REVISTA PRESEI 13.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 13 martie 2013

ADEVARUL

Băsescu, aplaudat de Ponta în Parlament

Ţinut în faţa unui Parlament pe jumătate gol, discursul lui Traian Băsescu s-a axat pe chestiuni de politică externă şi, în special, pe procesul de aderare al României la zona Schengen. Şeful statului a cerut, cu insistenţă, adoptarea unor măsuri care ar putea îndulci poziţia radicală a unor state europene faţă de ţara noastră. "Avem de făcut câteva lucruri care ţin de decizii politice. Unele nu reprezintă un ideal în ceea ce puteţi accepta, ci un set de valori pe care statele UE le respectă. Să facem din intrarea în spaţiul Schengen un obiectiv naţional pe care să ni-l asumăm împreună: Preşedinte, Parlament, Guvern", a fost mesajul preşedintelui. Deşi a anunţat că nu va putea fi prezent la întregul discurs al preşedintelui, Victor Ponta a rămas în fotoliu până la final şi nu a ezitat să-l aplaude, cam pe sub masă, pe rivalul său, Traian Băsescu.

ANALIZĂ Produsele strict necesare traiului decent se scumpesc cel mai tare

Preţurile alimentelor de bază, cum sunt cartofii, fasolea şi conservele de legume, au crescut cel mai mult în primele două luni din acest an, ca şi costurile cu energia electrică şi întreţinerea locuinţei. România rămâne în fiecare început de an fără stocuri alimentare şi furajere, astfel că până nu dă colţul ierbii cumpără din import cele mai banale produse, şi această lecţie nu şi-a însuşit-o nimeni de la Ministerul Agriculturii. Mai rău e că scumpirile provocate de speculatori şi de importatori vin pe fondul scăderii drastice a veniturilor populaţiei. În ianuarie 2013, salariul mediu pe economie a scăzut cu 10% faţă de decembrie, şi există multe sectoare în care scăderea a fost de peste 20%.

Consilierul navetist de la Sănătate, contracte grase cu spitale

Firmele la care este acţionar Victor Mora, consilierul ministrului Sănătăţii care face naveta săptămânal cu avionul pe bani publici, au încasat peste 5,2 milioane de lei din contracte cu spitalele din Târgu-Mureş. Mâna dreaptă a ministrului Sănătăţii pare un om de afaceri foarte descurcăreţ. Fără să îl deranjeze calitatea sa de consilier al ministrului Sănătăţii, Victor Mora a încasat dividende de pe urma contractelor încheiate de către firmele la care este acţionar cu Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş şi Spitalul Municipal Târnăveni.

Fum negru: cardinalii nu au reuşit să aleagă următorul Papă. Votul se reia mâine

Cardinalii electori nu au reuşit să aleagă un nou suveran pontif, iar la Vatican se poate vedea în aceste momente fumul negru. Prima rundă de vot a cardinalilor electori pentru alegerea următorului suveran pontif a început la ora 20.15 a României, cu întârziere faţă de ora anunţată iniţial. Votul se va relua miercuri, când vor avea loc patru runde de vot - două dimineaţă, alte două după-amiaza. Cei 115 cardinali electori vor rămâne în incinta catedralei până la desemnarea viitorului Suveran Pontif.

Te simţi în siguranţă? Primăria Capitalei a actualizat lista clădirilor care s-ar prăbuşi la un cutremur puternic

Primăria Municipiului Bucureşti a actualizat marţi lista imobilelor încadrate în clase de risc seismic, din Capitală. Clădirile încadrate în clasa I sunt în prezent în număr de 190, potrivit municipalităţii. Astfel, 183 de imobile fac parte din construcţiile cu risc ridicat de prăbuşire la cutremur, 190 fiind încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă şi un pericol public. Următoarele în lista expusă pe site-ul primăriei după gradul de risc sunt alte 301 imobile încadrate în clasa a II-a de risc seismic. Acestea sunt clădiri la care probabilitatea de prăbuşire este redusă, dar la care sunt aşteptate degradări structurale majore la producerea unui cutremur.

CURIERUL NATIONAL

TVA şi CAS vor fi reduse... doar dacă va creşte economia

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) şi contribuţiile la asigurările sociale ar putea fi reduse, însă numai în condiţiile în care şi Produsul Intern Brut (PIB) va înregistra o creştere de cel puţin 1,5-2% în acest an, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Astfel, primele decizii ar putea fi luate abia în anul următor. "Dacă vom avea creştere economică în acest an de 1,5-2%, există posibilitatea reducerii TVA şi posibilitatea scăderii contribuţiilor de asigurări sociale. Aceasta din urmă este într-un dialog mai avansat", a afirmat, într-o conferinţă de presă, Varujan Vosganian.

Ministrul şochează sectorul Sănătăţii. Casele Judeţene de Asigurări vor fi desfiinţate

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat ieri că în următoarele zile vor fi desfiinţate Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Conform lui, decizia este luată cu scopul de a se face economii la bugetul de stat. "Este un anunţ-şoc pentru toată lumea", a declarat Eduard Dobre, director executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice - Palmed. Acesta ne-a explicat că poate să fie o măsură bună sau poate să nu fie. "Cineva vrea să fure startul la regionalizare", a completat Eduard Dobre, adăugând că totul se leagă de împărţirea pe regiuni a ţării.

Autoritatea Sanitar-Veterinară, atacată din toate părţile

Agrostar cere înlocuirea lui Ţurcanu de la conducerea ANSVSA. Flutur: "Bâlbâielile autorităţilor şi în special declaraţiile acestora" privind laptele riscă să afecteze grav producătorii şi procesatorii din România. Pro Agro: Situaţia pune o problemă reală legată de comunicarea noastră publică precum ţară, dar şi ca breaslă.

Băncile britanice ascund pierderi de zeci de miliarde de lire sterline

O companie de consultanţă care lucrează pentru investitori instituţionali estimează că marile grupuri bancare engleze au acumulat pierderi nedeclarate de peste 30 mld. lire sterline. HSBC, cu 10,4 mld. lire sterline, şi Barclays, cu 7,4 mld. lire sterline, ar avea cele mai multe pierderi ascunse. Banca Angliei cuantifică la 60 mld. lire sterline pierderile nedeclarate

Euro Insol speră să obţină aproape 110.000 euro pe 52 de maşini uzate

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, anunţă scoaterea la licitaţie a 52 de autoturisme uzate ale companiei, cu preţuri pornind de la 563 euro - o Dacia din Buzău, până la 4.275 euro - un Mitsubishi din Bistriţa. Preţurile sunt fără TVA. Licitaţia publică deschisă cu strigare pentru vânzarea unui număr de 52 de autovehicule uzate, cu data primei înmatriculări în perioada 1998 - 2007, va avea loc la sediul SC Hidroelectrica SA Bucureşti în data de 20 martie 2013 ora 12:00.

2,5 mil. lei, consultanţa pentru privatizarea CFR Marfă

Ministerul Transporturilor a atribuit unei asocieri conduse de Deloitte un contract de 2,5 milioane lei (570.000 euro), inclusiv TVA, pentru servicii de consultanţă în procesul de privatizare a companiei CFR Marfă. Contractul a fost atribuit vineri, prin negociere, asocierii formate din Deloitte Consultanţă, Muşat&Asociaţii şi Systra, potrivit unui anunţ al instituţiei. Asocierea va furniza servicii de consultanţă pentru privatizare/asistenţă juridică, economico-financiară, tehnică, de reprezentare sau negociere pe întreaga perioadă de derulare a procesului de privatizare, până la realizarea transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor şi decontarea tranzacţiei.

Întâlnire la vârf pentru binele pieţei de capital. Se va mişca ceva?

Avocaţii biroului de la Bucureşti al firmei internaţionale de avocatură CMS Cameron McKenna s-au întâlnit ieri cu reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Bursei de Valori Bucureşti, Depozitarului Central, bănci custode, societăţi de investiţii financiare şi ai Ambasadei Marii Britanii şi ai Bank of New York. Întrevederea a avut loc în seria consultărilor lansate în toamna anului trecut de casa de avocatură în vederea facilitării investiţiilor pe piaţa de capital din România.

EVENIMENTUL ZILEI

Ginerele lui Blaga, afaceri de milioane de euro din contracte cu statul

O firmă deţinută de ginerele şi de cuscra preşedintelui PDL şi-a mărit cifra de afaceri, în doar doi ani, de 341 de ori. Majoritatea contractelor au fost încheiate cu statul. În 2010, pe când era ministru de Interne, Blaga declara că nu ştia despre afacerile ginerelui său şi că i-a spus să nu mai participe la licitaţii "cât eu am o funcţie publică". Ulterior, ginerele a câştigat licitaţii şi de pe locul doi. Ioan Andrei Rudeanu a înfiinţat împreună cu mama sa, Aurora Mariana, firma Axis Corporate Security SRL pe 24 aprilie 2009, la un an după ce s-a căsătorit cu fata lui Vasile Blaga, Agathe. Deşi meseria lui de bază e cea de medic stomatolog, ginerele lui Blaga şi-a deschis o firmă de pază şi protecţie.

"Scandalul aflatoxina" a aruncat în aer piaţa laptelui

Anunţul Ministerului Agriculturii că în România a fost descoperit lapte contaminat cu aflatoxină, fără a se menţiona sursele, a produs panică în rândul cumpărătorilor şi a afectat drastic consumul. Deşi oficialii au anunţat că laptele afectat a fost retras din comerţ, vanzarile producătorilor locali s-au redus semnificativ, cei mai afectaţi fiind cei care vând laptele la dozatoare. "Ieri, producătorii n-au vândut decât 5% din cantitatea comercializată de obicei", a spus Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), pentru Evenimentul zilei.

Traian Băsescu: "De ce să se rupă USL-ul?"

Într-un interviu pentru canalul Digi 24, şeful statului a ironizat "vânzoleala" din PDL provocată de intenţia sa de a reveni în politică, după încheierea mandatului de preşedinte. El a precizat că nu a spus că revine în PDL, dar a arătat că vrea să contribuie la reconstrucţia dreptei. Şeful statului a pronosticat că USL nu se va rupe, iar Antonescu va fi candidatul la preşedinţie al acestei alianţe. Băsescu a apreciat că există varianta ruperii PDL, dacă va fi "trucată" viitoarea convenţie.

JURNALUL NATIONAL

Războiul femeilor în PDL. EBA se bate cu Boagiu, Vass şi Trăilă din cauza "unui bărbat"

Eurodeputata PDL le-a criticat marţi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, pe preşedinta şi pe prim-vicepreşedinta organizaţiei de femei a formaţiunii din care face parte, pentru faptul că sprijină în cursa pentru şefia PDL un bărbat, pe Vasile Blaga, şi pe nu una dintre cele două candidate, Elena Udrea sau Monica Macovei. Intervenţia a avut loc după votul asupra raportului privind "Eliminarea stereotipurilor de gen în UE", adoptat de PE cu 368 de voturi pentru, 159 împotrivă şi 98 de abţineri.

Legea maidanezilor, aprobată în Senat. Se eutanasiază doar câinii care suferă de boli incurabile

Plenul Senatului a adoptat în şedinţa de marţi iniţiativa legislativă prin care vor putea fi eutanasiaţi numai câinii declaraţi bolnavi incurabil de către un medic de specialitate, informează agerpres.ro. Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale, iniţiată de senatorul Marius Marinescu, a fost adoptată cu 131 de voturi pentru, un vot împotrivă şi şapte abţineri. Această lege conţinea mai multe prevederi declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României, un exemplu fiind faptul că puteau să fie eutanasiaţi şi câinii care nu erau adoptaţi în termen de 30 de zile şi cei agresivi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le puteau fi identificaţi stăpânii.

Blejnar, chemat la DNA ca să-şi povestească viaţa

Fostul şef Fiscului, Sorin Blejnar, s-a prezentat, marţi, la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este anchetat pentru infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu privire la produse petroliere. La, ieşire, Blejnar a declarat că procurorii au fost interesaţi în primul rând de relaţia cu Codruţ Marta, fostul lui şef de cabinet. "Am făcut doar o trecere în revistă a vieţii mele din ultimii 30 de ani, de câte ori m-am întâlnit cu domnul Codruţ Marta şi unde ne-am întâlnit. Da, ne-am întâlnit în şcoala generală, prin 1980. Domnii procurori cred că ştiau că ne-am întâlnit undeva în '82, dar noi ne ştim totuşi din 1980. Glumesc acum", a declarat Blejnar, citat de rtv.net.

Ce-i trece românului prin farfurie

Nici nu s-a terminat bine scandalul cărnii de cal, că România se confruntă cu o altă problemă. O cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă, la sfârşitul săptămânii trecute. "Sunt câteva situaţii de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conţine aflatoxină. S-a identificat şi un procesator din România cu lapte cu aflatoxină", explica, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Oficialul nu a dorit să facă publice cantitatea de lapte infestată şi nici zona în care a fost descoperită.

NATIONAL

Bomba! Monica Macovei cere REDESCHIDEREA dosarului SINUCIDERII procurorului Cristian Panait!

Cadavrul procurorului Cristian Panait a fost gasit de trecatori, in seara de 10 aprilie 2002, pe carosabilul strazii Logofat Stroici din sectorul 2. Concluzia oficiala a anchetei a fost ca tanarul magistrat de 29 de ani s-ar fi sinucis, aruncandu-se de la balconul apartamentului de la etajul 10, unde locuia impreuna cu matusa sa. De altfel, femeia a declarat ca ultimul om care l-ar fi vizitat pe nepotul sau, cu putin inainte de incident, a fost colegul sau, Victor Ponta. La momentul mortii sale, Panait instrumenta cateva importante dosare de coruptie, care priveau atat politicieni apropiati prim-ministrului de atunci, Adrian Nastase, precum Viorel Hrebenciuc si Rodica Stanoiu, cat si oameni de afaceri ca Ovidiu Tender. Si chiar pe un coleg de breasla, procurorul Alexandru Lele.

Tovarasul lui Ristea Priboi, contracte de sute de mii de euro cu SRI

O agentie de turism dirijata de prietentul securistului Ristea Priboi mananca milioane de euro din bani publici, cel mai recent contract fiind unul de 220.000 de euro, semnat cu Serviciul Roman de Informatii. Firma norocoasa este Danco Pro Communication SRL, detinuta de Daniel Cornel Rodea, asociat si bun prieten al fostului deputat PSD Ristea Priboi, una dintre figurile cele mai controversate ale guvernarii Nastase, care, in 2006, a fost acuzat de Directia Nationala Anticoruptie de o evaziune fiscala de 2,2 milioane de euro. Doi ani mai tarziu, Priboi (fost securist si fost ofiter in cadrul Serviciului de Informatii Externe) a fost scos de sub urmarire penala. Acum, spionul Priboi face afaceri cu energie la Constanta, iar prietentul lui, Rodea, castiga contracte peste contracte cu serviciile de informatii, Politia Romana, Politia de Frontiera, cu Senatul si multe alte institutii care jongleaza cu bani publici.

Taxa care ne ingroapa. Economia Romania - capusata de unguri si bulgari

Reprezentantii firmelor din agricultura si industria alimentara avertizeaza ca, daca taxarea inversa a TVA nu va fi prelungita, economia Romaniei va fi capusata de firme-fantoma din Ungaria si Bulgaria, unde taxarea respectiva urmeaza sa intre in vigoare. Taxarea inversa prevede ca beneficiarul unei livrari de bunuri/prestari de servicii devine persoana obligata la plata TVA, si nu furnizorul bunurilor/prestatorul serviciilor. Concret, furnizorul nu inscrie TVA pe facturile emise, ci mentioneaza ca s-a aplicat taxarea inversa, iar beneficiarul calculeaza si vireaza TVA la stat.

Tratament preferential. Judecatorii CCR isi acorda statutul de pensionari de lux

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca este in regula ca ei sa-si cumuleze pensiile cu salariile, spre deosebire de restul pensionarilor. Sesizata de Avocatul Poporului, care a considerat ca tratamentul inegal (respectiv favoarea facuta judecatorilor constitutionali - n.r.) incalca prevederile legii fundamentale, Curtea Constitutionala a constatat, cu unanimitate de voturi, ca tratamentul preferential este perfect legal "in masura in care se aplica judecatorilor Curtii Constitutionale care au exercitat aceasta functie, indiferent de data pensionarii".

Exclusiv! Ce sfori trage Oprisan ca sa ajunga sef peste "baronii locali"

Cu un Liviu Dragnea angrenat in "marea politica", Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania trebuie sa-si aleaga un nou presedinte. Desi interimatul la UNCJR este asigurat in prezent de pesedistul Nicusor Constantinescu, colegul acestuia, Marian Oprisan da din coate, in speranta ca se va instala sef peste "baronii locali". Cel putin asa sustins surse din PSD, care ne-au declarat ca presedintele CJ Vrancea ii tot baga strambe lui Nicusor Constantinescu si se da bine pe langa Liviu Dragnea, incercand astfel sa obtina garantii ca functia va fi a lui.

PUTEREA

PIAŢA DE ENERGIE - Cade preţul curentului, fără să se vadă

România este aproape gata cu transpunerea legislaţiei din Pachetul 3 Energie, aplicarea acesteia ridicând probleme numai din lipsă de bani. Autorităţile române fac şi ele ce pot şi încearcă să ţină preţul la curent şi gaze naturale în limite suportabile. Culmea este că, în această perioadă, rata inflaţiei a atins cote extrem de ridicate, invocându-se costurile cu energia, în condiţiile în care preţul curentului este sensibil mai mic decât anul trecut. Preţul energiei pe piaţa contractelor bilaterale a scăzut de la 245 lei/MWh, anul trecut, la 200 lei/MWh în prezent. "Pe Piaţa Zilei Următoare (PZU) s-a ajuns de la 230 lei/MWh, la 152 lei/MWh, cu 18-20% mai mic decât media UE", a spus şeful ANRE.

PERCHEZIŢII: Grupare destructurată

Un număr de 37 de percheziţii au fost efectuate ieri-dimineaţă în Oradea şi Iaşi la membrii unei grupări suspectate că au produs un prejudiciu de aproximativ 300.000 de euro prin infracţiuni informatice şi fals de monedă, potrivit Poliţiei Române. Grupul infracţional, format din 26 persoane, a fost iniţiat, constituit şi coordonat de doi bărbaţi, de 33 şi 37 de ani, ambii din Oradea, aceştia impunând fiecărui membru un rol bine stabilit în cadrul grupării. Unii din membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi că, în perioada 2012-2013, au obţinut, prin metode frauduloase, conturi bancare valide aparţinând unor cetăţeni străini.

Preţul aurului, în cădere liberă

Preţul aurului a înregistrat cel mai slab început de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a încheiat cu cea mai mare cantitate din metalul preţios vândută de investitori din 2003 până în prezent. Situaţia de pe piaţa aurului sugerează că metalul este pe cale să se devalorizeze puternic pentru prima dată după 12 ani de creştere susţinută, perioadă în care valoarea preţiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungând la nivelul-record de 1.921,15 dolari pe uncie în septembrie 2011. Preţul aurului a scăzut cu 5,6% de la începutul acestui an, finalizând şedinţa de luni pe bursa de la Londra la cotaţia de 1.581,55 dolari pe uncie, faţă de un preţ mediu de 1.669 dolari pe uncie înregistrat anul trecut, transmite Bloomberg.

NAVE RUSEŞTI ÎN MEDITERANA. Moscova vrea să aibă o forţă de intervenţie permanentă

Forţele navale ruse au început să lucreze la crearea unei forţe de intervenţie permanente menite să apere interesele Rusiei în Mediterana, a anunţat luni comandantul Marinei, amiralul Viktor Şirkov. "Ministrul Apărării ne-a ordonat să creăm o forţă de intervenţie care va opera în Marea Mediterană în mod permanent", a declarat Şirkov, citat de Ria Novosti, preluată de Mediafax. "Am început, deja, să lucrăm la crearea acestei forţe", a adăugat el. Iniţiativa are loc în contextul unor tensiuni internaţionale în zona de est a Mediteranei, din cauza intensificării războiului civil din Siria. Potrivit lui Şirkov, aceasta a fost discutată la cartierul general al Marinei, în centrul discuţiilor fiind plasate logistica şi antrenamentul personalului implicat.

UE TRECE LA SANCŢIUNI. Încălcarea valorilor statului de drept poate duce la pierderea fondurilor comunitare

Şefii diplomaţiilor din patru state europene i-au solicitat preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso să iniţieze discuţii pentru a construi un mecanism eficient de protejare a valorilor fundamentale ale statului de drept. Mai exact, cei patru miniştri de Externe din Germania - Guido Westerwelle, Danemarca - Villy Søvndal, Olanda - Frans Timmermans şi Finlanda - Erkki Tuomioja propun sancţiuni pentru nerespectarea acestor valori care merg până la suspendarea totală a fondurilor europene. Iniţiativa va fi discutată în Consiliul de Afaceri Generale.

ROMANIA LIBERA

Ponta: Legea privind despăgubirile e împotriva samsarilor. Restituirile în bani se vor face pe 7 ani, drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că proiectul de lege privind despăgubirile, pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea, este unul împotriva "samsarilor" din acest domeniu, el arătând că "aceşti samsari" i-au scris proiectul pe această temă senatorului Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit Mediafax. "Ideea principală este de a despăgubi pe proprietari, de a combate ce a existat ca fenomen în ultimii ani, anume samsarii. Samsarii sunt cei care au găsit tot felul de foşti proprietari, le-au luat drepturile, le-au fost cesionate drepturile prin tot felul de metode, unele legale, altele ilegale, şi ne-am trezit că le-am tot restituit o mulţime de bani şi de imobile deşi nu aveau niciun drept. S-au comis nenumărate ilegalităţi, abuzuri", a spus Ponta.

Restructurare. Ministrul Sănătăţii vrea să trimită acasă aproximativ 1.000 de "birocraţi" din teritoriu. Cât de fundamentată este desfiinţarea caselor judeţene de sănătate?

Casele judeţene de asigurări de sănătate şi direcţiile judeţene de sănătate publică vor fi desfiinţate, iar în locul acestora vor exista opt instituţii regionale. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a precizat că această măsură a fost luată pentru binele pacienţilor. Măsura ridică însă multe semne de întrebare. Ministrul Sănătăţii a precizat că activităţile instituţiilor desfiinţate vor trece la consiliile judeţene şi la direcţiile regionale care urmează să fie înfiinţate.

Rusia. Refacerea spaţiului postsovietic, visul lui Putin devenit "doctrină". Ambiţiile hegemonice ale Moscovei

Publicaţia Kommersant a obţinut documentul privind noua "concepţie de politică externă a Federaţiei Ruse", elaborată de Ministerul de Externe la ordinul preşedintelui Vladimir Putin. Prioritatea politicii externe în doctrina Putin este spaţiul postsovietic, înaintea Europei şi a SUA. Din document rezultă că Rusia se vede ca un pivot de stabilitate într-o lume "turbulentă" sau "imprevizibilă fără încetare" şi sunt citaţi cinci factori de turbulenţă. Criza globală este un catalizator puternic de schimbări profunde în peisajul geopolitic, apoi ingerinţa occidentală în afacerile interne ale statelor, care este responsabilă de numeroase probleme în lume, dând exemplu "primăverile arabe", unde autorii conceptului văd o "tendinţă de a impune altă scară de valori". Se subînţelege - impunerea democraţiei.

ZIARUL FINANCIAR

Topul datornicilor la buget în 2012. Restanţele au ajuns la 3,3 mld. euro. Şapte din zece companii sunt de stat

Cei mai mari 10 datornici la buget au avut în 2012 restanţe cât jumătate din sumele plătite de cei mai mari 10 contribuabili. Cei mai mari 10 datornici la bugetul general consolidat, dintre care şapte sunt companii de stat, aveau la sfârşitul anului 2012 restanţe de 14,5 mld. lei (circa 3,3 mld. euro), reprezentând taxe, impozite şi contribuţii la bugetele de stat, pensii, şomaj şi sănătate, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. La polul opus, primii zece contribuabili la buget au plătit anul trecut o sumă dublă, de 29,6 mld. lei (6,7 mld. euro), adică 15% din veniturile totale ale bugetului general consolidat. Compania Naţională a Huilei (CNH) s-a menţinut în fruntea datornicilor, cu restanţe de 4,7 mld. lei, reprezentând aproximativ o treime din datoriile totale ale celor zece firme din top.

Bogdan Enoiu: Investitorul român e inexistent în proiectele din energie. Nu putem să nu punem şi noi piciorul aici. Nu putem să-i lăsăm pe toţi europenii să vină aici

Bogdan Enoiu, cel care conduce de două decenii grupul de comunicare BV McCann Erickson România şi care a finalizat săptămâna trecută prima investiţie în domeniul energiei verzi, spune că antreprenorii români ar trebui să fie mult mai activi în sectorul energiei regenerabile în contextul în care cel puţin până acum cea mai mare parte a proiectelor eoliene sau solare au fost realizate de grupuri străine. Enoiu crede că din moment ce tot acest boom al energiei verzi este susţinut prin scheme de sprijin plătite la final de consumatorii români prin facturi, câştigurile din aceste proiecte ar trebui să se ducă şi spre companii şi antreprenori locali, nu numai spre mari grupuri internaţionale.

Birourile mişcă: au început lucrări la trei proiecte în Capitală

Piaţa de birouri a rămas activă la începutul acestui an, când patru grupuri de investitori au început construcţia pe şantiere unde vor fi realizate centre noi de afaceri cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de 80.000 de metri pătraţi, în urma unor investiţii cumulate de circa 150 mil. euro, potrivit unei monitorizări a ZF. Trei dintre cele patru proiecte sunt situate în Bucureşti şi însumează peste 60.000 mp, care se adăugă altor peste 100.000 mp de birouri la care lucrările au fost începute anul trecut şi deocamdată nu au fost finalizate. Aceşti investitori, printre care suedezii de la Skanska, belgianul Yves Weerts sau acţionarii firmei Proiect Bucureşti, pot fi consideraţi curajoşi, în condiţiile în care investesc într-o piaţă în care sunt în prezent circa 300.000 mp de birouri goale, iar economia nu dă semne de însănătoşire rapidă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb