REVISTA PRESEI 14.12.2017

Willy Homner
Revista Presei / 14 decembrie 2017

REVISTA PRESEI 14.12.2017

ADEVARUL

Regele Mihai s-a întors acasă pentru totdeauna

Timp de trei zile, românii care vor să îi aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I o pot face la Palatul Regal din Capitală. Sicriul regelui a fost adus miercuri în ţară, slujba de înmormântare urmând să aibă loc sâmbătă la Curtea de Argeş. Până atunci Sicriul cu trupul neînsufleţit al ultimului monarh al României a fost depus în Sala Tronului de la Palatul Regal. Sute de persoane au aşteptat pe traseu, iar la Palatul Regal peste 1.000 de persoane au aplaudat. Mai mulţi oameni au scandat "Regele şi patria!" şi "Monarhia salvează România!". Cortegiul funerar a trecut pe sub Arcul de Triumf , fiind întâmpinat pe traseu de sute de bucureşteni.

Ce ascunde trocul PSD-UDMR care a omorât democraţia în Parlament

Coaliţia PSD-ALDE a modificat pe fugă Regulamentul Camerei Deputaţilor astfel încât a pus de două ori pumnul în gura Opoziţiei. Totul pentru voturile UDMR, fără de care riscă să piardă majoritatea în primăvară. Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că PSD a căzut de acord ca maghiarii să primească mai multe drepturi în domeniul educaţiei, iar UDMR va fi loială social-democraţilor şi la anul. Legile Justiţiei au fost doar un hop de moment. În şedinţa de ieri a Camerei Deputaţilor, PSD nu doar că a tăiat microfonul parlamentarilor critici cu Puterea, ci a tăiat total unele drepturi - şi aşa fragile - ale Opoziţiei. PNL, USR şi PMP nu vor mai putea susţine în plen amendamentele respinse în Comisii.

Toate cele trei legi ale Justiţiei au fost adoptate de Camera Deputaţilor. Urmează Senatul

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri seara cu 177 voturi "pentru" (PSD, ALDE, UDMR) şi 78 voturi "împotrivă" (PNL, USR) legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca actul normativ să fie transmis Senatului, forul decizional. Este ultimul act normativ din pachetul celor trei legi ale Justiţiei modificate de comisia specială condusă de Florin Iordache şi adoptate de Camera Deputaţilor

PSD ignoră până şi doliul naţional. Florin Iordache i-a convocat azi pe deputaţi ca să modifice legislaţia penală

Deputatul USR Stelian Ion a anunţat pe Facebook că deputaţii din Comisia Iordache au fost convocaţi azi pentru a dezbate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Surse politice au confirmat pentru Mediafax că mâine se va reuni Comisia specială pentru Legile justiţiei, deşi anterior votase suspendarea lucrărilor în perioada 14, 15, 16 decembrie, zilele decretate de doliu naţional, ca urmare a decesului Regelui Mihai. Comisia specială urmează să înceapă dezbaterile privind propunerile de modificare şi completare a Codurilor Penal şi de procedură Penală prin raportare la transpunerea Directivei PE referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi la dreptul de a fi prezent la proces.

Erdogan încearcă să coaguleze revolta lumii musulmane

A apărut comunicatul final al reuniunii extraordinare de la Istanbul Organizaţiei Islamice de Cooperare (OIC) întrunită la chemarea urgentă a preşedintelui Erdogan. Comunicatul final arată că ţările membre OIC "resping şi condamnă în modul cel mai ferm termenii deciziei unilaterale a Preşedintelui SUA care recunoaşte Ierusalimul drept aşa-numită capitală a Israelului, puterea de ocupaţie". În acelaşi timp, se cere la modul insistent ca "toate statele lumii să recunoască Statul Palestina precum şi Ierusalimul de est drept capitala sa aflată acum sub ocupaţie". Cele 57 de State Membre ale OIC mai afirmă şi că "sunt gata ca, în cazul în care Consiliul de Securitate nu este în stare să ia măsuri" împotriva "gravelor violări" pe care le presupune decizia americană privind Ierusalimul, "să pună problema pe agenda Adunării Generale".

Directoarea de liceu şpăgară care lua 2.500 de lei pentru fiecare an de studiu fictiv

Maria Mia Albescu, managerul Casei de Cultură din Petroşani, a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi opt luni de închisoare, cu suspendare, pentru infracţiuni de fals material în înscrisuri, săvârşite în 2015, în vremea în care conducea Liceul Liceului Apollonius din Petroşani. Sentinţa este definitivă. Aceasta a pretins şi apoi a primit suma de 7.000 de lei de la inculpatul Ilas Marius Valentin, în schimbul întocmirii în fals, în calitatea sa director al unui liceu din municipiul Petroşani, a unor documente privind situaţia şcolară completă, respectiv adeverinţă şi foaie matricolă, care atestau în mod nereal parcurgerea de către acesta a patru ani de studii liceale la unitatea respectivă de învăţământ, în perioada 2011 - 2015.

Polonia alunecă spre autocraţie

Derapajele antidemocratice ale autorităţilor de la Varşovia îngrijorează SUA şi UE. După reforma controversată din Justiţie, a venit rândul presei să fie pusă sub presiune. Luni, autoritatea poloneză de supraveghere a audiovizualului (KRRiT) a amendat o importantă televiziune privată de ştiri, TVN24, cu peste 350.000 de euro pentru modul, apreciat ca părtinitor, în care aceasta a relatat despre manifestaţiile opoziţiei în decembrie 2016. Consiliul a reproşat TVN24 în special că "a omis să informeze telespectatorii că manifestaţiile din 16-18 decembrie din faţa parlamentului erau interzise şi că a chemat la participare la ele, în condiţiile în care adunarea fusese deja declarată ilegală".

Shaorma a supravieţuit la vot, în Parlamentul European, cu tot cu fosfaţi

Comercianţii de kebab şi shaorma pot folosi în continuare carne tratată cu adiviti alimentari pe bază de fosfaţi. Rezoluţia care interzicea aceste substanţe, depusă de Comitetul pentru Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din cadrul Comisiei Europene, nu a reuşit, miercuri, să întrunească majoritatea voturilor deputaţilor europeni, aşa că a fost respinsă. În favoarea documentului au votat 373 de deputaţi, în timp ce 272 de aleşi s-au pronunţat împotrivă. Alţi 30 s-au abţinut. Pentru a putea fi însă adoptată, rezoluţia avea nevoie de minimum 376 de voturi.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank vinde pe furiş credite neperformante de 1,2 miliarde lei

Raiffeisen Bank a vândut, fără să anunţe, grupului norvegian specializat in recuperarea creanţelor B2Holding, reprezentat in România de Debt Collection Agency SRL, un pachet de credite neperformante in valoare de 271 milioane euro (1,2 miliarde lei), in contextul in care Guvernul a înăsprit, de anul viitor, regimul fiscal aferent vânzării creditelor neperformante iar in Parlament se discută câteva proiecte de lege vizând recuperarea creanţelor, in vederea protecţiei consumatorilor. Conform unui comunicat al B2Holding, este vorba de un număr de 2.500 de credite de consum negarantate acordate persoanelor fizice, cât si împrumuturi cu garanţii si finanţări pentru firme. Acestea sunt singurele informaţii despre tranzacţie făcute publice de firma de recuperare, intr-un comunicat publicat ieri pe site-ul companiei norvegiene, fără să fie trimis presei din România.

COTIDIANUL

Pericolul dosarului penal stârneşte furia tuturor

Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, precum şi pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, modificat prin OUG 79/2017. Conform acestuia, neplata taxelor în termen de o lună se sancţionează cu închisoare. Proiectul a provocat în mediul economic un val de critici. Şi statul ar trebui să facă puşcărie pentru neplata taxelor, spune unul dintre cei intervievaţi de Cotidianul.

Regele Mihai în aplauze pe sub Arcul de Triumf

Momente încărcate de emoţie miercuri seară în Capitala României. Maşina care a transportat trupul Regelui Mihai de la Castelul Peleş către Palatul Regal a trecut pe sub Arcul de Triumf în aplauzele a sute de oameni, care au dorit să-i aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale. Momentul are o semnificaţie aparte. După 81 de ani Majestatea Sa s-a întors, pe ultimul său drum, pe sub Arcul de Triumf pe care l-a inaugurat în 1936 alături de familia regală. Cortegiul funerar cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a ajuns miercuri seară în jurul orei 20.30 la Palatul Regal, unde au venit de asemenea sute de oameni. Unii dintre aceştia au scandat "Monarhia salvează România".

Luminiţa de la capătul tunelului s-a stins!?

Majestatea Sa Regele Mihai s-a stins din viaţă pe 5 decembrie 2017; parcă nu a mai putut îndura să trăiască un nou 30 decembrie. La 30 decembrie 1947, România a intrat într-un lung tunel. Viaţa românilor a fost dată peste cap. Cei mai buni au murit în închisorile comuniste, scara valorilor a fost răsturnată. Încetul cu încetul, a fost construit "omul nou", care nu mai are repere morale, care nu mai respectă nimic. În toată această rătăcire de 70 de ani prin tunel, Majestatea Sa Regele Mihai era speranţa noastră, era luminiţa de la capătul tunelului. În timpul comunismului, mesajele sale de Anul Nou, de la radio Europa Liberă, erau micile noastre bucurii. Revenirea sa în ţară, după 1989, a fost marea noastră bucurie, a fost speranţa unei reveniri la normal. Moartea Majestăţii Sale este o mare durere, este o mare pierdere! Odihnească-se în pace!

CURENTUL

Foştii deţinuţi politici nu au fost invitaţi la funeralii

În mod surprinzător, Margareta după ce nu a îndeplinit dorinţa tatălui său de a păstra titlul de regină, la fel de simbolic precum şi cel de custode nici nu a invitat Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici la funeraliile regelui, invitându-l în schimb pe Liviu Dragnea, aproape deţinut de drept comun. Consiliată de oamenii infiltraţi de Radu Duda de-a lungul anilor, după cum povestesc jurnaliştii monarhişti, Margareta va rămâne un virtual custode al coroanei şi dacă trece legea iniţiată de Dragnea şi Tăriceanu, stipendiată cu 25 milioane de Euro anual de la bugetul de stat, degeaba.

CURIERUL NATIONAL

Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă

În conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile acestei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale. Conform art.2, lit.b) din legea menţionată, prin dezastru natural se înţeleg: cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii, ca fenomene naturale. Proprietarii de locuinţe îşi îndeplinesc această obligaţie prin încheierea unei poliţe de asigurare obligatorie - PAD.

Intalnire peste ani cu ambasadorul Catalin Avramescu

Profesor la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice, ambasadorul Cătălin Avramescu s-a întâlnit marţi, 14 noiembrie 2017, pentru a doua oară cu elevi ai Şcolii Lauder. Prima întâlnire a avut loc la Helsinki, în decembrie 2014, când opt elevi de la Lauder-Reut au participat la Festivalul de creativitate/publicitate EUROBEST. Principala temă de interes a fost sistemul educaţional din Finlanda, dincolo de statistici şi topuri, unde, ştim cu toţii, Finlanda se află între primele ţări performante din lume. Elevii au aflat că, în Finlanda, profesorii sunt foarte respectaţi, chiar mai mult decât doctorii, a spus dl. Avramescu, subliniind că principalul criteriu de promovare a omului de la catedră este competenţa, filtrată permanent, prin numeroase examinări.

Construcţia unei fabrici de reciclare a uleiurilor, finanţată de BERD şi BCR

Banca Europeană pentru Construcţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Comercială Română (BCR) au semnat un credit sindicalizat de tip club loan în valoare de 38,7 mil. dolari pentru dezvoltarea, construcţia şi funcţionarea unei uzine de reciclare a uleiurilor minerale uzate. Ambele instituţii au acţionat ca Aranjori Principali Mandataţi pentru această tranzacţie, iar BCR a acţionat şi ca Agent de Documentaţie, Agent de Facilitate şi Garanţii. Finanţarea face parte dintr-un program de investiţii al companiei în valoare de 56 de milioane de dolari, al cărui scop este construirea unei instalaţii de reciclare de 73.000 de tone metrice pe an, în Olteniţa, la 60 de kilometri de Bucureşti. Uzina va regenera uleiurile minerale uzate şi le va transforma în uleiuri de bază pentru vânzare şi reutilizare în industria auto şi în alte sectoare industriale.

EVENIMENTUL ZILEI

MRU, premierul care a căzut în plasa producătorilor de medicamente!

Preşedintele României, prim-adjunctul directorului SRI, primul ministru, şeful misiunii FMI, ziarişti şi lobbişti sunt implicaţi în bătălia care s-a dus acum câţiva ani pentru impunerea taxei clawback, dar şi pentru păstrarea ei acum. Este vorba de o sumă imensă, 350 de milioane de euro anual, bani care se varsă direct la bugetul dedicat medicamentelor compensate.

Consulat al României în cel mai bogat oraş din SUA. Veşti bune de la Washington

Ambasada României la Washington DC anunţă veşti bune pentru români şi Diaspora. În cadrul unei întâlniri dintre ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior şi senatorul republican Marco Rubio,preşedinte al unui subcomitet din cadrul Comitetului pentru relaţii externe şi membru al Comitetului pentru Intelligence, oficialul american şi-a manifestat interesul pentru continuarea cooperării cu autorităţile române şi cu membrii comunităţii româno-americane, în perspectiva deschiderii unei noi misiuni consulare a României la Miami, oraşul considerat, într-un studiu UBS din anul 2009, ca fiind cel mai bogat din SUA.

Amestec rusesc în cazul BREXIT? Investigaţii oficiale

După acuzaţiile de intruziune ale organizaţiilor pro-Kremlin în cazul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, legislativul din Marea Britanie a obţinut date cu privire la suma cheltuită de IRA, o asociaţie care ar avea angajaţi specializaţi în propagandă, în cazul Brexit. Suma este foarte mică, doar 97 de cenţi.Parlamentarii din Marea Britanie au cerut companiei Facebook date cu privire la reclame care este posibil să fi influenţat rezultatul referendumului din iunie 2016, cu privire la părăsirea Uniunii Europene. În contextul în care controversele cu privire la implicarea rusească în alegerile prezidenţiale din SUA sunt în continuă creşetere, Facebook a furnizat date cu privire la spaţiul de reclamă cumpărat de Internet Research Agency (IRA).

Fondul Proprietatea i-a pus gând RĂU companiei POŞTA Română

Johan Meyer, co-manager de portofoliu în România al Fondului Proprietatea, a propus miercuri insolvenţa companiei Poşta Română, deşi statul român vrea să bage 170 milioane de lei în capitalizarea CNPR. Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, a convocat miercuri, o întâlnire cu delegaţia Fondului Proprietatea (FP), acţionarul minoritar al Companiei Naţionale Poşta Română pentru a-i prezenta ultimele acţiuni desfăşurate pentru capitalizarea operatorului naţional de servicii poştale şi a face un ultim efort în atragerea FP în procesul de capitalizare. Discuţiile de ieri au eşuat. Propunerea FP de intrare în insolvenţă a companiei a fost respinsă de ministrul Comunicaţiilor, Lucian Şova care susţine că redresarea Poştei Române va fi făcută în ciuda obstrucţionărilor FP, iar procesul de capitalizare va continua.

JURNALUL NATIONAL

Top 5 cauze care au condus la creşterea preţurilor

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna noiembrie la 3,23%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Există însă produse sau servicii, precum ouăle, untul sau transportul aerian, la care majorarea a fost mai mare de 20 de procente. Deşi anticipată, creşterea preţurilor este cu mult peste aşteptările BNR care iniţial a estimat o rată anuală a inflaţiei de 1,7 la sută, pentru finalul anului 2017. Ulterior a modificat de două ori această prognoză, în august şi în noiembrie, la 1,9%, respectiv la 2,7%. Însă preţurile au crescut cu mult peste estimările BNR. Care au fost cauzele? 1. Creşterile salariale; 2. Deprecierea leului; 3. Energia electrică; 4. Preţul carburanţilor; 5. Producătorii şi supermarketurile au profitat.

Banca Transilvania are 250.000 de clienţi companii

Banca Transilvania susţine 250.000 de clienţi companii, iar o treime din firmele înfiinţate în 2017 colaborează cu BT, potrivit unui comunicat al băncii. "Cu Banca Transilvania lucrează clienţi corporativi mari şi medii, IMM-uri şi micro-întreprinderi. Anual, în cadrul BT sunt procesate tranzacţii de aproximativ 100 miliarde de lei şi schimburi valutare de 30 miliarde de lei pentru clienţii corporativi, medii şi mari. Aproximativ 15% dintre finanţările acordate companiilor medii şi mari din România au fost analizate şi instrumentate de departamentele BT specializate pe domenii, produs sau structuri de creditare", se spune în comunicatul băncii, preluat de agerpres.

Preţul petrolului urcă, stocurile americane scad!

Preţul petrolului a câştigat teren in cursul tranzacţiilor europene de miercuri, in condiţiile in care federaţia profesionala a American Petroleum Institute (API) a anunţat o scădere a rezervelor de brut. Astfel, in prima parte a zilei de miercuri, la Intercontinental Exchange (ICE) din Londra, barilul Brent cu extracţie din Marea Nordului a atins 63,97 de dolari, un plus de 63 de cenţi faţă de valoarea de închidere din ajun. In schimburile electronice de la New York Mercantile Exchange (NYSE), barilul marca "light sweet crude" (WTI) cu livrare in ianuarie a recuperat 43 de cenţi, ajungând la 57,57 dolari. Aceasta ascensiune uşoara a cursului vine după căderea de marţi, când pieţele si-au încasat profitul după mai multe sesiuni de creştere, dar atenţia investitorilor s-a îndreptat spre datele săptămânale privind rezervele americane de petrol.

Renault va deveni acţionar la grupul de presă Challenges

Constructorul auto francez Renault a anunţat miercuri că va prelua o participaţie de 40% la grupul de presă Challenges, o investiţie inedită pentru un constructor auto dar care vizează dezvoltarea de conţinut pentru automobilele autonome. "Francezi şi europenii petrec, în medie, două ore pe zi în maşină. Directorul grupului Challenges, Claude Perdriel, şi CEO-ul Renault, Carlos Ghosn, împărtăşesc aceeaşi convingere, că dezvoltarea automobilelor conectate şi autonome va permite utilizatorilor să aibă la dispoziţie mai mult timp pentru a face alte activităţi atunci când sunt în maşină", a explicat Renault într-un comunicat.

NATIONAL

Şoc! MAI filează SRI!

Minţile înfierbântate sub caschetele prea mari ale unor "miliţieni" care se declară "cu Dragnea in suflet" tocmai ce sunt pe cale să arunce un Minister de Interne oricum greu încercat de scandaluri in ultima vreme intr-un conflict deschis interinstituţional cu alte structuri de forţă. Cert este însă că, după modelul ultima oară încercat de Gelu Oltean, pe vremea când acesta se afla in fruntea DGPI, o anumita grupare cocoţată nu de mult la vârful MAI s-a apucat de o iniţiativa pe cât de halucinantă, pe atât de riscantă. In această operaţiune "sinucigaşă" se fac "identificări in masă" pentru a fi "puşi la respect sereiştii". Dragnea va înghiţi cu greu acest exces de zel al celor care, din dorinţa de a se face utili, tocmai ce s-au transformat din vânător in vânat. Ceea ce nu face decât să adâncească "hăul" creat intre diversele grupări care se lupta pentru preluarea hăţurilor puterii in cadrul MAI

Regele Mihai, îngropat in ipocrizie

Ignorat timp de aproape trei decenii de elita politică decembristă (si nu numai), ultimul rege al României stoarce astăzi mare de lacrimi de la "vlădicile" republicane ale tării. Alungat de comunişti si ruşi din tară, in 1948, Mihai I a fost interzis si in România postdecembristă. Si asta chiar din anul de început, 1990, când Ion Iliescu si şleahta lui i-au interzis fostului rege sa vină in România devenită intre timp republicană si democrată. Decizie salutată de altfel de mulţi români si valabilă, cu excepţia scurtului episod din 1992, timp de un deceniu. Cum isonul fariseismului politic este ţinut si de televiziuni care au bătut cuie in talpa ultimului nostru suveran ori de cate au avut ocazia, putem spune ca regele Mihai este îngropat intr-un imens val de ipocrizie înainte de a ajunge in mormânt.

PUTEREA

VIRALUL ZILEI: "Dorel" încearcă să ASFALTEZE o baltă în Călăraşi

O filmare în care mai mulţi muncitori de la Serviciul Public de Pavaje şi Spaţii Verzi "asfaltează" o baltă, în Călăraşi, a devenit virală pe reţelele de socializare. În imagini se vede cum muncitorii toarnă asfalt peste o baltă plină cu apă şi noroi, din mijlocul străzii. Încearcă apoi, fără succes, să întindă asfaltul fierbinte, consideră că şi-au terminat treaba şi pleacă. În legătură cu aspectele semnalate în spaţiul virtual, cu privire la modul defectuos în care şi-a desfăşurat activitatea o echipa de asfaltare a Serviciului Public Pavaje Spaţii Verzi din subordinea Primăriei Municipiului Călăraşi, primarul Daniel Ştefan Drăgulin a dat o dispoziţie viceprimarului Viorel Ivanciu de a identifica, împreună cu conducerea SPPSV, măsurile disciplinare care se impun. În acest moment se poartă discuţii cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

ROMANIA LIBERA

Irlanda şi România ar putea avea priorităţi diferite în negocierile privind brexit-ul

Vecinii apropiaţi ai Marii Britanii, precum Irlanda şi Ţările de Jos (Olanda şi Belgia) au un mare interes să menţină deschis comerţul. Dar acest lucru are o importanţă mai redusă pentru ţări precum Slovenia sau România, care au alte priorităţi în relaţiile cu Marea Britanie. iderii Uniunii Europene probabil vor aproba, cu ocazia summitului Consiliului European, trecerea negocierilor cu Marea Britanie pe tema Brexit la etapa viitoarelor relaţii bilaterale, însă avansarea discuţiilor ar putea genera disensiuni între statele UE. Negocierile propriu-zise pe tema viitoarelor relaţii comerciale nu vor începe mai devreme de luna martie 2018, iar guvernele celor 27 de state UE vor încerca să îşi echilibreze priorităţile între ele, afirmă diplomaţi europeni citaţi de agenţia Reuters.

Portul Constanţa, vital economiei româneşti, aproape necunoscut în Europa

Pe mai multe hărţi ale Uniunii Europene, infrastructura românească de la Marea Neagră nu există. "Portul Constanţa, dacă ne uităm pe mai multe hărţi la Uniunea Europeană, nu există. E tragic că a fost aşa, sperăm să nu mai fie", a declarat Nicolae Dan Tivilichi, director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime -Constanţa. Cu toate acestea, portul este vital economiei româneşti şi important pentru economia ţărilor din apropierea noastră. De pildă, 75 la sută din cantitatea de marfă care tranzitează România ajunge în Portul Constanţa. Este cel mai mare port la Marea Neagră, la distanţă de concurenţi.

ZIARUL FINANCIAR

Iureşul deprecierilor la bursă: scăderi chiar şi de 8% în ultima săptămână

Bursa de Valori de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră, afişează în cazul unor emitenţi din indicele de referinţă BET deprecieri chiar şi de 8% în ultima săptămână pe fondul unui sentiment negativ care a cu­prins piaţa determinat de marcările de profituri ale unor vânzători mari. Pe de altă parte şi decizia Raiffeisen de a închide operaţiunile de brokeraj, în condiţiile în care era al treilea cel mai mare intermediar pe bursa românească, poate fi catalogată drept un factor declanşator al scăderilor bursiere de ieri, consideră un analist consultat de ZF. Ieri dimineaţă însă investitorilor nu le venea să creadă ochilor când Digi, cea mai mare listare privată a unei companii, se deprecia cu 8%, cea mai agresivă scădere a unei companii din BET anul acesta. Ulterior cotaţia şi-a revenit şi a închis la minimul de 33 de lei, la fel ca marţi seară.

Katana, robotul ING care face tranzacţii financiare şi este mai rapid decât traderii

ING Bank a lansat robotul Katana, un program de inteligenţă artificială care va ajuta traderii să ia decizii mult mai rapid atunci când stabilesc preţurile de tranzacţionare, scrie Financial Times. Banca, lăudată pentru recentele achiziţii pe zona fintech, a prezentat în această săptămână noul program care urmează să folosească date din sute de mii de tranzacţii pentru a ajuta traderii să obţină cele mai bune preţuri de piaţă.

ANEVAR: Apartamentele cu cea mai mare valoare de piaţă se găsesc în Cluj-Napoca: 1.272 euro/mp

Piaţa de evaluare a bunurilor din România şi-a majorat anul acesta valoarea cu circa şapte procente faţă de 2016, până la 48 de milioane de euro. Banii reprezintă suma facturată în total de către evaluatorii autorizaţi pentru serviciile de evaluare pe care le furnizează persoanelor fizice sau companiilor. "Pentru 2017, estimăm o creştere a pieţei evaluărilor de aproximativ 6-7%, până în jurul valorii de 48 de milioane de euro", spune Daniel Manaţe, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR). În perioada septembrie 2016 - septembrie 2017, membrii ANEVAR au înregistrat în total circa 135.000 de rapoarte de evaluare. Cele mai multe din cele evaluate anul acesta au fost proprietăţi rezidenţiale, cu o valoare cumulată de peste 5,2 mld. euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb