REVISTA PRESEI 12.08.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 august 2014

ADEVARUL

Cum explică Jandarmeria incidentele de la "mitingul spontan" al Antenei 3

Agresorul care a lovit o jurnalistă de la B1TV, în timpul protestelor de la Cotroceni, este urmărit penal. Un manifestant care a atacat o altă jurnalistă încă nu a fost identificat. Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a dispus o anchetă care să evalueze cum au acţionat forţele de ordine. Poliţia Capitalei l-a identificat pe bărbatul care a atacat-o, duminică seară, în faţa Palatului Cotroceni, pe jurnalista Mădălina Dicu, de la postul B1 TV. Agresorul a fost condus la sediul Secţiei 22, unde i s-a deschis dosar penal pentru "lovire sau orice acte de violenţă". Acesta riscă pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală. În ciuda celor întâmplate, reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei din Bucureşti continuă şi acum să susţină că mitingul neautorizat de la Palatul Cotroceni nu a fost decât o simplă adunare spontană. Forţele de ordine nu au aplicat nicio sancţiune, deşi manifestanţii au blocat traficul rutier în zona Leu din Capitală.

Compensaţie pentru Predoiu: promisiunea postului de premier

Cătălin Predoiu a fost recompensat cu o viitoare funcţie de premier al ACL, după ce a pierdut în faţa lui Klaus Iohannis disputa pentru Cotroceni. Liberalii resping însă ideea unui tandem de campanie Iohannis-Predoiu. Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost uns ieri, în mod oficial, candidatul Alianţei Creştin Liberale (ACL) la alegerile prezidenţiale. După ce sondajele comandate separat de PNL şi PDL l-au scos pe Iohannis în faţa lui Cătălin Predoiu, democrat-liberalii au dat un vot politic de susţinere pentru liberalul Iohannis şi şi-au luat angajamentul că vor lupta cu toate armele pentru ca din decembrie "neamţul" de la Sibiu să se mute la Cotroceni. Ca o compensaţie, Cătălin Predoiu, înfrânt de Iohannis în toate sondajele, a primit din partea alianţei promisiunea că va fi premier, dacă Iohannis va ajunge preşedinte. Momeala cu care liberalii l-au ademenit pe Cătălin Predoiu are toate şansele să rămână o biată promisiune, în condiţiile în care dreptei îi va fi foarte greu să formeze o nouă majoritate.

Vladimir Putin descinde din nou în Crimeea, unde va susţine un discurs în faţa parlamentarilor ruşi

Pe data de 14 august, preşedintele Vladimir Putin va ţine un discurs în Crimeea în faţa membrilor Parlamentului şi miniştrilor, a anunţat Dmitri Peskov, purtătorul al Kremlinului. Acesta a precizat că întâlnirea va avea loc la Ialta, dar Putin va vizita şi Sevastopolul. "Peste câteva săptămâni vom asista la începerea sezonului de politică internă, care va fi marcat de alegerile din septembrie şi putem să ne aşteptăm că această problematică va figura activ pe agenda zilei", a declarat Peskov. "Putin va rosti un discurs intens" care va reflecta "agenda cu care trăim toţi", a mai precizat Peskov. Aceasta este a doua vizită a lui Vladimir Putin în Crimeea de la alipirea acesteia la Rusia în martie. Preşedintele rus a vizitat peninsula pentru a celebra victoria din 1945 asupra naziştilor, sărbătorită la 9 mai în fosta URSS.

Jihadiştii din Siria se întorc în Europa. Poliţia din Kosovo a arestat 40 de islamişti

Poliţia din Kosovo a arestat luni 40 de kosovari albanezi suspectaţi că s-ar fi alăturat insurgenţilor islamişti din Siria şi, de asemenea, a confiscat explozibili şi armament, au declarat surse din poliţia locală, citate de AFP. Unităţile speciale ale poliţiei au desfăşurat luni dimineaţă o amplă operaţiune pe întreg teritoriul Kosovo. Cele patruzeci de persoane arestate "sunt suspectate că au participat la războiul din Siria, sprijinind organizaţii teroriste", se precizează într-un comunicat. Potrivit sursei, suspecţii ar fi fost recrutaţi de grupările radicale Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) şi Frontul al-Nusra. Desprinsă din organizaţia Al-Qaida, gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant intenţionează să formeze un califat în Siria şi Irak. Poliţia a desfăşurat aproape 60 de percheziţii şi a confiscat "dispozitive explozibile, arme, muniţie de diverse calibre şi alte dovezi legate de acest dosar", potrivit sursei citate. De asemenea, lăcaşe de cult musulmane suspectate că au fost folosite drept puncte de recrutare au fost perchiziţionate.

OMS: În România este nevoie de mai multe centre pentru tratarea virusului Ebola

Inginerul de 51 de ani din Ploieşti, suspect de Ebola, suferă de malarie, o afecţiune care poate fi tratată cu succes în România. Specialiştii avertizează însă că avem nevoie de mai multe reţele în care să poată fi internate persoanele care s-ar putea infecta cu temutul virus Ebola. Românul suspect de infecţie cu temutul virus Ebola are, de fapt, malarie. Diagnosticul pus în urma testelor de laborator a calmat autorităţile şi medicii, care au exclus de la bun început o posibilă infecţie cu febra hemoragică. Astfel, bărbatul de 51 de ani va sta în continuare internat la Spitalul "Victor Babeş" din Capitală, unitate sanitară obişnuită să trateze între 10 şi 12 cazuri de malarie pe an.

Premieră: Energia produsă la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi vândută înaintea obţinerii licenţei şi chiar în afara bursei OPCOM

Statul român analizează acordarea unor măsuri de sprijin pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4, printre care şi posibilitatea de a vinde energia înainte ca unităţile să obţină licenţa de producţie, se arată în Strategia de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, publicată pe site-ul Nuclearelectrica. Documentul va fi supus spre aprobare în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Nuclearelectrica (SNN) din data de 22 august 2014, conform solicitării Departamentului pentru Energie de completare a ordinii de zi a AGEA. Documentul arată că proiectul are nevoie să primească sprijin din partea statului, având în vedere valoarea ridicată a investiţiei şi contextul actual al pieţei de energie, care nu este propice investiţiilor în proiecte mari. În acest moment legislaţia nu permite vânzarea energiei decât pe bursa de profil OPCOM, şi nu în afara ei. O altă modalitate de a susţine această investiţie este posibilitatea garanţiei de stat drept un instrument necesar pentru securizarea finanţării investiţiilor mari de infrastructură energetică, care aduc plus valoare în plan economic şi social, mai precizează documentul citat.

BANCHERUL

Posta Romana si Intesa Sanpaolo Bank isi propun o misiune imposibila: servicii bancare la ghiseele postale

Seful Postei Romane, Alexandru Petrescu (foto), anunta ca intr-o luna urmeaza sa inceapa negocierile cu Intensa Sanpaolo Bank, o puternica banca italiana, dar cu o prezenta minuscula in Romania, pentru oferirea de servicii bancare la ghiseele postale, precum conturi, carduri si chiar imprumuturi de valori reduse. Un proiect ce pare din start sortit esecului, daca ne gandim la ce cozi trebuie sa stam la ghiseele postei pentru a trimite o simpla scrisoare sau pentru a plati o factura, doar cu numerar, pentru ca nu se accepta plata cu cardul. Posta Romana nu a fost in stare, pana acum, sa introduca nici macar POS-uri pentru acceptarea platilor cu cardul, ce sa mai vorbim de cardurile prepaid lansate in colaborare cu MasterCard in 2009 si despre care nu se stie nimic in prezent.

Test de stres sever la CEC Bank: banca de stat ar rezista chiar daca romanii ar retrage jumatate din depozitele de 21 miliarde lei in timpul unei crize

In banca de stat CEC Bank se afla cele mai multe dintre depozitele romanilor, mai exact 21,3 miliarde lei la finalul lui 2013. De aceea, CEC Bank este cea mai vulnerabila banca in cazul unui atac al deponentilor, desi aceasta este o banca detinuta de stat, asadar, cel putin teoretic, romanii ar putea sa se simta mai in siguranta cu banii in conturile acesteia. Depozitele la CEC Bank nu mai sunt garantate de stat, ca inainte, ci, la fel ca si depozitele celorlalte bancilor romanesti, de catre Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, o institutie finantata, in principal, chiar de catre banci, nu de stat. Banca spune ca este pregatita in cazul unei crize bancare si chiar a realizat, la finalul anului trecut, doua teste de rezistenta prin care s-a masurat daca banca dispune de suficiente lichiditati pentru a-si plati deponentii in cazul in care acestia ar asalta banca pentru a-si retrage banii. Banca spune ca din respectivele teste de rezistenta rezulta ca dispune de suficiente lichiditati pentru a-si plati clientii chiar si in cazul unui scenariu sever, in care jumatate din volumul total de depozite ale bancii ar fi retrase.

CURENTUL

Nicuşor Constantinescu, dat în urmărire internaţională

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca DNA a transmis catre instanta formalitatile necesare pentru ca presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, sa fie dat in urmarire internationala. "Nicusor Constantinescu parea ca este in SUA, la ultimele informatii pe care noi le-am avut in timpul judecarii solicitarii de arestare preventiva. Pot sa va spun ca vineri au fost transmise catre tribunal formalitatile pentru a fi dat in urmarire internationala si pentru se pune in executare mandatul. Nu stiu daca Ministerul Justitiei a transmis mai departe aceste solicitari. Urmeaza ca autoritatile din SUA sa puna in aplicare acest mandat", a spus Laura Codruta Kovesi. Sefa DNA a precizat ca nu are o confirmare oficiala a faptului ca Nicusor Constantinescu a fost localizat.

Manipularea - de Tia Serbanescu

Deşi n-o ameninţa nimic - în afară de propria orbire -, Antena 3 a organizat "o plimbare a libertăţii" în jurul Palatului Cotroceni unde simpatizanţii postului au fost invitaţi să circule în sprijinul libertăţii de exprimare pe care nu le-o luase nimeni şi împotriva "confiscării" sediului care nu era în niciun pericol: doar chiria se muta la alt proprietar, adică la guvern, la Ponta. Dar când eşti confiscat de ură, ai libertate şi vezi dictatură. Câteva mii de oameni au venit pe o căldură sufocantă să apere o cauză neameninţată de nimeni iar câţiva au apărat atât de bine libertatea presei încât au agresat reporterii de la B1TV şi Realitatea a căror libertate de exprimare nu corespundea canonului A3. Chiar şi Vadim a mirosit stratagema: "manipulaţi nişte bătrâni pe căldura asta ca să vă apere interesele, salariile de mii de EURO" le-a transmis el organizatorilor. Miilor de admiratori le-a plăcut însă foarte mult să plimbe Ursu, Gâdea şi Badea blocând circulaţia şi strigând cu însufleţire: ieşi afară, javră ordinară. Aşa-i când n-ai posibilitate de exprimare: insulţi.

CURIERUL NATIONAL

Cum arată culturile de toamnă

Agricultorii spun că starea culturilor de porumb şi floarea-soarelui în acest moment se prezintă foarte bine, un factor important jucându-l precipitaţiile care au venit la timp asigurând plantelor gradul de umiditate necesar pentru a face faţă temperaturilor ridicate, lucru susţinut şi de reprezentanţii fermierilor. Cu toate acestea, fermierii au declarat că o problemă cu care s-ar putea confrunta în foarte scurt timp ar fi, ca şi în cazul culturilor de grâu şi orz, preţul obţinut. Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, spune că în sudul României culturile de porumb şi floarea-soarelui arată mulţumitor, precizând că este posibil să avem recolte bune. "Pe zona de sud, culturile de porumb şi floarea-soarelui arată mulţumitor şi posibil să avem recolte bune în condiţii climaterice normale", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele UNPCPR, Costel Olteanu.

Judecătorul Mustaţă voia să amâne dosarul ICA până se prescria

Kovesi: Reţinerea şi ulterior arestarea magistratului pentru fapte de corupţie au fost un moment important în acest dosar. Şeful DNA a spus ieri că dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat s-ar fi prescris în luna decembrie 2014. Procedurile contradictorii efectuate în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care timp de nouă ani acesta a fost închis şi redeschis şi trimis de la Tribunalul Bucureşti la instanţa supremă de mai multe ori, în funcţie de statutul lui Dan Voiculescu, a stârnit şi ieri ample reacţii, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, susţinând în cadrul unei emisiuni televizate că judecătorul care a instrumentat acest caz, Stan Mustaţă, a urmărit să tergiverseze judecata până când faptele s-ar fi prescris.

Şeful Forbes i-ar trimite pe bancherii centrali la reeducare

Steve Forbes, şeful grupului care editează revista cu acelaşi nume, afirmă că fostul şef al băncii centrale a SUA, Ben Bernanke, cu politica sa a dobânzilor zero, a fost "un dezastru". Janet Yellen, noul preşedinte, ar trebui şi ea trimisă la reeducare pentru că nu a învăţat nimic din anii în care a lucrat în sistem. Aurul rămâne singura metodă de apărare contra măsurilor extreme ale bancherilor centrali. Politicile dobânzilor zero şi tipăririi de bani promovate de băncile centrale în ultimii ani ameninţă stabilitatea dolarului, alternativa mai bună fiind aceea a întoarcerii la standardul aur, spune Steve Forbes, proprietarul grupului care editează revista cu acelaşi nume. Acesta este motivul pentru care el spune că ar trimite-o pe Janet Yellen, actualul preşedinte al Rezervei Federale Americane, într-o tabără de reeducare.

Guvern: ziariştii ce relevă corupţia nu vor fi recompensaţi

Unul dintre iniţiatorii proiectului privind înfiinţarea Fondului Special pentru Jurnalismul de Investigaţie, prin care jurnaliştii şi persoanele care dezvăluie acte de corupţie vor primi 2% din prejudiciul recuperat - deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru - a informat ieri că Executivul a dat aviz nefavorabil proiectului de lege. "În timp ce premierul clamează pe reţele de socializare libertatea presei, guvernul respinge proiectul de lege ce susţine jurnalismul de investigaţie (...) Adevărata "susţinere" faţă de libertatea presei s-a văzut în urmă cu câteva zile în şedinţa de guvern. Guvernul "iubitor" de presă a şters pe jos cu jurnalismul de investigaţie, dând aviz negativ proiectului de lege ce are drept obiective combaterea corupţiei prin sprijinirea oricărui demers făcut de jurnalişti în demascarea practicilor ce afectează bugetul statului", se spune în comunicatul remis Mediafax de către Tudor Ciuhodaru.

EVENIMENTUL ZILEI

Se alege praful de averea lui Dan Voiculescu făcută din contractele cu statul

Pentru a stinge prejudiciul din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), instanţa a decis identificarea bunurilor şi conturilor care aparţin familiei Voiculescu şi confiscarea acestora. În ultimii ani, mogulul media s-a specializat în afaceri cu statul. Astfel, DNA şi ANAF s-ar putea îndrepta către aceste contracte pentru a acoperi prejudiciul. Conform ultimei declaraţii de avere, Voiculescu derula afaceri de milioane de euro cu diverse instituţii ale statului. Fostul colaborator al Securităţii este arendaş de lux pe terenurile ADS sau ale Academiei Române, este negustor de energie sau a făcut înţelegeri cu fosta conducere a Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru semnarea unor contracte preferenţiale. Toate acestea ar putea fi speculate şi valorificate la preţul real de inspectorii fiscali în vederea recuperării prejudiciului.

Seceta din această săptămână ar putea afecta culturile de porumb

Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au anunţat că în această săptămână în toată ţara se vor înregistra temperaturi mai ridicate decât valorile normale, fenomen ce ar putea afecta culturile de porumb. În timp ce în sudul ţării ploile au căzut din abundenţă în ultima perioadă, în alte zone din România precipitaţiile nu şi-au făcut simţită prezenţa. Zonele de cultură din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania, Crişana şi Oltenia rămân, în această săptămână, sub efectul fenomenului de secetă pedologică şi doar în cultura neirigată de porumb aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim în aproape toate zonele agricole, arată prognoza agrometeorologică valabilă până pe 15 august, citată de Agerpres.

Inspecţia judiciară a CSM a fost sesizată pe tema DEZBATERILOR mediatice pe cazul procesului în care a fost condamnat Dan Voiculescu

Urmează să se stabilească dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului ICA precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Conducerea CSM a sesizat Inspecţia Judiciară a instituţiei pentru verifica aspectele sesizate de mass-media. "Ca urmare a apariţiei în mass media a unor multiple articole şi comentarii cu privire la activitatea de judecată desfăşurată la nivelul Curţii de Apel Bucureşti precum şi cea de urmărire penală desfăşurată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul denumit "I.C.A"., conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Inspecţiei Judiciare să efectueze verificările necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului menţionat precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat al CSM.

JURNALUL NATIONAL

Băsiştii, schimb de locuri la Strasbourg. Camelia Bogdan ia locul domnului Mantale

Funcţiile în birocraţia instituţiilor europene sunt de regulă oferite ca premiu favorizaţilor regimului. Mulţi dintre reprezentanţii României la Bruxelles sau Strasbourg, unde sunt concentrate activităţile UE şi Consiliului Europei, ajung acolo pe sfânta pilă. Sunt cazuri când posturile sunt oferite ca premii pentru merite excepţionale pentru slugărirea sistemului. Comitetul MONEYVAL este o structură din sistemul Consiliului Europei şi are ca scop coordonarea legislaţiei şi monitorizarea fenomenului de spălare a banilor şi combatere a terorismului. În componenţa acestuia de zece funcţionari superiori găsim cea mai mare concentraţie de români: trei. Între ei numele lui Daniel Ţicău atrage imediat prin datele de stare civilă: este soţul soţiei sale, Mioara Mantale. Procurorul Ţicău a fost detaşat din 2012 la Strasbourg pentru întregirea familiei, madam Mantale fiind consulul general al României în această a doua capitală europeană. Pentru că i se termina mandatul, el va fi înlocuit cu o "premiantă" a sistemului băsist: judecătoarea Camelia Bogdan, care tocmai şi-a încheiat misiunea în procesul "Telepatia".

Luluţa Kovesi zăngăne cătuşele pentru confiscarea Antenei 3!

Codruţa Kovesi, alintată de SPP-istul din dotare Luluţa, a ieşit pe media pro-Băsescu pentru a explica cum va decurge confiscarea sediului Antena3. Speriată de amploarea susţinerii populare faţă de postul de televiziune, care a scos duminică "la plimbare" 15.000 de oameni în Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Iaşi, Rm. Vâlcea, Luluţa a bălmăjit că procurorii nu vin la Antena 3 să confişte ci să indisponibilizeze. A mai zis că nu-i scoate nimeni pe ziarişti din clădire cu procurori şi poliţişti, ci vine ANAF să pună în aplicare confiscarea. "Este o decizie fără precedent", a recunoscut Luluţa, care a indus ideea că cine nu confiscă aşa cum trebuie va fi urmărit penal. Şefa DNA, pe post de purtător de cuvânt al mişcării de represiune împotriva libertăţii de exprimare, executată de completul considerat ilegal de avocaţii apărării, a lansat o diversiune: Antena 3 este chiriaş şi nu este parte în proces.

Producătorii români, afectaţi de embargoul rusesc

Producătorii români de legume şi fructe se tem că vor înregistra pierderi ca urmare a restricţiei temporare impusă asupra unor importuri de produse agricole şi alimentare de Rusia statelor membre ale Uniunii Europene şi SUA. Aceştia se tem că piaţa autohtonă va fi invadată de produsele care ar fi trebuit să ajungă pe piaţa rusă. Producătorii români de legume şi fructe cer Ministerului Agriculturii să notifice Comisia Europeană cu privire la pierderile pe care aceştia le înregistrează în urma embargoului impus de Federaţia Rusă ţărilor membre Comunităţii Europene", a declarat Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România. Tănase a spus că producătorii de legume şi fructe se află în imposibilitatea de a mai valorifica producţia anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate iniţial pieţei ruseşti.

NATIONAL

Sova si Halalai, personaje penale in "O scrisoare pierduta"!

Iata ca, desi se afunda tot mai adanc alaturi de protectorul sau, seful Cancelariei premierului, Vlad Stoica, in ancheta privind traficul de influenta facut la numirea sa in fruntea EXIMBANK, Traian Sorin Halalai reuseste sa ajunga cap de afis si intr-un alt dosar de coruptie exploziv. Astfel ca procurorii anticoruptie lucreaza acum pe doua fronturi la anchetarea rolurilor jucate de catre presedintele celei mai profitabile companii de stat in dosarele aflate printre prioritatile procurorilor DNA. Este vorba atat de speta spagii de un milion de euro data pentru preluarea EXIMBANK, cat si de rolul de "bancherul turmentat" care a ratacit scrisoarea de garantie bancara in dosarul restituiirii ilegale de 10 milioane de euro catre Gruia Stoica. Si unde, ce-i drept, imparte "gloria" penala alaturi de un alt "actor grabit", purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova.

Seful Jandarmeriei a cerut indicatii de la Guvern!

De parca nu ar fi avut destule belele pe cap cu propriile dosarele aflate inca in cercetarea Parchetului Militar, seful Jandarmeriei Romane a reusit sa o comita din nou, dar de aceasta data destul de urat. Pentru ca, dupa ce s-a facut "slugoiul" fostului sef al DIPI, Gelu Oltean folosindu-l in ultima vreme pentru a-i spala rufele murdare, acum generalul Mircea Olaru s-a agitat de mama focului cum sa gestioneze "plimbarica" din fata Palatului Cotroceni. Si pentru ca, asa cum se intampla de obicei, nu l-a dus capul sa ia singur o decizie, seful IGJR a cerut umil "indicatii pretioase" de la Guvern. Ceea ce nu poate decat sa-i bucure la culme pe procurorii anticoruptie care oricum monitorizeaza strict intensul trafic de influenta care continua sa se faca pe holurile si prin birourile Palatului Victoria.

60 milioane de euro, spaga din dosarul achizitiilor IT

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, ieri, ca prejudiciul estimativ in dosarul achizitiilor IT se ridica la 60 de milioane de euro, iar DNA colaboreaza si cu alte tari din Europa in ancheta. Sefa DNA a aratat ca, in acest moment, DNA colaboreaza cu diverse institutii din Europa (financiare, judiciare) in dosarul achizitiilor IT din mai multe ministere . In aceasta cauza, DNA a inceput cercetarile urmare a sesizarii Corpului de Control al Premierului , in 2013, cu privire la inchirierea si extinderea de licente educationale de catre Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale. Laura Codruta Kovesi sustine ca sunt verificate tranzactii financiare care s-au facut prin conturi din strainatate, inclusiv prin offshore-uri. Kovesi a mai spus ca urmeaza sa fie citati la audieri "fosti ministri, fosti parlamentari, fosti directori de institutii".

PUTEREA

Inflaţia este la un minim record, în timp ce deficitul comercial creşte

Fructele şi cartofii s-au ieftinit cel mai mult, luna trecută, în timp ce ouăle şi gazele deţin primele locuri în topul scumpirilor. În general însă, preţurile de consum au scăzut cu 0,05% în luna iulie, iar inflaţia anuală a urcat la 0,95%, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare s-au diminuat cu 0,3%, la produsele nealimentare a fost consemnată o stabilizare, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, potrivit ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Exporturile şi importurile au crescut cu 7,6%, respectiv cu 8%, în semestrul I, exporturile depăşind 25,5 miliarde de euro, în timp ce importurile au atins valoarea de 28,3 miliarde de euro, iar deficitul comercial s-a majorat cu 13,3%, ajungând la 2,8 miliarde de euro, potrivit datelor INS.

Moscova şchioapătă şi fără sancţiunile Occidentului: Economia rusă are probleme

Autorităţile de la Moscova au probleme în a asigura o creştere economică solidă. Rubla s-a depreciat cu 9% în raport cu dolarul, în vreme ce economia are cel mai încet ritm de creştere din 2009 încoace. Secretarul de presă al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că, deşi Rusia recunoaşte dreptul Uniunii Europene de a înainta o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) ca urmare a sancţiunilor impuse de partea rusă, Moscova îşi va apăra interesele. "În calitate de membru al OMC, Rusia va folosi toate posibilităţile prevăzute de această organizaţie pentru a contesta (sancţiunile impuse de statele UE, n.r.), pentru a-şi apăra poziţiile", a explicat reprezentantul Kremlinului.

ROMANIA LIBERA

Lux energetic de 8 miliarde euro?

Agenda investiţiilor publice din România conţine, de ani buni, trei importante proiecte energetice. În pofida piedicilor, proiectele sunt importante, spun experţii. Cele trei mari proiecte energetice naţionale, anume unităţile 3 şi 4 Cernavodă, centrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti şi noul grup termo de la Rovinari, bat pasul pe loc iar condiţiile macroeconomice nu par a le fi favorabile. De ani de zile aceste investiţii, ce au valoare însumată de peste 8 miliarde de euro, stau la faza de studii de fezabilitate, companii de proiect, memorandumuri de înţelegere, anunţuri de participare etc. Unităţile 3 şi 4 de la Centrala nuclearelectrică Cernavodă ar dubla producţia de energie nucleară a României. Costurile au fost estimate la 6,5 miliarde de euro. Împreună, cele două reactoare noi ar urma să aibă o capacitate de 1.400 MW, similară cu cea a celor două unităţi funcţionale în acest moment.

"Faza finală" de eliberare a Doneţkului

Kievul a anunţat luni că armata pregăteşte "faza finală" de preluare a oraşului Doneţk, fieful separatiştilor pro-Kremlin, şi forţele guvernamentale taie legătura acestui oraş cu Lugansk, alt oraş important deţinut de rebeli, aflat la 150 km de frontiera cu Rusia. SUA şi UE continuă să avertizeze Moscova să nu intre în estul Ucrainei, pentru a susţine separatiştii, sub acoperirea unei "misiuni umanitare". Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andri Lisenko, a declarat că trupele Kievului au izolat Doneţk de Lugansk şi "forţele implicate în operaţiunea antiteroristă pregătesc faza finală a eliberării Doneţkului de separatiştii pro-ruşi. Acţionăm pentru eliberarea celor două oraşe, dar este preferabilă eliberarea Doneţkului mai întâi, este mai important". Oraşul, care înaintea conflictului avea 900.000 locuitori, a fost supus în weekend unor intense tiruri de obuze şi arme grele.

ZIARUL FINANCIAR

Magazinele Kaufland, Carrefour, Auchan şi Cora au 29.000 de salariaţi, dar salariul brut nu trece de 2.250 de lei

Angajaţii reţelelor de hipermarketuri au salarii medii brute cuprinse între 1.900 şi 2.250 de lei, cei mai bine plătiţi fiind salariaţii Carrefour şi Cora. La polul opus, Auchan şi Kaufland plătesc salarii medii brute de sub 2.000 de lei, însă în perioada 2008-2013 cele două reţele au aplicat majorări de 45-60% care au ridicat nivelul salarial aproape de cel plătit de concurenţă. Salariul mediu brut la nivel naţional este de 2.334 de lei, peste salariul mediu plătit de oricare dintre cele patru reţele de magazine, care are fiecare câteva mii de salariaţi şi se nu­mă­ră printre cei mai mari angajatori din ţară. În total, Kaufland, Cora, Carrefour şi Auchan aveau la finalul anului trecut circa 29.000 de salariaţi. Totuşi, în funcţie de oraş şi de angajator, salariile pot varia pentru aceeaşi poziţie cu 30-35%, potrivit informaţiilor din piaţă. Astfel, un casier într-un oraş mic de provincie poate câştiga salariul minim pe economie, în timp ce în Bucureşti acesta poate să se apropie de 1.500-1.800 de lei brut.

CNADNR a cheltuit în primul semestru de 2,5 ori mai puţin decât banii alocaţi

Deşi toată lumea se plânge de lipsa infrastructurii rutiere, CNADNR a cheltuit doar 40% din banii pe care îi avea alocaţi pentru drumuri în S1. Cheltuielile de capital ale companiei de drumuri, adică sumele alocate către investiţii, au atins în primul semestru al lui 2014 minimul ultimilor 7 ani, ridicându-se la doar 1,3 miliarde de lei (292 mil. euro), arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Construcţiile, sector ce ar fi trebuit să fie un motor pentru economie, se află într-un declin continuu de la începutul anului, în condiţiile în care statul a decis să direcţioneze banii către salarii şi pensii în detrimentul investiţiilor. Cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 3,4% în primul semestru al acestui an, la 23,9 mld. lei (5,4 mld. euro), în timp ce cheltuielile cu investiţiile s-au ridicat 9,6 mld. lei (2,2 mld. euro), în scădere cu 21% potrivit datelor de la Finanţe. În acest context, lucrările inginereşti (de infrastructură) s-au prăbuşit cu aproape 27% în primele şase luni.

Tentativa de "puci" la SIF Transilvania a eşuat

Mihai Fercală, preşedintele directoratului SIF Transilvania (SIF3), îşi păstrează neatins titlul de cel mai longeviv şef de SIF, cu un mandat de peste 12 ani la conducere, după ce acţionarii au respins ieri pornirea acţiunii în răspundere împotriva sa şi l-au revocat din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere pe Constantin Frăţilă, acţionar la SIF şi oponent al lui Fercală. Ieri, peste 37% din acţionarii SIF3 au fost prezenţi la Braşov, unde au avut loc Adunările Generale Ordinară şi Extraordinară. Aceştia au respins cu o majoritate de 95% de voturi pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Mihai Fercală, propunere introdusă pe ordinea de zi de către Constantin Frăţilă, printre cei mai mari acţionari ai SIF3 cu 3,99% din capital. Tot Frăţilă a mai propus ca alegerea Consiliului de Supraveghere să aibă loc prin metoda votului cumulativ, pentru un mandat de 4 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb