui lider sindical din învăţământ: Marian Liviu Pop.

FINANCIARUL

România şi-a încălcat majoritatea angajamentelor faţă de TUI

Tour-operatorul german ar putea renunţa să mai aducă turişti în ţara noastră, de data aceasta definitiv. Unul dintre cele mai vechi proiecte ale municipalităţii constănţene, construcţia unei parasarele în zona centrală a staţiunii Mamaia, a pierdut finanţarea de 4,64 milioane de lei, fiind iarăşi amânat. Deşi construcţia acestei pasarele, de care depinde introducerea  unei linii de croazieră între Mangalia şi Mamaia, este una dintre cerinţele exprese ale tour-operatorului TUI de revenire pe litoral, proiectul nu va fi implementat probabil nici în acest an.

Semnale pozitive: creditarea în industrie a crescut trei luni consecutiv

Peste trei procente a fost creşterea industrială din primele două luni. Activitatea de creditare a in­dus­triei a consemnat trei luni con­secutive de creştere a vo­lu­mu­lui de împrumuturi acordate. În perioada noiembrie 2009- fe­bruarie 2010, valoarea creditelor în in­dus­trie a urcat cu 3,9%. Ritmul nu este foarte mare, dar creditarea industriei este sin­gurul segment care a reuşit per­for­manţa de a nu fi pe scădere în ultimele luni.

Tranzacţiile pe piaţa Rasdaq iau amploare: rulaj de peste 100 de milioane de lei în martie

Valoarea schimburilor a crescut de 2,5 ori faţă de primele două luni ale anului. Interesul investitorilor pentru actiunile cotate pe piaţa Rasdaq a fost în creştere în ultimele trei luni. Acest interes crescut a dus la aprecierea constantă a indicilor, dar şi la supli­mentarea lichidităţii din piaţă. Astfel, valoarea medie zilnică a crescut faţă de anul trecut, de la 2,3 milioane de lei la peste 3,1 milioane de lei. Capitalizarea pieţei Rasdaq a depăşit, în luna aprilie, valoarea de 14 miliarde de lei, revenind astfel la cifrele pe care le atinsese în noiembrie 2008.

Vânzările medii într-un hipermarket duminica: minimum 3,4 mil. euro

70.000 de bucureşteni/retailer merg la shopping în ultima zi a săptămânii Câţi dintre aceştia vor "migra" spre pieţele agroalimentare? Steriu Va­le­riu, susţinut de Ta­bără Valeriu,  a lansat zilele trecute "ideea ge­nială" a săptămânii. Cităm din informarea agenţiilor de presă: "Deputaţii din Comisia de agri­cultură vor să introducă în Codul bunelor prac­tici comerciale o prevedere potrivit căreia hi­permarketurile vor fi închise în zilele de du­minică, pentru a se încuraja vânzările din pieţe ale producătorilor agricoli autohtoni".

GÂNDUL

Smolensk: trei încercări eşuate de aterizare, înaintea celei fatale.

Pilotul a ignorat avertismentele. Victimele au fost duse la Moscova, pentru identificare, apoi au ajuns în Polonia. Anchetatorii ruşi conduşi de premierul rus Vladimir Putin, un "adversar" al lui Lech Kaczynski, exclud o defecţiune tehnică şi arată, convinse, că echipajul a ignorat avertismentele de la sol. Vinovaţii pentru tragicul accident în care a murit preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, se află, cel mai probabil, între cele 97 de victime, reiese din primele concluzii ale anchetatorilor ruşi.

De ce ar vrea ministrul Apărării un nou avion pentru preşedintele României

Ultimii patru şefi de stat români s-au deplasat pe toate meridianele globului cu acelaşi avion de 34 de ani, un bătrân Boeing 707 botezat "Carpaţi". Tragedia aviatică care a înlăcrimat şi "decapitat" politic Polonia a readus în discuţie, la Bucureşti, securitatea propriilor oficiali de rang înalt. Bătrânul "Carpaţi", aşa cum este denumită aeronava prezidenţială tip Boeing 707 ce datează din 1974, ar putea fi cât de curând lăsat la vatră. Cel puţin aşa spune ministrul Apărării, Gabriel Oprea, într-o declaraţie pentru "Gândul".

"Puerilul" Preda ataca "activistii fanatici" prin "povara" Hoara.

După ce au primit ordin de la vârful partidului de a nu mai participa la emisiunile posturilor TV de ştiri, pedeliştii dau vina unul pe celălalt că nu au o prestaţie mulţumitoare "pe sticlă". Interdicţia de a mai participa la dezbaterile televizate ale posturilor de ştiri pe care PD-L a instituit-o membrilor săi stârneşte atacuri în interiorul partidului.

Grecia şi Bulgaria au minţit privind deficitul. Cât de sinceră e România

La Bucureşti, deficitul este cosmetizat nu cu ajutorul băncilor, ci prin amânarea plăţii datoriilor pe care statul le are către mediul privat. La puţin timp după ce oficialii europeni au descoperit că Grecia şi-a ascuns deficitul bugetar mare prin diverse contracte cu marile bănci din UE şi SUA, Bulgaria a anunţat şi ea, la finele săptămânii trecute, că a "uitat" să treacă în buget cheltuieli de 1,5 miliarde de dolari, deficitul bugetar real fiind de două ori mai mare decât cel anunţat.

Teoria conspiraţiei

Preşedintele Poloniei, care, ca primar al Varşoviei, voia să numească o stradă în cinstea comandantului cecen Djohar Dudaev, a murit foarte aproape de locul unde, cu 70 de ani în urmă, poliţia politică a lui Stalin (NKVD) ucidea mii de ofiţeri polonezi. Ba încă exact la comemorarea acelei ucideri în masă. Dacă aceste elemente ar fi fost ţesute într-un scenariu hollywoodian, toată lumea ar fi strâmbat din nas faţă de o poveste "trasă de păr". Deopotrivă la Moscova, la Varşovia sau în oricare capitală "imparţială", mulţi ar fi crezut acest lucru. Totuşi, ca întotdeauna, viaţa bate filmul, dând frâu liber imaginaţiei.

JURNALUL NAŢIONAL

Al doilea Katin - Polonia, o ţară în şoc şi lacrimi

Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi soţia sa au murit sâmbătă într-un accident de avion în apropierea oraşului Smolensk din vestul Rusiei. Aceeaşi soartă au avut-o alţi 94 de oameni, din care 87 au fost înalţi demnitari polonezi şi opt membri ai echipajului aeronavei prezidenţiale.

FMI ne ademeneşte cu un nou împrumut

Un nou acord al României cu Fondul Monetar Internaţional ar ieftini finanţarea în România chiar dacă ţara noastră nu va folosi fondurile disponibile, întrucât arată investitorilor că statul este pe calea cea bună, a anunţat Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a instituţiei internaţionale în România.

ROMANIA LIBERA

Tragedia poloneza

Polonia este în stare de şoc: zeci de membri ai elitei naţionale au murit după ce avionul în care se aflau a lovit copacii din "pădurea morţii", Katyn, unde cu 70 de ani în urmă a fost masacrată o întreagă clasă de lideri polonezi. Polonia este îndoliată după tragedia aviatică de la Smolensk, în care a murit preşedintele ţării, Lech Kaczynski, împreună cu elita vieţii politice, militare, sociale, culturale. Tragică ironie a sorţii, delegaţia poloneză ucisă în catastrofa aeriană mergea în "pădurea morţii", la Katyn, lângă Smolensk, pentru comemorarea a 70 de ani de la masacrul celor 22.000 de ofiţeri polonezi comis de poliţia secretă a lui Stalin.

Paradoxul Teo: PDL nu-si lasa pe sticla starul TV

Dacă PDL nu ridică interdicţia pusă membrilor partidului, de a participa la emisiunile televiziunilor de ştiri, Teo Trandafir pleacă în campania pentru Colegiul 19 din Capitală cu un handicap în faţa adversarei, Liliana Mincă, mediatizată intens de Antene şi Realitatea TV. Europarlamentarul Cristian Preda, purtător de cuvânt al candidatei pentru fotoliul de deputat din Colegiul 19, Teo Trandafir, solicită conducerii PDL să facă excepţie de la regula instituită recent, potrivit căreia nici un democrat-liberal nu va participa la emisiunile posturilor de ştiri până la corectarea politicii editoriale a acestora.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Băncile pot da faliment doar cu acordul BNR

Un nou act normativ impus de FMI, cu privire la falimentul băncilor, acordă BNR drepturi sporite în legătură cu decizia de intrare în procedura de redresare financiară, pentru evitarea haosului specific căderii unei instituţii de credit, iar în acelaşi timp clarifică ordinea în care creditorii îşi vor recupera banii, cei favorizaţi fiind deponenţii. Normele uită însă un lucru esenţial, semnalat de Banca Centrală Europeană: cine va fi responsabil pentru plata despăgubirilor?

Posibilităţi sporite de intervenţie a BNR asupra instituţiilor de credit

Se extind situaţiile în care Banca Naţională a României poate trimite administratori speciali la bănci. Guvernul a modificat legislaţia privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, în sensul extinderii situaţiilor în care se poate institui administrarea specială asupra unei bănci, suplimentând totodată şi atribuţiile administratorului special. Acesta este învestit cu competenţele tuturor orga­nelor de decizie ale băncii, inclusiv ale Adunării Generale. O altă măsură, justificată de contextul crizei financiare, este interzicerea transformării instituţiilor financiare nebancare în instituţii de credit.

C.E. vizează venituri de 50 de miliarde de euro din noua taxă bancară

Taxa pe pasivele băncilor ar putea fi introdusă în UE chiar dacă nu se va ajunge la un acord internaţional cu ocazia summit-ului G-20 din iunie de la Toronto. Comisia Europeană (C.E.) a publicat la mijlocul săp­tă­mâ­nii trecute un studiu pri­vind "Modalităţile ino­vative de finanţare la nivel global", în care sunt trecute în revistă mai multe instrumente fiscale necon­ven­­ţio­nale la care guvernele lumii ar pu­tea recurge în perioada urmă­toare. Cel mai important este introducerea unei taxe speciale asupra băncilor, o idee apărută cu ocazia summit-ului G-20 de la Pittsburgh din septembrie 2009. 

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai mare salariu din industria medicala: 24.000 de euro net pe luna

Robert Popescu, CEO al A&D Pharma, şi-a dublat salariul în 2009 Grupul A&D Pharma are afaceri de 500 mil. euro, cu 100% mai mult faţă de 2005. Vânzările de medicamente şi bugetul casei de sănătate s-au dublat în ultimii 4 ani. Industria de sănătate, care are cele mai mari plângeri la adresa statului, este de fapt unul dintre câştigătorii crizei economice şi sectorul cu cel mai puternic avânt din ultimii cinci ani, atât vânzările de medicamente, cât şi bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate dublându-se în această perioadă.

FMI revizuieste creşterea în jos

Barclays vede "W"FMI se pregăteşte sa revizuiască în jos prognoza de crşstere economică pentru România în acest an, de la 1,3% la 0,8-1% din PIB, în contextul în care performanţa slabă a construcţiilor şi continuarea declinului din comerţ sunt considerate de analişti dezamăgitoare în privinţa şanselor de relansare economică. FMI estimează însă în continuare că revenirea ar putea avea loc în a doua jumătate a anului.

La anul vom afla unde avem nevoie de autostrăzi

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) va incepe astazi un nou recensamant al traficului auto, dupa o pauza de cinci ani, ce se va intinde pe o perioada de sapte luni, urmand ca rezultatele sa fie facute publice in primul trimestru din 2011. Recensamantul va arata care sunt cele mai aglomerate zone din tara, unde este nevoie de construirea de autostrazi. "Acest recensamant va fi doar o verificare a prognozelor, pentru ca se cam stiu care sunt valorile de trafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb