REVISTA PRESEI 14.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 14 iunie 2017

REVISTA PRESEI 14.06.2017

ADEVARUL

Ziua ghilotinei pentru Sorin Grindeanu: cade sau va fi un nou Radu Vasile?

Liviu Dragnea i-a cerut de două ori demisia lui Sorin Grindeanu în mai puţin de 24 de ore, însă acesta a refuzat. Comitetul Executiv al PSD îi va retrage miercuri sprijinul politic lui Grindeanu, însă chiar şi aşa premierul ar putea rămâne la Palatul Victoria. Grindeanu nu se va da dus cu una, cu două. Liderii PSD ştiu asta, tocmai de aceea au pregătit încă o măsură prin care să-l determine pe Grindeanu să-şi facă bagajul. Potrivit unor surse politice, toţi miniştrii PSD din Guvern îşi vor da demisia în semn de solidaritate cu Liviu Dragnea şi îl vor lăsa pe Grindeanu singur. Astfel, s-ar repeta istoria din 1999, când ţărăniştii i-au retras sprijinul politic lui Radu Vasile, dar acesta a refuzat să demisioneze şi s-a baricadat în biroul său de la Palatul Victoria.

Iohannis nu se amestecă

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, marţi, că şeful statului aşteaptă o decizie oficială cu privire la remanierea guvernamentală. "Sunt doar speculaţii, doar informaţii pe surse. În acest moment, noi, la nivel de Administraţie Prezidenţială, domnul preşedinte, aşteptăm să vedem ce se întâmplă din punct de vedere oficial, după aceea vom avea o reacţie. Este responsabilitatea partidului de guvernământ să facă o evaluare a miniştrilor", a comentat Dobrovolschi, întrebată despre criza din PSD.

Surse: Doar cinci miniştri PSD au trecut evaluarea lui Dragnea

Sevil Shhaideh (Dezvoltare), Lia Olguta Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură) şi Mircea Dobre (Turism) sunt singurii miniştri din Guvernul Grindeanu care au trecut evaluarea lui Liviu Dragnea, au declarat pentru "Adevărul" surse din PSD. Dragnea i-a cerut demisia lui Sorin Grindeanu, însă premierul l-a refuzat. Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu s-au întâlnit la sediul social-democraţilor din Băneasa, cu toate că liderul de la Palatul Victoria era aşteptat la Parlament. Dragnea i-a cerut încă o dată demisia liderului Guvernului. La ora 17.00, aceştia au plecat separat din sediul PSD din Băneasa.

Dosarul "Mineriadei din iunie 1990", trimis în instanţă

Dosarul Mineriadei a fost trimis, marţi, în judecată. Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul lider al minerilor, Miron Cozma vor fi judecaţi pentru infracţiuni contra umanităţii iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi riscă detenţia pe viaţă. Nu mai puţin de 413 volume are dosarul trimis instanţei. În cauză au fost audiate 2169 de persoane. De asemenea, în acest dosar au fost trimise în judecată şi alte persoane audiate şi puse sub inculpare, de-a lungul timpului. Dosarul va fi judecat la Curtea Supremă.

Qatarul, în ofensivă diplomatică în Europa

Pe fondul prelungirii crizei diplomatice dintre Qatar şi trei dintre vecinii săi din Golf, plus Egiptul, ministrul qatarez de Externe, şeicul Mohammad ben Abdel Rahman al-Thani, efectuează un turneu în capitalele europene pentru a explica poziţia ţării sale. Şeful diplomaţiei din Qatar, şeicul Mohammad ben Abdel Rahman al-Thani, a avut în ultimele zile întâlniri cu omologii săi din Germania, Franţa, Marea Britanie, asta după ce duminică se întâlnise la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov. La Paris, şeicul Mohammad ben Abdel Rahman al-Thani a respins din nou acuzaţiile că ţara sa ar sprijini terorismul aşa după cum susţin Arabia Saudită şi aliaţii săi.

Cazul Boureanu readuce în discuţie Statutul poliţistului

Poliţiştii din România spun că e nevoie de creionarea unui nou statut al poliţiştilor, care să stabilească, negru pe alb, şi care sunt limitele unei intervenţii atunci când aceştia au de a face cu persoane agresive în trafic sau pe stradă. Oamenii legii se mai plâng că actele normative nu sunt de partea lor şi că, dacă folosesc forţa, ajung să fie anchetaţi şi ulterior, daţi afară. Fostul parlamentar Cristian Boureanu, aflat în arest preventiv după ce a agresat un echipaj al Poliţiei Rutiere, a depus o plângere penală împotriva oamenilor legii, pe care îi acuză că au folosit forţa împotriva sa. Ceea ce, potrivit manualului, poliţiştii pot face, a explicat ieri directorul adjunct al Poliţiei Capitalei, Ştefan Marius Eugen.

Un poliţist român a scos la vânzare pe internet o bombă din Al Doilea Război Mondial

Un poliţist din Dolj a încercat să vândă pe internet o bombă din Al Doilea Război Mondial. Omul legii este acum cercetat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Marius Jipea este ajutor şef de post în comuna doljeană Coţofenii din Faţă, iar pe data de 31 mai a fost anunţat de un cetăţean că pe malul Jiului se află o bombă din al Doilea Război mondial. La faţa locului au sosit imediat pompierii care au ridicat bomba, însă poliţistul a apucat să facă câteva poze, iar la câteva zile le-a postat pe internet (pe Olx), specificând că are o bombă de vânzarea. Preţul a fost stabilit la 5.000 de lei, negociabil.

BANCHERUL

Topul băncilor cu cele mai mici dobânzi la cardurile de credit

Dobânda Anuala Efectivă (DAE) medie la cardurile de credit standard pentru persoanele fizice existente in oferta unui număr de 17 bănci româneşti este de 26% pe an, încă o data mai mare decât costul unui credit de consum, reiese dintr-o analiză realizata de Bancherul.ro. DAE, indicatorul care reflecta costul total al unui împrumut, diferă însă foarte mult de la o bancă la alta in ceea ce priveşte cardurile de credit. Astfel, cea mai mica DAE o găsim la cardul de credit emis de Libra Internet Bank, de 13,23%. Carduri de credit cu DAE pana in 20% exista in ofertele unui număr de patru bănci: Libra Internet Bank (13,23%), CEC Bank (15,24%), Alpha Bank (17,99%) si Veneto Banca (18,60%). La polul opus, in topul celor mai scumpe carduri de credit, cu DAE de peste 30%, se regăsesc un număr de cinci bănci: Credit Europe Bank (38,94%), Garanti Bank (34,40%), BCR (33,72%), Bancpost (32,16%) si Unicredit (31,94%).

COTIDIANUL

Cauzele dezumflării şi dihoniei din PSD - Cornel Nistorescu

Partidul lui Ion Iliescu pierde viteză după o victorie electorală importantă pentru că nu are lider. Are conducător, dar nu-i totuna. Liviu Dragnea s-a bătut pentru şefia partidului nu pentru că avea un ideal şi un proiect, ci pentru că a văzut în asta o soluţie pentru a scăpa de încurcături. Dragnea a vrut puterea în PSD fără a fi un om cu adevărat liber. Liviu Dragnea nu are anvergură intelectuală şi culturală şi nu poate fi un interlocutor, mai ales pe plan extern. Întîlnirea de ochii lumii de la masa lui Trump este emblematică pentru omul politic. Şi nu are nici o echipă în adevăratul sens al cuvîntului. PSD-ul nu are conexiuni solide nici la Washington, nici la Bruxelles. Ca să nu mai vorbim de Berlin şi Paris. PSD-ul se chinuie să nu mai fie urmaşul PCR, dar în tot comportamentul liderilor se simte o înţelegere de tip comunist a libertăţii, a justiţiei, a valorilor morale.

Fiscul scoate la vânzare apartamentele lui Negoiţă

Săptămâna neagră pentru edilul sectorului 3, Robert Negoiţă. Pentru o datorie la fisc de 51 de milioane de euro (233,5 milioane de lei) şi amânări prelungite, ANAF scoate la vânzare săptămâna viitoare zeci de apartamente, terenuri şi 700 de locuri de parcare care-i aparţin lui Negoiţă. Cele mai multe dintre bunuri sunt în Popeşti Leordeni, în apropierea Capitalei. Suma menţionată include dobânzi şi penalităţi, însă cea mai mare parte a datoriei iniţiale provine din neplata TVA la peste o mie de imobile construite şi vândute în perioada 2005-2009. ANAF vinde garsoniere cu preţuri între 85.800 şi 131.000 lei fără TVA, apartamente cu 2 camere, la 190.000 de lei, apartamente cu 3 camere, la 158.800 lei şi cu 4 camere, la 297.300 lei. Fiscul vinde 95 de locuri de parcare supraterane şi 546 de locuri de parcare subterane în Popeşti Leordeni şi Voluntari. Licitaţia va fi pe 21 iunie, la administraţia ANAF din strada Lucreţiu Pătrăşcanu.

Succesul trecut sub tăcere al administraţiei Trump

În ciuda acuzaţiilor privind politica protecţionistă care va ucide economia şi, mai cu seamă, a scandalurilor care blochează o bună parte din agenda administraţiei, economia americană merge bine sub Trump. Publicaţia The Hill arată că indicele S&P500, al 500 mari companii cotate la primele două burse din SUA, a crescut cu 12% faţă de ziua alegerilor prezidenţiale. Apoi, şomajul a ajuns la cea mai mică rată din ultimii 16 ani, iar creşterea economică este estimată pentru 2017 la 2,3%, faţă de 1,6% în 2016. După ce audierea în Congres a fostului şef al FBI James Comey, a eclipsat ceea ce Casa Albă a numit "săptămâna infrastructurii", preşedintele şi fiica sa, Ivanka, vor întreprinde un turneu în Midwest-ul american, pentru a încuraja crearea de locuri de muncă şi modelul german de ucenicie.

Petrom şi Romgaz vor fi taxate mai mult

Deputaţii au aprobat marţi un amendament la Legea pentru aprobarea OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementarii preţurilor la gaze care prevede un impozit mai mare pentru companiile care desfăşoară activităţi de extracţie şi comercializare a gazelor naturale. Astfel, pentru preţuri mai mari de 85 lei/MWh impozitul va fi de 80% pe veniturile suplimentare, iar pentru un preţ mai scăzut impozitul rămâne ca şi până acum, la 60%. Piaţa de extracţie de gaze naturale autohtonă este controlată în acest moment în mod covârşitor de două companii: OMV Petrom, controlată de austriecii de la OMV, dar şi unde statul român are în jur de 20%, şi de Romgaz, companie aflată în portofoliul Ministerului Energiei.

CURIERUL NATIONAL

Iliescu, Roman şi Măgureanu trimişi în judecată în dosarul Mineriadei din 1990

Parchetul General a finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 şi a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte Ion Iliescu Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu - fost şef al SRI şi a general (rez) Cristian Florescu, acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. Alături de aceştia sunt deferiţi justiţiei şi amiralul (rez.) Emil Dumitrescu, Ionescu Cazemir Benedict, Adrian Sîrbu, Miron Cozma, Drella Matei - fost lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Burşec Plăieş - fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul (rez.) Vasile Dobrinoiu - fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, colonelul (rez.) Peter Petre - fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne şi Alexandru Ghinescu, la data săvârşirii faptelor director al I.M.G.B.

Au crescut investiţiile în programe de CSR strategice, ce presupun eficientizarea resurselor

The Azores Sustainability & CSR Services a lansat studiul "Romania CSR Index 2017", în cadrul conferinţei "Best Practices in Romanian CSR", de săptămâna trecută. Principalele concluzii ale studiului arată că cele mai implicate companii în domeniul responsabilităţii sociale şi de mediu sunt cele din industriile: bere, bunuri de consum şi construcţii. La polul opus, cele mai puţin interesate industrii sunt cele din domeniile utilităţi, energie şi auto.

Transportul fluvial de mărfuri are cea mai mare creştere la nivel european în 2017 faţă de anul precedent

Un nou studiu derulat în rândul încărcătorilor industriali, transportatorilor şi distribuitorilor de mărfuri din 5 ţări europene evidenţiază percepţia lor cu privire la transportul feroviar. La nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană îşi propune o creştere cu 50% a transferului modal către cel feroviar şi pe apă până în 2050. Despre situaţia din cele 28 de state europene vorbeşte cel mai recent raport Eurostat, Indicatori pentru Energie, Transport şi Mediul Înconjurător din 2016, care oferă o evoluţie a principalelor mijloace de transport în perioada 2009-2014. Conform raportului, în 2014 procentele erau: rutier (74,9%), feroviar (18,4%) şi pe apă în interiorul continentului (6,7%)

Firmele cer amânarea obligaţiei de a face analiză de risc la securitate fizică

CNIPMMR susţine că agenţii economici sunt oricum obligaţi să asigure paza bunurilor şi a valorilor, conform Legii 333/2004. Întreprinzătorii mici şi mijlocii argumentează, de altfel, că Legea nr. 333/2003 nu prevede emiterea de norme metodologice privind "analiza de risc la securitate fizică" sau "măsuri de securitate". În situaţia în care Legea 301/2012 nu va fi abrogată, firmele înfiinţate după 2012 care nu îşi vor fi făcut analiza de risc la securitate fizică riscă amenzi de până la 20.000 de lei.

In ciuda sanctiunilor internationale, liderii nord-coreeni reusesc sa capteze in fiecare an miliarde de dolari

Corespondentului la Tokio al ziarului "Les Echos" i pare surprinzator faptul ca sume importante(miliarde de dolari) sunt captate anual de regimul de la Pyongyang adeseori pe cai legale, prin schimburi comerciale cu alte state. O investigatie efectuata de corespondentul de presa amintit a dus la depistarea mai multor surse de imbogatire a regimului de la Pyongpyang. Mai intai este comertul licit. Sanctiunile ONU, asa cum se stie, nu privesc decat unele produse care ar putea alimenta financiar sau tehnic programul balistic si nuclear. Pyongyangul poate insa sa exporte in mod legal zeci de alte marfuri, oriunde in lume. Se exporta minereu de fier, nisip sau pietris in China, principalul partener comercial al Coreei de Nord, produse chimice in Malaisia, ulei de soia, sau textile catre restul Asiei de sud-est.

CE Oltenia, profit de 260 mil. lei în primele 5 luni

Complexul Energetic Oltenia a înregistrat în primele cinci luni din an un profit de 260 milioane lei, de 13 ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când profitul era de numai 20 milioane lei. "Comparativ cu primele 5 luni ale anului 2016, în Sistemul Energetic Naţional a fost necesar mai mult cărbune în perioada similară a anului 2017. Astfel, la nivelul CE Oltenia s-a înregistrat o creştere a producţiei de cărbune cu 20% şi a cantităţii de energie produse cu 25%. În acelaşi timp, deciziile de management implementate au condus la scăderea costurilor de producţie cu aprox. 9% pentru un MWh şi cu aprox. 13% pentru tona de cărbune", au explicat reprezentanţii companiei.

EVENIMENTUL ZILEI

CUC ATACĂ FIREA. Acuzaţie GRAVĂ de la Ministerul Transporturilor

Atac la Gabriela Firea din partea Ministerului Transporturilor, condus de Razvan Cuc, care a transmis că susţine proiectul privind construirea unei pasarele pietonale în Parcul Herăstrău. Oficialii de la Transporturi susţin că au informat, încă din anul 2015, Primăria Capitalei că vor emite avizul de principiu pentru construirea pasarelei pietonale în zona podului de cale ferată din Parcul Herăstrău. Însă "Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti nu a transmis nici până astăzi, 13.06.2017, documentaţia tehnică în baza căreia Ministerul să emită acest document".

DNA, în centrul unui scandal imens. Probe falsificate în dosarul doctorului Astărăstoae, fostului şef al medicilor

Un adevărat şoc s-a petrecut luni în dosarul fostului rector al UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae. Acesta este judecat pentru mai multe infracţiuni de corupţie produse între 2009 şi 2011. Doi experţi care au întocmit o expertiză tehnică prin care susţin că mailurile folosite de probe în dosar de către procurori au fost măsluite. Judecătoarea Mihaela Bivol de la Tribunalul Suceava i-a audiat pe experţii care au întocmit Raportul de expertiză judiciară care demonstra că unele dintre cele mai importante probe în acuzare sunt trunchiate. A fost modificat conţinutul a zeci de e-mailuri. Este vorba, conform luju. ro, despre zeci de e-mailuri supuse expertizei de către experţii din dosar care au concluzionat că acestea "au suferit modificări şi nu reprezintă emailuri autentice".

Big Sister" Gabriela Firea împânzeşte Capitala cu mii de camere video

În jurul datei de 15 iulie, Primăria Capitalei va da în funcţiune noul centru pentru urmărirea traficului. (...) Şi, de asemenea, o nouă infrastructură de fibră optică pentru trafic. Vom avea şi un update, o schimbare a aplicaţiei de gestiune a traficului, care să corespundă nevoilor actuale pentru supraveghere video şi a infrastructurii hardware. Totodată, se va introduce o aplicaţie de urmărire a traficului pe baza identificării numerelor de înmatriculare a autovehiculelor care tranzitează Capitala", a anunţat, ieri, edilul Firea. Practic, în total, anul acesta, vom avea un număr de 213 intersecţii înrolate în sistem, din cele 434 existente. Nu este suficient, ne dorim ca toate intersecţiile să fie prinse în acel sistem de management al traficului", a precizat Firea.

Alegerile prezidenţiale au fost fraudate! Un fost şef SPP aruncă BOMBA

Fostul director al SPP, Dumitru Iliescu, a lansat afirmaţii foarte grave în faţa comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, susţinând că scrutinul a fost fraudat masiv. Operaţiunea ar fi fost condusă de fostul şef al SRI, George Maior, şi de fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea. Implicarea serviciilor secrete s-a produs "prin crearea unui portofoliu de persoane pe care le promovezi în funcţiile de conducere la nivelul formaţiunilor politice, impunerea unor lideri la nivel central ţi local şi de asemenea controlul asupra unor autorităţi publice. Adică această chestiune s-a derulat nu numai de formaţiunile politice, ci şi de autorităţile publice constituţionale, inclusiv Parlament, Guvern, membrii Guvernului, unii dintre ei propuşi sau numiţi la propunerea SRI.

JURNALUL NATIONAL

Daniel Constantin: Nu văd ce problemă are PSD cu propriul guvern

"Fac politică de peste 10 ani, dar nu am auzit o tâmpenie mai mare ca asta, ca un partid aflat la guvernare să îşi dea singur cu stângul în dreptul, să îşi bată joc de votul oamenilor şi să îşi sacrifice propriul guvern. Nu înţeleg ce i se reproşează lui Sorin Grindeanu, care sunt aceste erori majore şi întârzieri în aplicarea acestui prea-slăvit program de guvernare, piatra de temelie a domnului Dragnea. Nici măcar mult disputata modificare a Codurilor penale nu i se poate imputa. Este la Parlament. Legea salarizării - îmi amintesc că Liviu Dragnea şi Tăriceanu au stabilit că va trece prin Parlament, unde a ieşit scandal după amendamentele depuse. Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii - ştiu că este tot la Parlament. Deci nu văd care este problema PSD-ului cu propriul guvern şi cu Sorin Grindeanu în special", a precizat Constantin pe pagina de Facebook.

Noi sancţiuni pentru contravenţiile silvice

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Potrivit legii, constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei până la 20.000 lei administratorul/prestatorul de servicii silvice care încheie contracte de administrare/servicii silvice cu persoanele care dobândesc exclusiv dreptul de proprietate asupra masei lemnoase, fără a fi proprietare ale terenului pe care este amplasată aceasta. Contractele sunt nule de drept.

Tarifele de Roaming dispar de la 15 iunie

Românii care călătoresc în interiorul Uniunii Europene (UE) şi în ţările din Spaţiul Economic European vor plăti convorbirile, mesajele şi SMS-urile la tarife naţionale, începând cu data de 15 iunie, a anunţat, luni, ANCOM. "Începând cu data de 15 iunie 2017, minutele, SMS-urile şi datele consumate în roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) şi ţărilor din Spaţiul Economic European (SEE) se vor scădea din resursele naţionale incluse. După epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca în România, în afara propriei reţele, dar în limitele unei utilizări rezonabile. Se realizează astfel trecerea completă la 'Roam like at home', sistemul de tarifare european menit să protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming în ţările UE, dar şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein (SEE)", se arată într-un comunicat al ANCOM.

NATIONAL

Grindeanu s-a milogit la Klemm

La puţin timp după ce in "National" au apărut dezvăluirile despre vulnerabilităţile pe siguranţa naţională ale premierului României in dosarul "Puica" (poliţista-agent acoperit al DGPI atât de apropiata de premier), Sorin Grindeanu l-a contactat luni, in jurul orelor 23.00, pe ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm. Acesta s-a milogit de Klemm, care oricum mai sta doar câteva zile in fruntea ambasadei, ca să-l păstreze in funcţie. Textual, premierul s-ar fi plâns ca "lupta anticorupţie va fi înăbuşită de către cei doi preşedinţi penali ai Camerelor Parlamentului". In plus, Grindeanu vrea să-i dea o lovitura de şah mat lui Liviu Dragnea la şedinţa CEx, ieşind public că îşi va prezenta demisia doar dacă George Maior va fi numit in locul sau la Palatul Victoria.

Gdansk-Constanta, marele pariu american!

După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, americanii vor declanşa un adevărat "Plan Marshall" pentru Europa Centrala si de Est. Iar "marele pariu" al Administraţiei Trump se bazează pe construcţia autostrăzii Gdansk - Constanta, simbol al "eliberării" economice a mai multor ţări de sub influenta atotputernica de până acum a Germaniei si Franţei. Deci rolul României, ca si al Poloniei de altfel va fi unul decisiv in crearea unei noi axe care, odată înfiinţată, poate afecta serios supremaţia "binomului" germano-francez. Strategii economici ai preşedintelui american Donald Trump pregătesc o schimbare de macaz, urmând ca, de acum înainte, cel puţin doua treimi din marfa "Made in China" care ajungea in Europa prin Germania sau Olanda va fi preluată prin Portul Constanta!

PUTEREA

Lovitură în plin primită de Traian BĂSESCU

Şoc pentru Traian Băsescu. Magistraţii instanţei supreme au decis redeschiderea dosarului "Flora", în care fostul preşedinte este acuzat că a retrocedat ilegal un teren în perioada în care a îndeplinit funcţia de primar al Capitalei. Redeschiderea urmăririi penale în dosarul în care fostul preşedinte Traian Băsescu este acuzat că ar fi retrocedat, în 2003, când era primar al Capitalei, un teren de 40.000 de metri pătraţi în Dămăroaia, teren pe care fostul deputat Dumitru Puzdrea a ridicat complexul comercial Flora, a fost solicitată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Performanţă de Cartea Recordurilor pentru naţionala de HANDBAL feminin a României

Naţionala de handbal feminin a României s-a calificat marţi, la Stockerau, la turneul final al CM din 2017, după ce a învins reprezentativa Austriei, cu scorul de 33-24 (11-13) şi în manşa retur din baraj. Naţionala României participă pentru a 23-a oară consecutiv la CM, fiind singura din lume care a bifat toate ediţiile. Marcatoarele României au fost Neagu 8 goluri, Udriştoiu 5, Elisei Ardean 5, Perianu 5, Tomescu 3, Pintea 2, Ilie 2, Dincă 1, Laslo 1, Zamfirescu 1, iar pentru Austria s-au remarcat Kovacs 7 şi Frey 5 reuşite. La meciul de la Stockerau au asistat şi circa 200 de fani români, care au încurajat frenetic naţionala tricoloră şi au încheiat cântând "Şi-altă dată, şi-altă dată, o s-o facem şi mai şi mai lată" şi "România, România, România, ole, ole, ole".

ROMANIA LIBERA

Culisele bătăliei Dragnea-Grindeanu

Surse: Premierul i-a transmis şefului PSD că nu îşi dă demisia nici dacă Comitetul Executiv îi retrage sprijinul. Doar trei miniştri din actualul cabinet Grindeanu sunt pe placul lui Liviu Dragnea. Sorin Grindeanu i-ar fi transmis lui Liviu Dragnea că nu îşi va da demisia nici în cazul în care Comitetul Executiv îi va retrage sprijinul politic, au declarat surse din PSD, pentru Rl. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, la România TV, că Liviu Dragnea nu i-a cerut demisia premierului Grindeanu.

Theresa May: Negocierile privind Brexitul încep săptămâna viitoare, conform calendarului

Premierul britanic, Theresa May, a anunţat marţi seară, la Paris, în cursul unui briefing de presă alături de preşedintele francez, Emmanuel Macron, că va fi menţinut calendarul pentru Brexit, astfeă că negocierile vor începe săptămâna viitoare, informează AFP. "Calendarul pentru negocierile Brexit-ului este menţinut şi acestea vor începe săptămâna viitoare", a declarat şefa Executivului britanic, imediat după ce şeful statului francez îşi exprimase dorinţa ca aceste negocieri "să demareze cât mai curând posibil". La rândul său, preşedintele francez a precizat că Uniunea Europeană menţine deschisă posibilitatea rămânerii Marii Britanii în Blocul comunitar pe parcursul negocierilor pe tema Brexitului.

ZIARUL FINANCIAR

Cum au crescut salariile în ultimul an

Salariile angajaţilor români au crescut, în medie, cu 13,4% în ultimul an, ajungând la un nivel de 2.366 de lei net în luna aprilie, arată datele Institutului Naţional de Statistică. De cele mai mari creşteri salariale au beneficiat angajaţii din sistemul de sănătate, ale căror venituri s-au majorat cu 36%, în timp ce angajaţii cu cele mai mari salarii medii lucrează în IT. Creşterile salariale din sectorul bugetar din ultimul an au condus la o majorare semnificativă a salariilor din sănătate, unde nivelul mediu a ajuns la aproape 2.700 de lei net în aprilie (după o majorare de 36% faţă de aprilie 2016), cu 13% peste salariul mediu la nivel naţional. De asemenea, în administraţie publică şi apărare salariul mediu a ajuns la 3.350 de lei în luna aprilie, în creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut, funcţionarii publici având salarii mai mari cu 50% faţă de angajaţii cu salariul mediu la nivel naţional.

Globalworth cere de la investitori 550 de milioane de euro pe 5 ani cu o dobândă de 2,875% pe an

Emisiunea de obligaţiuni, intermediată de BT Capital Partners, se va desfăşura la Bucureşti şi la Dublin. Globalworth îşi refinanţează datoriile şi se pregăteşte de alte investiţii. BT Capital Partners, un broker de top cinci din România, are mandat pentru listarea obligaţiunilor Globalworth pe bursa de la Bucureşti în următoarele 30 de zile, în ceea ce va fi cea mai mare emisiune de euro­bonduri corporative de 550 mil. euro aduse la bursa românească, potrivit unei surse oficiale. Listarea la Bucureşti a obligaţiunilor emise de fondul de investiţii imobiliare va depăşi "benchmarkul" de o jumătate de miliard de euro, ceea ce va poziţiona bursa românească şi mai mult pe radarele investitorilor străini. Obligaţiunile pe cinci ani emise de Globalworth au o dobândă anuală fixă de 2,875% şi sunt scadente în iunie 2022.

Euforia de la Bursa Bucureşti: trei companii noi în şase luni după listări de 1,3 mld. lei, iar indicele BET, la maxime din 2008

Bursa de la Bucureşti, angrenată în cursa de pro­movare la categoria de piaţă emergentă, a oferit investitorilor în ultimele şase luni şansa să participe la listarea a trei companii private pe segmentul principal. Apariţia unor noi companii la Bucureşti a corespuns şi cu o perioadă bună a pieţei de capital pe ansamblu. S-au înregistrat aprecieri importante ale emitenţilor locali, pe un teren bursier definit de o lichiditate în creştere, media zilnică de tranzacţionare trecând de pragul de 11 milioane euro. MedLife în decembrie 2016, Digi în mai 2017 şi AAGES în iunie 2017 sunt companiile care au decis să devină publice şi să contribuie astfel la realizarea dezideratului pieţei locale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb