REVISTA PRESEI 12.04.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 aprilie 2012

ADEVARUL

Alegeri 2012: vot uninominal şi pe liste

Comisia pentru elaborarea codului electoral a decis ieri că jumătate dintre viitorii parlamentari vor fi aleşi prin vot uninominal, iar cealaltă jumătate, pe listă. Parlamentarii au făcut, ieri, primul pas spre schimbarea legii electorale, adoptând un nou proiect în comisia de resort. "Grupurile parlamentare au adoptat prin consens propunerea de vot mixt, jumătate dintre parlamentari să fie aleşi prin uninominal majoritar, iar jumătate pe o listă de compensare", a anunţat Sulfina Barbu (PDL), şefa Comisiei de cod electoral. Ea a explicat că acest sistem de vot mixt a întrunit 13 voturi "pentru", fiind realizat un compromis, deoarece toate celelalte propuneri, cum ar fi sistemul uninominal pur sau sistemul de vot actual, nu au întrunit numărul de voturi. PDL şi USL au susţinut varianta de vot uninominal majoritar, dar cei de la UDMR şi minorităţi nu au fost de acord cu această propunere.

Korodi mai taie din elanul lui Băsescu

Noul ministru al Mediului, Attila Korodi, s-a arătat precaut în privinţa redeschiderii exploatării miniere de la Roşia Montană. Korodi a declarat, într-un interviu pentru RFI, că procedurile de avizare a proiectului aurifer pe bază de cianuri de la Roşia Montană nu pot fi accelerate, aşa cum a cerut, insistent, preşedintele Traian Băsescu. "Procedurile tehnice merg înainte, au un ritm, sunt teme care se discută de profesionişti, mai mult nu se poate. Eu îl înţeleg pe domnul preşedinte, ne cunoaştem de mult timp. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Mediului, trebuie să ofer clar o implementare a legislaţiei de mediu, a condiţiilor prin care o procedură poate să fie dusă la bun sfârşit", a explicat Korodi. Ministrul Mediului nu s-a pronunţat împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană, dar a subliniat faptul că trebuie respectate normele de mediu în vigoare.

Canadienii ţin cu dinţii de Cupru Min Abrud

Roman Copper a cerut premierului Ungureanu o întâlnire pentru clarificarea neînţelegerilor privind preluarea Cupru Min, deşi Ministerul Economiei susţine că negocierile s-au încheiat irevocabil după ce canadienii n-au acceptat condiţiile impuse. Reprezentanţii firmei canadiene afirmă că se aşteaptă la continuare cooperării cu autorităţile române pentru ca tranzacţia să fie finalizată şi că va prezenta în următoarele zile alte detalii ale planurilor companiei. Roman Copper a anunţat marţi şi că a angajat doi cofondatori ai companiei Valhalla cu rezidenţă în România pentru a-şi consolida poziţia de câştigătoare a licitaţiei. Firma l-a numit pe Joel Hayes preşedinte pentru România al companiei, pentru ca acesta să coordoneze finalizarea achiziţiei Cupru Min. Hayes este rezident în România din 1995. De asemenea, Stacy Quinney, rezident în România din 1996, a fost numit vicepreşedinte executiv.

Guvernul lasă să se înţeleagă că vrea reluarea privatizării Cupru Min

"Guvernul nu are altă poziţie decât cea exprimată de Ministerul Economiei la finalul negocierilor. Acel punct de vedere al Mnisterului Economiei este ultimul şi pe acela contăm", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, răspunzând unei întrebări a presei pe această temă. Firma canadiană Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, însă termenul pentru semnarea contractului a expirat vineri, fără a se ajunge la un acord. Ministrul Economiei, Lucian Bote, a spus că Roman Copper nu a acceptat condiţiile autorităţilor române, care sunt pregătite să reia privatizarea.

Negocierea contractelor Hidroelectrica este pe ultima sută de metri

Negocierile pentru reevaluarea contractelor bilaterale de furnizare a energiei încheiate la nivel companiei Hidroelectrica sunt pe final, iar rezultatul va fi anunţat, probabil, undeva după Paşte, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, citat de Mediafax. Renegocierea acestor contracte şi anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate, au fost solicitate de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Săptămâna patimilor pentru pieţele europene

Investitorii au vândut masiv obligaţiuni spaniole şi italiene. Costurile de împrumut cresc, iar Spania pare tot mai aproape de soarta Greciei, în ciuda măsurilor de austeritate. Deşi Paştele a trecut pentru Occident, Săptămâna Patimilor a început abia după. Pieţele financiare europene au trecut, de la începutul săptămânii, prin turbulenţe majore. Principalii indici bursieri au căzut cu până la trei procente, băncile au pierdut până la 6% din valoarea acţiunilor. În cazul Spaniei, costul la care se împrumută a ajuns la 5,9%, iar în cel al Italiei - la 5,6%.

Manipularea bursei va fi pedepsită cu închisoarea

Utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate şi manipularea pieţei ar trebui considerate infracţiuni penale în toate statele UE. Europarlamentarii votează astăzi, în Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare a Parlamentului European, raportul referitor la propunerea de directivă care va obliga statele membre să introducă în legislaţia naţională sancţiunile penale pentru utilizările abuzive ale informaţiilor privilegiate şi manipulările pieţelor financiare. Tentativa de a desfăşura activităţi de utilizare abuzivă a informaţiilor privilegiate sau de manipulare a pieţei ar trebui să fie pedepsită, de asemenea, ca infracţiune penală.

Guvernul îşi pune foştii proprietari în cap

Eşalonarea pe 10 ani a despăgubirilor pentru casele naţionalizate, plata a doar 15% din valoarea lor şi eliminarea compensărilor în natură îi scandalizează pe retrocedabili. Guvernul pregăteşte un proiect de lege prin care schimbă drastic condiţiile de despăgubire a foştilor proprietari deposedaţi de bunurile lor de către comunişti. În primul rând, despăgubirile pentru imobilele naţionalizate vor fi plătite în limita a doar 15% din valoarea reală a bunului. În al doilea rând, plăţile vor fi eşalonate pe o perioadă de 10-12 ani, iar măsurile de acordare în natură sau de compensare cu alte bunuri vor fi eliminate.

CURENTUL

Boierii sindicali din educaţie vor să transforme guvernul în argat pe moşia lor

Liderii sindicatelor din învăţământul preuniversitar au cerut marţi, disperaţi, guvernului Ungureanu, să reintroducă reţinerea automată din salariu a cotizaţiilor sindicale. Necesitatea unei astfel de măsuri, din punctul de vedere al activiştilor din fruntea federaţiilor sindicale, este dată de pierderile uriaşe suferite de ei, după intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 2011, a unui ordin al ministrului Funeriu. Este vorba, deocamdată, conform unor estimări, de pierderi "sindicale" de peste 10 milioane de euro, bani care în loc să îngroaşe conturile la care au acces şnapanii din fruntea sindicatelor, rămân în buzunarele profesorilor.

USL caută să-şi croiască drum înapoi în Parlament

Pe fondul unor dezertări ale mai multor parlamentari din rândul partidelor din arcul guvernamental, cei de la USL au prins curaj şi vor să se reîntoarcă în băncile Camerei Deputaţilor şi cele ale Senatului. Cel mai războinic dintre aceştia, cel care de fapt conduce "Uniunea Grivco", Felix-Mircea Voiculescu a declarat, ieri, că USL ar trebui să se reîntoarcă în Parlament pe acest fond al traseismului politic. Dar nu pentru a legifera, ci pentru aceleaşi obsesii maladive care îi bântuie mintea chinuită acestui turnător dovedit, Felix. Voiculescu, susţine că ar fi momentul ca USL să revină în Parlament, să demită Guvernul, să suspende preşedintele ţării şi să organizeze, în maximum trei luni, alegeri parlamentare şi prezidenţiale.

CURIERUL NATIONAL

Cât de mult pot fi mărite redevenţele?

Traian Băsescu a cerut Guvernului să revizuiască în două săptămâni tot sistemul de calcul al acestora. Acestea sunt acum de 2 - 8 la sută pentru zăcămintele naturale şi de 3,5 - 13,5 la sută pentru cele petroliere. Laurentiu Plosceanu: Nivelul acestora nu trebuie dus astfel încât să-i descurajeze pe antreprenorii care dispun de bani şi expertiză. "Anul trecut, redevenţele totale încasate de statul român s-au ridicat la numai 250 mil. euro, din care 90 la sută provin din industria petrolieră. Asta arată că toate redevenţele sunt vai de capul lor, nu numai privind cele plătite de companiile petroliere. Trebuie să încasăm mai mult, e foarte clar", a declarat Cristian Pârvan.

Miniştrii spanioli şi UE neagă necesitatea unui ajutor internaţional pentru Spania

Investitorii au criticat lipsa de disciplină bugetară din mai multe regiuni autonome din Spania, şi au contestat capacitatea Guvernului de a restabili ordinea fiscală. Acum, ei sunt îngrijoraţi şi cu privire la necesitatea recapitalizării băncilor care au avut de suferit din cauza creditelor imobiliare neperformante. Miniştrii spanioli şi cei ai Uniunii Europene neagă cu vehemenţă ideea că Spania ar avea nevoie de ajutor internaţional, într-un efort de a încerca să calmeze pieţele de obligaţiuni. Investitorii au prins teamă de dimensiunea deficitului bugetar al Spaniei, creşterea datoriei publice şi slăbiciunea băncilor autohtone.

Vrei profit mare? Investeşte ca un "nebun"!

Strategiile de investire prin care iei poziţii contrare consensului pieţei pot aduce bani foarte mulţi, riscând puţin capital. Refuzul de a merge cu turma, limpezirea minţii şi încrederea în propriile convingeri sunt atribute ale investitorului care are curajul de a merge împotriva curentului. Investitorul britanic Hugh Hendry, după ce a făcut bani din criza financiară a anului 2008, pariază în mod excentric pe prăbuşirea economiei chineze şi scenariul unei hiperdeflaţii globale

ANRMAP vrea să implementeze modelul american de urmărire a cheltuirii banului public

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Cristina Trăilă, a declarat, marţi, că vrea să implementeze modelul american de urmărire a modului de cheltuire a banului public, obiectivul fiind "transparentizarea completă a contractelor". Obiectivul este vizat "nu doar la nivelul procedurilor de achiziţie publică, dar şi ulterior semnării contractelor, în perioada de execuţie", a mai spus Trăilă, la o dezbatere organizată de Institutul de Politici Publice, sub patronajul Ambasadei SUA. În acest context, preşedintele ANRMAP a propus un parteneriat cu reprezentanţii Curţii de Conturi.

Grecia nu poate încasa amenzi de 7,6 miliarde de euro din cauza incapacităţii autorităţilor fiscale

Grecia are de încasat amenzi impuse de justiţie în valoare de 7,6 miliarde euro, potrivit datelor aunţate de autorităţi, dar nu poate colecta din cauza reducerii numărului de angajaţi ai Fiscului, prin plecări şi pensionări, precum şi a lipsei de aplicaţii electronice care să susţină procesul. Suma prezentată de Secretariatul General pentru Sisteme Informatice, echivalentă cu 4% din PIB, reprezintă totalul amenzilor impuse de tribunale, în urma poceselor pierdute de contribuabili, şi rămase încă necolectate, scrie cotidianul elen Kathimerini, potrivit Mediafax. Justiţia a decis că statul trebuie să încaseze amenzi de 8,22 miliarde de euro, dar nu a reuşit să strângă decât 615 milioane de euro, peste 7,5% din total.

EVENIMENTUL ZILEI

Atănăsoaei se aruncă în luptă cu Vanghelie. Prefectul Capitalei şi-a dat demisia ieri şi îl va înfrunta pe edilul de la sectorul 5.

Mihai Atănăsoaei este propus ca şi candidat din partea PDL în sectorul 5 al Capitalei. Dacă va intra în cursa pentru fotoliu de primar, ocupat în prezent de Marian Vanghelie, liderul PSD va avea un adversar destul de solid, susţin surse social democrate. Potrivit unor surse din cadrul PDL, Mihai Atănăsoaei va încerca să scoată la urne oamenii care, în 2008, nu au ieşit din case să voteze în primul tur. Atunci, Marian Vanghelie a obţinut doar 38,95% din totalul voturilor. Anul acesta este prima dată când edilii oraşelor şi sectoarelor vor fi desemnaţi dintr-un singur tur.

Mai există şi veşti bune în imobiliare. Proiectul Green Lake de pe lacul Griviţa aproape a ieşit din insolvenţă

Construcţia ansamblului situat pe lacul Griviţa, în nordul capitalei, are şanse să fie reluată după ce creditorii au acceptat planul de reorganizare. Bancpost, creditorul majoritar, va acorda dezvoltatorului un împrumut în euro echivalentul a 52,4 milioane de lei. "Proiectul Green Lake va ieşi din insolvenţă în cel mai scurt timp", au declarat pentru Capital surse apropiate situaţiei. Creditorii au aprobat recent planul de reorganizare propus de către administratorul judiciar AA Insolvency. Informaţia a fost confirmată şi de către reprezentantul administratorului, Ioan Mandache Nistor.

Ungureanu i-a cerut ministrului Korodi să reorganizeze Romsilva

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a cerut miercuri noului ministru al Mediului, Attila Korodi, să se intereseze de modul în care pot fi absorbite cu rapiditate fonduri europene pentru acest sector, dar şi să se gândească la reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor, Romsilva, astfel încât aceasta să scape de problemele legate de administrare şi de furturile de masă lemnoasă.

Rusia va ajuta Iranul. Moscova avertizează că va interveni, dacă Teheranul e atacat.

"Iranul este vecinul nostru. Implicarea sa în orice fel de acţiune militară reprezintă o ameninţare directă la adresa noastră", a declarat vicepremierul Dmitri Rogozin, fost ambasador al Moscovei la NATO. Calculele Rusiei sunt simple. Aşa cum şi Washington a avertizat, Israelul nu are suficiente mijoace pentru a învinge singur Iranul. Orice atac al Tel Aviv-ului nu poate avea loc fără sprijin american. Direct sau doar logistic. În ambele situaţii, Rusia va sprijini Iranul, au declarat surse de la Moscova pentru Business Insider. Trupe şi echipament rusesc au început deja să fie trimise la graniţa Armeniei cu Iranul, gata să intervină într-un război care, potrivit aceloraşi surse, este iminent. Atacul va avea loc până la vară.

JURNALUL NATIONAL

Încă o ruşine pentru ANAF. DNA dă NUP pentru TVA retroactiv

Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF) salută o decizie a procurorilor anticorupţie care au dispus recent neînceperea urmăririi penale faţă de un cetăţean reclamat la Parchet de fisc pentru presupusa neplată a unui TVA în urma unor tranzacţii imobiliare făcute în perioada 2005-2007. "La aproape doi ani de la începutul prigoanei împotriva cetăţenilor - persoane fizice care au vândut terenuri şi apartamente - prin care ANAF-ul încerca să încaseze, retroactiv, TVA imaginar, DNA se pronunţă în premieră în această spetă, demontând în totalitate susţinerile Fiscului.

Tentaculele afacerii Cupru Min

Deşi mini-banca de investiţii Bayfront Capital anunţa că Roman Cooper, firmuliţa care a câştigat licitaţia pentru Cupru Min, este proprietatea sa în totalitate, afacerea a fost în fapt clocită împreună cu o alţi anonimi, Valhalla Resources. Aceasta are active de doar 3,6 milioane de dolari şi nu înregistrează venituri operaţionale. Stacy Quinney şi Joel Hayes fac afaceri în România de peste un deceniu şi s-au asociat cu echipa de la Underworld Resources, formată din Michael Williams, McLeod şi Adrian Fleming - care este la rândul său director executiv şi membru în consiliul de administraţie al Valhalla - pentru a identifica şi dezvolta oportunităţi de investiţii miniere în România şi Turcia.

Miliardarul Niculae a adus un mare combinat din Bărăgan la valoarea unei vile din Bucureşti

Amonil Slobozia valorează, la Bursă, circa 3 milioane de euro. Combinatul din Bărăgan a renunţat, anul trecut, la producţia de îngrăşăminte după 40 de ani de producţie continuă. Instalaţiile de producţie, salariaţii şi o parte din platforma industrială i-au fost luate de firma Chemgas, deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae. Declinul fabricii din Bărăgan a început odată cu intrarea într-un parteneriat cu o firmă din grupul InterAgro, deţinut de miliardarul Ioan Niculae.

Croitoru, BNR: Deprecierea euro este singura soluţie fezabilă pentru criza din zona euro

Deprecierea monedei euro este singura soluţie fezabilă pentru criza din zona euro, a declarat miercuri, într-o conferinţă la Banca Naţională a României (BNR), Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. Cele mai bune soluţii sunt cele care ajută la ieşirea din criză fără a adânci recesiunea, a arătat Croitoru. Potrivit consilierului guvernatorului BNR, deprecierea euro ar fi stimulat exporturile şi ar fi redus importurile, diminuând deficitele externe pentru Portugalia, Spania, Irlanda si Grecia, concomitent cu reducerea surplusurilor comerciale ale Germaniei, Olandei sau altor state dezvoltate din nord.

NATIONAL

Apa PDL trece la Ungureanu, pietrele grele raman cu Videanu

Crearea unui nou pol de dreapta sub conducerea lui Razvan Ungureanu va duce la scindarea PDL. O spun chiar democrat-liberalii, care sustin ca premierul isi va selecta cu mare grija locotenentii. Liderasi de mana a doua, figuri curate, necompromise, dar care nu conteaza prea mult in ecuatia politica, "reformisti". Asa arata recrutii PDL care vor pune umarul, alaturi de Razvan Ungureanu, la formarea noii miscari de dreapta. Constructie politica in care greii democrati nu se vor mai regasi, pentru simplu motiv ca actualul premier nu concepe ca autoritatea lui sa fie umbrita de un alt personaj puternic.

Americanii au descoperit ce salariu iti aduce fericirea

Americanii, pe care nu-i putem suspecta ca nu cunosc valoarea banului, sustin ca fericirea lor materiala maxima este sa aiba un salariu de 6.250 de dolari pe luna. Tot ce trece de aceasta suma este binevenit, dar nu-i fericeste in plus. Conform unui studiu realizat de Universitatea Princeton din SUA, ale carui rezultate au fost publicate in Wall Street Journal, americanii de rand nu au ambitii materiale imense, ci doar "confortabile". Studiul releva ca, odata cu majorarea veniturilor, creste si satisfactia angajatilor, care se declara tot mai fericiti. Realizatorii studiului sustin ca angajatii s-ar simti extrem de fericiti daca ar castiga 75.000 de dolari pe an, adica aproximativ 6.250 de dolari (circa 4.770 euro) pe luna.

Sefii de deconcentrate nu stiu cum sa mai fuga din PDL!

Chichitele politicii dambovitene sunt atat de incalcite incat invidiatii directori de regii autonome si directii deconcentrate se chinuie sa demisioneze din functiile pe care le detin. Insa ei nu sunt lasati de sefii de partid, care au ajuns sa ii ameninte fatis ca, daca indraznesc sa paraseasca corabia pedelista, nu pot sa fuga prea departe. Caci, pana sa se refugieze in curtea USL, vor fi atinsi de bratul lung al procurorilor DNA.

Resursele Romaniei, vandute agentilor care l-au spionat pe Ceausescu

Statul roman tine la secret resursele strategice, energetice, minereuri, apa potabila etc. Si atunci cum vin unii la punct ochit, punct lovit? Evident, prin spionaj! In timp ce specialisti, profesori si doctori docenti apar la televizor si sustin ca "Dobrogea este o regiune mai degraba arida", cei vechi, de pe vremea lui Ceausescu, au alte informatii. Ca nu degeaba n-a exploatat Ceausescu aurul de la Rosia Montana, gazele de sist din Dobrogea si alte resurse la mare pret acum, ca si atunci. Geologii din vremea lui Ceausescu descoperisera imensele lacuri de apa subterana din subsolul dobrogean, din care deja au inceput a se alimenta cateva localitati. Si din care s-ar putea alimenta in viitor intreaga populatie a Dobrogei, poate si o parte a Capitalei. Lacuri care risca sa fie contaminate de exploatarea gazelor de sist.

Apicultorii exporta "aur", Romania importa miere "no-name"

Mierea romaneasca a fost medaliata anul trecut cu aur in Argentina, dar Romania importa acest produs fara certificat de producator. Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea, sustine ca, desi Romania produce aproximativ 20.000 tone de miere, iar jumatate din cantitate este exportata, tara noastra importa acest produs. "Nu se cunoaste producatorul, dar anual se importa circa 1.000 de tone de miere, fara certificat de provenienta", a declarat ieri Fetea.

PUTEREA

Ping-pong cu mina de cupru

Cupru Min a ajuns minge de ping-pong între statul român şi firma canadiană care a câştigat licitaţia. Dacă până acum, Ministerul Economiei se arăta nerăbdător să scape de companie, acum, nici o autoritate a statului nu mai vrea să vândă canadienilor de la Roman Copper. Excepţie face preşedintele României, care s-a arătat de-a dreptul furios pe acest eşec răsunător al Guvernului Ungureanu.

TAROM trebuie să "debarce" 300 de angajaţi

Deşi oficialii TAROM afirmă că au făcut toate eforturile pentru reorganizarea şi redresarea economico-financiară a operatorului naţional aerian, în fapt, personalul este supradimensionat, iar pierderile de anul trecut sunt la nivelul celor din 2010, respectiv de peste 70 milioane de euro. Oficiali din Ministerul Transporturilor ne-au precizat că operatorul naţional aerian ar putea avea aceeaşi soartă ca şi compania Malev "dacă nu se restructurează cel puţin 15-20% din personal".

Problemă majoră pe piaţa bancară

Piaţa din România are o problemă majoră, pentru că se efectuează tranzacţii în două valute, respectiv în euro şi în lei, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedinte ING Bank România. "Nu poţi niciodată să ştii cum evoluează piaţa de lei, independent de cum evoluează piaţa de euro. Piaţa de lei, atât la depozite, cât şi la credite, este judecată şi prin prisma pieţei de euro. Eficientizarea pieţei de lei probabil se va face şi în funcţie de ponderea tranzacţiilor în economia României. Acum, probabil, pasivele de lei vor fi tot mai bine apreciate şi tendinţa este să plăteşti mai bine depozitele de lei ca să poţi să te închizi la lichiditate. Asta este devierea faţă de dobânda de politică monetară", a spus Negriţoiu.

ROMANIA LIBERA

Un magistrat legalizează conflictul de interese

Decizie halucinantă, care poate crea probleme României, aflată sub monitorizarea Comisiei Europene în domeniul justiţiei: o judecătoare a hotărât că preşedintele Consiliului Judeţean Argeş nu se afla în conflict de interese, deşi a încheiat, în numele instituţiei, 13 contracte cu două firme la care era acţionar majoritar.

Vadim Tudor, obligat să-i plătească 20.000 de lei lui Cozmin Guşă

Preşedintele PRM şi Editura România Mare vor trebui să-i plătească strategului politic Cozmin Guşă suma de 20.000 de lei despăgubiri moralel, potrivit realitatea.net. Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, mai pierde un proces cu Cozmin Guşă. După ce într-un prim dosar, Vadim Tudor fusese condamnat să plătească despăgubiri morale de 50.000 de lei, în cel de-a doilea dosar, şeful PRM are de dat 20.000 de lei pentru că a continuat în paginile publicaţiilor pe care le conduce campania de insulte la adresa fostului preşedinte PIN. Judecătoria sectorului 5 i-a dat dreptate lui Guşă

ZIARUL FINANCIAR

Incredibil: un kilometru de autostradă în România poate să coste şi 3,5 mil. euro, după ce am plătit 20 de mil. euro pe kilometru americanilor de la Bechtel

Cea mai ieftină autostradă construită în ultimii ani în România este Timişoara-Arad, unde costul pe kilometru se ridică la circa 3,5 milioane de euro, potrivit unei analize a ZF pe baza informaţiilor furnizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). În medie însă, cei 434 de kilometri de autostrăzi aflaţi în prezent în construcţie în România costă circa 6 milioane de euro, adică aproape cât indică maximul standardelor de cost impuse de Ministerul Transporturilor pentru autostrăzi la munte.

Cine se află în spatele "doamnei de cupru" care cumpără toată producţia de la Cupru Min?

Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Economiei, producţia de concentrate de cupru (cu o puritate de 20%) a Cupru Min este achiziţionată de SRL-ul Ronefer Voluntari, o firmă cu şase angajaţi care a înregistrat în 2011 venituri de 39,4 milioane de euro. Firma este controlată de Maria Gherghe, care spune că lucrează pe cont propriu şi că este sprijinită de traderii internaţionali pentru a putea achiziţiona producţia Cupru Min. Totuşi specialişti din sector spun că Ronefer este doar o verigă şi că jocurile sunt făcute la alt nivel probabil chiar de traderii Trafigura şi Marc Rich, care sunt nişte giganţi la nivel internaţional. De asemenea, trecutul Mariei Gherghe arată că ea a fost conectată în lumea comercianţilor de metale de Conef, unde a fost asistenta directorului general, dar şi de oameni de afaceri puternici din businessul local, precum Nae Nicolae şi Emanoil Savin, primarul staţiunii Buşteni.

BCR a redus cu 20% cheltuielile cu salariile şefilor, dar şi-a dublat costul cu consultanţa

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a cheltuit anul trecut aproape 12 mil. lei (2,7 mil. euro) cu salariile organelor de conducere, în scădere cu peste 20% faţă de cheltuiala raportată pe 2010 în contextul deteriorării abrupte a rezultatelor financiare. Anul 2010 fusese un an bun pentru remuneraţiile şefilor BCR, costul aferent înregistrat de bancă ridicându-se la peste 15 mil. lei, în urma unei creşteri puternice de 50% comparativ cu 2009. La nivel de business 2010 se încheiase cu un profit net în RAS de numai 55,4 mil. lei, în scădere cu 77% faţă de rezultatul din 2009, în timp ce 2011 s-a soldat cu o pierdere de peste jumătate de miliard de lei.

Organizaţiile civile din Ungaria acuză la FMI "colonizarea prin intermediul capitalului"

O asociaţie a grupurilor civile din Ungaria a cerut, într-o scrisoare adresată reprezentantei Fondului Monetar Inter­naţional (FMI) la Budapesta, aplicarea unui tratament egal ţării cu privire la eforturile acesteia de a asigura resurse financiare de la creditorii internaţionali şi a denunţat im­plicarea puterilor străine în afacerile interne prin intermediul capitalului, scrie The Wall Street Journal.

Companiile au început să prefere finanţarea prin obligaţiuni în locul celei prin credite de la bănci

Pieţele financiare au fost martore în primul trimestru la un fenomen rar întâlnit în Europa, companiile europene apelând mai mult la pieţele de obligaţiuni pentru finanţare decât la bănci. Această reorientare ar putea marca o schimbare importantă în peisajul financiar al regiunii, scrie The Wall Street Journal. În primul trimestru companiile europene au împrumutat mai mult de pe piaţa obligaţiunilor decât de la bănci, potrivit compania de cercetare a pieţei Dealogic. În Europa, băncile au dominat mult timp piaţa creditului. Companii precum producătorul olandez de chimicale LyondellBasell Industrials sau producătorul german de componente auto Schaeffler au atras finanţare de 179,5 miliarde de dolari prin emisiuni de obligaţiuni în primul trimestru, în creştere cu 38% faţă de anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb