REVISTA PRESEI 12.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 august 2015

ADEVARUL

Principele Nicolae a abdicat: ce se întâmplă cu averea

Nicolae, nepotul Regelui Mihai, este de acord, oficial, cu decizia bunicului său de a-i retrage titlul de Principe al României şi de a-l exclude din linia de succesiune la tron. Neoficial, pe Facebook, Nicolae n-a transmis acelaşi mesaj, iar monarhiştii contestă hotărârea Regelui Mihai. La o zi după ce a fost dezmoştenit şi lăsat în afara succesiunii la tron, fostul principe Nicolae şi-a asumat decizia Regelui Mihai, sub forma unui comunicat remis de Casa Regală. Faptul că Regele Mihai l-a dezmoştenit pe nepotul său Nicolae are şi implicaţii financiare, dar minore. Fostul prinţ a fost lăsat fără secretară, dar a rămas cu partea de avere pe care o va moşteni mama sa. "Nicolae a fost susţinut financiar de Rege, a avut birou la Palatul Elisabeta, o asistentă personală. De acum nu va mai beneficia de logistică. Despre avere nu putem vorbi, pentru că Nicolae nu are avere", a spus Ioan Luca Vlad, avocatul Casei Regale. Chiar dacă fostul Principe al României, Nicolae, a încercat să-l disculpe pe bunicul său, decizia Regelui le-a lăsat un gust amar monarhiştilor.

Cine ia deciziile în Casa Regală?

Excluderea Principelui Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale şi retragerea titlului regal readuc în discuţie întrebarea: "cine are ultimul cuvânt în Familia Regală?". Faptele din ultimii ani ne oferă un posibil răspuns. Principele Radu Duda (55 de ani), membru nondinastic al Casei Regale, în urma căsătoriei cu Principesa Margareta, a reuşit să urce spectaculos în ierarhie şi să conducă din umbră destinele Familiei Regale a României. În ultimele două decenii, marile decizii ale monarhiei româneşti au avut legătură cu Radu Duda. Biografia sa, începută de la condiţia de actor semiobscur, a dat naştere multor controverse. "Factorul activ în Casa Regală este Duda şi îl suspectez că foarte multe lucruri Regele nici nu le ştie, adică el vorbeşte în numele Regelui, în numele Casei Regale, după bunul plac. Cred că el e mai mult PSD-ist decât monarhist" - Ion Cristoiu, jurnalist

Aritmetica lui Ponta a minţit o ţară întreagă

Încercând să demonstreze sustenabilitatea noului Cod Fiscal, premierul Victor Ponta a prezentat o serie de calcule economice, însă a minţit prin omisiune: nu a ţinut cont de toate măsurile de relaxare fiscală şi de impactul lor asupra bugetului, dar nici de măsurile sociale luate sau anunţate pentru următoarea perioadă. Mai exact, primul-ministru nu a precizat de unde vor proveni banii cu care să fie realizate majorările salariilor bugetarilor la sfârşitul acestui an, după ce el a condiţionat adoptarea legii unitare a salarizării de votarea Codului Fiscal. Ponta a afirmat luni seara, la România TV, că reducerile de taxe din noul Cod Fiscal pot fi compensate în 2016 prin veniturile suplimentare aduse la buget de o creştere economică de 3% şi de o colectare mai bună, prin lupta împotriva evaziunii şi prin renunţarea la unele dintre măsurile de relaxare fiscală propuse.

Dunărea e supravegheata in permanenta de doi sateliţi ai Agenţiei Spaţiale Europene

Situaţia pe Dunăre tinde sa devina disperata. Fluviul in continua scădere este supravegheat de o săptămâna de doi sateliţi. Aceştia monitorizează traficul pe apa. Autorităţile trebuie sa ştie in permanenta, cate nave de transport ne tranzitează si ce probleme întâmpină. Riscul apariţiei unor accidente este foarte mare. Fotografiile surprinse de sateliţii Sentinel, arata cum 120 de nave, care urmau sa tranziteze Dunărea au rămas blocate in zona Zimnicea pentru ca apa a scăzut foarte mult, iar pe alocuri s-au format insule de nisip. 100 dintre acestea nu au sistem identificare si, ajunse in situaţii periculoase, sunt dificil de salvat. Pentru ca situaţia o cere traficul pe fluviu este monitorizat cu ajutorul sateliţilor Agenţiei Spaţiale Europene. Aceştia transmit informaţii la baza, aflata in Ungaria. De acolo ajung si la Agenţia Spaţiala romana care la rândul ei le retransmite Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos. Experţii ştiu astfel in timp real cate nave, barje sau bărci sunt pe Dunăre.

Afacerea Steaua duduie, dar Gigi se zgîrceşte!

Gazeta Sporturilor face o recenzie a raportului investiţie-venituri în ultimii ani la Steaua. În ultimii 4 ani, afacerea Steaua a duduit pentru Gigi Becali. Astfel, la venituri de 95 de milioane de euro, patronul Stelei a reinvestit în transferuri de jucători doar 9,7 milioane, adică aproximativ 10%! Media este şi mai ameţitoare dacă se fac calculele pe ultimii doi ani. Astfel, la 58,6 milioane de euro venituri, Becali a investit 3,2 milioane în transferuri de jucători, adică 5,5%! Analiza GSP remarcă şi un trend ciudat: anii în care patronul Stelei cîştiga foarte puţin erau cei mai buni ca investiţii pentru roş-albaştri! De cînd au crescut foarte mult încasările, au scăzut investiţiile! "E foarte uşor să ajungi în incapacitate de plată. Păi, gîndiţi-vă că bugetul de cheltuieli e în jur de 10-12 milioane de euro. Dacă nu produci banii ăştia intri în derivă, iar eu nu vreau să se întîmple aşa ceva şi apoi să aibă de suferit fetele mele şi familia mea fiindcă îmi toc banii la fotbal" - Explicaţiile lui Becali

Noul Imperiu Otoman - poate Turcia să devină mai puternică, mai influentă?

Slăbirea unor state din Orientului Mijlociu, precum Siria, Irak sau Sudan, îi oferă Turciei oportunitatea de a-şi extinde zona de influenţă peste vechi provincii ce au aparţinut secole la rând Imperiului Otoman. Ambiţiile de putere regională sunt afectate de condiţiile dificile din punct de vedere economic. La acestea se adaugă instabilitatea politică de pe plan intern şi ameninţările reale de islamizare a ţării. Mersul în zig-zag al lui Erdogan şi dorinţa acestuia de acaparare a puterii nu sunt pe placul întregii populaţii. În plus, războiul deschis pe două fronturi este dificil de dus, iar relaţiile cu partenerul strategic de până acum, Rusia, sunt în continuă răcire din cauza opoziţiei guvernului de la Ankara faţă de regimul Assad din Siria. Economia Turciei nu a intrat, deocamdată, pe o pantă descendentă, tocmai datorită măsurilor luate după criza din 2001. În cooperare cu FMI a fost reformat sectorul bancar, care în prezent este solid şi stabil.

Sondaj Pew Research Center: Rusia urăşte lumea, iar lumea îi răspunde cu acelaşi sentiment

După intervievarea, în perioada martie-mai, a 45.435 de respondenţi din 40 de ţări de pe toate continentele, Pew Research Center a constatat un sentiment de neîncredere faţă de Rusia. Acest sentiment este mai mare printre europeni decât printre americani, fenomen constatat nu doar la polonezi, mai atenţi în comparaţie cu alţii la evoluţiile din Ucraina, ci şi la germani şi francezi. De asemenea, Rusia are prieteni puţini în Turcia, cu toate că liderul de la Kremlin Vladimir Putin şi şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan întreţin relaţii bune, în Orientul Mijlociu, îndeosebi în Iordania, a cărei populaţie nu vede cu ochi buni sprijinul oferit de Moscova preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dar şi în America Latină, îndeosebi în Venezuela, a cărei populaţie nu este rusofilă în pofida tensiunilor diplomatice între Guvernul de la Caracas şi Casa Albă.

BANCHERUL

Cum a făcut Banca Transilvania profitul imens de 2,2 miliarde lei in urma achiziţiei Volksbank

Banca Transilvania a raportat un profit uriaş, de 2,2 miliarde lei la finalul lunii iunie, ca efect al preluării Volksbank la preţ redus, banca austriaca fiind nevoita sa plece din Romania, după ce a suferit pierderi mari din cauza creditelor ipotecare in franci elveţieni. Oportunitate de care a profitat din plin banca din Cluj, care a înregistrat un profit de 1,564 miliarde lei in urma preluării Volksbank. "Câştigul din achiziţie a fost determinat de diferenţa intre contraprestaţia transferata (preţul de achiziţie al acţiunilor in suma de 358 milioane lei) si valoarea justa a activelor si datoriilor Volksbank la data preluării controlului, in suma de 1,922 miliarde lei", precizează banca in situaţiile financiare. BT precizează ca la data achiziţiei, creditele brute ale Volksbank aveau o valoare de 8,8 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei se estima ca nu vor putea fi rambursate de clienţi, astfel ca au fost provizionate integral din rezervele Volksbank. Provizionarea s-a dovedit, in final, mai mare decât era necesar, astfel ca BT a câştigat peste 200 milioane lei din reversări de provizioane in trimestrul doi al acestui an.

Continua retragerile din cel mai mare fond de investiţii din Romania: Erste Bond Flexible RON

Erste Bond Flexible RON, cel mai mare fond de investiţii din Romania, administrat de Erste Asset Management, care investeşte cu preponderenta in titluri de stat, a continuat sa-si reducă valoarea activului net si in iulie, cu 305 milioane lei, la un total de 6,3 miliarde lei. In iunie, activele nete ale fondului au scăzut mai mult, cu 455 milioane lei. Fondul avea in data de 10 august un număr total de 116.684 de investitori, cu 950 mai putini fata de cei 117.634 investitori in 16 iulie 2015. Valoarea unităţii de fond era 19,3036 lei in 10 august, in creştere fata de 19,2433 lei in data de 16 iulie 2015. Randamentul obţinut de fondul pe parcursul ultimului an a fost de 6,09%, fata de 5,55% randamentul celui de-al doilea fond ca marine, Raiffeisen Ron Plus, din categoria altor fonduri, al cărui activ net a crescut modest, cu 7 milioane lei, in iulie, la un total de 2,5 miliarde lei. Cea mai mare creştere de active l-a avut BT Obligaţiuni, cu 54 milioane lei, la un total de 1,2 miliarde lei.

CURENTUL

Bugetarii au acum salarii mai mari cu 23% decât la privat iar noul Cod Fiscal va permite majorarea decalajului

Tăriceanu şi Ponta sunt disperaţi ca Noul Cod Fiscal să intre în vigoare. Motivul l-a devoalat Ponta luni seara la România TV: pentru a trece legea prin care se măresc salariile bugetarilor şi astăzi Tăriceanu a explicat că acest Cod reprezintă singura cale pentru "a avea o creştere sustenabilă a salariilor bugetarilor". Atitudinea celor doi oameni de stat este inadmisibilă, atât timp cât ei ar trebui să privească populaţia Românei global şi nu să avantajeze bugetarii, în ideea că aceştia o să-i voteze în 2016. Pentru angajaţii din mediul privat ce fac cei doi? NIMIC! Conform celor mai recente date INS, salariul mediu pe economie a fost în iunie 2015 de 2516 lei. Salariul mediu în sectorul de stat este cu 16,2% mai mare, respectiv de 2924 lei faţă de 2373, cel mediu din sectorul privat care e cu 6% mai mic decât media pe ţară.

CURIERUL NATIONAL

Trei consorţii din China, precalificate pentru Hidro Tarniţa

Conform procedurii de selecţie a investitorilor, prima etapă - cea de precalificare - s-a încheiat la data de 10 august, cele trei consorţii care au îndeplinit criteriile de precalificare cerute prin Documentaţia pentru precalificare urmând să participe la următoarele etape ale procedurii de selecţie investitori. Astfel, investitorii precalificaţi vor fi invitaţi la rundele de negocieri preliminare şi neangajante, pe baza ofertelor depuse de aceştia. În funcţie de rezultatele obţinute, societatea Hidro Tarniţa S.A., sub coordonarea Comisiei de Negociere şi Implementare, va elabora Caietul de Sarcini final, document care va conţine toate e­lementele şi condiţiile ofertei finale şi angajante, pe care investitorii precalificaţi vor fi invitaţi să le depună. După finalizarea ultimei etape - cea de derulare a licitaţiei cu oferta închisă în plic sigilat - se va desemna un investitor câştigător, care va semna toate documentele necesare participării la acţionariatul Hidro Tarniţa S.A., în vederea realizării, implementării şi operării proiectului CHEAP Tarniţa - Lăpuşteşti.

Ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului va antrena o nouă scădere a preţului petrolului

Dacă previziunile Băncii Mondiale se adeveresc a fi reale, informează analişti de la "Les Echos", preţul petrolului, oricum deja mult diminuat din cauza uriaşei oferte mondiale, s-ar putea reduce şi mai mult, cu până la aproape 21%. Aşa cum era de aşteptat, ridicarea sancţiunilor economice împotriva Iranului va avea, potrivit raportului amintit, un impact "important" pe pieţele mondiale ale petrolului. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, în mod concret, preţul barilului s-ar putea diminua, începând din 2016, cu cel puţin 10 dolari. În noul context, Iranul poate aduce pe pieţele mondiale un plus de ofertă evaluat la 1 milion de barili de ţiţei pe zi.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la -1,7

Preţurile de consum s-au redus în iulie cu 0,2% faţă de iunie, iar rata anuală a inflaţiei a coborât la -1,7%, de la -1,6% în iunie, preţurile alimentelor reducându-se cu 7% comparativ cu iulie anul trecut, însă la produsele nealimentare şi servicii s-au înregistrat creşteri de 1,3%, respectiv 2,2%. Măsurată prin Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), inflaţia anuală s-a plasat la -1,4%. "În iulie 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu luna iulie 2014, este de 40%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0-2,5% deţin o pondere de 34,5%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 25,5%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentagonul cere o a doua bază în Turcia pentru operaţiuni împotriva ISIS

La Incirlik operează deja F 16 şi drone, iar a doua bază va fi folosită pentru misiuni de recuperare. Guvernul american i-a cerut celui turc aprobarea pentru a utiliza o a doua bază aeriană în această ţară în timpul operaţiunilor împotriva Statului Islamic (ISIS). Un purtător de cuvânt al Pentagonului a arătat că, mai exact, această a doua bază aeriană ar putea fi folosită de armata americană pentru eventuale operaţiuni de recuperare a militarilor care ar avea probleme în timpul operaţiunilor. Locul de amplasare al viitoarei baze, precum şi numărul sau tipul de aeronave folosite, nu au fost specificate de oficialul Pentagonului. După această intenţie declarată devine clar că Pentagonul vrea să intensifice loviturile împotriva ISIS. Luna trecută, autorităţile turce au fost de acord să deschidă baza Incirlik pentru operaţiuni americane cu drone şi avioane de luptă.

China şi-a devalorizat yuanul din cauza unor indicatori macroeconomici ce nu corespund aşteptărilor

Marţi dimineaţă, Banca Chinei a anunţat devalorizarea monedei naţionale, după identificarea unor indicatori macroeconomici sub aşteptări, îndeosebi în urma unei diminuări, în luna iulie, a exporturilor. Banca a fixat punctul median al bandei de fluctuaţie cotidiană autorizată a yuanului la 6,2298 pentru un dolar, faţă de 6,1162 în ziua precedentă - un curs considerat a fi cel mai scăzut din ultimii trei ani. "Dat fiind că în comerţul cu bunuri continuă să se înregis­treze excedente relativ importante, rata de schimb efectivă a yuanului este încă relativ puternică în raport cu alte devize", preciza totuşi Banca Chinei în comunicatul său de marţi. Se impune însă o ameliorare la fixarea unui punct median al yuanului pentru a răspunde nevoilor pieţei". Corespondenţii agenţiilor de presă Reuters şi AFP, citaţi de "Les Echos", apreciază că, după standardele chineze, această diminuare cu 2% a valorii yuanului este totuşi "enormă".

EVENIMENTUL ZILEI

Producţia de petrol a OPEC ajunge la maximul ultimilor 3 ani după ce Iranul extrage cel mai mult după 2012

Organizaşţia Ţărilor Exportatoare de Petrol OPEC a produs luna trecută cel mai mult în ultimii 3 ani, în condiţiile în care Iranul a revenit la cel mai înalt nivel după 2012, an în care au fost consolidate sancţiunile internaţionale, scrie Bloomberg. OPEC, care deţine 40% din producţia mondială de petrol, a ridicat luna trecută cota de ieşiri cu 100.700 de barili pe zi până la 31,5 milioane, a anunţat cartelul în raportul său de piaţă lunar. Această creştere a venit după ce Arabia Saudită a transmis OPEC că îşi reduce producţia cel mai mult în ultimul an. Preţurile petrolului au scăzut săptămâna trecută la minimul ultimelor 6 luni, sub 50 de dolari barilul la Londra, în urma creşterii livrărilor OPEC, productia din SUA şi preocupările că cererea din China ar putea prelungi o saturare globală.

Dobânzi mai mari de luna viitoare?

Şeful Rezervei Federale din Atlanta spune că acum condiţiile economice din SUA permit o majorare a ratei de dobândă. "Cred că punctul ridicării de dobândă se apropie", a afirmat la începutul acestei săptămâni şeful reprezentanţei din Atlanta a băncii centrale a SUA, Dennis Lockhart, citat de Reuters. Membru cu dreptul de vot în comitetul care decide mutările de politică monetară, el a declarat presei că este "foarte dispus" să voteze încă din întâlnirea programată pentru luna septembrie. Argumentul său? "Economia a obţinut mari câştiguri şi se apropie de un norma acceptabil... condiţiile nu mai sunt extraordinare." Lockhart subşliniază, însă, că aceste măriri de dobânzi ar trebui să fie graduale (adică nu majorări la fiecare altă şedinţă de hotărâre a politicii monetare).

Vila din Sardinia a lui Silvio Berlusconi, de vânzare pentru 500 de milioane de euro

Fostul premier italian Silvio Berlusconi vrea să-şi vândă vila de vacanţă din Sardinia, acolo unde a primit lideri mondiali, inclusiv pe prim-ministrul rus Vladimir Putin, anunţă o sursă apropiată de problemă, citată de Bloomberg. Potentialii cumpărători au vizitat Villa Certosa, cu o suprafaţă de 4500 de metri pătraţi, dar niciunul dintre ei a făcut încă o ofertă concretă, potrivit sursei care a dorit să-şi păstreze anonimatul având în vedere că vânzarea este o chestiune privată. Pretul cerut este de 500 de milioane de euro, scrie ziarul italian Corriere della Sera. Vila, parte dintr-un domeniu de 80 de hectare deţinut de compania imobiliară a lui Silvio Berlusconi, Immobiliare Idra SpA. Proprietatea include o grotă a la James Bond pentru oaspeţii care sosesc pe mare, un amfiteatru şi un vulcan artificial care erupe, au scris ziarele italiene.

Miliardarul Niculae şi baronul Bunea Stancu, trimişi la psiholog pentru reeducare

Curtea de Apel Bucureşti consideră că achitarea în prima instanţă a miliardarului Ioan Niculae şi a baronului local Gheorghe Bunea Stancu reprezintă o eroare, deoarece Judecătoria a interpretat probele exclusiv în favoarea inculpaţilor. Magistraţii George Matei şi Ion Tudoran au mai constatat că inculpaţii din dosar au comis faptele "dovedind o îndrăzneală deosebită şi având drept scop bunăstare personală". Judecătorii arată că închisoarea i-ar lecui pe inculpaţi de intenţia "de a influenţa, pe căi oculte, alegerea Preşedintelui României", activitate care este "reprobabilă". În îndreptarea lor, instanţa consideră că în închisoare cei condamnaţi ar trebui să participe la cursuri de "reeducare", alături de pedagogi şi psihologi, pentru o completă reuşită. În plus, judecătorii consideră că politicienii "nu sunt altceva decât persoane care exercită puterea şi suveranitatea în numele titularului de drept a acestor valori, respectiv poporul român, şi nu în interes propriu sau în interesul persoanelor care le oferă un salariu".

Japonia face un pas spre renaşterea industriei nucleare

Patru ani şi jumătate, după dezastrul de la Fukushima, Japonia a dezbătut problema abandonării energiei nucleare. A ales, în final, economia, în detrimentul siguranţei. Tehnologia nucleară este esenţială pentru economie, au anunţat autorităţile nipone, justificând astfel hotărârea de a redeschide primul dintre cele 48 de reactoare nucleare închise, după distrugerea centralei de la Fukushima, în urma unui puternic tsunami. În martie 2011, au murit 16.000 de oameni şi alţi 2.500 sunt încă daţi dispăruţi, deşi niciunul dintre aceste decese nu a fost legat direct de dezastrul nuclear, ci de cutremur şi de valul tsunami declanşat. Executivul de la Tokyo a făcut, ieri, un pas decisiv către revitalizarea industriei nucleare, punând punct perioadei de "îngheţare" a utilizării puterii atomice. Reactorul de la Sendai, din prefectura Kagoshima, a fost primul care a reînceput să funcţioneze, după ce adoptarea unor noi reglementări de securitate.

EUROGRUP se reuneşte vineri pentru discuţii pe tema acordului Greciei cu creditorii

Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro se vor reuni vineri, la Bruxelles, pentru a dezbate privind acordul tehnic a noul plan de asistenţă financiară destinată Greciei, a anunţat premierul spaniol, Mariano Rajoy. Potrivit Ekathimerini, preluat de Mediafax, Rajoy a precizat că "Uniunea Europeană face din nou un pariu major. Să sperăm că acest pariu va readuce lucrurile la normalitate". De altfel. şeful Executivului de la Atena a cerut Parlamentului elen să ratifice până joi acordul cu creditorii internaţionali privind cel de-al treilea program de asistenţă financiară.

JURNALUL NATIONAL

Ponta a schimbat-o: e bine şi cu Dragnea

Premierul Victor Ponta a dezvăluit că nu va mai candida pentru şefia PSD la congresul din toamnă, dar că îl susţine pe Liviu Dragnea, în ciuda condamnării din dosarul Referendumului. Luna trecută, la CEx., Ponta o prefera pe Rovana Plumb. Cu miniştrii chemaţi să dea raportul la partid premierul Ponta a schimbat strategia faţă de Liviu Dragnea . "Eu nu candidez anul acesta. Liviu Dragnea este foarte bun pentru funcţia asta, eu am responsabilitatea guvernării", a explicat Ponta. La Comitetul Executiv din iulie, premierul era de altă părere. A susţinut-o pe Rovana Plumb la interimatul PSD în detrimentul lui Dragnea şi a plecat din sală la momentul votului. Premierul nu vede o problemă în condamnarea lui Dragnea la un an de închisoare cu suspendare de către ÎCCJ în dosarul Referendumului din 2012.

Proiectul privind lărgirea la 4 benzi a Centurii de Sud a Bucureştiului va putea fi implementat în 2016-2017

Proiectul privind lărgirea la 4 benzi a Centurii de Sud a Bucureştiului şi amenajare sens giratoriu în zona autostrăzii A1 va putea fi implementat în perioada 2016-2017, la începutul lunii septembrie a acestui an urmând să fie completat studiul de fezabilitate, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România printr-un comunicat remis marţi AGERPRES. 'Reluarea acestui proiect a fost necesară deoarece în anul 2007 a fost elaborat Studiul de Fezabilitate, iar în anul 2008 au fost chiar semnate contractele de atribuire. Dar, din lipsa alocării bugetare timp de 6 ani, în anul 2014, au fost reziliate aceste contracte. De asemenea, a trebuit să refacem SF-ul şi din cauza faptului că vechiul SF nu mai îndeplinea criteriile de calitate, nefiind introduse eurocodurile impuse de Comisia Europeană', se menţionează în comunicat.

NATIONAL

Lui Ioan Niculae i se trage sfârşitul de la "Boticuţ", alcool si tutun!

După principiul unde dai si unde crapă, deşi este cercetat in nenumărate anchete grele, cel mai bogat roman a ajuns după gratii in urma dosarului de la care se aştepta cel mai puţin. Si chiar daca beleaua i se trage de la Mircea Geoană, a cărei campanie electorala a sponsorizat-o, se pare ca sfârşitul imperiului financiar al lui Ioan Niculae va veni din cu totul alte motive. Simţindu-se încolţit de către procurori, Ioan Niculae a decis sa-si pună averea la adăpost. Aşa ca, in documentele oficiale si-a trecut averea pe numele amantei. Care oricum, de ceva vreme, conducea de facto imperiul financiar al miliardarului. Astfel se face ca fosta vânzătoare de magazin Nicoleta Tomcea, cunoscuta de către apropiaţi si drept "Boticuţ", s-a trezit peste noapte una dintre cele mai bogate femei din Romania,

Andreea Esca nu mai e The One

Prezentatoarea ştirilor PRO TV a ales sa se despartă, după zece ani, de revista The One, care aparţine grupului Mediafax (încă al lui Adrian Sârbu), intr-un editorial lacrimogeno-corporatist. Gazeta era oricum in faliment si Andreea nu si-a permis sa o cumpere. Mişcarea nu era prea greu de prevăzut daca ţinem cont de necazurile pe care le are fostul mogul Adrian Sârbu. The One nu se mai vindea de mult, deci urmează sa dispară destul de iute de pe piaţă. Ce sa facă Andreea cu o revista care nu mai este? Aşa ca, urmând trendul actual, Esca îşi muta panseurile pe internet, sub forma virtuala de andreeaesca.com, deci fanii nu au a se plânge, indiferent caţi sunt ei, doi sau cinci. Adevărata întrebare însă este legata de prezenta Andreei la pupitrul ştirilor PRO TV, ştiri de prime-time, fanionul audientelor postului CME in Romania.

Adamescu a oprit majorarea capitalului social la Astra Asigurări

Acţionarii Astra Asigurări, companie controlata de omul de afaceri Dan Adamescu si aflata in administrare speciala, au aprobat, ieri, suspendarea procedurii de majorare a capitalului social. Compania de asigurări a atras, după primele doua etape ale majorării de capital doar 134.000 lei, din totalul de 425 milioane lei necesare. Din 6 august a început etapa destinata investitorilor instituţionali, care urma sa se deruleze pana la 19 august, ASF purtând discuţii in ultima perioada cu mai multe fonduri de investiţii, in special din China. Astra se afla intr-un proces de redresare financiara din februarie 2014, având ca administrator special firma KPMG Advisory. In octombrie 2014, Astra si-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, in cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei. Acţionarii importanţi sunt The Nova Group Investments Romania SA - 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, ambele controlate de Dan Adamescu.

PUTEREA

Prognoza oficială. Salariile românilor vor creşte cu 20 de euro în 2016

Salariile românilor vor creşte, în medie, cu 94 de lei (aproximativ 20 de euro) în 2016, potrivit unor date furnizate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) şi prelucrate de PUTEREA. Creşterea anunţată se referă la venitul net lunar (salariul net plus prime, bonusuri etc.). Cel mai mare avans va fi înregistrat în Bucureşti, aşa cum era de aşteptat şi cum se întâmplă de ani buni. Marea mirare este însă la nivelul următoarei poziţii. Astfel, pe locul doi se plasează Clujul, şi nu Ilfovul, aşa cum era până acum. Ceea ce poate însemna că angajaţii din Cluj încep să producă mai mult şi mai eficient decât corporatiştii ilfoveni. Clujenii vor câştiga cu 130 de lei mai mult în 2016 faţă de anul curent. Ilfovenii sunt la egalitate cu timişorenii, cu 127 de lei câştig suplimentar în 2016, comparativ cu 2015. Cel mai redus avans se va vedea în portofelele vâlcenilor, care vor câştiga anul viitor doar cu 69 de lei mai mult.

ROMANIA LIBERA

A treia faţă a lui Ponta

Întors din concediu, premierul s-a dus în studioul prietenului Sebastian Ghiţă pentru a-şi prezenta planurile: vrea să rămână în funcţie până în decembrie 2016 şi ar putea demisiona doar dacă TVA nu se reduce la 19-20%. În plus, nu mai vrea să fie perceput ca un prim-ministru politic, ci ca un tehnocrat. În prima zi după întoarcerea din concediul la Miami (concediu care, am aflat de la premier, a fost "un pic mai ieftin decât la Mamaia"), la tabla improvizată în studioul RTV s-a prezentat noul Victor Ponta: tehnocratul, prim-ministrul neinteresat de bătălii politice şi jocuri de culise, dar care ţine din tot sufletul să-şi îndeplinească şi ultima promisiune din "setul de şase" cu care a obţinut, în 2012, votul românilor. Evident, în noile straie de specialist în economie, "şcolit" timp de doi ani de zile de Florin Georgescu pentru a prelua funcţia de premier, Ponta a încercat să inducă impresia că "amănunte" precum dosarul său de la DNA sau lupta pentru controlul PSD au trecut în plan secund pentru el.

Cine sunt cele două moştenitoare ale Coroanei României

Decizia Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României de a retrage nepotului său, Nicolae, titlul de Principe al României şi apelativul de Alteţă Regală, precum şi excluderea sa din Linia de Succesiune la Coroana României conferă o nouă importanţă celor două nepoate ale Regelui care fac parte din Familia Regală. Este vorba de fiica ASR Principesei Elena a României, Elisabeta-Karina de Roumanie Medforth-Mills şi de fiica ASR Principesei Sofia a României, Elisabeta-Maria de Roumanie Biarneix. Cele două nepoate ale MS Regelui Mihai I al României au fost prezenţe foarte discrete. Un amănunt important este faptul că, deşi fac parte din Familia Regală a României şi din succesiunea la Coroană, cele două tinere cu sânge regal nu poartă oficial titlul de principese. Potrivit normelor care guvernează existenţa Casei Regale a României, soţii şi copiii Alteţelor Lor Regale Principesele României nu dobândesc automat vreun titlu princiar. Astfel de titluri pot fi acordate prin voinţa Regelui, aşa cum este cazul Principelui Radu al României, soţul Principesei Moştenitoare Margareta a României.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile au mutat la stat riscul pentru credite imobiliare de 12 miliarde de lei

Din soldul total de 48 miliarde de lei credite acordate de bănci pentru locuinţe, jumătate sunt prin programul Prima casă, astfel încât garanţia de 50% asigură băncilor o plată certă pentru credite de 12 miliarde de lei. Băncile participante la programul Prima casă au acordat din 2009 încoace peste 150.000 de credite pentru achiziţa de locuinţe garantate de stat, în valoare de 25 miliarde de lei (6 mld. euro), iar 2015 se prefigurează a fi cel mai bun an de la lansarea programului, potrivit datelor transmise de Fondul de Garantare a Cre­ditelor pentru IMM-uri la solicitarea ZF. Numărul creditelor imobiliare depăşeşte 300.000, cu o valoare cumulată de 48 mld. lei. Aceasta înseamnă că programul Prima casă ajunge să reprezinte jumătate din tot ce înseamnă credite de locuinţe în România. Cum în programul Prima casă statul îşi asumă riscul pentru jumătate din suma împrumutată, urmează că un sfert din soldul de 48 mld. lei credite acordate are garanţia statului, deci 12 mld. lei (3 mld. euro).

Banca Europeană de Investiţii a avizat în ultimii cinci ani cele mai mari finanţări pentru bănci şi IFN-uri, de 900 mil. euro

Împrumuturile totale acordate de BEI în perioada 2010-2014 au fost de 2,8 miliarde de euro, serviciile, industria şi agricultura fiind sectoarele care au atras finanţări consistente. Banca Europeană de Investiţii (BEI), instituţia de creditare deţinută de statele membre ale Uniunii Europene, a acordat în ultimii ani în România împrumuturi de 895 mil. euro pentru băncile şi instituţiile financiare nebancare locale în scopul încurajării creditării, în principal pentru IMM-uri.În anii de criză s-a intensificat utilizarea liniilor de credit de la instituţii financiare internaţionale, precum BEI sau BERD. Instituţiile financiare internaţionale au devenit din ce în ce mai active în susţinerea băncilor locale în contextul procesului de dezintermediere în care au intrat instituţiile de credit din zona euro.

Seceta a pârjolit 16% din suprafaţa agricolă

Lipsa prelungită a precipitaţiilor a afectat, în diferite grade, o suprafaţă agricolă totală de circa 867.000 de hectare la nivelul întregii ţări, cea mai afectată fiind zona Moldovei, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii la începutul lunii august. "Efectele secetei abia încep să apară, însă deocamdată nu sunt modificări la furnizori. La fructe şi legume situaţia este diferită, pentru că s-au făcut irigări şi s-au găsit soluţii, însă seceta va afecta în special segmentul cerealelor", a spus Florin Căpăţână, director relaţii instituţionale şi dezvoltare durabilă la Carrefour România şi vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România. Terenurile calamitate reprezintă aproape 10% din suprafaţa totală de teren arabil din România, însă raportate la suprafeţele însămânţate în primăvară (în principal porumb şi floarea-soarelui), însumând 5,4 milioane de hectare, procentul urcă la 16%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb