• ADEVARUL
• Ce premier va alege preşedintele-jucător?
Victor Ponta, Mircea Geoană, Ioan Rus, George Maior şi Călin Popescu Tăriceanu sunt numele vehiculate pentru preluarea Guvernului după alegerile din 9 decembrie. Desemnarea viitorului premier este, poate, ultima mare carte politică pe care o poate juca Traian Băsescu, al cărui mandat de preşedinte expiră în 2014. USL are peste 50% în sondaje, ceea ce îngustează marja de manevră a preşedintelui, obligându-l, teoretic, să nominalizeze un candidat la postul de premier din rândul acestei alianţe. Dacă un partid obţine peste 50% din mandatele parlamentare, preşedintele se consultă doar cu această formaţiune, potrivit Constituţiei. În plus, candidatul desemnat de preşedinte trebuie să obţină votul Parlamentului, iar pentru un politician din afara USL ar fi complicat să strângă o majoritate.
• La 27 de ani, şefă la vistieria Guvernului
Tânăra liberală Andreea Lambru a fost numită secretar general adjunct al Guvernului, în locul incompatibilului Dan Mihalache. La doar 27 de ani, Andreea Lambru, fost secretar general adjunct al PNL, a fost desemnată ieri să ocupe aceeaşi funcţie, însă în cadrul Guvernului, în locul colegului ei, Dan Mihalache, demis luni de premierul Victor Ponta. Considerată o speranţă a liberalilor, tânăra brunetă a fost implicată deja într-o serie de scandaluri legate de rapida ei ascensiune în partid. În urmă cu doi ani, presa locală din Târgu-Jiu relata că între Andreea Lambru, pe atunci director de cabinet al secretarului general al PNL, şi proaspăt alesul preşedinte al filialei Gorj, Dian Popescu, ar exista o idilă.
• ANALIZĂ Leul s-a prăbuşit odată cu investiţiile străine
În ultimii cinci ani, străinii au alocat în România cu 85% mai puţini bani, iar leul s-a depreciat cu 26% faţă de dolar şi cu 18% faţă de euro. În acelaşi timp, ţările care au atras investiţii şi-au apreciat moneda. Din ce cauză s-a prăbuşit leul? Desigur, din cauză că economia pe care o reprezintă a avut performanţe tot mai slabe. Economiştii au identificat, însă, şi un alt factor care a determinat slăbirea leului: reducerea drastică a investiţiilor străine. De altfel, şi în statisticile oficiale se vede destul de clar cum prăbuşirea leului a avut o legătură directă cu scăderea investiţiilor străine. În primele luni din 2008, România consemna investiţii străine de aproape 7,2 miliarde de euro şi un curs valutar de 3,73 lei/euro, respectiv 2,59 lei/dolar la finalul perioadei (30 septembrie). Iată cum stăm acum: investiţii străine de doar 1,1 miliarde de euro în primele nouă luni şi un curs de 4,53 lei/euro, respectiv 3,5 lei/dolar la 30 septembrie.
• TOPUL FALIMENTELOR: Comercianţii şi imobiliarii au închis cele mai multe afaceri
16.481 firme au intrat în insolvenţă în primele 9 luni ale anului, cu 7,59% mai multe decât în 2011 şi cu 17,17% decât în 2010, arată un studiu al companiei de evaluare Coface. Peste jumătate din aceste insolvente au fost solicitate de către debitori. Cele mai mari creşteri de insolvente nou deschise în primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, s-au înregistrat în sectoarele: comerţ cu amănuntul (17,74%), tranzacţii imobiliare (14,04%), hoteluri şi retaurante (13,44%) şi transporturi (11,76%). Cele mai mari scăderi se înregistrează în sectoare precum: fabricarea substanţelor şi produselor chimice (14,55%), fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte (13,33%) şi fabricarea lemnului şi a produselor din lemn (10,65%).
• Ponta face apel către angajaţii Oltchim, spunând că protestele violente îndepărtează investitorii
Premierul Victor Ponta a lansat un apel către angajaţii Oltchim să oprească protestele violente, arătând că astfel de acţiuni îi îndepărtează pe investitori şi că societatea din Vâlcea nu poate fi salvată decât cu ajutorul salariaţilor. Ponta a afirmat, la Bruxelles, că luni a avut o nouă discuţie cu miniştrii Economiei şi Finanţelor privind situaţia Oltchim şi a explicat că repornirea treptată a combinatului presupune şi un proces de restructurare, deoarece nu toţi cei 3.000 de angajaţi vor avea de lucru imediat, ci doar pe măsură ce sunt redeschise secţiile.
• CNA aprobă TVR News. Postul va emite din 15 noiembrie
Societatea Română de Televiziune (SRTv) a primit, marţi, aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de a transforma TVR Info în TVR News. Noul post va emite din 15 noiembrie şi va difuza în mare parte programe ale Euronews, dar şi conţinut produs de Televiziunea Română. CNA a analizat în şedinţa de marţi o solicitare primită de la SRTv de modificare a grilei de program, a structurii şi denumirii TVR Info în TVR News, potrivit Mediafax. La şedinţa de marţi a CNA a participat şi o delegaţie a TVR, în frunte cu Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al Televiziunii Române.
• CURENTUL
• Remus Vulpescu: Prin aplicarea procedurii de insolvenţă, Oltchim ar avea mari dificultăţi să funcţioneze
Societatea Oltchim ar trebui restructurată, insolvenţa presupunând dificultăţi în a menţine combinatul în stare de funcţionare, iar o soluţie potrivită pentru restructurare urmează să fie găsită în urma colaborării dintre bănci şi stat, a declarat, marţi, Remus Vulpescu, consilier al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, la o conferinţă privind rolul băncilor în restructurarea companiilor. "Oltchim trebuie restructurat. Este uşor să spui că trebuie să treacă prin procedura insolvenţei. La Hidroelectrica era în mod evident cea mai bună soluţie. Oltchim ar avea foarte mari dificultăţi să rămână în stare de funcţionare", a afirmat Remus Vulpescu.
• Politicienii şi patronii de trusturi media acuzaţi de atacuri mafiote contraatacă
Declaraţiile de luni seară făcute de preşedintele Traian Băsescu au produs mare deranj în curtea departamentelor media de agitaţie şi propagandă ale USL. Kuzmin Guşă şi Felix Voiculescu au sărit ieri ca arşi pună ce Băsescu a făcut apel la unii patroni de trusturi de presă să termine cu practicile de tip mafiot asupra instituţiilor statului. "Din păcate, sunt membri ai acestor instituţii care au fost luaţi la tocat la bucată de anumite trusturi de presă exact pentru intimidarea lor. Seamănă cu atacurile mafiote, pe de-o parte politicienii, pe de-o parte oameni de afaceri deţinători de trusturi media cu dosare penale. Fac un apel, pentru curăţenia campaniei electorale, să înceteze aceste tipuri de atacuri. În ceea ce ma priveşte, daţi-i înainte", a îndemnat Băsescu.
• Fostul ministru liberal Tudor Chiuariu riscă 15 ani de închisoare! DNA vrea puşcărie pentru doi foşti demnitari
Foştii miniştri ai comunicaţiilor şi justiţiei, Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, riscă pedepse cu închisoare în dosarul "Poşta Română", dacă magistraţii Curţii de Casaţie vor da curs solicitărilor de condamnare formulate ieri de procurorul de şedinţă. La ultimul termen al acestui proces, reprezentantul DNA a cerut aplicarea unor pedepse cu executare pentru cei doi foşti demnitari, la fel ca şi pentru restul inculpaţilor judecaţi în această cauză, cu excepţia unei singure persoane, un expert tehnic.
• CURIERUL NATIONAL
• Zona euro nu-şi pune speranţe în 2013
Mai pesimist ca oricând, Bruxellesul a dat publicităţii zilele trecute date conform cărora economiile din zona euro nu vor putea ieşi din recesiune înainte de finele anului 2013, relansarea creşterii economice fiind aşteptată abia în 2014, când ar putea atinge un ritm de cel mult 1,4 la sută. Eurozona va trece, în 2013, printr-o perioadă marcată de fenomene tulburi - evoluţii economice negative, derapaje bugetare şi un şomaj la cote înalte. În ciuda avantajului pe care-l are economia sa, nici Germania nu scapă influenţelor crizei, iar analiştii spun că nu mai poate juca pe deplin rolul de "locomotivă" europeană. Franţa se află deja în recesiune, după ce de două trimestre consecutiv economia înregistrează evoluţii sub zero, iar pentru T4 este prognozat un recul similar.
• Tinerii îşi fac ferme la ţară pe bani europeni
Până la jumătatea lunii octombrie, APDRP a încheiat contracte pentru instalarea în mediul rural a 9.197 de fermieri cu vârsta sub 40 de ani. Dintre contractele de finanţare încheiate, 5.351 de proiecte, cu finanţare de la UE de 114,79 milioane de euro, sunt derulate de bărbaţi, iar 3.846 de investiţii, finanţate cu 85,59 milioane de euro, sunt implementate de femei. Valoarea totală nerambursabilă acordată pentru instalarea tinerilor fermieri, până la jumătatea lunii octombrie, este de 200 de milioane de euro
• Pot fi încurajate creditele în lei prin subvenţionarea dobânzii?
Statul poate subvenţiona dobânzile la creditele în lei sau să acorde deductibilitate fiscală, pentru a încuraja aceste împrumuturi, prin diminuarea decalajelor dintre dobânzile la euro şi lei, măsura fiind posibilă doar când va exista stabilitate macroeconomică, potrivit Kiwi Finance, informează Mediafax. "Putem ajunge la subvenţionarea dobânzilor pe moneda naţională, la deductibilitatea fiscală a acestora pentru încurajarea finanţării în moneda naţională, cum se întâmplă şi în alte ţări. Pentru a introduce aceste măsuri este nevoie însă de un echilibru şi o stabilitate macroeconomică. Nu este o măsură socială, ci una de creştere economică", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Sex şi servicii secrete la Guvern
Secretarul general adjunct al Guvernului a fost demis la sugestia unui serviciu secret. În locul său a fost adusă o tânără cu trecut controversat. Potrivit informaţiilor confidenţiale obţinute de Evenimentul Zilei, Dan Mihalache a fost demis după intervenţia unui serviciu secret. Aflat la Bruxelles, premierul Victor Ponta s-a mulţumit să critice declaraţiile anti-americane ale lui Mihalache, dar nu a explicat clar motivele pentru care l-a schimbat. Mihalache l-a făcut "jigodie frustrată" pe preşedintele ANI, Horia Georgescu, şi a spus că, dacă parteneriatul româno-american depinde de Georgescu, "mai bine fără".
• PNL, război cu SUA după suspendarea lui Băsescu
În timp, liderii PNL s-au întrecut în declaraţii antiamericane dure, faţă de care ezitările lui Dan Mihalache referitoare la parteneriatul strategic cu SUA par joacă de copii. USL face un efort să îmbunătăţească relaţia cu Statele Unite, prin declaraţii împăciuitoriste şi destituirea secretarului general adjunct al executivului, Dan Mihalache. Totuşi, în ultimele luni s-au acumulat atacurile liberalilor împotriva partenerului de peste ocean. PNL are antecedente: a mai intrat în conflict cu SUA şi în primăvara lui 2007, în timpul guvernării Tăriceanu, când a propus retragerea trupelor româneşti din Irak şi în noiembrie 2007, când preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, l-a acuzat de corupţie pe ambasadorul SUA, Nicholas Taubman. "Taubman şi-a obţinut postul în urma sponsorizării campaniei electorale lui Bush (...) în România aşa ceva ar fi considerat un act de corupţie şi un act imoral", îi transmitea Olteanu lui Taubman.
• FĂRĂ NUMĂR de la Gigi Becali. Candidatul liberal a acordat împrumuturi de 50 de milioane de euro
Gigi Becali susţine, în declaraţia sa de avere, că a acordat împrumuturi unor persoane fizice în valoare totală de 48,7 milioane de euro. Astfel, lui Horia Culcescu şi Vasile Geambazi, finanţatorul Steleie le-a dat câte 18 milioane de euro. De asemenea, au mai primit bani de la Gigi Becali şi Viorel Tudorache (2,6 milioane de euro), Costel Bucur (5,3 milioane de euro), Teia Sponte (3 milioane de euro), Gheorghe Goga (800.000 euro) şi Aurelian Constantin (un milion de euro). La acestea se adauga alte împrumuturi în valoare totală de 4 milioane de lei acordate unor "rude grad II", fără însă a preciza cine sunt acestea. Pe lista împrumutaţilor apare şi FC Steaua SA, cu suma de 6,235 mil lei.
• Cu cât s-a scumpit viaţa românului într-un an
Fiecare român are o inflaţie proprie, iar pentru mulţi cheltuielile lunare au crescut într-un an cu mult peste majorările raportate de Statistică. Ieri, Institutul Naţional de Statistică a anunţat pentru octombrie o inflaţie anuală de 4,96%, una din cele mai mari din ultimul timp. Fiecare român are însă o inflaţie proprie, iar pentru mulţi creşterile de preţuri şi deprecierea leului din ultimul timp au dus scumpirile mult peste cifrele indicate de Statistică. EVZ a calculat cu cât s-a scumpit viaţa unui român din clasa de mijloc, într-un singur an, în care salariile din mediul privat au stagnat sau chiar au scăzut.
• JURNALUL NATIONAL
• 2012. APOCALIPSA LA ROMÂNI. Un fost ofiţer SRI îi pregăteşte pe români să facă "saltul cuantic" din 2012
De trei ani, de când a părăsit oraşul şi a luat drumul pădurii, fostul ofiţer SRI, Relu Peştean, simte că s-a născut a doua oară. Doarme în fân, umblă numai desculţ, iar dimineaţa se spală pe faţă cu rouă. Şi este ferm convins că ne-am născut cu toţii şamani, numai că am uitat asta. Până acum trei ani, Relu Peştean nu mersese niciodată desculţ prin iarbă, se mândrea că este fiul oraşului, născut şi crescut în lumea strâmtă a betoanelor. Dar într-o zi a avut o revelaţie: viaţa adevărată nu-i oraşul, ci natura şi sălbăticia. Atunci a abandonat totul, casă, serviciu, şi-a pierdut familia şi prietenii şi a luat-o singur de la capăt. "Când Terra va face saltul cuantic, voi îl veţi face odată cu ea, indiferent unde şi când!", spune Pestean. Nu crede că se va sfârşi pământul, ci că, după un şir de crize haotice în care mulţi vor muri, restul omenirii va intra într-o lume mai bună.
• Halucinant: numărul agenţilor SRI din redacţii - informaţie clasificată "secret de stat"!
Într-un răspuns oficial, adresat Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), de Comisia parlamentară de control al Activităţii SRI, semnat de democrat-liberalul Cezar Preda, preşedintele Comisiei, se afirmă că "În temeiul prevederilor normative ce reglementează exercitarea prerogativelor de control concret şi permanent asupra activităţii SRI, Comisia nu poate face publică o activitate de examinare/verificare/cercetare derulată, decât în măsura în care datele şi informaţiile accesate ori puse la dispoziţie nu ar fi clasificate".
• Băsescu, atac la Crin Antonescu: "Fostul preşedinte interimar a avut o contribuţie esenţială la punerea sub îndoială a statului de drept"
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit din nou, azi, de un eventual raport de ţară nefavorabil al Comisiei Europene, reluând temele legate de nerespectarea statului de drept menţionate în discursul de ieri şi răspunzându-i preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care l-a acuzat că a denigrat ţara. "Cred că s-a creat o confuzie. Am văzut-o în reacţiile unor politicieni care m-au acuzat că am denigrat România. O să vă citez din raportul Comisiei Europene: "Cel mai important dintre paşii următori va fi acela ca Guvernul şi instituţiile esenţiale din România să-şi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie ale statului de drept. Acest lucru impune adoptarea unor măsuri urgente de către Guvern şi Parlament".
• Mircea Ursache: Orice dispută politică are efecte imediate negative în economie
Fostul şef al AVAS Mircea Ursache consideră că reducerea TVA ar fi o măsură care ar încuraja serios investitorii străini şi autohtoni. Mircea Ursache, fost preşedinte al AVAS şi al Fondului Proprietatea, a explicat pentru Jurnalul Naţional care sunt efectele reducerii TVA, ce ne aşteaptă o dată cu trecerea la zona euro.
• NATIONAL
• Gica Popescu, Gigi Netoiu si Jean Padureanu, recompensati cu "suspendare" pentru colaborarea cu DNA!
Zornaitul de catuse cutremura intreaga lume a fotbalului. Iar opinia publica, in care microbistii au o pondere deloc de neglijat, este socata de intorsatura neasteptata din "Dosarul Transferurilor". Unde, caz fara precedent in astfel de spete complexe, dupa o achitare pe linie, la urmatorul termen s-au dat condamnari grele. Pentru procurorii anticoruptie, liderul grupului infractional format din nume grele ale fotbalului romanesc a fost considerat de la bun inceput Giovani Becali. "Suspendarea" pedepsei de care au beneficiat cei trei reprezinta, conform informatiilor noastre, recompensa legala pentru colaborarea pe care acestia au avut-o cu anchetatorii. Care, in lipsa unor probe concrete pe care sa le prezinte judecatorilor, nu ar fi putut obtine aceasta victorie decat cu ajutorul unor marturii complete ale unora dintre cei implicati.
• Islamiştii egipteni vor să distrugă Sfinxul şi piramidele
Un lider jihadist egiptean a îndemnat la distrugerea celebrului Sfinx şi a piramidelor pe motiv că sunt idoli! Ca exemplu, Murgan Salem al-Gohary a povestit ce au făcut talibanii cu statuile lui Budha în Afganistan. "Toţi musulmanii sunt însărcinaţi cu distrugerea idolilor, aşa cum am făcut în Afganistan, când am distrus statuile lui Budha", a declarat acesta într-un interviu la o televiziune privată egipteană. "Allah i-a ordonat Profetului Mahomed să distrugă toţi idolii", a adăugat acesta. Interviul a fost relizat după un marş al ultraconservatorilor islamici, aceştia cerând ca în Constituţie să se stipuleze "aplicarea strictă a legii Sharia".
• Seful Transelectrica, Andrei Benghea , i-a facut un "cadou" de 127.000 de euro afaceristului Mihai Craiu
La doar cinci zile dupa ce a fost uns sef la Transelectrica, directorul Andrei Benghea-Malaies i-a facut o "surpriza" de 127.000 de euro afaceristului Mihai Craiu, printr-un contract de publicitate. Noul director general al Companiei Nationale Transelectrica, numit in functie pe 25 octombrie de catre ministrul liberal Daniel Chitoiu, pare sa aiba o slabiciune pentru firma de publicitate a afaceristului Mihai Craiu. In mod bizar, Transelectrica a fost atat de grabita sa-si promoveze serviciile prin firma lui Craiu incat nici n-a mai organizat licitatie publica, contractul fiind acordat dupa o negociere directa cu patronul Media Consulta International SRL. Afaceristul care a primit contractul de la Transelectrica a vandut publicitate si trustului Intact si s-a despartit cu scandal de Dan Voiculescu, caruia i-a intentat 12 procese. Ulterior s-a lipit de Realitatea TV, apoi de Romania TV, post cu care colaboreaza si in prezent.
• Comandantul NATO din Afganistan a ravnit si el la "bucatica" lui Petraeus
Caracatita sexuala care l-a prins pe seful CIA, generalul David Petraeus, a mai facut o victima. Comandantul NATO din Afganistan avea si el o draguta, tocmai aia care l-a dat in gat pe Petraeus! FBI este in posesia a 30.000 de pagini de emailuri schimbate intre generalul John Allen si Jill Kelley, "gospodina" care, speriata de mesajele de amenintare ale amantei generalului Petraeus, a parat-o la FBI. Armata americana se confrunta cu un scandal de nedescris. Un fel de atac al "gospodinelor" asupra celor mai capabili generali ai SUA, plini de decoratii de pe fronturi, dar si de frustrari sexuale. Ca de-aia umbla un sfat pentru Pentagon pe toate retelele de socializare: "Mai duceti-i pe astia si la "trageri"! Ca sa nu spunem direct "la curve"!
• BNR scumpeste creditele
Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, a anuntat ca BNR va cere majorarea provizioanelor bancare din 2013, ceea ce poate scumpi imprumuturile. Provizioanele reprezinta rezerva constituita pentru eventuale pierderi previzibile in viitor, iarBNR are in vedere sa solicite majorarea acestora la unele banci. Viceguvernatorul Bogdan Olteanu nu a precizat despre ce institutii bancare este vorba, insa, in ultima perioada, tot mai multe banci raporteaza cresteri semnificative ale portofolilor de credite neperformante.
• Ziarul "Bild" ne da cu firma-n cap: "National Arena" NU va gazdui niciun meci la Euro 2020!
Capitala Romaniei va fi sarita din calcule pentru turneul final de peste opt ani, anunta cotidianul german. In schimb, Croatia si Rusia vor reprezenta "cu cinste" estul Europei. Campionatul European din 2020 - editie aniversara, 60 de ani de la primul turneu final - va fi organizat in 13 tari, iar Romania nu face parte dintre ele, scrie "Bild". Potrivit publicatiei citate, francezul Michel Platini are in vedere cu totul alte tari, printre care Croatia si Rusia, din Europa de Est. "Bomba" este, insa, cu totul alta: finala competitiei ar urma sa fie gazduita de Istanbul, pe stadionul "Turk Telekom Arena", pe care joaca Galatasaray.
• PUTEREA
• Oamenii premierului anunţă moartea combinatului: Oltchim, fără viitor
Combinatul vâlcean este prins între datoriile imense şi protestele angajaţilor, guvernanţii anunţând doar măsuri, fără să facă ceva concret. Pentru că nu dă bine în campania electorală să promoveze măsuri nepopulare, mesagerii veştilor rele sunt oamenii premierului de la "Economie", cei doi Remus, Borza şi Vulpescu. Aceştia au anunţat un viitor sumbru la Oltchim, pentru că revitalizarea combinatului este aproape imposibilă. Premierul Ponta a avertizat că dacă vor continua acţiunile violente de genul sechestrărilor de persoane, "cu atât o să-i speriem mai mult pe cei care vor să investească, nu doar investitorii strategici, ci şi băncile". Oltchim va intra în insolvenţă cel mai târziu în ianuarie 2013, după alegeri, iar administratorul judiciar nu va fi, cu certitudine, compania Euro Insol, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, într-o conferinţă pe tema rolului băncilor în restructurarea companiilor, informează Agerpres.
• Angajaţii cinematografelor cer demisia lui Haşotti
Angajaţii Cinematografului Patria au protestat ieri în faţa instituţiei, o parte dintre aceştia aflându-se în a doua zi de greva foamei. Protestatarii avertizează că Guvernul vrea să vândă cinematograful, motiv pentru care trece RADEF România Film în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Sindicaliştii cinematografului spun că acesta este doar un prim pas, cinematografele de stat urmând să treacă la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), pentru a fi privatizate. Angajaţii celui mai mare cinematograf din ţară cer demisia ministrului Culturii, Puiu Haşotti. În semn de solidaritate cu cei din Capitală, angajaţii cinematografelor de stat din Galaţi, Cluj, dar şi alte oraşe importante au manifestat împotriva conducerii Ministerului Culturii.
• Piaţa Amzei, concesionată pe 35 de ani
Primăria Sectorului 1 vrea să concesioneze Piaţa Amzei pe o perioadă de 35 de ani unei firme particulare. Aceasta după ce primăria a investit 10 milioane de euro pentru modernizarea Pieţei Amzei. Preţul cerut de administraţia locală pentru concesionarea spaţiului reprezintă jumătate din valoarea chiriilor solicitate pe piaţa liberă pentru închirierea spaţiilor comerciale. Primăria Sectorului 1 (PS1) a publicat pe site-ul guvernamental de licitaţii publice un anunţ pentru concesionarea Pieţei Amzei pe o perioadă de 35 de ani. Concesiunea va viza operarea şi întreţinerea pieţei, care este în proprietatea publică a Municipiului Bucureşti şi în administrarea Administraţiei Pieţelor Sector 1. Concesionarul se va obliga la plată unei redevenţe reprezentând echivalentul sumei de minimum 36.904,76 euro pe lună fără TVA.
• ROMANIA LIBERA
• Drumul înfundat al candidaţilor independenţi către Parlament
Doar 13 independenţi, faţă de 2.456 aflaţi pe listele unor partide politice, vor candida în alegerile parlamentare din acest an. Unul dintre motivele pentru care avem atât de puţini candidaţi fără culoare politică este şi faptul că legislaţia este foarte restrictivă cu aceştia. Independenţii trebuie să strângă mii de semnături pentru a se înscrie în cursa electorală, nu au dreptul la siglă, iar în campanie au voie la televizor, legal, doar 30 de secunde zilnic. "România liberă" publică astăzi povestea unui militar de carieră cu o imagine foarte bună în localitatea sa natală, care a vrut să candideze la Camera Deputaţilor, dar a fost învins de un sistem făcut în aşa fel încât să favorizeze partidele politice.
• SUA. Lovitură de teatru în scandalul care afectează CIA, rolul nebulos al FBI. "Afacerea Petraeus" devine afacere de stat
Generalul american John Allen, comandantul forţelor NATO în Afganistan, face obiectul unei anchete pentru că a trimis mailuri "inadecvate" lui Jill Kelley, femeia amestecată în scandalul sexual în care este implicat recent-demisionatul şef al CIA, generalul David Petraeus. Un responsabil al Pentagonului a dezvăluit presei că FBI a descoperit 20.000-30.000 de pagini de corespondenţă între generalul John Allen şi Jill Kelley, dar a refuzat să precizeze dacă Allen este acuzat că a folosit curierul electronic de serviciu pentru a comunica sau dacă a dezvăluit informaţii confidenţiale. La rândul său, NATO a declarat că a luat cunoştinţă de anchetă. Generalul John Allen se află la Washington, unde urma să fie confirmat de Senat, joi, în noua sa funcţie de comandant suprem al forţelor NATO în Europa.
• Ce şanse de redresare are cu adevărat Oltchim?
Angajaţii protestează din nou în stradă iar unii fac greva foamei în aşteptarea salariilor restante. Între timp, la Bucureşti, informaţiile legate de soarta combinatului rămân neclare, vorbindu-se inclusiv de un ultimatum dat de FMI, dar neconfirmat oficial de Guvern, în ceea ce priveşte opţiunile: privatizare sau lichidare. Se va încerca încă o dată privatizarea Oltchim, iar dacă Guvernul va eşua şi de această dată combinatul va trebui închis, ar fi cerut ieri oficiali ai Fondului Monetar Internaţional, potrivit unor surse ale Antenei 3. Atât Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cât şi Remus Vulpescu, fostul şef al Oficiului Participaţiilor Statului în Industrie, au precizat ieri că o posibilă aducere în insolvenţă a Oltchim ar pune în dificultate uzina.
• ZIARUL FINANCIAR
• BNR a sondat măruntaiele băncilor. Rezultatul: Este nevoie de noi provizioane
Banca Naţională va cere, probabil, unor bănci să majoreze provizioanele pentru credite neperformante la începutul anului viitor, în urma procesului de reevaluare a garanţiilor aferente creditelor acordate, afirmă Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR. "Suntem chiar acum într-o procedură cerută de Banca Naţională, o procedură prin care am solicitat auditorilor să verifice valoarea colateralelor pe care le deţin băncile pentru a vedea măsura în care ele sunt acoperitoare. Şi, desigur, atunci când va fi necesar şi acolo unde va fi necesar, probabil undeva la începutul anului viitor, e posibil să solicităm noi provizioane unora dintre bănci. Rămâne să vedem cifrele atunci când domnii auditori vor fi gata", a declarat Olteanu.
• Fondurile de pensii private au scos 626 mil. lei peste graniţe
Fondurile de pensii private obligatorii au investit 626 mil. lei pe pieţele externe. Contribuţia lor la finanţarea economiilor străine ar putea să crească în detrimentul economiei locale dacă regulile de investiţii vor deveni mai stricte aşa cum îşi doreşte Comisia de Supraveghere. Comisarii spun însă că principala lor grijă este ca banii de pensie ai românilor să fie în siguranţă şi nu dezvoltarea pieţei de capital. Arbitrul pensiilor vrea să interzică fondurilor de pensii private obligatorii investiţiile în obligaţiuni care nu au rating de investment grade, în imobiliare, în fonduri închise de investiţii şi în fonduri de private equity. Acum aceste investiţii sunt permise, în unele cazuri cu anumite limitări, iar în viitor ar putea fi permise doar fondurilor de pensii facultative, unde contribuţiile sunt virate voluntar.
• Înainte să lase palatele să se războiască la alegeri FMI laudă austeritatea bugetară, dar remarcă dezastrul la reformele structurale
Preşedintele Băsescu va avea astăzi o ultimă întrevedere pe anul în curs cu delegaţia comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale la finalul vizitei de aproape 10 zile efectuată de aceasta în România. De asemenea, FMI va trece şi pe la Palatul Victoria la ora 14.00, după ce la Cotroceni va fi la ora 11.00. Este ultima vizită a FMI la Bucureşti în acest an. Delegaţia se va întoarce la mijlocul lui ianuarie 2013, după alegerile legislative şi după ce va fi fost deja instalat un nou guvern, iar proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi fost deja creionat, dacă nu adoptat de Parlament. Va fi examinată atunci derularea acordului curent care expiră în martie 2013 şi vor începe discuţiile pentru semnarea unui nou acord stand-by, după cum a anunţat săptămâna trecută Traian Băsescu, tot după discuţii cu delegaţia FMI.