REVISTA PRESEI 14.02.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 februarie 2014

ADEVARUL

Daniela Lulache: Nuclearelectrica va participa la hidrocentrala de la Tarniţa şi cablul submarin cu Turcia pentru că sunt proiecte strategice

Nuclearelectrica va participa la realizarea hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa şi a cablului submarin care ne va conecta la sistemul energetic din Turcia deoarece compania vrea să se diversifice, iar aceste proiecte sunt prioritare şi strategice, a declarat, pentru "Adevărul", Daniela Lulache, directorul general al companiei. Nuclearelectrica va participa cu câte 2 milioane de euro la constituirea companiilor de proiect pentru cele două proiecte. Informaţiile apar în convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), care va avea loc pe 11 martie. În cadrul Hidro Tarniţa vor mai fi acţionari şi Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Romgaz şi Electrica. Statul român poartă negocieri pentru atragerea chinezilor de la Sinohydro în proiectul de 1,2 miliarde de euro. La realizarea cablului submarin spre Turcia, urmează să se implice toate acestea, dar şi Transelectrica şi Departamentul pentru Energie. Costul acestuia era estimat acum câţiva ani la 600 de milioane de euro.

Sumele trimise în ţară de românii din străinătate au atins în 2013 nivelul minim al ultimilor nouă ani

Criza care persistă în ţările cu largi comunităţi de români şi şomajul care a ajuns la cote alarmante în aceste state îşi fac încă simţite efectele negative şi la noi în ţară. Sumele trimise în România de cei care muncesc peste hotare au atins în 2013 nivelul minim al ultimilor nouă ani, cifrele fiind chiar mai slabe decât în perioada 2009-2011, când valoarea remiterilor s-a prăbuşit. Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice - majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare - au fost anul trecut de numai 3,67 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Valoarea este cu 8% mai mică decât cea înregistrată în 2012, respectiv 310 milioane de euro, şi la jumătate comparativ cu totalul transferurilor din 2008, an în care remiterile au înregistrat un maxim-record.

Pro şi contra închiderii marilor magazine în weekend

O iniţiativă legislativă mai puţin obişnuită pentru România încinge din nou spiritele în această perioadă: hipermarketurile să fie deschise doar în zilele lucrătoare, iar sâmbăta să aibă program scurt şi duminica să fie închise. Dacă în 2010 deputatul Valeriu Steriu propunea închiderea marilor magazine duminica, acum deputatul Marin Anton iniţiază o schimbare mult mai amplă a regimului de comercializare a alimentelor, reglementat prin Legea 321/2009. "Închiderea în zilele de weekend este o primă etapă în aplicarea iniţiativei noastre. În etapele următoare, le vom cere marilor comercianţi să afişeze şi taxele conţinute în preţurile de achiziţie, dar şi accelerarea plăţilor către furnizori, care acum se fac la 30 de zile. Astfel de reglementări funcţionează de ani buni în ţări ca Germania, Austria sau Franţa, iar în Elveţia se închid magazinele la ora 17.00, ca să nu mai vorbim că, acolo, hipermarketurile sunt situate în afara oraşelor", a declarat Marin Anton, pentru "Weekend Adevărul".

Lukoil renunţă la explorările din Vietnam, dar continuă în România. Ruşii sunt parteneri cu Romgaz şi Vanco în două concesiuni din Marea Neagră

Grupul petrolier rus Lukoil s-a retras dintr-un proiect de explorare a ţiţeiului în Vietnam, dar va începe în august operaţiunile de forare în alte proiecte, inclusiv în România, a declarat Vagit Alekperov, directorul general al companiei şi acţionar semnificativ al companiei, citat de Ria Novosti. Subsidiara Lukoil Overseas a achiziţionat în aprilie 2011 o participaţie de 50% într-un proiect de dezvoltare a zăcământului petrolier Hanoi Trough, din largul Mării Chinei de Sud. "Am închis proiectul din Vietnam", a afirmat şeful Lukoil, fără a oferi amănunte suplimentare. În prezent, Lukoil lucrează la o serie de proiecte în platourile continentale din Coasta de Fildeş, Ghana şi Sierra Leone. De asemenea, grupul rus are proiecte în Marea Caspică, România şi Vietnam.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR: Băncile ar trebui să angajeze psihologi şi sociologi, care să analizeze comportamentul clienţilor

A sosit momentul ca băncile comerciale să angajeze psihologi sau sociologi, care să studieze şi comportamentul clienţilor, pe lângă aspectul tehnic legat de bonitate, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.ro. "Eu am spus-o dintotdeauna, şi este un punct de vedere personal, iată că este timpul să facă băncile ceea ce cred eu că trebuiau să facă de vreo zece ani încoace. Şi anume, să-şi completeze echipele de consultanţă, să angajeze psihologi, sociologi, economişti, care să studieze şi psihologiile oamenilor şi nu numai calitatea activului", a afirmat Vasilescu la Digi 24, după ce a fost întrebat despre reacţia clienţilor la propunerea avansată de Guvern, de reducere a ratelor la credit cu 50%, pentru persoanele cu salariul de până la 1.610 lei. El a menţionat că nu se ştie în ce măsură au înţeles chiar bancherii cum va fi aplicată măsura şi efectele acesteia, însă a apreciat-o ca fiind pozitivă.

Document CNSAS. Cum a refuzat Băsescu o şpagă de 30.000 de franci belgieni

CNSAS a emis o nouă adeverinţă prin care arată că preşedintele Traian Băsescu nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii. Este pentru a patra oară când şeful statului primeşte o astfel de decizie în ultimii 10 ani. Din nota informativă scrisă de Băsescu la Securitate reiese că şeful statului, în calitate de reprezentant al NAVROM, a refuzat o şpagă de 30.000 de franci belgieni. "Din conţinutul documentelor citate, nu rezultă că persoana verificată ar fi vizat < îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului >", se arată în adeverinţă. Verificarea preşedintelui Traian Băsescu s-a făcut ca urmare a unei cereri formulate de ziarul "Ring", care aparţine trustului de presă condus de Robert Negoiţă, vicepreşedinte PSD şi primar al Sectorului 3.

Cel mai scump apartament din România, un penthouse situat lângă Parcul Herăstrău din Capitală, costă 2 milioane de euro

Cel mai scump apartament scos la vânzare în şase dintre cele mai importante oraşe ale ţării se află în Capitală. Este vorba despre un penthouse cu şase camere, situat lângă Parcul Herăstrău, care costă două milioane de euro. Locuinţa are şase camere şi o suprafaţă utilă de 330 de metri pătraţi, având mai multe terase, cu o suprafaţă cumulată de 140 de metri pătraţi. Preţul penthouse-ului este de două milioane de euro, în această sumă fiind incluse şi două locuri de parcare în subteran. Pe locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe apartamente scoase la vânzare se situează tot un penthouse din zona Herăstrău, disponibil însă spre vânzare pentru suma de 1,65 milioane de euro. Apartamentul face parte dintr-un bloc construit în 2007, are vedere spre cel mai mare parc al Bucureştiului şi dispune de o suprafaţă utilă totală de 450 de metri pătraţi. Spaţiul interior este împărţit în patru camere (living şi trei dormitoare), plus dependinţe.

Congresul SUA a autorizat guvernul să împrumute fără limite timp de un an

Camera Reprezentanţilor a aprobat ridicarea plafonului datoriei Statelor Unite până la data de 15 martie 2015, fără condiţii, o măsură pe care urmează să o adopte şi Senatul, în vederea îndepărtării definitive a oricărui risc de default, relatează AFP. Măsura a fost adoptată cu 221 de voturi la 201, mulţumită susţinerii aproape tuturor democraţilor şi a 28 de republicani. Congresul are termen până la 27 februarie să adopte textul definitiv. Republicanii, care deţin controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, au anunţat anterior că renunţă să mai solicite ceva în schimb, un anunţ-surpriză, perceput ca o "capitulare" în faţa preşedintelui Barack Obama. Ei nu au intervenit împotriva votului, deşi marea majoritate a republicanilor a votat împotrivă. Limita legală a datoriei, suspendată în octombrie, după o "bătălie" parlamentară, a fost reactivată vineri, la nivelul de 17.211 miliarde de dolari. Trezoreria a avertizat că poate să aştepte numai până la 27 februarie fără o nouă autorizare din partea Congresului în vederea unui împrumut, dată după care există ameninţarea unui default

CURENTUL

Voiculescu şi-a tras o petardă direct în faţă vorbind despre Tezaur şi trădarea intereselor României

Citind ce a scris Voiculescu cu mânuţa sa eşti încercat de sentimente contradictorii. Voiculescu nu doar se acoperă de ridicol acuzându-l de Băsescu de chestiunea cu Tezaurul, dar se şi expune singur deoarece sunt numeroase persoane care i-au fost apropiate, inclusiv din arcul politic, care sunt implicate în malversaţiuni dubioase legate de Tezaurul de la Moscova, personaje legate de Rusia prin nenumărate fire. Voiculescu personal şi numai el este artizanul creşterii artificiale a lui Traian Băsescu. Până acum Voiculescu este cel care i-a tot dat lui Băsescu Reload si Restart de două ori, odată în 2007, apoi în iunie 2012, când a demarat suspendarea şi apoi încă odată după suspendare, când a declarat că intenţionează să-l suspende încă odată. La prima suspendare, cea din 2007, Voiculescu l-a adus la 73 la sută pe Băsescu, care era în picaj atunci. La suspendarea următoare, Băsescu a fost adus după aşa-zisul Referendum la o cotă superioară momentului de dinainte de suspendare.

Guvernul vrea să pună BNR, ASF şi Ministerul de Finanţe sub aceeaşi umbrelă

Un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe prevede înfiinţarea unui Comitet Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială, ce reuneşte în componenţa sa Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, precum şi Ministerului Finanţelor Publice. "Comitetul, fără personalitate juridică, va avea rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudenţiale la nivel naţional", se menţionează în proiectul de act normativ. 
De asemenea, proiectul de ordonanţă de urgenţă stipulează obligativitatea menţinerii independenţei Băncii Naţionale a României, conform art. 130 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în ceea ce priveşte deciziile privind politica macroprudenţială. 

Potrivit documentului, obiectivul fundamental al Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială este "menţinerea stabilităţii financiare, inclusiv prin consolidarea capacităţii sistemului financiar de a rezista la şocuri şi prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice".

CURIERUL NATIONAL

Preţurile celor mai scumpe case şi apartamente scoase la vânzare - doar un vis al proprietarilor

Într-o piaţă dictată de preţ, în care preţul mediu al imobilelor bate record după record în ceea ce priveşte minimele istorice, proprietăţile scoase la vânzare la preţuri de milioane de euro ies şi mai mult în evidenţă. Ultimul studiu realizat de un portal de imobiliare prezenta un top al celor mai scumpe apartamente din România, în timp ce un site de anunţuri generale anunţa listarea unor vile cu preţuri cu şase zerouri în euro. Acest segment exclusivist este unul foarte lent, cu un ritm al vânzărilor foarte slab, cu o cerere foarte restrânsă, iar rezultatul final nu este nici pe departe ceea ce îşi doreşte vânzătorul. După ce că aşteaptă foarte mult timp un client, preţul final nu e nici măcar pe aproape de cel de strigare

Ludwik Sobolewski: Pe piaţa de capital din Polonia este mai multă cinste decât în cea românească

Polonezul Ludwik Sobolewski nu îşi putea imagina că un scandal precum cel de la Harinvest ar fi putut izbucni la doar trei luni de la preluarea mandatului său de director general al Bursei de Valori Bucureşti. Acesta a declarat la o întrebare a Curierului Naţional că vede existenţa unei diferenţe între nivelul de cinste (sau necinste) între piaţa românească şi cea din care vine în favoarea pieţei poloneze. Nivelul diferit de competiţie dintre cele două pieţe este cel care imprimă şi un comportament distinct al actorilor care activează în acestea. Dacă piaţa nu este concurenţială, abuzurile de piaţă care apar oricum din când în când, tind să revină mai frecvent. Dimpotrivă, în pieţele puternic concurenţiale există tendinţa de a se elimina sau reduce frauda, a declarat ieri Sobolewski la întâlnirea Focus Investitori organizată de instituţia pe care o conduce. În aceste pieţe sunt luptători şi ei îşi câştigă traiul în funcţie de felul în care luptă. Competiţia este cea care îi împiedică să procedeze incorect.

Dacia bate Renault. Şi în meciul anului 2013

Responsabilii Renault au comunicat ieri un profit operaţional foarte bun în 2013. Din nou, francezii au fost obligaţi să recunoască faptul că succesul a fost generat de Dacia. Concret, Renault, al treilea mare producător auto european, a înregistrat un profit operaţional de 1,24 miliarde euro anul trecut. Veniturile Renault au avansat anul trecut cu 0,5%, la 40,93 miliarde euro, potrivit raportului financiar prezentat joi de grupul francez. Volumul vânzărilor de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare a urcat cu 3,1%, de la 2,548 milioane unităţi la 2,628 milioane unităţi, creştere de aproximativ 79.500 de maşini.

PIB-ul României a fost în 2012 cât cel al statului Iowa

O comparaţie între PIB-ul statelor americane şi cel al altor ţări din lume în 2012 arată că România poate fi asimilată statului Iowa, cea de-a 30-a economie a SUA din cele 51 analizate, arată un studiu realizat de profesorul Mark J. Perry şi publicat pe site-ul aei-ideas.org, informează Mediafax. Conform acestei analize, statul cu cea mai productivă economie din SUA este California, cu 2,003 trilioane de dolari în 2012, cu doar puţin sub PIB-ul Italiei în acelaşi an, care a fost de 2,013 trilioane de dolari. Cea de-a doua economie din Statele Unite, cea a statului Texas, a fost de 1,4 trilioane de dolari în 2012, plasându-se uşor sub cea a Austriei (1,56 de trilioane de dolari).

"Salvarea" de care economia nu are nevoie

Proiectul preconizat pentru reducerea ratelor bancare pentru următorii doi ani probabil că nu se va mai naşte. Chiar dacă s-ar naşte, va fi bastard. Nimeni nu îl revendică. Datornicii nu sar în sus de bucurie, băncile aşteaptă ridicând din sprâncene normele de aplicare, Guvernul lasă totul în sarcina ministrului pentru Buget Liviu Voinea, preşedintele Traian Băsescu îi suduie pe autori, delegaţia FMI e la mii de kilometri depărtare, iar cei de la Banca Naţională a României fac eforturi să se dezică de orice i-ar apropia de proiect. În plus, nici măcar mediul de afaceri nu îl vede ca pe un factor determinant în revigorarea cererii. Nu ne-ar mira, prin urmare, să îl vedem pierdut pe drum. Aparent proiectul ar fi eficient. Dacă a venit pe linia BNR-FMI, el chiar ar putea ajuta băncile într-un proces de restructurare care să amâne (a câta oară?) o explozie a creditelor neperformante, ceea ce ar însemna o scădere a cheltuielilor cu provizioanele şi, implicit, o limitare a (recunoaşterii) pierderilor sectorului bancar.

EVENIMENTUL ZILEI

Durul penal al României, Sorin Ovidiu Vîntu, a ajuns doar "o jigodie" pentru "boxerul" Rudel

Ca să scape de alte condamnări, Sorin Ovidiu Vîntu îi toarnă pe toţi escrocii pe care îi cunoaşte. Şi-a făcut şi buletin fals ca să fugă înaintea întemniţării. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, aseară, să menţină arestul preventiv de 29 de zile pentru fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, acesta fiind cercetat de DNA pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. În faţa instanţei, Rudel Obreja a pozat în victimă, susţinând că a fost ameninţat cu moartea de Sorin Ovidiu Vîntu. "Este o înscenare a acestor jigodii care au nenorocit sute de mii de oameni. Am fost ameninţat, da. Cu moldovenii a zis că îmi ia gâtul", a spus acesta. Întrebat dacă este vorba de Sorin Ovidiu Vîntu, el a răspuns afirmativ: "Da, el este jigodia". Felul în care l-a dat în primire pe Obreja, confirmă ideea că SOV nu are mamă, nu are tată şi este gata să facă orice ca să scape de alte condamnări. Vîntu este judecat sau cercetat în prezent în mai multe dosare penale de spălare de bani şi falsuri, care îi pot aduce condamnări de peste cinci ani.

Prinţul Paul al României, în scandal cu Antena 3

Alteţele Lor Regale, Prinţul Paul şi Prinţesa Lia, au participat la şedinţa CNA. La plecare, cuplul s-a strecurat cu greu printre jurnaliştii Antenei 1. Trei ore a durat ieri (la CNA) vizita Prinţului Paul al României şi a Prinţesei Lia. Prezenţa în şedinţa Consiliului a fost solicitată de către Alteţa Sa, care a spus că, de la începutul anului, Antenele au declanşat o adevărată campanie împotriva sa. La CNA au fost reclamate mai multe ediţii ale Observatorului, dar şi două ediţii ale "Sintezei zilei". Ignorând că Prinţul Paul al României a fost recunoscut oficial ca nepot al Regelui Carol al doilea, după ani buni de procese, în emisiunile Antenelor s-a vorbit insistent despre Paul Lambrino, pe care l-au numit în câteva rânduri chiar "Paulică", dar şi "samsar cu sânge albastru", "geambaş pe averea regală", sau "prinţ de tinichea".

Cea mai aşteptată veste! Cât a crescut PIB în 2013

Potrivit guvernanţilor şi Fondului Monetar Internaţional, economia a înregistrat o creştere de circa 2,8% anul trecut. Anul agricol bun, dar şi evoluţia exporturilor, care au înregistrat o creştere cu 10% faţă de 2012, au fost un sprijin pentru economie, spun specialiştii. În trimestrul trei din 2013, ultimul pentru care avem date oficiale, economia a crescut cu 4,1% faţă de acelaşi trimestru din 2012. Însă, atrag atenţia analiştii Raiffeisen Bank, în ultimele trei luni ale anului economia a avut un parcurs mai slab, pe fondul încetinirii creşterii exporturilor şi a cererii interne anemice. Economia ar putea frâna creşterea în 2014 "Suntem dependenţi de exporturi, iar piaţa este dominată de importuri, fapt demonstrat de balanţa schimburilor comerciale. În plus, doar doi din exportatorii de top au capital românesc", a subliniat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Astăzi, la ora 10.00, Institutul Naţional de Statistică va prezenta datele referitoare la evoluţia economiei în 2013.

JURNALUL NATIONAL

"Băsescu nu a fost securist" ediţia a patra. Zău?

Organele băsiste primiseră de cu seară "ştirea" că "o să vină adeverinţa". Era ca o mare uşurare pentru propagandişti să-l absolve pe Băsescu Traian de ceea ce ştia tot satul, dar nu recunoştea bărbatul. Adică, o colaborare cu Securitatea. Cât de mare, cât de lungă, cât de adâncă a fost relaţia dintre tânărul elev al Şcolii de Marină din Constanţa, devenit apoi ofiţer de punte, comandant de navă, agent (naval) la Anvers, şef al Inspectoratului de Navigaţie Civilă, cu instituţia "ochilor albaştri", a rămas mereu un subiect de interes. De când se agită CNSAS să dea note de bună purtare lui Băsescu, au fost emise câteva adeverinţe de necolaborare. Cea mai recentă, este a patra la număr. Deja, nu mai este o ştire că Băsescu "nu a colaborat". Este ca în bancul cu ciobanul care dă alarma cu repetiţie că vine lupul. După ce sătenii i-au sărit în ajutor degeaba, atunci când chiar a venit animalul fioros, n-a mai ieşit nimeni să-l ajute pe cioban.

Ponta, despre criza din USL: "Seminţele dezbinării sădite de Băsescu în mintea unora dau roade"

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, la Antena3, că va face tot ce ţine de el şi de PSD pentru ca USL să continue. "Categoric îmi doresc continuarea guvernării în formula USL. Voi face toate eforturile care ţin de mine şi de PSD ca să mergem înainte cu USL pentru că aşa le-am promis românilor", a spus Ponta. Premierul i-a asigurat pe liberali că miniştrii PNL rămân cu portofoliile lor şi că Iohannis va fi ministru de Interne şi vicepremier. "Nu se pune problema să negociem ceva. Rămâne doar să încercăm să facem acele ajustări care să asigure că în 2014 Guvernul va funcţiona bine. Vreau să fim toţi la guvernare. Dar nu dimineaţa la guvernare şi seara în opoziţie. Cred că seminţele dezbinării pe care Traian Băsescu le-a sădit în mintea unora pe care îi văd foarte activi în ultimele zile dau roade", a continuat premierul.

Băsescu a deschis larg uşa speculaţiilor valutare. După atacul preşedintelui la adresa BNR şi FMI, moneda naţională a derapat. În folosul cui?

Atacul fără precedent al preşedintelui Traian Băsescu la adresa BNR şi Fondului Monetar Internaţional a afectat cursul monedei naţionale care în ultimele două zile s-a depreciat. În seara de 11 februarie, Traian Băsescu lansa un atac fară precedent la adresa BNR pe care o acuza, fără nici o dovadă că se lasă controlată de un guvern corupt. Nemulţumirea lui Băsescu e provocată de anunţul Guvernului că împreună cu BNR au lucrat la un proiect de act normativ, agreat şi de FMI, prin care românii cu venituri mai mici de 1.610 lei vor putea opta pentru reducerea la jumătate a ratelor pe care le au la bancă timp de doi ani. Şeful misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter, a fost criticată de Băsescu pentru că are experienţă mică şi "a greşit acceptând această soluţie inovativă". Totul a culminat când şeful statului a spus că nu semnează acordul cu FMI şi va chema românii "să se apere în stradă".

Agricultorii, scutiţi de la plata a 1,2 milioane de euro

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, vrea ca producătorii agricoli ale căror exploataţii au fost afectate anul trecut de ploi, grindină sau inundaţii să fie scutiţi de la plata impozitului pe norma de venit. "Pierderile înregistrate anul trecut de producătorii agricoli din cauza ploilor abundente, inundaţiilor sau grindinei au fost estimate la circa 243 de milioane de lei, pe o suprafaţă de 75.941 de hectare, iar impozitul aferent suprafeţelor calamitate se ridică la peste 5,22 milioane de lei (1,16 milioane de euro). Deşi au suferit pierderi economice importante, producătorii agricoli au fost nevoiţi să declare şi să plătească impozitul calculat pe baza normelor de venit sau în condiţiile impunerii reale", a declarat Daniel Constantin.

NATIONAL

Promovari cu iz penal la sefia Internelor!

Dosarul angajarilor ilegale de la MAI nu s-a incheiat odata cu condamnarea la inchisoare a sapte importanti sefi de structuri, in frunte cu fostul sef al Jandarmeriei Romane. Institutia a fost folosita drept usa de serviciu pentru revenirea in sistem a numerosi chestori care parasisera Politia Romana si alte structuri si nu mai aveau cum sa se intoarca legal la vechile locuri de munca. Procurorii au deschis un nou front de lucru, verificand posibilele implicatii penale ale reangajarii de forma la Jandarmerie, pentru scurte perioade de timp, a "pilosilor" care apoi au fost promovati de urgenta in functii cheie de conducere ale Ministerului de Interne. Un exemplu, chestorul Sorin Oprea care s-a pensionat din Politie si, dupa doar patru luni, a fost incadrat la Jandarmerie. Aici a stat doar o luna, dupa care "sforarii" din MAI l-au mutat inapoi in Politie, unde nu se mai putea intoarce direct, legal vorbind. A fost chiar promovat pe o functie de inspector sef, dupa care a fost avansat in structura centrala a ministerului, ajungand acum sef al ANA si fiind impins de la spate pana la pozitia de ditamai consilierul personal al premierului Victor Ponta.

Dinu Patriciu si-a mutat procesele pe propria "mosie" de la Buftea!

Refugiat la Londra, miliardarul "falit" reuseste, de sub fusta amantei, sa continue actiunile marca "Dinu Patriciu". Desi pretinde ca nu mai are niciun ban, fostul mogul reuseste sa mai traiasca din faima spagilor date pentru a influenta independenta Justitie romana. Daca reprezentantii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii reusesc sa se intruneasca in regim de urgenta pentru a condamna vina capitala a presedintelui Romaniei, vina de a nu se fi adresat indeajuns de reverentios minoritatii rome, cand e vorba de un simplu cetatean, acest CNCD nu reuseste sa dea un verdict intr-un caz clar de hartuire sexuala, finalizat cu pierderea locului de munca al asistentei lui Dinu Patriciu.

PUTEREA

Baronul mehedinţean Duicu o vrea pe Doina Borugă şefă la CNAS

Prin plecarea lui Buşoi de la şefia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), locul va rămâne vacant la conducerea acestei instituţii cu un buget de miliarde de euro. Conform algoritmului USL, postul aparţine liberalilor. În acest context, jupânul severinean Adrian Duicu vrea să o plaseze în funcţia de preşedinte al CNAS pe Doina Borugă, actualul manager al Spitalului Judeţean Mehedinţi, din Drobeta-Turnu Severin. Din cauza problemelor foarte mari pe care le are cu Parchetul, baronul Adrian Duicu are nevoie ca de aer să-şi arate muşchii atât în PSD, cât şi în întreg judeţul Mehedinţi. Doamna Borugă este cunoscută în Mehedinţi drept marioneta perfectă în mâna păpuşarilor politici şi o coruptă sadea încă de pe vremea când a fost director executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mehedinţi.

EXCLUSIV: TAROM are doi noi administratori: un apropiat al lui Puiu Popoviciu şi un membru din board-ul CFR SA şi Transelectrica

Compania naţională de transport aerian TAROM are doi noi membri în Consiliul de Administraţie (CA). Este vorba de Constantin Sebeşanu şi Ovidiu Artopolescu. Aceştia au fost numiţi în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, care a avut loc luna trecută. Board-ul companiei de stat are astfel acum şapte administratori: Dante Stein (preşedinte), Manuel Donescu, Răzvan Filipescu, Bogdan Ionuţ Speteanu, Florin Luca, Constantin Sebeşanu şi Ovidiu-Petrişor Artopolescu. Ovidiu Artopolescu este membru al Consiliului de Supraveghere al transportatorului naţional de electricitate Transelectrica şi totodată membru în Consiliul de Administraţie al CFR SA. Constantin ("Tinu") Sebeşanu deţine master franchise-ul pentru Hard Rock Cafe. Acesta a coordonat activitatea din domeniul hotelier a grupului de firme deţinute de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cu care a lucrat încă din 2001, participând la lansarea pe piaţă a hotelului Howard Johnson.

ROMANIA LIBERA

Bitcoin, himera din ciber-spaţiu, o schemă Ponzi

Un atac cibernetic masiv de origine necunoscută a silit trei platforme on-line care stocau bitcoin, moneda virtuală, să stopeze schimburile contra monezilor tradiţionale şi retragerile de bitcoin până la determinarea reală a tranzacţiilor. Bitcoin rămâne o monedă suspectată că este folosită de site-uri internet deţinute de grupuri criminale în scopul plăţilor ilicite pentru droguri, arme şi spălare de bani. Atacul din această săptămână nu este primul şi experţii arată că bit­coin este încă un protocol experimental aflat la început. Şi demonstrează că moneda bitcoin, care există numai în spaţiul cibernetic şi funcţionează pe un cod scris de un programator necunoscut sau de un grup de programatori, este la fel de vulnerabilă la astfel de agresiuni pe internet ca orice altă ţintă. Valoarea bitcoin scade din cau­za perturbaţiilor şi expune riscuri mai crescute pentru cei care deţin şi negociază acest instrument financiar virtual în raport cu dolarul şi alte monede tradiţionale.

Păstraţi-l pe Johannis! Scăpaţi de Antonescu! - de Cristian Campeanu

Domnul primar al Sibiului are multe de demonstrat pe scena naţională, pentru că până acum nu a făcut-o. Dar, dacă PNL doreşte sincer să redevină credibil în ţară şi în Occident, domnul Johannis ar trebui să înceapă să formuleze puncte de vedere asupra problemelor de interes naţional, nu numai local sau regional, iar domnul Antonescu ar trebui să se gândească foarte serios nu la candidatura la prezidenţiale, ci la retragerea din fruntea partidului. În condiţiile în care valul socialist este pe cale să înghită România, partidele de dreapta ar trebui, cel puţin din instinct, să înceapă să discute serios. Fiecare are ceva de adus. Dar, dacă PNL vrea să îşi recâştige rolul de lider al dreptei pe care l-a pierdut o dată cu ascensiunea lui Traian Băsescu, soluţia nu este Crin Antonescu, veşnicul anti-Băsescu, dar ar putea fi Johannis. Deci, păstraţi-l pe Johannis şi scăpaţi de Antonescu!

ZIARUL FINANCIAR

Nu vă supăraţi, ştiţi cumva cine mai este astăzi ministrul finanţelor în România?

De două săptămâni, oamenii politici care conduc ţara sunt în fierbere. Din motive care nu s-au lămurit până acum, o parte dintre miniştrii care deţin portofo­lii-cheie în guvern, Finanţele şi Economia, a trebuit să plece. Problema e că mişcarea nu s-a făcut într-o zi astfel încât să se asigure continuitate administrativă, ci de aproape două săptămâni nu se ştie practic cine este ministrul finanţelor sau cine este ministrul economiei. Nu că anterior miniştrii Daniel Chiţoiu, de la Finanţe, sau Andrei Gerea, de la Economie, ar fi fost figuri publice proeminente sau că ar fi reuşit prin proiectele şi obiectivele lor să atragă atenţia şi să imprime un nou curs finanţelor şi economiei româneşti. Nu. În anonimitate au condus ministerele, în anonimitate au fost schimbaţi din funcţie. Aşa că întrebarea din titlu era valabilă şi când era ministru domnul Chiţoiu, a cărui singură apariţie în presă a fost la începutul mandatului, când a explicat în cadrul unei întâlniri informale cu ziariştii de pe finanţe cât va încasa statul din noul pachet de taxe introdus în 2013 pentru companiile care exploatea­ză resurse naturale, în agricultură şi microîntreprinderi.

Ponta îşi umflă guvernul ca să facă loc tuturor: Patru vicepremieri şi încă 4 miniştri plini, o variantă care aruncă USL în haos

În mod neaşteptat, premierul Victor Ponta, care anunţase că îl acceptă fără obiecţii pe Klaus Iohannis ca vicepremier, a ridica miza şi a anunţat că vrea ca guvernul său să aibă patru vicepremieri şi nu trei, ca în prezent. Postul de vicepremier nou creat ar urma să revină PC, un partid care a ajuns la guvernare pe locurile destinate PNL (în cadrul USL) dar care marţi a încheiat o înţelegere electorală cu PSD şi UNPR numită USD (Uniunea Social-Democrată). Cele trei partide (PSD, UNPR şi PC) vor candida la alegerile europarlamentare sub sigla "USD", foarte puţin diferită de "USL", iar liberalii cu acronimul lor, PNL. Ponta vrea să le dea acum celor din PC şi o poziţie de vicepremier, ceea ce ştirbeşte din autoritatea PNL. Mai mult, PSD vrea să ridice la rang de miniştri "plini" pe actualii miniştri delegaţi de la buget (Liviu Voinea, înscris luni în PSD), energie (Constantin Niţă, PSD), păduri (Lucia Varga, PNL) şi IMM-uri (Maria Grapini, PC).

Harvard îşi vinde pădurile din România

Universitatea Harvard, unul dintre cei mai mari proprietari privaţi de păduri din România, a început să vândă din proprietăţile pe care le deţine. Procesul are loc într-o perioadă delicată pentru universitate, în condiţiile în care un reprezentant român al şcolii a fost arestat, fiind acuzat pentru luare de mită şi spălare de bani, după ce ar fi umflat în mod artificial preţurile la care Harvard făcea achiziţiile. "Tranzacţia (de vânzare - n.red.) face parte dintr-un proces care a început în noiembrie 2013, înainte de informaţiile recente din presă. Această tranzacţie nu afectează angajamentul nostru faţă de România, dar din cau­za negocierilor care sunt în derulare, nu suntem în măsură să oferim mai multe informaţii", a răspuns pe mail la întrebările ZF Kevin Galvin, senior director la Harvard Public Affairs & Communications. El nu a precizat câte hectare de pădure deţine în prezent în România. În 2010, americanii aveau 35.000 de hectare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb