REVISTA PRESEI 14.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 14 aprilie 2017

REVISTA PRESEI 14.04.2017

ADEVARUL

Sebastian Ghiţă a fost reţinut la Belgrad

Sebastian Ghita a fost capturat noaptea trecută la Belgrad. Fostul parlamentar era dat în urmărire generală după ce pe 21 decembrie 2016 a dispărut. La jumătatea lunii martie a.c. a apărut informaţia că acesta s-ar ascunde în Serbia. La momentul respectiv, informaţiile au fost negate inclusiv de premierul Sorin Grindeanu. "În urma activităţilor investigative complexe şi a informaţiilor furnizate de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, in cursul acestei nopţi, in Belgrad, a fost localizat şi reţinut, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian", anunţă IGPR, care precizează că "în momentul depistarii, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezintă însemnele unui stat din U.E"

Coreea de Nord pare să se pregătească pentru un nou test nuclear

Nord-coreenii se pregătesc să marcheze sâmbătă 105 ani de la naşterea fondatorului statului, Kim Ir-sen, iar unii specialişti nu exclud ca Phenianul să folosească acest pretext pentru efectuarea celui de-al şaselea test nuclear. Asta cu atât mai mult cu cât media de stat a transmis joi că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a supravegheat manevre militare ale forţelor sale speciale, informaţia fiind difuzată într-un moment în care creşte tensiunea între regimul comunist şi Washington pe subiectul nuclear, relevă AFP.

O armată de 35.000 de consilieri fiscali pentru a controla votul românilor

Liderii PSD au fost de la început conştienţi că majorările uriaşe ale salariilor promise în campanie şi incluse în legea salarizării unitare nu pot fi susţinute de economia României. Dar a existat un plan secret care iese acum la iveală. Este vorba despre schimbarea sistemului de impozitare, dublată de crearea unei armate de funcţionari guvernamentali care va intra în casa şi va controla viaţa fiecărui cetăţean. Vor verifica. Vor şti totul. Vor decide care va fi nivelul impozitelor şi cel al deducerilor. Practic, viaţa tuturor va fi supravegheată direct de aceşti consilieri. Rezultatul? Nu poate fi decât unul, într-o ţară ca România. Controlul asupra votului. Sunt milioane de gospodării de subzistenţă. Depinde de consilierul fiscal modul în care calculează impozitul. Astfel vei fi mai grijuliu cu votul tău. Şi aşa lucrurile se leagă. Este sistemul perfect prin care cei de la putere nu vor mai pierde niciodată alegerile.

Armata americană a lansat "mama tuturor bombelor" în Afganistan

Patru oficiali ai armatei americane au dezvăluit că Washingtonul a lansat o bombă uriaşă în Afganistan. Potrivit primelor informaţii, bomba poreclită MOAB a fost lansată în jurul orei locale 19.00 (17.30 ora României), fiind vorba de cea mai mare bombă non-nucleară lansată vreodată de Statele Unite, transmite CNN. Potrivit surselor militare, cea mai mare bombă non-nucleară a avut drept ţintă o serie de tuneluri ale jihadiştilor Statului Islamic din provincia Nangahar. Armata americană evaluează în acest moment daunele provocate de MOAB, bomba care a fost lansată de o aerovană MC-130, care aparţine Comenziii de Operaţiuni Speciale. Este pentru prima dată când o asemenea bombă este utilizată pe câmpul de luptă, muniţia fiind dezvoltată în timpul războiului din Irak.

Presa sub "embargou"

Inspecţia Judiciară, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, vrea să pună botniţă presei. Ziariştii sunt pe cale să nu mai poată obţină nicio informaţie din dosare în cursul urmăririi penale dacă pronunerea va fi aprobată de plenul CSM. Analiştii spun că interesul public ar trebui să primeze. Sub pretextul că unele Parchete nu ar fi respectat legea şi caracterul nepublic al anchetelor, inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare vor să interzică jurnaliştilor accesul la informaţii din dosare în cursul urmăririi penale. Singura comunicare permisă Parchetelor va consta în emiterea unor comunicate seci, care să nu conţină numele celor puşi sub acuzare şi în care să fie descrisă pe scurt fapta şi încadrarea juridică a acesteia. Propunerea urmează să fie prezentată plenului CSM, care va lua o decizie în acest sens.

Gabriel Oprea, despre noaptea alegerilor din 2009: Anunţasem cu câteva zile înainte că dau o petrecere la mine acasă

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a intrat joi seara în direct la Antena 3 pentru a vorbi despre turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009, după ce jurnalistul Dan Andronic a scris că în acea noaptea a fost acasă la Oprea, unde erau prezenţi Maior, Coldea şi Kovesi, care unelteau în favoarea lui Băsescu. Gabriel Oprea a susţinut că a fost o "simplă masă", însă după intervenţia sa telefonică, Andronic a venit cu noi detalii: "Am ajuns la el in jurul orei 22.00. Gabriel Oprea nu m-a invitat niciodată la ziua lui Nicolae Onţanu, pe care nu-l prea cunoşteam. M-a chemat la el acasă. Nu este cam ciudat să fie sărbătorit Onţanu la Oprea acasă... N-am stat la nici o masă.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank, acuzată că se grăbeşte să-si execute silit clienţii cu credite Prima Casă, pentru a nu pierde garanţia statului

Raiffeisen Bank a fost dată in judecată de un client căruia i-a acordat un credit pentru locuinţă garantat de stat prin programul Prima Casă, pentru că s-a grăbit sa-l execute silit, deşi era in urma cu mai puţin de doua rate la plata împrumutului. Clientul s-a plâns ca banca nu l-a avertizat cu privire la iniţierea procedurii de executare silită si nici nu a încercat să rezolve problema pe cale amiabilă, grăbindu-se sa-l execute silit si să primească garanţia de la stat.

COTIDIANUL

Copiloţii premierului şi impozitarea heirupistă -

În timp ce miniştrii Guvernului Grindeanu se chinuiau (şi mai mult se bâlbâiau sau se contraziceau, decât explicau coerent) să arate cum NU se vor naţionaliza pensiile PUBLICE administrate privat (aşa-numitul Pilon II al sistemului de pensii), şi în timp ce aceiaşi miniştri nu reuşeau să explice cum sistemul de globalizare a veniturilor salariale în vederea impozitării NU va creşte povara fiscală pe familie/gospodărie, ci o va reduce, şi NU va afecta clasa de mijloc, ci o va ajuta, şi NU va determina evaziune fiscală, ci o va reduce în mod consistent, crescând gradul de conformare voluntară, ieri, în linişte, la adăpost de luminile reflectoarelor, aşa cum îi place, Manole organiza şi prezida prima şedinţa a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macro-Prudenţială şi inter-galactică.

O companie pe banii bucureştenilor - Firea SA

După ce a anunţat concursul "Cel mai frumos balcon şi cea mai frumoasă faţadă de bloc", primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a gândit să definitiveze crearea companiei‑mamut pe banii locuitorilor Bucureştilor, aşa că miercuri Consiliul General a aprobat înfiinţarea a 10 companii pe acţiuni. Acordul de principiu al consilierilor pentru societăţi a fost dat încă de la finele lunii februarie, acum votând apariţia de facto a acestora, acţionarii, capitalul şi actul constitutiv. Degeaba s-a zbătut opoziţia să stea în calea fericirii primarului general. Cele 10 noi SA-uri pe care le va conduce primarul Capitalei se vor ocupa de cele mai diverse activităţi: de la arhitectură la paza şi securitatea nu se ştie cui şi de producerea, distribuţia şi transportul energiei electrice până la la eco-igenizare şi sport pentru toţi.

CURIERUL NATIONAL

Cum a risipit ANT banii publici

Raportul de audit al performanţei fondurilor alocate prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Turism pentru dezvoltarea şi promovarea turistică a României pentru perioada 2013-2015 a scos la iveală o serie de nereguli, precum achiziţia mobilierului necesar expoziţiilor din străinătate la preţuri de la 2 până la 8 ori mai mari decât cele reale, dar şi închirierea acestora la preţuri de peste 5 ori mai mari decât s-ar fi plătit pentru produsele noi. În alte situaţii, produsele cumpărate de ANT de la acelaşi prestator, dar pentru diferite expoziţii în străinătate, aveau preţuri de 2 până la 8 ori mai mari. Curtea de Conturi a cerut extinderea verificărilor asupra contractelor de servicii de promovare a brandului turistic naţional.

Bavarezii, record istoric al vânzărilor în martie şi în primul trimestru

Vânzările BMW Group au înregistrat cea mai bună lună martie din istorie, cu un volum al vânzărilor ce a totalizat 254.862 de automobile, o creştere de 5,9% faţă de anul anterior. De asemenea, a fost înregistrat un record şi pentru vânzările din primul trimestru ale celor trei mărci premium ale BMW Group - BMW, MINI şi Rolls-Royce -, care au crescut cu 5,3%, la un total de 587.237 de automobile livrate clienţilor de la începutul anului.

Piaţa de jocuri şi jucării a atins 160 mil. euro

În prezent, piaţa de jocuri şi jucării din România este evaluată la aproximativ 160 de milioane de euro, fără să fie luate în calcul cifrele generate de jocurile pe calculator sau console, se arată într-o analiză realizată de BestKids. Cele mai multe jucării sunt cumpărate de Crăciun, apoi de Paşte şi de 1 iunie. 70 la sută dintre jucării sunt cumpărate online de femei. Categoria de vârstă care predomină este a tinerilor părinţi, între 25 şi 34 de ani (56%), iar cele mai multe achiziţii sunt în Capitală.

Legile viitoare nu vor mai avea norme de aplicare

Actualul guvern şi-a propus ca, în viitor, pentru legile ce urmează să fie adoptate să nu se mai emită norme de aplicare. "Ultima măsură, dar nu cea din urmă, prezentată în programul economic de guvernare este aceea că vom elimina normele din legile ce urmează a fi adoptate pentru că «ce nu poţi explica în lege, nu poţi explica nici în norme». Acest lucru va duce la o claritate mai mare a legislaţiei, dar şi o simplificare a acesteia", se arată în programul de guvernare. Potrivit Ministerului Justiţiei, în perioada 2000 - 2014 au fost adoptate 30.621 de acte normative, respectiv 6.210 legi, 2.332 Ordonanţe de Urgenţă ale Guvernului, 827 Ordonanţe ale Guvernului şi 21.252 Hotărâri ale Guvernului.

EVENIMENTUL ZILEI

Carmen Dan despre prinderea lui Ghiţă. Ministrul de Interne nu ştie de cât timp era în Serbia

Declaraţii Carmen Dan, ministru de Interne: "A fost localizat azi noapte şi este în sediul poliţiei din Belgrad. Nu sunt poliţişti români în Serbia. Probabil că îi va fi făcut dosar penal pentru că s-a legitimat cu acte de Slovenia. Poliţiştii au colaborat cu autorităţile străine. Pot să vă confirm că a fost legitimat în cursul nopţii de poliţiştii din Serbia, pe baza informaţiilor primite de la poliţiştii români. Era însoţit de fratele său. Nu ştiu de cât timp era Ghiţă în Serbia, asta ştie procurorul"

Rareş Bogdan DEMASCĂ o schemă fiscală DEZASTRUOASĂ!

"Planul PSD are 4 flancuri. 1: betonarea CCR 2: Dezincriminarea unor fapte şi graţieri pentru corupţie 3. Dragnea, susţinător al luptei pentru corupţie, delimitat de tâlharii juridici. 4: Banii. PSD promite în campanie Elveţia din Carpaţi, Olguţa vine cu dublări de salarii. Ştiu că nu au de unde, dar droghează publicul. România se va împrumuta infernal şi va veni momentul când Comisia Europeană va anunţa că intrăm în procedură e infringement pe deficit excesiv. Cu ameninţări că vom pierde bani europeni, sub presiune externă, Guvernul va anunţa: Noi am vrut să mărim, dar nu ne dau voie străinii!", scria Rareş Bogdan, pe 5 aprilie, pe Facebook. Luni Guvernul s-a împrumutat cu nu mai puţin de 1,75 miliarde euro de pe pieţele internaţionale. Sigur că au făcut asta mascat, prin emiterea de obligaţiuni cu termen la 10 ani pentru 1 miliard, adică în 2027 şi respectiv 0,75 în 2034.

JURNALUL NATIONAL

Traian cu sângele, "looserul" Geoană cu regretele

Scandalul presupusei fraudări a alegerilor prezidenţiale din 2009 a luat amploare după dezvăluirile făcute de consul­tantul politic Dan Andronic. Protagoniştii acelui moment, Mircea Geoană şi Traian Băsescu, au reacţionat virulent după ce patronul EvZ a scris că deznodământul scrutinului din 2009 a fost influenţat decisiv de o "veritabilă celulă de criză" formată din George Maior, Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi Gabriel Oprea.

Reacţia NN Pensii: Măsurile luate de ASF nu afectează situaţia fondului de pensii administrat de NN

Măsurile anunţate joi de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nu afectează în niciun fel situaţia fondului de pensii administrat de NN şi economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanţi la acesta, afirmă NN Pensii, într-un comunicat remis AGERPRES. Potrivit sursei citate, Consiliul de administraţie al NN Pensii a avut joi o întâlnire cu reprezentanţii ASF, ulterior căreia a luat la cunoştinţă din media despre măsurile stabilite de autoritate în legătură cu mesajul de informare transmis de companie în data de 11 aprilie 2017 către clienţii care au declarat adresa de e-mail.

Încredinţarea directă şi lotizarea, vedetele licitaţiilor publice

Anul trecut au fost încheiate 68.010 de contracte de achiziţie publică, la 13.916 proceduri de achiziţie lansate, cu o valoare de aproape 42 de miliarde de lei, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice. Deşi au scăzut ca număr comparativ cu anii precedenţi, contractele atribuite prin negociere directă au continuat să aibă o valoare mare, ele depăşind 1,8 miliarde de lei. Mai mult, numărul celor atribuite prin negociere directă în baza unei singure oferte a fost de 6.712. Sectorul farmaceutic şi al echipamentelor medicale este liderul detaşat al contractelor atribuite în baza unei singure oferte. Nu mai puţin de 3.646 de astfel de contracte au fost atribuite anul trecut.

NATIONAL

Trump merge pe "Proiectul Grindeanu"!

Iată ca încep să se separe apele nu doar in politica românească, dar chiar si in sânul principalului partid de guvernământ. Mai ales după ce, cum a explodat in ultimele zile vestea prin sistem, reprezentanţii Administraţiei Trump par să se fi decis pe cine merg pe termen lung. Iar cea mai bună dovadă că de peste Ocean s-a dat OK-ul pentru "Proiectul Grindeanu" este echipa de consilieri mai mult sau mai puţin oficiali, cu puternice legături atât in sistem, cât si pe plan extern, care s-au strâns in ultima vreme in jurul premierului. Cel care, la rândul sau, este decis să joace strict cartea americană, asta in timp ce Liviu Dragnea s-ar fi arătat mult mai evaziv in semnalele transmise noii Administraţii Trump.

Păi ce-ai făcut, mai "NeNe" Negriţoiu?

După cum "National" dezvăluia in exclusivitate cu doar câteva ore înainte, războiul surd purtat intre Liviu Dragnea si Mişu Negriţoiu a răbufnit. Iar cel care a făcut prima mutare a fost chiar preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiara, care, având probabil informaţii că urmează să fie "decapitat", postul sau fiind "arvunit" de o ruda apropiata a liderului pesedist, a muscat "momeala" si a intrat la rupere. Aşa că, fapt fără precedent, colosul NN Pensii a trimis milioane de emailuri panicarde tuturor clienţilor săi, anunţând "naţionalizarea" pensiilor private! Înainte de trecerea in fruntea ASF, Mişu Negriţoiu a condus o bună perioadă de vreme ING România, inclusiv structura de pensii private care tocmai ce s-a transformat, anul trecut, in NN Pensii.

PUTEREA

Băsescu RUPE TĂCEREA. Ce s-a întâmplat la alegerile din 2009

Alegerile prezidenţiale din 2009 au devenit scandalul momentului. Acum a venit rândul lui Traian Băsescu să iasă la rampă. Actualul senator a făcut acuzaţii extrem de grave în direct la România TV. "Putem spune că PSD, PNL şi PC au furat cam 2% din voturi pentru Geoană. Alegerile au fost fraudate în favoarea lui Geoană. Deci hoţul strigă hoţii. În secţiile de votare a fost un singur reprezentant al meu, al PDL, restul de cinci au fost ai coaliţiei. Dacă este ceva de anchetat cu privire la câştigătorul alegerilor, mai avem o singură soluţie. Să scoatem din arhive toate voturile şi să le renumărăm. Vă dau în scris că un milion de voturi ale mele s-au dus la Geoană. CCR nu s-a mai complicat şi a validat rezultatul alegerilor.", a dezvăluit Băsescu.

COLDEA e colaborator la Academia Naţională de Informaţii

Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI, a fost trecut în rezervă după dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă, însă el nu stă degeaba, dimpotrivă, colaborează în prezent cu Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", în diferite programe de pregătire. "Domnul general locotenent Florian Coldea este cadru militar în rezervă al Serviciului Român de Informaţii. În prezent, acesta colaborează, în temeiul prevederilor legale, cu Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", în diferite programe de pregătire/instruire", au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Biroului de Presă al SRI. Pe 17 ianuarie, SRI anunţa că Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă, decizia fiind luată chiar dacă verificările demarate în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă au arătat că nu a încălcat legea, SRI propunând repunerea în funcţie.

ROMANIA LIBERA

Ce perspective are ancheta lui Dragnea privind alegerile din 2009

Condamnat pentru fraudarea referendumului din 2012, preşedintele PSD Liviu Dragnea vrea să conducă o comisie de anchetă parlamentară privind corectitudinea alegerilor din 2009. Liviu Dragnea a anunţat că vor fi chemate toate persoanele despre care sunt date că ar fi avut vreo implicare în alegerile preziden­ţiale din 2009. "Am vorbit cu colegii mei dacă pot să fiu preşedinte al acestei comisii. Vreau să chemăm la audieri toate persoanele despre care avem informaţii că au participat în legătură cu acele alegeri. Absolut toţi. Şi ministrul Baconschi (Externe), şi şeful STS, domnul Blaga (ministru de Interne), mai mulţi cetăţeni din România despre care noi aveam informaţii la vremea aia şi sunt sigur că în zilele următoare vor mai apărea informaţii", a anticipat şeful PSD şi al Camerei Deputaţilor.

Filmul dispariţiei lui Ghiţă din România

În 23 decembrie 2016, Sebastian Ghiţă dispărea de sub nasul poliţiştilor, într-o cursă demnă de filmele de acţiune. Fostul deputat era dat apoi, în consemn la frontieră, iar DNA emisese un mandat de aducere a mogulului, din moment ce nu se prezentase în faţa procurorilor a doua zi. Din declaraţiile de atunci ale şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, Ghiţă a scăpat de filajul poliţiştilor pe DN1, între Bucureşti şi Ploieşti, după ce a plecat de la o întâlnire a membrilor SRI. Atunci el fusese văzut ultima oară în România. Sebastian Ghiţă a avut mai multe opriri în drumul său, iar la un moment dat a virat cu maşina la stânga, a tăiat linia continuă, a trecut pe roşu şi a dispărut din faţa poliţiştilor pentru câteva minute. Cel mai probabil, el a schimbat maşina în care se afla în aceste momente, iar poliţiştii care trebuiau să-l urmărească, au mers pe urmele maşinii în care Ghiţă nu se mai afla.

ZIARUL FINANCIAR

Mai săraci, dar cu salarii mai mari: Funcţionarii din administraţia din România câştigă în medie cu 7% mai mult decât cei din Ungaria.

Un angajat din administraţia publică din România a încasat, în medie, un salariu net de 3.320 de lei net în luna ianuarie a acestui an, cu 7% mai mult decât un funcţionar public din Ungaria în aceeaşi lună. Situaţia este paradoxală în contextul în care nivelul de trai din Ungaria este mai bun decât cel din România. Valoarea PIB per capita în România a fost de 7.600 de euro anul trecut, cu o treime sub nivelul din Ungaria (11.200 de euro), potrivit datelor Eurostat. Statisticile mai arată că, în Ungaria, salariile din administraţia publică sunt cu 18% mai mari decât salariul mediu, pe când în România funcţionarii publici câştigă, în medie, cu 44% mai mult decât angajaţii plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie.

Ca să apere economia de speculatori, Erdogan cere turcilor să-şi ţină aurul în bancă

În lipsa sprijinului extern, Erdogan a apelat la turci pentru a stopa declinul lirei şi pentru a aduce resurse în sistemul financiar. El le-a cerut turcilor în noiembrie să vândă dolari şi să cumpere lire sau aur. De atunci, importurile de aur sunt în creştere. Importurile de aur au crescut de 17 ori, la 28,2 tone, în martie. Guvernul estimează că gospodăriile turceşti deţin rezerve de aur de cel puţin 2.200 de tone, în valoare de 100 de miliarde de dolari (13% din PIB). Pentru a accesa această resursă, guvernul a anunţat două noi instrumente de investiţii: obligaţiuni denominate în aur şi certificate de închiriere denominate în aur. Astfel, turcilor care îşi pun aurul la dispoziţia sistemului financiar li se promite o dobândă. Iar în loc să importe aur, banca centrală va cumpăra cu lire turceşti metal preţios din rezervele locale, având drept de preferinţă, potrivit presei turceşti.

Aurul atinge la Bucureşti maximul ultimelor 10 luni ca urmare a afirmaţiilor lui Trump despre dolar

Gramul de aur se tranzacţiona ieri la Bucureşti la 175 de lei, cel mai ridicat nivel din iulie 2016 încoace, pe fondul aprecierii cotaţiei pe plan extern ca urmare a intervenţiei verbale a preşedintelui american Donald Trump pentru un dolar mai slab, dar şi ca urmare a persistenţei tensiunilor politice pe plan global. Trump, preşedintele celei mai puternice economii la nivel mondial, a susţinut miercuri un discurs prin care a clarificat anumite aspecte importante pentru investitori. El a spus că ar prefera ca ratele de dobândă să rămână la un nivel scăzut, dar şi că dolarul american este prea puternic, ceea ce va pune în pericol creşterea economică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb