REVISTA PRESEI 12.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 12 iunie 2013

ADEVARUL

Preşedintele Traian Băsescu: "Am declanşat procedura unui nou referendum

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, aseară, că a declanşat procedura de organizare a unui nou referendum, în cadrul căruia românii îşi vor putea exprima dorinţa în legătură cu Parlamentul unicameral şi cu un număr de 300 de parlamentari. Şeful statului şi-a motivat decizia, precizând că actuala majoritate parlamentară nu a respectat rezultatul referendumului din anul 2009. "Voi emite decretul în funcţie de ceea ce se întâmplă în Parlament şi la CCR. Voi emite decretul astfel încât să dau posibilitatea românilor să se pronunţe din nou dacă vor Parlament unicameral. Este obligaţia mea să utilizez toate mijloacele constituţionale", a precizat şeful statului. Traian Băsescu a mai făcut precizarea că va emite decretul şi în funcţie de ce se întâmplă cu legea referendumului. "Sunt hotărât să-i determin pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor", a conchis Traian Băsescu.

CAMPANIE "Adevărul": Constituţie contra României

Parlamentarii se grăbesc să impună o Lege Fundamentală în care doar interesele lor contează. Ziarul "Adevărul" demarează o campanie de sancţionare a amendamentelor controversate şi inutile. Comisia de revizuire a Constituţiei lucrează deja de şase zile şi, după calendarul stabilit, a ajuns deja la jumătatea timpului alocat adoptării amendamentelor. Asta face să se lucreze în mare grabă, iar amendamentele sunt adoptate fără mari dezbateri, graţie majorităţii copleşitoare pe care o are USL. Grabei cu care se adoptă amendamente i se adaugă câteva fenomene deja evidente şi care nu sunt de bun augur pentru ajungerea la un text constituţional coerent, modern şi închegat din punct de vedere juridic. Dan Nica, ministrul pentru Societate Informaţională, la Adevărul Live: "În ultimii cinci ani au fost angajaţi 6.000 de oameni la Poştă"

Poşta Română nu poate fi privatizată cu datorii de 242 milioane de lei către buget iar acestea vor fi convertite în acţiuni, a declarat, la Adevărul Live, Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională. SIF-urile făcuseră un consorţiu pentru a participa la privatizarea Poştei. Dar în ultima lună înainte de privatizare poştaşii au făcut grevă, protestând împotriva reducerii programului de lucru, dar ei dorind de fapt concedieri. Apoi s-a descoperit o neregulă financiară de către ANAF, ceea ce a însemnat o datorie suplimentară de 107 milioane de lei. În final, cu datorii la buget de 242 milioane de lei, compania nu poate fi privatizată. Le vom converti în acţiuni. În ultimul an, pierderile s-au redus cu 130 de milioane de lei, nici nu se poate mai mult. În ultimii cinci ani au fost angajaţi 6.000 de oameni. Salariile sunt 80% din cheltuielile companiei.

Căpuşele de stat rămân să paraziteze Hidroelectrica

Reducerea tarifelor pentru apa uzinată şi transferul proiectelor de investiţii cu altă utilitate decât energia sunt principalele promisiuni pe care Guvernul le-a făcut în momentul deschiderii insolvenţei Hidroelectrica şi nu le-a onorat nici până acum, când producătorul se apropie cu paşi repezi de ieşirea din această procedură. Ambele sunt printre cauzele care au dus la situaţia financiară dezastruoasă de anul trecut a companiei, potrivit raportului realizat de administratorul judiciar Euro Insol. Administraţia Naţională Apele Române este înscrisă în tabelul creditorilor cu 309 milioane de lei. "Ei au o creanţă de dinainte de insolvenţă, iar temeiul lor este o hotărâre de guvern. Problema nu stă la administratorul judiciar, ci în pixul premierului", a declarat Remus Borza pentru "Adevărul".

Gruia Stoica (GFR) are un aliat de nădejde pentru a cumpăra transportatorul feroviar de marfă BDZ Cargo din Bulgaria: EximBank

EximBank anunţă că a aprobat recent un sprijin financiar destinat Grup Feroviar Român (GFR) în vederea cumpărării de către compania deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica a operatorului de transport feroviar de marfă BDZ Cargo din Bulgaria. "Banca de Export-Import a României - EximBank a aprobat recent un mix de produse pentru Grup Feroviar Român (GFR) în vederea achiziţionării de către a companie a BDZ Freight Services EOOD Bulgaria, compania naţionala de transport feroviar din ţara vecină. Ţinând cont, pe de o parte, de cadrul legal - Legea 96/2000 - potrivit căruia banca efectuează operaţiuni specifice de finanţare şi garantare pentru promovarea investiţiilor româneşti în străinătate, dar şi de strategia EximBank de susţinere a companiilor româneşti cu proiecte în afara ţării, a fost stabilit un parteneriat strategic cu Grup Feroviar Român pentru acordare de sprijin financiar în vederea achizitionării unor companii din afara României", se arată într-un comunicat transmis de EximBank.

România are rezerve de gaze de şist echivalente consumului pe 100 de ani

România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimează Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi, cantitate asigurată în proporţie de 80% din producţia internă. Diferenţa este importată din Rusia, prin intermediari, la preţuri ridicate. Astfel, agenţia guvernamentală americană estimează că România are rezerve de gaze de şist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existentă) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adică 1.444 miliarde metri cubi. Potrivit EIA, rezervele dovedite de gaze naturale ale României erau estimate la începutul acestui an la 4.000 miliarde picioare cubice, echivalentul a 113 miliarde metri cubi.

CURENTUL

Singurul sponsor al Partidului secuilor este un român din Constanţa!

Singurul finanţator privat pe 2012 al Partidului Civic Maghiar este un român, constănţean, care probabil are ambiţia să intre în istorie ca singurul finanţator de seamă al Partidului Civic Maghiar (PCM), formaţiunea înfiinţată pe ruinele Uniunii Civice Maghiare în 2008, şi care militează deschis pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Faptul că singurul finanţator al unei organizaţii secuieşti este un român reprezintă o culme a ridicolului politicii autonomist-iredentiste promovate de formaţiunile maghiare şi secuieşti. Potrivit datelor de la Monitorul Oficial, Ştefan Lucian, preşedinte de federaţie sportivă (apolitică prin statut) a vărsat pe 23.05.2012 suma de 25.000 RON în conturile PCM, fiind singura donaţie de seamă primită de acest partid din partea unei persoane fizice.

Cu Rusia în suflet, Hrebenciuc se "reactivează" pion al iubirii româno-ruse

Mesajele specialiştilor ce reprezintă agenţiile de analiză americane Stratfor şi Carnegie - George Friedman şi Matthew Rojansky - au fost preluate din zbor şi fără ezitare în România de PSD, partidul dominant de la guvernare. Luna trecută, Bucureştii au fost bombardaţi cu poveţe americanilor care ne-au explicat printre rânduri, la BNR şi în câteva universităţi din ţară, că ar fi bine să punem deoparte vrajba cu vecinul de la Răsărit şi să începem să gândim relaţia bilaterală dintr-o perspectivă a "reset-ului" tuturor dosarelor grele dintre noi. Adică a Basarabiei şi cel al tezaurului nereturnat de aproape 100 de ani de către autorităţile de la Moscova. Pur şi simplu să le să le dăm la o parte sau chiar să le ştergem cu buretele pentru a avea mai multe satisfacţii economice şi astfel relaţii reîncălzite. Zis şi făcut! Momentul a fost speculat imediat de către vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, ideologul PSD Viorel Hrebenciuc.

Din zicerile lui Vanghelie: Nu mă bag pe Elena Udrea

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, le-a transmis, marţi, elevilor de la şcoala nr. 136, din Ferentari, să "vină la şcoală pentru că e nevoie", şi le-a oferit copiilor propriul exemplu, declarând că ar fi putut să-i bată pe mulţi, dacă ar fi urmat cursurile "la timpul potrivit". Marian Vanghelie a participat marţi la inaugurarea unui proiect de responsabilitate socială susţinut de FRF, UEFA, UEFA Grassroots Programme şi Primăria Sectorului 5, la Şcoala 136 din Capitală. Edilul nu a dorit să-i nominali­zeze pe cei care i-ar fi putut bate, dacă ar fi urmat cursurile: "Ştiu să joc şi fotbal, şi rugby şi box ştiu să joc. Nu am câteva figuri lângă mine cu care mi-ar plăcea să mă joc cu ele. Nu mă bag pe Elena Udrea. Pe Elena Udrea am putea să o pupăm nu să o batem. Poate pe mine Dumnezeu m-a ajutat şi am fost talentat. Dar am avut anumite sincope şi a trebuit să le iau din viaţă şi să le parcurg, pentru că nu le-am parcurs la momentul potrivit. Şi e păcat, dacă eram atent, acum eram în altă parte. Unde ar fi vrut Dumnezeu".

CURIERUL NATIONAL

În primele trei luni 6.381 de companii au intrat în insolvenţă

Coface România a realizat un nou studiu privind evoluţia numărului de insolvenţe în România, de această dată luând în considerare cazurile nou înregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolvenţă în perioada ianuarie - martie 2013. Din analiza Coface rezultă că în primul trimestru din acest an un număr total de 6.381 de companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, în scădere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când au fost deschise 7.139 de insolvenţe noi. Se observă scăderea generalizată pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolvenţelor înregistrate în primul trimestru al anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Concurenţa a autorizat preluarea Termo Craiova de către CE Oltenia

În urma analizei, autoritatea a constatat că "nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal". Termo Craiova distribuie energia termică produsă în propriile centrale către consumatorii finali din municipiul Craiova.

Oferta de la Nuclearelectrica, pe modelul celei de la Transgaz

Un proiect de Hotărâre de Guvern stabileşte pentru IPO-ul de la Nuclearelectrica parametri asemănători cu cei de la oferta Transgaz. Oferta va fi structurată pe trei tranşe, iar pe segmentul investitorilor instituţionali alocarea va fi calitativă. Tranşa investitorilor mici va beneficia de discount. Operaţiunea de piaţă va avea ca obiect un pachet de 28,1 milioane acţiuni, reprezentând 11,077% din capitalul social al companiei, rezultat dintr-o operaţiune de majorare de capital. Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern redactat la sfârşitul săptămânii trecute, înaintea derulării operaţiunii de piaţă, acţionarii privaţi existenţi vor avea un drept de preferinţă exercitabil la preţul de vânzare a acţiunilor noi emise în cadrul IPO, echivalent cu 1,077% din capitalul social. Acţiunile nesubscrise ar urma să fie anulate.

Inflaţia în luna mai a fost de 0,23%. Rata anuală a urcat la 5,32%

INS: În luna mai 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,8%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,1%, iar tarifele serviciilor au rămas relativ stabile. Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit cartofii şi fructele proaspete, cu 21,4%, respectiv cu 11,4% faţă de decembrie 2012. În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, s-a înregistrat o uşoară scădere a tarifelor la combustibili, cu 1%.

Economia Turciei a crescut cu 3% în T1

Economia Turciei a crescut cu 3% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ritm mai rapid decât anticipau analiştii, iar autorităţile estimează o accelerare pe parcursul anului, în timp ce analiştii consideră că instabilitatea politică reprezintă un risc pentru avansul PIB, informează Mediafax. Analiştii estimau un avans de 2,3% în primul trimestru, faţă de perioada similară a anului anterior. Biroul de statistică din Turcia a anunţat, de asemenea, că economia a înregistrat o creştere de 1,6% faţă de trimestrul al patrulea al anului trecut, ajustată sezonier şi pentru zile lucrătoare, potrivit cotidianului britanic Financial Times. Autorităţile din Turcia au anunţat datele economice, în timp ce Poliţia intervenea în forţă pentru a elibera Piaţa Taksim, ocupată de protestatari care contestă politica autoritară a Guvernului, scrie Bloomberg.

Blănculescu: Şi în mediul privat e un obraz gros

Consilierul economic al premierului, Ionel Blănculescu, consideră că impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii acordate tuturor membrilor din Consilii de Administraţie şi de conducere este normală, deoarece şi în mediul privat există un "obraz gros". "Era normal să se ia o măsură care să nu discrimineze un anumit sector. Puneţi-vă în locul acţionarilor unei bănci care trebuie să suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleacă din sistem pe diverse motive şi veţi constata că asocierea este tot cu obrazul gros. Este un obraz gros la stat şi un obraz gros la privat. Când era mai greu României, Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii datorită crizei se găseau personaje care să încaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. S-a trezit Traian Băsescu din somnul dulce al Coabitării?!

Noua Constituţie, aşa cum se prefigurează, e o Constituţie a Penalilor din USL. Sfidînd Recomandările Comisiei Europene din 30 ianuarie 2013, Constituţia nu se întrevede ca rezultat al unei largi consultări şi mai ales al unui larg consens politic. Produs al Penalilor din USL, noua Constituţie mai putea fi respinsă de Popor la Referendum. În chip ticălos, pentru ca Poporul să nu le poată respinge Constituţia, Penalii din USL au adoptat Legea de coborîre a pragului la Referendum. Potrivit acestei legi, Constituţia care nu va ţine cont de rezultatele Referendumului din 2009 poate fi adoptată cu un număr mult mai mic de alegători decît cei care au spus Da la Referendumul din 2009. În aceste condiţii, Preşedintele are datoria de a deştepta Poporul din somn atrăgîndu-i acestui atenţia că i se vîră pe gît Constituţia Penalilor. Pentru asta era nevoie ca însuşi Traian Băsescu să se trezească din somn. Din somnul dulce al Coabitării.

Băsescu, la Turcescu: România nu are acum 588 de parlamentari de valoare

Preşedintele Traian Băsescu i-a acordat un interviu lui Robert Turcescu în care a spus că suspectează o înţelegere murdară pentru "defrişarea" atribuţiilor preşedintelui, ceea ce i-ar asigura lui Crin Antonescu susţinerea PSD. Băsescu a mai spus că regionalizarea riscă să fie o "catastrofă" şi a anunţat că va sprijini partidul popular pentru care Fundaţia Mişcarea Populară strânge semnături. Basescu: Reţineţi că în toate declaraţiile mele am spus că avem o Constituţie bună. Principiile sunt de perspectivă. Sunt state NATO care au probleme cu trimiterea trupelor în misiunile NATO. Lasă legislativului loc să se mişte. În timpul lui Boc au plecat 200.000 de funcţionari. Şi-au găsit loc în sectorul privat. Doar Parlamentul creşte.

Antonescu: Nu este important ce spune Traian Băsescu. Nu poate bloca revizuirea Constituţiei

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şefi al Comisiei de revizuire a Constituţiei, a declarat, la Antena 3, că preşedintele Traian Băsescu nu poate bloca revizuirea Constituţiei, şi "nu este important ce declară preşedintele". Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat că nu îl interesează ceea ce spune preşedintele, ci important este ca alianţa USL să facă ceea ce îi stă în putere pentru a construi un proiect de Constituţie cât mai bun pentru români. "Este una din câtele inconsecvenţe, minciuni ale lui Traian Băsescu. Sincer vă spun, eu nu vreau să discut despre Traian Băsescu. Eu vreau să discut despre Constituţie, despre proiectul nostru, despre ceea ce noi vom propune cetăţenilor României, şi nu despre Traian Băsescu.

VIOLENŢE ÎN TURCIA. Poliţiştii au intervenit cu GAZE lacrimogene şi tunuri cu APĂ în Piaţa Taksim

Sute de poliţişti au intrat în forţă, în jurul orei 7.30, în Piaţa Taksim din Istanbul, utilizând pe scară largă gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa o mulţime restrânsă de tineri care voiau să pătrundă în centru, potrivit AFP. Mii de manifestanţi au fost nevoiţi să se retragă pe străzile din apropiere, au povestit martorii. Vehicule ale forţelor de ordine şi tunuri cu apă au intrat în piaţă, eliberând total partea de nord a pieţei centrale, după o zi întreagă de ciocniri cu manifestanţii care nu vor să plece acasă, sfidând eforturile autorităţilor de a prelua pe deplin controlul asupra zonei. Într-un discurs susţinut în Parlament, la Ankara, premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat că manifestaţiile din ultimele zile s-au soldat cu moartea a patru persoane, trei manifestanţi şi un poliţist. Premierul a dat asigurări, marţi, că guvernul său nu va da dovadă de "toleranţă" faţă de manifestanţii care cer, de 12 zile, în întreaga ţară, demisia sa.

JURNALUL NATIONAL

Udrea, bogată după deceniul de căsnicie. Venită în familie cu Oltcitul, Nutzy devine o femeie liberă la volan de Mercedes

Cât a fost la Putere, Nutzy Udrea a ştiut să îmbine utilul cu plăcutul. Consilier municipal, consilier prezidenţial, ministru, lider de partid sunt etapele ascensiunii politice a "zânei" blonde care a dominat un deceniu scena politică a României. Udrea a fost considerată în ultimii ani cea mai apropiată colaboratoare a preşedintelui Băsescu. A fost mai mult decât un ministru; îl domina pe Emil Boc atât în Guvern cât şi în partid; era portavoce oficială a Cotrocenilor, simbolul nefast al regimului băsist. Eşecul politic din anul 2012, când a trecut în opoziţie, dar şi eşuarea tentativei de a prelua şefia PDL au fost urmate şi de o "dizolvare" juridică a căsniciei. Măritată în 2003 în faţa consulului din New York, Udrea devine o femeie liberă prin divorţul de Dorin Cocoş înregistrat la un notar în Bucureşti. Cei zece ani de căsnicie au fost pentru Udrea ani foarte bănoşi. Deşi declara că nu se pricepe la afaceri, Nutzy a devenit tot mai bogată.

A adormit cu capul pe tastatură. Un angajat al unei bănci germane a operat un transfer de 222222222,22 de euro

Un angajat obosit al unei bănci din Germania a adormit cu capul tastatură şi, din greşeală, a transferat mai mult de 222 milioane de euro, anunţă AFP. El urma să realizeze un transfer de 64,2 de euro, când a adormit, iar mâinile i-au căzut pe tastatură, apăsând din greşeală pe butonul '2'. Astfel, a rezultat un transfer de 222222222,22 de euro. Eroarea a fost descoperită la scurt timp şi corectată. În urma acestui incident, a fost concediată o funcţionară a băncii, care avea responsabilitatea să verifice operaţiunile de transfer. Femeia, care lucrează la această bancă din 1986, s-a adresat tribunalului pentru litigii în muncă, insistând că transferul financiar a fost aprobat din greşeală şi nu cu rea intenţie. Tribunalul a efectuat verificări, stabilind că în ziua accidentului aceasta a monitorizat mai mult de 800 de operaţiuni, fiecare în puţin peste o secundă. La 10 iunie, justiţia a declarat concedierea ei ca fiind ilegală şi a dispus restabilirea funcţionarei în postul avut înainte.

PUTEREA

VICTIMELE EXPROPRIERILOR. Ultimii mohicani de la Pasajul Basarab, şi fără terenuri, şi fără bani

O parte dintre proprietarii expropriaţi de pe Strada Orhideelor din Capitală, acolo unde acum tronează Pasajul Basarab, nu au fost nici până acum despăgubiţi de autorităţi, în ciuda faptului că au trecut aproape patru ani de când buldozerele Primăriei au intrat fără vreun anunţ prealabil în clădirile acestora. În schimb, aceştia primesc şi în prezent notificări de la taxe şi impozite, iar acum se chinuie în instanţă să îşi primească banii pe propriile terenuri, asta în timp ce aceia care au fost mai descurcăreţi au primit sume mai mult decât onorabile. Coşmarul acestor familii a început în toamna lui 2009, când buldozerele le-au călcat locuinţele şi spaţiile comerciale pentru a face loc viitorului Pasaj Basarab, inaugurat în urmă cu doi ani, la aproape un deceniu de la începerea lucrărilor.

Bulibăşeală guvernamentală cu impozitul de 85%

O nouă bulibăşeală la Guvern. După ce presa a relatat ieri că impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii şi a bonusurilor pentru manageri se aplică atât la stat, cât şi la privat - conform OUG publicată în Monitorul Oficial -, consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu, a explicat că decizia se bazează pe un trend european. Întrebat dacă există "obraz gros" şi în mediul privat, Blănculescu a răspuns afirmativ, explicând că acele bonusuri sunt plătite, în final, tot de clienţii firmelor şi nu de către companii. Ulterior, prim-ministrul Victor Ponta şi-a contrazis consilierul, susţinând că impozitarea se referă doar la ASF. Consilierul onorific al premierului Ponta, Ionel Blănculescu, susţine impozitarea salariilor compensatorii din domeniul privat, pe motiv că "obrazul gros" există şi la particulari.

CHINEZII CUCERESC SPAŢIUL. Beijingul a trimis trei taikonauţi într-o misiune istorică

Racheta Long March, care transportă trei taikonauţi chinezi, a decolat marţi la ora locală 17.38 (12.38, ora României) de la o bază din deşertul Gobi, sub ochii preşedintelui Xi Jinping. Şeful statului a declarat că această misiune "întruchipează visul spaţial al naţiunii chineze". Data lansării a fost declarată zi de sărbătoare în China, evenimentul oferind un bun prilej numeroşilor reprezentanţi din aparatul de stat comunist de a apărea la televizor. 15 zile în cosmos. Autorităţile de la Beijing au lansat vehiculul spaţial Shenzhou X, care are la bord un echipaj de trei taikonauţi, dintre care o femeie, în cadrul celei mai ambiţioase misiuni spaţiale din istoria sa, potrivit Mediafax. Capsula Shenzhou a părăsit atmosfera la bordul rachetei lansatoare Long March şi se va conecta cu modulul spaţial Tiangong 1 ("Palatul celest"), aflat pe orbită în jurul Terrei.

REVIZUIRE: Crin Antonescu pierde "meciul amendamentelor" în faţa lui Victor Ponta. Adam şi Eva ies din Constituţie

Comisia de revizuire a Constituţiei a reluat votul şi a respins, de data aceasta, două articole care au făcut obiectul unei confruntări între Crin Antonescu şi Victor Ponta, confirmând, astfel, o victorie a premierului în USL. Astfel, amendamentul care prevedea căsătoria ca o uniune între un bărbat şi o femeie nu va mai apărea în Legea fundamentală din România. La fel de important este şi articolul, respins şi el, privind discriminarea pe orice motiv, inclusiv de orientare sexuală (propus de Tudor Chiuariu). Dar Ponta a mai obţinut o victorie în "meciul" pe amendamente cu Crin, pentru că a fost păstrată perioada de interceptare a convorbirilor telefonice fără mandat judecătoresc în varianta PSD, adică de 48 de ore. Comisia a trecut şi modificarea articolului privind dreptul la proprietate privată la care s-a adăugat o prevedere prin care "creanţele împotriva statului au acelaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale".

BURSA ZVONURILOR: Veriga lipsă din dosarul Becali-MApN

Chiar şi după condamnarea lui Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină în Dosarul "Schimburi de terenuri cu MApN" o mare enigmă rămâne nerezolvată. Cine e veriga lipsă? E imposibil de crezut că Gigi a ciocănit la uşile celor doi complici, iar aceştia nu doar i-au deschis, dar l-au şi făcut latifundiar peste noapte. Jiji era un neica Nimeni pe vremea aia. Bănuiala cade pe Viorel Hrebenciuc, cel care l-a creat pe afaceristul şi politicianul George Becali, după cum pipereanul a clamat de zeci de ori. Hrebe e cunoscut şi ca marele maestru al combinaţiilor, nu? Cât de combinat o fi şi la Steaua?

ROMANIA LIBERA

Băsescu aruncă bomba în Parlament: Al doilea referendum pentru unicameral şi 300 de aleşi

Preşedintele Traian Băsescu a produs aseară o lovitură de teatru politică în momentul în care a anunţat declanşarea procedurii constituţionale de convocare a unui referendum, cu exact aceleaşi întrebări ca referendumul din noiembrie 2009: "sunteţi de acord cu un parlament unicameral?" şi "sunteţi de acord cu maximum 300 de parlamentari?". Preşedintele şi-a motivat demersul prin faptul că actuala Comisie parlamentară de revizuire a Constituţiei nu ţine seama de rezultatele votului din 2009, care a fost un referendum validat de Curtea Constituţională şi la care au participat peste 50% din cetăţenii cu drept de vot. Preşedintele a invocat şi faptul că modernizarea şi flexibilizarea statului reprezintă principalul obiectiv al celui de-al doilea mandat al său.

China de lângă noi

Pe 13 iunie, de la ora 20:00, HBO prezintă în premieră o nouă producţie originală: documentarul "Anul dragonului", a cărui regie este semnată de Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu. Filmul prezintă poveştile unor imigranţi chinezi din Bucureşti, rătăciţi în peisajul social şi economic din România actuală, şi, în acelaşi timp, surprinde fragmente din realitatea românească văzute şi înţelese din perspectiva lor. Documentarul dezvăluie aspecte din viaţa a trei bărbaţi care reprezintă grupuri sociale distincte şi, în acelaşi timp, spune povestea unei comunităţi care încearcă să se adapteze într-o ţară necunoscută de care o leagă, însă, un trecut politic comun. Indiferent de statutul lor social, primele etape ale adaptării sunt dificile şi ascund adevăruri incomode.

Ministerul Terorismului

Halucinantă declaraţia lui Barack Obama după izbucnirea noului scandal "Big Brother": "Nu poţi avea si 100% siguranţă şi 100% intimitate". Nu cumva marii beneficiari ai luptei anti-teroriste-companiile de armament şi serviciile de securitate-înghit mai mulţi bani decât un eventual mini-plan Marshall pentru îmbunătăţirea vieţii în focarele de islamism radical? În romanul lui Orwell, 1984, exista un minister al Adevărului care orchestra propaganda şi rescria istoria şi un minister al Păcii care se ocupa cu războiul. Iată că azi avem un minister al Terorismului care se ocupă cu supravegherea tuturor cetăţenilor. Fenomenul a căpătat o dimensiune globală pentru că interceptările din SUA (programul PRISM al discretei agenţii NSA) ne afectează pe toţi. NSA are acces cam la orice mişcă în sistemele de telefonie şi în spaţiul web american, având linii directe de acces la serverele marilor provideri de internet.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari 100 de importatori

Cei mai mari 100 de importatori acoperă aproape 40% din totalul importurilor, adică peste 21 mld. euro, arată datele de la Statistică. Rompetrol Rafinare, Automobile Dacia, Petrotel Lukoil, OMV Petrom şi Arcelor­Mittal Galaţi sunt cei mai mari importatori din economie în 2012, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Anul trecut, valoarea importurilor a fost de 54,6 miliarde de euro (în creştere cu 0,6% faţă de 2011), iar ponderea primelor 100 de companii în total importuri a fost de 38,7% (faţă de 39,4% în 2011), potrivit datelor de la INS. Datele despre valoarea importurilor pentru fiecare companie în parte sunt, la fel ca în cazul exportatorilor, ţinute la secret. ZF a publicat recent şi topul celor mai mari 100 de exportatori din România, iar o analiză comparativă a celor două clasamente arată că 60% dintre cei mai mari 100 de importatori sunt prezenţi şi în topul celor mai mari 100 de exportatori.

Şeful FP: Bursa de la Bucureşti este prea mică pentru oferte mari de acţiuni

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), susţine că plasamentul de acţiuni la Petrom realizat doar parţial a arătat că există cerere limitată pe bursa de la Bucureşti şi recomandă statului să acce­seze şi alte burse atunci când privatizează pachetul de 15% din Romgaz, produ­că­torul naţional de gaze. "Poate că privatizarea Rom­gaz va avea loc prin inter­me­diul unei listări duale, cererea pentru acţiuni pe piaţa locală este limitată, iar plasamentul de acţiuni Petrom pe care noi l-am făcut a arătat acest lucru. Pentru o ofertă de 300-400 milioane de euro, aşa cum este oferta Romgaz, reco­man­dăm statului să acceseze şi alte pieţe. Pentru investi­torii mari, bursa de la Bu­cureşti este prea mică pentru a se mobiliza", a spus managerul Fondului Proprietatea.

Fondurile mutuale au sărit de pragul de 10 miliarde de lei

Cele 66 de fonduri mutuale active pe piaţa locală au încheiat luna mai cu active nete de 10,076 miliarde de lei (2,3 mld. euro), maxim istoric pentru o industrie cu aproape 20 de ani de activitate. Cea mai mare parte a activelor fondurilor mutuale sunt investite în depozite bancare, titluri de stat şi obli­gaţiuni şi doar 5% în acţiuni ale companiilor lis­tate la bursa din Bucureşti. Raportat la începutul anu­lui, ave­rea fondurilor mu­tuale a crescut cu 14% în special graţie sumelor noi de bani atrase de la investitori. Faţă de luna aprilie, activele fondurilor mutuale au crescut cu 3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb