• ADEVARUL
• Ce spun candidaţii la Preşedinţie despre Roşia Montană şi gazele de şist
Pentru moment, exploatarea aurului de la Roşia Montană a fost abandonată, deoarece, în luna iunie, proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană a fost respins de Parlament. În ceea ce priveşte gazele de şist, acestea ar da posibilitatea ţării noastre să nu mai depindă de gazul rusesc. Prezenţi în ultimele săptămâni la Adevărul Live şi chestionaţi asupra acestor probleme sensibile, principalii patru candidaţi la cea mai înaltă funcţie în stat, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Monica Macovei şi Cristian Diaconescu, au opinii total diferite în ceea ce priveşte exploatarea resurselor minerale. Deşi în primă instanţă a declarat că, în calitatea de deputat, este împotriva proiectului Roşia Montană, dar ca premier îl susţine, invocând crearea de locuri de muncă, în ultima emisiune Adevărul Live premierul a subliniat că este deranjat de politicienii care vorbesc pe mai multe voci când vine vorba de acest proiect.
• Păruiala Elenelor: EBA o acuză pe Udrea de sabotaj
Elena Băsescu, fiica cea mică a preşedintelui, a acuzat-o pe Elena Udrea, preşedintele PMP, şi, totodată, şefa sa de partid, că împiedică organizaţiile din teritoriu să strângă semnăturile necesare pentru candidatura lui Cristian Diaconescu, prezidenţiabilul oficial al PMP. "Doamna Ruxandra Dragomir se preface că nu ştie despre ce este vorba: organizaţiile au < probleme > în a strânge semnături pentru Cristian Diaconescu deoarece Elena Udrea le interzice acest lucru", a scris EBA, pe pagina sa de Facebook, făcând trimitere la o declaraţie a Ruxandrei Dragomir, preşedintele Organizaţiei de Femei a PMP şi apropiată a Elenei Udrea. Atacul este cu atât mai surprinzător cu cât Elena Udrea şi Elena Băsescu se afişau împreună la toate evenimentele partidului.
• Cât de ruptă e România între bogaţi şi săraci
Polarizarea economiei româneşti a ajuns la apogeu: Vaslui, Botoşani, Teleorman, Neamţ şi Mehedinţi generează un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor mai mic de 20.000 de lei, la jumătate faţă de cele mai bogate judeţe: Timiş, Braşov Constanţa, Sibiu şi Argeş. Bucureşti şi Ilfov produce un PIB/cap de locuitor de peste 76.000 de lei. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), arăta recent că România va putea intra în zona euro abia după ce o autostradă va trece Munţii Carpaţi, pentru a permite şi dezvoltarea altor zone decât a câtorva enclave unde s-au concentrat investiţiile străine, Bucureştiul fiind pregătit să treacă la euro, dar este tras în jos de "Las Fierbinţi".
• Convoiul umanitar rusesc aşteptat la graniţa Ucrainei şi-a schimbat ruta
Convoiul umanitar format din 280 de camione care a plecat marţi din Rusia este aşteptat să ajungă astăzi la granţiţa cu Ucraina. Kievul, Moscova şi Crucea Roşie Internaţională încă mai discută modalităţile prin care aceste ajutoare umanitare vor ajunge la locuitorii din estul Ucrainei, blocaţi între focurile armatei ucrainene şi ale separatiştilor pro-ruşi. Moscova s-a jucat cu nervii Kievului şi astăzi, când convoiul umanitar rusesc pentru locuitorii din estul Ucrainei urma să ajungă la graniţa ruso-ucraineană. Dacă dimineaţă ruşii spuneau că cele aproape 300 de camioane încărcare cu ajutoare vor ajunge la postul de frontieră Şebekino-Pletnevka, situat între regiunile Belgorod, în sudul Rusiei, şi Harkov, în nord-estul Ucrainei, regiune aflată sub controlul forţelor guvernamentale ucrainene, după prânz, partea rusă a anunţat că au schimbat traseul.
• Dan Şova: Sunt suspect pentru complicitate la abuz în serviciu legat de contracte cu Turceni şi Rovinari
Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Aşa au anunţat miercuri oficiali ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie. De altfel, Şova s-a prezentat ieri la sediul DNA pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile care i se aduc. Concret, Şova este suspectat că prin firma la care a fost asociat până în 2009, SCA "Şova şi Asociaţii", ar fi încheiat ilegal mai multe contracte cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.
• Mai mulţi investitori sunt interesaţi de hidrocentrala de un miliard de euro de la Tarniţa
Un număr "semnificativ" de investitori sunt interesaţi construirea unei hidrocentrale la Tarniţa, în judeţul Cluj, proiect evaluat la un miliard de euro, arată reprezentanţii Hidro Tarniţa, compania de investiţii. "Informăm publicul interesat cu privire la faptul că, încă din a doua zi de la deschiderea procedurii, au fost înregistrate atât o primă plată efectivă a preţului prevăzut mai sus (preţul de 12.000 euro pentru achiziţia documentaţiei de precalificare - n.r.), cât şi un număr semnificativ de investitori efectiv interesaţi, care se află în curs de pregătire a formalităţilor de plată şi de obţinere a împuternicirilor autentice necesare ridicării documentaţiilor, conform procedurii", se arată într-un comunicat al firmei. Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti ar urma să fie construită, pe parcursul a 5-7 ani, la 30 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald.
• BANCHERUL
• Cum ar rezista UniCredit Tiriac Bank unui atac al deponentilor, cum s-a intamplat recent in Bulgaria
UniCredit Tiriac Bank are un deficit de lichiditate pe termen scurt, de pana la o luna, de 5,8 miliarde lei, reprezentand diferenta dintre datoriile pe care banca le are fata de clienti, in principal depozite, si activele pe care le detine (credite, titluri de stat, numerar) pentru plata respectivelor datorii, rezulta din raportul financiar al bancii aferent anului trecut. BNR impune bancilor sa mentina o rata a lichidatii pozitiva, ceea ce inseamna ca volumul datoriilor trebuie sa fie mai mic decat cel al veniturilor la toate termenele. Rata lichiditatii in sistemul bancar este in jur de 1,5, pe cand cea a UniCredit este negativa pe termen scurt.
• ASF lanseaza proiectul S.T.E.A.M de reforma a pietei de capital in vederea obtinerii statutului de piata emergenta
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anunta ca a aprobat proiectul S.T.E.A.M. - Planul de acţiuni pentru obţinerea Statutului de Piaţă Emergentă. S.T.E.A.M. reprezintă un program de reformă energică şi fermă a pieţei de capital din România în ceea ce priveşte, mărimea, lichiditatea şi accesibilitatea de către investitori şi va avea ca efect dezvoltarea economică, precizeaza ASF intr-un comunicat. Iata ce se mai spune in comunicatul ASF: Scopul proiectului S.T.E.A.M. (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgment of the emerging Market status) este de punere în aplicare a unor măsuri strategice pentru reclasificarea pieţei de capital din România ca ,,piaţă emergentă'' (faţă de ,,piaţă de frontieră'' în prezent), în cel mult 2 ani de la debutul programului.
• CURENTUL
• Auto, foto - de Tia Serbanescu
De cum a devenit "candidatul dreptei", dl. Iohannis a şi primit botezul focului: Ghiţă tv a difuzat câteva fotografii din 10 iulie când maşina candidatului trecea pe strada dlui Băsescu (vila Lac 2) unde poarta era deschisă. Semn bun: poarta e deschisă, lampa e aprinsă, întâlnirea e încinsă. Deci Iohannis a minţit când a spus că nu s-a întâlnit cu dl. Băsescu din 2008. Iohannis a precizat că nu s-a întâlnit cu preşedintele şi că mergea la un eveniment în zonă, la vila Dante, la recepţia de adio a însărcinatului cu afaceri al SUA. Degeaba! Ponta a ţinut să-l bage cu forţa în curtea lui Băsescu: "nu înţeleg de ce n-a spus că s-au întâlnit, neagă lucruri evidente, ştiu foarte bine vila Lac 2 şi poarta aceea verde pe care intră maşina lui Iohannis". Verde crud: poza nu arată intrarea maşinii. "Poate a greşit drumul, a vrut să meargă la dreapta şi a luat-o la stânga" a continuat dl. Ponta să-l împingă pe Iohannis în Lac deşi acesta mergea la Dante coborând astfel în infernul electoral.
• Ziarista RTV Lidia Mitchievici: de la interviuri cu puşcăriaşi, la sinecuri în MAE
Venirea lui Titus Corlăţean la Externe a continuat cutuma de înţesare a acestui minister cu tot felul de neaveniţi şi mai ales perenele "pile de partid". În special din rândul "jurnaliştilor de casă". Din 2012, de la preluarea portofoliului de către Corlăţean, o serie de astfel de cazuri s-au perindat prin faţa opiniei publice. Este vorba de cel al şeful ştirilor TVR, Claudiu Lucaci, care a renunţat în cele din urmă în a mai pleca la sinecura pregătită de partid la Consulatul de la New York, sau cel al jurnalistei Corina Dragotescu, angajată part-time la Consulatul României de la Los Angeles pentru 1.500 de dolari pe lună. "Filiera PSD-istă" în MAE pare să fi scos la rampă o nouă "stea". Şi a mediocrităţii profesionale, dar şi a "pilelor" pentru plecări la posturi pentru meserii pe care nu le cunosc. De data aceasta este vorba despre "celebra", Lidia Mitchievici, o distinsă doamnă ale cărei merite jurnalistice a fost încununate recent cu o serie de interviuri din închisoare cu Gigi Becali sau Cristian Cioacă pentru postul RTV, deţinut de senatorul PSD Sebastian Ghiţă. Surse apropiate ziarului "Curentul" au declarat că Lidia Mitchievici urmează să ocupe poziţia de ataşat de presă la Ambasada României de la Berlin.
• CURIERUL NATIONAL
• Taxa auto retrimite limuzinele în Occident
Valoarea mare a timbrului de mediu ce trebuie plătită la înmatricularea maşinilor în România a lansat o nouă afacere în ţara noastră, menită să aducă profituri semnificative dealerilor auto: aceştia cumpără maşinile neînmatriculate, care au un kilometraj de până în 50.000, cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 cmc, şi pentru care taxa de înmatriculare ar fi de 3.000 - 4.000 euro, pentru a le revinde în străinătate. În România, timbrul de mediu i-ar costa pe proprietari până la 7.000 euro, în timp ce în Germania s-ar ridica la 300 - 400 euro. Dealerii auto care se ocupă de astfel de afaceri percep maximum 1.500 euro, cu tot cu certificatul de conformitate, traduceri şi transport. Singurele condiţii sunt ca autovehiculele să aibă până în 50.000 km la bord şi o capacitate cilindrică mare, de peste 3.000 cmc.
• Vine Tony Blair alături de Dan Voiculescu la închisoarea Rahova?
Cum va merge anchetarea privatizării combinatului siderurgic Sidex din Galaţi? Pe metoda dosarului ICA, subevaluarea aici este monstruoasă, iar prejudiciul probabil de sute de milioane de euro. Să ne amintim: compania a fost privatizată către LNM Holdings - ArcelorMittal pentru 70 de milioane de dolari, sub rata de înlocuire a activelor existente. Doamna Kovesi trebuie să facă numaidecât comisie rogatorie pentru anchetarea lui Tony Blair! Acolo există dovezi şi privind foloasele. Mittal cotizase cu numai un an înainte cu 125.000 de lire sterline la campania electorală care l-a adus pe Blair pentru al doilea mandat în fruntea Guvernului Marii Britanii, scria la vremea aceea BBC News. Partenerii occidentali ne încurajează să mergem cu Justiţia până la capăt. Sunt sigur că îi vor ajuta pe procurorii pe care îi premiază să aducă şi un cap mare precum Tony Blair alături de Dan Voiculescu la penitenciarul Rahova. Este, fără îndoială, curajos că a intrat Parchetul Anticorupţie peste baronetul local sau şi-a pus deja între trofeele de vânătoare "varani". Dacă nu ajunge însă la capii unor multinaţionale şi pe la nişte personaje de la Cancelaria Austriei, sloganul Justiţiei până la capăt rămâne o glumă.
• Criza din Irak: De ce nu sare în aer preţul ţiţeiului?
Preţul mediu pentru un galon de combustibil în SUA este de 3,48 de dolari. Preţul este mai ieftin decât era acum un an, potrivit informaţiilor citate de CNN Money. Pe piaţa mondială, preţul ţiţeiului încă se comercializează sub 100 de dolari pe baril. Este un fenomen notabil, având în vedere că Statele Unite au pornit o campanie puternică împotriva militanţilor extremişti într-o ţară producătoare de petrol. Cum este posibil acest lucru? Pentru început, are de-a face cu geografia violenţei, modul în care aceasta s-a produs pe teritoriul Irakului, e de părere Tom Kloza, analist-şef la Gasbuddy.com. Kloza explică faptul că majoritatea petrolului irakian vine din Bagdad şi zonele din partea de sud a ţării, care până în prezent nu au fost sub atac de către combatanţii din statul islamic Irak şi Siria (ISIS).
• EVENIMENTUL ZILEI
• Embargoul impus Rusiei i-ar putea aduce în faliment pe producătorii de legume şi fructe din România
Decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA şi Uniunea Europeană are un impact puternic asupra producătorilor din România, deoarece legumele şi fructele destinate pieţei ruseşti sunt redistribuite către alte ţări ceea ce înseamnă o competiţie serioasă din moment ce preţurile sunt la jumătate faţă de cele practicate de producătorii autohtoni. Producătorii de legume şi fructe din România sunt îngrijoraţi de această măsură pentru că nu mai există un bun raport între ceea ce recoltează şi ceea ce vinde. "Spre exemplu în Galaţi s-au făcut 2.000 de hectare de ceapă şi nu s-a vândut nimic. Pe lângă faptul că avem o producţie mai mică decât anul trecut, mai trebuie să scădem şi preţurile pentru că legumele din afară ajung să fie la jumătate din preţul pe care îl dăm noi. Spre exemplu roşiile din Polonia se vindeau cu 1,5 lei per kilogram. Noi nu putem să le dăm la un astfel de preţ pentru că investiţiile făcute în culturi sunt mult mai mari, şi ajungem să nu mai avem niciun profit", a declarat pentru Capital, Aurel Tănase, Prodcom Legume-Fructe din România.
• Problema Antenelor nu este doar sediul, ci una mult mai gravă care poate duce, în cel mai rău scenariu, la insolvenţă
Grivco SA şi TV Antena 1 SA au împrumutat prin două credite, luate în 2008, 46 milioane euro pentru care au fost gajate terenuri şi clădiri, cele mai valoroase fiind sediul Grivco - acelaşi cu al Antena TV Group SA - şi cel al Antena 3 SA. Confiscarea lor de către stat pune instituţia creditoare în situaţia de a cere alte bunuri drept gajuri. În lipsa unor ipoteci îndestulătoare, banca va lua noi măsuri, cea mai drastică putând fi introducerea unei cereri de insolvenţă. În acelaşi timp, asocierea posturilor tv cu infracţiuni financiare grave i-ar putea determina pe publicitari să nu mai încheie noi contracte.
• DNA a citat proprietarii şi chiriaşii terenurilor şi clădirilor din dosarul ICA
DNA a citat proprietarii şi chiriaşii terenurilor şi clădirilor din dosarul ICA, dar şi pe avocaţii acestora, pentru a le aduce oficial la cunoştinţă instituirea sechestrului pe bunuri. "Nu se pune problema închiderii Antenei 3", a declarat avocatul trustului Intact, Maria Vasii. Jurnaliştii Antenei 3 spun că sediul lor este confiscat, fără să explice că imobilul nu este proprietatea televiziunii, ci a Grivco, proprietăţile acestei companii fiind cele care vor fi confiscate, potrivit instanţei. Magistraţii au confiscat proprietăţi ale Grivco, pentru a recupera prejudiciul din cazul ICA. Fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu, a explicat, pentru "Evenimentul zilei", că bunurile, inclusiv clădirea în care funcţionează Antena 3, vor trece în proprietatea statului şi că postul TV va trebui să plătească o chirie
• JURNALUL NATIONAL
• Un candidat brazilian la preşedinţie, printre pasagerii aflaţi într-un avion care s-a prăbuşit în oraşul Santos
Un avion privat la bordul căruia se afla şi candidatul la preşedinţia Braziliei Eduardo Campos s-a prăbuşit miercuri în oraşul Santos, situat pe litoralul statului brazilian Sao Paulo, a declarat o sursă din cadrul partidului acestuia, accidentul fiind confirmat şi de autorităţi. Aparatul decolase de la Rio de Janeiro cu destinaţia Guarajua (statul Sao Paulo). Televiziunea Globo a difuzat imagini de la locul prăbuşirii avionului într-o zonă rezidenţială din Santos şi afirmă că Eduardo Campos şi-a pierdut viaţa. Pompierii au anunţat că au găsit cel puţin zece răniţi. Conform armatei, din cauza vremii nefavorabile, avionul de tipul Cessna 560XL a ratat aterizarea, iar după ce a luat din nou altitudine turnul de control a pierdut contactul cu echipajul.
• România, locul doi în UE la producţia industrială
Industria românească a produs cu 9,1% mai mult în primul semestru din 2014 comparativ cu prima jumătate a anului trecut. Producţia industrială a rămas stabilă în zona euro şi a crescut cu 0,7% în Uniunea Europeană, în iunie 2014, comparativ cu perioada similară din 2013. Ungaria şi România au înregistrat cea mai mare creştere din rândul statelor membre UE, potrivit datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Ungaria (11,3%), România (9,9%) şi Slovacia (7,5%), iar cele mai semnificative scăderi au fost raportate în Grecia (minus 6,9%), Malta (minus 3,8%) şi Letonia (minus 2%).
• NATIONAL
• Generalul Olaru, cel mai grav incident de securitate nationala de la Revolutie!
Dosarele aflate inca pe rolul Parchetului Militar cu privire la "mortii lui Olaru" reprezinta acum ultima grija pentru seful Jandarmeriei Romane. Cel care, dupa cum reiese dintr-un raport secret al structurilor de contrainformatii, intrat in posesia noastra, a provocat cel mai grav incident de securitate nationala din ultimele doua decenii si jumatate. Mircea Olaru a provocat un incident diplomatic de proportii, prin uciderea mai multor civili albanezi. Insa cel mai rau a dat-o cu "pulanu" in balta in Kandahar, unde a pierdut cifrul de stat, incident fara precedent in istoria sistemului de siguranta nationala ! Iar prostia lui Olaru i-a obligat pe sefii Ministerului de Externe si cei ai SIE nu doar sa-i anunte, cu umilinta de rigoare, pe partenerii SUA si NATO, dar si sa schimbe cifrurile de siguranta de la toate misiunile diplomatice ale Romaniei de pe intreg globul pamantesc!
• Victor Ponta: Benzina este scumpa deoarece avem drumuri proaste
Supraaccizarea carburantilor, neceasra guvernantilor pentru sustinerea masurilor populist-electorale din acest an, a dus la scumpirea benzinei peste pretul practicat in alte state UE. Premierul Victor Ponta sustine ca, daca vom avea drumuri mai bune, carburantii s-ar putea ieftini. Intrebat ce parere are despre faptul ca benzina este mai scumpa la noi decat in alte state UE (care nici nu au rezerve de titei sau de gaze), premierul Victor Ponta a gasit un argument real, dar fara legatura cu subiectul: drumurile proaste. "Problema numarul unu la noi nu e doar pretul, problema este consumul mai mult pentru ca nu ai infrastructura, deci trebuie sa vedem cu ce incepem. Daca avem infrastructura mai buna, atunci sigur ca si pretul pe ansamblu al transportului rutier va fi mai mic", a explicat Ponta. Pai, domnule prim ministru, drumuri noi nu se mai construiesc, iar cele vechi se degradeaza si mai mult, pentru ca nu sunt bani. Parca era vorba ca supracciza merge pe infrastructura! Si ce legatura are asta cu benzina mai scumpa ca in UE?
• PUTEREA
• Şova Coman Dănuţ, urmărit penal. Purtătorul de cuvânt al candidatului Ponta este anchetat de DNA
Fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, a ajuns miercuri la DNA pentru audieri în dosarul în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în cazul unor contracte mai vechi de consultanţă juridică între cabinetul de avocatură "Şova şi Asociaţii" şi complexuri energetice Turceni şi Rovinari. Actualul purtător de cuvânt al PSD, precum şi al candidatului la prezidenţiale al partidului, Victor Ponta, este urmărit penal în acest dosar, alături de Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni (C.E.T.). La ieşirea de la DNA, Şova a declarat că, în acest caz, este vorba despre o sesizare făcută de cineva, cel mai probabil de către fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar.
• Elena Udrea: Tehnic, putem renunţa la Cristian Diaconescu. Am o răspundere de ce va face acest partid în toamnă
Preşedintele PMP, Elena Udrea, a declarat că este posibil să se renunţe la candidatura lui Cristian Diaconescu, dacă nu va fi strâns numărul de semnături necesare, invocând faptul că ea ar fi cea responsabilă de un eventual eşec al PMP: "Deocamdată avem un candidat: Cristian Diaconescu. Noi am avut şi astăzi o întâlnire de lucru la partid şi candidatul este dl Diaconescu. Există o dorinţă de a bloca un candidat al preşedintelui. Există un interes de a prelua electoratul preşedintelui de către candidatul ACL şi Monica Macovei. Apar tot felul de intoxicări cărora colegii noştri le cad pradă. Suntem în urmă cu semnăturile, dar o să le strângem. Tehnic, este posibil să renunţăm la candidatura dl Diaconescu. Eu am o răspundere faţă de ce va face acest partid în toamnă. Dacă vom avea un candidat care nu va performa, va fi de vină Elena Udrea. În 2012, Silviu Prigoană a avut un rezultate slab şi am plătit ca preşedinte al organizaţiei. Sunt foarte atentă ca soluţia pe care eu o propun partidului să fie cea mai bună", a susţinut Udrea la B1 TV.
• ROMANIA LIBERA
• Ambuscadă sângeroasă a teroriştilor la Doneţk
12 membri ai mişcării ultranaţionaliste Pravi Sektor, care luptă alături de forţele ucrainene în est contra insurecţiei pro-rusesc, au fost ucişi miercuri într-o ambuscadă la Doneţk organizată de separatişti. Convoiul umanitar ruse îşi continuă drumul spre Ucraina, în pofida avertismentelor Kievului şi Occidentului adresate Rusiei de a nu folosi pretextul unui ajutor umanitar pentru a invada estul ucrainean. La frontiera Ucrainei cu Rusia, combatanţii şi vehiculele militare se deplasează liber. Separatiştii pro-ruşi au deschis focul asupra unui autobuz care transporta combatanţii mişcării ultranaţionaliste în localitatea Mandrikino, vecină cu Doneţkul, ocupat încă de rebeli, dar încercuit de armata ucraineană. Atacatorii au ucis 12 combatanţi ultranaţionalişti şi au luat un număr incert de prizonieri.
• Ambiţiile lui Putin vizează nu doar Ucraina, ci şi Transnistria, anunţă NATO
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, este de părere că ambiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin merg "dincolo de Ucraina", vizând alte regiuni apropiate de frontierele Rusiei, precum Transnistria, relatează AFP. "Sunt îngrijorat de ambiţiile Rusiei, unde ambiţiile lui Putin merg dincolo de Ucraina", a declarat Rasmussen, într-o conferinţă de presă cu premierul islandez, Sigundur David Gunnlaugsson. "Noi am asistat la anexarea ilegală a Crimeei, am observat rolul Rusiei în destabilizarea situaţiei din estul Ucrainei. De fapt, vedem că Rusia se află în spatele conflictelor îngheţate şi de lungă durată din Transnistria, în estul Republicii, din Abhazia şi din Osetia de Sud, în Georgia", a adăugat el. Abhazia şi Osetia de Sud sunt două teritorii separatiste pro-ruse din Georgia, ale căror independenţă a fost recunoscută de Moscova. Totuşi, Rusia nu a recunoscut independenţa Transnistriei, o regiune separatistă din estul Republicii Moldova.
• ZIARUL FINANCIAR
• Războiul preţurilor din telefonia mobilă a escaladat: "greii" vând apeluri şi SMS-uri nelimitate şi la un tarif de 10 euro pe lună
Războiul preţurilor din industria locală de telefonie mobilă a adus Orange, Vodafone şi Cosmote - greii industriei locale de telecom - în situaţia de a vinde cu 10 euro pe lună abonamente care includ apeluri şi SMS-uri nelimitate către orice reţea şi până la 1 GB de trafic de date pe internet, un tarif de aproximativ trei ori mai mic decât cel practicat pentru planuri tarifare cu mai puţine resurse incluse în urmă cu unul sau doi ani de zile. Cel mai recent atac în această război al preţurilor din industria care a scos anul trecut din buzunarele românilor peste două miliarde de euro a venit din partea Cosmote, numărul trei pe piaţă, care a redus la 9,99 euro preţul abonamentului Free L, care asigură apeluri şi SMS-uri nelimitate în orice reţea şi 1 GB de trafic pe net. Planul tarifar Cosmote a avut iniţial un preţ de listă de 31 de euro, care fusese scăzut ulterior la 15 euro.
• Piaţa de electro-IT, una dintre cele mai lovite în anii de criză, reintră în priză
Vânzările de produse electro-IT ar putea depăşi în 2014 pragul de 2 mld. euro pentru prima dată după şase ani de criză. Piaţa de electro-IT a avansat cu 10-15% în primele şase luni ale anului, iar jucătorii din piaţă estimează un avans de 20% la nivelul întregului an, creşterea fiind susţinută de revenirea puterii de cumpărare şi a creditării. "Vânzările din piaţă au avansat cu circa 10% în primul semestru. Evoluţia din primele şase luni ne dă curaj pentru a doua jumătate a anului, care este prin tradiţie una mai bună pentru industria noastră", afirmă Dan Ostahie, proprietarul Altex şi unul dintre cei mai puternici antreprenori români. Grupul Altex a terminat anul trecut cu afaceri de 258 mil. euro.