REVISTA PRESEI 12.12.2018

P.E.
Revista Presei / 12 decembrie 2018

REVISTA PRESEI 12.12.2018

Adevărul

Premierul Viorica Dăncilă prezintă miercuri în Parlament Programul de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

Publicaţia Adevărul scrie că premierul Viorica Dăncilă prezintă miercuri în Parlament Programul de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, legislaticul urmând să adopte o declaraţie în legătură cu preşedinţia Consiliului.

Primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului este "Prezentarea de către doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a Programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene".

Un al doilea punct este prezentarea "Declaraţiei Parlamentului României privind dimensiunea parlamentară a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019", informează publicaţia.

Prim-ministrul vine în Parlament după ce săptămâna trecută, alături de miniştrii Cabinetului, s-a aflat la Bruxelles, aceştia preluând mandatele pentru domeniile pe cre le coordonează, de la omologii din Austria.

Bancherul

ROBOR-ul şi dobânzile la credite nu vor mai creşte în 2019, după ce inflaţia a scăzut în ţinta BNR

Publicaţia Bancherul notează că dobânzile la creditele în lei şi indicele acestora, ROBOR, nu vor mai creşte în 2019, după ce inflaţia a scăzut sub 3,5%, în intervalul superior de variaţie a ţintei Băncii Naţionale a României (BNR), de 2,5% plus/minus 1 punct procentual, astfel că nici banca centrală s-ar putea să nu mai ridice dobânda de referinţă de la nivelul din prezent, de 2,5%, conform prognozelor analiştilor bancari.

Pe de altă parte, se aşteaptă o creştere a cursului de schimb valutar de la 4,65 lei în prezent la 4,75 lei spre finalul lui 2019, din cauza nivelului ridicat al deficitelor gemene (cel bugetar şi cel al contului curent), în contextul reducerii puternice a creşterii economice, de la 7,3% în 2017 la 4,2% în acest an şi 3,4% în 2019, conform prognozelor analiştilor bancari, anunţă Bancherul.

Inflaţia a scăzut în noiembrie la 3,4%, de la 4,3% în octombrie, mai mult decât estimările analiştilor externi (3,7%) şi celor interni (3,6%), datorită ieftinirii legumelor şi fructelor cu 0,3% în noiembrie faţă de octombrie.

Economiştii băncilor se aşteaptă ca inflaţia să scadă în continuare şi să rămână stabilă pe parcursul anului 2019, în jurul nivelului de 3,2-3,4%, aşadar în cotinuare în ţinta maximă a BNR.

Naţional

Parlamentul European cere Schengen pentru România şi Bulgaria

Publicaţia Ziarul Naţional informează că eurodeputaţii au votat ieri o rezoluţie prin care se solicită miniştrilor UE să admită România şi Bulgaria în zona Schengen, cât mai curând posibil, ca membri cu drepturi depline.

Parlamentul European a dat undă verde pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în iunie 2011 şi şi-a reiterat poziţia de câteva ori după adoptarea rezoluţiei legislative.

În prezent, România şi Bulgaria aplică parţial normele Schengen, iar controalele se efectuează la frontierele interne ale celor două ţări. Decizia finală privind posibilitatea ca cele două ţări să devină parte a spaţiului Schengen trebuie luată în unanimitate în Consiliu de către miniştrii UE.

"Ţările au îndeplinit deja condiţiile, Comisia a spus acest lucru, experţii au spus acest lucru", a declarat raportorul Parlamentului European, socialistul bulgar Serghei Stanişev.

"Consiliul (UE) pur şi simplu nu ştie ce să mai zică. În ultimii cinci ani, Consiliul a încălcat regulile europene prin eşecul de a adopta o decizie privind admiterea României şi Bulgariei la zona Schengen", a adăugat Stanişev, potrivit publicaţiei.

Potrivit raportului oficialului european admiterea parţială a acestor ţări ar fi "lipsită de o justificare legală" şi ar putea avea efecte economice şi sociale negative pentru România şi Bulgaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb