REVISTA PRESEI 13.05.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 mai 2016

ADEVARUL

44 de rachete apără România

Scutul antirachetă de la Deveselu a devenit operaţional la aproape trei ani de când a fost ales locul pentru amplasare şi la trei de când au început lucrările. Premierul Dacian Cioloş, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum şi alţii numeroşi oficiali români şi americani, au inaugurat scutul antirachetă american - denumit oficial "U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania" , acesta devenind activ şi integrat în sistemul de apărare al NATO împotriva rachetelor balistice. Sistemul, al cărui scop e apărarea împotriva pericolelor din afara Europei, cuprinde 44 de rachete interceptoare model SM-3, cu toate că în planul iniţial se vorbea de 72 de rachete. "Facilitatea antirachetă de la Deveselu e o componentă esenţială a parteneriatului strategic cu Statele Unite", a declarat premierul Dacian Cioloş, la ceremonia de inaugurare de la Deveselu, unde politicieni ca Victor Ponta sau Traian Băsescu nu au fost invitaţi.

Dan Dungaciu: Romania nu risca un război cu Rusia din cauza scutului

Specialistul in relaţii internaţionale, Dan Dungaciu, considera Romania a atins, astăzi, cel mai înalt nivel de securitate din istorie, odată cu deschiderea oficiala a scutului antirachetă. Dan Dungaciu, expert relaţii internaţionale: "Daca el va fi atacat, sau daca Romania va fi atacata, evident ca va fi un război cu NATO". In acelaşi timp, tara noastră ar trebui sa îşi asume dialogul diplomatic cu Federaţia Rusa, aşa cum se întâmpla in cazul Germaniei sau al Poloniei, susţine Dan Dungaciu. Cat priveşte îngrijorarea legata de un eventual conflict cu ruşii..."Nu va exista niciun război al României cu Rusia pentru ca asta ar însemna un război al Rusiei cu NATO. Or, ruşii pot fi nebuni, dar nu sunt prosti", mai spune Dan Dungaciu. Cu toate garanţiile oferite de Aliaţi, ministrul rus al Apărării a anunţat si primele masuri: va înfiinţa 3 divizii militare a cate 10 mii de soldaţi, pe care le va poziţiona in apropierea frontierelor NATO.

Dragoş Pătraru pleacă de la TVR din cauza servilismului conducerii faţă de partide

Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii "Starea Naţiei, spune că pleacă de la TVR din cauza modului în care a fost tratat şi a felului în care postul a gestionat timpul destinat campaniei electorale. Dragoş Pătraru s-a arătat deranjat de atitudinea TVR de a-i muta emisiunea, "Starea Naţiei", la ora 23:05, cu o jumătate de oră mai târziu decât în mod normal, şi a declarat pentru paginademedia.ro că urmează să plece de la Televiziunea Publică. Motivul? Faptul că nu i s-au propus consultaţii pentru mutarea emisiunii, dar şi pentru că TVR "şi-a dat chiloţii jos" în faţa politicienilor care, spune realizatorul, au comandat angajaţilor postului să mute emisiunea pentru a oferi campaniei electorale mai mult timp de expunere.

Mai mulţi ofiţeri din Ministerul de Interne l-au denunţat pe Gabriel Oprea

Sătui să fie obligaţi de şefi să facă ilegalităţi, mai mulţi ofiţerii din Ministerul de Interne au decis să denunţe totul la DNA. Aşa s-a născut dosarul "Limuzina", autoturismul cumpărat special pentru Gabriel Oprea din banii de filaje ai Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). Asta reiese din rechizitoriul dosarului "Limuzina" în care fostul vicepremier Oprea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată, pentru fapte de corupţie, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea conţine detalii privind cheltuielile ilegale efectuate de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi menţionează că au fost distruse documente justificative privind aceste cheltuieli.

Dosarul "Şantajul Antenelor"

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au anunţat joi prima decizie în dosarul "Scandalul de la Antene", în care directorul trustului, Sorin Alexandrescu, este acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS & RDS. În acest dosar, omul de afaceri Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia, sunt acuzaţi de complicitate la şantaj. Pentru asta, ambii au primit doi ani de închisoare: primul cu executare, Camelia cu suspendare. În cazul lui Voiculescu, instanţa a decis contopirea pedepsei din dosarul "Scandalul de la Antene" cu cea de 10 ani de închisoare primită în dosarul "ICA" şi a dispus ca acesta să execute pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de 10 ani, fără a acorda un spor de pedeapsă. De asemenea, instanţa a amendat Antena TV Group cu 350.000 de lei pentru şantaj. Decizia de joi a Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat deja că va ataca această sentinţă.

De ce nu simţim că a început campania electorală

Noua lege a finanţării campaniei electorale, importanţa mediului online, dar şi calitatea umană a candidaţilor sunt cele trei mari motive pentru începutul timid de campanie electorală, susţin specialiştii în comunicare politică. Anost. Acesta este cuvântul care ar caracteriza prima săptămână de campanie electorală pentru alegerile locale. Cum se explică surprinzătorul val de linişte politică, după ce, în ultimii ani, candidaţii ne-au obişnuit cu o promovare ostentativă? "E o campanie anostă din cauza lipsei de strategie, de mari personalităţi si din lipsă de mari proiecte pentru comunităţile locale", spune Radu Magdin, consultant politic

Haos în spitale după eliminarea dezinfectanţilor Hexi Pharma

Haos în spitalele din ţară, nevoite să facă achiziţii de urgenţă şi să sisteze operaţii după ce Guvernul a decis să retragă toate produsele Hexi Pharma din unităţile sanitare. Totodată, Corpul de control al premierului Dacian Cioloş a decis să se concentreze în ancheta demarată în urmă cu o săptămână pe modul în care compania Hexi Pharma, care şi-a cerut intrarea în insolvenţă, a reuşit să acapareze jumătate din piaţa biocidelor. Asta în condiţiile în care există alţi 18 producători interni şi câteva zeci de producători externi. Cadrele medicale nu mai au voie să folosescă produsele Hexi Pharma, iar acum managerii unităţilor sanitare caută alţi dezinfectanţi. Autorităţile însă verifică toate produsele care împiedică dezvoltarea microorganismelor aflate acum pe piaţă.

PNL a ales soluţia imorală: s-a aliat cu Piedone

Razvan Sava, candidat al PNL pentru Sectorul 4, a bătut palma cu fostul edil de sector Cristian Popescu Piedone, căruia Tribunalul Bucureşti i-a respins candidatura. Conducerea liberală de la Capitală a încercat să se delimiteze de susţinerea lui Piedone, dar nu a condamnat gestul lui Sava care, prin această decizie, are mari şanse să câştige Sectorul 4. Pe de altă parte, PNL va susţine lista de consilieri PPU ( partidul lui Dan Voiculescu), listă în fruntea căreia se află chiar Piedone. "Fac aici (n.r.-pe contul de Facebook) precizarea în numele meu şi al colegilor mei liberali: PNL susţine lista de consilieri a PNL pentru Consiliul Local şi nici o altă lista. Domnul Cristian Popescu Piedone a decis să susţină candidatura mea pentru funcţia de primar al sectorului 4, deoarece partidul domniei sale, PPUSL, nu are un candidat la această funcţie" a ţinut să puncteze Sava într-un mesaj.

Percheziţii la familia Mulliez, care deţine lanţurile de magazine Auchan, Decathlon şi Leroy Merlin

Domiciliile mai multor membri ai familiei Mulliez, una dintre cele mai bogate din Franţa, au fost percheziţionate de către autorităţile din Franţa şi Belgia, într-o investigaţie de fraudă fiscală şi spălare de bani. Familia Mulliez numără peste 700 de membri care controlează, prin intermediul unor holdinguri deţinute în cascadă, lanţul de hipermarketuri Auchan, retailerul de articole sportive Decathlon şi retailerul de bricolaj Leroy Merlin, toate fiind prezente şi în România. Investigaţiile vizează evitarea plăţii taxelor şi au fost realizate în trei ţări, în baza unui mandat internaţional. Una dintre locuinţele verificate de oamenii legii se află în Nechin, Belgia, localitate aflată la câţiva kilometri peste graniţă de oraşul francez Roubaix, unde grupul Mulliez îşi are sediul.

BANCHERUL

A zecea banca, ING, majorează avansul la creditele ipotecare, din cauza legii dării in plată

ING Bank a majorat avansul necesar pentru un credit ipotecar la 25% din valoarea locuinţei, faţă de 15% până in prezent. ING precizează pe site-ul băncii ca "avansul diferă in funcţie de calitatea si locaţia imobilului ipotecat", ceea ce înseamnă că avansul poate sa fie mai mare de 25% in cazul locuinţelor vechi sau a celor situate in zone periferice. ING a devenit astfel a zecea banca, după BCR, BRD, CEC Bank, Raiffeisen Bank, Bancpost, Alpha Bank, Garanti Bank, Banca Românească si Intensa Sanpaolo, care a majorat avansul la creditele ipotecare din cauza legii privind darea in plată. Banca Transilvania (BT) a rămas singura dintre băncile mari care încă nu a luat o decizie privind majorarea avansului la creditele ipotecare, dar cel mai probabil se va alătura tendinţei restului băncilor importante. La alte bănci, avansul a fost majorat chiar si până la 35%. De asemenea, unele bănci au decis să crească si dobânzile la credite, nu doar avansul.

CURENTUL

Tupeul producătorilor de medicamente: medicul Cîrstoveanu ameninţat cu judecata

ANTIBIOTICE S.A. a transmis ieri un comunicat de presă prin care îl ameninţă pe dr. Cîrstoveanu cu judecata şi cere comunităţii medicale să se situeze ori pro, ori contra afirmaţiilor doctorului despre medicamente, desigur ca să-i dea pe toţi în judecată. Extraordinar tupeul ăstora! Ce-i copii, vă deranjează că se spune lucrurilor pe nume? Să vedem ce judecător, posibil pacient în România, va decide împotriva unui cadru medical care se exprimă liber, aşa cum îi permite Constituţia şi dezvăluie adevărul despre sistemul sanitar românesc. Dr. Cîrstoveanu a făcut în cadrul unei emisiuni la Digi 24 o serie de declaraţii şocante cu privire la realităţile sistemului de sănătate din ţară. Acesta a spus că, medicii din Germania au fost uluiţi să constate la pacienţii trimişi din România, bacterii de care nu mai auziseră de 40 de ani. Tot el spune că semne de întrebare ar trebui să ridice şi medicamentele folosite în România, care au efecte mult mai slabe decât cele din străinătate, potrivit Digi 24.

Deşi e judecat pentru "corapşăn", Ponta s-a supărat pe Cioloş că nu l-a invitat la DEVESELU

Judecat pentru fapte conexe corupţiei: evaziune fiscală şi spălare de bani, mitomanul şi plagiatorul Victor Ponta postează un mesaj nesimţit pe facebook: "Este prima dată când nu e cazul să îl mai iert pe Dacian Cioloş, pentru că în acest caz mitocănia este prea evidentă (şi credeam că nu îl caracterizează)! Având în vedere faptul că el personal şi Guvernul său nu au absolut niciun merit legat de proiectul de la Deveselu, dar şi faptul că aliaţii NATO şi cei americani ştiu foarte bine cu cine au luat decizii şi cu cine au lucrat din 2011 până acum, era absolut normal să invite la momentul de inaugurare pe cei care chiar au o contribuţie la asta! Şi sper că Dl. Dacă pe Băsescu, pe Gabi Oprea şi pe mine nu îi dă voie Iohannis să ne invite (după ce a fost prins că a furat o casă nici eu nu vreau să mă afişez cu el că mă compromit) cel puţin pe Mircea Duşa, Titus Corlăţean şi Bogdan Aurescu era de bun simţ să îi văd la ceremonie!

EVENIMENTUL ZILEI

Scandalul dezinfectanţilor a declanşat o isterie naţionala

Zeci de medici anunţă că nu vor mai intra în sălile de operaţie şi amână intervenţiile chirurgicale care nu sunt urgente; S-a ajuns să se practice medicina defensivă: doctorii spun că sunt obligaţi să prescrie doar antibioticele cele mai puternice, chiar pacienţii le cer asta, din teama, şi a unora şi a celorlalţi; În spitale s-a ordonat retragerea dezinfectanţilor Hexi Pharma, dar nu au fost aduşi peste tot alţii în loc. Ministerul Sănătăţii a dat, ieri, o informare prin care anunţa că în cinci mari unităţi sanitare din ţară se fac intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă. Acestea ar fi: Spitalul Judeţean Dolj, Spitalul de Pediatrie din Galaţi, Spitalul Judeţean din Olt, Spitalul Judeţean din Teleorman şi Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti. "Au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiei cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale", anunţă ministerul, dar sunt slabe şanse ca cineva să-i poată convinge pe medici să rişte viaţa pacienţilor lor cu bună ştiinţă şi pe propria răspundere!

Bătălia deschisă Al Qaeda-Stat Islamic, faza pe Califate - de Iulian Chifu

Rivalitatea între organizaţiile teroriste Al Qaeda şi Daesh, autointitulată Stat Islamic, a ajuns la apogeu în Siria, acolo unde organizaţia înfiinţată de Osama Bin Laden şi condusă astăzi de Ayman al Zawahiri a decis să-şi înfiinţeze propriul Califat, pentru a contracara proiectul deja lansat de Statul Islamic. Ambele organizaţii adoptă ideologia jihadistă, însă privesc diferit raportarea la Islam şi pe cea la viitorul Califat. Astfel, Al Qaeda, reprezentată în Siria de către Jabaat al Nusra(Frontul al Nusra), a optat pentru realizarea mai întâi a dominaţiei globale şi ulterior declararea Califatului global. Mai apropiată de religie şi fundamentalistă în funcţionare, organizare şi comportament, Al Qaeda a fost alcătuită din credincioşi care respectau strict litera Coranului şi modul de viaţă al Profetului Mohamed în anii 600, austeri, respectând sărbătorile şi închinându-se de cinci ori pe zi. Spre deosebire de această abordare, Daesh, autointitulată Stat Islamic, a îmbrăcat o haină mai lejeră în raport cu credinţa.

Robert Turcescu: "Nu este exclus ca anumiţi candidaţi raţionali de pe Dreapta să renunţe în favoarea mea"

Candidatul PMP la Primăria Capitalei, Robert Turcescu, spune că principalul său proiect este acela de a nu fura, spunând că de aici trebuie să înceapă orice om politic. El a acuzat şi "cârdăşia" PSD - PNL de la Capitală. "Sunt singurul care nu va jefui bugetul Primăriei. Din spatele tuturor celorlalţi contracandidaţi rânjesc reprezentanţii unor grupuri de interese care fură, fură şi iar fură. De 26 de ani încoace! Bucureştiul e un oraş bogat, are de toate, are chiar şi bani, dar administraţia lui e raiul hoţilor. Nu mai vreau să văd asta, nu mai suport să fim la cheremul unor bandiţi, gata, le-ajunge cât au furat! În plus, o spun cu onestitate şi cu ceva tristeţe: am făcut ca jurnalist mii de emisiuni radio-tv, am scris sute de anchete şi sute de reportaje, în care am vorbit despre jaful din bani publici şi despre corupţie. Şi? Ce s-a întâmplat? Ici-colo câte o indignare populară, un dosar la DNA, ceva demisii, dar prea puţin faţă de ce ar fi nevoie", a spus el.

Liviu Dragnea calculează dărâmarea Guvernului: Iohannis ar putea veni cu Predoiu, tot cu Cioloş sau cu un alt tehnocrat

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la Târgovişte că încă evaluează împreună cu ALDE şi UNPR depunerea unei moţiuni de cenzură la adresa Guvernului Cioloş, problema fiind că de a doua zi intră în joc domnul Iohannis pentru desemnarea unui nou premier. 'Dacă o depunem 99% va trece, înseamnă picarea guvernului. Din acel moment intrăm în nişte etape. De a doua zi intră în joc domnul Iohannis (...) Va trebui să desemneze un candidat pentru funcţia de prim ministru. Partidele la consultări, ştiţi bine că le cheamă pentru poză, aşa cum ne-a chemat şi anul trecut. Poate să îl nominalizeze încă o dată pe Dacian Cioloş, că are precedent de la înaintaşul dumnealui, domnul Băsescu, poate să vină cu o nouă propunere de tehnocrat sau, şi mai rău, poate să vină cu o propunere de la PNL, cu domnul Predoiu, de exemplu.

Romgaz NU îşi mai poate vinde gazele, fiind mai scumpe decât cele de la RUŞI

Producătorul intern de gaze Romgaz a ajuns în prezent să nu mai poată vinde întreaga producţie, întrucât în România au fost aduse gaze din import care le concurează la preţ pe cele de producţie internă, a declarat, astăzi, Vlad Pavlovschi, şeful Direcţiei de Dezvoltare Afaceri din cadrul Romgaz, prezent la o conferinţă pe teme energetice organizată de Legal Magazin. "Am ajuns în situaţia în care producem mai mult decât vindem, întrucât suntem concuraţi de gazele de import, ce vin cu un preţ care nu neapărat reflectă efortul producătorului extern. Aceasta este o problemă pentru producătorii interni, întrucât există un procent de 7-8% din consum care nu este acoperit de producţia internă, ci vine din import", a spus oficialul Romgaz, citat de Agerpers. Întrebat dacă există posibilitatea închiderii unor sonde din această cauză, Pavlovschi a răspuns: "Nu excludem acest lucru. Orice este posibil".

JURNALUL NATIONAL

Decizie RADICALĂ luată de Mihai Gâdea

Mihai Gâdea a anunţat în timpul emisiunii Sinteza Zilei că a luat o decizie radicală. "În urmă cu trei ani de zile, DNA a luat nişte măsuri şi face un dosar penal, inclusiv în ceea ce priveşte Antena 3 S.A. În urma acuzelor publice, o serie de entităţi media sau persoane private încep o serie de atacuri la adresa noastră. Atacurile şi calomniile au fost într-atât de dure încât mi le aduc aminte şi acum. Sunt în relaţie de corectitudine cu adevărul, nu port ranchiună. Dar ce am înţeles astăzi este că Antena 3 a fost achitată. La fel ca şi INTACT Publishing." "Decizia este că toate entităţile media, toate unităţile de propagandă, toate persoanele care au atacat Antena 3, dacă nu vor rectifica de îndată, îi vom acţiona în judecată. Nu se poate să foloseşti acuzele DNA, cu semnul exclamării, trei ani de zile şi să scapi aşa", a explicat Mihai Gâdea în ediţia de joi a emisiunii sale.

György FRUNDA: "Mi-e tare teamă că UDMR nu face pragul electoral"

Intrat în politică acum 26 de ani, fostul senator György Frunda, una dintre cele mai importante voci ale UDMR, a explicat pentru Jurnalul Naţional motivul pentru care cel mai mare partid al etnicilor maghiari pare să fi dispărut complet de pe scena politică din România pentru prima oară în ultimul sfert de secol. "UDMR a dispărut din viaţa politică a României. Asta este cea mai mare pierdere. Să ne aducem aminte din anii trecuţi, UDMR-ul era prezent, fie că era în Opoziţie, fie că era la guvernare. Am rămas pe terenul nisipurilor mişcătoare politice, când votăm cu Guvernul, când cu Opoziţia. Aceste inconsecvenţe politice îşi vor spune cuvântul, după părerea mea. La nivelul alegerilor locale nu cred că va pierde mult, dar nu-i sigur că va obţine aceleaşi rezultate ca acum patru ani. Însă la nivelul alegerilor parlamentare cred că UDMR va pierde. În momentul de faţă ungurii din România sunt atât de decepţionaţi şi nu vor merge să voteze cu PSD-ul sau PNL-ul, ci pur şi simplu nu vor merge la vot", a spus el.

Bloomberg: Preluarea Monsanto de către Bayer ar crea cel mai mare furnizor din lume de seminţe şi erbicide

Grupul chimico-farmaceutic Bayer AG explorează posibilitatea preluării rivalei americane Monsanto Co, o tranzacţie care ar crea cel mai mare furnizor din lume de seminţe şi erbicide, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Grupul german se află în discuţii preliminare interne şi cu consilierii privind achiziţionarea Monsanto, a cărei capitalizare de piaţă se ridică la aproape 40 miliarde de dolari. Bayer, care este evaluată la aproximativ 84 miliarde de euro (96 miliarde de dolari), a discutat cum să finanţeze tranzacţia, inclusiv potenţiale vânzări de active. Cele două companii ar putea înfiinţa societăţi mixte sau vânzări reciproce de active, susţin sursele. Reprezentanţii Bayer şi Monsanto nu au comentat informaţia

NATIONAL

Isărescu si Năstase, slugile lui Patriciu

Odată luată la puricat privatizarea Petromidiei, procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că Executivele conduse de premierii Mugur Isărescu si Adrian Năstase au acţionat in interesul lui Dinu Patriciu, nu in interesul statului. După cum se ştie, anchetatorii verifica atât privatizarea propriu-zisă a rafinăriei in cauza, cât si ştergerea datoriilor istorice de sute de milioane de dolari pe care Petromidia le avea către stat înainte de a fi preluată de Dinu Patriciu. "Guvernul României si Fondul Proprietăţii Statului, in loc sa acţioneze in interesul statului roman, in conformitate cu obligaţiile constituţionale si legale, au acţionat exclusiv in interesul lui Patriciu Dan Costache", susţin acum procurorii DIICOT. Pe 1 noiembrie 2000 (data la care premier era Mugur Isărescu - n.r.), şeful FPS Radu Sârbu anunţa public preluarea Petromidiei (cu plata in rate) de către Dinu Patriciu.

Un nou serviciu secret la Justiţie!

Raluca Prună este foarte aproape de a bifa o noua etapă de pe "foaia de parcurs" cu care se pare ca a ajuns, din "catacombele" Parlamentului European de la Bruxelles, direct la conducerea Ministerului Justiţiei. Numai că, de aceasta dată, se pare că nu mai este vorba despre o noua numire in fruntea vreunei structuri din subordine, ci de deschiderea unei adevărate "cutii a Pandorei", prin resuscitarea SIPA, fostul si atât de controversatul serviciu secret al Ministerului Justiţiei. Iar un prim pas in aceasta direcţie a fost deja făcut prin anunţarea promovării unei ordonanţe de guvern prin care sa se redeschidă arhiva SIPA, aflata momentan, cel puţin din punct de vedere scriptic, in custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Iohannis îşi trage banii de vacanta la el

Trecerea Protocolului National de la Ministerul Afacerilor Externe in ograda Cotroceniului nu a avut alt rost decât sa-i permită lui Klaus Iohannis sa-si secretizeze cheltuielile. Din 2002 si pana acum, de organizarea ceremoniilor oficiale si de respectarea protocolului se ocupa Institutul Protocolului National, structura care se afla in subordinea MAE. Recent, Guvernul Ciolos a aprobat înfiinţarea unui "Consiliu al Protocolului National" in cadrul Administraţiei Prezidenţiale, respectiv un "organism interinstituţional, fără personalitate juridica, responsabil cu elaborarea regulilor privind organizarea si desfăşurarea ceremoniilor oficiale". Fără personalitate juridica dar cu un buget pus la dispoziţie, buget care va fi in mod evident administrat de instituţia tutelară, adică de Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele brazilian, suspendat din funcţie

La aproape un an de când preluase atribuţiile in cadrul celui de-al doilea mandat de şef al statului, Rousseff (68 de ani) s-a trezit suspendata din postura de preşedinte, după ce nu mai puţin de 55 de senatori din totalul de 81 s-au declarat in favoarea unui asemenea pas, in timp ce doar 22 au fost împotrivă, in cadrul unei proceduri de votare desfăşurate in timpul unei şedinţe-maraton a Senatului. Din cate anunţă presa internaţională, suspendarea este valabila pentru nu mai mult de şase luni, respectiv pentru o perioada de maximum 180 de zile, interval in care Rousseff va apărea in fata instanţei, in cadrul unui proces in care înfrunta acuzaţia ca ar fi falsificat unele cifre ce ţineau de starea economiei, demers pe care l-ar fi săvârşit înainte de a ajunge să obţină un al doilea mandat prezidenţial.

PUTEREA

Combinaţia STS cu S&T. Secrete profesionale, date de un serviciu secret pe mâna unei firme ai cărei foşti directori sunt acuzaţi de dare de mită în dosarul Microsoft

O firmă controversată, care a derulat mai multe contracte dubioase cu statul român, şi ai cărei reprezentanţi au fost implicaţi în scandaluri mari de corupţie, a primit avizul de securitate şi va furniza echipamente IT pentru Serviciul Român de Telecomunicaţii Speciale (STS). Instituţia este condusă de generalul Marcel Opriş, care în trecut a fost acuzat de trafic de influenţă în favoarea soţiei sale. Zilele trecute, STS a încredinţat două contracte, în valoare de 1.100.000 lei şi respectiv 580.000 lei, unui obişnuit al casei, S&T România. În trecut, firma, ai cărei acţionari majoritari sunt austrieci, a fost implicată, în mai multe proiecte implementate de statul român, între care modernizarea Sistemului 112, Sistemul de Management Informaţional pentru Situaţii de Urgenţă (SMISU), producţia şi distribuţia cardurilor europene de asigurări sociale de sănătate. Pe de altă parte, numele S&T România apare şi în dosarul de corupţie Microsoft şi în cel al fostului ministru al Internelor Cristian David.

ANRE cere Guvernului să nu mai scumpească gazele cu 10%, de la 1 iulie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale pentru populaţie, spune Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE. De la 1 iulie, preţul gazelor pentru consumatorii casnici şi gazele folosite de termocentrale ca să facă apă caldă şi căldură pentru populaţie ar fi trebuit să crească cu 10% conform calendarului de liberalizare convenit de autorităţile române cu FMI şi Comisia Europeană. Mai exact, preţul gazelor din producţia internă trebuia să atingă convergenţa cu cel al gazelor de import.

Brexit. Guvernul nu e pregătit

Guvernul David Cameron nu are planuri de urgenţă pentru eventualitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, "cu excepţia măsurilor imediate de asigurare a stabilităţii financiare", a anunţat ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne. Guvernul de la Londra a anunţat acum câteva luni că nu va elabora planuri de urgenţă, iar Osborne a explicat că eforturile se concentrează pe menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Un vot în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană va forţa Parlamentul să dezbată ani întregi legi diferite de cele comunitare, a atras atenţia ministrul Finanţelor. "Dacă vom vota pentru ieşirea din Uniunea Europeană, Camera Comunelor nu va mai face altceva mulţi, mulţi ani", a spus Osborne. Pe 23 iunie are loc un referendum pe tema apartenenţei la Uniunea Europeană.

ROMANIA LIBERA

Refugiaţii, o urgenţă planetară

ONU a propus un "pact mondial" pentru încercarea rezolvării celei mai mari crize migratorii de după al Doilea Război Mondial. Europa nu este singura care se confruntă cu o criză migratorie majoră. Circa 60 milioane de persoane sunt refugiate sau deplasate în lume şi ONU a propus un "pact mondial" într-o încercare de rezolvare. Doar un pumn de ţări găzduiesc în prezent majoritatea refugiaţilor, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi. Turcia, Pakistan, Liban, Iran, Etiopia, Iordania, Kenya şi Uganda au pe teritoriile lor jumătate din refugiaţi. De asemenea, alte nouă ţări - SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania, Kuweit, Suedia, Norvegia, Danemarca şi Olanda. Kenya a anunţat că va închide tabăra de refugiaţi Dadaab, cea mai mare din lume, care adăposteşte 330.000 de refugiaţi, în principal somalezi. Refugiaţii vor fi trimişi în ţările de origine sau în alte state.

Importurile care au concediat Valea Jiului

Două mine de cărbune care alimentează două mari termocentrale din zona Văii Jiului vor fi închise, deşi consumatorii de energie electrică plătesc o taxă lunară pentru acestea din urmă. Un raport al Corpului de Control al prim-ministrului arată că banii se duc în importuri nejustificate de cărbune. Cele două termocentrale din Valea Jiului, Mintia şi Paroşeni, au fost construite în 1969 şi 1966 în ideea de a furniza energie termoelectrică în baza cărbunelui din regiune. După 1990, zona a mers din rău în mai rău, iar din 2012 a început de­zastrul. Un raport al Corpului de Control al prim-ministrului, din martie anul acesta (trimis deja la SRI şi DIICOT), arată că, începând din 2008, competenţa de aprobare a achiziţiilor de cărbune energetic a fost atribuită Consiliului de Administraţie al celor două termocentrale. Apoi, patru ani mai târziu, este transferată directorului general, pentru contracte cu o valoare mai mică de 2 milioane de euro, mai întâi, apoi de 3 milioane de euro, la finalul lui 2012.

ZIARUL FINANCIAR

Kaufland urcă pe locul trei în România după ce şi-a dublat businessul în patru ani

Retailerul german a ajuns la afaceri de 10,7 mld. lei (2,4 mld. euro) în 2015, depăşind Rompetrol şi ajungând pe locul trei în topul celor mai mari companii din economie, după Automobile Dacia şi OMV Petrom. Afacerile Kaufland au avut anul trecut un salt de 33% comparativ cu 2014, astfel că lanţul de hipermarketuri a devenit primul retailer din economie care depăşeşte pragul de 2 mld. euro cifră de afaceri, după ce businessul a crescut constant an de an. Kaufland îşi setase acest obiectiv pentru 2018, însă l-a atins cu trei ani mai devreme, datorită expansiunii rapide, politicii de preţuri mici şi a reducerii TVA la alimente. "Ne concentrăm în permanenţă asupra competenţelor noastre princi­pale, respectiv co­mer­cializarea de pro­duse alimentare şi de ne­cesitate zil­nică", a declarat Marco Hössl, direc­torul general al Kaufland România.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: Este drum lung până când pieţele nebancare vor ajunge la media europeană de 40% din PIB

Pieţele financiare nonbancare (pia­ţa de capital, piaţa de asi­gurări şi piaţa pensiilor private) vor creşte moderat şi în acest an, ceea ce înseamnă că va dura mult până vor atinge atinge media Uniunii Europene, care este dublă faţă de media locală, a spus Mişu Negriţoiu, preşe­dintele Auto­rităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul conferinţei de prezentare a raportului integrat privind evoluţia pieţelor financiare nebancare în anul 2015. Ponderea pieţelor nebancare din România în Produsul Intern Brut (PIB) ajunge la circa 20%, în timp ce media Uniunii Europene se situează la circa 40%. "Este drum lung până să ajungem la media europeană care se situează la 40%, nu mai vorbim de SUA, unde ponderea pieţelor nebancare este de 60%. Chiar dacă nu au încă o pondere importantă în PIB, pieţele sunt mai stabile şi mai predic­tibile", a comentat Negriţoiu.

Reducerea TVA a fost cea mai bună măsură fiscală din 2015. "Acum aşteptăm taxe mai mici pe muncă"

Încrederea şi optimismul oamenilor de afaceri în privinţa perspectivelor oferite de mediul antreprenorial românesc sunt în creştere semnificativă. 66% din­tre aceştia consideră că Ro­mânia va oferi un mediu prietenos pentru afaceri în mai puţin de zece ani, potrivit unui studiu realizat de EY România. Cei mai mulţi antreprenori dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, ceea ce indică faptul că lucrează cu 21% mai mult decât angajaţii cu normă întreagă din România şi la fel de mult ca antreprenorii români aflaţi la început de drum, 20% dintre aceştia depăşind limita celor zece ore de muncă. 70% dintre respondenţii participanţi la studiu au indicat lipsa unui cadru fiscal şi legislativ clar, corelat şi stabil, dublat de birocraţie şi atitudinea neconstructivă a reprezentanţilor instituţiilor statului faţă de afacerile private, ca reprezentând cel mai mare obstacol în crearea şi dezvoltarea unei afaceri în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb