REVISTA PRESEI 13.10.2012

Willy Homner
Revista Presei / 13 octombrie 2012

ADEVARUL

Sima: "Sunt în Islanda, mi-e frică să vin în România"

Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, susţine că nu a fugit şi nu se ascunde, ci doar că a plecat în Islanda pentru a avea timp. "Am avut clienţi puternici, îmi este frică", a declarat Cristian Sima, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV. Brokerul Cristian Sima a declarat vineri seară, că a cerut ajutorul lui Viorel Hrebenciuc pentru amânarea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) de la Bursa din Sibiu, lucru pe care acesta l-ar fi făcut. "M-am intalnit cu domnul Hrebenciuc de două ori. Tot ce am scris a fost adevarat. Am sms-uri de la dânsul şi pot dovedi. Dupa ce am pierdut 30% din CNVM am apelat la domnul Hrebenciuc. Cu ce putere a amânat AGA? Nu pot spune. A telefonat la mai multe persoane implicate şi le-a spus că e bine să amâne", a spus Sima. Sima a precizat, de asemenea, că se află pe o insulă şi că a plecat pentru că era cu" presiunea ajunsă la maxim", recunoscând că a pierdut banii clienţilor, după ce a tranzacţionat prost.

Sima, lovit de un levier. EFECTUL DE LEVIER. Vezi aici scenariul

Dacă pe pieţele financiare mizezi 1 la 100, fiecare bănuţ investit se poate înmulţi cu 100 dacă cresc cotaţiile cu 1%, dar se poate şi pierde complet la o fluctuaţie în jos, tot de 1% a preţurilor. Adică poţi să pierzi absolut totul într-o singură tranzacţie, chiar dacă piaţa scade doar cu 1%, şi acesta este "efectul de levier" care, cel mai probabil, l-a lovit pe Cristian Sima, în opinia traderilor contactaţi de "Adevărul". Cum a fost posibil ca într-o piaţă relativ calmă pe majoritatea activelor reputatul strateg Cristian Sima să piardă milioane de euro? La această întrebare ne-au răspuns mai mulţi brokeri şi cu toţii au invocat "efectul de levier".

Băsescu neagă orice legătură cu brokerul escroc Cristian Sima

După ce Cristian Sima a susţinut că l-a consiliat pe preşedintele Traian Băsescu pe teme economice, Administraţia Prezidenţială a emis un comunicat prin care neagă orice legătură a şefului de stat cu milionarul "dispărut". "Domnul preşedinte Traian Băsescu nu a primit nicio analiză economică şi nu a fost consiliat în niciun fel de către domnul Cristian Sima", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. Potrivit aceleiaşi surse, consilierul prezidenţial Iulian Fota, fostul consilier prezidenţial Alexandra Gătej şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, nu i-au prezentat preşedintelui "nici verbal, nici în scris materiale (mailuri, analize etc.) pe care le-ar fi primit de la domnul Cristian Sima". Soluţiile prezentate de Sima au fost considerate de către consilierii prezidenţiali nerealiste, drept pentru care acestea nu au fost prezentat preşedintelui.

Realitatea TV s-a întors la Vîntu

Acţionarii postului de televiziune sunt copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu. Curtea de Apel Bucureşti a decis schimbarea administratorului special de la Realitatea TV, fiind numit Sorin Enache. Acesta a mai fost înainte administrator special, societatea comercială care deţine Realitatea TV fiind în insolvenţă.

Ţara unde culoarea politică e totul: "Independenţii reali n-au nicio şansă în România!"

Mama tripletelor care a schimbat legea multipleţilor, Ionela Danciu, şi electricianul care s-a aruncat în cap în timpul unei şedinţe a Parlamentului, Adrian Sobaru, vor să intre în Parlament ca deputaţi independenţi, însă legislaţia le pune probleme serioase. Într-adevăr, potrivit legii 35/2008, art. 30, alineatul 1, "candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 4% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente din colegiul uninominal în care candidează, dar nu mai puţin de 2.000 de alegători pentru Camera Deputaţilor şi 4.000 de alegători pentru Senat". Întrebată câţi alegători sunt în colegiul în care candidează, mama tripletelor a răspuns că este vorba de maximum 54.000 de suflete, adăugând că toate datele pe care le-a obţinut sunt "probabile".

Crin Antonescu: Decizia privind candidatura lui Becali la parlamentare ar putea fi luată luni de PNL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că o decizie privind candidatura lui Gigi Becali la parlamentare, din partea liberalilor, ar putea fi luată luni, în Biroul Politic Central al partidului, punctând că el susţine o astfel de hotărâre. El a spus că o candidatură a lui Becali din partea USL la alegerile parlamentare într-un colegiu din sectorul 6 este o variantă demnă de luat în considerare şi a subliniat că, personal, este de acord ca liderul PNG să candideze din partea PNL. Totuşi, a arătat acesta, "o formulă oficială va fi adoptată în urma consultării şi deciziei forurilor PNL, în speţă, USL", a arătat liderul PNL. Crin Antonescu a afirmat că nu se pune problema unei intrări a PNG în USL sau a unei fuziuni a acestei formaţiuni cu un alt partid.

Reportaj Euronews: "Roşia Montană - goana după aur în România"

La Roşia Montană se află cel mai mare zăcământ de aur din Europa. În contextul crizei economice, preţul aurului a explodat, iar companiile internaţionale plănuiesc deschiderea de noi mine în Spania, Portugalia, Slovacia, Grecia, Irlanda de Nord şi România, proiectul de la Roşia Montană fiind unul dintre cele mai controversate, din cauza amplorii sale, impactului asupra mediului înconjurător şi elementelor arheologice ce datează de pe vremea romanilor, de acum 2.000 de ani,se arată într-un reportaj al Euronews. Reportajul îl citează pe Călin Pal, şeful echipei care verifică modul în care se desfăşoară lucrările de prezervare din partea protejată a minei, perforată de galeriile excavate de romani.

Dezminţiri după dezvăluirile din epistolele lui Sima: Comisarul CNVM Dorina Mihăilescu neagă că ar fi discutat cu Hrebenciuc despre Sibex

Comisarul CNVM Dorina Mihăilescu neagă faptul că ar fi discutat cu deputatul PSD Viorel Hrebenciuc despre amânarea şedinţei AGA de la Sibex în care urma să se voteze revocarea administratorilor, fapt susţinut de Cristian Sima într-una din scrisorile sale. Dorina Mihăilescu a declarat pentru agenţia Mediafax că a discutat cu Viorel Hrebenciuc în calitatea acestuia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, pe teme legate de completarea legislaţiei privind inclusiv acţiunile concertate. Sima ar fi ajuns la Hrebenciuc apelând iniţial la ajutorul fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu. Sima i-ar fi spus lui Hrebenciuc că are "nevoie să înceteze atacurile SIF-urilor la Sibex" şi că are probleme cu firma WBS Holding din cauza unor retrageri masive.

Angela Merkel: Uniunea monetară este o "comunitate a păcii"

Cancelarul german, Angela Merkel, consideră că zona euro evocă ideea Europei în calitatea de "comunitate a păcii", catalogând drept "formidabilă" decizia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, informează AFP. "Eu spun frecvent că euro este mai mult decât o monedă şi nu trebuie să uităm asta acum, când depunem eforturi pentru consolidarea euro. Euro este mai mult decât o monedă pentru că este vorba de ideea unei Europe a păcii şi valorilor", a spus Merkel. Cancelarul german a salutat decizia "formidabilă" de acordare a Nobelului pentru Pace Uniunii Europene. "Comitetul Nobel onorează astfel ideea unificării Europei; este o decizie care ne încurajează şi ne angajează şi mai mult, inclusiv pe mine personal", a încheiat Merkel.

AFP: Merkel se impune ca voce a Europei

Cancelarul german Angela Merkel pare să fie mai mult ca niciodată vocea Europei, impunându-şi discursul cu privire la austeritate în faţa solicitărilor de relansare economică ale ţărilor din sud şi a unei Franţe slăbite, apreciază unii analişti, relatează AFP. În primăvară, Grecia a crezut că vede în preşedintele francez François Hollande un "Roosevelt european", potrivit cotidianului Ta Nea, capabil să scoată Europa din criză, impunând un vast plan de relansare economică pe baza unor investiţii publice. În schimb, Merkel este cea care a fost primită săptămâna aceasta la Atena de către omologul său Antonis Samaras. Iar cei doi lideri au pledat împreună pentru reduceri ale cheltuielilor şi pentru reforme structurale durerose reclamate de către creditorii ţării, în schimbul unei noi tranşe de ajutor financiar.

EVENIMENTUL ZILEI

Cristian Sima, brokerul vrăjitor. Nume de cod: Toma Caragiu

A distribuit manifeste anticomuniste. O dată a fost scăpat de Zoia Ceauşescu. A doua oară a căzut în ghearele Securităţii şi a fost racolat. Şi-a ales singur numele de cod: "Toma Caragiu". A participat la Revoluţie, apoi a fost bătut de mineri. "Genial, cameleonic, şarmant, fascinant, dacă voia ceva te vrăjea", aşa îl descriu cunoscuţii pe Cristian Sima. EVZ vă prezintă uluitoarea viaţă a aventurierului care a întors România pe dos. Dispariţia celui mai cunoscut broker a provocat o adevărată isterie mediattică. Cristian Sima a aruncat gaz pe foc trimiţând, din ascunzătoare, într-o singură zi, trei epistole în care face dezvăluiri despre legăturile sale de afaceri cu personalităţi importante din ţară:politicieni, oameni de afaceri, vedete din showbitz. A promis că va face şi alte dezvăluiri fulminante, "dacă voi mai trăi"

Daniel Dăianu: "Am pierdut 220.000 de euro pe mâna lui Sima"

Fostul ministru de Finanţe a investit 280. 000 de euro în "afacerea" lui Cristian Sima şi pare resemnat: "Ce poţi să recuperezi când un om îţi spune că nu mai are nimic". Fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu a fost păcălit de Cristian Sima, broker pe care l-a cunoscut la sfârşitul anului trecut. Politicianul economist a declarat, pentru "Evenimentul zilei", că el a primit regulat raportările de la firma de brokeraj potrivit cărora a avut un randament de 8 la sută pentru anul 2012. Ultimele rapoarte pozitive i-au venit chiar în primele zile ale acestei luni. În realitate, Dăianu a pierdut 220.000 de euro din cei 280.000 investiţi. În plus, omul a şi plătit impozitele la stat pentru sumele care i s-au raportat în fals drept câştiguri.

Maşina de spălat bani negri

Cristian Sima este de negăsit. Dar nicio plângere n-a fost depusă la Poliţie. Nici măcar nu a fost dat dispărut de către rude sau de mama lui. "Ofiţerii noştrii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor s-au autosesizat din presă. Am cerut date oficiale de la Bursa de Valori Bucureşti. Nu avem cadru legal de a-l da în urmărire generală", a declarat pentru EVZ purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Raluca Seucan. Oamenii legii ne-au dezvăluit că a fost căutată şi fosta soţie a lui Sima. "Am întrebat-o dacă îl dă dispărut şi a zis că se mai gândeşte", a spus un ofiţer. Nici cei păgubiţi nu au depus plângere. Sursele EVZ spun că Sima ar putea fi vârful unei vaste operaţiuni de spălare de bani. Mulţi clienţi, sub acoperirea unui offshore din Insulelel Virgine şi a secretului operaţiunilor tranzacţionate pe burse, şiar fi "legalizat", de fapt, banii obţinuţi din surse ilicite.

Miza vizitei lui Traian Băsescu în Turkmenistan: gaze pentru Nabucco

În Turkmenistan, preşedintele a făcut lobby pentru accesul firmelor româneşti la lucrări de infrastructură uriaşe. Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, timp de două zile, unul din cele mai dure regimuri din Asia, cel instituit de preşedintele Gurbangulî Berdâmuhamedov în Turkmenistan. Această ţară are însă rezerve uriaşe de gaze - locul cinci în lume - care ar putea alimenta conducta Nabucco. Totuşi, într-o primă etapă ar trebui construită o conductă de 1.000 de kilometri, de la depozitele de gaze la Marea Caspică, iar Berdâmuhamedov ar vrea ca, mai întâi, să fie sigur că Nabucco preia întreaga capacitate de 30 de miliarde de metri cubi, anual.

Intelectualii din România, solidari cu Mircea Cărtărescu. Tismăneanu: "Onestitatea lui Mircea Cărtărescu îi scoate din minţi"

Mircea Cărtărescu a publicat în ediţia de astăzi a "Evenimentului zilei" un editorial eveniment prin care răspunde calomniilor Antenei 3. Chiar dacă premierul Victor Ponta l-a felicitat pe blogul personal pe Mircea Cărtărescu pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Literatură, ICR-ul condus de Andrei Marga, aflat în subordinea Senatului prezidat de Crin Antonescu, susţine că imaginea scriitorului a fost construită artificial din banii instituţiei. "Regimul Băsescu ar fi băgat bani în mine cu nemiluita. Dar de ce o fi băgat bani şi regimul liberal al lui Tăriceanu? Am luat Premiul Naţional de Literatură al guvernului României în timpul acestuia, dat de ministrul liberal al Culturii, Adrian Iorgulescu: 25.000 de euro din bani publici, din care s-ar fi putut da o mulţime de pensii.

Turcia se încordează în faţa Rusiei

Prin măsurile recente, Ankara avertizează Moscova că dosarul sirian este şi de competenţa sa. Avionul de pasageri care făcea legătura între Moscova şi Damasc, interceptat miercuri seară de aviaţia militară turcă şi adus cu forţa la sol, transporta componente pentru staţii radar antirachetă destinate armatei siriene. Dezvăluirile au fost făcute ziarului rus Kommersant de surse din industria rusă de armament, respingând acuzaţiile aduse de guvernul de la Ankara potrivit cărora la bordul aeronavei se aflau muniţii de război. Chiar dacă piesele erau pentru sisteme radar antirachetă, experţii ruşi susţin că nu a fost nevoie de licenţe speciale de transport pentru că încărcătura nu prezenta niciun risc pentru pasageri. Iritată, Rusia a cerut imediat explicaţii Turciei, mai ales că printre pasageri se aflau 17 cetăţeni ruşi. Mai mult, vizita la Ankara a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, programată pentru jumătatea acestei luni, a fost amânată, cel mai probabil, în replică la operaţiunea îndrăzneaţă a turcilor.

JURNALUL NATIONAL

Sima a pariat la un moment dat un miliard de dolari pe lună

Cristian Sima spune în cea de-a treia scrisoare pe care a trimis-o în ţară că a rulat la un moment dat şi "un miliard de dolari pe lună". "Goldman Sachs îţi permite marje de 0,25% la monezi şi futures pe indici şi de 5% pe acţiuni, adică uneori rişti de 400 de ori suma investită", scrie el. Sima mai scrie că deşi cei 60 de clienţi ai săi care tranzacţionau prin WBS Holding au semnat că îşi asumă riscurile, el nu ar vrea să se scuze prin asta. Momentan, dacă toţi clienţii şi-ar retrage banii, atunci ar fi lipsă 2 milioane de euro şi 2 milioane de dolari, însă scrie că jumătate din sumă s-ar putea recupera dacă ar fi vândute proprietăţile sale. De asemenea, el mai scrie că WBS România, firmă înregistrată la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), nu are clienţi cu conturi discreţionare, adică manageriate de Sima.

Tăriceanu: Singurul câştig dintr-o asociere cu Becali ar fi doar dacă PNL s-ar apuca de fotbal sau de tranzacţii imobiliare

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la Digi 24, că singurul câştig dintr-o asociere a PNL cu Gigi Becali ar fi doar dacă liberalii s-ar apuca de fotbal sau de tranzacţii imobiliare. "Nu mi se pare un lucru care să merite salutat, pentru că nu văd care ar fi câştigul USL sau PNL din asemenea asociere, doar dacă PNL ar începe să se ocupe de fotbal sau de tranzacţii imobiliare. Trebuie să fie compatibilitate de valori", a afirmat fostul premier, care a precizat că va candida pentru Senat în Colegiul 2 din Sectorul 1. Aseară, patronul Stelei a declarat la România TV că a ajuns la o înţelegere cu Crin Antonescu şi că va candida sub sigla USL la alegerile parlamentare din luna decembrie, într-un colegiu din Sectorul 6.

Cine a castigat din recesiune. Inclusiv Nouriel Roubini

In ultimul sau numar, revista americana Foreign Policy prezinta o lista a companiilor, tarilor sau personalitatilor care au avut de profitat de pe urma crizei economice mondiale. 1.McDonald's. In ultimii 10 ani, capitalizarea companiei a afisat o crestere de 500%. Indiferent de nenorocirile care se abat asupra omenirii, fie ele razboaie sau cataclisme economice, lantul de restaurante de tip fast-food nu numai ca rezista, dar castiga bani frumosi si profituri de invidiat. Pentru consumatori, localurile firmei reprezinta un fel de oaza a stabilitatii, explica expertii Foreign Policy. 2.- 7 tari invingatoare. Este vorba despre Corea de Sud, Polonia, Canada, Elvetia, Turcia, Indonezia, Turcia si Mexic. Fiecare din aceste state au stiut sa exploateze criza in propriul lor folos.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb