REVISTA PRESEI - 13.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Marea numărătoare de pe drumurile naţionale

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri a început, ieri, recensământul traficului rutier. Înarmaţi cu formulare, creioane şi gumă de şters, drumarii au numărat, timp de opt ore, toate autovehiculele care au trecut prin faţa celor peste 3.000 de puncte de lucru.

Decizia monitorizării traficului a fost luată la recomandarea Comisiei Economice pentru Europa, din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Scopul: identificarea zonelor cel mai intens circulate, cunoaşterea componenţei şi dinamicii traficului de marfă şi de persoane de pe reţeaua de drumuri naţionale.

Chiulangii grevişti recuperează orele din timpul elevilor

Elevii au reluat ieri cursurile, după o lună de vacanţă forţată. Pentru a recupera materia, ei vor învăţa câte zece minute în plus la fiecare oră. Profesorii garantează că materia pierdută va fi recuperată până la finalul anului şcolar, în timp ce psihologii susţin că elevii vor fi epuizaţi psihic. Protestul profesorilor sindicalişti a ţinut acasă o lună de zile peste 20.000 de elevi din Buzău.

Limba rusă a lăsat avionul polonez în ceaţă

Piloţii avionului prezidenţial polonez nu au înţeles comenzile turnului de control de la Smolensk pentru că nu pricepeau ce vorbeau controlorii. La patru zile de la moartea preşedintelui polonez, presa din întreaga lume abundă în teorii şocante despre "adevăratele" cauze ale prăbuşirii avionului. Pavel Pliusnin, unul dintre controlorii de trafic de pe Aeroportul Smolensk, a dezvăluit portalului de ştiri rus "Life News" că niciunul dintre piloţii aeronavei preşedinţiei poloneze nu vorbea fluent rusa.

Retragere nucleară a SUA din Europa?

FP Pe fondul semnării tratatului ruso-american de reducere a numărului rachetelor nucleare din Europa, politicieni din Germania cer şi evacuarea armelor nucleare tactice americane de pe teritoriul său. Jan Techau, expert german în problematica NATO, evaluează importanţa reală a armelor nucleare tactice şi arată cât de grave ar fi consecinţele unei asemenea retrageri americane.

FMI cucereşte şi zona euro

După ce au exclus în nenumărate rânduri intervenţia Fondului în ajutorarea Greciei, oficialii europeni au capitulat în faţa lui Dominique Strauss-Kahn, şeful instituţiei. Statele zonei euro au reuşit să adune o sumă-record pentru salvarea statului elen de la faliment, dar tot nu e de ajuns. FMI aduce o parte semnificativă din pachet. Grecia a reuşit să facă ceea ce niciun oficial european nu şi-ar fi imaginat înaintea izbucnirii crizei: să aducă intervenţia FMI în zona euro.

CURENTUL

Toni Greblă bagă PSD în ţigănie

În preacunoscutul stil după care se desfăşoară nunţile ţigăneşti, pline de kitsch de cort şi manelişti burtoşi neplătitori de taxe cu lanţuri de vapor atârnate pe cefele groase, s-a desfăşurat în week-end "nunta mileniului", tocmai în fieful PSD de la Târgu Jiu. Cel care a organizat nunta este nimeni altul decât celebrul anonim Dan Bârcină (a.k.a Dan Goeru), un fel de Bercea Mondialu" local, cu multe dosare penale, care nu a pierdut ocazia de a se da în spectacol în faţa "duşmanilor" lui de aceeaşi etnie.

Art. trei-păzeşte de Tia Şerbănescu

Rămasă pe dinafară - şi faţă de reforma justiţiei şi faţă de cei 400 de judecători care cereau CSM să se mai igienizeze puţin - dna Mona Pivniceru a revenit în forţă acuzând "umilirea şi degradarea" judecătorului Costiniu prin "imobilizarea în cătuşe, contrar art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului". Dna Pivniceru ori n-a citit art. 3 ori nu l-a priceput: el se referă la tortura în arest, lucru pe care orice pivnicer treaz ar trebui să-l ştie. În plus, dna Pivniceru comite o discriminare gravă socotind că încătuşarea e umilitoare doar pentru un judecător dar nu pentru ceilalţi arestaţi, dintre care unul e chiar senator. Generalizând art. 3 din codul Pivniceru, rezultă că nimeni n-ar trebui încătuşat pentru a nu încălca drepturile omului de a ucide, fura, corupe şi pentru a nu-i umili pe făptaşi.

Alegerile, răpiţii din Irak şi americanii - motive invocate de Voicu pentru a scăpa de arest

Disperat, senatorul a încercat să demonstreze magistraţilor că momentul în care a fost "săltat de pe stradă" în 11 decembrie 2009 ar fi fost urmare a faptului că în 10 decembrie 2009, el împreună cu alţi colegi ai săi au semnat în numele PSD o cerere pe care ar fi înaintat-o instanţei Curţii de Apel Bucureşti, prin care contestau decizia BEC de validare a alegerilor prezidenţiale. "Ce să vă mai spun, doamnă preşedintă, că alegerile au fost furate? Da, au fost furate", a conchis Voicu.

Boc, nemulţumit că Executivul nu are sprijin în Birourile Permanente ale Parlamentului

În războiul de gherilă pe care liderii alianţei PSD-PC şi ai PNL îl poartă cu puterea în băncile Parlamentului, tergiversarea adoptării legilor fundamentale a devenit laitmotivul activităţii acestora, în contextul în care ei deţin majoritatea în cadrul Birourilor Permanente ale Camerei şi Senatului, raportul fiind de 7 la 6 în favoarea opoziţiei.

MJ a pregătit marea reformă a sistemului juridic

Simplificarea procedurilor de citare, obligarea judecătorilor care au pronunţat sentinţe contrare CEDO la plata despăgubirilor hotărâte de Curte, eliminarea apelurilor pentru unele cauze, dar şi multe alte schimbări structurale ale sistemului juridic apar în Strategia de Dezvoltare a Justiţiei ca Serviciu public, act normativ propus de MJ şi care acum se află în faza de consultări publice.

CURIERUL NAŢIONAL

Băsescu: Folosiţi licitaţiile electronice!

Preşedintele a avertizat că sunt prea multe instituţii care evită utilizarea sistemului. "Instituţiile publice parcă se feresc de sistemul electronic, în care oamenii se întâlnesc mai puţin". Dezvoltarea societăţii informaţionale poate contribui la relansarea economiei, a explicat Traian Băsescu.

200 mil. lei, fonduri nerambursabile acordate dezvoltării turismului rural

APDRP va contracta 269 de proiecte de investiţii noi. Majoritatea vizează construirea pensiunilor turistice, a bungalow-urilor sau a bazelor de agrement.

Ministerul Dezvoltării a fixat un preţ de referinţă de 31.000 eoro, pentru un apartament de două camere.

Pentru construcţia de locuinţe, standardul de cost este de 385 euro/mp.

EVENIMENTUL ZILEI

Cadastrul lansează programul "nicio casă"

Angajaţii Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au intrat, de ieri, în grevă spontană: nu primesc şi nu eliberează acte legate de proprietate, blocând piaţa imobiliară.

Românii nu-şi mai pot înscrie casele în evidenţele cadastrale şi, prin urmare, nu le mai pot vinde, iar în cazul în care şi-au achiziţionat o locuinţă, nu-şi pot înregistra dreptul de proprietate. În plus, şi aceia care vor vrea săşi radieze un drept de proprietate sau să treacă un teren din extravilan în intravilan vor trebui să aştepte până când angajaţii de la oficiile Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) vor redeschide ghişeele, închise începând de ieri.

Legea "Funeriu" a ieşit din Guvern cu Bac-ul modificat

Noua lege a învăţământului a ajuns ieri pe masa parlamentului cu mai multe schimbări importante în privinţa evaluării copiilor, "ca o consecinţă a dezbaterii publice", susţin oficialii din Educaţie. Un examen de bacalaureat diferenţiat pe profilurile liceelor, încă o probă orală la evaluarea naţională de la finalul clasei a IXa, amenzi mai mici pentru părinţii chiulangiilor şi posibilitatea de a alege o altă materie în locul religiei. Pe scurt, ultima variantă a legii educaţiei - care a primit ieri girul guvernului - are o formă diferită faţă de documentul supus dezbaterii publice de ministrul Daniel Funeriu.

Scumpirea carburantilor ne indeparteaza de euro

Dacă autorităţile nu vor ţine în frâu scumpirile în lunile care urmează, nu ne vom încadra nici în acest an în ţinta de inflaţie, susţin economiştii. Asta înseamnă să ne îndepărtăm de momentul aderării la zona euro, deoarece unul dintre criteriile pe care trebuie să le îndeplinim este o inflaţie cu cel mult 1,5 puncte peste media celor mai performante trei ţări membre. Numai în primele trei luni, inflaţia, alimentată puternic de scumpirea carburanţilor, a depăşit jumătate din ţinta propusă de BNR pentru întregul an.

Primarii îngheaţă lucrările pr şantiere

Edilii trebuie să se descurce în acest an cu bugete cu până la 15% mai mici faţă de anul trecut, aşa că vor renunţa la o serie de proiecte. Locuitorii mai multor oraşe din ţară pot să-şi ia gândul de la noi străzi asfaltate sau amenajări de locuri de joacă pentru copii. Cu bugete reduse din cauza veniturilor mai mici, primăriile taie cheltuielile "la sânge" şi amână toate proiectele care nu sunt urgente.

Şapte decenii de solidaritate românească cu Poloniaî

În toamna lui 1939, zeci de mii de polonezi s-au refugiat din calea războiului, trecând graniţa în România. Braţele Varşoviei s-au întâlnit, la mijlocul unei drame, cu mâna întinsă a Bucureştiului. Lech Kaczynski ştia această poveste. Preşedintele polonez dispărut sâmbătă în accidentul aviatic de la Smolensk mergea el însuşi pe urmele istoriei. Trecutul a fost pentru el avertismentul atât de necesar împotriva unui viitor amnezic.

"Rabla" prin bancă, mai ieftină decât prin leasing

Achiziţia unei maşini noi prin programul guvernamental este mai avantajoasă prin credit auto decât prin leasing dacă clientul nu dispune de suma necesară să o ia "cu banii jos". Cei care doresc să îşi cumpere un autoturism prin programul "Rabla" vor plăti mai puţin dacă aleg un credit auto decât dacă achiziţionează maşina în leasing. Diferenţa la rata lunară între cele două tipuri de finanţări nu este mare, dar la finalul celor 5 ani de îndatorare, cât am luat în calcul, se adună câteva sute de euro economisiţi.

FINANCIARUL

Dobânzile la depozite au scăzut chiar şi la 6%. La credite, efectele se vor vedea după 6-9 luni.

Reducerea ratei BNR a marcat diminuarea continuă a randamentelor economiilor în moneda naţională. Deşi puţine bănci acordă dobânzi la economiile populaţiei mai mici decât dobânda-cheie a BNR, de 6,5%, randamentele au scăzut semnificativ în comparaţie cu vârful din primăvara anului trecut. Ultimele ajustări au fost operate chiar la începutul acestei luni, unele bănci reducând dobânzile "dintr-un foc" şi cu unu-două procente.

Terenurile la mare din România, mai scumpe de nouă ori ca în Bulgaria

Reducerea preţurilor în Europa a fost de 10% până la 40% în anii 2007-2008. Chiar dacă oferta românească de terenuri din zonele turistice este comparabilă ca preţ cu cea bulgară şi mai ieftină în raport cu cea mediteraneeană, în cântarul decizional nu contează doar preţul. Aşa cum România a pierdut deja competiţia în domeniul turismului, la fel este pe cale s-o piardă şi pe cea imobiliară.

Şocul din Polonia nu s-a resimţit pe pieţele româneşti. Amenintarea vine dinspre Atena

Bursa din Varşovia era în creştere cu până la 1% în prima şedinţă de după accidentul aviatic de sâmbătă. Economia şi pieţele financiare din Polonia rămân printre cele mai solide din Europa în pofida decesului preşedintelui sau al guvernatorului băncii centrale, cred analiştii de la Bucureşti. Bursa din Varşovia era ieri în creştere cu până la 1%, în prima şedinţă de după accidentul aviatic de sâmbătă, iar zlotul avea o depreciere nesemnificativă în faţa euro.

GÂNDUL

Guvernul dă 500 mil. euro pentru programul "umbra electronică". Ce va şti statul despre fiecare dintre noi

Din 2011, fiecare cetăţean va plăti pe internet, cu o semnătură electronică, toate dările către stat. Cu un click, statul va urmări toate tranzacţiile şi actele online ale cetăţeanului

Românilor li se pregăteşte ceva cu ajutorul faimosului serviciu eRomania: autorităţile vor ca, până la sfârşitul anului 2011, toţi cetăţenii să aibă o "umbră electronică". Aşa numita semnătură electronică se va obţine, contra cost, benevol anul acesta şi obligatoriu la anul, prin completarea datelor din buletin.

Sebastian Lăzăroiu: Hoara, bărbatul "blond, plăpând, plin de sânge", arma TV a PD-L

Detestat de mulţi dintre moderatorii TV şi chiar de unii dintre colegii de partid pentru discursul agresiv şi găunos, un secretar de stat în Ministerul Economiei care populează studiourile de ştiri are un fan declarat: consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Cristian Preda i-a cerut să stea departe de platourile tv, pentru că nu are argumente, este neconvingător şi devine "o povară" pentru partid. Lăzăroiu a sărit, ieri, în apărarea lui Hoară, pe care l-a numit "un boxer plin de şiretlicuri".

"Sindromul pasagerului VIP", cauză a accidentului

Un analist rus îl crede pe Lech Kaczynski în stare să fi coordonat direct acţiunile piloţilor, care nici nu stăpâneau bine limba rusă, potrivit unui controlor de trafic de la baza aeriană din Smolensk. Fostul preşedinte polonez, Lech Kaczynski, ar fi suferit de aşa-numitul "sindrom al pasagerului VIP", coordonând direct activitatea piloţilor, iar aceştia din urmă nu stăpâneau limba rusă, astfel că nu s-au înţeles cu controlorii de trafic.

Topul dobânzilor la depozitele în lei.Cea mai mare e dublul inflaţiei

Analiştii se aşteapă ca spre finalul anului dobânzile la depozite să scadă până la 5,5-6% pe an. Anul trecut, când erau dornice să îşi umple seifurile cu lei, băncile ofereau dobânzi de până la 16% la depozitele populaţiei. Între timp, nevoia de lichiditate a scăzut iar bancherii au redus bonificaţiile cu jumătate. În momentul de faţă câştigul este doar de două ori mai mare decât inflaţia, în timp ce anul trecut era triplu. Cea mai mare dobândă la depozitele în lei, de 9%, este oferită în prezent de Romexterra Bank, pentru o scadenţă de trei luni

JURNALUL NAŢIONAL

230.000.000 euro pentru clientul lui Berceanu. Aeroportul Otopeni, modernizat din vârful pixului

Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a pus la cale anul trecut o adevărată inginerie financiară cu bani publici. Peste 200 de milioane de euro au fost oferite fără licitaţie firmei Romairport pentru una dintre etapele programului de dezvoltare a Aeroportului Internaţional Henri Coandă - Bucureşti (AIHCB).

Polonia îşi plânge morţii

Repatrierea sicriului preşedintelui Lech Kaczynski a marcat începutul zilelor de doliu pentru Polonia, o ţară care şi-a pierdut nu numai şeful de stat, ci şi o întreagă elită politică, militară, financiară şi chiar religioasă.

Transportul în comun, o tortură

"Pe ruta Popeşti-Leordeni - Piaţa Sudului, unde ar trebui să circule autobuze, ca peste tot în Bucureşti, este o adunătură infernală de şoferi manelişti pe maxi-taxi. Cum nu există o altă posibilitate să ajungă la serviciu şi la şcoală, sute de oameni suportă zilnic mirosul, zgomotul şi atitudinea acestor specimene greu de clasificat.

Emblematica fiţuire a fondului fantomă de Ilie Şerbănescu

Există multe lucruri, fapte sau evenimente care pun în lumină jaful din avutul şi banul public din România. Şi este poate, tocmai de aceea, greu de făcut clasamente în materie. Dar există probabil un ocupant de necontestat al locului întâi: fituirea aşa-zisului Fond de Dezvoltare, constituit din banii obţinuţi de stat din privatizări. Pe parcursul guvernării liberale s-au constituit, pe parcursul guvernării liberale s-au şi evaporat! Banii propriu-zişi nu mai există.

ROMÂNIA LIBERĂ

FMI nu poate gândi în locul lui Boc

Cum poate deveni ştire negativă informaţia că Guvernul Boc intenţionează să repare drumul de la Bucureşti la Giurgiu? Simplu. Spui aşa: Guvernul Boc nu vrea să repare drumul de la Bucureşti la Buzău. Butada de mai sus a apărut recent în mediile jurnalistice şi reflectă cu destul de mult umor abordarea unor emisiuni de la televiziunile înfierate recent de Emil Boc şi "condamnate" la absenţa în direct a reprezentanţilor PDL.

Voicu i l-a servit lui Căşuneanu pe omul lui Hrebe

Avocatul Cezar Bivolaru, recomandat de senatorul PSD omului de afaceri băcăuan,i-a asistat anul trecut pe Viorel Hrebenciuc şi pe Gigi Becali. Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest, a decis ieri Curtea Supremă, care a respins cererea acestuia de eliberare sub control judiciar. Tot ieri, instanţa supremă a judecat şi recursurile formulate de magistratul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu, împotriva deciziei de arestare a acestora pentru 29 de zile, în acelşi dosar cu senatorul Voicu.

ZIARUL FINANCIAR

Preţurile la locuinţe nu au scăzut destul pentru a dezgheta piaţa

În contractele de finanţare preţurile locuinţelor sunt fixate astfel încât băncile să nu aibă pierderi. Preţurile la locuinţe au scăzut cu circa 40-50% în ultimii doi ani, însă în continuare orasul este împânzit de anunţuri "de vânzare" la balcoanele blocurilor. Cum se apără jucătorii din piaţă? Dezvoltatorii susţin că nu pot să reducă preţurile sub nivelul minim la care s-au înţeles cu băncile, care la rândul lor spun că urmăresc interesele deponenţilor. În acelaşi timp proprietarii de apartamente vechi fac preţul "după cum văd pe internet".

Record la fonduri mutuale: un miliard de euro

Activele fondurilor mutuale au crescut cu aproape 30% în primul trimestru al anului, până la maximul istoric de 4,29 mld. lei (1 mld. euro), avans susţinut în principal de intrările nete record de 795,4 mil. lei (194 mil. euro) atrase de la investitori în 2010. "Parte din sumele atrase de fondurile mutuale în primul trimestru reprezintă economii proaspete ale investitorilor, în timp ce o altă parte provine din depozitele bancare. Scăderea dobânzilor la depozite a îndreptat tot mai mult atenţia investitorilor spre fonduri", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri

România a rămas în recesiune în primul trimestru, iar speranţele revenirii economiei în teritoriul pozitiv s-au mutat spre al doilea trimestru din 2010, potrivit analiştilor. Analiştii şi-au revizuit estimările pentru primul trimestru, ca urmare a evoluţiei sub aşteptări a producţiei industriale din februarie şi pe fondul continuării declinului construcţiilor şi al consumului. "În primul trimestru economia a rămas în teritoriu negativ, înregistrând o scădere de 0,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Doar unul din trei someri care au iesit din statistici si-a gasit un job

0 treime (36%) dintre cei care au iesit din somaj anul trecut si-au gasit de lucru, procentul fiind in scadere cu peste 10% comparativ cu 2008. Mai bine de un milion de oameni au intrat in somaj in 2009, ceea ce a dus rata medie a somajului la 6,3%, potrivit unui raport al Ministerului Muncii, care citeaza statisticile Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).

Prăbuşirea cererii îi face pe bancheri să alerge după clienti

Bancherii încep să caute tot mai insistent clienţi cărora să le vândă credite, în condiţiile în care scăderea soldului finanţărilor acordate le pune presiune pe venituri. În acelaşi timp, băncile au fost împinse să reia creditarea şi de politica Băncii Naţionale, care nu a mai intervenit în ultimele luni pentru a steriliza excesul de lei de pe piaţa monetară, forţând astfel dobânzile interbancare să coboare şi să rămână la un nivel scăzut, ceea ce a afectat jucătorii cu lichidităţi excedentare. Ieri, dobânzile pe termen foarte scurt se situau în intervalul 2,29-2,79% pe an şi nu treceau de 6,4% pe an nici pentru scădente lungi de până la un an.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb