REVISTA PRESEI 13.11.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 noiembrie 2015

ADEVARUL

Dacian Cioloş, primele reacţii după negocierile cu partidele

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a anunţat joi, la finalul discuţiilor cu partidele parlamentare, că va publica lista cu miniştri la sfârşitul acestei săptămâni. Ieri, Cioloş s-a întâlnit cu Traian Băsescu, liderul Mişcării Populare, cu Mircea Geoană, liderul PSRO, şi cu Daniel Fenechiu, preşedintele PND ( fostul PPDD). Premierul desemnat a afirmat că este conştient de faptul că un Guvern de tehnocraţi va trebui să negocieze fiecare măsură în parte în Parlament. "Sunt conştient, fiind un Guvern de tehnocraţi, că dincolo de votul de învestitură, majorităţile se vor constitui în Parlament şi vor trebui negociate pentru fiecare proiect major în parte. Asta va presupune un dialog intens cu partidele politice", a spus acesta. Întrebat dacă are de gând să modifice structura Guvernului, Dacian Cioloş a spus că va păstra actuala formă.

Strategia PSD să rămână la Putere: la vremuri noi, tot noi

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului desemnat, Dacian Cioloş, să nu-i schimbe pe secretarii de stat din ministere şi pe şefii instituţiilor deconcentrate, adică exact oamenii numiţi politic în eşalonul doi al Puterii. Nici PNL nu susţine depolitizarea totală a instituţiilor. Liderul PSD, Liviu Dragnea, încearcă să mai păstreze câteva pârghii de control în noul Guvern, în condiţiile în care trecerea PSD în Opoziţie este doar o chestiune de zile. La negocierile pe care le-a purtat cu premierul desemnat, Dacian Cioloş, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut doar numirea unor noi miniştri tehnocraţi, nu şi schimbarea secretarilor de stat şi a altor directori de agenţii şi instituţii publice. Cu alte cuvinte, PSD îşi doreşte o schimbare, dar să nu se schimbe aproape nimic. Instalarea unor miniştri tehnocraţi, dar conectaţi la aceeaşi echipă de partid, ar însemna doar o schimbare de faţadă.

Două săptămâni de la tragedia din clubul Groazei: 54 de morţi şi 96 de persoane în spitale

Numărul celor care au pierdut lupta cu viaţa după ce au fost grav răniţi în urma incendiului din Colectiv ajunsese joi la 54, după ce alte trei persoane au decedat în noaptea de miercuri spre joi. Aproape 30 de persoane se zbat între viaţă şi moarte, în total în spitale fiind acum peste 90 de victime. Au trecut două săptămâni lungi de la incendiul din clubul Colectiv, iar joi bilanţul tragediei care a zguduit România la propriu ajunsese la 54 de decese. Joi după-amiaza s-a stins din viaţă Claudiu Bogdan Istrate care avea numai 22 de ani. În noaptea de miercuri spre joi la Spitalul Floreasca din Capitală au decedat şi prietena solistului Goodbye to Gravity, Mădălina Strugaru (29 de ani), şi Dan Alexandru Aliman (28 de ani). Cu doar o seară înainte a închis ochii pentru totdeauna şi basistul trupei Goodbye to Gravity, Alex Pascu (33 de ani). Sute de prieteni şi nu numai au lăsat mesaje de rămas-bun pe paginile de Facebook ale celor trei tineri care au plecat mult prea devreme dintre noi.

Klaus Iohannis pierde în instanţă, definitiv, o locuinţă din centrul oraşului Sibiu

Preşedintele Klaus Iohannis a pierdut în instanţă o proprietate din centrul oraşului Sibiu. Decizia Curţii de Apel Braşov este definitivă. Prin decizia de joi a magistraţilor Curţii de Apel Braşov, şeful statului pierde definitiv imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu, nr 29. Magistraţii au constat că recursul formulat de familia preşedintelui a fost formulat prea târziu, procesul fiind astfel pierdut nu pe fondul cauzei, ci prin invocarea tardivităţii. Astfel a rămas valabilă decizia din 2014 a Tribunalului Bucureşti.

Europa e neputincioasă în faţa valului de imigranţi: UE propune o soluţie ce aminteşte de Nicolae Ceauşescu

Liderii Uniunii Europene au discutat miercuri şi joi în capitala Maltei cu omologii lor din state africane, pe care speră să-i convingă să accepte repatrierea propriilor emigranţi contra unor sume de bani şi ajutoare pentru dezvoltare. Cu această ocazie a fost anunţată lansarea unui fond de susţinere destinat Africii în valoare de 1,8 miliarde de euro, la care statele membre sunt invitate să participe pentru a dubla suma prin donaţii. Acest nou instrument ar urma sa finanţeze planul de actiune pe care ţările africane si europene ar trebui sa-l adopte in cadrul summitului din Malta, la care România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis. Sistemul propus de UE ţărilor africane este mecanismul invers pe care îl implementase Ceauşescu în România. Dictatorul român cerea Occidentului o anumită sumă de bani pentru fiecare german sau evreu căruia i se permitea să emigreze. Acum, Comisia Europeană oferă bani pentru fiecare african, aflat ilegal la muncă în statele europene şi care doreşte să se repatrieze.

Statul Islamic ameninţă că va ataca Rusia "foarte curând"

Al-Hayat Media Center, divizia media în limbi străine a Statului Islamic, a realizat şi dat publicităţii o înregistrare video în limba rusă în care se afirmă: "Curând, foarte curând, sângele se va întinde ca un ocean", a menţionat SITE. După ce Rusia a lansat o campanie aeriană în Siria la 30 septembrie în sprijinul forţelor preşedintelui Bashar al-Assad împotriva grupărilor teroriste, între care şi organizaţia jihadistă Statul Islamic, gruparea a mai lansat apeluri la atacarea Statelor Unite şi a Rusiei. Filiala egipteană a SI a revendicat responsabilitatea şi pentru prăbuşirea în Peninsula Sinai din Egipt, la 31 octombrie, a avionului Airbus A321-200 al companiei ruse Metrojet ), în care au murit 224 de persoane. Serviciile secrete occidentale consideră că gruparea jihadistă ar fi plasat o bombă în avionul Airbus A321-200 al companiei ruse Metrojet ), prăbuşit pe 31 octombrie în peninsula egipteană Sinai. .

Greva generală din Grecia a degenerat în confruntări între poliţie şi manifestanţi, la Atena

Confruntări între poliţie şi tineri care participau la o manifestaţie în centrul Atenei au izbucnit joi, în timpul primei greve generale cu care se confruntă Guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras. În mod cu totul inedit, Syriza a încurajat protestul şi a declarat că măsurile de austeritate i-au fost impuse de creditorii internaţionali. Violenţe la Atena, între zeci de manifestanţi antiausteritate şi forţele de ordine. Confruntările au loc în cadrul unei greve generale, prima de la venirea la putere a partidului de extremă stânga Syriza. Mai mulţi tineri s-au îndepărtat de locul unui protest, aruncând cocteiluri Molotov spre poliţie, care a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare. Aproape 25.000 de persoane participau la trei mitinguri separate în centrul Atenei. Greva generală, prima cu care se confruntă Guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras, care a sosit prima dată la putere în ianuarie, a închis toate serviciile publice, muzeele, şcolile şi farmaciile, a perturbat transporturile publice şi a determinat anularea a mai mult de zece zboruri interne.

Una dintre firmele în care Elena Udrea este asociat a depus o garanţie imobiliară în contul cauţiunii de 5 milioane de lei

Avocatul Alexandru Chiciu spune că una din firmele la care este asociată Elena Udrea a depus o garanţie imobiliară, care acoperă cauţiunea de cinci milioane de euro, în dosarul în care este acuzată că ar fi finanţat în campania electorală din 2012 a PDL cu bani primiţi de la Bogdan Buzăianu. "Aşa cum a spus deja, doamna Udrea nu are bani sau bunuri personale să plătească acea cauţiune de 5.000.000 de lei instituită de DNA. Tot ce are este sub sechestru în dosarul 50/P al DNA. Astăzi, una dintre firmele în care doamna Udrea este asociat, a depus pentru domnia sa, în contul cauţiunii, o garanţie reală imobiliară, aşa cum legea permite, care acoperă valoarea cauţiunii", a declarat Alexandru Chiciu, avocatul Elenei Udrea. Acesta precizează că "din considerente ce ţin de limitele controlului judiciar, nu putem face alte precizări, în afara comunicării faptului că ne-am îndeplinit obligaţia".

BANCHERUL

Karl Sevelda, şeful Raiffeisen: Nu am semnale despre o posibila conversie a creditelor in CHF si in Romania, ca in Croaţia

Karl Sevelda, şeful Raiffeisen, a declarat in cadrul unei conferinţe cu analiştii, ca nu are semnale ca si autorităţile romane ar lua o măsura asemănătoare cu cea adoptata recent in Croaţia, de conversie a creditelor in franci elveţieni (CHF). In Parlamentul României, la Camera Deputaţilor, se dezbate însă un proiect de lege care prevede conversia creditelor din CHF in lei, la cursul din data conversiei, dar cu un anumit discount, in jurul a 15% din valoarea creditelor si cu garanţia statului. Sevelda considera decizia din Croaţia ca fiind neconstituţională, motiv pentru care Raiffeisen si alte bănci străine din aceasta tara au atacat la Curtea Constituţională legea care a obligat băncile sa convertească împrumuturile din CHF in euro la cursul la care au fost acordate. Si autorităţile din Polonia, unde Raiffeisen are credite in CHF in valoare de 3 miliarde de euro, se discuta despre o lege privind conversia acestora in moneda locala.

Cum au evoluat primele cinci bănci româneşti in acest an

Primele cinci bănci româneşti (BCR, BRD, BT, UniCredit si Raiffeisen) au obţinut, la nivel de grup, un profit cumulat de aproape 4 miliarde lei (3,913 miliarde lei) in primele noua luni din acest an. Cel mai mare câştig la înregistrat Banca Transilvania (BT), cu un venit net de aproape 2,3 miliarde lei, rezultat in urma preluării Volksbank. Fără a pune la socoteala aceasta tranzacţie, profitul băncii din Cluj a fost de 313 milioane lei, al treilea ca mărime după BCR, cu 904 milioane lei, si BRD, cu 380 milioane lei. Al patrulea câştig ca mărime a fost obţinut de UniCredit Bank (183 milioane lei), iar cel mai mic de Raiffeisen Bank: 149 milioane lei. Ordinea câştigurilor celor cinci bănci respecta poziţionarea acestora după mărimea activelor: BCR rămâne lider, cu active de 60 miliarde lei, in scădere cu 600 milioane lei fata de primul trimestru al anului. A doua banca după mărimea activelor este BRD, cu 47,5 miliarde lei, in creştere cu 1,7 miliarde lei fata de luna martie. Însă cel mai mare salt, de aproape 8 miliarde lei, l-a reuşit BT, datorita preluării Volksbank, in urma căreia a ajuns la active totale de 44 miliarde lei.

CURENTUL

Tânăra martoră a lui Iehova a cărei familie a refuzat transfuzia, a murit

Tânăra de 19 ani care în 5 noiembrie a fost victima unui accident de tren şi căreia medicii nu au putut să-i facă transfuzie de sânge deoarece părinţii care sunt martori ai lui Iehova s-au opus, semnând o hârtie în acest sens, a murit. În urma impactului, fata a fost rănită grav, având un traumatism cranio-cerebral, cu edem, fracturi costale care au afectat plămânul stâng, dar şi fracturi de femur la ambele picioare. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a dispus o anchetă urgentă, susţinând că "din cele relatate în mass-media, rezultă că nu s-ar fi respectat dispoziţiile imperative ale art. 15 şi art. 17 , alin. 1 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului care prevăd faptul că "în cazul în care pacientul necesită o intervenţie medicală de urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate".

Lista - de Tia Şerbănescu

Ce-a făcut PNL chiar în ziua când Cioloş colinda partidele? A votat la Cameră, alături de PSD, amendamentul pesedistului Solomon prin care toate salariile bugetare cresc cu 10% de la 1 decembrie, amendament de care Dragnea însuşi se delimitase: "am aflat acum, nu e al PSD, important e să vină legea salarizării, nu e de joacă". Ei, bine, parlamentarilor le-a revenit cheful de joacă după spaima trasă săptămâna trecută la revoluţie - aşa că dna Gorghiu care acuza guvernul Ponta că plantează "mine care vor exploda în urma lui", a plantat ea însăşi una votând o mărire salarială generală (şi celor cu salarii de 8000 de lei) fără surse de finanţare şi studiu de impact. O fi răzbunarea PNL fiindcă nu intră la guvernare? O fi doar o prostie sinceră? Lista lui Cioloş rulează deja pe micile ecrane: sunt acolo specialişti, colaboratori ai premierului la CE, câteva nume de încredere (Laura Ştefan la Justiţie şi Dan Dungaciu la MAI) dar şi trei rămăşiţe ale guvernului Ponta. Vorba lui Dragnea: "avem decât un nume şi un chip". Să sperăm că numele schimbării nu ia chipul asemănării.

EVENIMENTUL ZILEI

Klaus Iohannis se pregăteşte de scena "Adio, PNL!"

Distanţa dintre preşedinte şi PNL a devenit din ce în ce mai vizibilă în ultimele luni. Unii liberali se tem că Iohannis va sprijini înfiinţarea unui nou partid, al lui Dacian Cioloş. Liberalilor le este teamă că premierul desemnat de preşedintele Klaus Iohannis, Dacian Cioloş, îşi va face un alt partid politic, dacă guvernarea sa va fi una de succes. Surse din PNL au precizat, pentru EVZ, că acest scenariu a fost discutat în interiorul partidului de mai multe ori, mai ales în ultima săptămână. Lipsa de comunicare dintre Klaus Iohannis şi PNL şi scandalurile de corupţie în care sunt implicaţi lideri ai partidului contribuie la acest scenariu care a produs nemulţumiri în partid. Cu atât mai mult cu cât popularitatea lui Iohannis este motivul pentru care PNL se află pe primul loc în majoritatea sondajelor de opinie. În plus, un partid susţinut chiar şi informal de către Klaus Iohannis, va diviza electoratul de dreapta.

Referat DNA. Clădirea în care activa Clubul "Colectiv" a fost cumpărată prin înşelăciune cu bani de la firme tip căsuţă poştală

Fosta fabrică "Pionierul" care reprezenta şi locaţia clubului "Colectiv", unde au murit până astăzi 54 de tineri în incendiul din 30 octombrie, a fost preluată ilegal de un cetăţean israelian. DNA a obţinut condamnarea sa, pe fond, la zece ani de închisoare. La sfârşitul anului 2006, Gideo Zelivansky s-a decis să achiziţioneze, în scopul revânzării, imobilul format terenul în suprafaţă de 15.681 mp şi construcţii cu o suprafaţă construită în valoare de 10.932 mp, situat în Bucureşti, strada Tăbăcari nr.7, Sector 4, (zona Unirii - Timpuri Noi), aparţinând Pionierul SA. Valoarea imobilului era de 15.681.000 euro, conform raportului de evaluare întocmit la data de 13 noiembrie 2007, se precizează în referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Principalul acţionar al "Pionierul" era Mustafa Gozal cu 27,5% din capitalul social la care se adăugau alţi asociaţi minoritari.

Guvernul Cioloş: Dâncu şi Bucurenci, în cărţi

Premierul desemnat şi-a terminat discuţiile cu liderii partidelor parlamentare. Guvernul tehnocrat prinde contur. Apar nume noi pentru Guvernul Cioloş. Potrivit unor surse EVZ, sociologul Vasile Dâncu ar urma să ocupe o funcţie de ministru în Cabinetul Cioloş. Aceleaşi surse susţin că Dragoş Bucurenci va fi noul ministru al Mediului. Bucurenci a făcut parte din echipa comisarului european Corina Creţu până în vara acestui an. El este consultant şi trainer de comunicare, jurnalist şi activist civic, cu un MBA la Universitatea Stanford, în 2013. Sursele EVZ susţin că Marius Nica nu va rămâne la Ministerul Fondurilor Europene, iar în locul lui va veni o persoană de la Comisia Europeană. La Ministerul Sănătăţii este vehiculat numele lui Sorin Paveliu, iar viitorul ministru al Finanţelor ar putea fi Daniela Gheorghe. Lucian Isar este în cărţi pentru Ministerul Economiei, mai spun sursele EVZ.

Jean-Claude Juncker: În ritmul actual, relocalizarea migranţilor se va încheia în... 2101

"Nu sunt deloc mulţumit de ritmul relocalizărilor", a declarat Jean-Claude Juncker în cursul unei conferinţe de presă la finalul unui summit european desfăşurat în capitala malteză, La Valletta, potrivit Agerpres. În ultimele săptămâni, au fost relocalizate mai puţin de 150 de persoane din totalul celor 160.000 pe care Uniunea Europeană a prevăzut să le transfere din Italia şi Grecia spre alte ţări europene, a explicat preşedintele Comisiei Europene. "Dacă vom continua în acest ritm, vom termina operaţiunile în 2101", a adăugat el. "Trebuie să accelerăm şi sper că asta se va face", şi-a exprimat dorinţa preşedintele Jean-Claude Juncker. În total, statele membre ale UE şi-au luat angajamentul să primească în doi ani 160.000 de refugiaţi (din Siria, Eritreea şi Irak) provenind din Italia şi Grecia, din "hotspot"-urile unde trebuie să se opereze o triere între refugiaţi şi imigranţi economici la sosirea acestora.

Germania se bâlbâie in faţa imigranţilor

Ministrul german de Interne anunţă închiderea graniţelor pentru refugiaţi. Merkel nu comentează. Europa tremură. Mai ţine Germania uşa deschisă pentru imigranţi? Angela Merkel s-a bâlbâit când i s-a cerut să explice care mai este politica Berlinului în această problemă. Totul a pornit de la un anunţ-şoc al Ministerului german de Interne în noaptea de marţi spre miercuri: Germania aplică din nou, de la 21 octombrie, Acordul de la Dublin, care permite trimiterea oricărui refugiat către prima ţară din UE în care a pus piciorul. Berlinul anunţase pe 25 august că suspendă Acordul şi că e gata să-i primească pe toţi refugiaţii. Altfel zis, acum imigranţii nu mai sunt siguri că vor ajunge în Germania, ţinta majorităţii lor. Angela Merkel, de obicei atât de tranşantă, s-a ferit să dea lămuriri ziariştilor. Închiderea graniţelor de către Germania ar produce un efect de domino invers, cu închiderea în serie a celorlalte frontiere şi o presiune uriaşă în ţările de la graniţele externe ale UE.

JURNALUL NATIONAL

România - criticată dur într-un raport ONU

Philip Alston, Raportorul Special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului, a avut nevoie de numai zece zile pentru a denunţa abuzurile din România. Vizita oficială s-a încheiat ieri cu o notă proastă pentru Guvern. Mulţi înalţi oficiali neagă atât existenţa sărăciei extreme, cât şi a discriminării împotriva romilor, a constatat raportorul special Philip Alson. De asemenea, el a mai spus că persoane cu funcţii importante descriu romii ca fiind "criminali" şi "nomazi" care trăiesc "exact aşa cum au ales". "Nu există voinţă politică pentru a implementa Strategia de Incluziune pentru Romi adoptată de Guvern anul acesta. Nu există niciun ministru care să coordoneze această strategie şi nici măcar un buget bine delimitat. Există în schimb prea multe organisme oficiale însărcinate să se ocupe de romi, cu roluri şi responsabilităţi neclare", afirmă expertul ONU.

Alina Bica cere instanţei audierea lui Traian Băsescu

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a solicitat joi magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie audierea lui Traian Băsescu, în calitate de martor, în dosarul în care a fost trimisă în judecată alături de fostul ministru Adriean Videanu. Laura Vicol, avocata Alinei Bica, a declarat că Traian Băsescu ştia că adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, a ameninţat-o pe clienta sa. Audierea lui Băsescu a fost însă respinsă de judecători, pe motiv că nu este utilă în acest dosar. Avocata a mai spus că de ameninţările lui Florian Coldea ar fi ştiut şi fostul director al SRI George Maior, însă nu a mai solicitat audierea acestuia, deoarece este plecat în SUA. Tot acum, Alina Bica a anunţat că renunţă să o mai cheme pe Elena Udrea ca martor în dosar. În schimb, instanţa a admis audierea tuturor martorilor din rechizitoriu, inclusiv a omului de afaceri Ovidiu Tender şi a soţiei lui Adriean Videanu, Mioriţa.

Transporturile, fără bani de mentenanţă

La Metrorex şi CFR nu se mai fac anul acesta reparaţii, pentru că fondurile alocate în aprilie, 2,5 miliarde de lei, au fost retrase prin rectificările bugetare operate ulterior de către Executiv. În lipsa banilor, se fac improvizaţii care ar putea afecta siguranţa călătorilor. Tăierea bugetului Ministerului Transporturilor a fost motivată de Guvernul Ponta prin faptul că banii erau alocaţi pentru proiecte care nu se mai făceau anul acesta. Sindicatele spun, însă, că s-au tăiat inclusiv banii pentru reparaţii la infrastructura CFR şi la metrou. Cei de la CFR susţin că aveau nevoie de aceşti bani pentru investiţii şi lucrări de mentenanţă. Din cauza stării precare a infrastructurii, viteza medie a trenurilor este de numai 45 km/h, cea mai mică din ţările Uniunii Europene. De asemenea, problemele cu infrastructura au stat la baza accidentelor pe calea ferată, statisticile arătând că avem, în medie, două trenuri deraiate în fiecare lună.

NATIONAL

Cu 20.000 de euro obţii un birou de director la BNR

Biroul fondatorului Băncii Naţionale a României, Eugeniu Carada, este scos la licitaţie. Mobilierul cu fotoliu tip Dantesca este realizat in maniera Napoleon al III-lea, fiind bogat decorat cu gravuri in os. Licitaţia Mobilier de Epoca, organizata de Artmark in 19 noiembrie la Athenee Palace Hilton, oferă publicului o serie de obiecte de mobilier de mare valoare. Cel mai vechi lot este o masa de toaleta, decorata in stil Louis XV, din a doua jumătate a secolului XVIII, din vremea lui Dimitrie Cantemir. Atractiva este si perechea de jilţuri domneşti, in stil neo-Romanesc (estimare: 2.000 - 3.500 euro). Concepute la sfârşitul secolului XIX, se spune ca aceste jilţuri ar fi fost create special pentru perechea regala romana, Carol I si Elisabeta. Pe lângă aceste piese de mobilier, la licitaţie mai poate fi achiziţionat si biroul cu fotoliu tip Dantesca al primului director al Băncii Naţionale a României, Eugeniu Carada, valoare estimativa fiind cuprinsa intre 20.000 si 30.000 euro.

Ianuarie, luna "cuţitelor lungi" in ministere!

Dincolo de desemnarea viitorilor miniştri, cea mai grea misiune a tehnocratului Dacian Ciolos este ce echipe de lucru le va rezerva acestora. Pentru ca, altfel, riscul ca birocraţia si cumetriile politice sa continue sa se afle la butoane prin ministere, regii autonome si alte instituţii ale aparatului de stat este unul uriaş. Totuşi, se pare ca la propunerea unor consilieri străini, exista un plan de rezerva in acest caz. O soluţie "soft" prin care, practic, se va face "curăţenie" legal, dar in ritm forţat, declanşarea acestei epurări mascate fiind programata pentru luna ianuarie a anului viitor. Iar chintesenţa întregii strategii este promovarea in regim "blitzkrieg" a unui act normativ. Cel mai posibil chiar sub forma unei ordonanţe de urgenta, care sa impună o limita maxima de patru ani in ocuparea aceleiaşi funcţii de conducere. Practic, sub incidenta buclucaşului act normativ va intra, de la secretar in jos, cam toata lumea.

PSD vrea sa-si mute "păduchii" in capul lui Ciolos

Mânat de la spate de social-democraţi, Liviu Dragnea nu a pierdut timpul si i-a cerut deja premierului Dacian Ciolos "sa nu facă epurări". Respectiv sa nu-i clintească din funcţii pe pesedişti. Liderul PSD i-a spus deschis premierului desemnat ca pesediştii ii vor vota guvernul doar daca îşi vor păstra funcţiile deţinute in administraţie. "I-am cerut lui Dacian Ciolos sa nu facă epurări in aparatul de stat si sa nu apeleze la procedura bine ştiută, folosita de către ei in perioadele in care au fost la guvernare - sa schimbe tot, cu posibilitatea de a paraliza sistemul. Dacian Ciolos mi-a spus ca nu intenţionează, daca va fi votat Guvernul pe care îl va prezenta, sa înceapă o acţiune brutala de schimbare a administraţiei. Se pare ca va avea o atitudine corecta, normala", a confirmat Liviu Dragnea trocul propus, la finalul primei întâlniri cu Ciolos.

PUTEREA

Generaţia Facebook cere demiterea primarului Robert Negoiţă

Mobilizare fără precedent pentru demiterea primarului Robert Negoiţă. Chiar dacă strângerea de semnături din iarna trecută pentru declanşarea unui referendum a eşuat, oamenii au devenit foarte activi pe internet. Numai pe Facebook au apărut câteva pagini de socializare, una dintre ele având drept ţintă demisia primarului de la sectorul 3 "până în ultima zi a mandatului său". Oamenii nu sunt extravaganţi, ei vor "condiţii normale de viaţă", o guvernare modernă, credibilă, responsabilă, transparentă şi lipsită de corupţie.

Sute de pompieri angajaţi prin examene fraudate, la Constanţa şi Giurgiu

Conform jurnalgiurgiuvean.ro, care a citat din rechizitoriu, "în perioada august-octombrie 2007, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Vlaşca" Judeţul Giurgiu (I.S.U. Giurgiu) a avut loc concursul pentru ocuparea mai multor posturi de ofiţeri şi subofiţeri, concurs coordonat de inspectorul şef al I.S.U. Giurgiu, Marian Ghimpeţeanu. Cu acest prilej, Ghimpeţeanu a iniţiat şi a coordonat o asociere infracţională care a fraudat rezultatele concursurilor, atât la proba scrisă, cât şi la proba sportivă. Procurorii susţin că Marian Ghimpeţeanu a atras în această grupare peste 50 de cadre militare din subordinea sa, membrii comisiilor de examinare, inculpaţi în cauză, pe care i-a determinat să falsifice foile de concurs pentru un număr de 67 de candidaţi, de la mai multe specialităţi. Falsificarea se realiza fie prin supraevaluarea rezultatului obţinut, fie prin înlocuirea foilor de concurs cu altele întocmite chiar de membrii comisiilor de corectare.

ROMANIA LIBERA

Bombele cu ceas din centrul Capitalei

Din cele 677 de imobile încadrate în primele două clase de risc seismic, doar 41 au fost consolidate în ultimul an. Peste 93% dintre clădirile din Bucureşti incluse în lista celor care riscă să se prăbuşească la primul cutremur major ar putea fi mult mai afectate decât estimează autorităţile, deoarece expertizele tehnice prin care s-a stabilit gradul lor de uzură au fost realizate în urmă cu peste 15 ani. Astfel, din cele peste 2.500 de imobile inventariate de Primăria Capitalei, doar în cazul a 166 evaluarea stabilităţii lor a fost efectuată după anul 2000. În ultimii doi ani, doar expertizele a şase blocuri vechi din Bucureşti au fost aduse la zi de către proprietari.

Înarmarea Ucrainei obligă România la creşterea capacităţilor militare

Potrivit unei ştiri difuzate de Europa Liberă, Senatul Statelor Unite a adoptat zilele trecute o lege privind cheltuielile de Apărare, care conţine acordarea unui ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari Ucrainei, dintre care 50 de milioane pentru armament letal. Suma este simbolică, dar tranşează o dispută cu puterile europene care s-au opus înarmării Ucrainei şi s-au pronunţat pentru o soluţie politică. În aceste condiţii, statele din prima linie, România, Polonia sunt obligate să se poziţioneze de partea americanilor şi să ia parte la consolidarea capacităţii de apărare a Ucrainei. Ceea ce înseamnă, implicit, să-şi sporească propriile capacităţi. În oceanul celor aproape 610 de miliarde de dolari alocaţi prin legea adoptată de Congres, cele 300 de milioane rezervate Ucrainei nu reprezintă decât o picătură, iar cele 50 de milioane sunt insignifiante, cu atât mai mult cu cât este vorba de armament uşor, mortiere, arme anti-tanc şi lansatoare de grenade, adică nimic care ar putea schimba echilibrul de forţe de pe teren.

ZIARUL FINANCIAR

Ce moştenire primeşte guvernul "tehnocratic" al lui Dacian Cioloş de la predecesorii săi "de stânga"

Economia este pe creştere, deficitele bugetar şi de cont curent sunt încă sub control, pieţele au încredere în România, care se împrumută la minime istorice, dar "găurile" bănuite în bugetul viitor dau fiori. Economia ar urma să crească în acest an cu 3,5 - 4% şi cu cel puţin cu tot atât în 2016. Deficitul este sub control anul acesta, datoria publică se situează la sub 40% din PIB, investiţiile străine cresc solid, dobânzile sunt la minime istorice, inflaţia este negativă. Salariile cresc şi ele, cursul este stabil. Dacă priveşti cifrele, ai putea spune că viitorul guvern nu ar putea acuza "greaua moştenire". Guvernul va intra în pâine (dacă va primi votul de învestitură, dar masa critică a fost atinsă deja) săptămâna viitoare, dacă nu se întâmplă nimic imprevizibil. Sarcina lui principală va fi să definitiveze bugetul pe 2016, care este deja finalizat la nivelul Ministerului de Finanţe.

Lupte crâncene în ringul pieţei de capital. Bursa caută tehnocraţi pentru "propriul guvern"

Peste 40 de persoane vor un loc în conducerea unei pieţe de capital pe care nici listările statului n-au scos-o de la "terapie intensivă". Alegerile pentru cele nouă locuri în Consiliul de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, societate care la nouă luni a raportat afaceri mai mici de 3 milioane de euro şi care administrează piaţa de acţiuni unde rulajele au scăzut la cotele de avarie, stârnesc lupte aprige pentru putere în rândul jucătorilor de pe piaţa de capital. Potrivit informaţiilor obţinute de ZF de la surse din piaţă, 40 de persoane vor să îşi depună candidaturile pentru Consiliul BVB. Inflaţia de candidaţi semnalizează şi situaţia disperată în care se află azi piaţa locală de capital: pierderi la majoritatea firmelor de brokeraj, ofertele de acţiuni ale statului şi vânzările de active ale Fondului Proprietatea fiind singurele care mai tre­zesc la viaţă investitorii. Programate pentru 14 decembrie, alegerile de CA vor avea o simbolistică aparte. În 2015, bursa împlineşte 20 de ani de la redeschidere.

Planurile Orange şi Vodafone de a oferi net fix prin RCS&RDS, blocate

Companiile Orange şi Vodafone vor fi nevoite să îşi construiască propriile reţele fixe, să facă achiziţii sau să închirieze infrastructură de la rivali pentru a putea intra pe segmentul de internet fix şi a lansa pachete convegente de servicii, după ce Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a anunţat ieri că a decis să respingă solicitarea celor doi giganţi din telefonia mobilă de a emite o decizie prin care să oblige compania de cablu RCS&RDS să le permită competitorilor să ofere internet fix prin reţeaua sa. Deşi RCS&RDS are 45% din abonaţii la net fix din România, competiţia cu Telekom, UPC, AKTA şi alte sute de jucători mai mici este atât de puternică încât o reglementare care să le permită Orange şi Vodafone să ofere net fix prin reţeaua altor companii nu ar fi necesară, au hotărât reprezentanţii ANCOM: "Reglementarea nu mai este necesară". Reprezentanţii Orange au reacţionat dur, acuzând ANCOM că favorizează RCS. "Considerăm ca decizia ANCOM, de a-şi « lua concediu » într-un moment în care piaţa are nevoie mai mult ca oricând de reglementare, este greşită", conform Orange.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb