REVISTA PRESEI 13.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 septembrie 2012

ADEVARUL

Lista managerilor care vor la şefia Autostrăzilor

Posturile de director şi de membru în Consiliul de Administraţie (CA) la Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR) sunt printre cele mai vânate de managerii privaţi, în condiţiile în care compania de stat administrează, numai în acest an, un buget de aproape două miliarde de euro. Nume grele din lumea bancară, piaţa telecom sau domeniul energetic sunt dispuse să renunţe la funcţiile lor în privat pentru a se înhăma la stat. Aproape 1.000 de candidaţi au trimis CV-uri recrutorilor PwC-D&B David şi Baias-George Butunoiu pentru a obţine o funcţie de conducere în CNADNR - una de membru executiv şi cinci de membru neexecutiv în CA. Recrutorii au realizat în urma interviurilor lista de finalişti pe care au trimis-o Ministerului Transportului, acesta urmând să anunţe săptămâna viitoare managerii privaţi numiţi la Compania de Autostrăzi.

Puciul naşte o funcţie nouă: Procuror European

Comisia Europeană vrea înfiinţarea urgentă a funcţiei de Procuror General European, după derapajele antidemocratice din România. România a deraiat atât de mult de la valorile democratice fundamentale ale UE încât, alături de precedentele Ungaria şi Italia, determină Executivul european să treacă la acţiuni mult mai dure şi valabile pentru toate statele UE. Noile intenţii ale Bruxelles-ului au fost anunţate exact în ziua în care preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, anunţa starea Uniunii Europene, iar europarlamentarii se pregăteau să asiste la dezbaterea referitoare la situaţia din România, care a avut loc ieri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Jose Barroso pledează pentru o "federaţie a statelor-naţiune"

Comisia Europeană doreşte să rupă legătura nesănătoasă dintre state şi bănci. UE este în continuare în criză: financiară şi economică, socială, dar şi una de încredere. La baza acestora se află datorii nesustenabile, lipsa de competitivitate. Moneda euro trebuie apărată, dar arhitectura zonei euro nu a fost la înălţime. Dar va fi corectată. E dificil şi dureros. Cetăţenii se tem. Aşa a început preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, discursul despre starea Uniunii Europene. Multe paragrafe au fost despre încredere: încrederea că Grecia va face reforme, că ceilalţi membri o vor în zona euro, încrederea în politica şi politicienii din statele membre, în stabilitatea financiară, în măsurile pentru sudul Europei, unde şomajul fără precedent încurajează mesaje populiste şi naţionaliste.

Universitatea Bucureşti l-ar putea declara pe Ponta persona non grata

Senatul Universităţii Bucureşti le-a cerut ieri juriştilor din instituţie un raport detaliat privind posibile soluţii legale de sancţionare a cazurilor de genul celui în care se află premierul Victor Ponta. Pe lângă asta, juriştii vor prezenta variante de modificare a reglementărilor Universităţii, dar şi a legislaţiei naţionale, astfel încât astfel de fraude intelectuale să nu mai rămână nepedepsite. Una dintre ideile discutate este ca cei aflaţi într-o situaţie similară celei în care se află premierul să fie declaraţi persona non grata, adică să li se interzică participarea la orice acţiune a Universităţii. Membrii Senatului Universităţii Bucureşti (UB) au aflat "cu consternare" că Ponta nu poate fi sancţionat în niciun fel, deşi experţii din comisia numită de UB au identificat "de o manieră clară şi indiscutabilă, numeroase încălcări ale eticii universitare".

Avem 5,5 milioane de pensionari

Numărul pensionarilor a scăzut în ultimul an cu puţin peste 100.000, ajungând la 5.493.000 de persoane, media din trimestrul II al lui 2012, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe de altă parte, pensia medie a crescut uşor, cu 2%, până la 769 de lei, dar nu fiindcă s-ar fi majorat punctul de pensie, ci pentru că au ieşit din sistem, pe cale naturală, cei cu venituri mici. Punctul de pensie este tot de 732,8 lei, valoare la care a rămas din octombrie 2009. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 778 de lei, iar 609.600 de persoane, din care 189.100 foşti agricultori, primeau pensia socială, de 350 de lei. Diferenţele dintre judeţe se păstrează şi ele, cu cea mai mică pensie medie în Giurgiu (623 de lei) şi cea mai mare în Capitală (982 de lei).

Străinii, interesaţi să cumpere Oltchim

Caietul de sarcini pentru vânzarea combinatului chimic a fost cumpărat de 13 investitori, dintre care majoritatea sunt firme străine. Caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost cumpărat de 13 investitori, majoritatea fiind companii străine. "Numai ieri (n.r. - marţi) s-au vândut trei caiete de sarcini la Oltchim, în total am vândut peste zece", a declarat ieri şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, citat de Mediafax. Pe parcursul zilei de ieri, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, îl informa pe premierul Victor Ponta, în şedinţa de Guvern, că până în momentul respectiv 12 firme cumpăraseră caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim, Ponta atenţionându-l să nu vorbească la microfon pentru că vrea să rămână "una şi bună", care să salveze locurile de muncă.

Gabriela Firea pleacă de la Intact

Vedeta de televiziune Gabriela Firea a declarat miercuri, că a decis să părăsească trustul Intact, precizând că a primit din partea conducerii grupului de media o ofertă pe care a considerat-o inadecvată. Anunţul privind plecarea Gabrielei Firea din trustul Intact a fost făcut de soţul vedetei de televiziune, Florentin Pandele, miercuri, pe contul său de Facebook. La scurt timp, Gabi Firea a postat, la rândul ei un mesaj pe profilul de Facebook. "Daca în septembrie 2010, eram asociat şi director general la două dintre companiile de media ale grupului şi realizam un talk-show zilnic în prime-time la Antena 3, acum, în septembrie 2012, sunt doar realizatoarea cu contract expirat a unui show de divertisment la Antena1, care nu se mai regăseşte în grila de toamnă", a scris Gabi Firea pe contul de Facebook.

Statul vinde integral CFR Marfă

Ministerul Transporturilor va fi mandatat să vândă integral acţiunile deţinute la CFR Marfă prin licitaţie cu strigare, precum şi pachetul obţinut de stat în urma conversiei datoriilor în acţiuni şi cel rezultat în urma compensării datoriilor companiei către CFR SA, potrivit Mediafax. Prevederile sunt incluse într-un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă şi a mandatului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) pentru implementarea acesteia.

CURENTUL

Hoţul strigă hoţii: Rodica Stănoiu îşi aruncă mizeria trecutului de "turnător" asupra uneia dintre victimele sale

Rodica Stănoiu, sau dacă vreţi "Sanda" conform numelui său de "artistă" cu care-şi semna delaţiunile, şi-a schimbat tactica juridică. Concret, a ales să se comporte precum hoţul care după ce te-a buzunărit, începe să strige, din toţi rărunchii, "Săriţi, hoţii!". Ce face, aşadar "Sanda" Rodica Stănoiu? Nici mai mult, nici mai puţin decât să o acuze de "colaborare" chiar pe una dintre victimele notelor sale informative, judecătorul Aspazia Cojocaru. În motivarea cererii de recurs, depusă la instanţa supremă, fosta ministreasă a Justiţiei afirmă că "turnătoriile" ordinare care-i sunt atribuite au fost scrise, în realitate, de fosta sa colegă de birou, actuala judecătoare de la Curtea Constituţională a României.

Noua sarcină a lui Liviu Pop pentru Cati Andronescu: o afacere de zeci de milioane de euro

Liviu Pop, din poziţia de ministru pentru Dialog Social, are câteva sarcini directe pentru Ecaterina Andronescu, în ceea ce priveşte carenţele cu care se confruntă sistemul educaţional din România. Nutrind probabil o oarecare nostalgie de pe vremea când era ministru interimar al Educaţiei, Liviu Pop nu pierde nicio ocazie să îşi dea cu părerea despre cheia succesului sistemului de învăţământ şi face sugestii ministrului Educaţiei, cu privire la schimbările "pe ici pe colo, în punctele esenţiale" pe care acesta ar trebui să le facă. Ultima declaraţie a ministrului pentru Dialog Social, se referă la înlocuirea manualelor cu ebook-urile.Totodată, Liviu Pop este de părere că programele şcolare ar trebui rescrise, deoarece acestea nu sunt suficient de bine structurate pentru a dezvolta abilităţile elevilor.

Experţi de la Sorbona şi Strasbourg au stabilit că Ponta a plagiat. Universitatea cere ministerului să ia măsuri

"În şedinţa de astăzi a Senatului au fost prezentate două documente privind acuzaţia de plagiat în cazul tezei lui Victor Ponta. A fost prezentat punctul de vedere al Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, de către preşedintele comisiei, Marian Popescu, şi totodată un altul întocmit de trei jurişti, unul profesor al UB şi doi profesori de origine română din Franţa, respectiv unul de la Strasbourg şi unul de Sorbona. Senatul a luat act de conţinutul raportului Comisiei de Etică şi de raportul juriştilor, ambele confirmând plagiatul", a spus rectorul Mircea Dumitru.

CURIERUL NATIONAL

Investitorii se înghesuie la porţile Oltchim

Până ieri se vânduseră 13 caiete de sarcini, procedurile putând fi finalizate, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Vulpescu: Băncile spun că sunt dispuse, alături de Ministerul Economiei, să participe la reluarea funcţionării combinatului. Ponta: Investitorul va trebui să salveze locurile de muncă şi să dea o perspectivă în termen mediu şi lung pentru tot ceea ce înseamnă Oltchim. Spre deosebire de alte companii aflate în administrare specială, situaţia Oltchim pare să fie extrem de bună, odată ce mai bine de 10 investitori s-au arătat interesaţi să cumpere acţiuni ale combinatului. Aflaţi în locuri diferite, atât ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi premierul Victor Ponta, cât şi şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, au declarat ieri acelaşi lucru: 13 posibili investitori, majoritatea străini, au cumpărat deja caietele de sarcini, procedurile putând fi finalizate, cel mai probabil, săptămâna vitoare - marţi, 18 septembrie.

OPSPI nu exclude o investiţie de tipul joint-venture la Cupru Min

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) nu exclude o investiţie de tipul joint-venture în compania de stat Cupru Min Abrud, pentru că vânzarea de acţiuni este blocată în instanţă de Roman Copper, a declarat miercuri şeful Oficiului, Remus Vulpescu. Licitaţia pentru privatizarea Cupru Min a fost câştigată în luna aprilie de compania canadiană Roman Copper, iar ulterior o altă firmă din Canada, Valhalla Resources, a intrat în consorţiu cu Roman Copper în încercarea de a cumpăra Cupru Min. Roman Copper este deţinută de Bayfront Capital Partners (Canada) şi a fost înfiinţată anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min. Roman Copper a atacat în instanţă statul român, acuzând OPSPI că "a încetat unilateral discuţiile" cu firma canadiană pentru Cupru Min Abrud, deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.

Grecia concesionează 40 de insule

Guvernanţii eleni cred că astfel se va reduce datoria de stat şi se va dezvolta turismul. Insulele, nelocuite, cu suprafeţe cuprinse între 500.000 şi 3 milioane metri pătraţi, vor fi concesionate pe perioade cuprinse între 30 şi 50 de ani. În ultimul an, împovăraţi de taxe usturătoare pe proprietăţi, grecii au decis să scoată zeci de insule la vânzare. Insulele greceşti, renumite pentru frumuseţile pe care le ascund, pot fi o sursă constantă de venituri pentru stat, pe de o parte prin sumele virate în contul concesiunilor, iar pe de alta prin cele lăsate de turiştii veniţi în vacanţă.

Chiriile spaţiilor de birouri scad în Europa şi cresc în Bucureşti

Ca urmare a tensiunii din zona euro, activitatea companiilor din Europa s-a menţinut în general la un nivel scăzut în prima jumătate a anului. Bucureştiul se află printre capitalele europene unde chiriile la birouri au crescut în primul semestru din 2012. În zona centrală a Bucureştiului, rata de ocupare a birourilor clasa A depăşeşte 90%, ceea ce a determinat proprietarii să opereze creşteri ale chiriei, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Germania, undă verde să salveze zona euro

Curtea Constituţională a Germaniei a avizat participarea ţării la fondul de salvare a euro (MES). Cu toate acestea, judecătorii Curţii Constituţionale au impus unele condiţii. Totodată, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anunţat primii paşi în formarea unei uniuni bancare, în care un rol esenţial îl va avea BCE.

Raiffeisen International va finanţa construcţia noii centrale termice din Suceava

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti va semna un contract de finanţare pentru construcţia noii centrale termice din municipiul Suceava cu banca austriacă Raiffeisen, care a aprobat în board finanţarea proiectului, a anunţat, ieri, primarul Sucevei, Ion Lungu, informează Mediafax. Lungu a spus, într-o conferinţă de presă, că a avut discuţii cu o delegaţie formată din reprezentanţii băncii Raiffeisen International, ai Kontrollbank din Austria şi ai firmei austriece Urbas, care va asigura echipamentele necesare construcţiei centralei, şi cu cei ai firmei Adrem Invest, care vor implementa proiectul.

Lituania şi România vor coopera pentru rute alternative privind gazele naturale

Grysbauskaite: Ambele ţări sunt dependente de un singur furnizor - Gazprom. De aceea, priorităţile lor majore includ găsirea unor surse alternative. Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat, după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, că ambele ţări vor coopera pentru asigurarea de rute alternative de transport al gazelor naturale, menţionând în acest sens proiectele viitorului Coridor Sudic European şi al gazoductului Nabucco.

EVENIMENTUL ZILEI

USL a exportat bălăcăreala în Parlamentul European

Europarlamentarii PSD şi PNL au transformat dezbaterea de ieri într-un proces la adresa comisarului pentru Justiţie. Lupta politică din România a agitat ieri spiritele în Parlamentul European, mai ceva ca la Bucureşti. Europarlamentarii USL au transformat dezbaterea din Legislativul european întrun atac la persoana comisarului pentru justiţie, Viviane Reding. Ea a afirmat că, în continuare, magistraţii români sunt supuşi la presiuni de către politicieni şi a reiterat faptul că, după referendum, au existat încercări de modificare a rezultatului acestuia. După acest discurs, Reding a devenit ţinta europarlamentarilor USL. Cel mai dur a fost Cătălin Ivan(PSD). El a acuzat-o că s-a comportat precum un "agent electoral al lui Traian Băsescu", aducând drept "dovadă" faptul că s-a îmbrăcat "în portocaliu".

PSD netezeşte calea lui Oprescu la prezidenţiale

Administrarea Metroului trece la Primărie, dar cheltuielile rămân la Guvern. Executivul a şters şi penalităţile RADET-ului. Guvernul îi face cadouri în serie Primarului General al Capitalei, Sorin Oprescu. Miniştrii au votat ieri trecerea metroului în subordinea Municipalităţii, unificarea S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) cu Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi anularea penalităţilor istorice ale RADET către ELCEN în valoare de 1,1 miliarde de lei. Directorul Regiei, Bogdan Becheanu, a precizat, pentru EVZ, că este o decizie bună, dar care trebuie văzută cum arată pe hârtie. Premierul a confirmat şi informaţia publicată de EVZ, în exclusivitate: urmează restructurarea RADET.

BCR: Potenţialul agriculturii româneşti - Ar putea hrăni 4 Românii

Ocupând locul 5 în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei totale arabile, dacă ar ajunge la o productivitate la nivelul blocului european, România ar putea să îşi dubleze producţia agricolă, să tripleze exporturile de produse alimentare şi să hrănească 4 ţări de mărime similară, arată un studiu al BCR. În primul rând, potrivit studiului BCR, dotarea slabă a exploataţiilor agricole locale cu echipamente de irigaţii limitează drastic capacitatea fermierilor de a lupta împotriva vremii nefavorabile, iar impactul condiţiilor meteo adverse a fost semnificativ de la an la an. Spre exemplu, o dotare corespunzătoare în acest sens ar fi ajutat semnificativ la combaterea efectelor secetei din acest an.

CU VOIE DE LA GUVERN. Oprescu construieşte o nouă Sală Polivalentă cu planurile Elenei Udrea

Bucureştiul va avea o nouă Sală Polivalentă pe care primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, are şansa de a o construi conform planurilor stabilite de pe vremea când la şefia Ministerului Dezvoltării Regionale era Elena Udrea. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, după şedinţa de Guvern care a avut loc ieri. Sala Polivalentă ar urma să ia locul proiectului Esplanada şi să fie construită de Primăria Municipiului Bucureşti, dar pe planurile Companiei Naţionale de Investiţii (CNI).

JURNALUL NATIONAL

Crin Antonescu: Băsescu este, ca om politic, şi mai epavă după referendum

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat miercuri seară că preşedintele Traian Băsescu este "şi mai epavă" după referendum, iar despre premierul Victor Ponta a afirmat că nu i-ar strica mai multă forţă. Întrebat, în studioul România TV, cum îl califică pe Traian Băsescu, Antonescu a răspuns cu acelaşi apelativ pe care l-a folosit şi la referendum, respectiv "epavă". "Aşa de rău mi-a părut că a fost greşit înţeles cuvântul sau a fost înţeles ca o ocară. Îl repet, e cel din referendum. Revenit la Cotroceni sau nu, din punct de vedere politic, epavă. Astăzi, şi mai epavă. Un om care pierde atât de zdrobitor un vot, nu e nimic de ruşine în asta, s-a mai întâmplat şi la case mai mari.

Noul director la Oltchim este mâna dreaptă a fostului director

Noul director al S.C. Oltchim este, începând de miercuri, Radu Olaru, fost director economic al societăţii în timpul conducerii lui Constantin Roibu. Radu Olaru nu a făcut nicio declaraţie înaintea şedinţei cu salariaţii. Şi miercuri s-au strâns aproximativ 200 de angajaţi în faţa birourilor care solicită demisia liderului de sindicat Mihai Diculoiu. Salariaţii, constituiţi într-un comitet de criză, sunt îngrijoraţi de soarta combinatului după data de 18 septembrie, când este programată privatizarea companiei.

Ce pune şi ce impune Gazprom în România

Ani de zile relaţia directă dintre Gazprom şi România s-a rezumat la comerţul cu gaze naturale prin intermediari agreaţi de Moscova. Apariţia după 2000 a unor companii deţinute de oligarhi şi declanşarea crizei din 2008-2009 , care a dus la scăderea vânzărilor în Europa , au urnit colosul rus, astfel încât ţara noastră a devenit o ţintă. Una dintre primele ţinte. Strategia ruşilor presupune investiţii de sute de milioane de dolari pe termen lung , iarmiza principală este creşterea în timp a dependenţei noastre de resursele lor. Dacă gazul natural este o poveste veche, petrolul şi extracţia hidrocarburilor sunt subiecte noi . Gigantul a pus ochii pe Rompetrol şi a angajat o firmă americană pentru audit, iar presa de la Moscova a speculat la un moment dat că OMV le-ar fi oferit pe tavă Petrom.

NATIONAL

Cum sunt santajati magistratii din dosarele "grele"

Independenta Justitiei ramane unul dintre cele mai fierbinti subiecte de dezbatere publica din Romania ultimilor ani. Desi, in mod normal, nu ar fi prea multe de discutat, din moment ce magistratii sunt inamovibili, destul de bine platiti si au locuinte de serviciu. In ultima vreme, dupa cum sustin sursele noastre, multi dintre magistrati au fost cuprinsi de panica, dupa ce au fost anuntati ca este foarte posibil ca securitatea lor si a familiilor sa nu mai poata fi asigurata permanent. Pretextul invocat a fost mereu acelasi, cel al lipsei de efective necesare indeplinirii acestor dificile misiuni de protectie. Mai mult, printr-o stranie coincidenta, in majoritatea cazurilor, cei instiintati ca vor ramane fara paza aveau pe rol dosare mai mult decat sensibile.

Procurorii din dosarul "Motorina" iau la rand nevestele vamesilor

In urma cercetarilor efectuate de procurorii DIICOT de la Brasov in ceea ce priveste evaziunea fiscala cu produse petroliere, colegii lor de la Calarasi au reusit sa destructureze o alta retea aflata sub obladuirea fostului sef al ANAF, Sorin Blejnar. Astfel au fost retinute opt persoane acuzate ca importau motorina Euro 5, fara plata accizelor, si pe care, pe propria raspundere, se obligau sa o prelucreze in produse inferioare, de tip combustibil lichid greu si motorina Navo. Dupa ce au monitorizat atent "nevestele vesele" ale vamesilor anchetatorii au descoperit ca acestea sunt asociate, intr-un lant de firme, cu consoartele benzinarilor. Prima dovedita a fost Monica Voicu, sotia sefului Vamii Calarasi, dupa care procurorii le-au luat la rand pe toate nevestele prinse in schema evazionista a sotilor arestati acum.

PUTEREA

Sezon de solduri la privatizări

Privatizarea Companiei CupruMin, prin vânzare de acţiuni, este blocată de litigiul cu compania Roman Copper, a declarat miercuri, la un seminar financiar, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu. Acesta a precizat, pe de altă parte, că OPSPI a redus de şapte ori preţul caietului de sarcini pentru intermedierea listării Nuclearelectrica în speranţa de a grăbi procedurile de privatizare. Potrivit şefului OPSPI, CupruMin poate fi însă privatizat prin joint-venture sau parteneriat public-privat, metode care ar putea ajuta la retehnologizarea şi reluarea activităţii de exploatare.

Rompetrol caută petrol în România

După aproape 40 de ani în care a lucrat în străinătate, Rompetrol a început forajul la prima sondă de prospecţiune geologică de pe teritoriul României, notează economica.net. Sonda de explorare Kaz 1 este amplasată în partea de Nord-Vest a perimetrului Focşani, în apropierea localităţii Fitioneşti şi va avea o adâncime proiectată de circa 4.200 de metri. Valoarea totală a investiţiilor în cadrul acestui proiect va depăşi 10 milioane de dolari în acest an şi 17,5 milioane de dolari în 2013, afirmă reprezentanţii Rompetrol. Perimetrul Focşani este aflat în concesiunea companiei din 2005. Compania va avea, până la sfârşitul anului, o primă estimare a zăcământului din acest perimetru. Şi în perimetrul de la Satu Mare, al doilea dintre cele cinci pe care Rompetrol le-a concesionat în România (Focşani, Satu Mare, Zegujani, Greşu, Nereju), grupul a finalizat forajul a două sonde de explorare, testele indicând prezenţa unor acumulări de hidrocarburi.

Hoţia de la pompă! Vezi cum eşti furat la benzină şi motorină! -

Benzina şi motorina se scumpesc în fiecare săptămână. Companiile petroliere nu se mulţumesc însă numai cu atât şi îi fură pe români la pompă. Un bucureştean ajuns la o benzinărie din zona Pipera a descoperit hoţia în momentul în care a vrut să cumpere motorină. Bărbatul a afirmat că a umplut un bidon de trei litri cu motorină, iar pompa arăta că trebuie să plătească 3,33 litri. Un calcul simplu ne arată că la un litru de benzină sau motorină, petroliştii ne fură cu peste 100 de mililitri. "La un plin de 50 de litri eşti furat cu cinci litri", a comentat clientul benzinăriei.

ROMANIA LIBERA

Europa porneşte pe calea federalizării. Ce alege România?

Preşedintele Jose Manuel Barroso a prezentat ieri în faţa Parlamentului European un plan pentru transformarea Uniunii Europene într-o federaţie de state naţionale, una dintre cele mai importante schimbări strategice din istoria continentului. Acest moment crucial surprinde România în mijlocul unei crize politice profunde, care ridică semne de întrebare asupra capacităţii sale de a formula o opţiune de care va depinde viitorul ei. În cel de-al treilea său discurs despre starea Uniunii, preşedintele CE a admis că realitatea crizei economice şi a crizei datoriilor suverane continuă să persiste şi să fie resimţită de mulţi cetăţeni ai UE.

Iranul spulberă relaţiile dintre Obama şi Netanyahu

Israelul şi SUA îşi afişează din ce în ce mai deschis divergenţele privind dosarul nuclear iranian. Luni, Washingtonul s-a opus cererilor repetate ale lui Netanyahu de a impune Iranului o "linie roşie" clară pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară. În noaptea de marţi spre miercuri, salafiştii libieni înarmaţi, membri ai grupului "Ansar el-Charia", au atacat cu rachete consulatul SUA din Benghazi, oficial pentru a protesta contra unui film care ofensează islamul. În acelaşi timp, în Egipt, mii de manifestanţi, în majoritate salafişti, au atacat ambasada americană din Cairo. Acte premeditate, susţin unii specialişti, intervenite la 11 septembrie, data atentatelor din 2001, şi după înregistrarea video difuzată de liderul nebuloasei teroriste Al Qaeda, Ayman Al-Zawahiri.

"Regele Ferdinand" a plecat la război în Golful Aden

Ceremonie specială în dana zero din Portul Constanţa. Fregata "Regele Ferdinand", nava-amiral a Forţelor Navale Române, a părăsit ieri apele teritoriale pentru a face parte, timp de trei luni, din flota europeană care acţionează împotriva pira­teriei în cadrul Operaţiunii Atalanta. Este prima misiune în zona de risc somaleză a unei nave militare româneşti şi, de asemenea este prima participare, a Grupului Naval Elicoptere Tuzla la o misiune reală.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile nu mai aşteaptă banii restanţierilor şi scot la vânzare mii de case şi apartamente

Bancherii caută să accelereze recuperarea pierderilor din credite restante aruncând pe piaţă mii de case şi apartamente din toată ţara executate silit - de la locuinţe de câteva mii de euro până la clădiri istorice evaluate la milioane de euro. BCR, BRD şi Banca Transilvania - primele trei bănci din sistem după valoarea activelor deţinute - au pu­blicat pe site-urile proprii anunţuri de vânzare a circa 1.300 de case şi apartamente şi speră să încaseze din valorificarea acestora echivalentul a 70 mil. euro. Aproximativ 550 de apartamente şi 320 de case sunt scoase la licitaţie de BCR, banca sperând să încaseze din vânzarea lor 35 mil. euro. Numărul anunţurilor publicate pe portalul specializat al băncii a crescut în ultimele luni în condiţiile în care banca se află sub presiunea creditelor neperfor­mante, care au atins un sfert din bilanţ, dar şi pe fondul unei schimbări de strategie, care vizează revenirea pe profit începând de anul viitor.

Cine nu crede că energie egal 100% politică să-şi muşte limba

Cine nu crede că energie egal 100% politică să-şi muşte limba. Ultimele desfăşurări de forţe în cazul "Gazprom versus Comisia Europeană" declanşat în această toamnă arată cât de tare îşi vor încorda muşchii politici cei "mari", plecând de la preţul şi distribuţia gazului natural. Şi, de data aceasta, la mijloc fiind cei "mici", adică statele din Europa Centrală şi de Est. Deşi a fost destul de puţin reflectat în mass-media locale până acum, anunţul Comisiei Europene că anchetează Gazprom pentru preţuri "incorecte" (unfair - engl.) în Europa de Est, împiedicarea diversificării aprovizionării şi limitarea prin prevederi contractuale abuzive a tradingului de gaze este o bombă pe piaţa energiei europene.

Patru ani nu au fost de ajuns ca lumea financiară să-şi revină din şocul falimentului Lehman Brothers

La patru ani de la căderea băncii de investiţii americane Lehman Brothers, cel mai răsunător faliment din istoria Wall Street, bursele încă se resimt. Chiar dacă indicii pieţelor din SUA, Germania şi Marea Britanie au urcat peste nivelurile anterioare prăbuşirii Lehman Brothers, acest lucru a fost posibil doar datorită perfuziilor de sut de miliarde de dolari şi de euro injectate de băncile centrale în pieţe. Între timp, criza financiară s-a transferat în Europa luând forma crizei datoriilor suverane, deoarece statele s-au îndatorat ca să salveze băncile şi deficitele au crescut pentru a amortiza scăderea economică. Rând pe rând au căzut Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia. În noul context, statele au fost forţate să aplice măsuri de austeritate fără precedent care au sugrumat revenirea economică şi au determinat a doua recesiune din ultimii patru ani, trăgând din nou în jos bursele suferinde.

Remus Vulpescu: Nu mă interesează preţul la care vindem Oltchim, important este să repornim combinatul

Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, instituţia din subordinea Guvernului responsabilă de privatizarea Oltchim, este mai preocupat de găsirea unui investitor care să cumpere combinatul şi să îl repornească decât de preţul pe care îl obţine statul din vânzare pachetului de 54,6% din capitalul social al uneia dintre cele mai mari companii de petrochimie din Europa de Sud-Est.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb