• ADEVARUL
• O zi decisivă pentru viitorul UE
Miercuri, 13 septembrie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, rosteşte în Parlamentul European, reunit la Strasbourg, discursul anual despre starea Uniunii. Discursul este urmat de dezbateri în plen în care sunt aşteptate reacţiile şi poziţionările forţelor politice reprezentate în forul european. În mod tradiţional, în luna septembrie, preşedintele Comisiei prezintă ceea ce s-a făcut şi ce urmează pentru Uniune. De data asta, lucrurile sunt mult mai serioase. Discursul de anul acesta urmează celui în care Jean-Claude Juncker a pus pe masă cele cinci scenarii pentru viitorul Europei. Uniunea Europeană are nevoie de reforme sau de un proces de refondare aşa cum anunţă preşedintele Franţei, Emannuel Macron. După alegerile germane, procesul de schimbare va prinde viteză. Suntem pregătiţi?
• Culisele permutării filosofului Fifor de la Economie la Apărare
Surse politice au povestit pentru "Adevărul" că Liviu Dragnea a vrut să blindeze şi fotoliul de la Apărare cu un om fidel, după ce Adrian Ţuţuianu începuse să-i iasă din cuvânt. "Ţuţuianu urma să facă şi vizita în SUA, era din ce în ce mai prezent în spaţiul public, deci îşi creiona o imagine de lider", au suţinut sursele citate. Prin execuţia lui Ţuţuianu, Dragnea a făcut un nou exerciţiu de forţă în faţa partidului, dar mai ales în faţa premierului Mihai Tudose, care s-a trezit că partidul decide schimbarea unui ministru, fără ca el să se poată opune. După "experiementul" Ţuţuianu, Dragnea n-a mai riscat, aşa că l-a ales pe Mihai Fifor, poate cel mai de încredere om pe care îl are în partid.
• Aţi văzut filmul "The Day After Tommorow"? Specialiştii în uragane anunţă că se întâmplă acum: "E prima dată în istorie"
Pentru prima dată în istoria modernă, 3 uragane au lovit coastele Atlanticului simultan, fiind aliniate în cel mai periculos mod posibil, potrivit lui Eric Blake, specialist în furtuni al Centrului Naţional American. Uraganele Irma, Jose şi Katia au produs zilele aceste pagube de sute de milioane de dolari şi au pus în pericol milioane de vieţi omeneşti. Atlanticul a mai trăit experienţa a trei furtuni simultane în 2010, însă doar două au lovit ţărmul. Cei de la Greenpeace International au distribuit imaginile, stârnind curiozitatea milioanelor de fani de pe reţelele de socializare. Aceştia au sesizat imediat asemănarea izbitoare cu furtunile care au provocat o nouă eră glaciară în filmul The Day After Tommorow.
• Cele 48 de zone ale morţii din Capitală
A fost întocmită o nouă hartă cu zonele cele mai periculoase din Capitală. Neacordarea de prioritate, ignorarea culorilor semaforului şi traversarea prin loc nepermis sunt principalele cauze ale accidentelor produse anul trecut. Nu mai puţin de 48 de intersecţii apar pe harta celor mai periculoase zone din Bucureşti. Mai exact, cele 48 de zone sunt "Punctele negre" (blackspot - sector de drum unde, într-un interval de 5 ani, au avut loc cel puţin 10 accidente rutiere grave) ale anului 2016. Brigada Rutieră din Bucureşti actualizează anual aceste zone din Capitală. Intersecţia din Capitală cu cele mai multe accidente bifate este cea dintre Splaiul Independenţei, Şoseaua Orhideelor şi Şoseaua Grozăveşti. Aici s-au produs, anul trecut accidente soldate cu 15 victime. Cauza principală: neacordarea de prioritate pentru vehicule.
• Coaliţia pentru Familie se foloseşte de copii şi tineri pentru a promova referendumul antigay
Coaliţia pentru Familie a demarat campania de promovare a referendumului pentru redefinirea familiei, aprobat de PSD, şi în jurul metodei s-au iscat noi dezbateri. Organizaţia a publicat o serie de filmări în care copii şi tineri îndeamnă senatorii să voteze favorabil, iar "Adevărul" a cerut opinia specialiştilor după ce mai multe voci din mediul online au pus la îndoială moralitatea şi chiar legalitatea unui astfel de demers.
• Opoziţia rusă a reuşit să obţină un scor important în Moscova
Reunită în jurul unui lider tânăr, opoziţia liberală din Moscova a obţinut un scor important la alegerile locale de duminică şi se pregăteşte de lupta pentru Primărie. Mai multe consilii locale ale capitalei Moscovei au scăpat de sub controlul Rusiei Unite, partidul folosit de Vladimir Putin pentru a se menţine la putere. Este vorba de un rar succes electoral al opoziţiei ruse, survenit pe fondul unei schimbări de strategie într-o metropolă obosită de proiecte megalomane şi cu şase luni înainte de scrutinul prezidenţial. Ei au ieşit victorioşi în 17 consilii locale din cele 125 ale Moscovei şi au reuşit să acceadă în 62 în total, cu 266 de reprezentanţi. Acum miza lor este preluarea Primăriei din mâinile lui Serghei Sobianin, un aliat al lui Vladimir Putin aflat la conducerea Moscovei din octombrie 2010. Au la dispoziţie un an pentru a-şi propulsa favoritul, desemnat în persoana lui Dmitri Gudkov.
• Prima zi de fiţe la Liceul "Jean Monnet", cu motocicleta şi jeep-ul
Prima zi de şcoală la Liceul "Jean Monnet". Prima zi de şcoală înseamnă revederea colegilor, dar şi afişarea ultimelor achiziţii. Liceul "Jean Monnet" din Bucureşti a fost mereu un podium pentru elevele cochete şi un showroom pentru băieţii care şi-au mai adăugat ceva cai putere peste vară la bolizii lor. Ani la rând, liceul din cartierul exclusivist al Bucureştiului şi-a câştigat faima de colegiu de fiţe. Elevii săi încearcă să spargă aceste prejudecăţi. Eleve şi mămici s-au întrecut în dichiseală în prima zi de şcoală. Yves Saint Laurent, Versace sau Moschino sunt branduri care se potrivesc cu zona. Totuşi, cei mai mulţi s-au limitat la clasicele cămaşă şi pantaloni.
• Cum schimbă Dieselgate piaţa auto: VW investeşte 70 miliarde euro în producţia de maşini electrice
Şeful VW, Matthias Mueller, a anunţat recent la Frankfurt planurile companiei de a construi 300 modele electrice din întreaga gamă a grupului de 12 mărci, angajându-se că va cheltui 20 miliarde euro până în 2030 pentru a lansa maşinile şi încă 50 de miliarde euro pentru a cumpăra bateriile necesare pentru alimentarea autovehiculelor. Planurile Volkswagen sunt extrem de ambiţioase, menite fiind să spele imaginea creată de falsificarea testelor privind emisiile de noxe, scrie bloomberg.com.
• BANCHERUL
• ING Bank devine a doua bancă din România care acordă credite online, dar încalcă legea, nemenţionând cât este DAE
ING Bank devine a doua bancă din România, după Libra Internet Bank, care acorda clienţilor credite online, prin intermediul aplicaţiei de internet banking, unde clienţii băncii trebuie să-si completeze datele personale si să obţină o semnătură electronică, oferită gratuit. Ulterior, banca verifica solvabilitatea clientului la ANAF si Biroul de Credit iar dacă împrumutul se aprobă, banii intră in contul clientului in 15 minute, susţine ING. ING spune ca este primul credit online din Romania, deşi si Libra Internet Bank oferă un astfel de produs. ING, la fel ca Raiffeisen, nu menţionează in comunicatul de presa care este costul total al creditului, exprimat prin Dobânda Anuală Efectivă (DAE), încălcând astfel legea, care obliga băncile să menţioneze DAE in orice formă de publicitate referitoare la contractele de credit.
• COTIDIANUL
• Urgent la scheletele din dulapurile SRI - Cornel Nistorescu
Mărturisirile colonelului (r) Daniel Dragomir, fost comandant al Departamentului Antiterorism din SRI, echivalează cu o depoziţie de importanţă uriaşă. Klaus Iohannis trebuie să acţioneze cumva. Laţul din jurul lui Florian Coldea şi al Laurei Codruţa Kovesi se strînge din ce în ce mai tare şi, vrînd-nevrînd, se strînge şi în jurul său. Dezvăluirile colonelului nu mai pot fi ignorate. Ele confirmă implicarea SRI în partidele politice, în controlul proceselor deschise împotriva adversarilor politici ai preşedintelui şi ai serviciilor. Toată campania anticorupţie, atît de lăudată în străinătate de propagandiştii şi partizanii Binomului, se dezumflă spectaculos. Daniel Dragomir a vorbit luni seară la RTV despre dosare protejate, despre dosare contrafăcute, despre abuzuri şi încălcări ale libertăţilor cetăţeneşti şi ale Constituţiei României. Oricum am întoarce-o, nu putem trece mai departe!
• Efectul legii salarizării. Mai multe primării au ajuns la fundul sacului
În mai multe localităţi din ţară primarii nu mai au bani de salarii, după ce au majorat lefurile. Bugetul Primăriei Dimăcheni din judeţul Botoşani este gol, nu sunt bani pentru salarii, dar nici pentru lemnele de foc necesare încălzirii birourilor. Cei 15 angajaţi ai Primăriei comunei Dimăcheni din judeţul Botoşani nu îşi vor primi luna aceasta salariile, bugetul comunei fiind gol după ce conducerea instituţiei a majorat, conform legii, salariile începând cu data de 1 iulie şi nu a mai primit alţi bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare. Potrivit legii salarizării, salariile angajaţilor din primării sunt stabilite prin hotărâre a consiliului local, ceea ce înseamnă că acestea pot fi reglementate, după majorări, tot prin hotărâre de consiliu local.
• Motivarea magistraţilor în cazul eliberării lui Nicolae Popa
Nicolae Popa, eliberat la sfârşitul lunii august, în baza unei decizii a Judecătoriei Găeşti, a fost stăruitor în muncă, disciplinat şi a dat dovezi temeinice de întreptare, îşi motivează magistraţii decizia de punere în libertate a omului de afaceri. În baza acestei propuneri, Judecătoria Găeşti a dispus, în 24 august, punerea în libertate a lui Popa. Decizia nu era definitivă şi putea fi contestată în cel mult trei zile. Cum nicio contestaţie nu a fost depusă în acest caz, în 30 august, Nicolae Popa a fost eliberat din penitenciar. În iunie 2014, Tribunalul Giurgiu l-a condamnat pe Nicolae Popa, în dosarul prăbuşirii FNI, la 10 ani şi patru luni de închisoare.
• România acceptă tacit invazia migranţilor
Aproape nu trece zi în care Poliţia de Frontieră să nu captureze la graniţa României grupuri de migranţi. Sirieni, pakistanezi, irakieni, marocani, congolezi şi alte naţii au schimbat ruta către Occident prin ţara noastră. Autorităţile fie se fac că nu văd acest lucru, fie acceptă ca România să se transforme într-un paşalâc. Discuţiile sterpe de la CSAT se pare că nu au în vedere un lucru care este evident: migranţii au luat în calcul România după ce peste tot li s-au închis porţile. În 2017, în primele 7 luni, aproximativ 2.800 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 1.500 pe sensul de intrare şi 1.300 la ieşirea din ţară.
• CURENTUL
• PSD începe demolarea publică a neurochirurgilor Ionuţ Gobej şi Dorin Bică pentru curajul de a se revolta
Neurochirurgul clujean Ştefan Florian, fost susţinător al lui Victor Ponta în campania pentru prezidenţialele din 2014, a acordat un interviu Agerpres în care încearcă să demoleze micuţul piedestal pe care presa i-a urcat pe curajoşii neurochirurgi de la Colentina, Ionuţ Gobej şi Dorin Bică: ''Eu sunt şi preşedintele Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii şi preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie. Ceea ce mă surprinde este că Ministerul Sănătăţii, Primăria Bucureşti nu au cerut nicio opinie din partea specialiştilor. Nu m-a întrebat nimeni. (...) Apreciez lupta lor pentru condiţii mai bune, apreciez zbaterea lor pentru a oferi condiţii cât mai bune pacienţilor, dar nu apreciez felul în care îşi arogă unicitate pe plan naţional.
• CURIERUL NATIONAL
• Criză de bani
După gigantul de stat Romgaz, a venit rândul Conpet, transportatorul de ţiţei şi conducte din România, să vireze bani la bugetul statului sub formă de dividende speciale. Potrivit Hotnews.ro, solicitările guvernului vin la puţin timp după ce fostul şef al Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu, l-a acuzat pe ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, că "sună personal la şefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei".
• Firmele se revoltă, Fiscul se justifică: Începe nebunia cu separarea conturilor TVA
Fiscul le trimite firmelor la sediul social scrisori prin care le explică ce facilităţi pot obţine, respectiv reducerea de impozit pe profit cu 5% şi reducerea penalităţilor de întârziere care se acordă doar în anumite condiţii, dacă respectivele firme optează pentru plata TVA într-un cont separat de la 1 octombrie. De la 1 ianuarie 2018, separarea TVA devine obligatorie. Iată ce amenzi se prefigurează pentru firmele care nu depun într-un cont separat TVA şi pentru cele care scot bani din acel cont fără acordul organelor ANAF.
• Ce ascunde rectificarea bugetară
Ministerul de Finanţe a publicat pe site rectificarea bugetară pe anul 2017 care, anunţată iniţial drept pozitivă, s-a dovedit de fapt a fi negativă, ţinând cont de reducerile de fonduri operate. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice, la bugetul statului s-a înregistrat o scădere de peste 1,3 miliarde de lei la capitolul venituri şi o reducere la capitolul cheltuieli cu 300 milioane lei. Drept urmare, Guvernul a tăiat 25 milioane de lei din finanţarea programelor "masă caldă în şcoli" şi "tichete pentru grădiniţă", măsuri introduse anul trecut în 2016 de fostul executiv. Reducerea veniturilor se datorează estimărilor făcute de către Finanţe, care prevăd încasări mai mici din impozitul pe profit, impozitul pe venit şi din taxa pe valoare adăugată.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Dragnea ARUNCĂ BOMBA! Comisia SRI anchetează modul în care Kövesi a fost numită la DNA, în 2013
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a făcut declaraţii incendiare la Antena 3, susţinând că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi nu scapă de Comisiile din Parlament. Liviu Dragnea a precizat, marţi seară, că o Comisie de Control a SRI anchetează modul în care Traian Băsescu a numit-o pe Kovesi la şefia DNA în 2013. "Cum a fost numită Kovesi de Traian Băsescu în 2013? Comisia SRI va ajunge în posesia numirii lui Kovesi în 2013. E foarte aproape. Ca să stea în picioare, să nu ţipăm unii la alţii, aceste lucruri trebuie să fie făcute instituţional, ca să aibă greutate şi să stea în picioare. Sper că nu am stricat noaptea unora. Eu cred că această Comisie va ajunge la rezultate", a declarat Dragnea la Antena 3.
• Cătălin Cherecheş a fost interceptat în baza unui MANDAT DE TERORISM
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare ar fi fost interceptat pe mandat de terorism, este dezvăluirea momentului făcută la România Tv. Fostul parlamentar a fost filat şi interceptat fiind suspect de infracţiuni conexe ale acţiunilor teroriste. Cătălin Cherecheş a declarat într-un interviu la postul de televiziune că are loc "o privatizare a justiţiei. S-a întâmplat în foarte multe dosare instrumentate de DNA, si nu numai, si ma refer la modul in care s-au efectuat inregistrari cu echipamente private, neomologate, s-au transmis apoi la DNA doar franturi din aceste inregistrari, alegerea dialogului a fost aleatorie, trunchiata, lucru care viciază pocesul penal".
• Dragnea a EVALUAT Guvernul: "Sunt câteva cozi de topor în fiecare minister"
Preşedintele social-democrat, Liviu Dragnea, a declarat că evaluează activitatea noului Guvern ca fiind "bună". De asemenea, el a susţinut că nu pot fi acceptate greşeli la nivelul guvernării. Întrebat cum evaluează activitatea noului Guvern, Dragnea a răspuns: "Ca bună. Bună. Au avut două luni în care s-a muncit foarte mult şi până foarte târziu în fiecare zi, pentru a recupera şi din întârzieri. (...) Ritmul este foarte mare, iar cerinţele sunt foarte ridicate. Greşeli care pot părea mici la prima vedere, nu pot fi acceptate, anul acesta se lucrează la milimetru. Majoritatea din ministere sunt foarte buni şi foarte eficienţi, dar sunt câteva cozi de topor în fiecare minister".
• JURNALUL NATIONAL
• Dragnea: Apar informaţii despre sistemul de poliţie politică
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3, că se vor înfiinţa două comisii de anchetă, după declaraţiile făcute de colonelul Daniel Dragomir, fostul adjunct al lui Florin Coldea - cel care a fost prim-adjunct al directorului SRI. Despre declaraţiile făcute de col. Daniel Dragomir, adjunctul lui Florin Coldea. "Obligatoriu Dragomir va fi chemat la comisia e control a SRI. Trebuie să spună aceste lucruri în faţa unei comisii parlamentare. Dacă această comisie va vedea că apar elemente care îi depăşesc, atunci se poate lua în discuţie înfiinţarea unei comisii speciale".
• România construieşte la negru şi fără specialişti
De şapte ani, sectorul Construcţiilor a intrat într-o criză fără precedent care ar putea să compromită marile lucrări de infrastructură, pe o perioadă foarte lucngă de timp. De la ingineri şi arhitecţi, până la muncitori calificaţi sau chiar necalificaţi, foarte mulţi dintre oamenii care au lucrat în construcţii în ultimii zece ani au plecat din ţară, profesorii universitari cei mai buni şi chiar maiştrii care formau tinerele generaţii au ieşit din activitate, iar tinerii nu au unde să practice meseria, chiar dacă se duc la cursuri de formare sau la universităţi de profil. Efectul de domino ar putea duce la un dezastru pe termen lung.
• NATIONAL
• Lista lojelor din sistem!
Greu de spus dacă există mai de mult, a fost reactualizată acum sau este una de ultima oră, dar cert este că lista lojelor masonice din sistem a început deja să nu mai fie un subiect tabu. Iar la baza acesteia par să stea chiar rapoartele devastatoare ale structurii contrainformative ale unui serviciu secret. Care, astfel, este posibil să încerce să le arate pisica tuturor celor care au intrat in "frăţiile" masonice, deşi această apartenenţă nu " se pupă" chiar cu fisa postului lucrătorilor din sistem, fie ei poliţişti, procurori, judecători sau ofiţeri de informaţii.
• Rareş Bogdan, patriotul metro sexual
Ce poate fi mai născător de iubire de tară, pentru Ion si Gheorghe, decât să deschidă televizorul si să-l vadă pe marele patriot Rareş Bogdan cum dă cu duşmanii de pământ? Nu le creste porumbul din asta, dar măcar se bucura când Crăişorul Rareş ii beleşte pe ai de-au sărăcit tara. Niciodată, însă, nu vor înţelege de ce idolul lor dă 1.000 de euro si mai bine pe încălţări, când ei se simt bine in gumari. După cum nu vor înţelege nici că, seară de seară, aplaudă un ipocrit care le vinde iluzii.
• Cel mai mare aeroport din lume
Noul aeroport din Beijing, ce poarta semnătură regretatului arhitect Zaha Hadid, va fi cel mai mare din lume. Este de-a dreptul SF...Aeroportul este situat in districtul Daxing si va fi inaugurat in 2019. El va fi folosit atât pentru zboruri comerciale si pentru a spori prezenta aviaţiei civile chineze in zonă. Aeroportul va servi si drept baza pentru China Southern Airlines si pentru China Eastern Airlines. Potrivit companiei BuroHappold Engineering, care a câştigat licitaţia pentru amenajarea designului interior, pasagerii se vor bucura de multe spatii largi, atât acoperite căt si in aer liber.
• Sfârşitul Coreii de Nord: telefoane si internet moca
Un fost luptător SEAL propune o soluţie mai puţin "ortodoxa" la criza din Coreea de Nord. Fără bombardamente, fără invazii militare si pierderi de vieţi omeneşti. Soluţia lui, clar "neortodoxă", este următoarea: armata americană ar trebui sa paraşuteze 25 de milioane de smartphone-uri deasupra statului comunist, apoi să le ofere gratis internet din satelit. Yun Sun, un expert in Coreea de Nord de la Stimson Center, crede ca soluţia lui Willink ar putea funcţiona. "Kim Jong-un înţelege că imediat ce societatea este deschisă si oamenii din Coreea de Nord realizează ce le lipseşte, regimul lui nu mai este sustenabil", a declarat el. Coreea de Sud a lansat in trecut baloane cu fluturaşi de propagandă si DVD-uri in Nord, iar regimul comunist a răspuns cu bombardamente, dovadă că se teme de această posibilă liberalizare a informaţiei in Coreea de Nord.
• PUTEREA
• Cine este Gheorghe Şimon, noul MINISTRU AL ECONOMIEI
Gheorghe Şimon, propunerea PSD pentru portofoliul de la Economie în locul lui Mihai Fifor, care ar urma să preaia funcţia de ministru al Apărării, este membru PSD din anul 1992 şi este deputat de Maramureş, la al doilea mandat, el fiind şi vicepreşedinte al organizaţiei Maramureş a PSD. Gheorghe Şimon are 56 de ani şi este absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca (Facultatea de Mecanică). El a fost, timp de opt ani, consilier local la Vişeu de Sus, localitate în care s-a născut, conform CV-ului său postat pe site-ul Camerei Deputaţilor. În perioada 2000-2012, el a fost consilier în Consiliul Judeţean Maramureş, iar din anul 2012 este deputat, fiind vicepreşedinte al Comisiei pentru politici economice, reforme şi privatizare.
• ROMANIA LIBERA
• Verdictul la plagiatul lui Mihai Tudose, amânat pe termen nedeterminat
SRI şi Ministerul Educaţiei îşi pasează responsabilitatea. Cele două instituţii ale statului au depăşit termenele legale prevăzute pentru a da un verdict în cazul suspiciunilor de plagiat din teza de doctorat a lui Mihai Tudose. Ministerul Educaţiei explică tergiversarea procesului de analiză prin vacanţa în care s-au aflat membrii CNATDCU. SRI susţine că nu are cine semna recomandarea privind retragerea sau păstrarea titlului de doctor în cazul Tudose deoarece Academia Naţională de Informaţii a rămas fără rector. Pe 4 iulie 2017, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării a anunţat că teza de doctorat a premierului Mihai Tudose va fi analizată de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).
• Trump: Noile sancţiuni ONU sunt "nimic" faţă de ce trebuie făcut împotriva Coreei de Nord
Preşedintele Donald Trump a avertizat, marţi, că ultima serie de sancţiuni ONU asupra regimului comunist din Coreea de Nord reprezintă un pas mic, adică "nimic" faţă de ce ar trebui făcut în mod real pentru a elimina riscul nuclear reprezentat de Phenian, informează Reuters. Trump a declarat presei, înaintea unei întâlniri cu premierul malaiezian, Najib Razak, că este satisfăcut de faptul că această ţară a oprit relaţiile economice cu Coreea de Nord. Despre sancţiunile de la ONU, "credem că este încă un pas foarte mic, nu mare lucru. Nu ştiu dacă are vreun impact, dar este, cu siguranţă, drăguţ să obţii un vot de 15 la zero", a subliniat liderul SUA.
• ZIARUL FINANCIAR
• Managerii români câştigă la jumătate faţă de cei germani, dar muncitorii sunt de 6 ori mai prost plătiţi decât în Germania
Un manager câştigă în România la fel ca unul din Cehia şi de doar două-trei ori mai puţin decât omologul său din Austria, Belgia sau Germania. Astfel, un middle manager sau un specialist are un salariu mediu de 2.500 de euro net pe lună în România sau în Cehia şi 5.000 - 5.600 de euro net pe lună în Austria, Belgia sau Germania. În schimb, un muncitor dintr-o fabrică din România are un salariu de 5-7 ori mai scăzut decât un muncitor dintr-o fabrică din aceste trei ţări, arată rezultatele studiului salarial realizat de firma de executive search şi consultanţă în management Korn Ferry Hay Group. Astfel, un muncitor câştigă în România 400 de euro net pe lună, în timp ce în Germania salariul unui muncitor este de 2.500 de euro net pe lună. Dacă eşti şofer sau electrician, rentează să lucrezi în altă ţară. Dacă eşti specialist sau middle manager, e discutabil.
• Producţia industrială a crescut cu 8% în primele şapte luni, unul dintre cele mai puternice ritmuri de la criză încoace
Revenirea economică a Uniunii Europene îşi pune amprenta pe evoluţia industriei româneşti, având în vedere că industria face aproape in sfert din PIB şi reprezintă o bună parte din exporturile României. Potrivit datelor de stăptămâna trecută publicate de Institutul Naţional de Statistică, industria a avut o creştere de 7,3% semestru la semestru, cu o pondere de 23% în PIB. Astfel, industria a putut contribui cu 1,7 puncte procentuale la creşterea economică de 5,8%, revenind, după doi ani, pe locul întâi în ce priveşte contribuţia la creşterea economică. În 2015 şi 2016 comerţul a fost segmentul care a contribuit cel mai mult la creşterea economică.
• Scoţia face un pas către venitul universal
După experimentele lansate în Finlanda, Barcelona sau Alaska, a venit rândul Scoţiei să ia în considerare introducerea unui venit universal. Prin introducerea unui venit universal de 150 sau 100 de lire sterline pe săptămână şi pentru o persoană, Scoţia ar dori să se detaşeze de sistemul britanic de protecţie socială, relatează La Tribune. Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat că guvernul ţării va finanţa cercetări pentru evaluarea fezabilităţii unei astfel de măsuri. Venitul universal s-ar ridica la 150 de lire sterline pe săptămână pentru pensionari, 100 de lire pentru persoanele active şi 50 de lire pentru persoanele de cel puţin 16 ani. Astfel, venitul universal scoţian ar urma să înlocuiască şi sistemul actual de pensii din această ţară.