REVISTA PRESEI - 12.10.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Standard & Poor"s: Economia se prăbuşeşte

Datoriile suverane ale celor mai mari economii ale lumii se îndreaptă spre "explozie", din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a costurilor provocate de criza financiară, avertizează un studiu elaborat de Standard & Poor"s (S&P). Dacă actualele politici fiscale vor fi menţinute, agenţia de rating susţine că datoria medie ca procent din PIB a 49 de state, reprezentând două treimi din populaţia lumii, va ajunge la 245% până în 2050.

Codul Muncii virează la dreapta

Legislaţia muncii din România este pe cale de a se înclina în favoarea angajatorilor, la cererea FMI şi la presiunile companiilor multinaţionale. Salariaţii ar putea opta pentru 10-12 ore de muncă pe zi, iar concedierile se vor face mai uşor, dacă la modificarea Codului Muncii autorităţile vor fi mai mult de partea patronilor, decât a sindicatelor. Ministerul Muncii evaluează de câteva săptămâni mai multe propuneri de modificare a Codului Muncii venite din două direcţii: de la patronate şi de la inspectoratele teritoriale din subordine. Sugestiile au tendinţa de a trage mai la dreapta o legislaţie a muncii care acum favorizează angajatul, dar care nu permite ca piaţa muncii să fie mai flexibilă, aşa cum sună cerinţa FMI.

Sindicatele din România nu vor mai fi invidiate de suratele lor europene

Reglementările actuale riscă să rămână o simplă nostalgie din vremurile de glorie ale mişcării sindicale româneşti, dacă pachetul Guvernului se aprobă aşa cum este acum elaborat la Ministerul Muncii. Sindicatele autohtone s-au lăudat mereu colegelor lor din Europa şi au fost invidiate de acestea datorită legislaţiei din domeniu: Codul Muncii, Legea sindicatelor, a conflictelor de muncă şi a contractelor colective. Ovidiu Jurcă, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, povesteşte că la o mare întrunire a sindicatelor europene românii au prezentat Contractul Colectiv la nivel naţional. La sfârşit, unul dintre colegii francezi a întrebat timid: "Bine, asta cereţi voi, dar ce o să obţineţi din toate astea?" La care românul i-a răspuns, spre stupefacţia tuturor: "Nu, n-aţi înţeles. Acesta este contractul naţional în vigoare acum!".

Schimbul de case revine în forţă

Pentru a scăpa de ratele bancare, unii români aleg să-şi schimbe locuinţele cu unele mai mici, obţinând şi o diferenţă de bani care poate acoperi o parte din datorii. Cele mai practicate schimburi sunt, în prezent, cele dintre locuinţele cu trei sau patru camere şi cele cu două. În urmă cu doi-trei ani schimbul de case reprezenta o modalitate prin care o familie mai numeroasă ceda o locuinţă cu suprafaţă mai mică pentru una mai mare achitând o diferenţă de bani.

Răpirea din Irak: Cinci ani de mistere

Răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, în 2005, a ţinut cu sufletul la gură o ţară întreagă. Mai apoi, drama ziariştilor s-a pierdut în spatele unui val de speculaţii şi jocuri politice. La 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la "România liberă"), au fost răpiţi în Bagdad, capitala Irakului. Împreună cu cei trei jurnalişti a fost luat ostatic şi Mohammad Munaf, cetăţean american de origine irakiană. Acesta din urmă se oferise să fie ghidul românilor pe durata deplasării jurnalistice la Bagdad.

CURENTUL

Vîntu a mai colectat, prin interpuşi, cinci milioane de euro. Cash

Arestarea pentru 29 de zile a celor şase paravane ale lui SOV, de la fosta Petromservice, scoate la iveală o nouă operaţiune ce poartă ştampila inconfundabilă a maestrului combinaţiilor din strada Paris 34. Procurorii DIICOT au identificat modul în care interpuşii lui Vîntu din conducerea Petromservice au scos, în perioada 2006-2008, aproape cinci milioane de euro (19,74 milioane de lei) din conturile Petromservice. Banii au fost viraţi în conturile uneia dintre firmele grupului infracţional, SC CARD VISION MEDIA SRL, iar ulterior au fost retraşi în numerar şi folosiţi ca bani de buzunar de către beneficiari.

100 milioane de euro pentru susţinerea tinerilor afacerişti

Garanţiile de stat pentru tinerii întreprinzători vor fi acordate în limita a 100 milioane de euro, dintre care 20 milioane de euro în 2010, iar ajutorul financiar de maxim 10.000 euro va fi alocat pentru un număr estimat de 200 firme în acest an şi minim 1.000 firme anul viitor, a anunţat premierul Emil Boc, ieri, la o discuţie cu parteneri sociali, cărora le-a prezentat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind sprijinirea tinerilor întreprinzători.

Malul, de Tia Şerbănescu

Mâlul toxic din Ungaria a ajuns şi la noi în Dunăre, unde potrivit ministrului mediului, dl Borbely, "nu există niciun pericol" şi asta pentru că "Ungaria nu se joacă cu aşa ceva" iar dânsul a ţinut permanent legătura cu ea şi a aflat că "PH-ul a scăzut la 8,5" astfel că "apa e comestibilă" iar "România a avut noroc că la Mediu e un ministru din UDMR" care vorbeşte limba maternă a dezastrului. Şi Ungaria a avut noroc: alt ministru ar fi făcut un pic de victimizare - cum a făcut Ungaria la cianurile noastre din Baia Mare - dar aşa n-a fost cazul. Nu-i vorbă că nici ONG-urile şi partidele noastre ecologiste n-au suflat un cuvinţel: doar Partidul Verde al lui Cernea a acţionat rapid şi s-a transformat în "Verde ca Zăpada".

CURIERUL NAŢIONAL

De ce avem nevoie de o pensie privată?

Perspectiva demografică pentru anii 050-2060 arată o triplare a ratei de dependenţă demografică de până la circa 65% Rata de înlocuire pensie/salariu se va reduce cu circa 25% în 50 de ani, iar în câţiva ani se va ajunge ca un pensionar să fie susţinut 0,5 angajaţi. Specialiştii estimează că tinerii de astăzi, ar putea ieşi cu o pensie de stat de 10% din ultimul salariu, fiind astfel nevoie şi de o pensie privată.

Programul "Rabla" nu ne-a scăpat de maşinile vechi

În septembrie s-au înmatriculat 18.000 de maşini SH şi doar 7.000 noi. Regres de aproape 30%, la achiziţia autoturismelor noi pe primele nouă luni. Facilităţile acordate de autorităţi românilor care vor să-şi ia maşini nu i-au determinat pe aceştia să opteze pentru cele noi, ci mai degrabă pentru cele second-hand. Mai ales că, în ultimul timp, vânzarea voucherele a luat amploare. Concret, românii care vor să scape de maşinile mai vechi de 12 ani le-au dus la Remat, dar nu pentru a-şi lua o maşină nouă cu tichetul valoric plus diferenţa de bani, ci pentru a vinde voucherul ca să-şi ia o maşină second-hand cu puţin mai bună decât rabla dată.

EVENIMENTUL ZILEI

Poliţist protestatar: "Ce, eram nebun să-l împuşc pe Băsescu?"

Mihai Sârbu, din Dolj, este cercetat penal sub acuzaţia că ar fi venit înarmat la mitingul poliţiştilor. Agentul şef principal Mihai Sârbu este şef de post în comuna doljeană Tălpaş şi se numără, spun superiorii săi, printre poliţiştii care la sfârşitul lunii septembrie au plecat cu arma din dotare la mitingul de protest din Capitală. "Sunt poliţist de 27 de ani şi vechimea nu-mi permite să fac o asemenea gafă. Păi, ce, eram nebun să-l împuşc pe Băsescu? Vor să spargă oalele în capul nostru", se apără poliţistul.

Strategia de încălzire a Capitalei, scumpă şi inutilă

Edilii Bucureştiului trebuie să plătească peste 700.000 de euro unei firme daneze care a pus pe hârtie strategia energetică a oraşului. Proiectul nu poate fi însă aplicat. În prag de iarnă şi la doar câteva luni distanţă de momentul la care vor fi obligaţi "să taie" subvenţia pentru căldură, edilii Capitalei susţin că se află într-un mare impas: trebuie să vireze în conturile unei firmei daneze, care a pus pe hârtie "Strategia energetică a Bucureştiului", câteva sute de mii de euro. Proiectul nu va putea fi pus însă în practică niciodată, susţin reprezentanţii primăriei.

Zi decisivă pentru ordonanţa creditelor

Clienţii şi bancherii aşteaptă cu sufletul la gură modificările ce vor fi aduse azi OUG nr. 50 în Comisia de buget, ultima înainte de plenul Camerei Deputaţilor. Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010 va ajunge astăzi pe masa Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor pentru a aviza amendamentele aprobate săptămâna trecută de membrii Comisiei de politică economică, ce aparent "a ţinut cont" de toate propunerile Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Modificările aduse OUG nr. 50/2010 au aprins spiritele clienţilor băncilor şi nu numai.

Elena Udrea în campanie: 10.000 de kilometri de drumuri cu plata în 2013

Ministrul dezvoltării, Elena Udrea, a găsit reţeta pentru fericirea primarilor PDL: 10.000 km de drumuri rurale începute cu un an înainte de alegeri şi lăsate în plată viitorului guvern. După întâlnirile recente cu primarii PDL, Elena Udrea şi-a făcut ieri intrarea în campania internă şi în faţa parlamentarilor partidului. Deputaţii PDL au uitat brusc de avansurile opoziţiei privind moţiunea de cenzură la auzul unei reţete care să le resusciteze electoral primarii din colegii, înainte de alegerile din 2012. Planul le-a fost pus pe masă de ministrul dezvoltării la o întâlnire cu uşile închise şi, potrivit unor surse din partid, arată astfel: construirea a 10.000 km de drumuri judeţene şi comunale, în locuri alese cu prioritate de PDL-işti, în perioada 2011-2012, pe cheltuiala efectivă a celor care vor fi la guvernare în 2013.

FINANCIARUL

Tabloul dezastrului: Inflaţia se duce spre două cifre, deficitul comercial se adânceşte

În luna septembrie, alimentele au înregistrat cele mai mari scumpiri, de 0,82%. Profesorul Constantin Ciutacu avertizează că, la finele lui 2010, rata reală ar putea depăşi 10%. Pe de altă parte, ponderea importurilor de produse agroalimentare a scăzut odată cu consumul. Rata anuală a inflaţiei din luna septembrie, de 7,77%, a crescut în conformitate cu aşteptările pieţei, care indicau niveluri cuprinse între 7,3%-7,9%. Potrivit datelor prezentate ieri de Statistică, preţurile de consum au crescut, în medie, cu 0,5% faţă de luna precedentă, după ce avansaseră cu 0,2% în august. Cea mai amplă creştere s-a înregistrat pe segmentul bunurilor alimentare, de 0,82%.

Decizie CCR: Salariile bugetarilor trebuie să crească cu 25% de la 1 ianuarie 2011

Sindicatele organizează proteste şi poartă negocieri cu Executivul pentru ca, de anul viitor, să recupereze câteva procente din veniturile pierdute în acest an. De la Palatul Victoria guvernanţii promit că prin Legea salarizării unitare "sigur vor creşte salariile". Premierul Boc a uitat că, printr-o altă lege, a promis că reducerile salariale de 25% se aplică doar până la finele lui 2010. De anul viitor, măsura este considerată încălcare a dreptului la muncă. Discuţiile despre majorările salariale din sectorul public, începând cu 1 ianuarie 2011, pierd din vedere un aspect esenţial, şi anume decizia prin care Curtea Constituţională a declarat legală reducerea unitară a acestor salarii cu 25%.

După atacurile împotriva euro, speculanţii au luat cu asalt dolarul american

O monedă mică prea valoroasă va lovi însă în economia zonei euro. În ultimele câteva săptămâni se tot vorbeşte despre "războiul monetar" ca despre o nouă armă economică folosită de unele ţări în scopul protejării propriilor interese. Respingând nu atât ideea în sine, cât prezenţa cuvântului "război", analiştii susţin că piaţa valutară mondială va fi dominată în ultimele trei luni ale acestui an de un val de deprecieri valutare, operaţiuni menite să ajute economia internă a ţărilor prin susţinerea anumitor sectoare de export, fără a ţine cont de indicatorii economici ai altor state.

Subvenţionarea căldurii, de 10 ori mai costisitoare ca reabilitarea termică

Guvernul a ratat şansa relansării economice oferită de izolarea clădirilor de locuit. La nivel naţional, sumele cheltuite din bugetul de stat pentru diverse forme de subvenţionare a preţului pentru gigacalorie au ajuns în acest an la cifra record de 330 de milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Administraţiei şi Internelor. În schimb, pentru rezolvarea problemelor cu izolarea termică a imobilelor, cheltuim cam de 10 ori mai puţin, adică aproximativ 35 de milioane de euro. În acest fel, programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe primeşte anual lovituri dure prin continuarea şi chiar creşterea subvenţiilor pentru căldură.

Deficitul comercial, în creştere. Consumul s-a redus odată cu importul de alimente

Pe primele opt luni, ponderea produselor agroalimentare importate a scăzut, s-a diminuat de la 8,9% la 7%. Economia înregistrează o tendinţă de reducere a deficitului comercial vizibilă din luna mai. Faţă de primele opt luni ale anului trecut, deficitul este însă mai mare, iar ponderea importurilor de produse agroalimentare a scăzut, odată cu consumul. Deficitul comercial al României în luna august 2010 a fost de 593,6 milioane de euro, cu 150,2 milioane de euro mai mic decât în august 2009, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

GÂNDUL

5% dintre milionarii români, angajaţi la stat "din pasiune" pentru ţară şi pentru că "nu mai eşti tentat de bani"

Cel puţin 5 la sută dintre românii aflaţi în Forbes 500 miliardari 2010 sunt şi bugetari. Unii dintre ei sunt secretari de stat, parlamentari, alţii primari, consilieri judeţeni sau locali.Dar indiferent de funcţie sau de avere, toţi susţin că reuşesc să se împartă între afacerile pe care le derulează şi jobul la stat sau că au lăsat businessul în gestiunea rudelor sau a asociaţilor, iar ei se concentrează pe cele ce aparţin dregătoriei pe care, "vremelnic", o ocupă. Cu toţii susţin că au intrat în sistem încercând să devină soluţia anticorupţie - "dacă ai banii tăi, nu mai eşti tentat de banii statului" - şi, de asemenea, pentru a face ca localitatea lor, judeţul şi ţara să prospere - "iar noi, odată cu ele".

Vîntu: Am fost interceptat din 2006, tot atunci am început lobby pentru suspendarea lui Băsescu

Sorin Ovidiu Vîntu a declarat, luni seară, că a fost interceptat încă din 2006 şi că în acel an, "extrem de iritat" de o declaraţie a lui Traian Băsescu privind "un aşa zis furt" din Banca Agricolă, a început un lobby pentru suspendarea preşedintelui, discutând despre asta cu "toată lumea". "În 2006, extrem de iritat de o declaraţie făcută de Traian Băsescu privind un aşa zis furt al meu din Banca Agricolă, am început un lobby activ pentru supendarea lui. Mă interesează trecerea serviciilor de informaţii sub control parlamentar. Acest lucru îl susţin şi azi. Modul în care abuza Băsescu de aceste instituţii de pe atunci se dovedea periculos", a spus Vîntu, la Realitatea TV.

JURNALUL NAŢIONAL

România se împiedică în poarta Schengen?

Vizita Angelei Merkel poate aduce clarificări în privinţa şanselor de trecere în spaţiul de liberă circulaţie. 27 martie 2011. Ziua în care România ar trebui să adere la mult visatul spaţiu Schengen. Un obiectiv mai vechi, întârziat şi amânat mereu, fie din cauza dotării tehnice necorespunzătoare în raport cu cerinţele impuse, fie din cauza conjuncturii politice schimbătoare. Ciprian Ciucu, directorul de programe al Centrului pentru Politici Europene, a declarat ieri la prezentarea raportului ONG-ului privind aderarea României la spaţiul Schengen că cel mai rău scenariu ar fi ade-rarea într-un an, doi.

Investiţie majoră a BMW în Transilvania

Vizita în România a cancelarului federal Angela Merkel va reprezenta un impuls şi pentru relaţia economică dintre România şi Germania. După ce EU Observer a relatat că Merkel va anunţa, la Cluj, o investiţie majoră, în zona Transilvaniei, a companiei BMW, surse din industria auto au confirmat, pentru Jurnalul Naţional, această informaţie. Potrivit acestor surse, BMW va face o investiţie într-o fabrică de componente auto ce va fi situată, după toate probabilităţile, în parcul industrial Tetarom de lângă Cluj. De altfel, presa locală semnala, încă din luna iunie, că grupul german Draexlmaier, producător şi furnizor de componente pentru industria auto, inclusiv pentru BMW, este interesat de o investiţie de 15 milioane de euro în zonă.

ROMÂNIA LIBERĂ

Corneliu Vadim Tudor a cerut sprijinul UDMR pentru televiziunea PRM

În timp ce în România Mare demnitarii UDMR trec, în cel mai bun caz, drept "bozgori", Vadim Tudor i-a sunat de mai multe ori pe ministrul UDMR, Zsolt Nagy, dar şi pe Vasile Blaga, pentru a-i introduce postul Cosmos TV în grilele Astral şi RCS. Surprinzător sau nu, ambii demnitari, ale căror partide se află de ani buni în conflict deschis cu CV Tudor, au fost cât se poate de amabili cu cel care i-a făcut de nenumărate ori albie de porci în revista "România Mare".

Careul evaziunii din Ministerul de Finanţe

Oficiali de rang înalt din Ministerul de Finanţe, aflaţi în anturajul politic al lui Adriean Videanu, sunt anchetaţi pentru o evaziune fiscală de 40 milioane euro şi nu au voie să părăsească ţara. În timp ce combaterea evaziunii fiscale figurează pe agenda imediată a strategiei anticriză a Guvernului, o anchetă derulată de procurorii anticorupţie scoate la iveală nivelul la care au penetrat evazioniştii structurile înalte ale statului. Trei funcţionari guvernamentali din anturajul politic al lui Adriean Videanu sunt cercetaţi penal pentru implicare într-o operaţiune de export, fără plata taxelor către statul român, care ar fi trebuit să aducă la buget aproape 40 milioane euro. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost sesizaţi de comisarii de la Garda Financiară.

De la Garda Financiară la DNA

Procurorii anticorupţie i-au pus sub acuzare pentru complicitate la evaziune fiscală pe Gabriel Irimie Băcăinţan - fost consilier al ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea - pe Livia Bădescu - director în Ministerul de Finanţe - şi pe fostul secretar de stat de la Finanţe - Graţiela Iordache. Autorul evaziunii fiscale, pus şi el de asemenea sub acuzare, este italianul Antonello Celestini, cel care controlează Galaxy Tobacco, fosta societate "Tutunul Românesc". Afacerea s-a derulat la începutul anului 2009, când italianul Celestini a încercat să exporte 820 de tone de tutun fără să plătească taxele şi accizele în valoare de aproape 40 milioane de euro. Din acest motiv, Autoritatea Vamală a interzis tirurilor Galaxy Tobacco să părăsească ţara până la plata accizelor.

ZIARUL FINANCIAR

Investitorii au mai găsit 400 mil. euro pentru malluri

Investitorii imobiliari au finalizat sau vor finaliza până la sfârşitul anului malluri de peste 400 de milioane de euro, cel mai scăzut volum de investiţii din ultimii patru ani pe această piaţă, dar semnificativ mai mare comparativ cu banii care merg în realizarea de fabrici, arată o analiză ZF. În fiecare din ultimii trei ani au fost realizate investiţii cuprinse între 650 şi 980 de milioane de euro în centre comerciale, dar după investiţii cumulate de aproape trei miliarde de euro piaţa începe să scadă treptat.

Guvernul nu ştie cum arată legea bugetului de stat pe 2011

În săptămâna în care legea bugetului - cel mai important act normativ al unui an fiscal - ar fi trebuie să fie deja în dezbaterea Parlamentului, - nimeni nu pare să ştie cum arată actul normativ.

Ministerul Finanţelor spune că el este gata, dar nu dă detalii substanţiale, sfetnicii premierului nu pot divulga, după cum singuri spun, conţinutul legii, dar toată lumea face trimitere la strategia fiscal-bugetară 2011-2013 cu care Consiliul Fiscal a dat de pământ şi despre care sindicatele afirmă că ar fi fost deja retrasă pentru că, după cum le-ar fi explicat premierul Emil Boc, nu a fost decât o ciornă.

Nobel-ul pentru economie de anul acesta, câştigat de trei cercetători

Premiul Nobel pentru economie a fost câştigat în acest an de trei economişti pentru cercetările lor în domeniul "Markets with search frictions". Premiul Nobel pentru Economie a fost decernat în acest an economiştilor Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen şi Christopher A. Pissarides pentru teoria "Markets with Search Frictions" ("Pieţe unde există fricţiuni la întâlnirea cererii cu oferta"), teorie care explică de ce rata şomajului este în continuare foarte mare deşi există locuri de muncă vacante pe piaţă. Acest lucru se datorează faptului că nu întotdeauna aşteptările uneia dintre părţi corespund cu ale celeilalte. Teoria nu este aplicabilă însă doar pentru piaţa muncii, ci pentru toate pieţele unde cererea se întâlneşte cu oferta.

Inflaţie peste aşteptări de la cartofi, ouă şi ulei

Creşterea preţurilor produselor alimentare în luna septembrie a dus inflaţia anuală la 7,77%, un nou maxim al ultimilor doi ani. Preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,56% faţă de august, după ce în august ascensiunea a fost de doar 0,23% faţă de iulie. Inflaţia a depăşit uşor estimările analiştilor bazate pe o contracţie a cererii în contextul aplicării măsurilor de austeritate. Analiştii UniCredit Ţiriac Bank apreciază că există încă riscuri de amplificare a ratei inflaţiei din cauza creşterii în continuare a preţurilor volatile, în cazul produselor alimentare, şi a cursului de schimb

Exporturile continuă ascensiunea, în timp ce importurile decelerează

Exporturile au continuat să crească în august, susţinute de cererea externă, iar ritmul a accelerat la 25,2%, comparativ cu aceeaşi lună din 2009, în timp ce creşterea importurilor a decelerat la 13,7%.

"Cifrele denotă o îmbunătăţire la nivelul balanţei comerciale, ca urmare a accelerării ritmului de creştere a exporturilor, care pentru prima dată în ultimele luni a devansat substanţial dinamica importurilor", a afirmat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank. Deşi exporturile au crescut într-un ritm mai rapid decât importurile, deficitul comercial a crescut în primele opt luni cu 1,9% faţă de perioada similară a anului trecut, la 6,09 mld. euro. Unii analişti au avertizat că tendinţa de creştere a deficitului comercial este îngrijorătoare în condiţiile în care consumul şi investiţiile s-au ajustat, iar economia scade, şi au susţinut necesitatea unei monede mai flexibile care ar ajuta preţurile competitive.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb