REVISTA PRESEI 12.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 12 iunie 2017

REVISTA PRESEI 12.06.2017

ADEVARUL

Ce a câştigat România din vizita lui Iohannis în SUA

Preşedintele Klaus Iohannis a obţinut un succes personal în SUA, prin faptul că Donald Trump l-a identificat drept garant al luptei împotriva corupţiei, iar România, ca ţară, s-a asigurat că SUA vor interveni în cazul unei agresiuni din partea Rusiei, susţin specialiştii contactaţi de "Adevărul". Vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Statele Unite ale Americii, al cărei punct culminant a fost întrevederea cu omologul său american Donald Trump şi conferinţa de presă comună, e considerată un succes atât de analiştii politici interni, dar şi de publicaţiile internaţionale, mai ales după ce liderul de la Casa Albă a subliniat că SUA şi NATO vor acţiona în caz de agresiune asupra unui stat al Alianţei.

Guvernul Grindeanu, tot mai aproape de remaniere

Evaluarea miniştrilor din Guvernului Grindeanu se apropie de final, rezultatele acesteia urmând să fie comunicate la începutul acestei săptămâni de liderii coaliţiei PSD - ALDE. Mai mulţi miniştri ar putea să fie remaniaţi, nefiind exclusă nici varianta cererii demisiei întregii echipe guvernamentale, potrivit unor surse politice. Liviu Dragnea anunţase că va termina raportul său privind guvernarea duminică seara, însă anunţarea primelor concluzii a întârziat să vină. Însă, în primele zile ale acestei săptămâni, liderii coaliţiei şi cei ai PSD vor trage linie şi vor decide cine pleacă şi cine rămâne din actualul Guvern, nefiind exclusă nici varianta solicitării demisiei lui Sorin Grindeanu.

Dragnea îi răspunde lui Grindeanu: Stabilitatea unei ţări nu stă într-o persoană

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la România TV, comentând postarea pe Facebook a premierului Grindeanu, că stabilitatea unei ţări nu stă într-o persoană şi că "ar trebui să fim mai atenţi cu ce se întâmplă la programul de guvernare". Premierul Sorin Grindeanu a afirmat duminică, într-o postare pe Facebook, că România are astăzi în faţă mai multe oportunităţi, care o pot îndrepta decisiv pe drumul progresului şi prosperităţii, dar că pentru asta este nevoie de stabilitate şi predictibilitate.

Theresa May a pierdut pariul: Europa, preocupată pentru Brexit

Partidul Conservator din Marea Britanie, condus de premierul Theresa May, şi-a pierdut majoritatea absolută în Parlament în urma legislativelor de joi, punând în percicol respectarea calendarului pentru ieşirea ţării din UE. Ceea ce părea o inteligentă manevră strategică, atunci când Theresa May a anunţat alegeri anticipate, s-a transformat în dezastru electoral. Partidul Conservator, Tory, condus de premierul Theresa May, a obţinut 318 locuri în Camera Comunelor, situându-se sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului. Este deja a doua eroare de calcul catastrofală a unui premier britanic după referendumul de Brexit convocat de David Cameron. Participarea la vot a depăşit 68%, cel mai înalt procentaj din ultimii 20 de ani în alegeri parlamentare.

Miliardarul Jim Rogers: Vine cea mai mare criză economică

La sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor va debuta o criză financiară majoră, spune investitorul Jim Rogers. Datoriile sunt mai mari decât acum 10 ani şi de aceea şi şocul va fi mai mare, iar băncile centrale nu vor mai putea face nimic, remarcă el, avertizând că vor fi ţări în faliment şi vor dispărea instituţii foarte vechi, precum muzee, spitale, universităţi şi bănci. Jim Rogers, cel care a fondat în anii '70 Quantum Fund, împreună cu George Soros, anticipează că un crah bursier va preceda o criză economică majoră, cea mai mare din ultimii zeci de ani. "Câteva acţiuni din America intră în bubble. Balonul speculativ va veni şi va intra în colaps. Ar trebui să fim îngrijoraţi", a declarat Rogers pentru emisiunea Bottom Line a publicaţiei online Business Insider.

Alegeri legislative în Franţa

Alegătorii francezi au votat duminică în primul tur al alegerilor legislative, după o lună de la scrutinul prezidenţial câştigat de către Emmanuel Macron. Formaţiunea acestuia, La Republique En Marche, a obţinut 30,5% din voturile exprimate. Premierul Edouard Philippe a salutat duminică seară victoria categorică înregistrată de centriştii La Republique En Marche în primul tur al alegerilor legislative, precizând că rezultatele demonstrează sprijinul francezilor pentru acţiunile internaţionale şi domestice ale preşedintelui Emmanuel Macron, transmite Reuters. "Franţa s-a întors. Adunarea Naţională va întruchipa duminica viitoare noua faţă a Republicii", a declarat Philippe.

Adio, roaming de la 15 iunie

Începând cu data de 15 iunie 2017, cetăţenii din întreaga Uniune Europeană îşi vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleaşi tarife de care beneficiează în ţara lor. Astfel, după ce Parlamentul, Consiliul şi Comisia Europeană au convenit la începutul lunii aprilie asupra modalităţilor de reglementare a pieţelor angro de roaming, tarifele de roaming vor fi plafonate la 3,2 eurocenţi/minut pentru apeluri şi la 1 eurocent/SMS, urmând ca, în ceea ce priveşte transferul de date mobile, costul acestora să fie plafonat la 0,05 euro pentru fiecare Mb de date consumat.

Profesorii de la şcolile din Sectorul 6 intră în grevă de luni

Profesorii din sectorul 6 intră de luni, 12 iunie, în grevă deoarece sunt nemulţumiţi de modificările aduse Legii salarizării, în condiţiile în care ministrul Muncii a anunţat o decalare a calendarului majorărilor salariale. Proteste sunt anunţate şi în Cluj. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că bugetarii nu vor primi majorările salariale după calendarul avansat până acum. De la 1 ianuarie 2018, creşterea va fi de doar 25%, urmând ca de la 1 martie 2018 să fie acordată diferenţa. Potrivit variantei iniţiale a Ministerului Muncii, primele majorări trebuiau aplicate de la 1 iulie 2017. Preşedintele sindicatului, Simion Hăncescu, a explicat că s-a declanşat un referendum pentru greva generală, începând cu 12 iunie.

BANCHERUL

Topul celor mai ieftine bănci pentru serviciile e-banking

Cea mai ieftina bancă pentru utilizarea unui card si a serviciului de internet banking, fără a lua in calcul operaţiunile la ghişeu, este Patria Bank, in timp ce la polul opus, cu cele mai ridicate costuri, se afla BRD, rezulta dintr-o analiza realizata de Bancherul.ro privind tarifele aferente conturilor, cardurilor de debit si operaţiunilor prin internet banking practicate de un număr de 20 de bănci romaneşti. Analiza a luat in calcul un număr de 15 comisioane: administrarea lunara a contului curent, cardului de debit si serviciului de internet banking, emiterea cardului, interogarea soldului si retragerea de numerar la bancomatele proprii si ale altor bănci, încasările de bani in cont si plăţile prin internet banking. Suma celor 15 comisioane este de 26,5 lei lunar pentru cei mai ieftina bancă, Patria Bank, si 69,7 lei in cazul BRD.

CAPITAL

Grindeanu: Nu putem înşela românii cu 'noi crize politice, eventual alte alegeri'

Premierul Sorin Grindeanu a postat duminică, pe reţeaua de socializare Facebook, un text în care face apel la 'stabilitate şi predictibilitate'. "România are astăzi în faţă mai multe oportunităţi, care ne pot îndrepta decisiv pe drumul progresului şi prosperităţii. Dar pentru asta avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate. Vizita lui Klaus Iohannis în SUA a relansat parteneriatul nostru strategic. Întâlnirile pe care le-am avut în Israel, Austria, Franţa şi Croaţia, contactele cu oficiali UE, tot acest efort merge în aceeaşi direcţie: să arătăm că România este capabilă să-şi respecte promisiunile, că investitorii pot avea încredere în noi. Depinde de noi să arătăm că suntem o naţiune unită şi determinată să meargă pe drumul cel bun. Cred că dialogul între Preşedinţia României, Senat, Camera Deputaţilor si Guvern este important", a scris el.

Foarte bine că statul îşi reduce "investiţiile". Să le mai taie în continuare

Cheltuielile de capital ale statului au ajuns să reprezinte, în termeni reali, doar un sfert din nivelul pe care îl aveau înainte de criză. Majoritatea presei apreciază asta ca un fapt negativ, de natură să submineze creşterea economică, dar se înşeală. Statul român a risipit enorm de mulţi bani an de an sub pretextul "investiţiilor publice". Nu de investiţii în sine a dus lipsă economia, ci de investiţii "deştepte", adică de unele operate pe criteriul profitului, în condiţii de concurenţă. Într-o ţară cu o calitate execrabilă a guvernării doar un idiot ar da bani pe mână guvernului: prioritatea României este schimbarea clasei politice şi, dacă asta nu se poate, atunci adoptarea de instituţii mai incluzive, nu extractive (adică mai puţină redistribuţie către grupul restrâns al "băieţilor deştepţi").

Inactivitatea fiscală

Toate companiile din România care nu şi-au dedus TVA pentru tranzacţiile cu parteneri inactivi fiscal, fie din proprie iniţiativă, fie pentru că li s-a refuzat acest drept de către autorităţi, ar putea avea şansa să îşi recupereze retroactiv sumele plătite bugetului, reiese din propunerea avocatului general făcută Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în cauza C-101/16 din 31 mai 2017.

COTIDIANUL

Mai uşor cu momentul istoric de la Washington - Cornel Nistorescu

Klaus Iohannis va efectua o vizită de lucru în Germania în perioada 19-20 iunie. Adică peste aproape două săptămîni! Mulţi îşi imaginează că felicitatul şi onoratul Iohannis la Washington face, într-un fel, naveta între Washington şi Berlin şi, mai apoi, prin întîlnirea cu Macron de la Bruxelles, din 22-23 iunie, între Washington şi Paris. Cine din politica actuală a lumii s-ar putea lăuda cu o asemenea performanţă? În aproape două săptămîni se întâlneşte cu trei dintre figurile cele mai interesante şi influente ale lumii. Nu-i de colea! La Berlin, unde Iohannis nu se bucură de simpatia şi de susţinerea pe care noi ne aşteptam să le aibă, nu va repeta complezenţele făcute lui Trump. Nu doar că nu le va repeta, dar ar trebui să se aştepte la o altă perspectivă asupra aceloraşi lucruri despre care a vorbit atît de dezinvolt pe peluza Casei Albe. Abia la Berlin va afla care sunt consecinţele vizitei sale spectaculoase la Casa Albă.

Europenii se bazează pe România ca sursă alternativă de aprovizionare

Ştirea că UE, prin Comisia Europeană (CE), a declanşat o investigaţie împotriva Transgaz şi autorităţilor din România privind eventuale obstrucţiuni asupra exportului de gaze a fost preluată în presă fără a fi diseminată. Nimeni nu a încercat să explice de unde recurenţa acestei presiuni a Bruxelles-ului pe România pentru a-şi pune la punct infrastructura şi a începe exporturile de gaze în regiune. Pentru că recenta acţiune a CE nu este singura. Anul trecut, reprezentanţii comisiei au făcut o vizită inopinată la Transgaz şi Romgaz, pe acelaşi motiv al obstrucţiei exporturilor de gaze. Dar şi în anii anteriori, acelaşi mesaj a tot venit de la Bruxelles, ba chiar am avut şi un infringement pe speţă, deocamdată suspendat, după ce ne-am angajat să punem la punct în mod corespunzător infrastructura de export.

Cum au făcut politicienii din biserică un cal de bătaie

Într-o societate aplecată mai degrabă spre ştiinţă şi tehnică, peste 70% din români au încredere în biserică. Chiar dacă vorba populară "Fă ce spune popa, nu ce face popa" stârneşte invariabil zâmbete ironice şi îndoieli evidente, credinţa enoriaşilor în biserică rămâne neschimbată. Motiv pentru politicieni să curteze clerul în anii electorali şi între timp să rectifice bugetele de stat pentru culte. Colaborarea dintre politică şi biserică a devenit o practică obişnuită din '90 încoace. Nu mai miră azi pe nimeni când, în campaniile electorale, candidaţii la funcţii din administraţia centrală ori locală îşi etalează cuvioşenia în faţa icoanelor şi se laudă cu binefaceri, mai ales din bani publici.

CURENTUL

Băsescu: lingăul CTP se mânjeşte singur cu căcat ca maimuţa după care se tăvăleşte de plăcere

Conform DEX, căcat este un substantiv masculin cu pluralul căcaţi şi înseamnă excrement. Ca substantiv neutru cu pluralul căcaturi înseamnă lucru de nimic; fleacuri. Finala Roland Garros comentată la Pro Tv de Cristian Tudor Popescu, l-a făcut pe Traian Băsescu să comenteze acid faptul că postul de televiziune l-a adus pe CTP în studio. "Ingrozitor! Meciul Simonei Halep, la Roland Garros, este comentat pe PRO TV de un ţârcovnic piţigăiat, plin de rahat (el o spune despre el) şi de ifose, de teapa lui CTP. Cum o fi ajuns PRO TV atât de îngăduitor cu o mizerie care nu poate fi apropiată de sportul alb? A trebuit să butonez telecomanda şi să urmăresc meciul pe un canal european, unde meciul dintre Simona şi Ostapenko era comentat de specialişti adevăraţi şi nu de panarame care încearcă să-şi salveze reputaţia, lipindu-se de o campioană." a scris Traian Băsescu pe Facebook.

CURIERUL NATIONAL

Persoanele fizice ar putea intra în insolvenţă din decembrie

În septembrie se constituie prevederile legate de comisiile de insolvenţă la nivel central şi la nivel teritorial. Majoritatea prevederilor normative sunt cele cuprinse în vechea lege: va exista procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare şi în procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active. În cadrul procedurii se va ţine cont de valoarea coşului minim lunar de consum, valoarea minimă a cheltuielilor profesionale şi/sau de şcolarizare şi alte cheltuieli care ar asigura un nivel de trai rezonabil. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, cu modificările ulterioare, ar putea intra în vigoare abia în luna decembrie, adică la şase luni de la publicarea lor în Monitorul Oficial, aşa cum este prevăzut în art. 93 din Legea nr. 151/2015.

Scandalul emisiilor ajunge şi la Porsche, dar compania respinge acuzaţiile

Porsche - marca sport germană parte a marii familii Volkswagen Group - este şi ea atinsă de scandalul emisiilor, acuzele pornind chiar din Germania, de la autoritatea în transporturi KBA. Concret, Porsche ar folosi senzorii de virare a volanului pentru a detecta dacă maşina se află pe un banc de probe. Porsche respinge acuzaţiile. Acuzaţiile privind folosirea unor algoritmi care să păcălească testele de emisii se referă la senzorii care detectează cât de mult este virat volanul. Dacă acesta este cotit la mai mult de 15 grade faţă de poziţia "neutru", atunci emisiile cresc, potrivit investigaţiilor KBA, citate de publicaţia de business germană Wirtschaftswoche.

1.000 de lei amendă dacă ocupaţi locul de parcare al altuia

Şoferii din Bucureşti care vor ocupa fie şi pentru cinci minute locul de parcare al altuia riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, informează stirileprotv.ro. Decizia, care va intra în vigoare peste 30 de zile, a fost luată de Consiliul General, iar regula se referă la locurile de reşedinţă, închiriate legal de la primăriile de sector. "În momentul de faţă, strategia de parcare a municipiului Bucureşti NU prevedea clar că se sancţionează ocuparea fără drept a unui loc de parcare legal atribuit, deci se sancţiona blocarea accesului în parcare, chiar dacă dumneavoastră, de exemplu, ocupaţi locul de parcare, nu îl blocaţi, nu blocaţi accesul în locul de parcare", a declarat consilierul Claudiu Daniel Catana.

Ştefania Nistoreanu, prima artistă din România care a vândut un tablou în Bitcoin

Ştefania Nistoreanu este prima artistă din România care a vândut un tablou în moneda virtuală Bitcoin. Un colecţionar de artă din Hong Kong a cumpărat de curând lucrarea ei intitulată Cryptsy, pentru suma de doi Bitcoin, echivalentul a circa 4.500 de dolari. Vânzarea reprezintă nu doar o premieră în România, ci şi un eveniment pe piaţa de artă internaţională. Pictura Cryptsy, realizată de Ştefania Nistoreanu în 2014, a fost expusă spre vânzare pe platforma online BitPremier, unde a fost remarcată recent de cumpărătorul din Hong Kong. Cryptsy - Cryptocurrency Market, realizată în ulei şi foiţă de aur pe pânză, la o dimensiune de 50x70 de centimetri, a devenit în ultimii ani o imagine reprezentativă în domeniul cryptoartei, alături de o altă pictură a Ştefaniei, intitulată chiar "Bitcoin".

Se înăspresc regulile de impozitare pentru multinaţionale: urmează schimbări legislative majore în fiscalitate

Mai multe arii de interes major din fiscalitatea autohtonă vor fi modificate în perioada următoare, ca urmare a faptului că România devine de azi membru asociat în Proiectul BEPS (Erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor) - un program comun pentru zeci de state, prin care se încearcă, la nivel global, limitarea practicilor fiscale dăunătoare, scrie avocatnet.ro. Schimbările de reglementare vizează companiile cu activitate pe teritoriul mai multor ţări şi au scopul de a elimina situaţiile în care mutinaţionalele profită de lipsurile din legislaţie pentru a transfera profitul către state cu un nivel de impozitare mai scăzut sau inexistent. Odată cu aderarea României la acest forum internaţional, în legislaţia noastră vor apărea modificări în ceea ce priveşte preţurile de transfer, convenţiile de evitare a dublei impuneri sau schimbul de informaţii între autorităţile fiscale.

EVENIMENTUL ZILEI

Scandalul "Arhiva SIPA", îngropat în SECRET de Raluca Prună

Raportul despre Arhiva SIPA, publicat în exclusivitate de Evenimentul zilei şi declasificat vineri de ministrul Tudorel Toader, conţine acuzaţii grave la adresa lui Macovei. Prună, care i-a fost asistent parlamentar lui Macovei, l-a trecut din categoria "Secret de serviciu" la "Secret" fără niciun temei legal. Primul lucru care trebuie explicat este faptul că Raportul Comisiei Chiuariu-Predoiu din 2008 a fost la nivel secret de serviciu, până în 2016, când a fost trecut într-o clasă superioară, fiind ştampilat cu SECRET. Ministrul Justiţiei la accea vreme era Raluca Prună, fosta colaboratoare a Monicăi Macovei, cea care este incriminată în acest document. Acest gest al Ralucăi Prună ridică mari semne de întrebare privind respectarea legislaţiei privind clasificarea şi păstrarea documentelor cu caracter secret.

Klaus Iohannis s-a întors de la întîlnirea cu Donald Trump reconfirmat ca proprietar şi mînuitor al ghioagei anticorupţie - Ion Cristoiu

Prin declaraţia sa de încurajare a Binomului SRI-DNA, Donald Trump i-a dat o mînă de ajutor lui Klaus Iohannis. Pînă la vizită, adversarii Binomului SRI-DNA sugerau, cînd n-o spuneau de a dreptul că noua Administraţie americană sprijină lupta împotriva abuzurile comise în România în numele luptei împotriva corupţiei. Regia de la Conferinţa de presă, urmare a unui miş-maş între Klaus Iohannis şi Donald Trump, scoate din joc această invocare. Aşa cum s-a văzut imediat după vizită Presa şi Partidele Binomului s-au grăbit să evidenţieze drept principal moment al Conferinţei de presă comune sprijinul dat de noua Administraţie folosirii anticonstituţionale a luptei împotriva corupţiei pentru răfuieli politico- mafiote. Klaus Iohannis are mînă liberă pentru a se implica în viaţa politică internă cu ajutorul cătuşelor!

Legea salarizării, arma din mâna lui Iohannis

Partidele din opoziţie s-au fofilat prin abţinere sau neparticipare la votul asupra legii salarizării, deşi aceasta le oferea muniţie pentru un atac devastator asupra guvernului. Preşedintele Iohannis poate profi ta de reţinerea opoziţiei. Legea salarizării este călcâiul lui Ahile al PSD. Dezbaterea legii în Parlament ar fi trebuit, în mod normal, să se transforme într-un asalt concertat al opoziţiei asupra guvernului, iar lipsa de la dezbateri a premierului Grindeanu şi a ministrului Finanţelor ar fi trebuit să toarne gaz peste foc. Nici vorbă însă de aşa ceva. Preşedintele rămâne singurul actor politic care mai poate ataca legea salarizării la Curtea Constituţională. El a anunţat că va decide dacă va promulga legea, după ce se va întoarce în România.

JURNALUL NATIONAL

Buşoi îl invită pe Orban la o dezbatere directă despre viitorul PNL

Europarlamentarul Cristian Buşoi, candidat la funcţia de preşedinte al PNL, a afirmat că şi-ar dori o dezbatere directă despre viitorul PNL cu contracandidatul său, Ludovic Orban. În opinia lui Buşoi, PNL trebuie să iasă din tăcere şi să vorbească limpede pentru toţi membrii săi şi pentru români. Liberalii se reunesc sâmbătă, 17 iunie, în Congres pentru alegerea viitoarei conduceri. Pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii candidează Ludovic Orban, Cristian Buşoi şi Viorel Cataramă. Duminică, 18 iunie, va avea loc Consiliul Naţional de Coordonare al PNL, care va vota Biroul Permanent Executiv al partidului de după alegerea noului preşedinte al liberalilor.

Donald Trump a afirmat explicit angajamentul SUA faţă de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat explicit vineri angajamentul SUA faţă de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, prin care toate statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat. Trump nu menţionase acest angajament la primul summit NATO la care a participat în mai, la Bruxelles. Donald Trump a declarat că România şi SUA au o prietenie veche de peste 100 de ani. Colaborarea dintre cele două state este la nivel cultural, economic şi strategic. Preşedintele SUA a vorbit în continuare despre problemele legate de terorism în Qatar şi cere statului arab să înceteze finanţarea ISIS. Trump a mulţumit poporului român pentru lupta împotriva terorismului, România fiind cel de-al 4-lea stat ca număr de militari în Afganistan.

Producţia de gaze naturale a României va creşte constant în următorii trei ani

Producţia de gaze naturale a României va creşte constant în următorii trei ani, până la 9 milioane tone echivalent petrol (tep) în 2020, în timp ce importurile vor scădea constant, la 700.000 tep în acelaşi an, arată Prognoza echilibrului energetic publicată recent de Comisia Naţională de Prognoză. Astfel, producţia de gaze va creşte de la 7,48 milioane tone echivalent petrol în 2016, la 7,8 milioane tep în 2017 (plus 4,2%), la 8,2 milioane tep în 2018 (plus 5,1%), 8,6 milioane tep în 2019 (plus 4,9%) şi 9 milioane tep în 2020 (plus 4,7%). Anul trecut, producţia de gaze naturale a României s-a redus cu 15,6%.

Egiptul a cumpărat 120.000 de tone de grâu din România

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a cumpărat sâmbătă o cantitate de 360.000 de tone de grâu din Rusia şi România, la o licitaţie organizată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, transmite Reuters. GASC a cumpărat 240.000 de tone de grâu din Rusia şi 120.000 de tone de grâu din România, continuând dominaţia grâului de la Marea Neagră, care a reprezentat şi la precedentele licitaţii cea mai mare parte din cantitatea achiziţionată de autorităţile de la Cairo.

NATIONAL

Iohannis poate. Doar in SUA

In pofida tuturor aşteptărilor, preşedintele Klaus Iohannis pare să fi făcut figura bună in SUA. Deocamdată, de imagine, pentru că nu se cunosc prea multe amănunte. Si, dacă ar exista si nu i-ar fi favorabile, nici nu vor fi scoase la suprafaţă. Toata lumea merge pe ce s-a văzut si nu poate fi negat. Cu ce rezultat se va solda strategia de imagine, in general, si vizita la Casa Alba, in special, încă nu se ştie. Nu se ştie dacă, dincolo de elogiile presei si căderea in extaz chiar si a televiziunilor celor mai critice, exista si rezultate palpabile. De data aceasta, Iohannis s-a exprimat degajat, rotund si închegat, într-o engleza aproape perfectă, lăudată de jurnaliştii americani pregătiţi să audă fie gafe à la Ion Iliescu, fie siluiri lexicale in stilul lui Traian Băsescu sau, si mai trist, al Olguţei Vasilescu.

Poliţistul lui Boureanu, avocat de fiţe!

"Poliţistul erou" Ovidiu Andrei, aşa după cum l-a luat in braţe o buna parte a opiniei publice după terifianta bătaie "parte in parte" cu Cristian Boureanu se pregăteşte pentru ce-i mai greu din punct de vedere juridic pentru el. Si iată că, in timp ce ancheta unidirecţională de pana acum l-a băgat pe Boureanu la arest, pentru nu mai puţin de 30 de zile, agentul Ovidiu Andrei l-a contactat deja pe Cristi Sârbu, cunoscut drept unul dintre cei mai scumpi avocaţi din România, să-l apere in cazul unor eventuale audieri. Iniţiativa cel puţin stranie, fie si pentru simplul fapt ca nu ai cum sa nu te întrebi cum de îşi poate permite un simplu agent de la Politia Rutiera sa-l contacteze in vederea angajării pe un avocat de calibrul lui Cristi Sârbu. Oare de ce se teme agentul de la Rutiera de-l angajează tocmai pe cel mai scump avocat din Romania?

PUTEREA

Băsescu FACE PRAF vizita lui Iohannis în SUA: "Nu e nicio istorie"

"A fost o vizită de reconfirmare a relaţiei bilaterale, nimic mai mult, nici istorică, o vizită de rutină. A fost o vizită în care România nu şi-a atins câteva obiective. (...) Nimic despre Balcanii de Vest, care sunt un butoi cu pulbere(...). Nimic despre Republica Moldova, nimic despre Turcia. A nu vorbi despre Turcia, cu care eşti riveran la Marea Neagră, cu care eşti în proximitate de securitate, cu care ai o relaţie tradiţională şi bună, este o mare eroare, mai ales că perspectiva arată că s-ar putea, la un moment dat, România să devină o alternativă pentru bazele militare din Turcia - s-ar putea. Să nu vorbeşti despre Siria - avem opt ani de când le spunem americanilor, oameni buni, vreţi să rupem Siria sau nu", a declarat Băsescu duminică seară, la RTV

PONTA: "România este clar o ţară cu tendinţe SINUCIGAŞE!!!"

"România este clar o ţară cu tendinţe sinucigaşe!!! Cel puţin aşa înţeleg când văd ce subiecte au fost principale săptămâna aceasta!!! Legea Salarizării este chiar o temă fundamentală - atât pentru bugetari cât şi pentru mediul privat/întâlnirea Trump-Iohannis chiar a fost una istorică (cu efecte sistemice care se vor întinde dincolo de mandatul prezidenţial al celor doi şi care vor influenţa generaţiile următoare din ţara noastră)! Şi totuşi, dacă vă uitaţi principala temă politică în media (şi deci în opinia publică activă) a fost conflictul între echipa premierului Grindeanu şi Echipa Dragnea-Firea !!!", a scris el pe Facebook.

ROMANIA LIBERA

Noul prefect de Vaslui, condamnat penal în 2012

Eduard Andrei Popica este, la 33 de ani, unul dintre cei mai tineri prefecţi din ţară. Noul reprezentant al Guvernului în judeţul Vaslui poate fi acuzat de fals pentru că nu a trecut în declaraţiile de avere un credit şi un teren. Numit de presă "beizadea", Popica - ginerele unuia dintre cei mai influenţi oameni de afaceri vasluieni - spune că este "un om normal". Pe 11 decembrie 2012, Tribunalul Neamţ l-a condamnat definitiv pe Popica la 7.000 de lei amendă penală pentru vătămarea corporală din culpă a trei persoane, într-un accident provocat de actualul prefect pe data de 3 ianuarie 2006. Judecătorii au stabilit că acesta nu a adaptat viteza la drum, a derapat şi a intrat pe contrasens în Dacia în care se aflau cele trei victime.

Alegeri locale parţiale 2017

Duminică, 11 iunie, au aut loc alegeri locale în 49 de unităţi administrativ-teritoriale din 32 de judeţe. Campania electorală pentru acest scrutin a debutat pe 27 mai şi s-a încheiat, sâmbătă la ora 07.00, potrivit Agerpres. Urnele de vot s-au inchis la ora 21.00. Cea mai mare prezenţă se înregistra, la ora 21,00, în judeţele Sălaj - 81,53 %, Alba - 77,32 % şi Caraş Severin - 78.27%. În judeţul Dolj, unde sunt alegeri pentru funcţia de primar al Craiovei, s-au prezentat la urne doar 19,02% dintre alegători. De asemenea, în judeţul Gorj, unde sunt alegeri pentru funcţia de primar al municipiului Târgu-Jiu, prezenţa la urne la ora 21,00 era de circa 31,92%. 21.15: Cea mai redusă prezenţă la vot la alegerile locale parţiale organizate duminică în mai multe localităţi din ţară s-a înregistrat în comuna Siculeni din judeţul Harghita, unde au votat doar 14,65% dintre alegători.

ZIARUL FINANCIAR

BNR vede în creşterea preţului imobiliarelor un început de risc

BNR a introdus în raportul oficial de stabilitate financiară a României din mai 2017 "riscul unei accelerări a preţurilor imobiliare", căruia i-a dat culoarea galbenă, adică un risc sistemic redus. Raportul oficial a fost trimis la toate instituţiile statului începând de la Preşedinţie, Guvern până la DNA, DIICOT, SRI, SIE, după cum a spus guvernatorul Mugur Isărescu. Nimeni nu prea a înţeles de ce a vrut guvernatorul să precizeze public acest lucru. Creşterea preţului imobiliarelor din ultimii doi ani este un risc, un început de risc? Cum poţi să judeci acest lucru? Pentru cine este un risc? Pentru cumpărător, pentru bancă, pentru dezvoltator, pentru BNR? Cine ar trebui să spună dacă preţul unui apartament este prea mare sau nu? Sau dacă cel care îl cumpără cu un credit de la bancă şi-l poate permite sau nu, nu pe condiţiile actuale, ci pe dinamică?

Investitorii în active qatareze, copleşiţi de pierderi

Investitorii în active qatareze au acumulat pierderi semnificative săptămâna trecută în condiţiile în care Qatarul a devenit centrul unui conflict fără precedent cu ţările sale vecine, scrie Bloomberg. Piaţa de acţiuni a ţării a pierdut aproximativ 11 miliarde de dolari din valoare la începutul săptămânii trecute, cea mai puternică scădere din 2010, după ce ţări din Orientul Mijlociu printre care Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au întrerupt legăturile cu ţara din Golf. Cele mai lichide obligaţiuni ale Qatarului au scăzut la rândul lor pe parcursul săptămânii după ce ratingul suveran al ţării a fost redus, iar pariurile împotriva monedei acesteia au crescut puternic. Contractele de protecţie împotriva unui posibil default se situează acum la un nivel mai ridicat decât cele ale Peruului şi Sloveniei.

Ce a învăţat Klaus Iohannis de la Donald Trump

Cea mai importantă propoziţie din discursul de la Washington al preşedintelui Klaus Johannis a fost la sfârşitul discursului său: parteneriatul strategic româno-american este esenţial pentru creşterea "bunăstării" cetăţenilor. "Suntem responsabili, preşedintele Trump şi cu mine, nu numai pentru securitate, suntem responsabili pentru bunăstarea cetăţenilor noştri şi aceasta este ceea ce am decis - (extinderea parteneriatului strategic - n. red.). Vom vedea în lunile/anii următori de unde şi cum a venit peste România această vizită, cum de un preşedinte american încolţit de acuzaţii la el acasă privind influenţarea FBI şi prins într-un clash global cu liderii UE a decis să includă în calendarul său o întâlnire cu preşedintele României la doar câteva luni de la instalare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb