• ADEVĂRUL
• Cutremur de intensitate moderată în Spania. Cel puţin zece persoane au murit şi 40 au fost rănite
Două cutremure, cu o magnitudine de 4,4 şi 5,2 grade s-au produs, miercuri seară, în sudul Spaniei, în apropierea oraşului Lorca, unde trăiesc peste 90.000 de oameni. Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurului produs la ora 18.47 (19.47, ora României) şi mai multe persoane au fost rănite. Mai multe replici ale cutremurelor s-au resimţit în zonă. Cea mai puternică de până acum a fost una de 4,1 grade, care a avut loc la ora locală 22:37. O clopotniţă s-a prăbuşit lângă o echipă a TVE care filma daunele produse de cutremurele din Spania. Ministrul Industriei a informat că electricitatea şi telecomunicaţiile funcţionează normal, în ciuda celor două cutremure care au zguduit zona Murcia.
• Orgoliile din Ţara Sfântă agită Ortodoxia
Patriarhul Ierusalimului, Theofil al III-lea, nu mai vrea să aibă relaţii cu Patriarhia Română pentru că nu i s-a cerut acordul scris pentru construirea unui aşezământ românesc la Ierihon. Patriarhia Ierusalimului a anunţat ruperea comuniunii cu Patriarhia Română, fapt ce echivalează cu neprimirea preoţilor români la altarele din Ţara Sfântă. Reacţia Patriarhiei Ierusalimului are loc la două luni după o întrunire panortodoxă desfăşurată în Elveţia (la Chambesy), unde s-a discutat revederea poziţionării ca importanţă a bisericilor istorice, în funcţie de numărul credincioşilor pe care îl au. Patriarhia Rusă şi cea Română, care depăşesc numeric majoritatea patriarhiilor istorice, s-au poziţionat contra ierarhilor elinofoni (greci), printre care şi a celui al Ierusalimului. Acest lucru a fost o surpriză pentru greci, după cum recunoaşte chiar presa bisericească de la Atena, date fiind diferendele dintre Moscova şi Bucureşti cu privire la jurisdicţia asupra credincioşilor din Basarabia.
• O capitală, un singur primar: Referendumul, aproape de suspendare
Edilii şi aleşii locali dau semne că nu-şi mai doresc organizarea referendumului, deoarece acesta ar presupune costuri mari pentru municipalitate, iar rezultatul nu ar conta în demersul "Legii Capitalei". Surse aproapiate negocierilor din ultimele zile de la Primăria Capitalei susţin că niciun partid nu mai vrea referendumul cerut iniţial de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Printr-un comunicat, PDL Bucureşti acuză opoziţia şi pe primarul general, Sorin Oprescu, că pun beţe în roate referendumului pentru Legea Capitalei.
• Astăzi se discută soarta Schengen
Miniştrii de Interne din statele UE dezbat, într-o reuniune extraordinară, măsurile antiimigraţie iniţiate de Franţa şi de Germania. Comisia Europeană sprijină solicitările Franţei şi Italiei privind reintroducerea temporară, în anumite cazuri, a controalelor la frontiere. "La Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne care are loc astăzi la Bruxelles, miniştrii din Franţa şi din Italia joacă un rol important. La insistenţa autorităţilor franceze şi italiene, Comisia Europeană a propus, acum o săptămână, revizuirea Tratatului Schengen astfel încât UE să poată introduce, în cazuri excepţionale, controale la graniţele interne ale spaţiului Schengen, deşi principiul care guvernează acest spaţiu e circulaţia liberă.
• Amara, Pipera Bărăganului
În ultimii 10 ani, staţiunea balneară din Bărăgan a atras peste 15 milioane de euro pentru proiectele de infrastructură şi dezvoltare. Consecinţa: peste 500 de vile au răsărit în zona rezidenţială a oraşului. La începutul anilor 2000, în Amara se trăia ca la sat: fără apă, gaze sau canalizare. Acum este Pipera Bărăganului, cu case ce depăşesc 80.000 de euro, valoarea de piaţă. În 10 ani, Amara, un oraş-staţiune cu doar 6.000 de locuitori, este de nerecunoscut. Fondurile europene atrase în ultimii ani, cifrate la aproximativ 15 milioane de euro, au schimbat total imaginea vestitei staţiuni balneare din Bărăgan
• Melania Medeleanu din nou la Realitatea TV
Melania Medeleanu s-a întors la Realitatea TV, după o pauză de şapte luni. Jurnalista va prezenta din 21 mai o nouă emisiune, potrivit Reporter Virtual. În fiecare sâmbătă, de la ora 21:30, o puteţi vedea pe Melania la "Megastory".Emisiunea va reuni reportaje, investigaţii, documentare, dar şi o serie de reconstituiri după crime celebre, realizate de Lidia Mitchievici (ex Puterea) şi criminalistul Dan Antonescu.
• Topul companiilor cu cele mai mari profituri din lume
Câştiguri de zeci de miliarde de dolari în plină criză. Pentru aceste companii-gigant, este un lucru obişnuit. CNN Money a realizat topul celor mai profitabile companii din lume. Unele au înregistrat anul trecut câştiguri de câteva ori mai mari decât în 2009. Primele poziţii ale clasamentului sunt ocupate în special de companii petroliere care, ajutate de preţurile ridicate ale ţiţeiului, au înregistrat avansuri semnificative în 2010: 1. ExxonMobil. În 2010, profitul gigantului petrolier s-a ridicat la 30,5 miliarde de dolari +59% profit. 2. AT&T. Gigantul telecom american a terminat 2010 cu un profit de 19,9 miliarde de dolari, reprezentând o creştere de aproape 60%. 3. Chevron. Compania petrolieră (a doua ca mărime din SUA, depăşită doar de Exxon Mobil) a avut un profit de 19 miliarde de dolari în 2010, în creştere cu 82% faţă de 2009. 10. Berkshire Hathaway. Fondul de investiţii condus de Warren Buffett, cel supranumit "Oracolul din Omaha", a obţinut profituri în valoare de 13 miliarde de dolari în 2010 + 61%.
• CURENTUL
• Penibilul Irinel Columbeanu plânge şi pe la Guvern
Iri, piticul porno, a dat în bengă. Demenţa degenerativă a atins şi depăşit pragul paroxismului. De ieri, spumegă pe toate canalele media la adresa "ţigăncii", "prostituatei", "nenorocitei" - mama copilului său - ba mai mult, s-a dus la Guvern "să-l rezolve" însuşi Emil Boc. S-a dus bombănind verzi şi uscate presei, dar pe fond ca să ceară "implicarea autorităţilor de stat" ca pe vremea lu" ta-su, când se apela la "instanţa" şi influenţa barosanilor de la Partid pentru orice aranjamente. Columbeanu a cerut sancţionarea angajaţilor de la Agenţia pentru Protecţia Copilului pentru că "nu îşi îndeplinesc sarcinile şi obligaţiile pentru care sunt plătiţi", cerându-i premierului Emil Boc să îi demită pe cei ce nu au decis în favoarea sa în cazul custodiei Irinei.
• Hayssam - condamnat la muncă silnică în Siria pentru că a colaborat cu Israelul
Procesul fugii lui Omar Hayssam a fost amânat la CA Oradea, după ce avocatul sirianului a prezentat un document care atestă că acesta este într-o închisoare militară din Siria, fiind condamnat pentru "atentat la siguranţa statului sirian", iar judecătorul a cerut demersuri privind audierea acestuia. Documentul este o decizie executorie a Înaltei Curţi de Securitate siriene, din 9 august 2010, potrivit căreia Omar Hayssam a fost arestat în 9 ianuarie 2008 şi condamnat la patru ani de muncă silnică pentru săvârşirea unor infracţiuni la o lege specială a statului sirian. "Decizia a fost transmisă familiei lui Omar Hayssam.
• Răcirea, de Tia Şerbănescu
Poate că ar trebui să ne obişnuim cu gândul că lumea - şi ca dânsa suntem noi - nu va ieşi din criză cel puţin un deceniu de acum încolo. Aşa că dl Băsescu spunând că "suntem pe o platformă care ne permite să fim pregătiţi dacă se produce o reizbucnire a crizei mondiale" descria, de fapt, în termeni portocalii o situaţie gri: platforma e targă, noi nu suntem pregătiţi (şi nici SUA şi nici UE) pentru criză iar criza mondială reizbucneşte zilnic. Dar nu ne serveşte la nimic să ne văicărim şi nici să mai ezităm cu restructurările căci fiecare ezitare costă dublu.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Cât mai costă o vilă sau o casă?
Preţurile acestora au scăzut anul acesta mai rapid decât ale apartamentelor. Cel mai mult s-au ieftinit casele din Constanţa şi Bucureşti, la Braşov fiind consemnate singurele scumpiri. O vilă de 120 mp, în Bucureşti costă 164.000 euro, în Iaşi 80.000 euro, iar în Constanţa 120.840 euro.
• Maşinile noi, mai căutate decât cele vechi în aprilie
Luna trecută s-au înmatriculat 5.000 de autovehicule noi şi numai 4.000 second-hand. Acum un an, achiziţiile de autoturisme noi erau cu 44 la sută mai mari. Încurajaţi de autorităţi prin facilităţile acordate prin programul Rabla, atât pentru persoane fizice, cât şi juridice, românii s-au arătat în aprilie mai interesaţi de cumpărarea autoturismelor noi decât a celor second-hand.
• Proiectul de fuziune nucleară - o afacere extravagantă şi costisitoare
Costurile proiectului Iter UE creează nemulţumiri în rândul cetăţenilor din Germania, acestea fiind aşteptate să depăşească 15 miliarde de euro, triplu faţă de cât se estimase anterior. Primele rezultate concrete ar putea fi obţinute abia în 2018. Proiectul de fuziune nucleară are ca scop generarea de energie prin fuziunea atomilor, în loc de a-i împărţi, aşa cum este în cazul tehnologiei nucleare curente. Sebastien Balibar, un fizician francez specializat în domeniul nuclear, a atras atenţia asupra funcţionării proiectului finanţat de UE: "Noi spunem că vom pune soarele într-o cutie. Ideea este interesantă. Problema este că nu ştim cum să realizăm cutia", a adăugat omul de ştiinţă.
• Piaţa de fuziuni şi achiziţii a început să se dezgheţe
Ernst&Young: Valoarea M&A din primul trimestru a crescut la 270 mil. euro. ""Anul 2011 va aduce tranzacţii mici, dar mai numeroase, iar preluările mari vor fi în continuare limitate"". Piaţa a scăzut cu 20% anul trecut, la 3 miliarde de dolari, fiind încheiate 106 tranzacţii.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Crin Antonescu parchează PNL pe stânga
Liberalii au crescut în preferinţele electoratului asimilat de regulă social-democraţilor şi lasă culoar liber pentru PDL pe zona de dreapta, unde e plasat de 32% dintre alegători. La trei luni de la alianţa cu PSD-iştii, liberalii câştigă noi adepţi din zona stângii, arată un sondaj CCSB, la comanda Antena 3. Un lucru previzibil, spun analiştii politici, care ar putea, în schimb, crea probleme de identitate liberalilor atunci când vor renunţa la parteneriatul cu social-democraţii. În acelaşi timp, cercetarea arată că PNL se mută electoral spre centru, ceea ce diferă de poziţia sa politică tradiţională.
• Mâine aflăm că am scăpat de recesiune. Ce facem cu criza?
Analiştii financiari contactaţi de EVZ dau ca sigură ieşirea României din recesiune. Totuşi, ei avertizează că nu e timpul să ne culcăm pe o ureche, ci să continuăm reformele începute. Specialiştii spun că datele statistice vor anunţa sfârşitul recesiunii, fiind astfel de acord cu opiniile guvernanţilor şi ale FMI. Deşi a avut o evoluţie modestă, economia, spun aceştia, a reuşit să continue în primele trei luni creşterea înregistrată în ultimul trimestru din 2010, ceea ce, în termeni tehnici, ar înseamna că am ieşit din recesiune. Prognozele de creştere ale economiştilor locali, dar şi ale autorităţilor indică o creştere de 0,3% sau chiar peste 1% a economie, în primul trimestru faţă de ultimele trei luni din 2010. Cererea venită din exterior a fost motorul creşterii economice în primul trimestru, turând motoarele exporturilor, spun analiştii.
• DEZVĂLUIRE EVZ: Iliescu dădea indicaţii preţioase Securităţii
Un colonel în rezervă vorbeşte în premieră despre cum coordona Ion Iliescu Securitatea din Iaşi în perioada în care era prim-secretar acolo. Mereu a dezminţit orice legătură a sa cu acţiuni de poliţie politică. Dimpotrivă, fostul preşedinte Ion Iliescu a afirmat în nenumărate rânduri că, dacă a influenţat cumva Securitatea prin funcţiile politice pe care le-a deţinut înainte de 1989, a făcut-o în favoarea celor persecutaţi. Un fost securist arată însă că, în calitate de prim-secretar la Iaşi, Ion Iliescu nu avea doar o legătură formală de coordonare cu Securitatea locală, ci se implica cât se poate de serios.
• Fondul Proprietatea, condus bine de manageri privaţi
Administratorul activelor de 4 miliarde de euro nu a ezitat să se lupte cu statul român, cel care l-a angajat, dacă interesele lor nu au fost comune. Autorităţile române sunt presate de FMI să aducă manageri din sectorul privat la unele dintre marile companii deţinute. Deocamdată, singurul exemplu pe care îl avem în România despre ce înseamnă management privat la o societate de stat ar fi dat de Franklin Templeton, care în septembrie 2010 a preluat în administrare Fondul Proprietatea (FP), cu active de 4 miliarde euro şi unde Ministerul Finanţelor încă mai deţine 36,8% din acţiuni. Ce a făcut de la preluarea mandatului de administrator? Reprezentanţii FT spun că, în primul rând, au reuşit să listeze Fondul la BVB într-un timp foarte scurt, de 3 luni de la preluarea mandatului, "ceea ce managementul precedent nu a reuşit".
• Ce averi au "boierii" din companiile de stat
Unul dintre cei mai bogaţi directori generali ai companiilor de stat este Marcel Piteiu, aflat în fruntea producătorului naţional de gaze naturale Romgaz. Şi şeful de la Hidroelectrica se poate lăuda cu o avere impresionantă. Romaniacurata.ro a făcut o centralizare a averilor şi veniturilor pe ultimul an ale directorilor generali din cele 64 de unităţi de stat de sub autoritatea Ministerului Economiei, cu precizarea că o parte dintre ei nu şi-au depus declaraţiile de avere şi de interese.
• Ioana Maria Vlas, în noul dosar "FNI": "În locul meu, ar trebui să fie Sorin Ovidiu Vîntu. Dânsul a luat banii, nu eu!"
Judecată şi condamnată deja în procesul "FNI", Ioana Maria Vlas a fost chemată din nou în instanţă, după ce peste 5.300 de dosare ale unor păgubiţi ai FNI din Sibiu nu au fost incluse în procesul iniţial. Noul proces a început însă cu o amânare, pentru a putea fi înregistrate toate plângerile. Ioana Maria Vlas a stat, astăzi, mai bine de patru ore în sala de judecată, împreună cu păgubiţii FNI din Sibiu ale căror dosare au fost "uitate într-un sertar de cineva", şi nu au făcut parte din procesul iniţial. Acuzată din nou, la mai bine de şapte luni de când a fost eliberată din penitenciar, Ioana Maria Vlas susţine că nu mai poate fi judecată încă odată în dosarul FNI şi că răspunzător pentru cei peste 5.300 de păgubiţi din Sibiu este cel care nu a trimis instanţei dosarele în procesul iniţial.
• Dosarul "FNI", la un pas de a fi redeschis
Potrivit unor surse judiciare, există posibilitatea ca întreg dosarul "FNI", în care Ioana Maria Vlas a fost judecată şi găsită vinovată, să fie redeschis odată cu revenirea în ţară a lui Nicolae Popa. "Este posibil să se rejudece tot dosarul, pentru că Nicolae Popa a fost judecat şi condamnat în lipsă", susţin sursele judiciare. Potrivit acestora, este puţin probabil ca Ioana Maria Vlas să fie reţinută din nou, pentru că "nu reprezintă un pericol public", ea urmând să fie cercetată în libertate.
• FINANCIARUL
• Exclusiv! Scrisoarea către FMI: Guvernul vrea să bage iar bani în firmele de stat cu pierderi
Firmele la care Executivul este acţionar unic vor avea, începând cu luna decembrie, un management privat. Guvernul se angajează, în scrisoarea de intenţie ce va fi trimisă boardului Fondului Monetar Internaţional, să şteargă datorii ale companiilor naţionale către bugetul general consolidat sau să-şi majoreze capitalul la aceste firme, potrivit documentului obţinut de "Fin.ro". Executivul a cerut deja acordul Comisiei Europene pentru a putea oferi noi ajutoare de stat întreprinderilor datoare. FMI a acceptat o astfel de măsură doar cu promisiunea că acele companii vor fi restructurate potrivit unui plan concret.
• Licitaţie de maşini: "Bătaie" pentru un Ferrari F 430 Spider, dezinteres pentru Logan
Un Audi Q7, cu 207.000 kilometri la bord, a fost adjudecat cu 19.100 de euro, iar un Alfa Romeo GT 3.2 V6, cu 50.000 kilometri la bord, a fost achiziţionat cu 4.600 de euro. Societăţile de profil au recuperat în ultimii doi ani peste 15.000 de autoturisme. Criza din ultimii doi ani a condus la o reorientare a afacerilor companiilor de leasing, de la vânzători de produse financiare la dealeri auto. Piaţa leasingului a fost industria financiară care a înregistrat cele mai dramatice scăderi, de 74% în 2009 şi de 14% anul trecut şi, totodată, a fost sectorul în care s-au efectuat cele mai numeroase schimbări de manageri.
• 27 de companii nu mai îndeplinesc criteriile de menţinere la Bursă
Pe piaţa Rasdaq figurează sute de firme netranzacţionate de doi-trei ani sau transformate în SRL-uri. Una dintre problemele pieţei autohtone de capital este tocmai lichiditatea scăzută, care nu permite unor investitori de calibrul fondurilor străine de investiţii să plaseze sume importante fără a ridica excesiv cotaţiile. Bursa se pare că nu mai are nici "marfă" foarte atractivă, o treime din companiile listate fiind în situaţia de a nu îndeplini unul sau mai multe criterii de menţinere la cotă. Dar Bursa preferă să aştepte depăşirea crizei de lichiditate decât retrogradarea companiilor.
• BCR a lansat un "Facebook" pentru microîntreprinderi
5.000 de societăţi s-au înscris deja pe platforma băncii, iar estimările arată ca 50.000 de microîntreprinderi vor accesa portalul. Instituţia de credit avea la finalul lunii martie un sold total al împrumuturilor acordate antreprenorilor de peste 2 mld. lei. BCR, cea mai mare bancă locală în funcţie de active, a lansat o platformă online dedicată microîntreprinderilor, reprezentanţii instituţiei de credit spunând că portalul reprezintă un "Facebook" pentru antreprenori.
• Prof. dr. Dan Voiculescu: UE oferă fonduri pentru persoanele concediate, dar guvernul Boc nu le solicită!
Dan Voiculescu, vicepreşedintele Senatului, a depus o interpelare parlamentară, adresată prim-ministrului Emil Boc, referitoare la accesarea Fondului European de Ajustare la Globalizare (FEAG) dedicat persoanelor afectate de concedierile determinate de globalizare şi criza economică. Senatorul Dan Voiculescu menţionează că fiecare stat membru UE poate primi până la 65% din costurile Planului naţional de sprijin pentru persoanele concediate.
• Mărcile germane de lux ating noi recorduri pe piaţa auto
BMW, Audi şi Mercedes trăiesc cele mai bune momente din punctul de vedere al vânzărilor mondiale. Producătorii germani de autoturisme de lux au raportat creşteri puternice pentru primul trimestru, menţinând aceleaşi ritmuri şi în luna aprilie, pe baza rezultatelor din China şi din alte state emergente. Grupul BMW, cel mai mare producător mondial de autoturisme premium, a anunţat o creştere anuală pentru aprilie de 17,9% şi intenţia de a vinde peste 1,5 milioane de autovehicule în 2011, ceea ce ar însemna un nou record. Compania a vândut luna trecută 113.078 de autoturisme BMW, în creştere cu 14,8%, şi 458 de limuzine Rolls-Royce, în creştere cu 115,9%.
• Tranziţia la moneda unică va fi negociată în intervalul 4-4,3 lei/euro
Dacă Banca Centrală Europeană (BCE) va accepta candidatura României, paritatea de tranziţie la moneda unică va fi negociată undeva în intervalul 4-4,3 lei/euro, se arată într-un raport al băncii de investiţii Renaissance Capital. Astfel, BNR va rezista presiunilor de apreciere pe lei dincolo de 4 lei/euro în 2011 probabil şi anul viitor, anticipează Charles Robertson, Global Chief Economist şi Head of Macro-Strategy la Renaissance Capital. Adoptarea euro rămâne o problemă delicată, întrucât depinde de acceptarea României în mecanismul ERM-2 de către BCE. Instituţia europeană a refuzat Bulgaria în 2007, în pofida stabilităţii levei din ultimii 10 ani.
• Asociaţia investitorilor de pe bursă îl acuză pe Florin Pogonaru de manipulare de preţ
AIPC îl acuză pe Florin Pogonaru că încearcă să manipuleze preţul din oferta de preluare pe care trebuie să o deruleze la Prodplast (PPL), după ce un off-shore din Cipru, asociat cu omul de afaceri şi acţionar la Prodplast, a arătat că acţionează concertat cu unele firme ale lui Pogonaru. "Solicităm CNVM analizarea tranzacţiilor efectuate de Avaliser Trading (off-shore asociat cu Pogonaru la firma Floreasca Development - n.r.). De asemenea, considerăm că preţul din oferta publică de preluare care trebuia iniţiată de mai bine de un an de societăţile menţionate mai sus trebuie să fie determinat pe baza unui raport de evaluare, fără luarea în calcul a tranzacţiilor efectuate de Avaliser Trading, întrucât acestea ar putea manipula preţul din viitoarea ofertă publică de preluare", se spune într-o adresă trimisă de AIPC CNVM.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Secret: cât ne costă traiul familiei Băsescu în palatul lui Ceauşescu?
Reşedinţa prezidenţială, Vila Lac 3, a fost trecută, pe şest, în patrimoniul privat al statului, pentru a putea fi vândută. RAAPPS refuză să facă publice costurile şederii familiei Băsescu în palatul din Primăverii, costuri suportate, evident, din bugetul public. Jurnalul Naţional a solicitat RAAPPS, în baza legii liberului acces la informaţii de interes public, să comunice care este suma totală a investiţiilor realizate de stat la Vila Lac 3, de când familia Băsescu s-a mutat acolo până în prezent, care este suma totală a facturilor de întreţinere aferente Vilei Lac 3 din 2005 până în prezent şi cât a costat întreţinerea spaţiilor verzi, a terenului de tenis şi a patinoarului aferente reşedinţei prezidenţiale. După cum se ştie, deşi are o locuinţă în Bucureşti, celebra casă din Mihăileanu, pe care a promis că o va da înapoi statului după ce s-a aflat că şi-a dat-o singur când era primar, Traian Băsescu locuieşte de la 1 iulie 2005 în Vila Lac 3 din Cartierul Primăverii, în Strada Turgheniev nr. 22-24.
• O noapte cu poveşti în Cimitirul Bellu
Sâmbătă noaptea, pe 14 mai, intrat în circuitul Noaptea Muzeelor, Bellu va fi deschis şi-şi va aştepta vizitatorii...Poveşti din alte timpuri şi legende multe se ascund printre aleile Cimitirului Bellu. Doamna cu Umbrela, cea despre care se spune că s-ar uita acum şi pentru totdeauna înspre mormântul celui care a ucis-o, fraţii Poroineanu, a căror poveste de dragoste a rămas până azi tulburătoare, Iulia Hasdeu cu monumentul ei straniu, cunoscut în toată lumea, morminte ale oamenilor celebri care au trecut prin România ultimelor secole, toate se află la Cimitirul Bellu. Care, sâmbătă noaptea, pe 14 mai, intrat în circuitul Noaptea Muzeelor, va fi deschis şi-şi va aştepta vizitatorii... cu torţe, cu lumânări, cu flori pentru un pelerinaj la cele mai importante dintre monumente.
• Ponta: Un PDL condus de Blaga poate să fie o opoziţie la USL
Preşedintele PSD a declarat, astăzi, la Piteşti, că, după ce USL va ajunge la guvernare, un PDL condus de Vasile Blaga ar putea să reprezinte o opoziţie faţă de noua putere, spre deosebire de un PDL condus de Emil Boc şi de susţinătorii acestuia. "Dacă vom reuşi ceea ce ne propunem (...), şi anume să avem o altă guvernare, după aceea un preşedinte din partea USL, văd o diferenţă fundamentală între un PDL condus de Vasile Blaga, care poate să fie o opoziţie la guvernare şi la majoritatea USL, şi un PDL al doamnelor preşedintelui, doamna Udrea, doamna Anastase, doamna Turcan, doamna Barbu, domnul Boc şi toţi ceilalţi, care nu pot să fie opoziţie la USL, ci trebuie să răspundă în faţa legii, aşa cum probabil vor răspunde în faţa românilor la vot, pentru fraudarea bugetului public, pentru faptele de corupţie, pentru abuzurile pe care le-au făcut, pentru subminarea economiei naţionale, pentru îndatorarea României pe termen foarte lung, pentru condiţiile inacceptabile pe care le-au primit şi vor să le pună în practică de la FMI, (...) pentru nenumăratele ilegalităţi", a afirmat Ponta, potrivit de agerpres.ro.
• NAŢIONAL
• CEDO condamnă statul român la plata de daune faţă de un deţinut de la Jilava. 13.000 de euro despăgubiri că l-au pişcat puricii
Trimis în judecată de procurori în luna noiembrie a anului trecut şi încarcerat în Penitenciarul Jilava, Gheorghe Costică Teodoreasa s-a plâns Curţii Europene a Drepturilor Omului de tratamentul degradant la care este supus în puşcărie. Astfel, deţinutul a acuzat atât aglomeraţia din celulă, cât şi faptul că aceasta colcăie de şoareci, păduchi şi purici, care l-au şi ciupit. Constatând că a fost încălcat articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, magistraţii de la Strasbourg i-au dat dreptate arestatului învinuit de înşelăciune în convenţie cu consecinţe deosebit de grave şi au obligat statul român la plata de despăgubiri morale în valoare de 13.000 de euro.
• Preţul aurului o ia razna!
Criza economică a schimbat radical interesul oamenilor pentru felul în care îşi protejează economiile. Aurul a devenit monedă de schimb, iar preţul acestuia a crescut constant de la sfârşitul anului trecut. Trendul acesta se poate menţine până la începutul anului viitor, când este aşteptată a creştere cu 30%, potrivit Deutsche Bank AG. Mai mult, directorul general pentru tranzacţii cu mărfuri al băncii germane, Hal Lehr, anticipează nivelul de 2.000 de dolari pe uncie, în următoarele 8 luni. Investitori de rangul lui George Soros şi John Paulson au investit în aur, văzând cum preţul acestuia explodează, pe fondul crizei datoriilor suverane, neliniştilor economice şi civile de pe tot globul. Recordul din urmă cu o săptămână, de 1.577,56 dolari/uncie, a ridicat preţul la o valoare de şase ori mai mare decât cea înregistrată în august 1999.
• Cetatea celor Şapte Coline e tristă şi pustie zilele astea. Apocalipsă la Roma!
Italienii trăiesc aceste zile cu spaima în suflet că vine cutremurul apocaliptic despre care prezicătorul Raffaele Bendani a zis că va lovi Roma la 11 mai 2011. Plus, minus două, trei zile. Mussolini l-a înnobilat pe prezicător , făcându-l Cavaler al Ordinului Coroanei Italiei. Dar l-a şi exilat, interzicându-i să mai facă publice prezicerile sale. Raffaele Bendani dezvoltase o teorie conform căreia mişcarea plăcilor tectonice este determinată de mişcarea planetelor, care au un efect combinat asupra Pământului şi este perfect predictibilă. El a prezis cutremurul de la 13 ianuarie 1915, care a ucis 30.000 de oameni în Avezzano. În 1923, a prezis că un cutremur va lovi Italia la 2 ianuarie 1924. A greşit doar cu două zile. În 1976, a prezis cutremurul din 6 mai, care a ucis o mie de oameni la Friuli şi a lăsat fără un acoperiş deasupra capului peste 45.000 de oameni.
• PUTEREA
• Peste 230 de câini comunitari au fost ucişi într-o singură noapte la Botoşani
Sute de câini comunitari au fost omorâţi de angajaţii unui adăpost din Botoşani, au declarat reprezentanţii Asociaţiei pentru protecţia animalelor ADOR. Viceprimarul oraşului susţine că are acte medicale din care reiese că animalele erau bolnave de jigodie, iar tratamentul este foarte scump ridicându-se la 500 de lei per animal. La vederea jurnaliştilor angajaţii Serviciului Public de Administare a Bazelor Sportive şi Zonelor de Agrement Botoşani au devenit violenţi şi au aruncat cu cărămizi şi au pornit furtunurile cu apă. Reprezentanţii ADOR susţin că unii dintre angajaţii primăriei erau în stare de ebrietate.
• Ponta şi Crin văd doar la televizor meciul dintre Blaga şi Boc. Băsescu - invitat, USL interzis la Convenţia Naţională a PDL
Liderii USL nu vor participa weekendul acesta la Convenţia Naţională a PDL. Lista de invitaţi făcută de pedelişti cuprinde doar aliaţii: partenerii de guvernare, liderii Partidului Popular European, membrii societăţii civile şi - bineînţeles - Traian Băsescu. Liderul lor spiritual, preşedintele României însă nu le-a spus deocamdată nici "da" nici "ba" democrat-liberalilor. Nu s-a decis încă dacă va supraveghea cu propriii ochi meciul pentru funcţii şi bani dintre favoritul său Emil Boc şi Vasile Blaga. Mai mult, el susţine că nici măcar nu a primit invitaţia. PDL se jură că ea a fost transmisă.
• Ministrul Educaţiei s-a sucit. Funeriu plăteşte profesorii la Bac, încălcându-şi propria lege
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) trece peste prevederile "Legii Funeriu" şi va plăti profesorii care participă la examenul de bacalaureat. Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea, afirmă că sumele destinate pentru plata dascălilor vor fi aceleaşi ca anul trecut. Oficialii MECTS nu explică însă dacă sumele vor fi din nou diminuate cu 25%. Sindicatele din învăţământ susţin că, probabil, Ministerul Educaţiei s-a temut de boicotarea examenului. Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), sumele acordate pentru plata profesorilor care au participat la Bacul de anul trecut au fost mai mici cu 50% faţă de 2009.
• Cum se poate vinde şina de cale ferată la un preţ ""de 2 lei"". Afaceri de milioane de euro după închiderea celor 1.500 km de linii
Ministerul Transporturilor se pregăteşte să îmbogăţească în mod oficial colectorii de fier vechi. Ca să nu se mai chinuie să fure şină de cale ferată de la CFR, firmele care se ocupă de comercializarea de fier vechi sau a altor tipuri de metale feroase vor avea posibilitatea să cumpere oficial fier vechi de la CFR, la o valoare de inventar de peste 20 de ori mai mică faţă de nivelul pieţei. România este singura ţară din Europa care nu a construit nici măcar un kilometru de cale ferată în ultimii 21 de ani. Incredibil, singurul tronson de cale ferată reabilitat după 1989 este secţiunea dintre Bucureşti şi Câmpina, care a fost modernizat în perioada fostului director general al CFR SA, Mihai Necolaiciuc.
• Un fals ziarist de la ""Adevărul"", urmărit internaţional, a fost prins de poliţişti
Un individ, urmărit general din anul 2006 pentru executarea a două pedepse cu închisoarea pentru înşelăciune, a fost prins în Capitală. Din convorbirile telefonice interceptate anchetatorii au aflat că acesta şantaja acum primari, ameninţându-i că va dezvălui în cotidianul "Adevărul" informaţii care le-ar putea periclita imaginea. Anchetatorii au reuşit să dea de urma lui după ce a şantajat mai mulţi primari şi primăriţe din şase judeţe ale ţării. El, Traian Sorin Badea, îşi declina identitatea de jurnalist în cadrul trustului patronat de Dinu Patriciu şi îi ameninţa pe edili că în cazul în care nu îi vor plăti o sumă de bani atunci acesta va da publicităţii informaţii care puteau periclita imaginea acestora.
• Un secret de 60 de milioane de dolari. China ""pofteşte"" şi la elicopterul ""invizibil"" american prăbuşit în Pakistan
Armata chineză vrea să examineze cât mai curând posibil resturile elicopterului "invizibil" american care s-a prăbuşit în timpul raidului în care a fost ucis Osama bin Laden, au declarat oficiali pakistanezi pentru ABC News. Casa Albă şi Departamentul Apărării au refuzat în repetate rânduri să comenteze ce tip de elicopter s-a prăbuşit, dar şi cauzele căderii. Vecinii lui Bin Laden din Abbottabad au declarat că nu a auzit elicopterele în noaptea raidului. "Este posibil să îi lăsăm să se uite", a spus una dintre sursele de la Islamabad. În replică, un oficial american, citat sub acoperirea anonimatului de postul de televiziune, a precizat că ar fi "şocat" dacă chinezii nu au văzut deja elicopterul secret.
• Două luni de foc pentru liberali şi pesedişti. PSD şi PNL bat la uşa a 100.000 de oameni
În următoarele 60 de zile puteţi avea surpriza că cineva vă bate la uşă şi vă ia la întrebări pe teme politice. Dacă se va întâmpla acest lucru, vă aflaţi printre cei 100.000 de români de la care liberalii şi pesediştii vor să afle ce preferinţe aeţi în materie de candidaţi pentru alegerile locale. Operatorii de interviu vă pot chestiona cu cine votaţi la primărie, la preşedinţia consiliului judeţean, dar şi ce părere aveţi despre Emil Boc, Traian Băsescu şi PDL.
• România are şanse pentru o creştere economică puternică în anii 2012-2015. Ţara noastră va deveni unul dintre cei mai siguri emitenţi de titluri din Europa
România va deveni unul dintre cei mai siguri emitenţi de titluri din Europa, iar revenirea ratingului de credit la categoria "investment grade" nu ar fi o surpriză, potrivit băncii de investiţii Renaissance Capital. Deşi datoriile au urcat puternic la mijlocul deceniului trecut, alimentând o expansiune economică accentuată urmată de o prăbuşire, nivelul absolut de îndatorare rămâne unul scăzut comparativ cu alte ţări (Letonia, Ungaria), existând o şansă bună pentru o nouă perioadă de creştere economică puternică în anii 2012-2015, apreciază Charles Robertson, global chief economist şi head of macro-strategy la banca de investiţii Renaissance Capital.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• "Boagiu a cerut verificarea licitaţiilor lui Berceanu"
Cele mai mari nereguli în organizarea licitaţiilor se înregistrează la spitale, care derulează fonduri de zeci de milioane de euro, spune Cristina Trăilă, şefa Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Cea mai mare amendă a fost dată tot unui spital, Alexandru Obregia din Bucureşti, dar ANRMAP are doar 16 agenţi constatatori pe o piaţă în care 13 mii de instituţii publice derulează licitaţii pentru contracte de 19 miliarde de euro. Nereguli multe şi mari se înregistrează şi la primării sau ministere, dar sunt greu de depistat, explică Trăilă, care a constatat că "o mână spală pe alta" fiindcă nici primarii, nici miniştrii nu-şi reclamă predecesorii.
• UE. Parisul şi Roma dispuse să sacrifice libera circulaţie pentru stoparea imigraţiei. Spaţiul Schengen, în pragul dispariţiei
La Bruxelles are loc reuniunea miniştrilor europeni de Interne care analizează propunerile Comisiei Europene de reintroducere temporară a controalelor la frontierele naţionale în zona Schengen, ceea ce ameninţă libera circulaţie în interiorul Europei. Sub presiunea Franţei şi a Italiei, care cer o revizuire a acordului Schengen din cauza imigranţilor tunisieni, Comisia Europeană (CE) a acceptat să analizeze posibilitatea restabilirii temporare a controalelor la frontierele din interiorul spaţiului Schengen, dar numai în situaţii "excepţionale", în funcţie de condiţii stricte care să nu fie decise decât la nivel european.
• ENERGIE. Barilul românesc este extras cu 16 dolari şi se vinde cu 90. Cât a câştigat Petrom din scumpirea benzinei
Cursul dolarului a măcinat profiturile obţinute de pe urma carburanţilor mai scumpi.Scumpirea cu aproape 20% a benzinei a adus un plus de doar 4% la profitul operaţional net al Petrom. Însă aprecierea dolarului a umflat atât de mult ratele bancare şi asigurările împotriva fluctuaţiilor de preţ încât compania raportează pierdere financiară. Petrom a reuşit să îşi menţină constant volumul de vânzări în litri, în primul trimestru faţă de perioada similară a anului trecut. Însă încasările sale au crescut cu mai mult de 25%, până la aproape 1,2 miliarde de euro, ca urmare a scumpirii carburanţilor. Totuşi, profitul nu a crescut decât cu 4%, ajungând la 200 de milioane de euro.
• ZIARUL FINANCIAR
• Sistemul antirachetă de la Deveselu este unic în lume
România va fi prima ţară în care va fi instalat sistemul de interceptare terestru care va fi dotat cu rachete din categoria SM 3 (Standard Missile 3), conform agenţiei care coordonează apărarea antirachetă a SUA. "În prezent nu există instalaţi nicăieri în lume interceptori tereştri SM 3" precum cei ce vor fi aduşi la Deveselu, dar "se află în construcţie un sistem de testare în Hawaii", a declarat Richard Lehner, purtătorul de cuvânt al Agenţiei americane de Apărare împotriva Rachetelor. Acest sistem este diferit de cele pe care SUA le mai utilizează pentru a se apăra de un posibil atac cu rachete balistice.
• Petrom, profit de 200 mil. euro pe o piaţă în scădere
Afacerile în trim. I ale celei mai mari companii locale au fost de 1,17 mld. euro, plus 27%. Petrom, cea mai mare companie din piaţă, a raportat din nou creşteri de afaceri şi profit, deşi piaţa pe care activează şi-a continuat scăderea. Scumpirile repetate de la pompele de benzină, dar şi tăierile de costuri au întors însă în favoarea companiei o cerere care a refuzat să crească în ciuda revenirii economice timide de la începutul anului. Firma a ajuns în trimestrul I la afaceri de 4,97 mld. lei (1,17 mld. euro), în creştere cu 27% faţă de T1 2010. Profitul net, conform standardelor internaţionale, a ajuns la 841 mil. lei (199,1 mil. euro), în creştere cu 4%, fiind afectat de impactul unui rezultat financiar negativ de 43 mil. euro.
• Băncile au umplut conturile BNR cu 1,3 mld. lei zilnic, în loc să caute clienţi pentru credite
Băncile au plasat în fiecare zi lucrătoare din acest an, pe medie, 1,3 miliarde lei (circa 320 mil. euro) în facilitatea de depozit pe o zi de la BNR, în condiţiile în care pe piaţă s-a acumulat un exces de lichiditate, bani pe care bancherii nu sunt dispuşi să-i plaseze în credite. Astfel, în primele patru luni s-au acumulat rulaje de 113 miliarde lei (26,7 mld. euro) prin facilitatea permanentă de depozit pe o zi. Doar în luna aprilie s-au înregistrat rulaje de 34,6 miliarde lei, cu 7,5% peste media lunară din 2010.
• Fondul Proprietatea a atins un nou minim pentru că pe piaţă vor intra un miliard de acţiuni noi
Bursa a scăzut cu 0,96%, pe fondul unei lichidităţi de peste 11 mil. euro, susţinută de titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au atins un nou preţ minim de la listare. Bursa s-a plasat în ultima lună pe o tendină corectivă, de la acea dată indicele BET pierzând până în prezent circa 6,6% din valoare. Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, Adrian Tod, crede că unii investitori vând acum acţiuni la Fondul Proprietatea în aşteptarea că le vor recumpăra la un preţ mai mic după ce statul va relua efectiv procesul de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni FP.
• BRD: Trezoreria va atrage în acest an de pe pieţele externe peste 1,8 mld. euro, prin împrumuturi pe termen mediu
Ministerul Finanţelor va împrumuta în acest an 7,5 miliarde lei (1,8 miliarde euro) de pe pieţele externe prin programul MTN (Medium Term Notes), în condiţiile în care nevoia totală de finanţare pentru 2011 este estimată la 86 miliarde de lei (circa 21 miliarde euro), potrivit BRD. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi a anunţat marţi că România va efectua prima emisiune prin programul MTN (Medium Term Notes) în prima parte a acestui an şi va lansa o altă licitaţie în a doua parte a anului 2011.