REVISTA PRESEI 13.06.2015

Willy Homner
Revista Presei / 13 iunie 2015

ADEVĂRUL

Ponta, alături de Putin şi Lukaşenko la deschiderea Jocurilor europene de la Baku

Premierul Victor Ponta a participat, vineri, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku. Dintre toţi liderii politici europeni, la festivităţile din Azerbaidjan s-au afişat numai preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, şi Recep Erdogan, preşedintele Turciei. Liderii UE au boicotat ceremonia, cu excepţia Prinţului Albert de Monaco. Trecut cu bine de moţiunea de cenzură, premierul Victor Ponta a plecat la Baku, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Europene, care a avut loc vineri seară. Decizia lui Ponta de a merge în Azerbaidjan este cu atât mai surprinzătoare cu cât liderii europeni cu greutate au boicotat Jocurile Europene, în semn de protest faţă de regimul lui Ilham Aliev, preşedintele Azerbaidjanului. Liderii UE reproşează Azerbaidjanului situaţia nerespectării drepturilor omului în această ţară. În ultimul an, guvernul azer este acuzat că ar fi redus la tăcere media independentă.

Grupul de la Cluj - evoluţia lui Ioan Rus

Cum a ajuns Grupul de la Cluj de la imaginea politicienilor reformatori din capitala Ardealului, până la scandalul "golanilor şi curvelor"? Ce se întâmplă după ce ultimul membru care a rămas în "politica mare", dar şi liderul Grupului de la Cluj", Ioan Rus, a părăsit Guvernul? Este fostul şef al SRI, George Maior, un viitor succesor al lui Rus? "Grupul de la Cluj a fost un nume dat nevoii de schimbare, renunţării la imobilism şi centralism de tip bolşevic", spunea sociologul Vasile Dâncu, strategul aşa-zisului "Grup de la Cluj" într-un interviu acordat în 2009. Ioan Rus, ultimul reprezentant al Grupului în Guvern, şi-a dat demisia, ieri, în urma unui scandal uriaş. Ce a însemnat "Grupul de la Cluj" în politica românească şi care este viitorul acestuia sunt întrebări pe care "Adevărul" le-a pus mai multor analişti politici.

Reducerea TVA-ului i-a determinat pe soferii romani sa-si faca plinul cu ulei alimentar

Reducerea TVA-ului la produsele alimentare ii bucura pe soferi. Masura fiscala a ieftinit si uleiul pe care unii il toarna in rezervor in locul motorinei. Mai mult, soferii se ajuta pe Facebook si isi dau ponturi unde exista cel mai ieftin ulei. De altfel, si patronii companiilor de transport se gandesc sa foloseasca uleiul la camioane. Atentie, ii avertizeaza mecanicii, nu toate motoarele pe motorina pot arde uleiul alimentar, iar filtrele trebuie schimbate des. Vitalie Cojocari, corespondent PRO TV: "Inainte de a fi ecologisti, soferii din Romania se gandesc si la buzunarele lor atunci cand fac plinul, in conditiile in care motorina costa mai mult decat benzina. Cel mai scump sortiment este 6 lei si 8 bani. Asa ca multi se gandesc la alternative. Iar una dintre alternative se gaseste din abundenta pe rafturile magazinelor. Este vorba de uleiul alimentar care costa 3 lei 75 de bani litrul, cu alte cuvinte faceti o economie de aproape 40%."

Propunere în şedinţa PSD: comasarea DNA cu DIICOT şi înlăturarea Codruţei Kovesi

La şedinţa Comitetului Executiv al PSD de la începutul săptămânii, social-democraţii au discutat despre comasarea DIICOT cu DNA, prin desfiinţarea celei din urmă. De altfel, liderii PSD a propus înlăturarea Laurei Codruţa Kovesi din fruntea DNA, au declarat surse participante la şedinţa PSD. "A fost o propunere de a avea în vedere la pachetul de legi care modifică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi comasarea DNA cu DIICOT. În consecinţă, DNA să dispară. Victor Ponta nu era în sală în acel moment. Era la Comisia Juridică la audieri. Nu s-a supus nimic la vot. Ideea nu a mai fost reluată când a apărut premierul", au declarat surse participante la şedinţa PSD.

România, sub informare de caniculă. Temperaturile vor urca până la 37 de grade

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de caniculă, valabilă de sâmbătă până luni, fiind anunţate temperaturi de 36 - 37 de grade Celsius. Mai mult, indicele de disconfort termic va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Potrivit ANM, în zilele de 13, 14 şi 15 iunie (sâmbătă, duminică şi luni) vremea va fi călduroasă în toată ţara, local caniculară la început în regiunile vestice şi sud-vestice, apoi în sudul şi în estul ţării. Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35...36 de grade, izolat chiar 37 de grade în Lunca Dunării, iar indicele de disconfort temperatura-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 şi 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.

Nu doar "curve" şi "golani": Trei episoade în care a fost umilit cel mai mare investitor în România - Diaspora

Au trimis în România peste 54 de miliarde de euro în ultimii 10 ani şi au fost umiliţi de trei ori în numai şase luni. Sunt rudele "curvelor" şi "golanilor" rămaşi în ţară. Cronologic, s-a întâmplat prima oară la prezidenţialele de anul trecut, a doua oară la postul britanic Channel 4, şi apoi chiar zilele trecute, într-un acces de îngrijorare al de pe acum fostului ministru al Transporturilor, Ioan Rus, preocupat să atragă "atenţia asupra preţului mare pe care-l plătesc mii de români care au ales să plece să muncească în străinătate". Banii trimişi de românii din Diaspora în decurs de un deceniu, adică mai bine de 54 de miliarde de euro, acoperă cu succes investiţiile totale de 48,1 miliarde de euro gândite pentru o perioadă de 15 ani de ministrul Ioan Rus în Master Planul pentru Transporturi, document respins de Comisia Europeană pe motiv că "exista în continuare probleme nerezolvate", fiind necesare "eforturi suplimentare". Pentru comparaţie, investiţiile străine directe în România (ISD) din acelaşi interval de timp s-au cifrat la aproape 46 de miliarde de euro.

Presa rusă: Suspiciunile la adresa lui Ponta clatină poziţia României în UE

În contextul în care prim-ministrul României, Victor Ponta, este urmărit penal pentru acuzaţii de evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri, iar fostul ministru Ioan Rus a catalogat mamele a milioane de copii români ca fiind femei uşoare, parlamentarii români au oferit un vot de încredere batjocurei clasei politice româneşti faţă de poporul român, moţiunea de cenzură a PNL nereuşind să întrunească numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată. Agenţia Sputnik News spune că în urma ultimelor întâmplări de pe scena politică românească, statutul României în UE se şubrezeşte, oficialii europeni fiind îngrijoraţi cu privire la guvernarea ţării.

Cine "a uitat" să scadă preţurile după reducerea TVA şi profită din plin de măsura Guvernului

În timp ce toată ţara şi mai ales autorităţile au stat cu ochii pe marii retaileri pentru a vedea dacă scăderea TVA la alimente se simte în buzunar, foarte multe restaurante, lanţuri de magazine fast-food, firme de catering şi mare parte din buticari au "uitat" să reducă preţurile cu 12%, cât ar fi trebuit după reducerea TVA de la 24% la 9% de la 1 iunie. Mai multe imagini cu bonuri fiscale de dinainte şi după 1 iunie au ajuns pe internet, fiind postate de consumatorii nemulţumiţi că preţul a rămas la fel sau a scăzut prea puţin, iar companiile cu pricina au rămas cu profitul. De la un mare lanţ de fast-food şi până la şaormării sau magazine de la colţul blocului, mai multe companii au fost prinse "în offside" în acest fel.

Autostrada din România s-a unit cu cea din Ungaria

Autostrada Nădlac-Arad s-a unit cu cea din Ungaria. Mai exact a fost turnat stratul de uzură pe unul dintre segmente şi a fost marcat momentul unirii celor două autostrăzi. De asemeena, constructorii promit că şi lotul al doilea al autostrăzii Nădlac-Arad, respectiv bucata Pecica-Arad, va fi finalizată în luna iulie. În prezent se lucrează la birourile punctului vamal şi la gheretele de control. Constructorii mai spun că au fost finalizate lucrările la parcarea în care pot staţiona peste 100 de vehicule de mare tonaj. "Suntem în grafic cu lucrările. Dar asta nu garantează faptul că autostrada va fi dată circulaţiei. Pentru că mai există câteva aspecte şi acorduri interguvernamentale care trebuie stabilite de comun acord de cele două părţi, respectiv statul român şi cel maghiar", au declarat reprezentanţii constructorilor. Recepţia celor două lucrări (loturile 1 şi 2) ale autostrăzii Nădlac-Arad nu a mai fost programată.

Negocierile dintre Grecia şi creditorii săi se reiau sâmbătă, la Bruxelles

Guvernul de la Atena şi creditorii săi internaţionali vor relua sâmbătă, la Bruxelles, negocierile asupra datoriei Greciei, în contextul în care statul elen trebuie să ramburseze Fondului Monetar Internaţional 1,6 miliarde de euro până la 30 iunie, relatează Euronews. Şansa ajungerii la un acord asupra datoriei Greciei era tot mai mică, joi, în urma plecării de la Bruxelles atât a echipei de negociatori a FMI, cât şi a echipei Guvernului grec. FMI a pus plecarea pe seama divergenţelor majore dintre Atena şi creditorii săi. În plus, întâlnirea de joi dintre preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul grec, Alexis Tsirpas, s-a încheiat fără vreun anunţ, oficiali europeni afirmând ulterior că ar fi vorba de "ultima tentativă de ajungere la un acord". Însă Guvernul de la Atena a anunţat vineri, într-un comunicat, că este gata să prezinte o serie nouă de propuneri de reformă. Grecia se opune tăierii pensiilor sau creşterii TVA, dar cere în acelaşi timp o relaxare în privinţa datoriei publice.

EVENIMENTUL ZILEI

Avocatul Marius Striblea: "Nu voi apăra niciodată denunţători

Unul dintre cei mai în vogă avocaţi ai momentului, apărătorul Elenei Udrea şi al primarului amorezat de la Iaşi, Gheorghe Nichita, pune degetul pe o rană mascată a Justiţiei. Avocatul Marius Striblea recunoaşte că există judecători şi avocaţi "acoperiţi". Fostul pupil al lui Vlasov povesteşte cum îi miroase el pe magistraţii cu epoleţi. De pământ este din Iaşi, dar n-are nici pe departe accentul Monei Pivniceru. Are, în schimb, aceeaşi vocalitate. Are tupeu şi e un bun orator. A fost discipolul "excelenţei sale" Mişu Vlasov, fost şef al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, care a ajuns în arest pentru şpagă. De la el a învăţat multe. Printre clienţii săi s-au numărat infractori celebri, precum cei din clanul Cordunenilor, Bogdan Mararu şi, mai nou, politicieni ca primarul ambetat Nichita sau Elena Udrea. Ca notorietate a ajuns la nivelul avocaţilor Mateuţ, Abraham, Dâncu sau Paula Iacob.

Şeful de la Rutieră, judecat după ce a primit mită doi curcani

Fostul şef al Poliţiei Rutiere, comisarul Lucian Diniţă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, după ce a primit 5 kilograme de păstrăv, un miel şi doi curcani pentru a returna înainte de termen un permis de circulaţie suspendat. Alături de comisar au mai fost trimişi în judecată un afacerist şi un alt poliţist. În 2011, Gheorghe Deaconeasa a rămas fără permis 90 de zile pe când circula prin Râmnicu Vâlcea. Prin intermediul unui prieten, el a ajuns în biroul lui Diniţă unde a discutat despre posibilitatea de a obţine permisul de conducere în 30 de zile, după susţinerea unui examen. Diniţă a sunat la Vâlcea şi a aranjat concursul, iar omul de afaceri Deaconeasa a trecut examenul. În schimbul acestei intervenţii, fostul şef de la Rutieră a primit alimente în valoare de 672 de lei, adică: 5 kilograme de păstrăv, un miel şi doi curcani. Dosarul se va judeca la Tribunalul Vâlcea.

Moţiunea a fost respinsă: 194 de voturi pentru, 13 împotrivă!

Moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi "pentru", faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind "împotrivă", iar 7 anulate. Premierul Ponta a afirmat, după respingerea moţiunii de cenzură, că opoziţia a dovedit că nu are majoritate parlamentară. Ce-i drept, nu au fost prezenţi la moţiune nici toţi parlamentarii liberali şi doi foşti ministri PNL nu au votat: Varujan Vosganian şi Tudor Chiuariu. De asemenea, a absentat Raluca Surdu, soţia lui Gabriel Surdu, fost şef RA-APPS, aflat în arest preventiv. De asemenea, au mai existat trei absenţi motivat de la PNL: 2 pe caz de boală şi un parlamentar plecat într-o deplasare externă.

Ion Iliescu. "Bunicuţa" sărbătoreşte 25 de ani de la Mineriadă

Cel mai longeviv politician post-decembrist, fapt care i-a adus porecla "bunicuţa", Ion Iliescu aniversează evenimentele din 13-15 iunie 1990 fără ca Justiţia să-l fi deranjat vreodată. Niciun procuror nu a îndrăznit până acum să-l audieze pe fostul preşedinte. După 1990, Ion Iliescu a încercat în repetate rânduri să se prezinte drept un opozant al regimului Ceauşescu. În realitate, evenimentele din decembrie 1989 l-au prins în frumoasa poziţie de director al Editurii Tehnice, cu maşină şi şofer la scară, în condiţiile în care puţinii români care aveau maşină, fie nu aveau voie să o folosească pe timpul iernii, fie nu găseau benzină. El locuia într-o vilă de pe Bulevardul Aviatorilor.

JURNALUL NATIONAL

Pacienţii, puşi să transforme sărăcia în lux în spitalele de stat

Cadre medicale amabile şi zâmbitoare, aşternuturi curate, aparatură performantă, pereţi albi, impecabili, mediu steril şi, incredibil, medicamente! Nu este imaginea unui spital occidental, ci a unuia de stat din România, începând cu 1 iulie, dacă legea privind veniturile medicilor va fi adoptată. Totul , doar pentru pacienţii cu bani. Catalogat de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, drept "cea mai importantă lege din sistemul sanitar", proiectul legislativ care vizează creşterea veniturilor medicilor, în funcţie de performanţă, dar şi completarea sumelor din vistieriile spitalelor publice, a trecut de Senat, zilele acestea, şi urmează să fie votată la Camera Deputaţilor. Ministrul Bănicioiu crede că, astfel, se va stopa migraţia personalului medical. Un proiect similar a avut în urmă cu doi ani şi liberalul Eugen Nicolăescu, multiplu ministru al Sănătăţii. Potivit documentului, pacienţii care solicită "în mod expres" consultaţii şi investigaţii medicale sau "servicii de confort" vor beneficia de ele, după cele 7 ore de program ale medicilor, dar contra-cost. Asta, chiar dacă îşi plătesc asigurările de sănătate.

Exces de putere: Afacerile familiei lui Ioan Rus şi cum au ajuns la banii statului

Oana Stancu a prezentat, în ediţia de vineri a emisiunii "Exces de putere", afacerile familiei ministrului demisionar de la Transporturi, Ioan Rus, precum şi schemele prin care a ajuns să încheie contracte cu statul român. Oana Stancu prezintă astfel cum a ajuns Ioan Rus în posesia hotelului Meridian din Cluj, care aparţinuse afaceristului Ioan Morar, fost şef al Direcţiei Silvice Cluj, dar şi în posesia unui contract cu statul în valoare de 80 de milioane de euro, prin compania sa Napoca Construcţii, pentru construcţia unei noi piste pentru Aeroportul din Cluj Napoca. La "Exces de Putere", Oana Stancu a readus în atenţia publică momentul 2012, de la referendum, când Ioan Rus, pe atunci ministrul MAI, denunţa presiuni imense din partea fostului preşedinte Traian Băsescu şi din partea liberalului Crin Antonescu.

La Ordinea Zilei. Mihăiţă Calimente (PNL): Moţiunea nu a fost un eşec

Moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost respinsă de Parlament, cu 194 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi 7 anulate. Pentru a fi adoptată, moţiunea ar fi trebuit să fie votată de 278 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul aleşilor. Subiectul a fost dezbătut în ediţia de vineri a emisiunii "La Ordinea Zilei", realizată de Dana Grecu, la Antena 3. Liberalul Mihăiţă Calimente a explicat că moţiunea nu a fost, de fapt, un eşec. "Moţiunea nu a fost un eşec, a fost semnată de 184 de parlamentari, la mitinguri ştiţi bine de ce am renunţat, pentru că domnul Oprescu a considerat că, la aceeaşi oră şi în acelaşi loc, se pot întâmpla două evenimente distincte. Domnul premier, foarte vehement, a spus că va aduce 10.000 de oameni. Şi dacă noi aducem 10.000, ei aduc 100.000. Decât să se lase cu pumni, am preferat să renunţăm." De asemenea, Calimente a explicat că o singură moţiune de cenzură a trecut în ultimii 25 de ani, în Parlamentul României.

Îmbolnăvirea sistemului de sănătate de stat a însănătoşit profitul privaţilor

Românii au cheltuit pe medicamentele şi tratamentele din farmacii, în intervalul 2009-2014, peste 85,4 miliarde de lei, potrivit agenţiei de informaţii de business şi de management de risc al creditului KeysFin. Aceste cheltuieli le-au asigurat firmelor din domeniu un profit de 4,4 miliarde de lei. Doar anul trecut profitul producătorilor şi distribuitorilor de medicamente din România a crescut cu aproape 25%, faţă de anul anterior, atingând nivelul de un miliard de lei, estimează KeysFin. Bilanţul total al business-ului din acest sector indică o majorare cu 47% a profitului, de la 545 de milioane de lei, în 2009, la 802 milioane de lei, în 2013. În plus, rezultatele financiare arată că, din 2009 până în 2014, afacerile jucătorilor din farma au crescut 30%, depăşind 17 miliarde de lei, anul trecut. Studiul a analizat evoluţia financiară din ultimii cinci ani a peste 5800 de firme cu 31.250 de coduri CAEN care vizează producţia, distribuţia şi comercializarea de medicamente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb