REVISTA PRESEI 14.09.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 septembrie 2016

ADEVARUL

Ministrul de Externe al Luxemburgului pledează pentru excluderea Ungariei din UE

Ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn s-a arătat deranjat de felul în care Guvernul conservator de la Budapesta tratează problema migraţiei, dar şi faptul că încearcă să limiteze independenţa justiţiei şi libertatea presei. "Ungaria nu este departe de a ordona deschiderea focului asupra refugiaţilor", a declarat şeful diplomaţiei luxembrugheze, citat de BBC News şi news.ro. UE nu poate tolera "un comportament atât de inadecvat", iar orice stat care încalcă valorile de bază "ar trebui exclus temporar sau, dacă este necesar, pentru totdeauna", a insistat Asselborn. Numai astfel pot fi "apărate coeziunea şi valorile Uniunii Europene", a subliniat el. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a reacţionat dur la declaraţiile lui Jean Asselborn, acuzându-l pe omologul său luxemburghez de "aere de superioritate" şi de "aroganţă".

Bugetarii cu salarii de nababi vor să blocheze Justiţia

Nemulţumiţi că nu le vor creşte şi lor salariile, deja foarte mari comparativ cu alte categorii de bugetari, magistraţii au iniţiat un memorandum în care pun pe tapet mai multe probleme ale sistemului judiciar. Zeci de instanţe din toată ţara au aprobat documentul şi sunt gata să declanşeze proteste de amploare dacă nu le sunt satisfăcute revendicările. Demersul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) de a iniţia un memorandum cu problemele din sistem judiciar a pus, practic, paie pe foc. Mai multe instanţe judecătoreşti au decis să ridice miza protestului. Nemulţumiţi de prevederile Ordonanţei de Urgenţă care aduce modificări importante salarizării bugetarilor, unii judecători au intrat în grevă japoneză. Un judecător primeşte un salariu cuprins între 10.000 de lei şi 14.000 de lei în funcţie de instanţa la care este angajat, iar un procuror între 8000 şi 13.000 de lei în funcţie de Parchetul în care activează.

Surorile Williams şi gimnasta Simone Biles ar fi printre sportivii depistaţi pozitiv la controale antidoping la JO

Gazzetta dello Sport a scris, marţi, că nume mari ale sportului american, ca surorile Serena şi Venus Williams, gimnasta Simone Biles şi baschetbalista Elena Delle Donne, ar fi fost depistate pozitiv la controalele antidoping efectuate la JO de la Rio şi ar fi justificat cu certificate medicale folosirea substanţelor interzise. Informaţiile ar fi apărut după ce hackeri, probabil ruşi, au spart serverele Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) şi au studiat documentele sustrase. Potrivit sursei citate, cele mai multe cazuri de justificări medicale ale unor substanţe interzise relevate la testele antidoping se înregistrează la Federaţia Internaţională de Gimnastică. Acest for ar fi întărit afirmaţiile sportivilor prin documente care susţin că au luat unele substanţe în scop terapeutic.

Cum a ajuns România să meargă la oaste cu Franţa şi cu Germania

Bucureştiul sprijină proiectul armatei comune europene propus de tandemul Germania-Franţa, care ar urma să se coordoneze cu armata NATO. De asemenea, Parisul va spijini România pentru aderarea la Schengen. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, ieri, la Cotroceni, după întâlnirea cu Francois Hollande, că România susţine proiectul armatei europene, o iniţiativă asumată, în comun, de Germania şi Franţa. În limbaj diplomatic, armata UE se traduce prin politică de apărare europeană. Totuşi, ideea liderilor europeni de a spori securitatea UE printr-o armată comună ridică unele semne de întrebare privind rolul pe care l-ar mai avea NATO, organism care asigură, în acest moment, şi securitatea statelor UE.

Preşedintele Franţei la inaugurarea fabricii de la Ghimbav: "Locurile de muncă create aici vor duce la crearea altor locuri de muncă, în Franţa"

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a participat ieri la inaugurarea fabricii de la Ghimbav alături de premierul Dacian Cioloş, dar şi de o delegaţie de 30 de oameni de afaceri din Franţa. Investiţia în noua fabrică este de 50 de milioane de euro, iar aici se vor produce elicoptere civile şi militare. Preşedintele Franţei a declarat că la Ghimbav se construiesc elicopterele care vor fi "mândria Franţei şi a României". "Putem să construim o cooperare benefică ambelor ţări. Locurile de muncă create create aici nu afectează locurile de muncă din Franţa, ci dimpotrivă vor duce la crearea altor locuri de muncă, în Franţa", a declarat Francois Hollande. Acesta a mai afirmat că proiectul e unul de anvergură, de "dimensiune europeană", un proiect cu "potenţial semnificativ în ce priveşte vânzările".

Cea mai mare aberaţie pe bani europeni făcută în România va fi dată în funcţiune

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş, construită în vârf de munte în proporţie de 99,7%, în care s-au investit peste 27 de milioane de lei, va deveni în curând funcţională. Consiliului Local al comunei sucevene Pojorâta a adoptat hotărârea privind transferul terenului de pe raza localităţii, pe care se află depozitul ecologic construit cu fonduri europene, în posesia Consiliului Judeţean Suceava. Astfel, cu 12 voturi pentru, cele nouă hectare de teren pe care se află groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş vor trece din nou din proprietatea comunei Pojorâta în domeniul public al CJ Suceava. Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că în cazul în care această hotărâre nu era aprobată, judeţul Suceava putea ajunge într-o situaţie complicată.

Deputaţii au votat amnistia hoţiei intelectuale

Parlamentarii au aprobat pe articole legea prin care titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, nu de Ministerul Educaţiei, iar un plagiator poate renunţa de bunăvoie la doctorat, fără să răspundă pentru frauda intelectuală comisă. Demersul a fost criticat de Guvern, precum şi de preşedintele Klaus Iohannis, care a retrimis legea pe masa aleşilor în urmă cu trei luni, dar parlamentarii nu au ţinut cont de argumentele sale.

Ultima strigare în scandalul RCA

În funcţie de decizia pe care o va lua miercuri Guvernul în privinţa asigurărilor auto obligatorii, transportatorii vor bloca sau nu joi toată ţara. Aceştia cer ca Executivul să plafoneze prin Ordonanţă de Urgenţă tarifele RCA, după ce Senatul a adoptat deja marţi un proiect similar, însă Camera Deputaţilor este for decizional. Guvernul dezbate miercuri Ordonanţa de Urgenţă (OUG) privind asigurările de răspundere civilă obligatorie (RCA), însă transportatorii cer introducerea unei prevederi prin care tarifele să fie transparentizate şi plafonate, în caz contrar, peste 100.000 de vehicule vor participa joi la un mega-protest naţional împotriva scumpirii RCA, dintre care peste 5.000 se vor regăsi în faţa Palatului Victoria.

BANCHERUL

Băncile sunt obligate de BNR să deţină sisteme de back-up

"În vederea evitării pierderilor generate de întreruperea activităţii datorită unor factori externi ce nu pot fi controlaţi de către instituţiile de credit, acestea, trebuie să elaboreze planuri alternative (de rezervă), care să le permită reluarea activităţii în cazul apariţiei unor situaţii neprevăzute. Replicarea sistemelor critice trebuie asigurată fie prin existenţa unor sisteme de rezervă situate într-o altă locaţie aparţinând instituţiei de credit (centru de back-up), fie prin intermediul unui furnizor extern de servicii. Funcţionarea planurilor alternative trebuie testată periodic prin simularea operaţiunilor pe sistemele de rezervă, în scopul verificării disponibilităţii acestora". Acestea sunt prevederile aliniatelor (1) si (2) din Norma BNR nr. 17 din 2003 privind organizarea şi controlul intern al activităţii instituţiilor de credit şi administrarea riscurilor semnificative, precum şi organizarea şi desfăşurarea activităţii de audit intern a instituţiilor de credit.

Creditarea prin programul Prima Casa este blocată, in lipsa garanţiilor

Băncile nu au mai acordat, de la începutul acestei luni, niciun credit tip Prima Casă, după ce plafonul de garanţii alocat pentru acest an, in valoare de 2,190 miliarde lei, a fost epuizat mai rapid decât era aşteptat, din cauza legii privind darea in plată, care a determinat băncile sa majoreze avansul la creditele ipotecare standard, astfel că toata lumea s-a grăbit sa mai prindă credite Prima Casă. In acest context, Ministerul Finanţelor a anunţat ieri, intr-un comunicat, ca va suplimenta plafonul de garanţii Prima Casă cu încă 500 milioane lei.

CURENTUL

Cultul personalităţii lui Raed Arafat a atins culmi nebănuite

Conform DEX, cultul personalităţii reprezintă o "atitudine sistematică de admiraţie (exagerată) provocată şi controlată cu privire la un conducător (sau la o personalitate), considerat ca înzestrat cu calităţi deosebite de ordin intelectual, afectiv, organizatoric etc." Definiţia se potriveşte perfect cu prezentările dintr-o parte a presei a lui Raed Arafat, supranumit "părintele SMURD", "omul care a adus SMURD în România" etc. Vârful de lance în linguşirea inegalabilului şi de neînlocuitului Raed Arafat este Antena 3. Sigur că Raed Arafat a muncit pentru SMURD dar a fost plătit pentru asta, a luat salariu. De ce doar Arafat este lăudat şi pupat toată ziua iar restul medicilor sunt stigmatizaţi? Cine orchestrează această atitudine? Deja ştim că Dan Voiculescu a lucrat înainte de 1989 pe relaţia Palestina.

Ţopârlanul Pandele explică savant de ce s-a urcat cu picioarele pe catedră

Primarul oraşului Voluntari, Costel Florentin Pandele, s-a suit cu picioarele pe o catedră, pentru a susţine un discurs politic în prima zi de şcoală, în curtea Şcolii nr. 1 din Voluntari. După ce s-a consacrat ca cel mai deştept român făcând în paralel două doctorate şi un masterat, Pandele nu putea să arate respect unei şcoli generale! Aşa că, ridiculizat de toată România, Pandele a transmis o declaraţie de presă ineptă prin care crede el că a explicat gestul mârlănesc:

CURIERUL NATIONAL

România, uscată de secetă

Sute de mii de hectare, majoritatea cultivate cu porumb şi floarea-soarelui, sunt extrem de afectate de secetă, deşi ţara noastră poate beneficia de fonduri europene pentru irigaţii. Ministrul Agriculturii a constatat recent că sunt irigate doar 150.000 ha dintre cele 385.000 ha, care ar fi trebuit să fie incluse în program. Stupefiat, oficialul a cerut lămuriri organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii, care s-au plâns de lipsa echipamentelor şi a utilajelor pentru irigat şi de canalele colmatate. CE a cerut României să folosească banii europeni pentru irigaţii.

Garanti Leasing România, împrumutată de BERD cu 10 milioane euro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat Garanti Leasing România un împrumut de 10 milioane euro, a informat ieri compania, precizând că va folosi împrumutul pentru a acorda IMM-urilor noi finanţări în leasing ale echipamentelor, maşinilor, vehiculelor de transport şi comerciale. Parte din grupul financiar-bancar Garanti Romania, deţinut de Turkiye Garanti Bankasi AS (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia, Garanti Leasing se concentrează pe finanţarea IMM-urilor şi deţine o cotă de 4,6 procente din piaţa românească de leasing.

CNAS primeşte bani europeni pentru cardul de sănătate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat ieri că a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA), suma rambursată din Fondul European de Dezvoltare Regională fiind de 67,40 milioane lei. Până acum au fost emise 15,75 milioane carduri de sănătate (inclusiv duplicatele), din care peste 75% au fost activate de asiguraţi, iar până la sfârşitul anului CNAS preconizează că vor mai fi emise încă 650.000 de carduri.

Cele două viteze ale Chinei: sectoare câştigătoare vs. sectoare perdante

Economia Chinei a crescut cu 6,9% în 2015, cel mai slab ritm de expansiune din ultimii 25 de ani. Creşterea ar trebui să-şi continue încetinirea în 2016 şi 2017 şi probabil va atinge 6,5% - astfel cum este prevăzut în planul de cinci ani, pentru 2016-2020.Reformele structurale continue ale Chinei au început să se concentreze asupra serviciilor şi a consumului, ceea ce face ca economia cu două viteze a ţării să fie şi mai evidentă. În general, sectoarele câştigătoare se vor bucura probabil de perspective mai bune de creştere pe termen lung, cum ar fi farmaceuticele şi vânzarea cu amănuntul, cu evaluări cu risc scăzut sau mediu. Segmentul Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IT&C) reprezintă o excepţie, fiind un sector câştigător, evaluat cu risc ridicat.

EVENIMENTUL ZILEI

Cutremur în Justiţie. Revolta magistraţilor din întreaga ţară pune pe jar Guvernul, Parlamentul şi Serviciile Secrete

Inechităţile salariale dintre judecători şi procurori se dovedesc a fi doar vârful aisbergului în ceea ce priveşte problemele din sistemul judiciar. Alte revendicări sunt legate de arhiva SIPA, ofiţerii acoperiţi din sistem şi înfiinţarea unei autorităţi civile de interceptări. Peste 60 de instanţe şi parchete din toată ţara au adoptat, până ieri, "Memorandumul privind justiţia", document în care se regăsesc toate probleme sistemului judiciar. În multe instanţe din ţară magistraţii au protestat fie prin grevă japoneză - purtând o banderolă albă la robă - fie au dispus amânarea cauzelor care nu reprezentau urgenţe - excepţie făcând cele cu arestaţi sau minori. Ca "bonus", o serie de instanţe au solicitat în mod expres demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună. Instanţele şi parchetele au timp până la sfârşitul lunii septembrie să organizeze adunări generale în urma cărora vor decide dacă adoptă sau nu Memorandumul.

Gazul importat, mai ieftin decât cel românesc

Traderii au început să importe masiv gaze, încă din sezonul cald, din motive de rentabilitate economică, după ce preţul a scăzut sub cel al gazului din producţia internă. La iarnă, importurile vor urca şi mai mult iar consumatorii casnici din România se vor găsi în poziţia de a plăti pentru gaz mai mult decât firmele. Preţul de piaţă al gazului tranzacţionat pe platforma de la Baumgarten - Austria, referinţă pentru piaţa centrală şi est-europeană, a ajuns, în primele zile ale lunii septembrie, la 12,7 euro/MWh, adică 56 de lei/MWh, mai puţin cu 4 lei/MWh faţă de preţul gazului produs în România.

Trenurile de marfă, condamnate să circule mai încet decât căruţele

Pe una dintre cele mai importante linii de cale ferată, ce ar trebui să asigure transportul de marfă între Portul Constanţa şi punctul de frontieră de la Giurgiu, trenurile circulă în 2016 mai încet decât căruţele negustorilor din Evul Mediu, fapt care afectează în mod direct exporturile companiilor româneşti către pieţe din Balcani. Din cauza liniilor de cale ferată de proastă calitate, în care Ministerul Transporturilor a investit, în ultimii 10 ani, sute de milioane de euro, trenurile sunt nevoite să ruleze cu o viteză medie de 5 km/oră, în caz contrar, pe anumite porţiuni ale traseului, existând riscul deraierii din cauza lipsei totale a capacităţii de circulaţie. Mai mult, trenurile de marfă sunt blocate zeci de ore în mai multe puncte între Constanţa şi Giurgiu.

Candidatură. Zegrean, refuzat de PNL pentru că e băsist

Conducerea PNL a respins, ieri, candidatura pentru un mandat de senator a lui Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale între 2010 şi 2016. "Cu domnul Zegrean, treaba este foarte simplă: nu-i membru PNL, nu poate fi parlamentar al PNL, ne-a comunicat şi filiala. Nu a fost decât o discuţie de 30 de secunde", a precizat Alina Gorghiu, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL. Sâmbătă, preşedintele filialei din Bistriţa, Robert Sighiartău, a anunţat că Zegrean şi-a manifestat intenţia de a candida. Proiectul a fost primit cu ostilitate de vechii liberali, care s-au confruntat cu fostul preşedinte al CCR în vara lui 2012. "Domnul Zegrean are o pensie foarte frumoasă, din punctul meu de vedere, să stea acasă să şi-o mănânce", a comentat şi Eugen Nicolăescu, la Antena 3.

România a fost atinsa de deşertificare

Ţara noastră a fost lovită de un fenomen groaznic şi care se răspândeşte cu repeziciune. Autorităţile sunt în alertă, pentru că este vorba de securitatea ţării. Conform fermierulargesean.ro, un studiu recent arată că agricultura foloseşte 70% din resursele globale de apă dulce, iar 40% din suprafaţa agricolă mondială suferă de efectele fenomenului de eroziune. Statisticile ONU sunt şi mai alarmante: în fiecare secundă pierdem o suprafaţă agricolă de 100 de metri, iar până în 2050, patru miliarde de oameni vor locui în ţări cu deficit de apă. Şi România a fost atinsă de fenomenul deşertificării, conform Oficiului pentru Studii Pedologice, care a demonstrate că peste 1.000 de hectare sunt acoperite de nisip în fiecare an. Cele mai afectate zone se află în sudul Câmpiei Române, Dobrogea şi în sudul Moldovei.

JURNALUL NATIONAL

Florică "Microsoft", implicat în retrocedările ilegale din Predeal

Unul din beneficiarii retrocedărilor ilegale din Predeal este celebrul afacerist Claudiu Ionuţ Florică, mituitorul din dosarul Microsoft. Cumpărător aparent de bună credinţă, Florică a devenit în ianuarie 2005 proprietarul unei părţi din terenul forestier oferit ilegal de fostul primar Mihail Veştea unchiului său, cu doar câteva luni înainte. Pentru a zădărnici eventualele anchete, familia fostului edil a scăpat rapid de pădurea preluată abuziv din fondul forestier şi a vândut-o cu un sfert din preţul pieţei. Cumpărătorii au intrat în posesia terenurilor în acelaşi timp, ceea ce înseamnă că aşteptau, practic, la uşa primăriei finalizarea împroprietării ilegale.

Legea RCA a Guvernului, contestată

Publicat la sfârşitul săptămânii trecut, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă al Ministerului Finanţelor pentru modificarea Legii RCA este deja contesta de transportatori. Cinci asociaţii au cerut ieri modificarea ei prin introducerea unei prevederi care să îngheţe preţurile poliţelor de asigurare auto obligatorie (RCA) la valorile medii din raportul realizat de compania Milliman la cerea ASF. Proiectul Ministerului Finanţelor prevede posibilitatea unei intervenţii asupra preţurilor stabilite de către firmele de asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) putând solicita firmelor de asigurări aprobarea scumpirii poliţelor RCA în anumite condiţii, dar transportatorii consideră că el nu răspunde solicitărilor pe care ei le-au formulat şi au anunţat că vor continua acţiunile de protest care vor culmina pe 15 septembrie cu un miting naţional în Bucureşti şi în marile oraşe.

Analiză: Dobânda cheie va creşte în două etape în 2017

Banca Naţională a României va aplica două creşteri de dobândă anul viitor, în loc de patru, susţin economiştii ING Bank. Potrivit ultimei prognoze realizate de aceştia, ele ar urma să fie operate în a două jumătate a anului, după ce în prealabil vor fi făcute două creşteri ale dobânzii pentru facilitatea de depozit. La finele lui 2017 dobânda cheie ar urma să ajungă la 2,25%, de la 1,75% cât este în prezent. Dobânda pentru facilitatea de depozit ar urma să ajungă la 0,75%, iar acest lucru va duce şi la creşterea dobânzilor din piaţa interbancară. Economiştii ING apreciază că ratele se vor plasa între dobânda de depozit şi noua dobândă cheie, ceea ce înseamnă că Robor la trei luni, indicator relevant pentru cei cu credite cu dobânzi variabile, va creşte peste nivelul actual de 0,75% spre 1,5%.

NATIONAL

Dosar penal că-ţi pasă de copil

Cristi Boureanu trece prin cea mai neagră perioada a vieţii lui. E judecat, învinovăţit si înjurat că-si creste singur copilul adolescent, că-i pasă de educaţia lui, că refuză să fie manipulat si nu poate sta cu mâinile in sân când îşi vede odrasla, de nici 15 ani, că sudează ţigările una după alta. Dacă pe mama adolescentei de azi, din cauza căreia fostul politician a ajuns luni la Politie, a lăsat-o sa plece in braţele nasului Sebastian Vlădescu (nici nu era de oprit), pe Ioana nu o poate lasă pradă desfrânării. Si pentru asta Boureanu plăteşte un preţ pe care niciun părinte responsabil nu ar dori să-l plătească.

Pensionari fantomă la şefia Serviciilor!

Pentru prima oara in sistem se poate observa un fenomen cel puţin ciudat. Şefii de structuri s-au înghesuit să-si ia concediile de odihna de-abia in septembrie. O lună despre care se spune ca va fi decisiva pentru declanşarea unui "tsunami" de schimbări la vârful serviciilor. Însă, pe lângă şmecheria deja ieftină cu concediul, puzderie de generali, mai ales din Serviciul de Protecţie si Paza, Serviciul de Transmisiuni Speciale si Direcţia de Informaţii a Armatei au recurs si la o altă cacealma, in încercarea disperată de a-si juca o ultimă carte si a-si pune astfel posturile de conducere la adăpost. Astfel că aceştia au devenit pur si simplu "pensionari fantomă", după ce in vară si-au depus chipurile actele de pensie, dar doar pentru a-si calcula proiecţiile, cei de la resurse umane având misiunea secretă de a nu da drumul efectiv la dosare până ce nu primesc încuviinţarea şefilor.

PUTEREA

Capcanele schimbării furnizorului de energie

Românii care vor să îşi schimbe furnizorul de electricitate trebuie să se gândească de două ori înainte de a lua o decizie în acest sens. Ofertele noilor furnizori din piaţă pot fi, teoretic, mult mai mici decât ale furnizorilor tradiţionali de energie, adică Enel, Electrica, E.ON şi CEZ. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar şi reprezentanţii marilor operatori consultaţi de ziarul PUTEREA, atrag însă atenţia că toţi consumatorii trebuie să se informeze foarte bine legat de ce riscuri implică schimbarea furnizorului, din cauză că pot exista capcane în ofertele companiilor. Aceştia ne-au declarrat că ofertele pot fi atractive doar la prima vedere, de aceea trebuie să ne asigurăm că sunt prevăzute condiţii avantajoase pentru întreaga perioadă a contractului. De exemplu, există taxe obligatorii pentru populaţie care nu sunt menţionate în noile oferte ale furnizorilor care vor să atragă consumatorul şi care trebuie plătite separat.

Instanţa a suspendat dizolvarea Carpatica Asig

Instanţa supremă a admis, marţi, cererea DNA care solicitase interzicerea dizolvării şi lichidării SC Carpatica Asig. S.A., decizia fiind una definitivă. Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus, marţi, interzicerea iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare a companiei de asigurări Carpatica. "Cu majoritate, respinge excepţia inadmisibilităţii contestaţiei formulate de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii de şedinţa din dată de 16 august 2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, în dosarul nr. 2827/2/2014. Admite contestaţia formulată de DNA. (...) Dispune luarea măsurii preventive a interdicţiei iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare faţă de inculpata S.C. Carpatica Asig. S.A. pe o durata de 30 de zile, începând cu dată de 13.09.2016 până la dată de 12.10.2016, inclusiv", se arată în minuta deciziei penale.

ROMANIA LIBERA

Gabriel Biriş face noi dezvăluiri: Dacă proiectul nu era agreat, eu nu veneam în Guvern!

Gabriel Biriş, fostul secretar de stat în Minsterul Finanţelor, a făcut la Realitatea Tv, noi precizări despre controversatul proiectul de modificare a Codului Fiscal, în urma căruia a demisionat. Acesta a afirmat că s-a alăturat Guvernului pentru că i s-a promis că proiectul său va fi susţinut. Biriş a mai spus că este vinovat pentru faptul că nu s-a gândit că proiectul se poate scurge pe surse şi poate ajune în presă cu "titluri bombastice". Gabriel Biriş a susţinut că după ce a demisionat, a primit mesaje de susţinere în care investitorii i-au spus că măsurile din proiectul său erau foarte bune.

Traian Băsescu atrage atenţia că nu Franţa blochează aderarea României la Schengen: Problema României este în Olanda

Traian Băsescu a comentat la B1TV vizita preşedintelui francez Francois Hollande în România şi discuţiile avute de acesta cu preşedintele Klaus Iohannis. "Franţa are constant poziţia că susţine intrarea României în Schengen pe aeroporturi, este o poziţie pe care o au de mult. Problema României nu este la Paris, este în Olanda, care nu vrea în niciun fel să accepte intrarea" a precizat fostul preşedinte. Traian Băsescu a amintit că s-a reuşit să se obţină susţineri importante în Europa în privinţa accederii României, dar problemele vin de la statele în care liderii trebuie să obţină aprobare în Parlament pentru decizii importante de politică externă. Franţa şi Germania oricând vor spune da, problema este că trebuie deblocată Olanda care are o slăbiciune a guvernului in raport cu Parlamentul.

ZIARUL FINANCIAR

Risipa din sănătate: Din 6 mld. euro achiziţii anuale în sănătate, 3 mld. euro se duc pe achiziţii directe

Lipsa de echipamente moderne din spitalele de stat, deficitul de medici din unităţile din provincie pe fondul migraţiei în străi­nătate şi în sectorul privat, dar şi risipirea banului public prin achiziţii frauduloase sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă sectorul de sănătate şi care au fost menţionate ieri de speakerii prezenţi în prima zi a summit-ului ZF Health & Pharma. Summit-ul a reunit cei mai importanţi jucători din sănătate, de la manageri de spitale private şi de stat la asigurători şi reprezentanţi ai auto­rităţilor din domeniu. "Din 6 mld. euro cheltuiţi pe achiziţii publice în sănătate, 3 mld. euro sunt cheltuiţi prin achiziţii directe de materiale sanitare şi consumabile, ce pot fi suspicionate că sunt înţelegeri directe între achizitor şi operator", a spus Bogdan Puşcaş, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.

Deficitul de cont curent sare de 2 mld. euro, dar excedentul comerţului cu serviciile păstrează lucrurile sub control

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele şapte luni din an un deficit de 2,1 miliarde de euro, de două ori mai mare decât cel consemnat în aceeaşi perioadă a lui 2015. Totuşi, pentru a doua lună consecutiv, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat excedent, ceea ce poate arăta că lucrurile nu vor derapa pe termen mediu. Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi este salvat de comerţul extern de servicii care a înregistrat la şapte luni un excedent de aproape 4,3 miliarde de euro, faţă de un deficit de 4,8 miliarde de euro înregistrat de comerţul internaţional de bunuri. Pe total, deficitul contului curent a fost la şapte luni de 2,1 miliarde de euro, faţă de 756 milioane de euro în primele şapte luni din 2015.

Cât de eficiente sunt băncile din România faţă de cele europene

Băncile din România sunt la jumătatea clasamentului celor mai eficiente instituţii de credit europene, în urma restructurărilor din ultimii ani. Raportul costuri/venituri, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, este totuşi sub media europeană. Sistemul bancar românesc avea un indicator costuri/venituri de peste 50%, la sfârşitul primului trimestru, sub media europeană de 66%, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Veniturile operaţionale ale bancherilor au fost afectate în anii de criză de scăderea câştigurilor din dobânzi ca urmare a subţierii constante a portofoliilor de credite. Concomitent, cheltuielile operaţionale au scăzut foarte greu pentru că bancherii au ezitat să-şi ajusteze reţelele şi personalul la condiţiile actuale.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb